''Bestrijden VS in Irak moslimplicht''

Het is de plicht van iedere moslim om alle Amerikanen in Irak te bestrijden, of ze burger of militair zijn maakt niet uit. Dat heeft de vooraanstaande islamitische geestelijke sjeik Youssef al-Qaradawi uit Egypte gezegd. Letterlijk zei hij: ''De Amerikanen in Irak zijn allemaal strijders en indringers. Er bestaat geen verschil tussen een Amerikaanse burger en een Amerikaanse soldaat in Irak. Het bestrijden van Amerikaanse burgers is een plicht voor iedere moslim.''

De sjeik sprak deze week op een door Egyptische journalisten georganiseerde conferentie. Zijn uitspraak was te lezen op verschillende islamitische websites en in verschillende Arabische kranten.

Al-Qaradawi heeft veel aanhangers, dat komt deels doordat hij zich niets aantrekt van de door veel Arabische overheden aan geestelijken geadviseerde zelfcensuur, maar ook door zijn gepeperde uitspraken. In Groot-Brittannië startte jusititie eerder dit jaar een onderzoek naar hem, omdat hij tijdens een bezoek aan Engeland zou hebben gezegd dat Israël de Palestijnse zelfmoordaanslagen verdient.


Sjeik Youssef al-Qaradawi

De sjeik riep eerder alle moslims op geen Amerikaanse en Israëlische producten te kopen. Homoseksualiteit noemde hij al eens "een ziekte waar een medicijn voor gevonden moet worden". Desondanks staat Al-Qaradawi te boek als een gematigd geestelijke, die fel gekant is tegen terrorisme.