Pechtold: 'Legaliseer wiet in de EU'

FlitsA had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Alexander Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing wil een totale legalisering van softdrugs in de Europese Unie. Dat zei de D66-bewindsman vanavond na een werkbezoek aan Venlo, waar hij in het kader van het grotestedenbeleid ook sprak over de drugsproblematiek. Volgens Pechthold is het een goed idee om voorlopig de verkoop van softdrugs naar de rand van gemeenten te verplaatsen, een zogenaamde 'wietboulevard', zoals Maastricht heeft voorgesteld.

De minister wees er verder op dat Nederland een gidsland in Europa is als het om drugsbeleid gaat. ''Ik hoop dat dit beleid uiteindelijk in heel Europa gaat gelden. Mede op basis van mijn ervaringen als lokaal bestuurder pleit ik voor de legalisering van softdrugs.''

Minister Piet Hein Donner van Justitie bezocht in het kader van de drugsproblematiek vandaag Heerlen en Kerkrade. Hij sprak zich daarbij juist uit tegen een wietboulevard. Donner kiest voor een harde aanpak van de drugsoverlast, zoals zwaardere straffen op illegaal wietkweken. Hij wil verder de wet wijzigen om drugspanden sneller te kunnen sluiten.

Het voorstel van de Zuid-Limburgse burgemeesters om wietteelt te legaliseren kon niet op Donners sympathie rekenen. Volgens die burgemeesters haalt dat de criminaliteit uit de wietteelt, maar Donner bestrijdt dat. ''Op die manier zou Zuid-Limburg de narcostaat van Europa worden'', aldus de CDA-minister.


Legaliseren niet aan de orde bij Donner


Update 23:51
Het CDA beschouwt het legaliseringspleidooi van minister Pechtold als een ''beginnersfout''. Pechtold moet snel duidelijk worden gemaakt dat er maar één kabinet is, zo meent de CDA Tweede Kamerfractie. ''Hij heeft nu een vrijheid genomen die hij als minister heeft moeten inleveren. Pechtold kan niet een soort commentaar op de toestand van de wereld geven'', zo zei CDA-Kamerlid Van Haersma Buma.

Binnen het kabinet gaat er maar één iemand over het drugsbeleid, en dat is Donner, zo laat het CDA weten. Pechthold heeft zich als minister gewoon te houden aan het regeerakkoord, dat niet spreekt over legalisatie van wat voor drugs dan ook.

In De Tweede Kamer wordt komende woensdag een spoeddebat gehouden over het softdrugsbeleid op aanvraag van GroenLinks. De partij zal minister Donner vragen experimenten in het softdrugsbeleid zoals Maastricht dat voorstaat - reguleren wietteelt en wietboulevard - toe te staan. Wil Donner dat niet dan wil GroenLinks de experimenten desnoods middels een motie afdwingen.

GroenLinks heeft laten weten dat ze ook Pechthold tijdens het spoeddebat aanwezig wil zien. Officieel heeft Pechthold als minister met het drugsbeleid overigens niets te maken.