FOK!toe(n)komst

In het verleden ligt de handleiding voor de toekomst, elke generatie opnieuw. Ik heb al zo ontzettend veel mensen in mijn leven dingen horen zeggen als 'wat heb je aan die stoffige geschiedenis', 'we leven nú hoor!' en ga zo maar door, dat ik de namen niet eens meer zou weten. Vage schimmen van vage idioten.

Idioot, ja. Als je tijdens normaal geschiedsonderwijs de meerwaarde niet inzag, niet continu dacht 'dat lijkt verdacht op nu, maar dan net anders', dan moet je nodig wat doen aan je wereldlijke interesse. Elke generatie weer maken we fout op fout opnieuw. Weet je niks van het verleden, des te groter de kans diezelfde fouten weer te begaan.

Ik schrijf al ruim een jaar dagelijks een citaat van de dag op mijn werk. Daardoor las ik al heel vaak de Wiki-pagina's van verschillende dagen in het jaar, om te bekijken of er toevalligerwijs een quotewaardig voorval of persoon het nieuws haalde.

Wat me telkens opviel was dat er op welke dag ook zo'n enorme waslijst aan belangrijke zaken in de geschiedenis gebeurden, dat je er steil van achterover slaat en het een encyclopedie vol aan kennis zou omvatten pér dag. Het is werkelijk verbijsterend, ook gezien de Wiki-lijsten nog niet een kwart van het totaal aan gedocumenteerde gebeurtenissen bevatten.

Anne Frank. Hiroshima. Holland. Mohammed B., allemaal afgelopen week gebeurd, opgepakt, ontploft, veroordeeld, ga zo maar door. Elke gebeurtenis een belangrijke les op zich. Elk verhaal dat erom schrééuwt, opnieuw verteld te worden. Van rassenrellen tegen Marokkanen tot rassenwetten tegen Joden, van atoombommen toen tot dronebommen nu.

Vandaag kunt u vanaf 8 uur lezen over het bevel tot het bombarderen van Hiroshima 68 jaar geleden. Morgen zou de stad in rook opgaan. In de gerelateerde berichten treft u de eerdere FOK!toens van de afgelopen week aan.

Zelfs van Bassie en Adriaan leren we dat belastingfraude slecht is en 'kankerlijer' een rotwoord voor een broer met kanker. Tegelijk dat broederliefde blijkbaar sterker is dan al die problemen bij elkaar.