FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 april 2012

Lubbers: goed dat kabinet klapte

Het is goed dat de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV is misgelopen in het Catshuis. Dat zei oud-premier en CDA-coryfee Ruud Lubbers vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Lubbers zei dat het goed is voor het land, voor de VVD en voor zijn eigen partij dat PVV-leider Geert Wilders de onderhandelingen liet klappen. Volgens Lubbers schurkte de VVD ongewild steeds dichter tegen de PVV aan. En het CDA raakte intern verdeeld door de omgang met de PVV.

"Veel mensen dachten dat de PVV de toon wel zou gaan matigen, maar dat gebeurde niet", aldus Lubbers. Hij merkte op dat bewindslieden, de fractievoorzitter en andere leden van het CDA opgelucht zijn door de breuk.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 34

Go Ahead Eagles en MVV hebben vrijdagavond in de Jupiler League beslag gelegd op de laatste twee tickets voor de play-offs. MVV besloot de competitie op de achtste plek door een 2-0 zege bij FC Oss. De Eagles pakten het laatste startbewijs met een 1-1 gelijkspel bij concurrent Fortuna Sittard. Dordrecht, dat de laatste speelronde als achtste in ging, miste de boot op doelsaldo met een 2-1 verliespartij bij Helmond Sport.

Fortuna leek zich lange tijd ten koste van Go Ahead te plaatsen. In de blessuretijd besliste Eagles-speler Freek Heerkens echter anders: 1-1. Fortuna was in de eerste helft op voorsprong gekomen door een treffer van Danny Schreurs.

Dordrecht leed een kostbaar 2-1 verlies bij Helmond Sport. Voor de thuisploeg scoorde Emrullah Güvenc twaalf minuten voor tijd de winnende treffer. Dordrecht-verdediger Josimar Lima had daarvoor de openingstreffer van Zarko Grabovac ongedaan gemaakt.

MVV profiteerde dankbaar door een 2-0 zege bij Oss. Sjoerd Winkens en Bryan Smeets scoorden. Willem II had aan een 4-1 zege bij Almere City FC genoeg om als vijfde te eindigen en zo de eerste ronde van de nacompetitie te ontlopen. Sparta besloot de competitie door een 1-1 remise bij FC Emmen als tweede. Nummer drie FC Eindhoven verloor met 3-1 bij FC Volendam.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Zwolle SC Veendam 2-0
FC Emmen Sparta Rotterdam 1-1
FC Volendam FC Eindhoven 3-1
Helmond Sport FC Dordrecht 2-1
Almere City FC Willem II 1-4
SC Cambuur Telstar 3-1
AGOVV Apeldoorn FC Den Bosch 2-3
FC Oss MVV Maastricht 0-2
Fortuna Sittard Go Ahead Eagles 1-1


Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 34 22 6 6 72 68 - 34
2 Sparta Rotterdam 34 19 8 7 65 59 - 32
3 FC Eindhoven 34 18 9 7 63 52 - 33
4 Helmond Sport 34 18 8 8 62 62 - 50
5 Willem II 34 17 7 10 58 67 - 41
6 FC Den Bosch 34 16 9 9 57 57 - 32
7 SC Cambuur 34 16 8 10 56 68 - 44
8 MVV Maastricht 34 14 9 11 51 59 - 55
9 Go Ahead Eagles 34 14 8 12 50 65 - 56
10 FC Dordrecht 34 13 11 10 50 56 - 62
11 Fortuna Sittard 34 13 9 12 48 62 - 51
12 FC Volendam 34 14 6 14 48 57 - 55
13 Almere City FC 34 11 7 16 40 52 - 62
14 FC Oss 34 10 5 19 35 56 - 76
15 Telstar 34 9 5 20 32 45 - 70
16 SC Veendam 34 4 10 20 22 42 - 67
17 AGOVV Apeldoorn 34 5 4 25 19 36 - 94
18 FC Emmen 34 6 5 23 17 24 - 73


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 20
2 Nassir Maachi FC Zwolle 18
= Erik Quekel Helmond Sport 18
4 Cecilio Lopes FC Dordrecht 16

Guardiola sluit trainen Chelsea uit

Josep Guardiola heeft een baan als trainer van de Engelse club Chelsea uitgesloten. De Catalaan, die vandaag na vier jaar trouwe dienst FC Barcelona verliet, wil een sabbatical nemen. "Ik ben nu niet geïnteresseerd in coachen, er zijn belangrijkere dingen dan voetbal", aldus Guardiola.

Chelsea, de club die zijn toenmalige team Barcelona deze week uitschakelde in de Champions League, zou al langer achter de 41-jarige trainer aangezeten hebben. Eigenaar Roman Abramovich zou al jaren de speelstijl en de jeugdopleiding van Barcelona willen kopiëren naar zijn club. Eerder al bood de Russische miljardair de voormalig voetbaldirecteur van de Catalaanse club, Txiki Begiristain, eenzelfde baan aan bij Chelsea. Dat aanbod werd echter afgeslagen.

Voor Guardiola zit een verhuizing naar Londen er ook niet in. "Ik ga rusten en misschien dat ik op een dag zeg, 'laat ik weer trainen'. Misschien ook niet. Ik zal zien waar het leven me brengt. Mijn verlangen is om andere dingen te doen. Ik heb niks te bewijzen, en ben niet geïnteresseerd in mezelf bewijzen in het buitenland."

De succescoach, die dertien van de zestien prijzen pakte waar hij om meedong, wil vooral rust, blijkt uit zijn woorden; "Ik heb niets meer over en moet mijn batterijen weer opladen. Ik moet herstellen en de enige manier om dat te doen is om afstand te nemen."

Voor Chelsea zou het dus moeilijk worden om Guardiola alsnog over te halen. In Spanje geldt voor sporters een belastingschijf van twintig procent, tegenover vijfenveertig procent in het Verenigd Koninkrijk. De Londenaren zouden dan minstens tien miljoen pond per jaar aan de Catalaan moeten betalen om zijn salaris van Barcelona te evenaren.

Roberto Di Matteo, de interim-coach van Chelsea, is inmiddels dan ook de belangrijkste kandidaat om het roer van de ontslagen trainer Villas Boas permanent over te nemen.

Website offline om majesteitsschennis

De website van voormalig kraakbolwerk de Grote Broek uit Nijmegen is door het Openbaar Ministerie tijdelijk uit de lucht gehaald. De reden: majesteitsschennis. Grote Broek had op de website een afbeelding geplaatst van de koningin met een strop om haar nek. De beweging wilde hiermee het 'Hang the Queen Fest' promoten. 

Dit werd hen niet in dank afgenomen en de website werd offline gehaald door het OM. Door de blokkade lagen meerdere websites plat, aangezien ze op hetzelfde IP-adres draaiden. Pas nadat Grote Broek de afbeelding verwijderde, werd de blokkade door het OM opgeheven. Vreemd genoeg werd een affiche in de etalage van het woon- en werkhuis van Grote Broek met rust gelaten door de politie.

Denen pakken 9 mensen op in terreurzaak

De Deense politie heeft vrijdag in Kopenhagen op last van de binnenlandse veiligheidsdienst PET negen mensen aangehouden. Zij zouden een terroristische aanslag hebben beraamd. Dat bevestigde de politie van de Deense hoofdstad vrijdagavond in een schriftelijke verklaring. Zes van de negen worden na verhoor waarschijnlijk zaterdag vrijgelaten.

De politie zal de rechter zaterdag vragen de overige drie verdachten in voorlopige hechtenis te nemen op grond van overtreding van de wapenwet. PET meldde vrijdag dat het trio wordt verdacht van mogelijke terroristische activiteiten. Het gaat om een 22-jarige Jordaniër en een 23-jarige Turk die beiden in Denemarken wonen, en een 21-jarige Deen die normaliter in Egypte woont.

De hoofdverdachten werden op twee adressen aangehouden. Bij huiszoekingen is minstens één automatisch vuurwapen met munitie gevonden. Deense juristen menen dat politiediensten met de relatief lichte aanklacht tijd willen winnen om bewijs te verzamelen, zonder dat de drie weer op vrije voeten komen.

In Denemarken lopen twee processen tegen terreurverdachten. Vier mensen worden vervolgd voor het beramen van een aanslag op het kantoor van een Deense krant die in 2005 een omstreden cartoon van de profeet Mohammed publiceerde. De andere zaak is tegen vijf jonge mannen die begin april zijn aangeklaagd voor aanslagen op belangrijke gebouwen en instellingen in Kopenhagen. Ze werden op heterdaad betrapt bij het stichten van een brand in een politiepand.

Denen pakken 9 mensen op in terreurzaak
Denen pakken 9 mensen op in terreurzaak (Foto: ANP)

Liefhebbers spelen aftocht Napoleon na

Geschiedenisliefhebbers uit Nederland en andere Europese landen hebben zich vrijdag in Litouwen verzameld om het spoor van Napoleons aftocht uit Rusland te volgen. De rampzalige terugtrekking had tweehonderd jaar geleden plaats en leidde de val van Napoleon in.

De deelnemers waren vrijdag in geschiedkundig correcte kostuums komen opdagen. Hun tocht door de straten van de Litouwse hoofdstad Vilnius trok veel bekijks van de plaatselijke bevolking. De liefhebbers willen dezelfde tweeduizend kilometer lange route volgen die Napoleon aflegde. Hun tocht van Vilnius naar Frankrijk zal Polen, Duitsland en Nederland doorkruisen.

Napoleons Grande Armée, dat bestond uit zo'n zeshonderdduizend man, probeerde in 1812 tevergeefs Rusland op de knieën te dwingen. De terugtocht naar Frankrijk kostte aan honderdduizenden mensen het leven.

Tsjechische regering behoudt vertrouwen parlement

De Tsjechische regering heeft nog altijd het vertrouwen van een meerderheid van de parlementsleden. Hoewel de volkswoede over de bezuinigingen en corruptie de afgelopen tijd aanzwol doorstond de regering vrijdag een vertrouwensstemming.

Na negen uur van verhitte beraadslagingen spraken 105 parlementariërs hun steun uit voor het kabinet van premier Petr Necas. Een minderheid van 93 leden vroeg om Necas' aftreden.

De premier zwoer de hervormingen en bezuinigingen door te zetten. "We moeten de maatregelen nu nemen. Als we ze uitstellen moeten we ze ooit ook nemen, maar dan zullen ze veel pijnlijker zijn", verzekerde hij het parlement.

Zaterdag gingen zo'n honderdduizend Tsjechen de straat op om de regering te bewegen de bezuinigingen te schrappen en op te stappen. De dag daarop viel de kleinste van de regeringspartijen, Publieke Zaken, uiteen en viel de coalitie. Omdat enkele leden van Publieke Zaken samen doorgingen en hun steun voor het kabinet uitspraken mocht Necas de hoop koesteren de vertrouwensstemming van vrijdag te doorstaan.


Tsjechische regering behoudt vertrouwen parlement (Foto: Novum)

Patrick Dempsey schiet gecrashte tiener te hulp

Patrick Dempsey heeft een tiener eerder deze week uit een benarde situatie geholpen. De jonge chauffeur verloor de macht over het stuur en crashte. De acteur, bekend van ziekenhuisserie Grey's Anatomy, haalde de tiener uit de auto.

De jongen verloor dinsdagmiddag, lokale tijd, de macht over het stuur. Zijn wagen kwam na een aantal koprollen tot stilstand in Dempseys voortuin, schrijft entertainmentwebsite TMZ. De 46-jarige acteur, die in Grey's Anatomy een neuroloog speelt, bedacht zich geen seconde.

Met een koevoet in zijn hand snelde Dempsey naar de jongen. Toen het slachtoffer uit de auto was, waren de hulpdiensten ter plaatse. De jonge bestuurder heeft geen ernstige verwondingen overgehouden aan het ongeval.

Moeder dode baby Assen langer vast

De jonge moeder die woensdagmiddag werd aangehouden na de vondst van een dode baby in Assen blijft in ieder geval nog veertien dagen vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De vrouw meldde zich woensdag op een politiebureau in Assen met de mededeling dat zij haar dochter van veertien maanden had gedood. Agenten gingen daarop naar de woning aan de Violenstraat, waar het levenloze lichaam van het meisje werd gevonden. Reanimatie mocht niet meer baten.

Hoe de baby om het leven is gebracht, is niet bekendgemaakt. Het OM wil verder geen mededelingen doen over de zaak.

Voetbalsters ADO Den Haag kampioen

ADO Den Haag heeft de titel in de Eredivisie voor vrouwen veroverd. De ploeg van trainster Sarina Wiegman won met 4-2 van Telstar en is niet meer in te halen door naaste concurrent FC Twente dat met 0-3 verloor van FC Utrecht en op een achterstand van elf punten kwam met nog enkele duels te spelen.

ADO volgt als landskampioen FC Twente op dat vorig jaar nog de titel wist te pakken. Aan de Eredivisie voor vrouwen doen dit jaar zeven teams mee.

'Kabinet pakt starters, woningmarkt verder omlaag'

De Nederlandse woningmarkt komt verder in de problemen door de plannen van het VVD-CDA-kabinet in samenwerking met gedoogsteun van D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Dit zei hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer vrijdag in EénVandaag.

De nieuwe plannen houden in dat de hypotheekrenteaftrek alleen nog geldt voor de annuïteitenhypotheek, waarbij alles na een bepaalde periode wordt afgelost. De maatregel geldt echter alleen voor nieuwe gevallen. Een gemiste kans, denkt Boelhouwer. Doordat de maatregel alleen voor nieuwe gevallen geldt, komen starters, die het al moeilijk hebben op de woningmarkt, nog verder in problemen.

"Ze geven mensen die het toch al lastig hebben nog een extra duwtje", aldus Boelhouwer. Door de nieuwe maatregelen kunnen starters nog minder lenen en is er nog minder doorstroming, wat weer resulteert in extra prijsdruk, zegt de hoogleraar.

Boelhouwer: "Ik zie het aantal verkopen nog verder gaan dalen en dat daardoor ook de prijzen verder onder druk komen te staan." De hoogleraar verwacht dat nog meer mensen met een restschuld achter zullen blijven.

'Kabinet pakt starters, woningmarkt verder omlaag'

'Metal Gear Rising naar PS Vita'

Er gaan geruchten dat Metal Gear Rising niet alleen zal uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360, maar ook voor PS Vita. Eerder dit jaar hield Sony een presentatie tijdens de AT&T’s Developer Summit. Daar werden een aantal titels te zien die voor de PS Vita uitkomen, waaronder Metal Gear Rising.

Momenteel komt de game alleen uit voor PS3 en Xbox 360. De game moet rond Q4 van dit jaar uitkomen. Wanneer de game gaat uitkomen voor de PS Vita is niet bekend.

PSVita

Rutte: Rutte I veel te vroeg gestopt

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV was nog lang niet klaar met regeren. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn eerste persconferentie na de val van het kabinet. "Er had nog heel veel moeten gebeuren. We zijn veel te vroeg gestopt."

Niettemin is er 'heel veel over' van het minderheidskabinet. Als voorbeeld noemde Rutte de bezuiniging van achttien miljard euro die volledig op schema ligt, evenals de economische groeiagenda. Op het gebied van de veiligheid zijn tal van maatregelen genomen. Rutte zei heel trots te zijn dat de positie van het slachtoffer is versterkt.

"Ik ben tevreden over het feit dat we in anderhalf jaar eruit gehaald hebben wat eruit te halen was." Niet tevreden is hij erover dat aan zijn beleidsagenda nu een einde is gekomen en dat PVV-leider Geert Wilders uiteindelijk wegliep bij de onderhandelingen in het Catshuis over extra miljardenbezuinigingen. De onderhandelingen daarover waren zo goed als afgerond.

De regeringspartijen VVD en CDA sloten donderdag een akkoord met de oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie over de begroting voor volgend jaar, waardoor het tekort volgend jaar wordt teruggebracht tot drie procent. Rutte wilde niet zeggen welk pakket zijn voorkeur heeft.

"Beide pakketten hadden plussen en minnen." De deal die met de drie oppositiepartijen is gesloten heeft het 'grote voordeel' dat het kan rekenen op een parlementaire meerderheid, aldus de premier.


Rutte: we waren nog lang niet klaar (Foto: Novum)

Uitslag FC Groningen - De Graafschap

De 32ste speelronde in de eredivisie is op vrijdagavond begonnen met het duel tussen FC Groningen en De Graafschap. Het werd 1-1. FC Groningen blijft dertiende staan in de stand en De Graafschap één-na-laatste. Excelsior kan bij een overwinning op Vitesse de laatste plaats afstaan aan De Superboeren

FC Groningen

1 - 1

De Graafschap

 33' Jones    69' A. Jansen 
 
 Gele kaart: Kieftenbeld (FC Groningen), J. Jansen, Saeijs (De Graafschap)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Bacuna
Kappelhof
Sparv
Burnet
Jones
Kieftenbeld
Pedersen (Suk/77)
Andersson
Tadic
Texeira
  De Winter
J.Jansen(Saeijs/73)
v.d.Pavert
Wormgoor
Fränkel
Rose
Meijer
El Hassnaoui
Vermouth
Poepon (A.Jansen/62)
De Leeuw

Zwitsers willen met zonnevliegtuig naar Marokko

De Zwitserse bouwers van 's werelds modernste door zonne-energie aangedreven vliegtuig willen volgende maand naar Marokko vliegen.

De 2500 kilometer lange luchtreis met de Solar Impulse gaat twee dagen duren, schatte avonturier Bertrand Piccard vrijdag in. Het zonnevliegtuig maakt tussenlandingen in Madrid en Rabat.

Het eenpersoonstoestel, ter grootte van een lijnvliegtuig, wachten onderweg nieuwe obstakels. Voor het in de woestijnstad Ouarzazate arriveert moet het onder meer de kilometershoge Pyreneeën en de turbulente atmosfeer boven de Straat van Gibraltar passeren.

Het Solar Impulse-team wil volgens Piccard in 2014 een reis rond de wereld maken. Frankrijk en België zijn al eens bevlogen.

Noor in Amerikaanse cel om verkeerde afslag

Een Noorse man die in de Amerikaanse staat Arizona een verkeerde afslag nam, op een eenrichtingsweg terechtkwam, en vervolgens met zijn auto door een straatfeest heen ploegde, is tot 7,5 jaar cel veroordeeld. De man raakte tijdens zijn ongelukkige rit een buurtbewoner.

John Kristoffer Larsgard werd vorige maand schuldig bevonden aan zes aanklachten, waaronder zware mishandeling met een dodelijk wapen. De advocaat van Larsgard zegt dat het een gerechtelijke dwaling betreft en dat zijn cliënt verward was. Volgens de Amerikaanse aanklagers was er echter opzet in het spel.

Titelverdediger Schoorel door in Napels

Thomas Schoorel heeft de halve finale van het challengertoernooi in Napels bereikt. De Amsterdammer ontdeed zich vrijdag met veel pijn en moeite van de Serviër Dusan Lajovic: 6-7 (2), 6-2 en 7-5. De zege was broodnodig voor Schoorel (6) omdat hij door de winst in Napels vorig jaar veel punten te verdedigen heeft. Bij de laatste vier is de Fransman Jonathan Dasnières de Veigy zaterdag zijn volgende tegenstander.

In de eerste set, die zonder breaks verliep, gaven Schoorel en Lajovic elkaar weinig toe. De Nederlander liet bij 6-5 op de service van zijn opponent een setpunt onbenut en ging uiteindelijk in de tiebreak ruim onderuit. In de tweede set stelde Schoorel orde op zaken. Hij werd weliswaar voor het eerst in de wedstrijd gebroken, maar stelde daar drie breaks tegenover.

In het beslissende bedrijf leek Lajovic op de zege af te stevenen. Schoorel, de nummer 171 van de wereld, toonde echter veerkracht. Hij brak de service van de mondiale nummer 195 toen die bij 5-3 voor de wedstrijd mocht serveren. Bij 5-5 deed Schoorel dat nog eens dunnetjes over, waarna hij een game later de wedstrijd uitserveerde.

Scotland Yard pakt voortvluchtige Italiaan

Een Italiaanse man die de afgelopen dertig jaar voortvluchtig was had het de Londense politie niet makkelijker kunnen maken. De 49-jarige Gianfranco Techegne werd dinsdag tegenover het hoofdkwartier van de politie opgepakt, zei Scotland Yard vrijdag.

Volgens de Britse autoriteiten stond Techegne dinsdag in de rij bij het postkantoor tegenover het politiebureau toen hij werd ingerekend. Techegne werd sinds 1982 gezocht in Italië in verband met een gewapende overval op een autoverhuurbedrijf in Napels waarbij een politieagent dodelijk werd verwond.

