'Feestende' Marokkanen in Ede geschrokken

spiman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkaanse jongeren in Ede hebben niet gefeest na de aanslagen op Amerika. Er was geen sprake van toeterende auto's, vlaggen of vrolijkheid. De groep was al op straat voor het bekend worden van de terreurdaden en heeft, zoals vaker, de politie willen provoceren. Dat blijkt uit een intern buurtonderzoek, een verklaring van de politie en gesprekken met betrokkenen.

Na het incident, in de namiddag en avond van 11 september, bracht de Edese politie een persbericht uit waarin over 'feestende jongeren' werd gesproken. 'Dit gezelschap gedroeg zich uiterst opgetogen over de aanslagen in Amerika.' Die woorden zijn een eigen leven gaan leiden, zegt de opsteller ervan, H. Munniksma, die betreurt dat Ede nu tot in het buitenland te boek staat als de plek waar moslims uitkwamen voor hun vreugde over de terreur.

'Achteraf moet je zeggen dat mijn bericht niet objectief en zuiver was. Van een feest was geen sprake, in de zin van ballonnen of toeterende auto's. Het was een provocatie als altijd, maar wel een met een slechte timing.'

Ook buurtbewoners kunnen zich niets herinneren van vrolijkheid, blijkt uit een onderzoek van Osmose, een Gelderse instelling voor multiculturele ontwikkeling.

Niets gemerkt

Een groot aantal heeft zelfs niets van het incident gemerkt. Medewerkers van Osmose interviewden bewoners van de wijk Veldhuizen A, waar het incident plaatshad, en concluderen dat het 'feest' niet meer dan een doordeweekse rel was. 'Het zijn jongens die zich altijd lastig gedragen op die plek', zegt adjunct-directeur M. Piard van Osmose. 'Dat deden ze nu ook. Een van onze consulenten was ter plekke en hij herkent weinig van de berichtgeving in de media.'

De politie, die een wijkpost heeft vlak bij het bruggetje waar de jongeren meestal rondhangen, kwam dinsdagmiddag in actie nadat bewoners van de flat tegenover de brug hadden geklaagd over overlast.

politie provoceren

Vier agenten probeerden de jeugd tot de orde te roepen. Dat, zeggen de Marokkaanse jongens en hun begeleiders, pakte verkeerd uit. 'De politie heeft geprobeerd een discussie met ons aan te knopen', schrijven ze in een verklaring. 'Wij hebben de aanwezigheid van de politie niet op prijs gesteld en hebben provocerend gereageerd op de politie, zoals altijd.'

De jongens zijn 'zeer geschokt en geschrokken', staat in hun verklaring, en betuigen medeleven met de slachtoffers in Amerika.