FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 juni 2012

Evra: Rooney's afwezigheid probleem minder voor ons

Vanwege een schorsing kan Engeland de eerste twee wedstrijden in de groepsfase van het EK niet rekenen op sterspeler Wayne Rooney. Maandag over een week speelt Engeland tegen Frankrijk, de aanvaller is er dan niet bij.

Patrice Evra geeft aan niet rouwig te zijn om Rooney´s absentie. "Dat is weer een probleem minder voor Frankrijk. Natuurlijk leef ik mee met Rooney. Het is een enorme dreun voor Engeland dat hij er niet bij is. Maar ik ga hier niet zeggen dat ik het jammer vind dat ik straks niet tegenover hem sta."

"Het is een speler die je graag in je team hebt. Maar ik speel liever niet tegen hem. Ik weet wat zijn invloed kan zijn in een wedstrijd. Als hij een goede dag heeft, is hij een van de beste spitsen van de wereld. Voor ons is het alleen maar mooi dat hij er niet bij is."

Japan, Qatar en Iran winnen in WK-kwalificatie

Dit weekend is de finaleronde van de WK-kwalificatie in Azië begonnen. Tien landen strijden om vijf tickets. In groep A hebben Qatar en Iran de eerste drie punten binnen. In de andere groep won Japan van Oman en speelde Jordanië gelijk tegen Irak. 

Qatar won met 1-0 van Libanon door een doelpunt van Andres Quintata. Iran wist pas in blessuretijd Oezbekistan te verslaan. In de 94ste minuut werd het enige doelpunt gescoord door Mohammad Khalatbati. 

In groep B won Japan met 3-0 van Oman door treffers mee van Keisuke Honda, Ryoichi Maeda en Shinji Okazaki. Jordanië en Irak speelde gelijk. Het Iraakse doelpunt werd gescoord door oud-Twente speler Nashat Akram. Inmiddels staat Akram onder contract bij Malaga. 

Deze maand zijn nog twee speelronden in het kwalificatietoernooi. Dan zullen Zuid-Korea en Australië ook in actie komen. Volgend weekend speelt Libanon tegen Oezbekistan en Zuid-Korea reist af naar Qatar. In groep B staat Japan - Jordanië en Oman - Australië op het programma. 

Uitslagen

Groep Thuisland Uitland Uitslag
A Libanon Qatar 0-1
A Oezbekistan Iran 0-1
B Jordanië Irak 1-1
B Japan Oman 3-0

Zuid-Korea(groep A) en Australië (Groep B) waren vrij. 

Ferdinand snapt niets van Hodgson

Rio Ferdinand kan geen enkel begrip opbrengen voor de keus van Roy Hodgson om hem buiten de Engelse EK-selectie te laten. Zelfs na het geblesseerd wegvallen van Gary Cahill kreeg de ervaren verdediger van Manchester United geen telefoontje van de bondscoach. In plaats daarvan werd Martin Kelly van Liverpool opgeroepen.

"Welke redenen?", vraagt Ferdinand zich via Twitter af. Zijn zaakwaarnemer doet er een schepje bovenop. "Om een speler met 81 interlands achter zijn naam, die bovendien aanvoerder is geweest, op deze manier te behandelen, is ronduit schandalig. Een totaal gebrek aan respect van Hodgson en de Engelse voetbalbond."

De keuze om Ferdinand links te laten liggen heeft mogelijk te maken met de aanwezigheid van John Terry. De aanvoerder van Chelsea moet zich bij de rechter verantwoorden voor het racistische bejegenen van Anton Ferdinand, de jongere broer van de Man United-speler. Volgens Hodgson heeft het een echter niets met het ander te maken.


Ferdinand snapt niets van Hodgson (Foto: Novum)

A. Schleck: "Ik zou het anders doen dan Bruyneel"

Het rommelt bij de wielerploeg van Radioshack-Nissan. De resultaten blijven uit en ploegleider Johan Bruyneel had in de pers kritiek op zijn kopmannen, de broertjes Schleck. iets waar Andy Schleck niet van gediend is.

"Als ik ploegmanager zou zijn, zou ik mijn renners altijd verdedigen", aldus de jongste van de Schlecks. "Johan deed het anders. De reden ken ik ook niet. Is er druk van sponsors of iemand anders? Het zijn zijn woorden. Of ik het anders zou doen? Ik sta niet in zijn schoenen, maar ik denk van wel. Het seizoen is nog niet goed geweest. Maar ik blijf heel hard werken op training." Bruyneel blijft echter achter zijn handelswijze staan: "In het algemeen vond ik het moment gepast om mijn mening te uiten", zegt de ploegmanager. "Sommige mensen zeiden me: "Doe dat niet in de media." Maar ik kan ook geen theater spelen. Als een journalist mij vraagt hoe het met de ploeg is gesteld, dan moet ik "onvoldoende" zeggen."

De ploeg ontstond dit jaar na een fusie tussen Radioshack, waar Bruyneel vorig jaar ploegleider van was, en Leopard, waar onder meer de Schlecks en Fabian Cancellara voor reden. Vanaf het begin loopt het echter niet en blijven resultaten uit. Zo moest Frank Schleck tegen zijn zin deelnemen aan de Giro d'Italia. Een ander punt van onenigheid is de rol van Kim Anderson. de Deense ploegleider mag van Bruyneel niet mee naar de Tour, de France, maar is een vertrouwenspersoon van de Schlecks.

"We hebben dat in december al beslist. Ik begrijp niet waarom daar nu opnieuw over gepraat wordt", vertelt Bruyneel aan het Belgische tv-programma Sportweekend. "Bovendien is de situatie voor mij heel duidelijk. In 2010 heeft Andy zijn beste Tour gereden. En toen was Andersen er door omstandigheden niet bij." Andy Schleck heeft is het daar niet mee eens. "Ook al zit Kim niet in de auto achter ons, hij zal op één of andere manier toch bij ons zijn. Ik zal in de Tour elke dag met hem praten."

[Update] Nintendo doet pre-E3-presentatie

Nintendo heeft bekendgemaakt dat ze vanavond om 00:00 uur een speciale aflevering van Nintendo Direct zullen uitzenden. In de uitzending zal de grote Nintendo-baas Satoru Iwata meer bekendmaken over de Wii U.

Deze editie van Nintendo Direct is al van tevoren opgenomen en is te bekijken via de officiële website van Nintendo Japan.

Update:
Inmiddels zijn we nog maar twee uur verwijderd van de presentatie van Nintendo. Werkt de Japanse website van Nintendo niet, dan kun je altijd terecht bij de Amerikaanse website!

Begeerde Ganso wil bij Santos blijven

Ganso is niet van plan om Santos te verlaten. Het talent geeft toe dat hij veel aanbiedingen van andere clubs heeft ontvangen, maar heeft het prima naar zijn zin in Brazilië.

