Assad flikt het hem

Vermoedelijk krijg ik heel wat commentaar over deze titel, maar laat het me middels een column eerst even uitleggen. Ik heb over de vluchtelingencrisis in ons werelddeel al vier of vijf stukkies geschreven, maar de ontwikkelingen staan bepaald niet stil. Daarbij krijgen we nogal eens onverwachte of nog niet belichte zaken erover in beeld, reden om maar weer eens aan het toetsenbord te gaan zitten.

Wie het heeft becijferd is mij niet bekend en ik denk dan ook dat men het met een schatting moet doen, maar er schijnen momenteel 1,1 miljoen vluchtelingen, migranten en gelukzoekers in Duitsland te zijn. Dat is nogal wat, maar het feit dat het om een schatting gaat moet ons ernstig verontrusten. In het nieuws op internet van gisteren las ik dat men in ons buurland van meer van 600 duizend mensen niets af weet: wie ze zijn, waar vandaan, en vooral: of ze wel in Duitsland zijn of dat ze inmiddels naar elders zijn vertrokken. Dus meer dan de helft van die mensen is anoniem! En dus voorlopig illegaal. Hoe kun je met zo'n gegeven nog adequate hulp bieden, vraag ik me af. Alles wordt hiermee totaal onbeheersbaar en onoverzichtelijk.

Want ga maar na: stel dat een ambtenaar vijf mensen per dag te behandelen krijgt om hun papieren te beoordelen, hiervan een rapport op te maken, de zaken goed en grondig te registreren, huisvesting te regelen, kortom de hele rimram die daarvoor nodig is. Ik denk dat hij zijn handen dan meer dan vol heeft. We hebben het dan aan eerstelijns werk over 120 duizend mandagen, oftewel 600 manjaren. Dat komt dan bovenop het dagelijkse werk van het registreren van nieuwe binnenkomers. De hele organisatie is nu al totaal overwerkt en dolgedraaid; boven die eerstelijns werkers moet ook nog de hele organisatie worden uitgebreid om verdere rampen te voorkomen. Ik denk dat de Duitse regering op dit punt de regie al volkomen kwijt is. In dat keurig aangeharkte land is het wat dat betreft dus nu al een enorme bende. Die bende klotst nu onbelemmerd de grenzen over, want mensen die niet goed worden opgevangen en geholpen zullen hun heil elders gaan zoeken.

Orban blijft in Hongarije lekker zijn Brusselse regeltjes volgen, zijn uitleg ervan dan, en houdt de grenzen dicht. In veel andere landen in die buurt is het al niet anders. Met de grensbewaking in Griekenland is nog niet veel goeds aan de hand, nog dagelijks komen mensen in wrakke bootjes de oversteek uit Turkije maken, wie weet hoe het nu met de registratie zit moet het maar zeggen. Doet Erdogan zijn stinkende best om zijn afspraken met Frau Merkel na te komen? Ik heb mijn twijfels. We kunnen wel zeggen dat Brussel zijn schaapjes bepaald niet netjes in de kudde weet te houden. Het is meer en meer ieder voor zich, en dan is het lastig om beleid te ontwikkelen en in te voeren, temeer omdat de situatie slagvaardig handelen vereist.

Kortom, de hele situatie baart de weldenkende mens steeds meer zorgen. Vrijwel niets gaat zoals we hadden gehoopt. De nieuwjaarsnarigheid in Keulen en andere steden kon er dan nog net bij, evenals het gedoe bij inspraakavonden hier te lande. Dijkhof ligt nogal eens onder vuur, onder meer toen een asielzoeker de hand aan zichzelf sloeg. Zijn antwoord vond ik overigens heel duidelijk, toen het over het paspoort ging dat die man maar niet kreeg. Dijkhof stelde dat hij zeker wil zijn van het vertrek van zo'n persoon, het is absoluut niet de bedoeling dat die met een paspoort in zijn bezit de illegaliteit in verdwijnt. Mij lijkt het dan zinvol om dat paspoort eerst op Schiphol uit te reiken, achter de douane en na vertoon van een instapkaart.

