Proces Saddam Hussein opgeschort

dordtselaanturk had ons via de nieuws-submit te melden:

Het proces tegen Saddam Hussein is opgeschort tot 28 november. De advocaten van de oud-leider van Irak hadden om uitstel gevraagd om de zaak beter te kunnen voorbereiden. Zij meenden hier drie maanden voor nodig te hebben, maar zullen het dus met een kortere tijd moeten doen. De Koerdische rechter Rizgar Mohammed Amin gaf als belangrijkste reden voor het uitstel het feit dat veel getuigen niet waren komen opdagen.

Op de eerste zittingsdag van het proces, dat plaatsvindt in Bagdad, zeiden Saddam en zijn medeverdachten vandaag onschuldig te zijn aan het vermoorden en martelen van zeker 143 sjiieten in het Iraakse stadje Dujail in 1982. Saddam gedroeg zich opstandig en weigerde aan het begin van de zitting zijn naam te noemen. Ook noemde hij zich Iraaks president en zei hij het gezag van het hof niet te erkennen. Enkele dagen geleden had hij al gezegd waardering te hebben voor de wijze waarop de Joegoslavische oud-president Milosevic voor de dag kwam in zijn proces, hetgeen Saddam hem wellicht trachtte na te doen.

Mocht Saddam Hussein schuldig worden bevonden in dit proces, dan kan hij de doodstraf krijgen. In dat geval zullen de andere aanklachten tegen de 68-jarige oud-dictator waarschijnlijk geschrapt worden. Ook zeven van Saddams handlangers, die eveneens terechtstaan, kunnen tot de dood veroordeeld worden. Het proces werd overigens met een vertraging van een halfuur op televisie uitgezonden.