De Braziliaanse international wordt samen met Neymar gerekend tot de smaakmakers van Santos. Al lange tijd hengelen Europese topclubs naar zijn diensten, maar Ganso is niet zomaar van plan om zijn vaderland te verlaten. De middenvelder benadrukt dat hij het uitstekend naar zijn zin heeft bij Santos en niet aan een vertrek denkt.

"Het is mijn wens om bij Santos te blijven", zo zegt Ganso tegen Folha de Sao Paulo. "Ik heb veel aanbiedingen ontvangen, maar ik vind dat die minder aantrekkelijk zijn dan de optie om bij Santos te blijven." Ganso kampt momenteel met een knieblessure en moet binnenkort onder het mes. De middenvelder geeft toe dat de blessure hem zwaar valt, maar wil zich koste wat het kost terugknokken.

"De blessures zouden de carrière van elke speler belemmeren en het is moeilijk om zoveel wedstrijden aan je voorbij te zien gaan. Terugkeren is altijd moeilijk, maar deze keer blijf ik kalm, want de keuze voor een operatie was een simpele. Ik heb daar geen problemen mee."

'Nederlanders in Somalië actief voor Al-Shabab'

Meerdere Nederlandse Somaliërs zijn in hun vaderland actief voor de terreurbeweging Al-Shabab. Dat zegt een overgelopen commandant van de beweging tegen het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.

De commandant, Mohamed Farah al-Ansari, stelde eerder dat in Nederland Somaliërs verblijven die terreuracties voorbereiden. De radicaalislamitische organisatie zou Somaliërs uit de diaspora hebben opgeleid om als 'slapende cellen' acties voor te bereiden in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De inlichtingendienst AIVD meldde daarop hier geen aanwijzingen voor te zien.

Volgens de commandant zijn daarnaast ook Nederlandse Somaliërs actief in Somalië. In 2009 zou hij met een eenheid twee mensen uit Nederland hebben opgehaald bij de Keniaanse grens om ze naar de hoofdstad Mogadishu te brengen. De twee hebben volgens hem nu belangrijke functies bij de communicatieafdeling van Al-Shabab.

Net na het begin van de burgeroorlog in 1986 zouden ze Somalië hebben verlaten. Degene die zichzelf Abu Muslin noemt gaat volgens Al-Ansari over de websites, een twitteraccount en het online zetten van foto's en berichten over overwinningen. De ander, Sheikh Al-Islam, zou het hoofd van de radionieuwsuitzendingen zijn.

De twee houden hun ware identiteit verborgen en bedekken hun gezicht in het openbaar. Dat wijst er volgens Al-Ansari op dat ze naar het buitenland en mogelijk naar Nederland reizen.

Naast deze twee moeten er volgens de commandant meer Nederlanders actief zijn voor Al-Shabab. "De meeste rekruten uit de diaspora komen uit Canada, Engeland, Denemarken, Nederland en Zweden." Zij werken vooral als tolk, chauffeur of op de communicatieafdeling. Maar sommigen zouden ook meevechten, worden klaargestoomd voor zelfmoordaanslagen of getraind om een aanval in hun thuisland uit te voeren.

Al-Ansari en zijn eenheid liepen in 2010 over naar de regering. De commandant ergerde zich aan de weelde waar de leiding van Al-Shabab in leefde. Hij zit in een beschermingsprogramma van de Somalische interim-regering, omdat zijn leven gevaar loopt. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben hem inmiddels verhoord in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Al-Shabab staat sinds 2008 op de lijst van terroristische organisaties en zou banden met Al-Qaida onderhouden. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen in Somalië, Kenia en Uganda. Bij die laatste aanslag vielen in 2010 meer dan zeventig doden.

In 2010 werd op kerstavond een groep Somaliërs in Nederland opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabab. Op basis van een ambtsbericht van de AIVD werden ze aangehouden. De dienst had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. De groep werd uiteindelijk niet vervolgd.


'Nederlanders in Somalië actief voor Al-Shabab' (Foto: Novum)

Mertens excuseert zich voor duw Cahill

Dries Mertens heeft zijn spijt betuigd tegenover Gary Cahill. De Engelsman mist het EK door een duw van de Belg.

Tijdens de oefeninterland tussen Engeland en België kwam Cahill na een duwtje van Mertens hard in botsing met doelman Joe Hart. De verdediger van Chelsea liep daardoor een blessure op en moet zodoende het EK aan zich voorbij laten gaan. De fans van Engeland namen dat Mertens niet in dank af en de PSV'er maakte vandaag via Twitter zijn excuses.

"Ik bied mijn oprechte excuses aan voor wat ik Cahill aandeed", zo valt er te lezen op de Twitter-pagina van Mertens. "In het heetst van de strijd denk je vaak niet na over mogelijke gevolgen. Mijn gedachten gaan naar hem en ik hoop dat hij snel weer de oude wordt."

Leden Wu-Tang Clan in biopic Ol' Dirty Bastard

De leden van de Wu-Tang Clan zijn hoogstwaarschijnlijk te zien in de biografische film over Ol' Dirty Bastard. Volgens acteur Michael K. Williams, die de wijlen rapper speelt, zijn de producenten niet van plan op zoek te gaan naar acteurs voor de Wu-Tang Clan.

"We hebben iedereen nodig", zegt Williams tegen de Amerikaanse krant New York Daily News. De meeste leden van de Wu-Tang Clan hebben al acteerervaring. Zo was RZA te zien in Funny People en kwamen Method Man, Masta Killa, Ghostface Killah, Raekwon, Oli Grant en Inspectah Deck voorbij in Black and White. Geen van de rappers heeft deelname aan de biopic over Ol' Dirty Bastard bevestigd.

De film, die vooralsnog Dirty White Boy heet, gaat over de relatie tussen Ol' Dirty Bastard en zijn blanke manager Jarred Weisfeld. Volgens Williams beslaat de film alleen de laatste twee jaar van Ol' Dirty Bastards leven. "De film beslaat de tijd tussen zijn vrijlating uit de gevangenis en zijn dood. Het gaat over zaken waar hij publiek mee worstelde."

Ol' Dirty Bastard, ook bekend als O.D.B, Dirt McGirt, Big Baby Jesus en zijn eigen naam Russell Jones, stortte in 2004 levenloos neer na een hartaanval. Die was het gevolg van cocaïne- en medicijngebruik. De rapper stond in de jaren negentig aan de wieg van de Wu-Tang Clan. Wanneer de biopic van Ol' Dirty Bastard te zien is, is nog onbekend.

Visser slaat granaat aan de haak

Een visser heeft zondag in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis een granaat aan de haak geslagen. Het explosief lag in de gracht van de vesting, meldt de politie.

De man merkte aan het eind van de middag dat de haak van zijn hengel vast zat, waarop hij met een bootje het water op ging om zijn lijn binnen te halen. Toen merkte hij dat de lijn aan een granaat vast zat.

De politie heeft bomexperts opgeroepen om de granaat te ontmantelen. Een woordvoerder kon niet zeggen om wat voor granaat het ging.