Hoewel de Britse agenten niet ver hoefden te lopen om Techegne in de kraag te vatten was de arrestatie geen toeval. De Italiaanse autoriteiten hadden vorige maand om uitlevering gevraagd en de arrestatie kwam volgens Scotland Yard voort uit 'inlichtingen'.

Volgens de Italiaanse politie hadden bewakingscamera's in Londen een aantal bezoekjes van Techegne aan het postkantoor vastgelegd. De vrees bestond dat de Italiaan op het punt stond de Britse hoofdstad weer te verlaten.

Techegne is geen lid van de Camorra, de Napolitaanse maffia, aldus de Italiaanse politie. Hij had echter via familieleden wel banden met de maffia. Zijn schoonzus Maria Licciardi was een zogenoemde madrina, een van de zeldzame vrouwelijke maffiabazen. Zij stond aan het hoofd van de clan Alleanza di Secondigliano, een van de partijen in een al lang spelende vete tussen diverse facties van de Camorra in Napels. Licciardi werd in 2001 gearresteerd.

Hamilton rijdt niet op Mugello

Hoewel Lewis Hamilton volgende week graag tijdens de Formule 1-test op Mugello in actie was gekomen blijft McLaren kiezen voor Gary Paffett en Oliver Turvey. Hiermee wordt vastgehouden aan de voorgenomen testplannen, zo zei een woordvoerder van het team tegen GPUpdate.

McLaren zat er in de eerste races van 2012 goed bij, maar in Bahrein misten de Britten de boot, waarna Hamilton aangaf op Mugello graag te willen testen om zo de auto sneller te maken. McLaren kiest er voor om Turvey op dinsdagochtend en donderdag te laten rijden en Paffett op dinsdagmiddag en woensdag.

Brooklyn Decker wil gehandicapt kind

Brooklyn Decker wil graag een verstandelijk gehandicapt kind adopteren. Het model hoopt dat haar gezin met tennisser Andy Roddick een mix wordt van biologische en geadopteerde kinderen.

"Ik wil een baby of kind met een verstandelijke handicap adopteren", zegt het 25-jarige model en actrice in een interview met het Canadese blad Flare. "Het is nog toekomstmuziek, maar het is altijd mijn droom geweest."

"Helaas worden veel gehandicapte kinderen ter adoptie aangeboden omdat het een zware last is voor gezinnen", licht Decker, wier tante gehandicapt is, toe.

Decker, die momenteel te zien is in de film Battleship, heeft haar kinderwens nooit onder stoelen of banken gestoken. "Ik kan niet wachten tot ik zwanger ben", zei ze in 2010, een jaar nadat ze eeuwige trouw beloofde aan Roddick.

NOS zendt Olympische Spelen 2014 en 2016 uit

De NOS heeft de uitzendrechten bemachtigd voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi en de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro. De omroep heeft alle rechten voor radio, televisie, internet en mobiel gekregen.

Alle Nederlanders konden zich inschrijven bij het Internationaal Olympisch Comité, waarna de NOS bij de aanbesteding als beste uit de bus rolde. Hoeveel er voor het uitzenden van beide Spelen betaald is, is niet bekendgemaakt.

Veldhuijzen blij met uitstel pgb-bezuinigingen

Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) is opgelucht dat de maatregelen rond het persoonsgebonden budget (pgb) pas in 2015 ingaan. De bezuinigingen zouden eigenlijk volgend jaar worden doorgevoerd, maar in het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie donderdag sloten is dit uitgesteld.

"Om dit al vanaf volgend jaar te doen was heel snel", zei Veldhuijzen van Zanten vrijdag na afloop van de ministerraad. "Zeker ook gezien de commotie en het kleine draagvlak die de maatregelen hadden."

Helemaal van tafel zijn de bezuinigingen echter niet. De ingrepen zijn volgens de bewindsvrouw nodig, maar zullen niet meer door haar worden genomen. "Voor 2013 is er rust, en dat vind ik heel goed."

Azarenka met moeite naar halve finale

Nummer één van de wereld Viktoria Azarenka heeft zich moeizaam bij de laatste vier van het WTA-toernooi in Stuttgart gevoegd. De Wit-Russin rekende in drie sets (6-4, 6-7 en 7-5) af met de ongeplaatste Duitse Mona Barthel.

In de halve finale treft Azerenka nummer vier van de wereld Agnieszka Radwanska. De Poolse versloeg in drie sets Na Li: 3-6, 6-2 en 6-3. Op dit moment strijden Samantha Stosur en Maria Sharapova voor een plaats bij de laatste vier. De winnares van die confrontatie neemt het in de halve finale op tegen Peta Kvitová of Angelique Kerber.

Israël wil sloop illegale nederzetting uitstellen

De Israëlische regering heeft het Hooggerechtshof vrijdag verzocht de deadline voor de ontmanteling van de illegale nederzetting Ulpana op te schorten. Jeruzalem wil negentig dagen respijt om het gerechtelijk ontruimingsbevel nog eens tegen het licht te houden.

Of het hof het verzoek van de regering van premier Benjamin Netanyahu inwilligt is de vraag. Tegenstanders van uitstel betichten de regering ervan de hand te lichten met de rechtsstaat.

De rechtbank heeft de dertig gezinnen die zich in de buitenpost, aan de rand van de nederzetting Beit El, hebben gevestigd tot 1 mei de tijd gegeven om hun woningen te ontruimen. Omdat Ulpana clandestien is verrezen op land van Palestijnse particulieren stemde de regering-Netanyahu destijds in met die ontmanteling.

Israël heeft beloofd tientallen onwettige nederzettingen te verwijderen, maar heeft tot dusver maar enkele voorposten opgedoekt. De onenigheid over de toekomst van de nederzettingen is een van de voornaamste oorzaken van de patstelling in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.


Israël wil sloop illegale nederzetting uitstellen (Foto: Novum)

Schoofs en Hogenkamp niet naar finale Tunis

Bibiane Schoofs en Richel Hogenkamp zijn er vrijdag niet in geslaagd de finale van het ITF-toernooi in Tunis te bereiken. De als eerste geplaatste Schoofs ging onderuit tegen Sandra Zaniewska. De Poolse nummer vijf van de plaatsingslijst was in drie sets te sterk: 6-1, 2-6 en 6-3.

Zaniewska stuit in de finale op de thuisspelende Ons Jabeur, die de tweede Nederlandse halvefinalist Hogenkamp kansloos liet. De Tunesische gunde de Doetinchemse slechts twee games: 6-2 en 6-0.

[GP2] Uitslag Race 1 Bahrein

De GP2-coureurs rijden voor het tweede weekend achtereen in Bahrein. Vorige week zegevierde Davide Valsecchi tweemaal en ook dit weekend heeft hij de eerste race alweer op zijn naam geschreven. De Italiaan bleef vandaag in de hoofdrace Fabio Leimer en Giedo van der Garde voor. Nigel Melker werd negentiende.

Van der Garde mocht van poleposition vertrekken en behield na de start de leiding. Hij bouwde een voorsprong van 1,8 seconden op Valsecchi op, maar was toen na acht ronden de banden versleten raakten kansloos tegenover de Italiaan. Ook Leimer profiteerde hiervan door een ronde later de tweede plaats over te nemen.

Van der Garde was dan ook een van de eersten die de pits indook voor nieuw rubber. De Nederlander viel terug tot achter Marcus Ericsson, maar dwong de Zweed in een foutje en kon zo uiteindelijk achter Valsecchi en Leimer eenvoudig derde worden. Ericsson was minder fortuinlijk, want in de slotfase van de race waren zijn banden versleten en hij moest in de slotfase van de race nog Luiz Razia, Max Chilton en Rio Haryanto voorbij laten om als zevende over de meet te gaan.

Audities houden Carice van Houten bescheiden

Carice van Houten hoeft voor Nederlandse film- en theaterproducties nauwelijks meer auditie te doen, maar in het buitenland krijgt ze nog wel eens nee op het rekest. "Dat maakt me nederig", zegt de actrice tegen Novum Nieuws. "Ik begin daar natuurlijk gewoon onderaan."

De 35-jarige Van Houten moet in het buitenland vaak plaatsmaken voor andere sterren. "Daar word ik zeker nog wel afgewezen en kom ik heel vaak heel dichtbij en dan gaat het toch weer naar Natalie Portman, of naar iemand met een bekendere naam." De actrice heeft wel een rol weten te bemachtigen in de Amerikaanse tv-serie Game of Thrones.

Vanaf donderdag is ze te horen als Sneeuwwitje in de Nederlandse versie van Snow White. Voor de stemmenrol is ze gevraagd en dat gebeurt haar vaker. "Ik heb gelukkig nu eigenlijk een ongelooflijke luxepositie gekregen, maar daar heb ik ook wel hard voor gewerkt." De actrice is blij met haar positie. "Auditie doen is natuurlijk verschrikkelijk."

Toch heeft het ook een klein nadeel. "Mensen gaan er misschien makkelijker van uit dat je het wel kan. Zo van: jij hebt vijf Gouden Kalveren, je hebt vijf Rembrandts, laat het maar even zien." Carice vindt auditie doen daarom nog niet zo verkeerd. "Dat iemand zegt: je hebt die auditie goed gedaan, ik ga voor jou."

De actrice wil niet alleen vanwege haar bekende naam worden gekozen. "Ik wil geen merk worden. Ik wil worden ingehuurd omdat ik iets kan."


Audities houden Carice van Houten bescheiden (Foto: Novum)

Michael Sheen speelt weer liefje van Tina Fey

Michael Sheen heeft een rol bemachtigd in de komedie Admission, met Tina Fey en Paul Rudd. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De Britse acteur speelt de nogal saaie en ingetogen vriend van Fey, die een romance aangaat met het personage van Rudd.

Het is niet voor het eerst dat Sheen en Fey elkaars geliefden spelen. In de komedieserie 30 Rock was Sheen ook al even te zien als de vriend van Fey, met de kolderieke naam Wesley Snipes.

In Admission werkt Feys personage bij een middelbare school, waar ze aspiranten toelatingsexamens afneemt. Als ze een oude schoolvlam, de rol van Rudd, tegenkomt, gaat ze binnen de kortste keren overstag en begint een affaire met hem.

De opnames van Admission gaan in mei van start. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.


Michael Sheen speelt weer liefje van Tina Fey (Foto: Novum)

Willem Dafoe komt uit de kachel als bookmaker

Willem Dafoe heeft getekend voor een rol in de thriller Out of the Furnace. Hij speelt een corrupte bookmaker, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Dafoe voegt zich bij een cast bestaande uit onder anderen Christian Bale, Casey Affleck, Forest Whitaker, Sam Shepard en Zoe Saldana.

Bale en Affleck spelen twee broers van wie een in de gevangenis verdwijnt en de ander, gespeeld door Affleck, zich bij een gewetenloze bende aansluit. Dafoe speelt een bookmaker bij wie Afflecks personage nog een schuld heeft openstaan.

Harrelson is te zien als bendeleider Curtis DeGroat en Whittaker als sheriff. Shepard speelt de oom van de twee broers en Saldana het liefje van een van hen.

De opnames voor Out of the Furnace zijn op 13 april van start gegaan. De film verschijnt volgend jaar.


Willem Dafoe speelt malafide bookmaker (Foto: Novum)

Ontsnapte veelplegers gepakt in Hilversum

Twee mannen die donderdag ontsnapten uit een gesloten inrichting zijn vrijdagmiddag aangehouden in Hilversum. Een van de twee, een 23-jarige Hilversummer, is een bekende draaideurcrimineel die vaak diefstallen en vernielingen pleegt in de regio Gooi en Vechtstreek, meldt de politie.

De Hilversummer zat zijn veroordeling uit in een inrichting voor veelplegers. Daar ontsnapte hij donderdagavond samen met een 32-jarige man. Agenten keken sindsdien al naar hem uit in Hilversum.

In de middag zagen ze het duo op de Emmastraat. De twee worden nu vastgezet in een gevangenis.

FOK!filmtips van de dag: Infamous

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond zijn er enkele zeer interessante films te bewonderen op televisie. Waar wij zeer veel zin in hebben is de film Infamous. In november 1959 wordt in Holcomb, Kansas, het gezin van een rijke landbouwer om het leven gebracht. Truman Capote leest op een dag het krantenbericht over deze gruwelijke moordpartij. Dit houdt hem zo bezig dat hij samen met zijn jeugdvriendin Harper Lee besluit op onderzoek uit te gaan en er een eigen verhaal over te schrijven. In Holcomb, waar hij aanvankelijk als een buitenaards wezen wordt nagekeken, ontwikkelt Capote zich van een pedant en egocentrisch individu, dat weinig opheeft met de plaatselijke bevolking, tot de vertrouwenspersoon van het hele dorp. Wanneer de moordenaars worden gepakt, wil Capote weten wat iemand tot zo'n daad brengt en komt hij na verloop van tijd zelfs in een lastige emotionele situatie terecht.

Infamous kan je vanavond om 23:10 op Nederland 2 zien.

Mocht je makkelijker vermaak willen, dan kan je om 20:30 op RTL 5 kijken naar The Fast And The Furious: Tokyo Drift. Racer Shaun Boswell was altijd al een buitenbeentje. Zijn enige binding met de buitenwereld is illegaal straatracen. Om aan celstraf te ontkomen moet hij naar zijn oom in Tokio die daar in het leger zit. Op naar Japan, het land van de driftraces: een parcours met bochten waar met veel vermogen doorheen geremd moet worden. Bij zijn Shauns eerste, mislukte poging neemt hij het op tegen de Drift King, die banden heeft met de Japanse maffia, Yakuza. Boswell racet zich steeds meer een weg in de duistere onderwereld van Tokio.

Tokyo Drift

Rassenquotum mag voor bepaalde rassen

Universiteiten in Brazilië mogen bij aanmeldingen onderscheid maken naar ras. Dat heeft het Hooggerechtshof vrijdag geoordeeld. Het onderscheid is volgens de rechters een terechte manier om de zwarte bevolking vooruit te helpen.

De universiteit van de hoofdstad Brasilia reserveert al sinds 2004 20 procent van de toelating van jongeren van zwarte, gemengde of indianenrassen. Een rechtse beweging had daartegen een proces aangespannen, omdat het racisme zou bevorderen. De kwestie leidde tot een intense campagne van zwarten, onder wie de zwarte Amerikaanse filmregisseur Spike Lee.

De helft van de 191 miljoen Brazilianen is zwart. Bovendien zijn er 2 miljoen Aziaten en bijna 1 miljoen indianen.

Britt Dekker geslaagd voor rijbewijs

Tijd om de openbare weg te mijden. Britt Dekker is vrijdag geslaagd voor haar rijbewijs. "Mensen dit geloven jullie niet", twittert de realityster, die begin dit jaar haar theorie-examen haalde. "Ik heb net m'n rijbewijs gehaald!"

"Gelukkig voor mijn zenuwen begon die man over struisvogels en kamelen." De 20-jarige Dekker zette eerder een foto van haar droomauto, een roze Ford Ka, op Twitter. "Ik mag 'm ophalen als ik m'n rijbewijs heb", liet ze weten.

Rotterdammers mogen vogelgrieponderzoek publiceren

Het omstreden vogelgrieponderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam kan worden gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) heeft een exportvergunning afgegeven voor de publicatie van het onderzoek, heeft zijn ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Onderzoekers van het Erasmus MC fabriceerden een vogelgriepvariant die gevaarlijk is voor mensen. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van een Amerikaans instituut.

De onderzoekers wilden hun bevindingen publiceren in het wetenschappelijke tijdschrift Science, maar daar stak het Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) aanvankelijk een stokje voor. De gegevens zouden kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden. De publicatie werd daarop opgeschort.

Na een aantal aanpassingen trok de NSABB het negatieve advies in. Voor de publicatie was echter ook een exportvergunning nodig, omdat het vogelgriepvirus een micro-organisme is dat op een Europese lijst staat waarvoor bij uitvoer naar het buitenland een vergunning nodig is. Hoofdonderzoeker Ron Fouchier vroeg die vergunning dinsdag aan.

Bleker heeft volgens het ministerie alle voordelen en risico's afgewogen. Het positieve advies van de NSABB en het besluit van de Amerikaanse overheid om het advies over te nemen heeft de staatssecretaris ook meegenomen in zijn overwegingen. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat de exportvergunning kan worden verleend.

Passend onderwijs langer bezuinigingsvrij

De bezuinigingen op het passend onderwijs zijn niet alleen voor 2013 van de baan, maar ook voor de periode daarna. Dat maakte het ministerie van Onderwijs vrijdag bekend.

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie kwamen donderdag een pakket maatregelen overeen om de begroting van 2013 op orde te krijgen. Onderdeel daarvan was het schrappen van een bezuiniging op passend onderwijs volgend jaar (100 miljoen).

Nu blijkt het ook te gaan om het wegstrepen van geplande bezuinigingen in 2014 (200 miljoen) en 2015 (300 miljoen).

Passend onderwijs langer bezuinigingsvrij
Passend onderwijs langer bezuinigingsvrij (Foto: ANP)

Vijftien mille voor gouden tip moord juwelier

Het Openbaar Ministerie in Den Haag looft een beloning uit van vijftienduizend euro voor de gouden tip in de zaak rond de fatale overval op een juwelier afgelopen woensdag. Dat meldt de politie vrijdag. Politie en justitie hebben ook foto's en beelden vrijgegeven van de overval.

De 47-jarige juwelier werd woensdag rond het middaguur neergeschoten in Goudsmederij Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag. Hij overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie heeft ruim 25 rechercheurs op de zaak gezet.

Met het vrijgeven van foto's en beelden van de twee overvallers die de juwelier verwondden, hoopt de politie meer informatie te krijgen over de identiteit en verblijfplaats van de twee verdachten.

Nieuw team op zaak Brabantse stenengooiers

De politie heeft een nieuw rechercheteam op het onderzoek gezet naar zes voorvallen in 2007 in Brabant waarbij auto's met stenen werden bekogeld. In Best gebeurde daardoor een ongeluk waarbij een 72-jarige vrouw om het leven kwam.

Het rechercheteam, dat uit twaalf man bestaat, gaat onder meer met nieuwe dna-technieken onderzoek doen naar destijds veiliggestelde sporen. De beloning die de hoofdofficier van justitie destijds uitloofde in de zaak is nog steeds beschikbaar, laat de politie vrijdag weten.

Rob de Nijs blij met bestaan viagra

Rob de Nijs is blij met het bestaan van viagra. De zanger onthult zondag in Spuiten en Slikken dat hij het blauwe pilletje 'af en toe' gebruikt. "Fijn dat het er is", doet de zanger uit de doeken.

"Naarmate je ouder wordt, wordt de liefde groter en de lust ietsje kleiner. Maar je wil af en toe nog wel eens wat doen", gaat De Nijs verder. De zanger werd in februari op 69-jarige leeftijd vader van zoon Julius. Het kind, dat een maand te vroeg ter wereld kwam, werd verwekt dankzij een ivf-behandeling.

Centrum Damascus getroffen door explosie

Een zelfmoordterrorist heeft zich vrijdag in het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus opgeblazen. Zeker tien mensen kwamen om en bijna dertig raakten gewond, aldus de Syrische staatsmedia. Elders in Damascus hadden drie kleinere explosies plaats. Daarbij kwam één persoon om.

De aanslag had plaats tegenover een moskee in de wijk Midan. Op de Syrische staatstelevisie was te zien hoe witte rookwolken opstegen en dat de straat met bloed was besmeurd. Negen lichamen zijn inmiddels geïdentificeerd. Onder de doden waren zeker zeven agenten, aldus de staatstelevisie.

De wijken Zahra, Sreiji en Adawi werden vrijdag getroffen door kleinere explosies. In Zahra kwam een man om, zijn vrouw en zoon raakten gewond. In Sreiji en Adawi raakten in totaal vijf mensen gewond.

Damascus en andere Syrische steden zijn de afgelopen maanden vaker getroffen door bomaanslagen. Het regime van president Bashar Assad houdt 'terroristen' verantwoordelijk voor de explosies. Die term gebruikt het Assadbewind ook om de opstandelingen in het land te omschrijven.

De oppositie ontkent betrokken te zijn bij de aanslagen en zegt dat de regering achter de aanslagen zit in een poging de reputatie van de oppositie te besmeuren.


Centrum Damascus getroffen door explosie (Foto: Novum)

Rode Britse telefooncellen te koop

Nederlanders die hun tuin willen opsieren met een ouderwetse rode Britse telefooncel, kunnen nu hun slag slaan. British Telecom heeft er 60 in de aanbieding, die in het tijdperk van de mobiele telefonie overbodig zijn geworden. Het Britse bedrijf vraagt er ten minste 1950 pond (2400 euro) voor.

