Ouder/verzorger

Van binnen straalde ik. Dat ik nog eens een brief van school zou mogen ondertekenen als ouder/verzorger. Wie had dat ooit kunnen denken? En het was niet zomaar een brief. Nee, het was een heel belangrijke brief. Een waarin het 16-jarige bonuskind aangaf voor welke toets hij een herkansing wilde gaan doen. En of de ouder/verzorger daar dan zijn of haar akkoord voor wilde geven. Nu ben ik redelijk op de hoogte van zijn schoolprestaties. Hij staat er goed voor in zijn examenjaar, met over het algemeen allemaal dikke zevens en achten en alleen een vijf voor zijn toets Nederlands. En die wilde hij graag overdoen. Uitstekende keuze. Dus met een vloeiende beweging zette ik mijn handtekening.

Ik heb het erg getroffen met hem. Zo houdt hij - net als ik - van gamen. Kon ik jaren geleden urenlang racen met Gran Turismo op mijn Playstation (ja, ik had zelfs zo'n stuurtje), zo scheurt hij urenlang op zijn kamer met GTA V, dat hij voor kerst heeft gekregen. Gewelddadig? Vrouwonvriendelijk? Ja. Maar hij is oud en wijs genoeg om zijn eigen keuzes te maken. Zestien is het nieuwe achttien, laten we maar zeggen. Bovendien, zijn vrienden spelen het ook allemaal. Op hun eigen Playstation 4. Zo gaat dat tegenwoordig. Stonden wij vroeger 's avonds met elkaar op de hoek van de straat onder het licht van een lantaarnpaal, tegenwoordig gebeurt dat allemaal online, in de straten van Los Santos.

Ik vond dat destijds maar moeilijk. Keuzes maken. Vooral de keuze voor een vervolgopleiding vond ik erg lastig. Ik was erg beïnvloedbaar door de wereld om mij heen. Had ik toen geweten wat ik nu allemaal weet, dan had ik totaal andere keuzes gemaakt. Ach, dat is met zo veel dingen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.

Zoonlief daarentegen weet precies wat hij wil. Hij gaat iets in de ICT doen, een keuze die goed bij hem past. Hij weet zelfs al welke richting. En nee, hij gaat geen games ontwikkelen. Er zijn verschillende scholen waar hij de opleiding van zijn keuze kan gaan doen. Als ouder/verzorger ben ik ben zelfs al mee geweest naar een tweetal open dagen. De uiteindelijke keuze zal hij ergens in februari maken, verwacht ik.

Is het dan waar gameparadijs hier thuis? Nee hoor, we doen ook veel '1.0-dingen'. Bijvoorbeeld 's avonds een spelletje Carcassonne of Kolonisten van Catan. Overigens, wanneer hij op verlies staat, helpt hij zijn moeder vervolgens aan de winst, opdat hij daarna naar boven kan om online te gamen. Dat dan weer wel.

Sinds afgelopen maand organiseren we elke week een filmavond. Gezellig met zijn drietjes op de bank. Films die niet op je 'watchlist' mogen ontbreken. Films met thema's als integriteit, de doodstraf en nog meer leerzame onderwerpen. Klassiekers als Scent of a Woman, Les Intouchables, Pay It Forward, I Am Sam. Dat soort.

Films die je laten nadenken over de keuzes die je maakt en de gevolgen die zulke keuzes met zich meebrengen. Een 16-jarige is oud en wijs genoeg om zijn eigen keuzes te maken, schreef ik eerder. Het is de taak van de ouder/verzorger om hem te laten inzien welke consequenties er aan bepaalde keuzes kunnen hangen. Koop je bijvoorbeeld illegaal vuurwerk? En welke opleiding kies je? Ga je roken? En hoe zit dat met drugs? Of drank? En meisjes? Je eerste baan? Gelukkig deelt hij makkelijk en is alles bespreekbaar. Hij maakt zijn eigen keuzes en komt daar soms zelfs op terug, naar aanleiding van de gesprekken die we hebben. Leren kun je immers het beste door af en toe verkeerde keuzes te maken, nietwaar? En die ruimte geven we hem.

Werd de eerste filmavond nog af en toe verstoord door online vrienden die zich meldden op de iPhone, vanaf de tweede week hebben we daar iets op gevonden. We kijken de film meteen na het avondeten (zo blijft er ook nog tijd over om te gamen). De tafel ruimen we af en de afwas laten we staan (wij wassen nog 1.0 af, met zo'n borstel en een theedoek). We leggen alledrie onze mobiele telefoon op tafel, naast de M&M's en de Fanta. Wie als eerste zijn of haar mobieltje van tafel pakt, doet in zijn of haar eentje de hele afwas.

Na afloop van de film praten we nog wat na over het onderwerp, waarna mijn vriendin en ik de afwas wegwerken en elkaar glimlachend aankijken bij het horen van de geluiden die uit de slaapkamer van onze gamende (bonus)zoon komen.

Zulke avonden, ik teken ervoor. Als ouder/verzorger.