Arrestatie butler verhelpt lekken Vaticaan niet

De aanhouding van de butler van paus Benedictus XVI heeft geen eind gemaakt aan het lekken van vertrouwelijke documenten naar de pers. La Repubblica heeft ook nadien nog geheime stukken ontvangen, schreef het Italiaanse dagblad zondag.

De bediende van paus Benedictus XVI zit in het Vaticaan vast op verdenking van het stelen en delen van vertrouwelijke stukken. Maar La Repubblica heeft na de arrestatie van butler Paolo Gabriele een klachtenbrief van een hoge geestelijke en twee door de persoonlijke secretaris van de paus ondertekende brieven in handen gekregen. Dat lijkt te wijzen op het bestaan van minstens een mededader.

Het Vaticaan liet weten niet verrast of verontrust te zijn over de beweringen van La Repubblica, maar wilde daarover verder niets zeggen.

Golfer Luiten mist net de titel in Wales

Golfer Joost Luiten is er vandaag net niet in geslaagd de titel op de Wales Open te veroveren. De Nederlander deed tot het laatst mee om de titel, maar maakte uiteindelijk één slag teveel.

 Luiten ging vandaag rond in 72 slagen, precies par, en kwam uit op een totaal van 279 (-5). De Thai Thongchai Jaidee won en kreeg daarvoor een cheque van dik 372.000 euro. Luiten, die de tweede plaats moest delen met de Deen Thomas Björn, de Spanjaard Gonzalo Fernandez-Castano en de Zuid-Afrikaan Richard Sterne, verdiende ruim 148.000 euro.

"Ik had de kansen maar ik putte niet goed genoeg", aldus Luiten op Twitter. "Het waren zware omstandigheden en Jaidee speelde goed. Ik moet gewoon dit niveau vasthouden en dan zal de volgende overwinning vanzelf komen."

Gerrard: "Kuijt is deel van de clubhistorie "

Vanmiddag werd bekend dat Dirk Kuijt Liverpool verruilt voor Fenerbahçe. De aanvoerder van Liverpool, Steven Gerrard, heeft in een reactie gezegd dat hij het jammer vind.

"Dirk is een geweldige speler, een geweldig persoon en hij was van grote waarde voor Liverpool. Ik zal hem missen", zo zei Gerrard. "Vanaf de eerste dag dat hij hier op de club kwam, was hij iemand op wie je kon bouwen. Op het veld wist je dat Kuijt je nooit in de steek zou laten. Hij heeft een plek in de geschiedenis van deze club verdiend. Ik wens hem en zijn familie het beste in Turkije", aldus Gerrard die zich momenteel met Engeland aan het voorbereiden is op het komende Europees kampioenschap voetbal.

'Berlijn wist van verkoop onderzeeërs Israël'

De Duitse sociaaldemocraten willen opheldering van bondskanselier Angela Merkel over de verkoop van in Duitsland gebouwde onderzeeërs aan Israël. Het opinieblad Der Spiegel schrijft maandag op grond van eigen onderzoek dat die onderzeeërs ook met kernkoppen kunnen worden uitgerust.

De regering in Berlijn hield zich steeds van de domme tegenover beschuldigingen dat de vaartuigen van de scheepswerf in Kiel voor iets anders dan conventionele oorlogvoering werden gebruikt. Maar Berlijn wist wel beter, vertrouwde onder meer oud-minister van buitenlandse zaken Lothar Rühl Der Spiegel toe: hij heeft zelfs met Israël over de nucleaire bewapening van de onderzeeërs overlegd.

Merkel heeft volgens de SPD verzuimd Israël voor de levering van onderzeeërs een wederdienst te vragen. De christendemocrate had in ruil voor het wapentuig moeten aandringen op concessies over de nederzettingen en de samenwerking met de Palestijnen. De komende jaren moeten in Kiel nog enkele door Israël bestelde onderzeeërs van stapel lopen.

Goede start WK-kwalificatie Kameroen, Ghana en Ivoorkust

Dit weekend was de start van de tweede ronde in het Afrikaanse kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal. Van de Afrikaanse landen die op het vorige WK in Zuid-Afrika actief waren heeft alleen Zuid-Afrika punten verspeeld. Kameroen, Algarije, Ghana, Nigeria en Ivoorkust wonnen allen hun eerste duel. Afrikaans kampioen Zambia verloor met 2-0 in en tegen Sudan. 

Kameroen won met 1-0 door een strafschop van Eric Choupo Moting. Ivoorkust won met 2-0 van Tanzania door doelpunten van Salomon Kalou en Didier Drogba. Algarije won eenvoudig van Rwanda met 4-0. Twee doelpunten werden gemaakt door El Arbi Soudani. De grootste overwinning werd geboekt door Ghana. Thuis werd Lesotho met 7-0 aan de kant gezet Dominic Adiyiah en Jordan Ayew waren beiden goed voor twee treffers. 

Volgende week is de tweede speelronde in het kwalificatietoernooi. De tien groepswinnaars zullen in een play-off uitmaken welke vijf landen namens Afrika uit mogen komen op het WK. 

Uitslagen 

Groep Thuisland Uitland Uitslag
A Centraal Afrikaanse Republiek Botswana 2-0
A Zuid-Afrika Ethiopië 1-1
B Tunesië Equatoriaal Guinee 3-1
B Sierra Leone Kaapverdië 2-1
C Ivoorkust Tanzania 2-0
C Gambia Marokko 1-1
D Ghana Lesotho 7-0
D Sudan Zambia 2-0
E Burkina Faso Congo 0-0
E Niger Gabon 0-0
F Kenia Malawi 0-0
F Nigeria Nambibië 1-0
G Egypte Mozambique 2-0
G Zimbabwe Guinea 0-1
H Algarije Rwanda 4-0
H Benin Mali 1-0
I Kameroen DR Congo 1-0
I Togo Libië 1-1
J Angola Oeganda 1-1
J Senegal Liberia 3-1

Voortvluchtige pornoacteur in Parijs gesignaleerd

De Canadese pornoacteur die van een moord en van bedreiging van premier Stephen Harper wordt verdacht is gesignaleerd in Parijs. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de verklaringen van twee personen, die beweren de man in het noordwesten van de Franse hoofdstad te hebben gezien. Dat heeft een bron bij het openbaar ministerie in Parijs, die vooralsnog ongenoemd wil blijven, zondag gezegd.

De 29-jarige Luka Rocco Magnotta zou een man om het leven hebben gebracht en de moord op video hebben vastgelegd. De biseksuele pornoacteur stuurde vorige week een voet van zijn slachtoffer naar het hoofdkwartier van de partij waartoe de Canadese premier Harper behoort. Naast bedreiging van Harper is Magnotta ook moord met voorbedachte rade, lijkschennis en het misbruiken van de posterijen om 'obsceen' materiaal te verzenden ten laste gelegd.

Magnotta is volgens de politie op zaterdag 26 mei naar Frankrijk gevlucht en is vervolgens op de lijst van meest gezochte criminelen van Interpol geplaatst. De politie vermoedt dat zijn in stukken gehakte slachtoffer de 33-jarige Chinese student Jun Lin was, met wie Magnotta een relatie had.