De cel, de K6, werd ontworpen om te gedenken dat koning George V in 1935 25 jaar op de Britse troon zat. Het was de zesde Britse telefooncel, maar de eerste die in heel het Verenigd Koninkrijk werd geplaatst. British Telecom heeft sinds het midden van de jaren '80 geen telefooncellen meer direct aan het publiek verkocht. Toen werden duizenden K6-cellen geveild in het kader van een uitgebreid moderniseringsprogramma van de cellen.

In heel Groot-Brittannië staan nog 11.000 K6-cellen. Ongeveer 60 procent daarvan lijdt verlies.

Sarah Michelle Gellar zwanger van tweede kind

Sarah Michelle Gellar en Freddie Prinze Jr. verwachten hun tweede kind. Dat vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad People. "Sarah en Freddie zijn in de zevende hemel."

De 35-jarige Gellar en haar 36-jarige man werden in 2009 al ouders van dochter Charlotte. "Ze houden ontzettend veel van hun kleine meid. Zij is een fantastische moeder, dit is geweldig nieuws."

De acteurs leerden elkaar kennen op de set van I Know What You Did Last Summer en trouwden in 2002. De blondine was verder jarenlang te zien als Buffy in de tv-serie Buffy the Vampire Slayer. Prinze Jr. speelde in de serie 24.

Treinverkeer Zwolle deze zomer korter plat

Het treinverkeer van en naar Zwolle ligt deze zomer twee achtereenvolgende weekeinden plat. In de tussenliggende dagen rijden er geen treinen tussen Zwolle en 't Harde. Dat laat Prorail vrijdag weten. Vorig jaar werd aangekondigd dat er door de bouw van een vierde perron rond de Overijsselse hoofdstad vier weken lang geen enkele trein zou rijden.

De oorspronkelijk aangekondigde periode van vier weken is bekort doordat het hele project 'opnieuw gefaseerd' is. Om geld te besparen worden dit jaar alleen de meest urgente werkzaamheden uitgevoerd. Het treinverkeer ligt plat in het laatste weekeinde van juli en het eerste weekeinde van augustus.

Het nieuwe perron is nodig voor de Hanzelijn, die in december met de nieuwe dienstregeling opengaat. Ook wordt deze zomer al een begin gemaakt met een nieuwe tunnel onder de perrons.

Behalve in de zomer rijden ook in het weekeinde van 12 tot en met 14 oktober geen treinen van en naar Zwolle. Reizigers die in de treinloze weekeinden naar of via Zwolle reizen, kunnen te maken krijgen met bussen, andere reisroutes en langere reistijden. De spoorbeheerder en de vervoerders werken aan een aangepaste dienstregeling.

Door de openstelling van de Hanzelijn, een directe spoorverbinding tussen Lelystad en Zwolle, kunnen er extra treinen rijden tussen de Randstad en het noorden en noordoosten van het land.

De Jager: veel steun voor begrotingsakkoord

Minister Jan Kees de Jager van Financiën ziet volop steun voor het begrotingsakkoord dat het kabinet heeft gesloten met de fracties van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

De Jager sprak vrijdag na de wekelijkse ministerraad van "toenemende steun in de samenleving" en positieve reacties van de financiële markten, van economen en van wetenschappers. Omdat het pakket niet alleen bezuinigt maar ook hervormt op de lange termijn neemt het draagvlak toe, aldus de CDA-minister.

Hij zei dat de verlaging van de btw op podiumkunsten al per 1 juli in gaat. De verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent moet op 1 oktober ingaan.

Boze man met benzinebommen in Londen opgepakt

Een man in Londen heeft vrijdag gedreigd een kantoor en zichzelf op te blazen in de drukke winkelstraat Tottenham Court Road. Hij was 's morgens een rijschool binnengestapt met allerlei busjes benzine aan zijn lijf gebonden. Vanaf de 5e verdieping gooide hij computers en bureaus uit het raam.

De politie had de straat afgezet en de man omsingeld. Na 3 uur kon hij worden gearresteerd, meldde de politie. Volgens de diensten was er geen sprake van terrorisme. Naar verluidt had de 49-jarige man problemen met een medewerkster van het bedrijf.

De politie onderzoekt het kantoor nog op eventuele springstoffen.

Boze man met benzinebommen in Londen opgepakt
Boze man met benzinebommen in Londen opgepakt (Foto: ANP)

Rechter: doden van hondjes is geen kunst

Het doden van hondjes valt niet onder de artistieke vrijheid die de Duitse grondwet garandeert. Dat heeft een bestuursrechter in Berlijn vrijdag in kort geding beslist.

Een geflipte kunstenares wilde maandag twee puppy's wurgen in een schouwburg in de Duitse hoofdstad onder begeleiding van treurmuziek en meditatieve momenten. Onder het motto De dood als metamorfose wilde zij eraan herinneren dat sleehonden in Alaska en jachthonden in Spanje worden gewurgd, zodra zij niet meer op hun taak berekend zijn. En passent wilde zij uiteraard een sloot geld en publiciteit verdienen.

Rechter: doden van hondjes is geen kunst
Rechter: doden van hondjes is geen kunst (Foto: ANP)

Jongeren wilden conducteur stroomstoten toedienen

Vier jongeren zijn donderdagavond op het station in Gouda aangehouden omdat ze dreigden een stroomstootwapen te gebruiken tegen een treinconducteur. De vier schepten in een trein op dat ze geen kaartje hadden gekocht en een stroomstootwapen zouden gebruiken als een conducteur naar hun vervoersbewijs zou vragen, meldt de politie.

Een getuige die de vier hoorde praten, belde meteen 112. Agenten haalden de vier op het station in Gouda uit de trein. Een 20-jarige man bleek inderdaad een stroomstootwapen op zak te hebben. Ook droeg hij een alarmpistool bij zich.

Een 19-jarige kompaan had een vlindermes bij zich en een 22-jarige man een busje traangas. De vierde van het gezelschap, een 16-jarige jongen, kon zich niet legitimeren. Twee van de jongeren zijn vastgezet.

Dries Roelvink werkt weer aan voetbalsingle

Dries Roelvink is in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal weer bezig met een voetbalsingle. Het nummer moet binnen een week af zijn, vertelt Dries aan Novum Nieuws.

Hoe het liedje gaat heten, is nog niet bekend. "Maar het wordt zeker weer een meezinger", glundert Dries. Wel weet de volkszanger hoe het nummer moet klinken. "Het krijgt een Russische kozakkenmelodie", zegt Roelvink over zijn knipoog naar Polen en Oekraïne, waar het EK voetbal deze zomer plaatsvindt.

Roelvink is van plan naar het oosten af te reizen om zijn nieuwe voetbalsingle daar ten gehore te brengen. De zanger wil de opvolger van Onze Jongens, dat Dries voor het EK van 2008 schreef, op een Oranjecamping ten gehore brengen.

Nederlander wint regieprijs Tribeca Film Festival

De Nederlandse filmmaker Jeroen van Velzen heeft op het Tribeca Film Festival in New York de prijs voor beste nieuwe regisseur gewonnen voor zijn documentaire Wavumba, Zij Die naar Vis Ruiken. Dat maakte de festivalorganisatie vrijdag bekend.

De prijs bestaat uit 25 duizend dollar en twee bijzondere foto's van fotografe Cindy Sherman. De jury prees vooral Van Velzens overtuiging in zijn stijl, zijn ingetogenheid en zijn aandacht voor een cultuur die snel aan het verdwijnen is. "Het is een hypnotiserend verhaal over mens en natuur, niet bang voor stilte en vol angstaanjagende schoonheid. We kijken reikhalzend uit naar zijn volgende film."

Wavumba, Zij Die naar Vis Ruiken gaat over een oude Keniaanse haaienvisser die zijn jonge pupil wil opleiden in het uitstervende vak. Voor hij definitief aan land blijft, wil hij nog één grote vangst maken.

Van Velzen groeide op in Kenia, waar hij van een oude visser veel verhalen hoorde over zeegeesten en magische krachten. Hoewel ook de filmmaker steeds volwassener werd en zijn geloof in magie verloor, bleef hij terugverlangen naar de onbevangen manier waarop hij vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf.

De film beleefde zijn première tijdens het IFFR 2012 in Rotterdam, met een selectie voor het Bright Future-programma. Wavumba, Zij Die naar Vis Ruiken was vanaf 19 februari te zien in de Nederlandse filmtheaters.

'Hoorn faalde met toezicht kinderdagverblijf'

Hoorn heeft gefaald met het toezicht op het in opspraak geraakte kinderdagverblijf De Blokkendoos in de Noord-Hollandse gemeente. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond. De gemeente zou al vanaf 2005 meldingen hebben gekregen over misstanden.

De gemeente zette deze week twee leidinggevenden van het kinderdagverblijf op non-actief na een vernietigend rapport van de GGD. Ze kleineerden, pestten en intimideerden de kinderen, blijkt uit het rapport. Ook pakten ze hen hardhandig aan en gebruikten ze verbaal geweld.

Volgens RTL Nieuws kwamen er in 2005 al drie meldingen over misstanden bij de gemeente en de GGD binnen van ouders en (oud-)medewerkers. Zo gaf een oud-medewerker aan dat het personeel werd afgesnauwd. In 2009 trokken vervolgens nog eens drie oud-medewerkers aan de bel.

De signalen zijn nooit echt grondig onderzocht. De gemeente laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat de meldingen niet concreet genoeg waren om er iets mee te doen. "Het waren losse meldingen waarop je een bedrijf niet opeens omkeert."

Hoogleraar kinderopvang Louis Travecchio van de Universiteit van Amsterdam vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente zo lang heeft gewacht met ingrijpen. "De signalen zijn zo frequent en veelvuldig dat ik meen dat je daar niet aan voorbij kunt gaan", zegt hij tegen het programma. Ook belangenvereniging Boink verwijt de gemeente te lang te hebben gewacht met optreden.

[OS 2012] De moderne vijfkamp

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement gaat.

Deze week belichten we een bijzondere sport, namelijk de moderne vijfkamp. Deze unieke combinatie van vijf verschillende sporten is relatief onbekend en verdient meer aandacht.

Ferrer met moeite naar laatste vier Barcelona

David Ferrer heeft vrijdag moeizaam de halve finale van het tennistoernooi in Barcelona bereikt. De als derde geplaatste Spanjaard was in drie sets te sterk voor zijn landgenoot Feliciano Lopez (7): 6-7 (4), 7-6 (7), 6-3. In de halve eindstrijd stuit Ferrer op Milos Raonic (11). De Canadese hardhitter won met 6-4, 7-6 (3) van de nummer vier van de wereld Andy Murray (2).

Later op de dag komt zesvoudig winnaar Rafael Nadal nog in actie. De Spaanse nummer een van de plaatsingslijst neemt het op tegen de Serviër Janko Tipsarevic (5). De andere kwartfinale gaat tussen thuisspeler Fernando Verdasco (9) en Japanner Kei Nishikori (8).

Raborenner Sanchez wint in Romandië

Luis Léon Sanchez heeft vrijdag de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Spaanse Raborenner was in het heuvelachtige Charmey na 157 kilometer de snelste van het uitgedunde peloton. De Belg Gianni Meersman (Lotto-Belisol) werd tweede, voor Paolo Tiralongo (Astana). Bauke Mollema was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

De gele leiderstrui blijft in handen van de Brit Bradley Wiggins (Team Sky). Door de tien seconden bonificatie die op de streep lagen schoof Sanchez op naar de tweede plaats, een seconde achter Wiggins. Raborenners Mollema en Stef Clement volgen op acht tellen van hun ploeggenoot op de derde en vierde plaats.

Zaterdag staat er een bergetappe op het programma, die het peloton over 184 kilometer voert van Bulle naar Sion. Ondertussen moeten drie bergen van de eerste categorie beklommen worden. De Ronde van Romandië eindigt zondag met een tijdrit. Vorig jaar was de Australiër Cadel Evans de sterkste in de Zwitserse etappekoers.

'BMW op bezoek bij NedCar'

Een delegatie van BMW is vrijdag op bezoek bij de autofabriek van NedCar in het Limburgse Born. De Duitse autofabrikant wil daar vanaf 2014 auto's bouwen, meldt de NOS.

Volgens de omroep wil BMW de fabriek niet overnemen. Die zou in handen komen van de Eindhovense producent van onder meer autobussen VDL.

De huidige eigenaar van de autofabriek Mitsubishi kondigde in februari aan de productite van auto's aan het eind van het jaar te stoppen. Sindsdien is NedCar naarstig op zoek naar een overnamekandidaat. Ook minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) bemoeide zich ermee, maar tot dusver zonder resultaat.


'BMW op bezoek bij Nedcar' (Foto: Novum)

Nederlandse kiezers steunen begrotingsakkoord

Het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks donderdag sloten kan rekenen op veel steun bij de kiezers. Bijna zeven op de tien Nederlanders, 69 procent, zijn er positief over. Bij de achterban van de deelnemende partijen is dat zelfs nog hoger. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag na onderzoek onder veertienduizend mensen.

Veel van de bezuinigingen en hervormingen in het akkoord kunnen rekenen op steun van de meerderheid. Zo staat 54 procent achter de verhoging van het hoge btw-tarief, is 68 procent voor het versneld verhogen van de AOW-leeftijd en vindt tachtig procent het goed dat de hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken wordt afgeschaft.

Ook het terugdraaien van maatregelen die de gevallen gedoogcoalitie wilde doorvoeren, kan op steun rekenen onder de Nederlandse bevolking. Zo is 64 procent blij met de beslissing de basisbeurs voor studenten niet te vervangen door een leenstelsel.

De extra investering van tweehonderd miljoen euro in een duurzame economie valt eveneens goed: 64 procent is hier voorstander van. Het terugdraaien van geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking valt minder goed: zestig procent vindt het terugdraaien hiervan een slechte zaak. Ook hebben kiezers moeite met bezuinigingen op de zorg en het aanpakken van de kilometervergoeding.

Van de GroenLinks-achterban krijgt de leider van hun partij Jolande Sap veel waardering voor haar keuze om wel deel te nemen aan de onderhandelingen. 87 procent steunt haar daarin.

Van de achterban van de PvdA staat 65 procent achter het bereikte akkoord. Uit de peiling blijkt dat bijna de helft van de PvdA-kiezers, 49 procent, het geen goede keuze vindt van partijleider Diederik Samsom om niet mee te onderhandelen.

De partij stemde donderdag uiteindelijk tegen het akkoord. Bijna een op de drie PvdA-stemmers, 31 procent, denkt dat de PvdA daarbij het partijbelang heeft laten gelden boven het landsbelang en vreest dat dit de partij stemmen gaat kosten.

Force India: "Beter dan verwacht"

Het Force India F1 Team is tevreden over de start van het seizoen 2012. De renstal van Vijay Mallya staat na vier wedstrijden achtste in het kampioenschap met zeventien punten, nog een eind verwijderd van de ten doel gestelde vijfde plaats, maar dat was ingecalculeerd.

"Ons plan voor de eerste fase van het seizoen was om met goede strategieën en sterke races mooie resultaten in de wacht te slepen met een auto die nog niet is wat we willen dat het is. Dat is ons heel behoorlijk gelukt, met alleen een slecht resultaat in Shanghai," zei vice-teambaas Bob Fernley tegen Sky Sports.

"We staan er beter voor dan verwacht, maar we moeten zeker nog een stap zetten. De tegenstand is hevig en de concurrentie zit niet stil, dus het is afhankelijk van hun vooruitgang en onze progressie of we het gat kunnen dichten. Of dat met dit platform en het nieuwe pakket kan, hopelijk is het antwoord ja."

Politiebonden klaar voor hardere acties

De politiebonden ACP, NPB en VMHP bereiden zich voor op hardere acties. Ze zijn het niet eens met het besluit van de 'Kunduz-coalitie' om een nullijn voor politieagenten in te voeren. Dat lieten de bonden vrijdag weten.

"Het is haast ondenkbaar dat de acties zich niet verharden", zegt een woordvoerder. "Daarmee worden ze ook minder publieksvriendelijk. Mensen zullen er last van gaan krijgen. Daarbij wordt zeker ook naar grootschalige evenementen gekeken", waarschuwen de bonden.

De politiebonden zijn verontwaardigd omdat de nullijn niet zou gelden voor gemeenteambtenaren, die net een nieuwe cao hebben afgesloten waarin een loonstijging van twee procent is opgenomen. "Het kan niet zo zijn dat voor politiemensen dan wel de nullijn op het salaris wordt gehandhaafd," vinden de bonden.

In het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie donderdag sloten, staat overigens dat de nullijn voor alle ambtenaren geldt, behalve voor werknemers in de zorg. De bonden reppen ook over een nullijn tot en met 2014, terwijl in het begrotingsakkoord wordt gesproken van een nullijn voor 2012 en 2013.

Ik ga scheiden 20

“Zou het maar doen. Ik ben niet zo in de positie mijzelf te verdedigen.”
“Ik zal het hier morgen even over hebben met de maatschappelijk werker van het ziekenhuis. U kunt uw persoonlijke toestanden niet uitvechten in het ziekenhuis. We hebben ook andere patiënten. Deze mensen zijn ook onze verantwoordelijkheid.”
“Weet u, zeg tegen hem beneden dat mijn zoon al door Marion gebracht is.”

Grote steden stoppen per direct met huishoudtoets

De vier grote steden stoppen per direct met de uitvoering van de huishoudinkomenstoets. Dat hebben Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vrijdag besloten in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De maatregel wordt teruggedraaid vanwege het donderdag gesloten begrotingsakkoord.

Sinds januari is de hoogte van een uitkering afhankelijk van het opgetelde gezinsinkomen op één adres. Zo moet het stapelen van uitkeringen worden voorkomen. Het kabinet wilde met de maatregel zo'n vijftig miljoen euro bezuinigen.

De maatregel, die donderdag door VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks werd teruggedraaid, kwam op veel kritiek te staan. Zo vreesden gemeenten dat het stopzetten van uitkeringen van ouders met thuiswonende werkende kinderen op grote schaal tot schijnverhuizingen zou leiden.

De verantwoordelijk wethouders van de vier grote steden zijn blij dat de 'hardvochtige en ingrijpende' maatregel wordt afgeschaft.

Optreden bezorgt PvdA flinke optater in peiling

Het niet meedoen aan de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, heeft de PvdA flinke schade berokkend. De partij verliest in de nieuwste peiling van Maurice de Hond vrijdag onder ruim vijfduizend Nederlanders vijf zetels ten opzichte van de peiling van afgelopen zondag en komt daarmee uit op negentien zetels in de Tweede Kamer.

De Kunduz-coalitie die het begrotingsakkoord sloot, krijgt er daarentegen zes zetels bij en komt daarmee uit op 76 zetels. Vooral GroenLinks spint garen bij het akkoord. Die partij wint drie zetels en heeft er in de peiling nu acht. D66 stijgt van vijftien naar zeventien en ChristenUnie gaat van zes naar zeven zetels.

De VVD verliest daarentegen twee zetels en komt daarmee uit op 31 zetels. De SP wint er een en is daarmee samen met de VVD de grootste partij van Nederland in de peiling. Het CDA wint er twee en komt uit op dertien zetels.

Van alle Nederlanders vindt 58 procent het onverstandig van de PvdA dat de partij niet meegedaan heeft aan het akkoord. Van de PvdA-aanhang is 35 procent deze mening toegedaan, zo meldt De Hond.

De partij van Alexander Pechtold wordt door 51 procent als de grote winnaar van afgelopen week gezien. GroenLinks is in de ogen van 44 procent van de Nederlanders de grote winnaar, de VVD bij 39 procent en CDA en ChristenUnie bij 35 procent. De PvdA en PVV zijn volgens slechts twaalf en tien procent van de Nederlanders winnaars.

De PVV wordt daarentegen door de meeste Nederlanders, 66 procent, als de grote verliezer gezien. De PvdA volgt de partij van Geert Wilders met 58 procent op de voet. De VVD komt in dit rijtje met 25 procent op de derde plek en de SP met 23 procent op de vierde plaats. Een grote meerderheid van 79 procent van de Nederlanders is uiteindelijk blij dat de PVV de steun aan de gedoogcoalitie heeft ingetrokken.

Zestig procent van de Nederlanders geeft voorts aan het goed te vinden dat twaalf miljard euro wordt bezuinigd, waardoor het begrotingstekort volgend jaar voldoet aan de Europese norm. Een op de drie deelnemers is daarentegen van mening dat er minder had moeten worden bezuinigd.

