Kamer stemt in met crisis- en herstelwet

De Tweede Kamer heeft vanochtend ingestemd met de crisis- en herstelwet die moet leiden tot snellere procedures bij de bouw en aanleg van onder meer wegen, woningen en windmolenparken. Gisteren was tijdens een stemming in het parlement via wijzigingsvoorstellen het wetsvoorstel op een aantal punten aangepast.

De partijen GroenLinks, SP, D66 en de Partij voor de Dieren stemden tegen de wet. Volgens de SP is de wet "onder het mom van crisisbestrijding" op zeer onzorgvuldige wijze door de Kamer gedrukt. D66 vindt dat de wet niks tegen de crisis doet en niets voor de economie.

Door de wet ligt er nu een lange lijst met projecten waar door kortere bezwaarprocedures versneld mee aan de slag kan worden gegaan. Op initiatief van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie geldt dat ook voor twee windmolenparken, in Flevoland en op de Tweede Maasvlakte, en voor wegen als de N31 door Harlingen en de ring rond Parkstad in Zuid-Limburg. Ook de spoorlijn Groningen-Leeuwarden staat nu op de lijst.

Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, wordt de crisiswet op 1 januari voor vier jaar van kracht.

De wet moet leiden tot snellere procedures bij de bouw en aanleg van onder meer wegen, woningen en windmolenparken  (foto: ANP)