Continental krijgt schuld van Concorde-crash

Het Amerikaanse Continental Airlines en een van zijn onderhoudsmonteurs zijn maandag door een Franse rechtbank schuldig bevonden aan de dood van 113 mensen bij het verongelukken van een supersonische Concorde, ruim tien jaar geleden bij Parijs.

De rechtbank in Pontoise veroordeelde Continental tot betaling van tweehonderdduizend euro boete en een miljoen euro schadevergoeding aan Air France. Onderhoudsmonteur John Taylor moet tweeduizend euro betalen en heeft ook vijftien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen. Alle anderen die in de zaak zijn aangeklaagd, onder wie de inmiddels gepensioneerde supervisor van Taylor, zijn vrijgesproken.

Het ongeluk met de Concorde van Air France op 25 juli 2000 werd veroorzaakt door een stuk titanium dat een DC-10 van Continental op de startbaan van luchthaven Charles de Gaulle had verloren. Toen de Concorde kort daarna startte, reed het toestel over het stuk metaal heen. Een band van de Concorde scheurde, waarna stukken rubber een brandstoftank doorboorden en brand ontstond. Het vliegtuig kreeg onvoldoende snelheid en stortte neer op een nabijgelegen hotel. Alle 109 inzittenden, voornamelijk Duitse toeristen, en vier mensen op de grond kwamen om het leven.


Continental Airlines schuldig aan crash Concorde in 2000 (Foto: Novum)