Wii U-tabletcontroller bevat Skylanders-technologie

De Wii U-tabletcontroller bevat dezelfde technologie die wordt gebruikt voor het kinderavonturenspel Skylanders. Dankzij deze Near Field Communication-technologie kan draadloos worden gecommuniceerd met een chip zonder dat daar een batterij voor nodig is. Dat blijkt uit een gelekte trailer van het avonturenspel Rayman Legends voor de Wii U.

Near Field Communication-technologie maakt het mogelijk gamepersonages tot leven te roepen wanneer speelgoed op een speciaal plateau geplaatst wordt. In het spel van uitgever Ubisoft is het mogelijk de spelwereld van Rayman Legends te verrijken met andere personages van de uitgever. In de gelekte beelden is onder meer te zien dat de Raving Rabbids in het spel geplaatst worden wanneer een Raving Rabbid-poppetje op het scherm van de tabletcontroller geplaatst wordt.

Zowel Ubisoft als Nintendo heeft nog niets bekendgemaakt over Rayman Legends of over de NFC-technologie in de tabletcontroller van de Wii U. Beide onthullingen staan waarschijnlijk gepland voor begin juni wanneer Nintendo bekend gaat maken vanaf wanneer de Wii U verkrijgbaar is.

Prototype 2 populairste game van Nederland

De actie/openwereldgame Prototype 2 komt in de zeventiende week binnen als het best verkochte spel van Nederland. De PlayStation 3-versie staat op de eerste plaats, gevolgd door de versie voor Xbox 360. Dat blijkt uit de verkooptoptien van marktonderzoeksbureau GfK.

Prototype 2 heeft het voetbalspel FIFA Street voor de PlayStation 3 verdrongen van de tweede naar de vijfde plaats. The Witcher 2: Assassins of Kings voor Xbox 360 zakt van de eerste plaats naar de zevende plek in de top tien. Ondertussen blijft Mario Party 9 voor de derde achtereenvolgende week op de derde plaats staan.

Begin mei komt het schietspel Sniper Elite V2 uit. Dit spel zou een gooi kunnen doen naar een hoge notering in de verkooptoptien. De echte hits worden halverwege volgende maand verwacht, wanne Diablo 3 en Max Payne 3 op de markt verschijnen.

01. Prototype 2 (Playstation 3)
02. Prototype 2 (Xbox 360)
03. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
04. FIFA 12 (Playstation 3)
05. FIFA Street (Playstation 3)
06. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
07. The Witcher 2: Assassins of Kings (Xbox 360)
08. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
09. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
10. FIFA 12 (Xbox 360)


Prototype 2 populairste game van Nederland

Verkrachter jong meisje Ede nog spoorloos

De politie weet nog niet wie de man is die dinsdagavond in Ede een jong meisje verkrachtte. Wel is inmiddels duidelijk dat het om een blanke jongen of man gaat, die een fiets bij zich had en mogelijk een blauwe jas droeg.

Volgens de politie is het inmiddels zeker dat het meisje is verkracht, zo is gebleken uit onderzoek en verhoor. Eerder hield de politie daarover nog een slag om de arm.

Een buurtonderzoek dat deze week is gehouden, heeft volgens de politie informatie opgeleverd waar het onderzoeksteam van ongeveer vijftien rechercheurs mee verder kan. Er zijn meerdere mensen die de verdachte mogelijk hebben gezien, al dan niet in gezelschap van het meisje.

Het kind lichtte dinsdag rond 19.00 uur haar ouders in. Even daarvoor zou de verkrachting hebben plaatsgevonden in de buurt van een speelplaats aan de Spinozastate. Volgens de politie heeft de verkrachter zich waarschijnlijk aan de achterkant van de speelplaats opgehouden, bij de heuvel naar de A12. Mogelijk is de verdachte daarover komen aanlopen of vertrokken.

Homoseksuelen beroofd na chatcontact

Vijf mannen uit Kampen, Steenwijk en Zwolle zijn de afgelopen maanden beroofd nadat zij een afspraak hadden gemaakt via een chatsite voor homoseksuelen. Dat meldt de politie vrijdag. De politie is op zoek naar de dader.

Na enkele online contacten werd een fysieke afspraak gemaakt. Daarbij werden de slachtoffers met geweld bedreigd en van hun geld beroofd. Toen de nog onbekende overvaller betaald was ging hij ervandoor. Een keer werd het slachtoffer voor zijn eigen deur mishandeld en beroofd. De politie denkt dat de verdachte uit Zwolle of de onmiddellijke omgeving komt.

De politie zoekt nog naar mensen die slachtoffer zijn geworden van de overvaller, maar dat uit bijvoorbeeld schaamte nog niet gemeld hebben. Het homonetwerk Roze in Blauw van de politie IJsselland en homobelangenorganisatie COC Zwolle bieden de slachtoffers een helpende hand. Ze nemen onder meer telefoontjes aan over de zaak.

Schultz wijst salarisverhoging ProRail af

Er kan geen sprake van zijn dat spoorbeheerder ProRail bonussen opneemt in het vaste salaris. Dat zei demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. "Ik ga het uitzoeken."

Deze week werd bekend dat ProRail de salarissen van zijn directieleden met ingang van volgend jaar met zestien procent verhoogt. Die verhoging komt in de plaats van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg.

De Tweede Kamer eiste donderdag al opheldering van de bewindsvrouw. Charlie Aptroot (VVD) noemde de salarisverhoging 'onbestaanbaar en echt schandalig'. "De directie en de raad van commissarissen leven kennelijk op een andere planeet." De salarisverhoging is opmerkelijk, omdat de spoorbeheerder onder vuur ligt vanwege de vele vertragingen afgelopen winter en de onveiligheid op het spoor.

Schultz gaat uitzoeken hoe de salarisverhoging precies in elkaar steekt. ProRail moet zich aan het rijksbeleid houden voor wat betreft het afbouwen van de bonussen, stelde de minister. Zij wees erop dat naar aanleiding van het winterweer de variabele beloning van de spoorbeheerder sowieso al wordt bevroren.

Vakbond CNV Vakmensen sloot zich vrijdag aan bij de protesten uit Den Haag tegen de salarisverhoging bij ProRail. De vakbond vindt dat de ProRail-directie de plank volledig misslaat met de loonsverhoging. "Mijn leden kregen van de directie te horen dat iedereen doordrongen moet zijn van de noodzaak tot bezuinigen", zegt vakbondsbestuurder Jerry Piqué. "Maar dat geldt blijkbaar niet voor de directie."

CNV Vakmensen was de onderhandelingen over een nieuwe cao daarom gestart met een gematigde looneis, aldus Piqué. De bond gaat zich er nu op beraden wat de loonsverhoging voor de directie betekent voor de cao-onderhandelingen.

Dost met masker tegen Heracles

Sc Heerenveen-trainer Ron Jans kan zaterdag ondanks een jukbeenbreuk gewoon beschikken over Bas Dost. De 22-jarige topscorer van de Eredivisie speelt tegen Heracles Almelo met een masker dat de breuk moet beschermen. "Ik kan zaterdag zeker spelen. Het gaat veel beter dan verwacht", laat Dost weten op de website van zijn club.

Dost, dit seizoen al goed voor 28 competitietreffers, liep de kwetsuur op in de wedstrijd tegen Vitesse. De aanvalsleider van de Friezen is niet bang dat het masker hem hindert. "Het masker vormt geen probleem om goals te maken."

Koppers verlengt contract bij Ajax

Dico Koppers heeft zijn contract bij Ajax verlengd tot medio 2015. Eerder wisten de Amsterdammers ook jeugdspelers Mike Busse, Djavan Anderson en Elton Acolatse langer aan zich te binden.

Koppers, die dit seizoen vanwege blessures een aantal keren bij de A-selectie zat, is blij met zijn contract. "Dit is mijn tweede contract bij Ajax. Het geeft me een heel goed gevoel dat de club zoveel vertrouwen in me heeft. Ik heb een belangrijk seizoen achter de rug waarin ik mijn debuut in Ajax 1 heb gemaakt. Het kan allemaal nog veel beter, maar daar toch voelt dit contract als beloning voor de afgelopen periode"

Dit seizoen speelde Koppers acht duels in het eerste elftal van Ajax. Verder maakte hij vooral bij Jong Ajax speelminuten. "Dan is het belangrijk dat je de focus houdt. Zoiets is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je net een paar keer met het eerste hebt meegespeeld. Jong Ajax-coach Gery Vink is echter een echte motivator die je dan het perspectief voorhoudt. Zodra er iemand bij Ajax 1 geblesseerd raakt, moet ik er staan."

Ajax-trainer Frank de Boer is blij met de contractverlenging van Koppers. "Dico heeft zich goed gemanifesteerd. Hij heeft dit seizoen echt stappen gemaakt. Als exponent van de Ajax-opleiding kunnen we hem goed gebruiken. Er zit nog veel rek in."

Nintendo gaat downloadable retailgames aanbieden

Satoru Iwata, CEO van Nintendo, wist in een financiële bespreking kort te vermelden dat retailgames tegelijkertijd beschikbaar worden gesteld in de Nintendo eShop. New Super Mario Bros. 2 wordt de eerste game waarvan een digitale en retailversie tegelijk uitkomt.

New Super Mario Bros. 2 wordt dan wel de eerste, maar zeker niet de laatste. Iwata heeft het volgende gezegd: "Starting from this software, the company will offer the software titles that Nintendo itself publishes in both packaged and digital download formats so that our consumers can choose the way to purchase them, Since the packaged and the digital download formats both have their own merits, we would like to offer both of these options to our consumers." Iwata heeft daarbij vermeld dat de gedownloade games gebonden zijn aan de hardware waarop ze zijn gedownload.

Dit geldt ook voor de aankomende Wii U-console: "We will start the digital download sales of packaged software" from "day one" of the Wii U's launch." Spellen die gedownload worden voor de 3DS worden opgeslagen op een SD-geheugenkaart. Voor de Wii U biedt Nintendo de mogelijkheid een externe harddisk aan te sluiten.

Nintendo heeft ook gemeld dat de digitale versie van de games ook verkocht worden als downloadcodes in winkels. De retailers mogen de prijs van de downloadcode zelf bepalen.

New Super Mario Bros. 2 staat gepland voor augustus dit jaar.

New Super Mario Bros 2

OM eist contactverbod tegen ex Kamphues

Het Openbaar Ministerie wil dat de ex van Rob Kamphues drie jaar lang geen contact opneemt met de presentator, ook niet via social media. Ook moet Mona-Liza Machado, die in augustus beviel van Kamphues' dochter, mogelijk een werkstraf van tweehonderd uur uitvoeren.

Justitie eiste vrijdag daarnaast een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een proeftijd van drie jaar tegen Machado. De proeftijd is een jaar langer dan gebruikelijk, omdat de officier van justitie de kans op herhaling 'zeer aanwezig' acht, laat een woordvoerder van het OM weten.

De zaak tegen Machado werd vrijdag nogmaals aangehouden omdat ze 'nogal lang van stof is'. Haar advocaat Peter Plasman moest door naar een volgende zitting en had geen tijd voor het pleidooi. Dat vindt daardoor pas donderdag plaats.

Machado en Kamphues hadden een kortstondige relatie, die in augustus resulteerde in de komst van dochter Monica-Louise. Uit een DNA-test bleek dat Kamphues inderdaad de vader van het meisje is. Nadat de presentator de relatie verbrak, viel Machado hem lange tijd lastig.

THQ verkoopt budgetgame-uitgever ValuSoft

THQ heeft uitgever ValuSoft verkocht aan Cosmi, een andere uitgever van budgetgames. De combinatie is nu de op een na grootste uitgever van de Verenigde Staten op het gebied van verkopen. ValuSoft heeft spellen zoals Master Cook uitgegeven.

Met de verkoop heeft THQ weer wat geld binnengehaald wat ze goed kunnen gebruiken voor AAA-titels. Brian Farrel, CEO van THQ, is tevreden: "THQs productstrategie richt zich op het maken van AAA-games voor consoles en pc. Dankzij de verkoop van ValuSoft hebben we de middelen om ons te richten op core-games en te zorgen voor de hoogste kwaliteit."

Eerder deze maand gingen er al geruchten rond dat THQ mogelijk failliet zou gaan door geldnood, maar het lijkt nu een stuk beter te gaan dankzij de stijging van de prijzen van hun aandelen en de verkoop van ValuSoft.

Verkiezingsdatum vastgesteld op 12 september

De komende Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 12 september. De ministerraad heeft dat vrijdag formeel besloten. Eerder deze week werd al duidelijk dat de voorkeur van een meerderheid van de Kamer uitgaat naar deze datum. Er gingen ook stemmen op om al eind juni een stembusgang te organiseren, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar.

De huidige Tweede Kamer wordt op 20 september formeel ontbonden. Dat is ook de dag dat de nieuwe Kamerleden aan de slag gaan.

Partijen hebben tot 31 juli de tijd om kandidatenlijsten door te geven. Nieuwe partijen, zoals de Onafhankelijke Burger Partij van Hero Brinkman, kunnen zich tot 18 juni laten registreren bij de Kiesraad.

[EK judo] Bosch voor vierde maal Europees kampioen

Edith Bosch is in het Russische Tsjeljabinsk voor de vierde keer in haar carrière Europees kampioen geworden. De ervaren judoka versloeg in de finale van de klasse tot 70 kilo de Poolse Katarzyna Klys. Bosch is na Angelique Seriese, Jessica Gal en Monique van der Lee de vierde Nederlandse judoka met minstens vier Europese titels.

Bosch bereikte na zeges op de Britse Gemma Gibbons en de Italiaanse Erica Barbieri de halve eindstrijd. Daarin oogde de 31-jarige Nederlandse heel fit. Haar Zwitserse opponente Juliane Robra liep in de partij tegen drie straffen op, waardoor Bosch met waza-ari won.

De eindstrijd tegen de Poolse Klys was een zelfde soort gevecht als tegen Robra. Gescoord werd er door beide dames niet, maar Bosch was duidelijk de meest aanvallende judoka. Klys kreeg echter niet meer dan een straf, waardoor na vijf minuten officiële judotijd en drie minuten Golden Score het scorebord nog leeg was. De scheidsrechters besloten vervolgens op hantei unaniem in het voordeel van Bosch.

In dezelfde klasse als Bosch kwam ook Linda Bolder dichtbij een medaille. De 23-jarige Nederlandse versloeg in de herkansingen de Britse Sally Conway, maar moest in de strijd om het brons de duimen leggen voor Robra, die in de halve finale nog verslagen werd door Bosch. Bolder evenaarde met de vijfde plaats haar prestatie van het EK in 2010.

Nederlandse jongen ontvoerd in Maleisië

Een 12-jarige jongen uit Son en Breugel is vrijdagochtend ontvoerd in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Voor het oog van verschillende klasgenootjes werd hij door drie mannen in een donkere auto met valse kentekenplaten gesleurd.

De gemeente Son en Breugel heeft dat bekendgemaakt. Een woordvoerder spreekt over een 'zorgwekkende situatie'.

De jongen Nayati Moodliar is de zoon van een oorspronkelijk Zuid-Afrikaans koppel. Het gezin woont al bijna 11 jaar in Son en Breugel maar woonde vanwege het werk van vader Sham Moodliar in Maleisië. De jongen ging daar naar een internationale school.

De ontvoering is vastgelegd op camerabeeld. Er wordt in Maleisië druk naar de jongen gezocht. De vader van Nayati heeft een oproep gedaan aan de ontvoerders. Er is nog geen losgeld geëist.

In Son en Breugel gingen Nayati en zijn zusje naar basisschool de Sonnewijzer. De Nederlandse ambassadeur in Maleisië biedt ondersteuning aan het gezin.

Modolo ditmaal kwelgeest Goss in Turkije

Matthew Goss lijkt een patent te hebben op de tweede plaats in de Ronde van Turkije. De Australiër eindigde voor de vierde keer als tweede in een massasprint. In de zesde etappe met aankomst in badplaats Kusadasi was het ditmaal de Italiaan Sacha Modolo (Colnago) die Goss te snel af was.

In de lastige slotfase met een paar korte hellingen werd eerst een drietal vluchters ingerekend, waarvan de Pool Michel Golas als laatste was overgebleven. Daarna nam de Italiaan Giovanni Battaglin over. De uitlooppoging van de renner van Colnago droeg bijna tot het einde, maar in de slotfase kwam een gereduceerd peloton toch aansluiten.

In de daarop volgende massasprint was Modolo duidelijk de snelste. Goss werd op ruim een fietslengte tweede en Raborenner Mark Renshaw, die al eerder een rit won in deze ronde, eindigde als derde. De Bulgaar Ivailo Gabrovski blijft leider. De Ronde van Turkije eindigt zondag.

Sojoez-capsule keert terug op de aarde

Een Sojoez-capsule met aan boord twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut is vrijdag veilig geland op de steppen in Kazachstan. Eerder op de dag werd de capsule losgekoppeld van het van het internationale ruimtestation ISS.

Aan boord waren de drie ruimtereizigers Anton Sjkaplerov, Anatoli Ivanisjin en Daniel Burbank die 163 dagen aan boord van het ISS geweest. Er blijven drie ruimtevaarders achter, onder wie André Kuipers.

Ad: Adidas Ready to Run - Run to the Movies

Wat hebben Wijnaldum, The Avengers en 100 Eindhovenaren gemeen? Ze kunnen allemaal hard rennen en.... ze hebben samen een topavond gehad in de bioscoop. Eindhoven, bedankt dat jullie gehoor hebben gegeven aan Georginio's oproep en hebben gerend naar de sneak preview van The Avengers. Bekijk hier de video met alle hoogtepunten. Wijnaldum en Eindhoven are all in. Volg @goallinNL of ga naar adidas.com/goallin of www.facebook.com/adidas voor updates over volgende events.

Adidas GoalIn Avengers

Drukte op de weg door meivakantie

Door het begin van de meivakantie is het druk op de Nederlandse snelwegen. Iets voor 15.30 uur stond er ruim tachtig kilometer file, meldt de ANWB.

Vooral richting de Veluwe en het zuiden is er veel verkeer op de weg. Zo stond er in de loop van vrijdagmiddag op de A1 richting Amersfoort dertien kilometer file en op de A28 richting dezelfde stad zes kilometer. "Ook de A2 voor Maastricht kampt al de hele dag met drukte", licht een woordvoerder van de ANWB toe. Daar staat nu elf kilometer file.

Ook op de A12, A28 en A50 is er al veel verkeer op de been. De ANWB verwacht dat de drukte rond 17.00 uur haar piek bereikt. "We denken dat er dan zo'n tweehonderd kilometer file staat", laat de zegsvrouw weten.

In totaal gaan 1,8 miljoen Nederlanders op vakantie, verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Van hen blijft iets meer dan de helft in eigen land.

[EK judo] Dex Elmont grijpt brons

Dex Elmont heeft de tweede EK-medaille uit zijn carrière veroverd. De 28-jarige judoka kwam naar Tsjeljabinsk voor goud in de klasse tot 73 kilo, maar moest genoegen nemen met brons. Elmont won in de strijd om het brons met een mooie ippon vlak voor tijd van de Pool Tomasz Adamiec.

De Nederlander haalde eerder al zilver bij de Europese kampioenschappen in 2009. In Rusland won Elmont zijn eerste twee partijen, maar in de kwartfinale moest hij buigen voor de Italiaan Giovanni Di Cristo.

Elmont kwam in de herkansingen terecht, waar hij de Duitser Igor Wandtke met ippon aan de kant zette. In de strijd om de derde plek ging het gevecht tegen Adamiec gelijk op, totdat de Rotterdammer vier seconden voor tijd met een geslaagde aanval de Pool op zijn rug kreeg.

Cavendish voert negental Sky aan in Giro

Team Sky stuurt een sterk negental naar de Giro d'Italia, die volgende week zaterdag van start gaat in het Deense Herning. Kopman van de formatie is wereldkampioen Mark Cavendish. Naast ritzeges voor de topsprinter gaat Sky ook op zoek naar andere successen.

Zo heeft het Britse WorldTour-team er een doel van gemaakt om de ploegentijdrit te winnen. Ook het dragen van de roze leiderstrui staat op het verlanglijstje van Sky. In de bergen moeten goede resultaten neergezet worden door de Zuid-Amerikanen Rigoberto Uran en Sergio Henao.

Cavendish krijgt op het vlakke de hulp van Ben Swift, Ian Stannard, Bernhard Eisel, Juan Antonio Flecha en Geraint Thomas, die ook een doel heeft gemaakt van de proloog. De Britse tijdrijder won deze week nog de proloog in de Ronde van Romandië. Uran en Henao krijgen op hun beurt de steun van de Brit Peter Kennaugh.

Q.U.B.E. brengt dubsteptrailer uit

De makers van Q.U.B.E. brachten in januari dit jaar hun game uit. Vanaf 5 mei kun je daar ook een soundtrack voor kopen. De soundtrack bevat 30 nummers uit de game zelf en daarbij tien remixes van de artiesten Ben Chandler, Felix Zirwes, Steve Dunne en Project Static.