Inspiratie

Er zijn mensen op deze wereld die verder gaan dan de meesten. Ze worden wereldkampioen op de 100 meter sprint. Ze zwemmen het kanaal over. Of ze zijn zo toegewijd tot hun sport dat ze hele bijzondere dingen bereiken. Stevie Zee is zo'n persoon. Hij traint al zijn hele leven en past hier zelfs zijn dieet op aan. Wat het nog meer bijzonder maakt is het feit dat Stevie een ziekte heeft. Een ziekte die zijn spieren aanpast. Een ziekte die in principe veroorzaakt dat je never nooit niet een bodybuilder kan zijn. Stevie bewijst echter dat als je maar volhardend bent je alles kan bereiken in je leven. Ik kan hier alleen maar respect voor hebben en ik hoop dat jullie dat ook hebben.

Russell heeft carte blance voor MTV Movie Awards

Russell Brand hoeft zondagavond geen blad voor de mond te nemen. De Britse komiek presenteert voor de derde keer de MTV Movie Awards en krijgt van de producenten alle vrijheid.

"Ze zeiden: doe maar wat je wil", vertelt Brand aan muziekzender MTV. Die vrijheid betekent volgens de komiek niet dat hij zonder consequenties allerlei grappen en grollen uit kan halen. "Achteraf zeggen ze dan: dat had je niet moeten doen. Het is een maf mechanisme."

Volgens de producenten van de awardshow valt het wel mee en krijgt Brand nauwelijks op z'n kop. "We schreeuwen niet naar hem, er heerst enkel liefde. Als de show is afgelopen, krijgt hij een dikke knuffel en zeggen we dat het geweldig was."

De MTV Movie Awards worden zondagavond uitgereikt in Los Angeles. Muziekzender MTV reikt de prijzen sinds 1992 uit. Dit jaar zijn Bridesmaids en The Hunger Games de grootste kanshebbers, beide films sleepten acht nominaties in de wacht.

De MTV Movie Awards kenmerken zich door een aantal aparte categorieën. Zo wordt al jaren een prijs voor beste kus uitgereikt. Dit jaar kunnen Robbert Pattinson en Kristen Stewart het gouden popcornbeeldje voor het vierde jaar op rij winnen.

Voor de 22-jarige Stewart is dat nog steeds onwerkelijk. "Toen ik klein was, was de prijs voor beste kus best belangrijk. Daarom leek het onmogelijk die prijs ooit te winnen."

Zonderland wint in Maribor met unieke combinatie

Bij een challengerwedstrijd in Maribor heeft turner Epke Zonderland met grote overmacht de finale aan de rekstok op zijn naam geschreven. Met succes liet de Fries een unieke driedubbele combinatie van vluchtelementen zien. Met een moeilijkheidsgraad van 7,9 leverde het hem een score op van 16,275 punten.

De Kroaat Marijo Moznik eindigde met een score van 15,400 punten op ruime achterstand als tweede.

Zonderland slaagde er vorige week bij het EK in Montpellier niet in om zijn Europese titel te prolongeren nadat hij in de kwalificaties faalde.

Passagiersvliegtuig neergestort in Nigeria

Een passagiersvliegtuig met honderdveertig tot honderdvijftig inzittenden is zondag neergestort op een gebouw in de Nigeriaanse metropool Lagos. Brandweerlieden zoeken nog naar overlevenden. Ze hebben uit het verwoeste pand ten minste een dode geborgen, maar nog verscheidene andere verkoolde lijken waren voor omstanders zichtbaar.

Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers bij de vliegramp zijn gevallen, verklaarde rampencoördinator Femi Oke-Osanyinpolu van Lagos.

Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Dana Air boorde zich in een woongebouw van drie verdiepingen in een wijk vlak naast de luchthaven van de stad, lieten Oke-Osanyinpolu's collega's van de nationale rampenbestrijding weten. Het toestel lijkt niet met de neus, maar met de buik vooruit op het gebouw te zijn gestort. Daarvoor had het al een stel werkplaatsen en woningen in de dichtbevolkte wijk geraakt.

Op de plaats van de ramp lagen vliegtuigstoelen her en der. Brandweerlieden probeerden de smeulende vlammen rond een vliegtuigmotor te doven en borgen een lichaam uit het steeds verder instortende gebouw. Twee brandweerwagens en zo'n vijftig reddingswerkers waren binnen een uur ter plaatse. Duizenden toegestroomde stedelingen hielpen waterslangen naar de rampplek te brengen en sloegen het bergings- en reddingswerk gade.

Het toestel was volgens Harold Denuren van de Nigeriaanse Burgerluchtvaartautoriteit van de hoofdstad Abuja onderweg naar Lagos, de grootste stad van Nigeria. Bij het opstijgen was het zonnig en helder weer.

Doden bij granaataanval op Servische nachtclub

Een geweigerde bezoeker heeft zaterdagnacht met een handgranaat de ingang van een nachtclub in Noord-Servië opgeblazen. Bij de ontploffing kwamen de dader, een van zijn vrienden en een omstander om en raakten acht mensen gewond, meldt de Servische staatstelevisie. Drie gewonden zijn er slecht aan toe.

De man bracht de handgranaat volgens de politie rond half drie 's nachts tot ontploffing voor de club in de stad Idvor, even ten noorden van de Servische hoofdstad Belgrado. Er waren op dat moment zo'n honderdvijftig bezoekers binnen. De dader was boos op de portier, omdat die hem en drie van zijn vrienden de toegang weigerde.

De getroffen nachtclub was eerder gelast de deuren te sluiten omdat de brandveiligheid niet was gewaarborgd, en was zaterdag zonder toestemming geopend.

Deense vedetten willen verbetering

De Deense sterspelers Nicklas Bendtner en Daniel Agger vinden dat de ploeg zich nog moet verbeteren op een aantal punten.

Denemarken won het oefenduel met Australië gisteren met 2-0, maar volgens Bendtner was een aantal zaken nog niet in orde. De Arsenal-speler, die het afgelopen seizoen op huurbasis voor Sunderland uitkwam, duidt op het tempo waarin gespeeld werd.

"We speelden een beetje traag en te horizontaal. We hebben ontzettend hard getraind in de voorbereiding en ik weet zeker dat de scherpte weer terugkeert", aldus de aanvaller, die optimistische gestemd is, op uefa.com.

Agger, Liverpool-speler en aanvoerder van de Denen, scoorde tegen Australië de openingstreffer vanaf de strafschopstip. De verdediger sluit zich aan bij de woorden van Bendtner.

"Alhoewel we het goed hebben gedaan door enige tijd balbezit te behouden, oogden we vermoeid en was het spel een beetje zwaar. We lieten teveel gaten vallen en we speelden niet zo compact als we hadden gewild. We hebben ook nog maar een week om dat voor elkaar te krijgen."