Onderwijl werden wij getrakteerd op allerhande gedoe in Den Haag, met Mansveld die opstapte, Steur die beter een bandje met excuses kan gaan maken, Van Rijn die overal struikelt en noem ze verder maar op. Allemaal menselijk onvermogen en falen. Zou dat in Brussel anders zijn, of hebben we daar met dezelfde prutsers te maken, maar nu met veel ernstiger consequenties? Ik vrees van wel. In de Elsevier werden alle hotemetoten in de EU langs de meetlat gelegd, en daar wordt een mens niet echt vrolijk van. Net als hier heb je daar stijgers en dalers, en als dan een daler een dikke vinger in de pap heeft, nou dan weet een mens het wel. Nee, we kunnen inmiddels wel tot de conclusie komen dat de EU absoluut niet is opgewassen tegen de instroom van grote aantallen lieden van buiten Europa. Met Griekenland lukte het nog wel zo'n beetje; heel veel geld ging erheen, maar het was en bleef een vervanmijnbedshow. We zagen het geld niet, de meeste Grieken trouwens ook niet, en de boel moddert lekker door. Je moet maar afwachten of het nog wat wordt, maar verder lijkt het ons Europeanen niet echt hard te raken.

Nee, dan al die vluchtelingen, veelal uit Syrië. We hebben daar dagelijks mee van doen, omdat ze hier zijn en we echt hier voor ze moeten zorgen. Als er iets gebeurt, dan is dat hier in de straat, of dicht in de buurt. De kinderen komen bij onze kinderen in de klas, jonge kerels kunnen vervelend doen tegen onze dochters en zusjes. Het slappe gezwam in de pers raakt ons heel direct, althans zo ervaren we dat wel. We moeten nog langer wachten op dat huurhuis, de sporthal zit een poosje vol, zodat wij voor onze sport naar elders moeten uitwijken. Alle verhalen en geruchten herkennen we. En we hebben er een eigen mening over, hoe die ook luidt. Hoeveel het er uiteindelijk zullen worden weet geen mens, iedereen raadt maar wat. Dat het verrekte lastig wordt is wel duidelijk, want alle makkelijke opties zijn al ingevuld.

Het wordt harder allemaal. De toon, de aanklachten, de beschuldigingen, het afkatten en belachelijk maken. De standpunten, ergens op gebaseerd of niet. Het gevecht om fondsen en ruimte. Het meeleven en de afgunst. Het geduld dat nog meer op de proef wordt gesteld. De politieke praatjes en het Haags geblunder. Het gebulder van Verhofstad en consorten. Het dwarsliggen van vele landen in de EU. De wanhoop en het gespeelde optimisme van Rutte die een half jaar leiding moet geven aan de pot met pieren die de EU momenteel is.

En dat bedoel ik dus met de titel: wat Griekenland met al zijn corruptie, grote smoelen, leugens en bedrog niet lukte, namelijk het helemaal uit elkaar spelen van de EU, dat lukt Assad wel. Gezien de oppervlakte aan land waaruit de mensen wegvluchten is hij veel meer dan de IS verantwoordelijk voor de huidige crisis. Uiteindelijk beheerst IS maar een paar procent van Syrië, Assad veel meer, dus de meeste vluchtelingen moeten ook op het conto van Assad worden geschreven. Wat Griekenland ondanks de honderden miljarden die het al gekost heeft niet lukte, dat gaat nu wel gebeuren door een horde mensen van buiten Europa: de EU komt onherroepelijk op zijn gat te liggen, grotendeels of helemaal. Schengen weg, douaniers terug, oponthoud bij de grenzen, heel veel niet-blonde mensen die worden gecontroleerd, noem maar op, het gaat gebeuren.

Hoe het er over een jaar uitziet weet niemand. Maar mooi wordt het zeker niet.