De soundtrack is voor $5,99 te koop via iTunes en Steam. De makers hebben je alvast een voorproefje gegeven met deze dubsteptrailer. Bekijk hem hieronder.

Lokale PvdA-politici minder negatief over akkoord

Lokale PvdA-politici zijn een stuk minder negatief over het donderdag gesloten begrotingsakkoord dan de landelijke PvdA. Zo zegt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher over het akkoord dat er belangrijke punten inzitten die 'heel positief' zijn voor Amsterdam.

Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel is vooral blij dat de bezuinigingen op het openbaar vervoer deels van de baan zijn en dat het hoge btw-tarief voor cultuur wordt geschrapt. Tegen de lokale omroep Oog zegt hij bovendien dat hij het jammer vindt dat zijn partij niet aan tafel zat bij de zogenoemde Kunduz-coalitie. Rehwinkel vindt dat zijn partij verantwoordelijkheid had moeten nemen.

Fractieleider Diederik Samsom zei donderdagavond teleurgesteld te zijn over het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66. GroenLinks en ChristenUnie hebben gesloten. "Dit is niet de nieuwe start waar Nederland naar snakte", zei Samsom tijdens het debat over het akkoord. "Dit is een valse start die Nederland tekortdoet."

Partijgenoot Asscher toont zich in Het Parool een stuk milder over het akkoord. Hij is blij dat zijn grootste bezwaren, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget, van tafel zijn. "Daar ben ik erg blij om. Er zit een aantal moeilijke punten in, maar dat lijkt me onvermijdelijk."

De wethouder zegt moeilijk een oordeel te kunnen vellen over waarom zijn partij het akkoord niet steunt. "Als Amsterdamse wethouder stel ik vast dat een aantal van mijn zorgen voor kwetsbare groepen geheel of gedeeltelijk is weggenomen. Een hele opluchting."

Tien jaar cel voor bezwangeren dochter

De vader die zijn eigen dochter misbruikte gaat voor tien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had ook tien jaar geëist. De Groningse tiener beviel in maart vorig jaar op 12-jarige leeftijd van een dochter. Dat gebeurde tijdens een schoolreisje.

Er werd een dna-test uitgevoerd waaruit bleek dat de vader het kind had verwekt. Het meisje was toen pas 11 jaar oud. Ook in de jaren daarvoor misbruikte de man het kind meerdere keren per week. De behandeling van de zaak liet lang op zich wachten, omdat de vader niet meewerkte aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

De man werd eerder ook al eens veroordeeld voor seksueel misbruik. Toen vergreep hij zich aan een andere dochter, een halfzusje van de scholiere. De tiener en haar dochtertje wonen inmiddels in een pleeggezin.

Leeuwarden krijgt Glazen Huis in 2013

Het Glazen Huis staat volgend jaar op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Dat maakte 3FM vrijdag bekend. Het huis is onderdeel van de jaarlijkse inzamelingsactie Serious Request van de radiozender.

"Het Glazen Huis staat volgend jaar op een prachtig vernieuwd plein in het levendige hart van Leeuwarden", zegt Wilbert Mutsaers, zendermanager van 3FM. "We kijken uit naar de samenwerking met deze stad, de provincie en hopen dat we samen met het Rode Kruis en heel Nederland van deze tiende editie van 3FM Serious Request weer een succesvolle inzameling kunnen maken."

Ook de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, is verheugd met de komst van het Glazen Huis. "Iedereen is hier welkom. Wij liggen dichterbij dan mensen denken."

Eind dit jaar staat het Glazen Huis in Enschede. Eind mei maakt 3FM bekend waarvoor het dan actie gaat voeren. In Leiden werd in december ruim 8,6 miljoen euro opgehaald voor de actie Help een Moeder, Red een Gezin.

Isa Hoes schrijft boek over Antonie Kamerling

Isa Hoes werkt aan een boek over haar leven met Antonie Kamerling. De 44-jarige actrice komt met het boek als eerbetoon aan haar overleden partner. "Ik heb fantastische jaren met Antonie gehad. Hij is nog steeds een belangrijk onderdeel van mijn leven. En dat is de dood van Antonie ook, of ik het nu wil of niet", laat Isa weten.

Hoes wil met het boek naast zichzelf ook anderen meer inzicht geven in het leven met iemand met een psychisch probleem. Isa is al begonnen met schrijven. Het boek moet volgend jaar verschijnen.

Isa Hoes had een relatie met Antonie Kamerling van 1991 tot aan 2010, toen hij een einde aan zijn leven maakte. Samen hebben zij twee kinderen, Merlijn en Vlinder.

Valencia-speler Canales opnieuw lang uitgeschakeld

Valencia-speler Sergio Canales is opnieuw zes maanden uitgeschakeld met een knieblessure. De 21-jarige middenvelder, die dit seizoen wordt gehuurd van Real Madrid, viel donderdag in de halve finale van de Europa League tegen Atletico Madrid na 57 minuten uit. Hij heeft een gescheurde rechterkruisband, meldt zijn club vrijdag.

Canales onderging eind oktober al een operatie aan hetzelfde gewricht. Hij maakte begin deze maand zijn rentree. De middenvelder had hoop op een plek in de Spaanse selectie voor het EK, maar moet die nu definitief laten varen.

Canales staat in Spanje te boek als een groot talent. Real nam hem in 2010 over van Racing Santander. Omdat hij door de grote concurrentie bij de Madrilenen te weinig aan spelen toekwam, werd hij dit seizoen verhuurd aan Valencia.


Valencia-speler Canales opnieuw lang uitgeschakeld (Foto: Novum)

Final Fantasy XIII-2 DLC voor mei

Square Enix heeft screenshots in hoge resolutie uitgebracht van wat we kunnen verwachten in de komende maand. Allereerst zullen we met Snow aan de slag kunnen, maar halverwege mei komt het geheime hoofdstuk waarin we met Lightning aan de slag kunnen. Ze zal een nieuwe rol kunnen aannemen in gevechten en haar gevechten zullen ook anders gaan dan wat we gewend zijn van Final Fantasy XIII-2.

Naast dit nieuwe hoofdstuk zullen er ook weer nieuwe kostuums beschikbaar zijn. Dit keer zul je Moogle op zestien verschillende manieren kunnen aankleden. Ook komt er een white mage-outfit voor Serah en een black mage-outfit voor Noel. Voor een voorproefje van de content in mei kun je de screenshots hieronder bekijken. De prijzen voor de content zijn nog niet bekendgemaakt.

Final Fantasy XIII-2 (Mog outfits)

Final Fantasy XIII-2 (Stylish Mog) Final Fantasy XIII-2 (Pirate Mog)

Final Fantasy XIII-2 (Lightning) Final Fantasy XIII-2 (Lightning)

Final Fantasy XIII-2 (White Mage Serah) Final Fantasy XIII-2 (Black Mage Noel)

Foto's overvallers op grote schermen Rotterdam

In Rotterdam en omgeving zijn vrijdag op grote schermen de eerste tien foto's van overvallers vertoond. Dat melden de politie en de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vrijdag. De overvallers zijn onder meer te zien op de schermen bij de Beurstraverse - ook wel bekend als de Koopgoot - in het centrum van de Maasstad.

De foto's hangen ook in diverse supermarkten in gemeenten in de buurt van Rotterdam, waaronder Maassluis en Vlaardingen. De foto's werden dinsdag al gepubliceerd op de websites van de politie en de veiligheidsregio. Nu de verdachten zich nog niet hebben gemeld is de politie overgegaan tot drastischer maatregelen.

Eind september werden voor het eerst billboards ingezet om verdachten op te sporen. Dat gebeurde na de Kuiprellen. Hooligans van Feyenoord bestormden toen het Maasgebouw, waarna agenten hun dienstwapen moesten trekken om de relschoppers buiten de deur te houden. Uiteindelijk werden 32 mensen aangehouden.

Grote partij nepartikelen gepakt voor Koninginnedag

In Amsterdam is deze week een grote partij nepartikelen in beslag genomen. Opsporingsdienst FIOD vermoedt dat de spullen bedoeld waren om tijdens Koninginnedag op de vrijmarkt verkocht te worden.

Het ging onder meer om parfum, kleding en horloges. De namaakartikelen lagen opgeslagen in een loods in het Westelijk Havengebied. Het pand van ruim honderd kubieke meter was ingericht als winkel. De spullen zijn inmiddels allemaal vernietigd.

Volgens de FIOD is waarschijnlijk een grote slag toegebracht aan een criminele organisatie. De handel in valse merkartikelen is in Nederland verboden.


Grote partij nepartikelen gepakt voor Koninginnedag (Foto: Novum)

Vilanova volgt Guardiola op bij Barcelona

Tito Vilanova zal volgend seizoen Pep Guardiola opvolgen als trainer van FC Barcelona. Dit maakte Sandro Rosell, voorzitter van de Catalaanse ploeg, bekend op de persconferentie waarin Guardiola zijn vertrek aankondigde.

Vilanova was de afgelopen vier seizoenen de assistent van Guardiola en won met Barcelona maar liefst dertien prijzen. Daarvoor was hij assistent bij Barcelona B, waar hij ook onder Guardiola werkte. Guardiola denkt dat Barcelona met het aanstellen van Vilanova een juiste keuze heeft gemaakt: "Met Tito maakt Barça een heel goede keuze. Hij heeft heel veel verstand en de spelers kennen hem. Het spijt me dat ik mijn energie verloor."

Van Haersma Buma kandidaat lijsttrekker CDA

Sybrand van Haersma Buma heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat maakte de fractieleider vrijdagmiddag bekend op een persconferentie.

Van Haersma Buma zei met 'volle overtuiging' mee te doen aan de strijd om het lijsttrekkerschap. "Ik zal er staan, voor het CDA. Een vernieuwd CDA met een blik op de toekomst en oog voor elkaar."

Woensdag bepaalde het partijbestuur dat de leden van het CDA de nieuwe lijsttrekker mogen kiezen. "Dit is nieuw voor onze partij, maar het past in deze tijd", zei partijvoorzitter Ruth Peetoom toen. Tot nu toe werd de lijsttrekker altijd aangewezen door het partijbestuur, waarna het congres daaraan goedkeuring verleende.

Van Haersma Buma, fractievoorzitter sinds het aantreden van het kabinet-Rutte in 2010, is de eerste prominente CDA'er die zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de partij. Eerder meldden zich al wel voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink.

Ook de bewindslieden Henk Bleker en Liesbeth Spies worden genoemd als mogelijke nieuwe leiders van het CDA. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager liet donderdagavond al weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker van de christendemocraten.

Kandidaten kunnen zich tot volgende week vrijdag 19.00 uur aanmelden bij de kandidaatstellingscommissie. Op 7 mei worden de kandidaten gepresenteerd. De verkiezing vindt vervolgens plaats in twee rondes. Op 1 juni wordt bekendgemaakt wie de lijsttrekker van het CDA wordt.


Van Haersma Buma kandidaat lijsttrekker CDA (Foto: Novum)

This Must Be the Place

Waar regisseur Paul Sorrentino in The Consequences of Love nog een intiem beeld schetste van een man die tot waanzin werd gedreven door het routineuze, mechanische leven in een hotel, portretteert hij in This Must Be the Place een gepensioneerde rockster, die zijn leven saai vindt. Een eigenaardige roadmovie die qua stijl vele vergelijkingen toont met Jim Jarmusch' Broken Flowers. Bij die film gold ook: de één vindt het niets, de ander prijst hem de hemel in.

[Upd] Guardiola vertrekt bij FC Barcelona

Josep Guardiola vertrekt mogelijk aan het einde van het lopende seizoen. FC Barcelona heeft om 12.00 uur een persconferentie ingelast. Hier zal volgens persbureau Reuters het vertrek van de succescoach van Barcelona bekend worden gemaakt. Guardiola zou gisteren al zijn vertrek bekend hebben gemaakt aan clubvoorzitter Sandro Rossell.

De eerste training van de ploeg sinds de uitschakeling in de Champions League tegen Chelsea was om elf uur. Voorafgaand aan de oefensessie heeft Guardiola zijn vertrek aan de spelersgroep meegedeeld meldt Marca.

Gisteren werd door verschillende media gemeld dat het bestuur van Barcelona een blanco cheque had aangeboden aan de trainer. Guardiola mocht dan zelf de selectie samenstellen voor het komende seizoen. Dit bod heeft er echter niet voor gezorgd dat de trainer voor een langer verblijf in Camp Nou koos. 

Update 12.01 uur

Goal.com meldt zonet dat de persconferentie uitgesteld is tot 13:30 uur.

Update 13.39 uur

Josep Guardiola vertrekt na dit seizoen bij FC Barcelona. Tijdens de persconferentie liet Guardiola weten dat hij zijn aflopende contract bij de Catalaanse ploeg niet zal verlengen. In de persruimte waren ook veel spelers aanwezig, waaronder Viktor Valdés, Andrés Iniesta, Dani Alves, Gerard Pique, Carles Puyol, Xavi, Cesc Fabregas en Sergio Busquets. De spelers leken moeite te hebben met de beslissing met Guardiola. Zo keek Xavi meer naar beneden dan dat hij in de richting van Guardiola keek.

Guardiola, die tijdens het begin van de persconferentie ietswat emotioneel overkwam, won als trainer van Barcelona maar liefst dertien prijzen met de ploeg. Dit seizoen verspeelde hij echter met Barcelona twee hoofdprijzen. Afgelopen weekend werd in eigen huis met 1-2 van Real Madrid verloren, waardoor de titelstrijd in Spanje zo goed als beslist is. Deze week werd de ploeg in de Champions League uitgeschakeld door Chelsea.

Josep Guardiola vertrekt bij FC Barcelona (Foto: Pro Shots)

"Ik heb een fantastische tijd gehad bij Barcelona, maar de tijd om op te stappen is nu een feit", liet Guardiola weten tijdens de persconferentie. "Soms is het niet meer mogelijk om beter te worden. Ik denk dat de successen met Barcelona niet meer te overtreffen zijn. Het is tijd voor een nieuwe trainer bij de club. We hebben zo lang aan de top gestaan. Daar moet je alleen maar trots op zijn. Aan al het goede komt een einde, zo ook nu."

"Barcelona is een club die altijd groot zal blijven. De club is zo enorm groot. Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen en wil ook de spelers bedanken hiervoor", besloot Guardiola, die vervolgens een applaus kreeg vanuit de perszaal.

Update 13.52 uur

Sandro Rosell, voorzitter van FC Barcelona, had lovende woorden over voor Guardiola: "We willen Pep nogmaals bedanken. Hij heeft de ploeg buitenaards voetbal laten spelen. Het systeem is onder hem tot in perfectie uitgevoerd. De prijzenkast is door Pep enorm uitgebreid. Als club moeten we nu verder kijken, maar blikken we terug op een legendarisch tijdperk."

Dronkaard beukt hoofd vrijwillig tegen vangrail

Een 50-jarige Rotterdammer heeft donderdagavond op de A15 bij Ridderkerk meerdere keren met zijn hoofd tegen de vangrail gebeukt. De beschonken bestuurder had even daarvoor een aanrijding veroorzaakt, meldt de politie.

Toen agenten op de plek van het ongeluk aankwamen zagen ze de man met een hoofdwond naast zijn auto staan. Volgens getuigen had hij dat zichzelf aangedaan. Toen de agenten hem probeerde aan te spreken begon hij voor een tweede keer met zijn hoofd tegen de vangrail te bonken.

De politie hield hem aan voor rijden onder invloed van alcohol en drugs. Terwijl hij zich hevig verzette werd hij geboeid op een brancard afgevoerd naar een ziekenhuis. Daar beledigde hij nog een agent. Het CBR onderzoekt of de Rotterdammer nog wel rijbekwaam is.

[Upd] Vertonghen verlaat training met blessure

Jan Vertonghen heeft de vrijdagtraining van Ajax met een blessure vroegtijdig moeten afbreken. Het is nu niet zeker of de Belg komende zondag tegen FC Twente kan spelen.

De aanvoerder van de regerend landskampioen liep tijdens de oefensessie op vrijdag een blessure aan zijn linkerkuit op. Hoe ernstig de kwetsuur is, blijft nog even onduidelijk. Of de Belg komende zondag tegen FC Twente in actie kan komen, is eveneens niet bekend, meldt AT5.

Ajax neemt het komende zondag op tegen FC Twente in de Grolsch Veste in Enschede. Bij winst kan Ajax opnieuw kampioen van Nederland worden, al hebben de Amsterdammers daar wel hulp bij nodig. Concurrenten AZ en Feyenoord nemen het tegen elkaar op en dat duel moet in een gelijkspel eindigen.

Update 13:28 uur:

Tijdens de persconferentie liet Ajax-trainer Frank de Boer weten dat hij verwacht dat Vertonghen komende zondag gewoon kan spelen. "We moeten even afwachten hoe hij die schop verwerkt. Hij is in ieder geval niet door zijn enkel gegaan. Het waren meer de noppen van de schoen die tegen zijn enkel kwamen. Ik ga er vanuit dat hij er zondag gewoon bij is."

Lintje voor 3429 Nederlanders

Bij de jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van Koninginnedag zijn dit jaar in totaal 3429 onderscheidingen verleend, 72 meer dan vorig jaar. Dat heeft het Kapittel voor de Civiele Orden gemeld.

In totaal zijn 3418 mensen gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau en elf personen in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Onder de gelauwerden zijn 1194 vrouwen, iets meer dan een derde van het totaal.

Zoals ieder jaar is ook een aantal bekende Nederlanders onderscheiden. Onder hen Carry Tefsen en Frits Barend. De oudste gedecoreerde is dit jaar de 94-jarige L.C Bovens uit Rotterdam, vanaf 1971 administrateur bij de Koninklijke Scherpschuttersvereniging Rotterdam. De jongste is de 24-jarige Rotterdammer Dwayne Kemp van het Nederlandse honkbalteam.

De onderscheidingen zijn een erkenning van verdiensten voor de Nederlandse samenleving. De meeste lintjes gaan traditiegetrouw naar vrijwilligers. Dit jaar zijn dat 3359 lintjes.

Bij het Kapittel voor de Civiele Orden zijn dit jaar 3776 mensen voorgedragen voor een lintje. Van deze aanvragen zijn 347 afgewezen.

Leraar Groessen vast voor betasten leerlingen

Een 55-jarige leraar uit Groessen is opgepakt voor het betasten van leerlingen. De man werd begin deze maand al geschorst toen de eerste meldingen over ontucht binnenkwamen. Bij de politie zijn meerdere meldingen binnengekomen over de onderwijzer. Er is drie keer aangifte tegen hem gedaan.

De leraar van de Joannesschool werd op non-actief gesteld nadat twee leerlingen gewag maakten van ontucht. In de dagen daarna kwamen nog meerdere meldingen binnen. Hij wordt momenteel verdacht van het onzedelijk betasten van drie (voormalige) leerlingen, meldt de gemeente Duiven, waar Groessen onder valt.

Het Openbaar Ministerie en de gemeente hebben ouders van bewuste school een brief gestuurd om ze te informeren over de situatie.

De EK-prognose van... Soufiane Touzani (straatvoetballer)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Thijs Slegers, vandaag is het de beurt aan Soufiane Touzani, Neerlandsch beste straatvoetballer.

Ook Touzani deelde zijn favoriete basisopstelling met ons: "Stekelenburg, Van der Wiel, Boulahrouz, Mathijsen, Emanuelson, Van Bommel, Strootman, Sneijder, Afellay, Van Persie en Robben." De straatvoetballer heeft het druk met verschillende bezigheden en zodoende verwacht hij het EK overal een beetje te volgen: "Ik denk dat ik veel op pad ben met events en dus ter plekke meekijk." De eindstrijd zal hij echter van dichtbij volgen: "Dan ben ik erbij!"

Touzani verwacht dat Nederland een enorm grote kans maakt op de eindzege: "Als iedereen fit is bij Nederland dan worden we kampioen. Ik denk dat het voor Spanje heel lastig wordt om een EK te winnen vervolgens een WK en daarna weer een EK. Dat lijkt mee heel sterk. Wat betreft Duitsland denk ik dat NL als groep verder is als ze compleet zijn. Verder zijn de spelers van NL langer samen, maar zoals mister Cruijff zegt: Als je meedoet, maak je sowieso kans."

Gevraagd naar zijn grootste EK-ervaring, neemt Touzani ons mee terug naar het Euro 2000 in eigen land: "Er was overal feest en toeristen. Dat was een gekkenhuis." Ook geeft hij bondscoach Bert van Marwijk nog een advies mee voor het komende EK: "Pas uw spelers aan op uw systeem en niet andersom."