Schreefel vierde op Ladies Open

Golfster Dewi Claire Schreefel is op de vierde plaats geëindigd tijdens het Ladies Open in Vlaardingen. De Spaanse Carlotta Ciganda, Ursula Wikström uit Finland en de Zuid-Afrikaanse Lee-Ann Pace bleven de Nederlandse voor.

De 26-jarige Schreefel, die in haar laatste ronde drie birdies en drie bogeys maakte, kon op de slotdag geen plaatsen meer stijgen in het klassement. Ze eindigde het toernooi drie slagen onder par. Christel Boeljon kwam niet verder dan een gedeelde twaalfde plaats.

Het was voor de 22-jarige Ciganda de eerste overwinning op de Europese Ladies Tour. De golfster uit Pamplona bleef negen slagen onder par na drie rondes.

Shafiq waarschuwt voor 'middeleeuwer' Morsi

Kiest Egypte Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap tot president, dan krijgen christenen het zwaar te verduren en keert het land terug naar de 'duistere middeleeuwen'. Daarvoor heeft Morsi's rivaal Ahmed Shafiq zondag gewaarschuwd.

Shafiq, die onder de gevallen autocraat Hosni Mubarak als premier diende, ziet met lede ogen aan dat Morsi probeert munt te slaan uit de volkswoede over het vonnis dat de rechter zaterdag over Mubarak velde. Mubarak kreeg levenslang voor zijn aandeel in de dood van betogers, maar de oud-president en zijn zonen werden vrijgesproken van corruptie.

Shafiq en Morsi strijden op 16 en 17 juni om het presidentschap van Egypte.

[RG] Federer in viersetter door

Roger Federer heeft de kwartfinales op Roland Garros bereikt. De Zwitser versloeg de Belg David Goffin met 5-7, 7-5, 6-2 en 6-4.

Goffin won de eerste set door een break bij 6-5. De Belg bleef zich in het vervolg dapper verweren, maar het bleek tevergeefs te zijn.

Goffin was overigens de eerste luckyloser bij de laatste zestien van een grand slam-toernooi sinds zijn landgenoot Dick Norman in 1995 op het gras van Wimbledon. 

Kuijt: "Transfer heeft niets met Liverpool te maken"

Eerder vandaag werd bekend dat Dirk Kuijt vanaf komend seizoen voor het Turkse Fenerbahçe speelt. De aanvaller had nog een contract bij Liverpool voor een jaar.

"Het heeft niets met de club te maken," aldus Kuijt over de reden van zijn vertrek bij The Reds. "Of met de supporters, of met de nieuwe trainer. De club en de fans zullen voor altijd in mijn hart blijven."

"Ik heb een fantastische tijd bij Liverpool meegemaakt en ik ben blij dat ik alsnog met een prijs afscheid kan nemen", zo gaat Kuijt verder op de site van zijn management. "Ik gun Liverpool het beste, het is en blijft een van de grootste clubs ter wereld. Maar het was voor mij tijd om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan."

De aanvaller speelde zes jaar in Liverpool maar zat het afgelopen seizoen veel op de bank. "Ik ben nu eenmaal een voetballer die regelmatig moet spelen om de motor draaiende te houden. Bij Fenerbahçe voelde ik dat vertrouwen.''

Liverpool won dit seizoen de League Cup.

Co-op voor Dead Space 3 bevestigd

Een paar dagen geleden begonnen de geruchten over een mogelijke co-op in Dead Space 3. Vandaag kunnen we deze geruchten als feit aannemen, dankzij informatie uit de nieuwste Game Informer.

In de co-op nemen spelers de rol aan van Isaac en Carver, de kerel die we eerder voorbij zagen komen in de graphic novel. De volledige singleplayer zal met twee mensen te spelen zijn en bevat andere cutscenes dan wanneer je alleen speelt. In beide gevallen zal je het gehele verhaal kunnen volgen.

Game Informer geeft echter nog veel meer informatie over het op de E3 aanwezige Dead Space 3. Zo zal er een geheel nieuw cover-systeem zijn en bevat de game een hoop nieuwe soorten Necromorphs om op los te gaan. Dead Space 3 zal minder lineair zijn dan de voorgangers. Grotere, open gebieden en zijmissies moeten de lineairiteit opheffen.

Tijdens de E3 zullen we ongetwijfeld meer leren over Dead Space 3.

Zo win je een EK-pool

Wordt Spanje weer ‘gewoon’ Europees kampioen? Of pakken de talentvolle Duitsers eindelijk weer een titel? Lukt het Nederland eindelijk om ’88 een gepast vervolg te geven? Komen ‘we’ überhaupt door de eerste ronde? Of zijn de Portugezen toch weer te sterk en stoten zij door tot het eind? En wie wordt eigenlijk de topscorer, nu David Villa er niet bij is? Mario Gomez, Huntelaar of Van Persie, Cristiano Ronaldo, good old Miroslav Klose, of verrast Fernando Torres iedereen door weer veel te gaan scoren?

[RG] Djokovic ternauwernood door

Novak Djokovic heeft op Roland Garros ternauwernood de kwartfinales bereikt. De nummer één van de wereld versloeg de Italiaan Andreas Seppi met 4-6, 6-7, 6-3, 7-5 en 6-3.

Djokovic ontbeerde vanmiddag zijn gebruikelijke vastheid. Hij kende dan ook regelmatig problemen tegen een solide spelende Seppi. Na twee sets leek het leed echter geleden. Hij won de derde set en kwam op een voorsprong van 3-0 in de vierde.

Seppi vocht zich echter terug naar 3-3 maar moest de setwinst toch aan Djokovic laten. Ook in de vijfde set toonde de Italiaan karakter  maar na ruim vier uur spelen capituleerde hij echter.

Weer aanhouding in Rotterdamse moordzaak

De politie heeft opnieuw een arrestatie verricht in verband met de moord op een Rotterdamse vrouw. In Rotterdam werd zondagochtend een 21-jarige man opgepakt. Eerder deze week werden al twee mannen van 20 en 21 jaar uit die stad aangehouden.

De recherche onderzoekt nog wat hun rol is geweest bij de dood van Marigret Fullinck. Het lichaam van de 20-jarige vrouw werd in februari in het kanaal De Vliet gevonden bij Rijswijk. Uit sectie bleek dat zij door geweld om het leven was gebracht. Justitie loofde eerder een beloning van tienduizend euro uit voor de gouden tip.

Duizenden bootjes op Theems eren Britse koningin

Met de grootste waterparade op de Theems in 350 jaar hebben duizenden Britten zondag het diamanten ambtsjubileum van hun koningin Elizabeth II gevierd. Honderdduizenden Londenaren trotseerden het koude, druilerige weer om de optocht van ruim duizend vaartuigen voorbij te zien trekken.

De koningin en haar man prins Philip schouwden de feestelijke vloot vanaf de rondvaartboot Spirit of Chartwell. De 86-jarige Elizabeth droeg een jurk en mantel in zilver en wit, versierd met goud, zilver, ivoor en Swarovski-kristal dat de rivier moest verbeelden.

