FOK!-spelfouten top 13 vastgesteld

Icoon Literatuur Het woord 'chic' wordt op het FOK!forum het meest verkeerd gespeld. Dat blijkt uit onderzoek van gebruikers van het 'Theater, Taal en Kunst'-forum, onder leiding van FOK!-user dvr. Er werden diverse suggesties gedaan van woorden die vaak verkeerd gespeld worden: deze zijn met behulp van Google gekwantificeerd. Met die uitslagen hebben forumbezoekers een spelfouten top-13 gemaakt.

De woorden chic en chique worden het meest fout gespeld. In ongeveer 62 procent van de keren dat deze woorden gebruikt worden, is dat op een foute manier. Vaak worden deze woorden als 'sjiek' of 'sjieke' gespeld. Het woord 'abonnement' staat op de tweede plaats: 43 procent spelt dit woord fout. Gebruikers spellen vaak abbonement, abonement of abbonnement. Het woord puberteit staat op de derde plaats: dit wordt vaak gespeld als pubertijd.

Andere vaak fout-gespelde woorden die gebruikt worden zijn eennalaatste (een na laatste), zowiezo en zo ie zo (sowieso), verassing (verrassing), Marokanen (Marokkanen), hardstikke (hartstikke), daarintegen (daarentegen), allebij (allebei), documantaire (documentaire) en nieuwschierig (nieuwsgierig).

Door de gebruikte onderzoeksmethode konden sommige woorden niet gecontroleerd worden. Zo heeft een subforum van FOK! de code 'SEX' meegekregen, waardoor het niet duidelijk is in hoeverre de gebruikers dat woord fout typen. Ook zijn enkele taalfouten als d/dt, pubertaal en neologismen als nueken buiten beschouwing gelaten.

Deze week werd bekend dat de taalbeheersing onder Nederlanders slecht is, en dat Nederlanders hun taalvermogen overschatten. Dit forumonderzoek lijkt dat deels te ondersteunen. Gisteren is er een nieuwe spelling ingegaan, waardoor duizenden woorden anders gespeld moeten worden.



Tijdens de pubertijd was ik enigsinds nieuwschierig naar Marrokkanen die zo ie zo hardstikke sjiek zijn


Met dank aan dvr voor de submit.