Kevin Strootman is een speler die volgens Touzani kan uitgroeien tot dé verrassing van het toernooi. "Hij heeft laten zien dat hij vlekkeloos mee kan spelen en het niveau aankan. Hij speelt bij PSV, dus ik denk dat velen hem nog onderschatten." Een speler die volgens Touzani de potentie heeft om later in Oranje te schitteren, is volgens Touzani een middenvelder van Feyenoord: "Jordi Clasie."

Mocht Touzani de kans krijgen om het EK te spelen, dan zou hij het liefst tegen Spanje aantreden: "Als liefhebber wil je gewoon tegen de regerend kampioen spelen." Tot slot vroegen we de straatvoetballer één ding die hij het lieft aan het EK zou willen veranderen: "Het EK in Nederland houden!"

Alguersuari had voor Lotus kunnen racen

Jaime Alguersuari had dit seizoen voor het Lotus F1 Team kunnen racen, zo meldt El Mundo Deportivo. Voor de renstal rijden nu Kimi Räikkönen en Romain Grosjean die in de afgelopen Grand Prix van Bahrein respectievelijk tweede en derde werden.

Volgens de krant kreeg Alguersuari op 26 november 2011, toen het circus in Brazilië was om zich te kwalificeren voor de race, een aanbod om voor Lotus te kunnen rijden in 2012. Hij wees dit af omdat hij dit seizoen voor Toro Rosso wilde racen. Dat team had hem een stoeltje beloofd, maar trok die belofte op een laat moment in, waardoor vrijwel alle goede zitjes al bezet waren. Tegenwoordig is de Spanjaard testrijder voor Pirelli.

Vrouw overvalt tram 'voor de grap'

De politie heeft donderdag een 33-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden die 'voor de grap' een 57-jarige trambestuurder probeerde te beroven. Ze eiste de inhoud van de kassa, maar krabbelde terug toen omstanders alert reageerden en de vrouw overmeesterden.

De vrouw verklaarde dat het om een grapje ging. Uit opgenomen geluidsfragmenten trok de politie echter een heel andere conclusie. De vrouw bleek bovendien een bekende van de politie. Ze is in een cel gezet.

Gebroeders Coster pakken brons in Hyères

De gebroeders Sven en Kalle Coster hebben brons behaald tijdens de zeilweek in Hyères. Ze werden in de afsluitende medalrace in de 470-klasse vijfde en wisten hiermee hun derde plaats in het klassement veilig te stellen. Een nominatie voor de Spelen in Londen werd gisteren al behaald.

De zege ging naar de Australiërs Belcher/Page die de Kroaten Fantela/Marenic ruim voorbleven. De Costers eindigden acht punten achter het zilver als derde. Ze zijn door dit resultaat nog niet officieel geplaatst voor de Spelen. De Nederlandse afvaardiging wordt pas komende maand bij het WK in Barcelona bekendgemaakt, maar de tegenstanders van de Costers, Steven LeFevre en Steven Krol eindigden in Hyères 71e en lijken daarom geen partij te zijn.

Zerg Rush verwoest Google

Bereid je voor op een epische strijd tegen de binnenvallende Zerg. De Zerg, een gewelddadig alienras, is begonnen met het aanvallen van Google, en het is aan jou om deze geliefde zoekmachine te beschermen. Maar je kunt de Zerg natuurlijk ook hun gang laten gaan.

De 'Zerg Rush' is een verwijzing naar een tactiek afkomstig uit het spel StarCraft. Zerglings zijn zwakke maar snelle beestjes die je kunt inzetten om vroeg in het spel jouw tegenstanders te plagen of te verslaan, voordat zij zelf een leger hebben opgebouwd.

Als je klaar bent om de strijd aan te gaan met de aliens, typ dan 'zerg rush' in op Google. Heb je geen zin om het zelf te typen? Klik dan hier. Je speelt het spel door op de aanvallers te klikken om te zorgen dat ze de zoekresultaten niet verwoesten.

Matrixborden rondom Arnhemse verkrachtingszaak

De politie heeft vrijdagochtend op de Apeldoornseweg in Arnhem matrixborden geplaatst. Daarop wordt aandacht gevraagd voor de twee verkrachtingen waarvan een 24-jarige vrouw zaterdagochtend het slachtoffer werd. Dat meldt de politie.

De borden zijn ter hoogte van het Sonsbeekpark geplaatst. Daar werd de vrouw voor de tweede keer misbruikt. Ook heeft de politie vrijdagochtend in de buurt flyers uitgedeeld met informatie over de verkrachting en de looproute van de nog onbekende dader en het slachtoffer.

De vrouw fietste zaterdagochtend naar huis na een avond stappen. Ze werd toen van achteren beetgepakt, een steegje ingetrokken en verkracht. De dader blinddoekte haar daarna, waarna de twee samen richting het Sonsbeekpark liepen. Na de tweede verkrachting ging de dader er te voet vandoor.

Lichaamsdelen zijn van vermiste Bosschenaar

De lichaamsdelen die vorige week uit de Zuid-Willemsvaart in Schijndel werden gevist zijn van een 44-jarige man uit Den Bosch. De man is sinds 26 maart spoorloos. Hij werd toen door zijn familie als vermist opgegeven, meldt de politie vrijdag.

De identiteit van de man kon achterhaald worden nadat DNA naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) was gestuurd. Het blijft nog onduidelijk hoe hij om het leven gekomen is. De politie gaat nog niet uit van een misdrijf.

In het kanaal werden onder meer een deel van een been en een ruggenwervel gevonden. Eerder liet de politie al weten dat het waarschijnlijk ging om een man met een blanke of lichtgetinte huidskleur.

FIA test rolbeugel voor voorvleugel F1-auto

Autosportfederatie FIA heeft onlangs een test uitgevoerd met een rolbeugel die op de monocoque van een Formule 1-bolide gemonteerd zou kunnen worden. Na het windscherm is dit de tweede manier die uitgeprobeerd wordt om de sport nog veiliger te maken.

De test komt voort uit de dood van Formule 2-rijder Henry Surtees die in 2009 een wiel op zijn hoofd kreeg. Ook de veer die Ferrari-rijder Felipe Massa tegen zijn helm kreeg is aanleiding om te kijken naar een verbeterde veiligheid voor de coureurs.

Daarom is onlangs een door Lotus F1 Team gemaakte titanium rolbeugel aan de tand gevoeld op het vliegveld van Suffolk. Er werd een twintig kilo zwaar wiel uit verschillende hoeken met 225 kilometer per uur op de beugel afgevuurd.

"De rolbeugel deed zeer goed zijn werk. Het hield het wiel weg van het hoofd van de coureur. We hebben het wiel niet alleen recht van voren op de rolbeugel afgevuurd, maar ook met een hoek. Bij beide tests raakte de band ook lek, wat volgens ons erg positief is, omdat het wiel daarna minder de neiging heeft om te stuiteren. Een band die lek is, komt veel eerder tot stilstand," zei een tevreden veiligheidsadviseur Andy Mellor namens de FIA. Hij benadrukte dat er nog veel meer onderzoek nodig is voordat een dergelijke oplossing in de Formule 1 geïntroduceerd zal gaan worden.

Fiscus stuurt meer mensen directe aanslag

De Belastingdienst stuurt dit jaar vierhonderdduizend mensen direct een definitieve belastingaanslag. Zij ontvangen geen voorlopige aanslag meer. Dat liet staatssecretatis van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag weten.

Eerder deze maand kondigde Weekers al een proef met zo'n directe aanslag aan onder veertigduizend mensen. Dat aantal wordt nu dus flink uitgebreid. "'Dit is een mooie eerste stap in het verminderen van de papierberg. Volgend jaar hopen we nog meer mensen slechts één blauwe brief te sturen", aldus de staatssecretaris.

Voetbalmoeder sommeert DWDD

Voetbalmoeder Bernadet Bijkerk heeft een advocaat in de arm genomen om De Wereld Draait Door (DWDD) te dwingen een filmpje van de site te halen. Het gaat om een fragment waar ze een wedstrijdshirt van Heerenveenspeler Dost krijgt toegeworpen.

In het filmpje wordt de suggestie gewekt dat Bijkerk het shirt voor de handen van een kind weggrist. Hierna gaan Mathijs van Nieuwkerk en Marc Marie Huijbregts tekeer tegen Bijkerk dat ze zich moet schamen. Maar het verhaal is dat Bijkerk het shirt wel degelijk had moeten krijgen voor haar zoon. Bijkerk wil het fragment van het internet. De redactie van DWDD geeft daar echter geen gehoor aan en dus heeft de voetbalmoeder een advocaat erop gezet.

Politie waarschuwt Oranjeklanten zonder plan

Feestvierders die op Koninginnedag naar Amsterdam komen, moeten niet 'op de bonnefooi' naar een feest gaan. Dat adviseert de politie om teleurstelling te voorkomen. De kans is groot dat veel feesten al uitverkocht zijn.

"We willen voorkomen dat mensen ter plaatse door de organisator worden tegengehouden omdat het al vroeg vol is of uitverkocht. Voorkom teleurstellingen, beslis van tevoren waar je naartoe wilt en koop een toegangskaart", zegt commandant Erik van der Hulst daarover.

Koninginnedag is dit jaar in Amsterdam kleinschaliger van opzet. De massale evenementen zijn ingeperkt en vinden niet meer plaats in het centrum. Wel worden aan de rand van de stad enkele grotere feesten georganiseerd. Het enige gratis feest, op het Java-eiland, is vermoedelijk al vroeg vol.

Oranjeklanten die het feest proberen te verstoren worden hard aangepakt, verzekert de politie. Mensen die aan de noodrem in treinen trekken of over het spoor lopen krijgen direct een forse boete of mogen een nacht de cel in, waarna ze in een supersnelzitting worden berecht.


Politie waarschuwt Oranjeklanten zonder plan (Foto: Novum)

Vakbond noemt nullijn nepbezuiniging

De nullijn voor de publieke sector is een nepbezuiniging. De politiek heeft de berekening van het Centraal Planbureau (CPB) dat het bevriezen van de ambtenarenlonen voor 2013 en 2014 geen structurele besparing oplevert totaal genegeerd. Dat stelt Abvakabo FNV vrijdag naar aanleiding van het akkoord over het bezuinigingspakket.

"Het CPB is glashelder: het bevriezen van lonen levert niets op", zegt waarnemend voorzitter Corrie van Brenk. "Waarom moeten werknemers van de overheid dan toch zwaarder lijden onder de crisis dan de marktsector? Bovendien staan zij al twee jaar op de nullijn. Ze worden onnodig extra gedupeerd."

Het vervroegd verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar vindt de vakbond ook onacceptabel. Vooral voor de ruim negenduizend ambulancemedewerkers, brandweermannen en werknemers van de stadsvervoersbedrijven, wier beroep officieel is erkend als zwaar, zouden worden gedupeerd. Het tekort op hun AOW-uitkering van 6,5 procent kan oplopen tot dertien procent, rekent Abvakabo voor. "Dit treft hen keihard in de portemonnee."

Vrijmarkthandelaren rekenen op 295 miljoen euro

Nederlanders die dit jaar met Koninginnedag spullen gaan verkopen op de vrijmarkt verwachten 98 euro per persoon te verdienen. Dat is elf euro meer dan vorig jaar werd opgehaald. In totaal wordt een omzet van 295 miljoen euro verwacht. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van ING.

Iets minder dan de helft van de Nederlanders is van plan maandag een bezoek te brengen aan een van de vele vrijmarkten. Volgens het onderzoek van ING is maar liefst 23 procent van de volwassen Nederlanders van plan spullen te gaan verkopen.

De belangrijkste overweging om dat te doen, is de kans om van overtollige spullen af te komen, zegt bijna de helft van de respondenten. Minder dan een vijfde van de verkopers is het hoofdzakelijk om het geld te doen.

Of de gedroomde omzet van 295 miljoen euro ook gehaald zal worden, is overigens maar zeer de vraag. Econoom Charles Kalshoven van ING stipt aan dat dit in belangrijke mate van het weer afhangt. "Een derde van de verkopers en een kwart van de kopers laat het bij regen afweten."


Vrijmarkthandelaren rekenen op 295 miljoen euro (Foto: Novum)

Hollande: boerkaverbod blijft gehandhaafd

Als de Franse socialistische presidentskandidaat François Hollande wordt gekozen tot de nieuwe president van Frankrijk dan blijft het boerkaverbod gehandhaafd. Dat heeft hij vrijdag in een interview met RTL Radio gezegd.

De wet, die het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt, werd ingevoerd door de regering van president Nicolas Sarkozy. Hollande onthield zich van stemming toen de wet in 2010 werd voorgelegd aan de Assemblée Nationale.

Hollande zei dat het verbod gehandhaafd blijft, maar het 'op de best mogelijke manier' wordt toegepast. Hij wilde hier verder niet op ingaan.

De wet is omstreden. Volgens moslimleiders worden moslims gestigmatiseerd door de wet. Aanhangers beweren daarentegen dat de wet ervoor zorgt dat het seculiere karakter van de Franse staat wordt behouden. Slechts een klein aantal vrouwen in Frankrijk draagt gezichtsbedekkende sluiers.

Vijftien maanden cel voor afsteken vuurwerkbom

Een 25-jarige man uit Tiel moet vijftien maanden de cel in omdat hij tijdens de jaarwisseling een vuurwerkbom tot ontploffing bracht waardoor een plaatsgenoot zwaargewond raakte. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Justitie had vier jaar cel en een schadevergoeding van ruim zestienduizend euro geëist.

De man stopte tijdens de jaarwisseling een mortier in een stalen buis. Nadat hij het illegale vuurwerk in de Beusichemstraat had ontstoken, volgde een ontploffing en vlogen metaalsplinters in het rond. Een omstander kreeg een van die stukken in zijn linkeroog, dat niet meer te redden bleek.

Het slachtoffer hield daar ook zware verwondingen in zijn gezicht aan over. Drie anderen raakten lichtgewond. De rechtbank rekent het de 25-jarige zwaar aan dat hij totaal niet heeft nagedacht over de risico's voor anderen en spreekt van 'ernstig verwijtbare naïviteit'.

De Tielenaar is ook veroordeeld voor het veroorzaken van een brand bij zijn voormalige werkgever in mei vorig jaar. Die brand ontstond nadat de man een gevonden granaat op zijn werk schoonspoot. De 25-jarige zou niet hebben geweten dat het een fosforgranaat betrof. Nadat de brandbare stof was opgedroogd, ontbrandde die en moest de werkplek worden ontruimd.

Op de werkplek en in de woning van de Tielenaar trof de Explosieven Opruimings Dienst ook munitie aan. Dat was volgens de EOD zo gevaarlijk dat het moest worden meegenomen om elders vernietigd te worden.

Rechter veegt bezwaren tegen wietpas van tafel

De wietpas mag er komen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Negentien coffeeshophouders en een aantal belangenorganisaties hadden een kort geding aangespannen in een poging invoering te voorkomen. Advocaat Maurice Veldman kondigt aan dat de exploitanten in hoger beroep gaan.

De coffeeshophouders stapten naar de rechter omdat ze vinden dat ze worden gedwongen te discrimineren. De wietpas kan alleen worden aangevraagd bij een coffeeshop in de eigen woonplaats, waardoor toeristen de deur moet worden gewezen. Eerder oordeelde de Raad van State dat dit mag, maar alleen als de buitenlanders voor veel overlast zorgen.

De coffeeshopeigenaars stellen dat dit misschien wel het geval is in de grensstreek, maar dat dit zeker niet voor heel Nederland geldt. De eerdere uitspraak heeft volgens hen dan ook geen betrekking op heel Nederland. Ook vinden ze dat er privacybezwaren kleven aan de pas.

Eerder tikte het College bescherming persoonsgegevens (CBP) minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op de vingers. De minister moet de noodzaak van de wietpas beter uitwerken, vindt de privacywaakhond. Daar moet ook uit blijken dat andere, minder ingrijpende, maatregelen zijn onderzocht.

De wietpas werd op 1 januari ingevoerd in de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland. De controles gaan per 1 mei van start. In 2013 volgt de rest van het land, is de bedoeling. De burgemeesters van Maastricht, Breda, Tilburg en Eindhoven lieten eerder weten het wietpasbeleid te gaan handhaven. In diverse andere steden zijn kritischer geluiden te beluisteren.

Cunego steunt Scarponi in Giro

Lampre-ISD zal in de Giro d'Italia vol de kaart trekken van Michele Scarponi. De Italiaanse klassementsrenner, die vorig jaar de ronde won na het schrappen van Alberto Contador, krijgt zelfs Damiano Cunego daarbij in steun. Opvallende afwezige in de selectie van Lampre is sprinter Alessandro Petacchi.

Cunego zou oorspronkelijk alleen in de Tour de France van start gaan, maar het management van Lampre heeft besloten om hem toch in te zetten in de Giro om Scarponi naar de eindwinst te loodsen. De 30-jarige geboren Veronees is het daarbij niet verboden om ook eens voor eigen kans te gaan.

Naast Scarponi en Cunego zullen nog zes Italianen de kleuren van Lampre verdedigen in hun eigen grote ronde. Dat zijn Matteo Bono, Adriano Malori, Daniele Pietropolli, Daniele Righi, Alessandro Spezialetti en Diego Ulissi. De enige buitenlander in het gezelschap is de Poolse klimmer Przemyslaw Niemiec.

Verliefd op Ibiza

Filmregisseur en -producent Johan Nijenhuis zal de komende zomermaanden op het zonovergoten Ibiza zijn nieuwste film ‘Verliefd op Ibiza’ gaan opnemen. Op dinsdag 24 april werd een vliegtuig vol pers naar het Spaanse eiland gevlogen om hen daar, in de stijlvolle strandclub Blue Marlin, voor te stellen aan de hoofdrolspelers van deze romantische komedie.

© FOK.nl / Bram Muller
De cast van 'Verliefd op Ibiza' (foto: Bram Muller / FOK!)

Krajicek: "Geen haast met keuze nieuwe coach"

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft geen haast om een nieuwe coach te kiezen, zo meldt ze aan NUsport. De Nederlandse zit zonder trainer na de breuk met Eric van Harpen die zich kritisch over haar uitliet. Volgende week begint ze in Budapest aan de toernooien die haar naar de Olympische Spelen in Londen moeten leiden.

"Ik moet een goede keuze maken en heb geen haast. Mijn vader Petr reist de komende weken gewoon met me mee," zei Krajicek die na haar breuk met Van Harpen toch nog wat van hem gehoord heeft. "Het is wel grappig eigenlijk. Hij heeft me een paar dagen geleden nog een mail gestuurd met zijn verontschuldigingen. Op tennisgebied ging het heel goed, maar er waren persoonlijk te veel kleine dingen waarin we elkaar niet lagen. Ik spreek hem ook niet echt meer."

Krajicek heeft na het goed verlopen toernooi in Miami waarin ze nipt verloor van de nummer één van de wereld Victoria Azarenka een rustpauze van een maand ingelast. "Ik moest weer aansterken en energie opdoen. Ik had ook een klein beetje last van mijn knie en het toernooi van Fes kwam deze week net te vroeg. Nu kan ik weer voluit spelen," zei Misa die trainde met haar halfbroer Richard en ook door haar vader Petr onder handen werd genomen.

Krajicek staat nu 67e op de wereldranglijst, maar moet nog tien plaatsen klimmen om mee te mogen doen aan de Spelen. "Volgens mijn berekening moet ik nog driehonderd punten halen en dat is best veel. Het geeft wel wat extra motivatie voor de komende toernooien. Meedoen aan de Spelen is echt mijn droom. Zeker omdat het op Wimbledon is op mijn lievelingsondergrond gras," zei de Nederlandse die weet dat goed presteren in Budapest, Praag, Strasbourg en Roland Garros vereist is voor plaatsing. Ze kan eventueel ook in Nottingham nog wat punten verzamelen. Daarna wordt de balans opgemaakt voor de Spelen.

[EK judo] Bosch behaalt halve eindstrijd

Edith Bosch heeft de halve finales bereikt van het Europees kampioenschap judo. In het Russische Chelyabinsk won onze landgenoot in de klasse tot 70 kg binnen een minuut via ippon van de Italiaanse Erica Barbieri.

In de halve finales wacht nu een ontmoeting met de Zwitserse Juliane Robra. Voor Linda Bolder was de kwartfinales het eindstation. Daarin verloor onze landgenote van de Sloveense Rasa Sraka. In de herkansing kan Bolder nog gaan voor het brons.

KFC moet betalen voor hersenbeschadiging

Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) moet een meisje dat hersenbeschadiging opliep en verlamd raakte door een voedselvergiftiging 8 miljoen Australische dollar (6,3 miljoen euro) betalen. Dat heeft een rechtbank in Australië vrijdag bepaald.