Honderden mensen hadden zaterdag langs de rivieroever tentjes opgeslagen om bij de parade op de eerste rang te staan. Zondag zwol de nieuwsgierige menigte aan met honderdduizenden in regenkleding verpakte mensen. ''Het was mooi geweest als het zo zonnig was als afgelopen zondag, maar we zijn hierop voorbereid'', verzekerde de 57-jarige Christine Steele. ''We hebben lakens, paraplu's, vlaggen en dundoek. We hebben zelfs onze glimmende hoeden en pruiken met de Britse vlag mee, en de champagne staat koud.''

Het waterspektakel van zondag is een eerbetoon aan het Britse maritieme verleden. Het koningshuis reisde eeuwenlang vooral per schip door het koninkrijk, en het Britse wereldrijk steunde eerst en vooral op de Britse zeemacht. Elizabeths verre voorganger Charles II was de laatste vorst die een vergelijkbare waterparade ten deel viel. De beroemde dagboekschrijver Samuel Pepys versloeg die destijds als een verzameling van zoveel schepen dat hij 'geen water meer zag'.

Elizabeth II besteeg de Britse troon zestig jaar geleden. Ter gelegenheid van haar diamanten jubileum zijn tot en met maandag vier dagen lang festiviteiten georganiseerd. Zondag kunnen haar feestbeluste onderdanen nog terecht op duizenden straatpartijtjes in heel het land.

Slachtoffers steekvlam café nog in ziekenhuis

Drie van de zeven slachtoffers van een steekvlam in een Haags café liggen zondag nog in het ziekenhuis. Dat heeft de politie gemeld.

Het ongeluk gebeurde in nacht van vrijdag op zaterdag in het danscafé Havana op het Buitenhof. Een barman was cocktails aan het bereiden en stak deze in brand. Dat veroorzaakte een steekvlam, waardoor ook de slachtoffers vlam vatten. Bezoekers en medewerkers van het café wisten het vuur snel te doven.

Een mobiel medisch team werd naar het café gebracht om assistentie te verlenen. Ambulances brachten zeven gewonden naar het ziekenhuis.

De 28-jarige barman uit Den Haag is aangehouden voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Hij zit zondag nog vast voor nader verhoor.

Slachtoffers steekvlam café nog in ziekenhuis
Slachtoffers steekvlam café nog in ziekenhuis (Foto: ANP)

Politie pakt kluisrover na achtervolging

De politie heeft zaterdagnacht een van de rovers van een kluis van een zwembad in het Zuid-Hollandse Sliedrecht aangehouden na een achtervolging. Iemand had twee mannen over het hek van het zwembad aan de Sportlaan zien klimmen en waarschuwde de politie.

Toen die ter plaatse kwam, scheurde volgens de politie een auto met twee mannen weg. De agenten zetten de achtervolging in en probeerden de kluisrovers tevergeefs tot stoppen te dwingen. Uiteindelijk reden de rovers zichzelf klem in een doodlopende straat, waarna ze te voet verder vluchtten.

Een van hen was in een sloot gesprongen, maar werd uiteindelijk ingehaald en aangehouden op de Ouverture, het gaat om een 24-jarige man uit Vianen. Hij is ingesloten. De ander wist ondanks de inzet van een politiehelikopter te ontkomen. In de achtergelaten auto vond de politie een kluis die de rovers bij het zwembad hadden weggenomen.


Politie pakt kluisrover na achtervolging (Foto: Novum)

Gewapende man gepakt op Schiphol

De marechaussee heeft zaterdag op Schiphol een 38-jarige man aangehouden. Hij probeerde een ongeladen vuurwapen mee te nemen op zijn reis naar Kenia.

De Nederlandse man, die woonachtig is in Afrika, had het wapen in zijn handbagage gestopt. Tijdens het controleren van de bagage werd het pistool gevonden, waarna de marechaussee werd ingeschakeld. De man zit voorlopig vast. Justitie onderzoekt de zaak.

Dronken vrouw rijdt in op publiek

Een dronken vrouw is zaterdagnacht in het centrum van Breda met de auto op een groep mensen ingereden. Daarbij raakte een man lichtgewond. De 21-jarige vrouw bleek geen geldig rijbewijs te hebben. Ze is aangehouden en wordt verdacht van poging tot doodslag, zo heeft de politie zondag laten weten.

Agenten zagen de auto met vier inzittenden, en de vrouw achter het stuur, rond half 5 in de nacht van zaterdag op zondag versnellen en plotseling een scherpe bocht maken. Een persoon kon op tijd wegspringen, een ander was minder gelukkig en werd door de auto geraakt.

Het ongeval gebeurde op de Cingelstraat in Breda, in de richting van de haven. De auto kwam tot stilstand tegen de reling van een brug.

Veel doden bij zelfmoordaanslag kerk Nigeria

Bij een zelfmoordaanslag op een kerk in de Noord-Nigeriaanse stad Bauchi zijn zondag zeker 15 doden en 40 gewonden gevallen. Dit is van hulpverleners vernomen.

De dader reed met een auto vol explosieven op de kerk af. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Het doelwit was een gebedshuis van de Pinksterbeweging.

Nigeria, het volkrijkste land van Afrika, is verdeeld tussen een overwegend islamitisch noorden en een overwegend christelijk zuiden. In het noorden pleegt de radicale islamitische groep Boko Haram sinds 2009 bloedige aanslagen op christelijke doelen.

Aanklagers Mubarak in beroep

De aanklagers in het proces tegen onder anderen de ex-president Mubarak van Egypte gaan in beroep. Dit hebben ze zondag, een dag na Mubaraks veroordeling, bekendgemaakt.

Mubarak werd tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn rol bij de dood van honderden betogers begin vorig jaar, kort voor Mubaraks regime instortte. De aanklagers hadden de doodstraf geëist.

Zes medebeklaagden uit de veiligheidshiërarchie van Mubaraks regime werden zaterdag vrijgesproken. Mubarak en onder anderen zijn twee zoons, Gamal en Alaa, werden vrijgesproken van corruptie.

De uitspraak was in de ogen van veel Egyptenaren te mild, wat tot betogingen heeft geleid.

3 juni even 'warm' als eerste kerstdag

Zondag is met een maximumtemperatuur van 11 graden Celsius in De Bilt de koudste dag van de meteorologische zomer sinds 1975. Afgelopen eerste kerstdag was het ongeveer even 'warm'. Dat meldde het weerbureau Meteo Consult zondag.

Opvallend is dat de maximale temperatuur zondag in de nacht van zaterdag op zondag al is bereikt. Rond het middaguur zakte het kwik in De Bilt tot nog geen 9 graden. De dichte bewolking en voortdurende regen zijn de belangrijkste oorzaken van de kille temperatuur. Zonnestralen bereiken daardoor nauwelijks de aarde, terwijl het verdampende regenwater op zich ook nog een verkoelende werking heeft.

