Zo win je een EK-pool

Wordt Spanje weer ‘gewoon’ Europees kampioen? Of pakken de talentvolle Duitsers eindelijk weer een titel? Lukt het Nederland eindelijk om ’88 een gepast vervolg te geven? Komen ‘we’ überhaupt door de eerste ronde? Of zijn de Portugezen toch weer te sterk en stoten zij door tot het eind? En wie wordt eigenlijk de topscorer, nu David Villa er niet bij is? Mario Gomez, Huntelaar of Van Persie, Cristiano Ronaldo, good old Miroslav Klose, of verrast Fernando Torres iedereen door weer veel te gaan scoren?

Allemaal vragen die de komende week beantwoord moeten worden in allerlei pooltjes. Met collega’s, klasgenoten, vrienden of familie, iedereen die het EK een beetje volgt doet mee aan een EK-pool. Ikzelf organiseer sinds 2006 ieder eindtoernooi een pool en iedereen die ik ken mag meedoen. Ik zie elke twee jaar dus tal van voorspellingen voorbijkomen en weet wat er gemiddeld wordt voorspeld en waar je op moet letten. Daarom, hier, voor jullie allen, dé gids om de komende week met succes je EK-pool in te vullen.

Spanje is dit jaar als titelverdediger en regerend wereldkampioen favoriet. Het is één keer eerder voorgekomen dat een land met die twee titels op zak aan een EK begon: West-Duitsland in 1976. Ze wonnen het toernooi niet. Sterker nog: geen enkel land is er ooit in geslaagd een EK-titel te verdedigen. Spanje kampioen? Ik zou het niet voorspellen.

Veruit de meest voorspelde kampioen is ieder toernooi toch weer Nederland. Veel mensen hebben er blijkbaar vertrouwen in, helemaal na de 6-0 van gisteren, en zijn natuurlijk erg chauvinistisch. Maar vul ook Nederland niet in als kampioen. Daarmee kan je je namelijk makkelijk onderscheiden van de concurrentie, die dat wel massaal invult. Bovendien heb je dan sowieso een mooi EK: als Nederland tot de finale reikt en kampioen wordt, kun je als Nederlander juichen. Redden ze het niet, dan doe je het goed in je pooltje.

Welk land moet u dan wel invullen? Simpel: Duitsland. Veel Nederlanders durven of willen dat toch niet in te vullen en de kans is juist vele malen groter dat Duitsland kampioen wordt dan Nederland. Daarnaast tip ik voor u Rusland en Frankrijk als landen die ver gaan komen. Engeland gaat er in de eerste ronde uit.

Dan nog even de topscorer. Dat zal iemand zijn met vier of vijf doelpunten en komt zo goed als zeker uit een land dat in de halve finales staat. Let ook op de poules waar de landen zijn ingedeeld. De poule van Nederland is de zwaarste poule en dus ook de moeilijkste poule om in te scoren. Zet dus maar een streep door Gomez, Van Persie, Cristiano Ronaldo en al helemaal door Huntelaar. Ga voor een spits uit één van de andere landen die ver gaan komen en in een makkelijkere poule spelen. Frankrijk of Rusland bijvoorbeeld.

Maar dan nu de belangrijkste twee tips:

1. Ga niet over-analyseren. Statistieken uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Griekenland kon in 2004 ook vanuit het niets winnen en de kans is best aanwezig dat Spanje er wél in slaagt de titel te verdedigen. En, zoals u natuurlijk weet: de bal is rond. En zwabbert een beetje.

2. Luister niet naar anderen, en al helemaal niet naar mensen die pretenderen voetbalkennis te hebben. Winnaars van pools zijn vaak ‘gewone’ mensen die het voetbal niet buitengewoon goed volgen en slechts in grote lijnen een beetje weten welke landen aardig kunnen voetballen.

Daar moet u het mee doen. Veel succes met het invullen van uw EK-pool (of EK-oekraïner). Mij bedanken voor de tips mag u zeker doen. Maar wel na uw overwinning natuurlijk.