Het Australische meisje was 7 jaar toen ze in 2005 ernstig ziek werd na een het eten van een Chicken Twister Wrap. Zij kreeg door salmonella in haar eten een bloedvergiftiging die leidde tot een septische shock. Door de hersenbeschadiging die zij daarbij opliep, is het meisje spastisch en kan zij niet goed praten.

De rechtbank oordeelde dat het meisje ziek was geworden door het eten bij KFC omdat de werknemers de regels niet goed hadden opgevolgd. Er was met name sprake van gebrekkige hygiëne.

KFC moet betalen voor hersenbeschadiging
KFC moet betalen voor hersenbeschadiging (Foto: ANP)

Doden bij dubbele bomaanslag Irak

Bij een dubbele bomaanslag op een café in het dorpje Garma, in de Iraakse provincie Diyala, zijn vrijdag negen mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. Ten minste 21 mensen liepen verwondingen op.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken bracht een zelfmoordterrorist een bomauto tot ontploffing buiten het café. Enkele minuten later explodeerde een tweede bom in de bar.

Smartphones stuwen winst Samsung naar record

Het Koreaanse elektronicabedrijf Samsung heeft over de eerste drie maanden van dit jaar een recordwinst geboekt. De nettowinst kwam uit op 2,8 biljoen Koreaanse won (1,9 miljard euro). Dat maakte Samsung vrijdag bekend. De cijfers zijn in lijn met een verwachting die het bedrijf eerder deze maand uitsprak.

De omzet steeg met 22 procent naar 45,3 biljoen won, met name dankzij een sterke verkoop van smartphones. Mobiele telefoons waren in totaal goed voor zeventig procent van de omzet. Samsung, dat verder onder meer tablets en televisies maakt, verwacht dat de winst dit jaar verder stijgt.

Schurftuitbraak treft kinderdagverblijf Hulst

In een kinderdagverblijf in Hulst is kortgeleden schurft uitgebroken. In totaal 253 mensen moeten worden behandeld, meldt de GGD in Zeeland vrijdag. Dat gebeurt in sommige gevallen preventief.

De GGD heeft alle contacten van besmette personen in beeld gebracht. Het gaat niet alleen om de medewerksters en de kinderen, ook hun gezinsleden moeten worden behandeld. Donderdag is voor de leidsters en ouders een informatiebijeenkomst gehouden.

Schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de scabiësmijt. Patiënten hebben vooral last van jeuk. Schurft gaat niet vanzelf over, waardoor gerichte behandeling belangrijk is. Besmette mensen moeten tabletten slikken of crèmes gebruiken.

'Benfica had miljoenen over voor Labyad'

De keuze van Zakaria Labyad om voor Sporting Lissabon te tekenen kost PSV vele miljoenen. Benfica had de aanvallende middenvelder voor drie miljoen euro willen kopen.

Dat bedrag had nog flink kunnen oplopen, afhankelijk van de successen van Benfica, meldt het Eindhovens Dagblad. Labyad kiest er echter voor om transfervrij voor Sporting Lissabon te tekenen. Dat betekent dat hij zijn contract bij PSV, dat stelt dat de optie in zijn verbintenis rechtsgeldig is gelicht, moet aanvechten.

Labyad kan een vijfjarig contract tekenen bij Sporting. Interim-trainer Phillip Cocu liet al weten dat hij het onverstandig vindt dat de speler nu al vertrekt. Volgens hem had Labyad nog één of twee jaar bij PSV moeten blijven. De Utrechter debuteerde in het seizoen 2009/10 in de hoofdmacht van PSV. Hij heeft intussen 42 competitiewedstrijden achter zijn naam staan.

Geen handje schudden bij Chelsea-QPR

Komende zondag zullen er voorafgaand de wedstrijd tussen Chelsea en Queens Park Rangers geen handjes geschud worden. Aanleiding hiervan is de zaak tussen John Terry en Anton Ferdinand. De aanvoerder van The Blues zou Ferdinand eerder dit seizoen racistisch hebben bejegend.

Op advies van zijn advocaten zou Ferdinand daarom de hand van Terry weigeren. Om deze gênante vertoning te voorkomen, heeft de organisatie van de Premier League besloten om het gebruikelijke handen schudden voor deze keer te schrappen.

"Het is gebruikelijk om elkaar voor de wedstrijd een hand te geven en dat zal ook zo blijven. Maar na overleg met Chelsea en QPR maken we zondag een uitzondering”, liet de organisatie in een verklaring weten.

'Villas-Boas biedt zich aan bij FC Barcelona'

Vandaag wordt duidelijk of Josep Guardiola ook volgend seizoen nog trainer is van FC Barcelona. Zo niet, dan heeft Andre Villas-Boas wel oren naar de functie bij de Catalanen. Volgens het Spaanse Sport heeft de Portguees zich al aangeboden bij de technische leiding van de Spaanse ploeg.

Villas-Boas zit momenteel zonder club, nadat hij eerder dit seizoen werd ontslagen bij Chelsea. Bij zijn vorige werkgever FC Porto behaalde hij het ene succes na het andere. Zo werd hij vorig seizoen kampioen van Portugal en wist hij de Europa League met Porto te winnen. Dit seizoen draaide zijn avontuur bij Chelsea uit tot een deceptie.

FC Barcelona heeft al een aantal potentiële opvolgers op het oog, mocht Guardiola aangeven zijn aflopende contract niet te verlengen. Op het lijstje komt ook de naam van Villas-Boas voor. Ook Valencia ziet in de Portugees de ideale hoofdtrainer. Bij de ploeg uit de Sinaasappelstad stapt de huidig coach Unai Emery aan het eind van dit seizoen op.

Mexicaanse vrouw zwanger van negenling

Een vrouw in Mexico is zwanger van een negenling. Dat meldde het televisiestation Televisa. De vrouw, waarvan de leeftijd niet bekend is gemaakt, is zwanger geworden na een vruchtbaarheidsbehandeling en zal rond 20 mei bevallen.

Als de vrouw negen levende kinderen baart, is ze waarschijnlijk de eerste in de geschiedenis. In het verleden waren vrouwen wel zwanger van negen kinderen maar die kwamen niet (allemaal) levend ter wereld. Er zijn wel levende achtlingen geboren.

Mexicaanse vrouw zwanger van negenling
Mexicaanse vrouw zwanger van negenling (Foto: ANP)

Ook PSV en Wolfsburg willen Narsingh

Ajax heeft concurrentie gekregen in de strijd om sc Heerenveen-speler Luciano Narsingh. Ook PSV en VfL Wolfsburg hebben zich gemeld voor de buitenspeler. PSV ziet in Narsingh de perfecte aangever voor spits Tim Matavz.

Naar verluidt heeft Ajax al een bod van drie miljoen neergelegd bij Heerenveen, maar weet dus dat er in eigen land een concurrent is bijgekomen in de strijd om de aanvaller. Ook het Duitse VfL Wolfsburg, dat eerder interesse toonde in spits Bas Dost, ziet in Narsingh een versterking. Hij zou samen met Dost de voorhoede van de Duitse ploeg van nieuwe aanvallende impulsen moeten voorzien.

Het contract van Narsingh bij Heerenveen loopt na volgend seizoen af, dus het lijkt voor de hand liggend dat de Friese ploeg zijn speler komende zomer verkoopt om op deze manier nog iets aan hem te verdienen. De interesse van PSV is voor de hand liggend, aangezien Matavz een spits die afhankelijk is van aanvoer vanaf de vleugels. Met Dries Mertens en na de winterstop Georginio Wijnaldum kwam daar te weinig van terecht. Matavz verloor daardoor zelfs zijn basisplaats aan Jeremain Lens.

Ajax-trainer Frank de Boer liet vorig weekend weten dat zijn ploeg Narsingh graag wil hebben. De oefenmeester zei daarbij wel dat Ajax niet de hoofdprijs voor Narsingh zal betalen. Of PSV en Wolfsburg dit wel van plan is, is nog niet bekend.

Portal 2-DLC krijgt reclame-achtige trailer

Er is een trailer uitgebracht voor de eerder aangekondigde Perpetual testing-DLC van Portal 2. De video heeft de vorm gekregen van een reclamefilmpje waarin de spelers worden opgeroepen blauwdrukken te sturen naar een bedrijf.

De Perpetual Testing-DLC stelt spelers in staat hun eigen levels te maken en deze te delen voa het Steam Workshopnetwerk. Perpetual testing komt 8 mei uit op pc en Mac via Steam.

Oudste man met kogel in hoofd (103) overleden

William Lawlis Pace, de langst overlevende met een kogel in zijn hoofd ter wereld, is nu dan toch overleden. Hij is 103 jaar oud geworden. Pace overleed in zijn slaap in een verpleeghuis in het Californische Turlock.

Pace heeft maar liefst 94,5 jaar met een kogel in zijn hoofd geleefd. Hij was in 1917 per ongeluk door zijn oudere broer met het geweer van hun vader in het hoofd geschoten. Artsen durfden de kogel destijds niet te verwijderen, uit angst hersenschade aan te richten.

Pace hield een zwaar beschadigd oog en schade aan zijn gelaatszenuwen over aan het avontuur. Hij was in zijn werkzame jaren in dienst bij een begrafenisonderneming, zei zijn zoon, die het nieuws over Pace's overlijden bekendmaakte.

Dex Elmont en Bosch winnen op EK judo

Dex Elmont en Edith Bosch zijn goed begonnen aan het EK judo in het Russische Chelyabinsk. Beide judoka's wonnen hun eerste partij van het toernooi op ippon.

In de eerste ronde van de categorie heren -73 kilogram was Elmont de Zwitser David Papaux de baas. De broer van Guillaume Elmont neemt het in de tweede ronde op tegen de Georgiër Zebeda Rechvasjvili. Bosch, drievoudig Europees kampioene, versloeg in haar eerste wedstrijd van de klasse dames tot 70 kilogram de Britse Gemma Gibbons. De Nederlandse treft in de tweede ronde de Italiaanse Erica Barbieri.

Kromowidjojo tegen gemengde estafette

Eerder deze week werd bekend dat de Europese zwembond LEN op de kampioenschappen voor zowel de korte als langebaan het onderdeel gemengde estafette toe heeft gevoegd. Neerlands beste zwemster Ranomi Kromowidjojo ziet het experiment in ieder geval niet zitten.

"Naast deze twee vrouwen- en mannenestafettes worden nu ook gemengde estafettes gezwommen. Twee zwemsters en twee zwemmers per estafette, dus. Als dat geen interessante races gaat opleveren! Mijn eerste EK kortebaan zwom ik in 2005 in Trieste, ik was toen vijftien jaar oud. Ik moet er niet aan denken dat ik toen een gemengde estafette had moeten zwemmen. Ik zie het al voor me: ik, als onervaren zwemstertje, de vrije slag zwemmen met aan de linkerkant een grote Rus en in de baan rechts van mij een Italiaanse gespierde spijker," zei ze tegen de Telegraaf.

"In het verleden heb ik wel eens met een gemengde aflossing gezwommen. Erg leuk en soms hilarisch, want na twee of drie zwemmers weet je nog altijd totaal niet wie er gaat winnen. Maar om gemixte estafettes toe te voegen aan een serieus groot continentaal toernooi, had wat mij betreft niet gehoeven. Ik vrees dat het de professionaliteit in de zwemsport niet ten goede komt."

Trainer Hake vertrekt bij Emmen

René Hake is komend seizoen geen trainer meer van FC Emmen. De Drentenaar en de eerstedivisionist hebben in onderling overleg besloten uit elkaar te gaan. Het contract van Hake liep nog tot de zomer van 2014. Beide partijen willen zich niet uitlaten over de reden van het vroegtijdige afscheid.

Hake, eerder jeugdtrainer bij FC Twente, zit vrijdagavond tegen Sparta voor het laatst op de bank bij Emmen. Hij staat sinds oktober 2010 aan het roer bij de club, maar dit jaar verloopt teleurstellend. Emmen staat laatste in de Jupiler League en ging al elf duels op rij onderuit.

[NBA] Charlotte Bobcats slechtste team ooit

Charlotte Bobcats heeft donderdag een nieuw negatief record gevestigd in de NBA. De formatie uit North Carolina heeft in zijn laatste duel door een 104-84 nederlaag tegen New York Knicks het laagste winstpercentage in de historie van de Amerikaanse basketbalcompetitie.

In het ingekorte seizoen won Charlotte zeven keer en liep de ploeg 59 maal tegen een nederlaag aan, goed voor een moyenne van 0,106. Het record was 39 jaar lang in handen van Philadelphia 76ers, dat het seizoen 1972-1973 besloot met negen zeges en 73 verliesbeurten: een gemiddelde van 0,110.

Bij de Knicks kreeg een aantal vaste waarden rust, maar mede dankzij 22 punten van J.R. Smith werd de thuisploeg toch aan de kant gezet. De Bobcats gingen al voor de 23e keer op rij onderuit. San Antonio Spurs en Chicago Bulls eindigden bovenaan in respectievelijk de Western en Eastern Conference. De Spurs waren in hun laatste duel met 107-101 te sterk voor Golden State Warriors, de Bulls klopten Cleveland Cavaliers met 107-75. Zaterdag beginnen de play-offs.

Overige uitslagen
Utah - Portland 96-94
Minnesota - Denver 102-131
Houtson - New Orleans 84-77
Memphis - Orlando 88-76
Sacramento - LA Lakers 113-96
Atlanta - Dallas 106-89
Detroit - Philadelphia 108-86
Toronto - New Jersey 98-67
Washingto - Miami 104-70
Boston - Milwaukee 87-74


Charlotte Bobcats slechtste team ooit in NBA (Foto: Novum)

Frans Bauer rent kilo's eraf

Frans Bauer gaat flink hardlopen om een aantal kilo's kwijt te raken. De zanger wil tien kilo afvallen voor hij eind september aan zijn nieuwe theatertoer begint.

"Ik weeg nu 96 kilo en daar gaan er wat mij betreft tien vanaf", vertelt de 38-jarige Bauer aan het AD. "Meer vind ik niet nodig. Zo dun als ik na mijn operatie was, hoeft van mij niet meer." De zanger viel veel af nadat hij eind 2006 werd geveld door poliepen op zijn stembanden.

Bauer gaat deze keer niet op dieet, maar wil de kilo's al rennend kwijtraken. Tegen het einde van zijn schema moet hij vier keer per week vijftien kilometer hardlopen. "Dat is pittig, maar optreden is ook topsport", aldus Bauer. "Voor een show van tweeënhalf of drie uur moet je echt fit zijn."

Libische Overgangsraad stuurt kabinet naar huis

De Libische Nationale Overgangsraad heeft het kabinet naar huis gestuurd. De interim-regering heeft zich in de vijf maanden van haar bestaan alleen maar incompetent getoond. Dit heeft een lid van de raad gezegd.

Volgens Fathi Baja hebben 65 van de 72 leden van de raad woensdag het vertrouwen in premier Abdurrahim el-Keib opgezegd. Er zou geen ruchtbaarheid aan deze ontwikkeling zijn gegeven omdat de raad er nog niet in is geslaagd om een nieuw kabinet bijeen te krijgen.

Voor juni staan er verkiezingen op het programma. Het is nu zeer de vraag of die doorgaan.

Debuuttrailer voor Reset

Theory Interactive heeft een eerste trailer uitgebracht voor hun puzzelspel Reset. De video bestaat volgens de makers geheel uit ingame-beelden en moeten dus een goed beeld geven van wat we van het spel mogen verwachten.

Reset gaat een singleplayer co-opspel worden, waarbij spelers terug in de tijd reizen om zichzelf te helpen. Het spel draait voornamelijk op ontdekking en het oplossen van puzzels.

Reset komt uit op pc. Er is nog geen releasedatum bekend.

'Rabobank wil Robeco verkopen'

Rabobank wil zijn vermogensbeheerder Robeco verkopen. Met de verkoop van de Rotterdamse vermogensbeheerder, die 150 miljard euro aan beleggingen beheert, wil Rabo zijn eigen vermogen versterken. De bank heeft de zakenbanken Deutsche Bank en JP Morgan ingehuurd om de verkoop te begeleiden. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden.

De ingewijden schatten de verkoopprijs op anderhalf tot twee miljard euro. Volgens de krant is er belangstelling voor Robeco onder Amerikaanse en Britse vermogensbeheerders en investeringsfondsen.

Rabobank moet in het kader van de strengere kapitaaleisen voor banken zijn eigen vermogen de komende jaren verhogen. Een van de mogelijkheden om dat te bereiken is de verkoop van dochterondernemingen.

Brand na overval in meubelfabriek Bergeijk

Een brand heeft vrijdagochtend een deel van een meubelfabriek in Bergeijk in as gelegd. Dat gebeurde nadat de eigenaar was overvallen. De politie onderzoekt of de twee zaken met elkaar te maken hebben, zegt een woordvoerder.

Beide incidenten gebeurden rond 06.00 uur. De brand zou zijn ontstaan na een explosie, maar dat kan de politie niet direct bevestigen. Bij de overval is de eigenaar gewond geraakt. Hij is voor controle naar een ziekenhuis overgebracht.

Volgens de brandweer betrof het een grote uitslaande brand. Het vuur is inmiddels onder controle.

Trainer AGOVV uit voorzorg op non-actief

AGOVV Apeldoorn heeft Hans van Arum een dag voor de laatste wedstrijd van het seizoen op non-actief gesteld. De clubleiding is bang dat de trainer vrijdag op Sportpark Berg en Bos het mikpunt wordt van boze supporters, die rondom het duel met FC Den Bosch acties hebben aangekondigd.

Het is de vraag of Van Arum, die met zijn ploeg voorlaatste staat in de Jupiler League, na dit seizoen terugkeert. De clubleiding praat binnenkort met de trainer verder over de ontstane situatie. Vrijdag worden de honneurs waargenomen door assistent-trainer Marco Heering.

Van Arum kreeg donderdag het verzoek om tegen FC Den Bosch uit voorzorg niet op de bank plaats te nemen. Omdat hij dat weigerde, werd besloten de trainer op non-actief te stellen. De KNVB en de politie zijn door AGOVV geïnformeerd over de dreigende situatie.

Kinderpornotoerist opgepakt op Schiphol

De marechaussee op Schiphol heeft dinsdag kinderporno aangetroffen in de koffer van een 65-jarige man die terugkwam uit Thailand. De man uit Apeldoorn is aangehouden. De man zit nog vast, meldt de marechaussee vrijdag.

De douane vond bij een controle van de bagage van de man foto's van naakte meisjes en schakelde de marechaussee in. Zedenrechercheurs stelden vast dat het waarschijnlijk om minderjarigen ging. De woning van de man is doorzocht.

Het is al de vierde aanhouding voor kinderporno in korte tijd in dit jaar. De douane en de marechaussee werken nauw samen in de controle op onder meer kinderporno.

PlayStation All Stars: Battle Royale aangekondigd

De geruchten deden al een tijd de ronde, maar nu heeft Sony PlayStation All-Stars Battle Royale officieel aangekondigd. Zoals verwacht is het spel een Super Smash Bros.-kloon, maar dan met PlaySation-personages. De vierpersoons-multiplayer 2D-brawler moet later dit jaar uitkomen.

De tot nu toe aangekondigde personages zijn: Kratos, Parappa the Rapper, Fat Princess, Sweet Tooth, Colonel Radec en Sly Cooper. Daar zullen in de toekomst natuurlijk nog veel meer bij komen. De PlayStation-personages zullen het uitvechten in levels die ook geïnspireerd zijn door PlayStation-franchises.

De game wordt ontwikkeld door SuperBot Entertainment. Hoewel het de eerste game is van de studio bestaat het team uit ervaren ontwikkelaars die hun sporen hebben verdiend bij games zoals God of War, UFC en Mortal Kombat. De studio is onafhankelijk en heeft honderd man in dienst, voor dit project werken ze uiteraard nauw samen met Sony.

Omar Kendall, de regisseur van All-Stars Battle Royale, zei in in interview met Eurogamer het volgende: "PlayStation All-Stars Battle Royale existed as an idea in the hearts of gamers way before SuperBot got around to making it, and the expectations of the fans are really what drive us. This game is a labor of love, and we're excited to be able to finally show it."

Kendall probeert ook de Smash Bros. vergelijking zo handig mogelijk te ontwijken: "We love playing them and we love making them. With PlayStation All-Stars Battle Royale, we set out to make an experience accessible enough for all PlayStation fans to enjoy while also creating something deep enough for the serious fighting game aficionado. We think this 'accessible yet deep' strategy is the perfect way to bring PlayStation fans of all stripes together."