Het record voor de koudste zomerdag sinds meting is begonnen stamt van 2 juni 1953. In de Bilt bleef de temperatuur toen steken op een 'ijzingwekkende' 9,2 graden.

Meteo Consult verwacht dat het kwik in de loop van de week langzaam stijgt. Aan het einde van de week wordt dan mogelijk een 'normalere' maximumtemperatuur gehaald. Die ligt in deze tijd van het jaar op ongeveer 20 graden.

Ook WSG doet aangifte kindermishandeling in De Loot

De William Schrikker Groep (WSG) heeft ook aangifte gedaan van kindermishandeling in opvanghuis De Loot in Nieuwleusen. Dat is deze week vooruitlopend op een eigen onderzoek gedaan, meldt een woordvoerder van de instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg.

De WSG heeft in het verleden kinderen in de particuliere zorginstelling geplaatst. Twee weken geleden bleek dat kinderen tussen 1980 en 2010 geestelijk en lichamelijk zouden zijn mishandeld. De moeder van een van de slachtoffers had een aangifte ingediend, waarna meer meldingen volgden.

De WSG kondigde toen een onderzoek aan om na te gaan of kinderen die de groep in de instelling had geplaatst ook zijn mishandeld. Voor het onderzoek worden de geplaatste kinderen gehoord over hun verblijf.

De misbruikte kinderen in De Loot zouden met stokken zijn geslagen en voor straf buiten in de kou zijn gezet. Ook zijn er serieuze signalen van seksueel misbruik. De mishandelingen zouden voornamelijk zijn gepleegd door een vrouw die jarenlang als pleegmoeder optrad. De Loot valt onder de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in de gemeente Staphorst.

Cordaid Mensen in Nood stopt in Haïti

De hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood stopt met haar activiteiten gericht op het herstel na de allesverwoestende aardbeving in 2010 in Haïti. De 29 miljoen euro die vanuit de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) binnenkwam, is besteed.

Dat heeft de hulporganisatie zondag bekendgemaakt. Wel blijft het actief via lokale organisaties die zich onder meer inzetten op het gebied van rampenpreventie. Het kantoor in Port-au-Prince gaat wel dicht.

Cordaid ontving in totaal 29 miljoen euro na de aardbeving ruim twee jaar geleden. Daarvan zijn 4600 nieuwe houten woningen gebouwd. Deze zijn aardbeving- en cycloonbestendig, net als de 1600 woningen die Cordaid repareerde. In totaal kregen 40.000 mensen weer een veilig onderkomen.

Cordaid Mensen in Nood stopt in Haïti
Cordaid Mensen in Nood stopt in Haïti (Foto: ANP)

Handballers Volendam landskampioen

De handballers van Volendam hebben vanmiddag hun landstitel geprolongeerd. In eigen huis wonnen de Volendammers met 26-21 van Limburg Lions de derde wedstrijd van de best-of-threeserie. Het is het zesde landskampioenschap voor de ploeg in acht jaar. Lions was vorig jaar ook al verliezend finalist.

Volendam had de eerste wedstrijd in de finaleserie thuis na verlenging verloren. Maar ook Limburg Lions ging in eigen huis onderuit. Zo kon Volendam vandaag voor eigen publiek een nieuwe poging wagen om de titel naar het palingdorp te halen.

Halverwege leidden de oranjehemden met 8-7. Lions vocht zich terug tot 11-11, waarna de formatie van coach Martin Vlijm weer een tussensprint plaatste. Limburg was niet meer in staat om het gat te dichten, ook niet omdat Volendam-keeper Martijn Cappel in grootse vorm stak.

Trailer: Lay The Favorite

Er is een eerste trailer verschenen voor de nieuwe film van Stephen Frears. In Lay The Favorite zien we onder meer Bruce Willis en Rebecca Hall in de belangrijkste rollen.

Hall speelt Beth, een voormalige stripteasedanseres die naar Las Vegas is gereisd op zoek naar fortuin. Ze valt daar in handen van de gokker Dink Heimowitz (Willis) die haar, vanwege haar ongelovelijk sterke geheugen voor nummers, inhuurt als zijn assistente. Dinks vrouw Tulip (Catherine Zeta Jones) is niet onder de indruk van die afspraak en het wordt allemaal nog gecompliceerder als Beth verliefd wordt op de undercover journalist Jeremy (Joshua Jackson).

Frears maakte eerder faam met klassiekers zoals Dangerous Liaisons (1988), Hero (1992), High Fidelity (2000) en The Queen (2006). Of Frears met Lay The Favorite het niveau van voorgenoemde films weet te evenaren is nog maar de vraag, afgaande op onderstaande trailer. Wat denken jullie ervan FOK!kers?

[MotoGP] Uitslag Grand Prix Catalonië

De Grote Prijs van Catalonië in de MotoGP-klasse is gewonnen door Jorge Lorenzo. Hij verstevigde met de winst ook zijn leidende positie in de stand om het WK.

De Spaanse coureur van Yamaha nam acht ronden voor het einde de leiding over van zijn landgenoot Dani Pedrosa. De Honda van Pedrosa was iets sneller, maar Lorenzo maakte dat verschil in de bochten ruimschoots goed. Met een bliksemstart ging Pedrosa van de tweede startrij naar de eerste plaats maar toen hij met een kleine wheelie even de grip kwijt was was hij gezien.

Na vijf van de achttien GP's leidt Lorenzo met 115 punten. Casey Stoner, vandaag vierde, staat met 95 punten tweede.

[RG] Rojer naar kwartfinales dubbelspel

De Nederlandse dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft samen met zijn Pakistaanse partner  Aisam-Ul-Haq Qureshi de kwartfinales bereikt van het dubbelspel op Roland Garros. Ze versloegen in de derde ronde de Filipijn Treat Conrad Huey en de Brit Dominic Inglot.

Rojer en Qureshi wonnen in twee sets, het werd 6-1 en 6-4. Wie in de kwartfinale de tegenstander wordt voor het als tiende geplaatste koppel is nog niet bekend.

Cahill mist EK door gebroken kaak

Gary Cahill kan deelname aan het Europees kampioenschap voetbal uit zijn hoofd zetten. De Engels international liep gisteren in de oefeninterland tegen België een gebroken kaak op.

Cahill hield na achttien minuten spelen PSV'er Dries Mertens van de bal. Mertens deelde vervolgens een beuk uit aan Cahill en die klapte daardoor tegen zijn eigen doelman aan.

Martin Kelly van Liverpool neemt de plek van Cahill in de Engelse selectie over.

Poels tweede in Ronde van Luxemburg

De Ronde van Luxemburg is gewonnen door Jacob Fuglsang. De Deen van RadioShack hoefde daarvoor niet het onderste uit de kan te halen. Vanwege de regen werd het eindklassement vandaag al bij de lokale rondjes (op 50 kilometer voor de finish) opgemaakt.

De laatste etappe werd gewonnen door Jurgen Roelandts. De Belg liet in de rit van vandaag, van Mersch naar Luxemburg, zijn drie vluchtmakkers achter zich.

