Nieuw puntenrijbewijs laat bumperklever ongemoeid

Bumperklevers en hardrijders hoeven niet bang te zijn hun rijbevoegdheid te verliezen door de invoering van het nieuwe puntenrijbewijs. Het nieuwe systeem gaat zich alleen richten op automobilisten die met te veel drank of drugs oprijden en beginnende automobilisten, schrijft De Telegraaf donderdag.

Daarmee negeren minister van Infrastructuur en Milieu Melanier Schultz van Haegen (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de wens van het Openbaar Ministerie. Dat adviseerde ook asociaal rijgedrag in het nieuwe systeem mee te nemen.

De ministers vrezen dat het systeem te bureaucratisch wordt als dat ook moet worden aangepakt. Daarnaast zou het alleen in het begin schrik aanjagen. Op de lange termijn zou het te weinig effect hebben op de verkeersveiligheid.

Daarom hoeven automobilisten alleen hun rijbewijs in te leveren als ze twee keer dronken achter het stuur worden betrapt. De officier van justitie bepaalt wanneer ze het terugkrijgen. Ze zijn het dan zeker maanden kwijt. Een punt wordt echter pas gegeven bij een promilage van 1,3 of meer, waarvoor iemand al zes tot tien glazen alcohol moet hebben gedronken.

De ministers willen ook drugsgebruik aanpakken. Daarvoor moet wel nog apparatuur worden geregeld om de overtreding vast te stellen. De speekseltester die dit kan, moet 1 november in gebruik worden genomen.