De focus van de game ligt op online-wedstrijden, met onder andere een toernooi-modus, maar het zal ook modi voor singleplayer bevatten.

Ecowas stuurt drieduizend militairen naar Mali

Het West-Afrikaanse regionale blok Ecowas stuurt minstens drieduizend militairen naar Mali. De Ecowas-troepen gaan het Malinese leger trainen en van materieel voorzien om een snel herstel van de normale situatie te bevorderen. Vorige maand pleegden ontevreden legerofficieren een coup die de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré tot aftreden dwong.

Touré werd opgevolgd door interim-president Dioncounda Traoré. Deze benoemde woensdag een nieuwe regering. Van zijn 24 ministers diende niemand in de vorige regering. Drie ministersposten - defensie, binnenlandse veiligheid en binnenlandse zaken - worden bekleed door militairen.

Traoré werd interim-president nadat de militairen onder druk van Ecowas akkoord waren gegaan met de vorming van een overgangsregering. Coupleider kapitein Amadou Sanogo zei echter wel dat zijn groep een toezichthoudende rol zal spelen tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Wanneer die verkiezingen er komen, is niet duidelijk.

Ecowas besloot donderdag ook ruim zeshonderd militairen naar Guinee-Bissau te sturen, waar luttele weken na de coup in Mali ook een staatsgreep werd gepleegd.

Crèche-eigenaars Hoorn stappen naar rechter

De twee eigenaren van het kinderdagverblijf in Hoorn stappen naar de rechter om hun schorsing aan te vechten. De crèche kwam eerder deze week in opspraak naar aanleiding van een vernietigend GGD-rapport over meldingen van emotionele en fysieke mishandeling.

Het duo dat naar aanleiding van het rapport op non-actief is gezet, vreest dat ze geruïneerd worden. De twee ontkennen dat zich dergelijke zaken op het kindercentrum hebben voorgedaan. De 'verschrikkelijke aantijgingen' zijn bewust gedaan door acht ex-medewerkers, zegt hun advocaat in het AD.

"Wie dat zijn, is bij ons niet bekend, en ook niet wat ze precies hebben verklaard. Met huidige medewerkers en ouders is in ieder geval niet gesproken", weet advocaat Jasper de Boer. "Op het moment dat er zulke zware aantijgingen worden gedaan, mag je zorgvuldiger onderzoek verwachten."

In het rapport van de GGD staat onder meer dat de twee de kinderen kleineerden, pestten en intimideerden. Ook pakten ze hen hardhandig aan en gebruikten ze verbaal geweld. Zo werden kinderen 'dikzak' genoemd en moesten ze kiwi's met schil en al opeten.

Kranten vol lof over 'historisch' akkoord

De ochtendkranten staan vrijdag uitgebreid stil bij het donderdag gesloten begrotingsakkoord tussen CDA, VVD, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Vooral demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager wordt veel lof toebedeeld.

Het AD noemt het akkoord 'historisch' en vindt De Jager 'de grote held'. "Hij kreeg voor elkaar wat premier Rutte in zeven weken Catshuis niet lukte", schrijft de krant. De Telegraaf omschrijft het akkoord als een 'huzarenstukje' van De Jager.

Volgens Trouw heeft de Tweede Kamer zich in de afgelopen twee dagen van haar beste zijde getoond. "De onverantwoordelijke opstelling van de PVV afgelopen weekeinde is daarmee volledig naar de achtergrond gedrongen." De breuk tussen de PVV en het CDA en de VVD moet worden gezien als 'een zegen voor Nederland'.

De Telegraaf staat voornamelijk stil bij de enorme gevolgen voor Nederland en besteedt daarnaast veel aandacht aan de PvdA, die volkomen buitenspel staat. "De sociaaldemocraten hebben het nakijken nu ze geen enkele invloed hebben gehad op het omvangrijke bezuinigingspakket. De verhoudingen tussen de linkse oppositiepartijen zijn daardoor flink verzuurd."

Volgens de Volkskrant heeft het 'baanbrekende' akkoord de politieke verhoudingen volledig op z'n kop gezet. De bestuurlijke verlamming op het Binnenhof is volgens de krant doorbroken en daarbij hebben vooral GroenLinks en de PvdA een flinke gok genomen.

FNV protesteert met tank tegen plannen Cargill

FNV Bondgenoten komt vrijdag met een tank voorrijden bij het hoofdkantoor van de Amerikaanse voedingsproducent Cargill in Amsterdam. De vakbond ligt met Cargill in de clinch over een reorganisatie en wil met de actie zijn ongenoegen uiten over de stukgelopen onderhandelingen over een sociaal plan.

FNV Bondgenoten heeft de tank niet in bruikleen gekregen van Defensie. "Een bedrijf heeft die voor ons geregeld", zegt vakbondsbestuurder Erik de Vries over de tank. "Maar het is een echte tank hoor. Hij ziet er heel gevaarlijk uit."

Cargill wil zijn eiwitfabriek in Amsterdam sluiten en de dertig werknemers ontslaan. De vakbond eist echter een baangarantie van Cargill, omdat er in Nederland voldoende vacatures zouden zijn om de ontslagen op te vangen. Eerder deze week protesteerden de werknemers van de fabriek al met een familie ezels tegen de 'koppigheid' van de directie.

Lammers snapt niets van keuze Excelsior

Excelsior-trainer John Lammers is met stomheid geslagen nu hij na dit seizoen zonder club komt te zitten. Hij kreeg van de clubleiding te horen dat er geen plek meer voor hem is.

Algemeen directeur Simon Kelder zette Lammers eigenhandig op straat. De oefenmeester zou niet in het plaatje voor de toekomst passen. "Hij heeft dit besloten samen met commercieel manager Ferry de Haan en medewerker Wouter Gudde, maar die weten niet hoe ik werk", stelt de trainer tegenover Voetbal International. "Voor de spelers, de trainers en medische staf kwam de beslissing ook als een volslagen verrassing."

Voor de coach is de mededeling extra zuur, omdat Kelder eerst nog meldde erg tevreden te zijn over zijn functioneren. "Ze waren blij met de ontwikkeling van spelers en hoe ik de club naar buiten toe vertegenwoordig. Maar toch zoeken ze iemand anders. Voor mij is dat moeilijk te rijmen: je doet alles goed en toch moet je weg. Ik vind het teleurstellend."

Lammers kreeg aan het begin van het seizoen de kans om Excelsior voor lijfsbehoud in de Eredivisie te behoeden. Met een op veel plekken gewijzigd elftal slaagde hij daar echter amper in. De Kralingers spelen aan het einde van het seizoen play-offs voor promotie/degradatie óf degraderen direct naar de Jupiler League.

Brand in autobedrijf Valkenburg (ZH)

Door een grote brand in een autoschadebedrijf in het Zuid-Hollandse Valkenburg is donderdagnacht een loods met auto's volledig in de as gelegd. Het pand moet als verloren worden beschouwd, meldt de brandweer.

Vijftien woonarken die vlakbij het autobedrijf liggen, werden ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen pand of bij bekenden. Niemand raakte gewond. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk. Het vuur is inmiddels onder controle.

'Kindermisbruik te vaak niet herkend'

Signalen van seksueel misbruik bij jonge kinderen worden nog te vaak niet op de juiste waarde geschat. Dat is te wijten aan een gebrek aan expertise, stellen deskundigen vrijdag in dagblad Spits.

Zelfs onder diverse professionals ontbreekt het soms aan de juiste kennis om in te schatten of het gedrag van een kind wijst op mogelijk misbruik. In sommige zaken houdt het misbruik daarom nodeloos lang aan.

"Dan werd een onderzoek naar een melding van seksueel misbruik gesloten, terwijl ik van mening was dat men nog niet eens was begonnen met het echte onderzoek", zegt hoogleraar Forensische Psychologie Corine de Ruiter daarover.

Ontwikkelingspsycholoog Arianne Ruiter vindt dat kinderen die slachtoffer zijn geworden van misbruik zelf moeten worden gehoord. Dat die informatie onbetrouwbaar zou zijn, is volgens haar onzin. "Kinderen onder de vier jaar kunnen toch een getuigenis afleggen waaruit justitie informatie kan afleiden."

Ruiter vindt ook dat justitie eerder de confrontatie moet aangaan met de potentiële dader. Zowel zwemleraar Benno L. als Robert M. probeerden in eerste instantie hulp te zoeken voordat zij zich vergrepen aan kinderen.

Lindenbergh zet punt achter carrière

Olaf Lindenbergh heeft besloten om na dit seizoen zijn profcarrière te beëindigen. De 38-jarige speler staat nu onder contract bij FC Volendam, maar wil zich gaan richten op coaching.

"Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn carrière. Ik heb veel bereikt", zegt hij tegen RTV Noord-Holland. "Ik ga me richten op een carrière als trainer. Volendam biedt me de mogelijkheid om de C1 te trainen. Daar ben ik blij mee."

Helemaal stoppen met voetballen wil Lindenbergh echter niet. Een nieuw avontuur bij en amateurclub ziet hij wel zitten. "Maar dat moet dan wel een zondagclub zijn. Want zaterdag ben ik op stap met de C1." Lindenbergh speelde in het betaalde voetbal tot nu toe 374 wedstrijden.

Vrijdagavond wordt de oud-speler van De Graafschap, AZ, Ajax, Sparta en AGOVV gehuldigd na de wedstrijd van Volendam tegen FC Eindhoven. Barry Opdam en Robbin Ruiter, die ook allebei vertrekken, worden dan eveneens in het zonnetje gezet.

Van Wolfswinkel: "Balen, maar wel trots"

Ricky van Wolfswinkel was erg teleurgesteld na de uitschakeling van zijn ploeg Sporting CP tegen Athletic de Bilbao. Toch heerst er ook wel een gevoel van trots.

Na afloop van de 3-1 nederlaag in San Mamés sprak Van Wolfswinkel met RTL 7 over de uitschakeling. "Je bent eigenlijk zo dichtbij en het scheelt maar één goal. Het is erg jammer dat je het niet haalt, maar we hebben een fantastische weg afgelegd."

De Nederlandse spits was realistisch over de wedstrijd tegen de Basken. "Athletic was gewoon beter deze wedstrijd, zeker de tweede helft." Van Wolfswinkel kreeg tegen Bilbao een gele kaart en was daardoor geschorst mocht zijn ploeg de finale halen.

"Ja dat was al vroeg, dus het begon lekker inderdaad", vervolgt de spits. "Misschien een beetje dom, misschien niet. Het ging allemaal vrij snel." Vervolgens hield de aanvaller zijn ploeg nog in de race door de 1-1 te maken. "Je maakt zelf nog de gelijkmaker, maar het mocht uiteindelijk niet meer baten. In de tweede helft zijn we eigenlijk niet aan voetballen toegekomen."

Van Wolfswinkel baalde na afloop uiteraard over de uitschakeling, maar keek ook met een goed gevoel terug op de Europese campagne. "We zijn ergens wel heel trots natuurlijk, maar op dit moment overheerst de teleurstelling. We hebben een goede weg afgelegd en grote teams uitgeschakeld."


Prins Willem-Alexander 45 jaar

Willem-Alexander viert vrijdag zijn 45e verjaardag. De kroonprins viert zijn verjaardag in familiekring, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Waar Willem-Alexander zijn geboortedag viert, is niet bekend.

De kroonprins brengt de dag door met onder anderen zijn vrouw prinses Máxima en hun drie dochters, Amalia, Alexia en Ariane. Met zijn 45 jaar is Willem-Alexander inmiddels ouder dan zijn moeder Beatrix toen zij als staatshoofd aantrad. Koningin Beatrix werd op 30 april 1980 gekroond tot koningin, zij was toen 42 jaar. Wanneer Willem-Alexander zijn moeder opvolgt, is niet bekend.

Uitspraak vader die dochter bezwangerde

De rechtbank in Groningen doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen een vader die zijn eigen dochter zwanger maakte toen zij 11 jaar was. Het meisje beviel in maart vorig jaar onverwacht van een dochtertje tijdens een schoolexcursie. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tijdens de rechtszitting anderhalve week geleden 10 jaar cel tegen de man.

Volgens het OM heeft de vader zijn dochter over een periode van jaren minstens 300 keer misbruikt. Dat begon al toen ze nog maar zes jaar oud was. "Zij zal daar haar hele leven mee geconfronteerd worden, omdat ze altijd de moeder zal zijn van het kind van haar vader", aldus het OM tijdens de rechtszaak.

Uitspraak tegen vader die dochter bezwangerde
Uitspraak tegen vader die dochter bezwangerde (Foto: ANP)

VS geeft foto's Bin Laden niet vrij

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft donderdag geweigerd foto's en videobeelden van de Amerikaanse militaire operatie waarbij al-Qaeda-leider Osama bin Laden in Pakistan werd gedood vrij te geven.

De groep Judicial Watch had het ministerie van Defensie en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA verzocht alle foto's en videobeelden van de operatie waarbij Bin Laden gedood werd in Pakistan te openbaren. Defensie zegt dat er bij de groep die de operatie heeft uitgevoerd geen beeldmateriaal is gevonden. De CIA heeft wel materiaal gevonden, maar weigert dit vrij te geven.

Prometheus Featurette

Er is een nieuwe featurette verschenen voor de film Prometheus. In het korte filmpje krijgen we onder meer te zien hoe Ridley Scott werkt en zijn er stukjes interview te zien met castleden zoals Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Guy Pearce en Logan Marshall-Green.

Met Prometheus keert Ridley Scott terug naar het genre waarmee het voor hem begon. Nadat in een Azteken tempel een eeuwenoude sterrenkaart wordt gevonden gaat het ruimteschip Prometheus op reis naar een verre planeet. Daar ontdekken ze een beschaving die de herkomst van het menselijk ras kan verklaren. Tegelijkertjd is er een bedreiging die het einde van de mensheid kan betekenen.

Prometheus draait vanaf 31 mei in de Nederlandse bioscopen.

Indrukwekkende serie posters voor The Expendables 2

Er zijn in de afgelopen dagen een dertiental posters uitgebracht van de film The Expendables 2. De posters verschenen via diverse websites op het wereldwijde web.

The Expendables 2 draait vanaf 16 augustus in de Nederlandse bioscopen. Welke van de onderstaande posters spreekt jullie het meeste aan, FOK!kers?

The Expendables 2 - Stallone
Sylvester Stallone (Ain't It Cool News)

The Expendables 2 - Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger (Comingsoon)

The Expendables 2 - Willis
Bruce Willis (Collider)

The Expendables 2 - Li
Jet Li (Cinemablend)

The Expendables 2 - Statham
Jason Statham (Hitfix)

The Expendables 2 - Hemsworth
Liam Hemsworth (Moviefone)

The Expendables 2 - Norris
Chuck Norris (MTV)

The Expendables 2 - Lundgren
Dolph Lundgren (JoBlo)

The Expendables 2 - Couture
Randy Couture (Fandango)

The Expendables 2 - Yu
Nan Yu (IGN)


Jean-Claude Van Damme (Yahoo)

The Expendables 2
The Expendables 2 (Facebook)

Vestia wil duizenden woningen verkopen

Woningcorporatie Vestia wil de komende tien jaar vijftienduizend van de 89.000 woningen verkopen. Dat staat in een plan van de corporatie om weer financieel gezond te worden. Ook wil Vestia veel minder gaan investeren.

Verder wil minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) dat eind mei afspraken zijn gemaakt met banken over de behandeling van de derivatenportefeuilles die de corporatie in de problemen hebben gebracht, schrijft ze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Rotterdamse corporatie Vestia kwam in grote financiële problemen doordat voormalig directeur Erik Staal de woningcorporatie via derivaten verzekerde tegen een te hoge rente. Omdat de rente laag bleef, moest Vestia extra onderpand storten bij de banken. Hiervoor moest een noodlening van ruim een miljard euro worden afgesloten.

Vestia wil nu, om weer financieel gezond te worden, onder meer kosten besparen binnen de eigen organisatie. Verder is Vestia van plan bij vrijkomende woningen de huur op te trekken naar 92 procent van de maximale huur. Het plan om daar 95 procent van te maken is na overleg met de landelijke huurdersvereniging bijgesteld. Op onderhouds- en verbeterprogramma's wordt niet bezuinigd.

Toezichthouder het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) vindt het verbeterplan als geheel nog niet goed genoeg, maar volgens het fonds zijn er wel aanknopingspunten die tot een verbetering van de positie van Vestia kunnen leiden. Spies is het hiermee eens. Het CFV vindt onder meer dat Vestia alleen nog moet gaan investeren, als dat juridisch afdwingbaar is.

Het herstel van Vestia gaat volgens Spies een belemmering vormen voor 'de noodzakelijke investeringsopgaven in de achterstandswijken'. Dat geldt onder meer voor wijken in Den Haag en Rotterdam. Spies wil aan koepelorganisatie Aedes vragen te kijken of andere corporaties een bijdrage willen leveren aan de noodzakelijke investeringen in de gebieden waar Vestia actief is.

Interim-bestuurders van Vestia Jacques Thielen en Gerard Erents laten in een reactie op de brief van de minister weten dat volgens hen er een ambitieus plan ligt om Vestia weer op de rails te krijgen. "Het is duidelijk dat er scherp aan de wind moet worden gevaren. Veel van de maatregelen zijn ingrijpend en kennen de nodige consequenties. Wij kunnen nu aan de slag."

Ook De Jager niet verkiesbaar voor CDA

Ook demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet beschikbaar voor een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Dat heeft hij donderdagavond gezegd.

De bewindsman wil zich de komende tijd echt richten op zijn rol als minister van Financiën, zei hij. Nederland zit midden in een economische crisis en De Jager wil een solide begroting maken. "Ik wil me daar helemaal op richten." De Jager sluit niet uit dat hij na de verkiezingen terugkeert als minister.

Het partijbestuur van het CDA besloot woensdag om lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven. De Jager liet al eerder weten dat hij daarvoor niet beschikbaar is. "Hij wil niet", zei partijvoorzitter Ruth Peetoom donderdag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Peetoom zei dat zij De Jager heeft gevraagd om lijsttrekker te worden. "Jan Kees vindt dat deze klus als minister van Financiën hem past als een jas. Daar is ie happy." Onder leiding van De Jager sloten vijf partijen donderdag een akkoord over de begroting voor volgend jaar.

Volgens Peetoom is De Jager heel goed om zonder partijpolitieke belangen te werk te gaan. "Dat hij daar rondwandelt als een soort van begrotingsinformateur verbaast me niet."

Woensdag liet ook vicepremier Maxime Verhagen al weten dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor zijn partij. Ook Verhagen liet eerder weten geen lijsttrekker te willen worden.

Olympisch bokskampioen Terry Spinks (74) overleden

Voormalig bokskampioen Terry Spinks is op 74-jarige leeftijd overleden. De Brit, Olympisch kampioen in 1956, overleed na een lang ziekbed in zijn huis in Essex.

Terry Spinks won in Melbourne op 18-jarige leeftijd goud in de vlieggewicht klasse, overigens nadat hij als invaller aan het toernooi begon. Nog altijd is Spinks de jongste Olympisch bokskampioen uit Groot-Brittannië. Als prof werd hij onder meer Brits kampioen vedergewicht. Na zijn loopbaan als actief bokser werd hij trainer. Zo coachte Spinks onder meer de Zuid-Koreaanse boksers tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München.

Tot kort voor zijn dood was de oud-kampioen een graag geziene gast in het Londense bokscircuit.

Anarchy Reigns introduceert Rin Rin

In juli verschijnt Anarchy Reigns van Platinum Games. In dit online vechtspel kun je in verschillende multiplayermodi elkaar te lijf gaan. Enkele personages zijn Jack Cayman van MadWorld en Bayonetta.  

Platinum games introduceert met de volgende trailer weer een nieuwe vechter. Aanschouw Rin Rin, een pittige tante die met twee grote waaiers haar tegenstanders te lijf gaat. Op 6 juli ligt Anarchy Reigns in de winkel.

Kamer keert animal cops de rug toe

De animal cops moeten ook normaal politiewerk gaan verrichten. Een meerderheid in de Kamer stemde donderdag voor een voorstel om de dierenpolitie ook andere taken te geven naast het bestrijden van dierenleed.

De animal cops kwamen uit de koker van de PVV. Tot nu toe hebben 125 agenten de speciale opleiding hiervoor afgerond. In totaal moesten er vijfhonderd agenten komen die zich enkel met dierenleed bezig zouden houden.

Nu de gedoogcoalitie uit elkaar is gevallen voelde het CDA zich niet meer gebonden aan de afspraak met de PVV. De christedemocraten stemden, net als oud-PVV'er Hero Brinkman, voor een motie die voorziet in een breder takenpakket voor de animalcops.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.