Wout Poels, gisteren winnaar van de koninginnenrit, eindigde in het algemeen klassement als tweede.

Beachvolleybalduo Boersma/Spijkers grijpen naast goud

Emiel Boersma en Daan Spijkers zijn er op het EK beachvolleybal in Scheveningen niet in geslaagd goud te pakken. In de finale verloor het Nederlandse koppel met 17-21 en 20-22 van titelverdedigers Julius Brink en Jonas Reckermann.

Na een netfout en twee blocks kwam het Nederlandse koppel met 4-7 achter te staan. Die kloof bleek niet meer te dichten. In de tweede set ging het gelijk op. Het ervaren Duitse duo bleek in de slotfase echter net iets slimmer te zijn en ze sloegen op het tweede matchpoint toe.

Durbridge wint proloog Dauphiné

De proloog in het Critérium Dauphiné is vanmiddag gewonnen door Luke Durbridge. De Australische wielrenner, die uitkomt voor GreenEdge, had over het 5,7 km lange parkoers een tijd van zes minuten en 38 seconden nodig. Daarmee bleef hij de Brit Bradley Wiggins één tel voor.

Overigens waren de verschillen erg klein want de nummer tien, Andrey Amador uit Costa Rica, eindigde binnen zeven seconden van Durbridge. Beste Nederlander was Lieuwe Westra. De renner van Vacansoleil werd twaalfde.

[RG] Azarenka kan koffers pakken

Victoria Azarenka is in de vierde ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Wit-Russische verloor haar partij in twee sets tegen de Slowaakse Dominica Cibulková.

Beide dames werden vroeg in de eerste set gebroken, maar uiteindelijk wist Cibulkova toch een break meer te pakken en uit te lopen naar 4-2. Daarna pakte ze ook beide daaropvolgende games en won de eerste set vrij eenvoudig.

Azarenka begon de tweede set goed en brak meteen de service van de Slowaakse. Ze wist haar voorsprong echter niet vast te houden en het stond al vlug weer 2-2. Zowel Cibulková als Azarenka sloegen deze games nogal wat unforced errors door de wind op de baan.

De set schommelde heen en weer. Cibulková kwam op 4-2, en uit frustratie sloeg Azarenka onder luid boegeroep van het publiek een racket kapot op het gravel. Toch wist de mondiale nummer één terug te komen tot 4-4, waarna ze uitliep tot 6-5 en de set uit kon serveren. Daar slaagde ze echter niet in en Cibulková dwong een tiebreak af, die ze na mooi tennis van beide kanten won met 7-4.

Azarenka moet dus al vrij vroeg het toernooi verlaten, en Cibulková neemt het in de volgende ronde op tegen de winnares van de wedstrijd tussen Sloane Stephens en Samantha Stosur.

Beachvolleybalduo Keizer/Van Iersel pakken Europese titel

De Nederlandse beachvolleybalsters Sanne Keizer en Marleen van Iersel zijn in Scheveningen Europees kampioen geworden. In de finale was het duo het Griekse koppel Vicky Arvaniti en Maria Tsiartsiani met 21-17 en 21-11 de baas. 

De wedstrijd was nooit echt spannend te noemen. Het als derde geplaatste Nederlandse koppel sloeg in de eerste set vrij snel een gat van een aantal punten en die marge werd vastgehouden. In de tweede set kwamen Keizer en Van Iersel helemaal niet meer in de problemen.

Bij de vrouwen zijn Keizer en Van Iersel het eerste Nederlandse koppel dat EK-goud wint. In het verleden won Rebekka Kadijk wel viermaal zilver met drie verschillende partners.

Kuijt naar Fenerbahçe

Dirk Kuijt vertrekt naar het Turkse Fenerbahçe. De 31-jarige aanvaller, afkomstig van Liverpool, tekent vandaag een contract voor drie jaar bij de Turkse club. Dit meldt De Telegraaf.

Onder de inmiddels vertrokken trainer trainer Kenny Dalglish beleefde de Katwijker een teleurstellend seizoen in Liverpool. Daarom besloot hij, ondanks dat zijn contract nog tot medio 2013 loopt, te vertrekken. Het is nog niet bekend hoeveel met de transfer is gemoeid.

De afgelopen maanden werd Kuijt nog gelinkt met een terugkeer naar Feyenoord. De aanvaller voerde een gesprek met Martin van Geel, maar hij besefte dat de Rotterdamse club niet kon voldoen aan zijn salariseis.

Olympisch kampioen Free stopt met roeien

Duncan Free zal komende zomer zijn olympische titel in het roeien niet kunnen verdedigen. Vanwege een slepende blessure aan zijn ribben moet de Australiër per direct een punt zetten achter zijn loopbaan. De Australische roeibond heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Vorige jaar werd de 39-jarige roeier door een auto aangereden toen hij aan het fietsen was. Hij wilde komende zomer in Londen aan zijn vijfde Spelen meedoen, maar maakt geen deel uit van de Australische selectie.

"Ik ben trots dat ik na mijn ongeval nog terug in competitie kon komen, twaalf maanden geleden was het lang niet zeker dat ik nog in een boot zou kunnen stappen," aldus Free. "Ik heb het beste van mezelf gegeven, mijn lichaam kon niet meer doen".

Vier jaar geleden won Free in Beijing goud met Drew Ginn in de twee zonder. Tijdens de Spelen van 1996 in Atlanta won hij met de Australische viermansboot brons.

FOK!games en de E3

Komende week staat FOK!games in het teken van de E3, de grootste en belangrijkste beurs voor videogames ter wereld. Op dit moment zijn twee crewleden, Pheno en StefanW, in Los Angeles om live verslag te doen van het heetste nieuws en om de nieuwste games voor jullie te checken.

FOK!games zelf zal er gedurende deze week iets anders uitzien dan normaal. De nieuwstracker wordt verlengd naar 50 headlines vanwege het grote aantal nieuwsberichten dat zal verschijnen. De index zal ook gewijzigd worden naar het nieuwsoverzicht om je direct een overzicht te geven van al het nieuws.

Alle andere artikelen, zoals reviews, previews, specials en blogs zijn uiteraard ook gewoon nog te lezen. Die blijven links in de trackers staan, alleen wat verder naar beneden. Een overzicht van al het nieuws en alle artikelen die direct met de E3 te maken hebben is te lezen op de speciale E3-pagina. Meer informatie over de beurs zelf kun je hier lezen.

We hopen dat iedereen een toffe week gaat hebben en dat we heel veel gave aankondigingen kunnen zien! Game on!

Schweinsteiger komt in actie op het EK

De medische staf van het Duitse elftal acht Bastian Schweinsteiger fit genoeg om te starten op het EK. Volgens teamarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt is de middenvelder van Bayern München blessurevrij. "Bastian heeft geen problemen en heeft geen pijn meer", vertelde de dokter aan het Duitse TZ. "Hij zal beschikbaar zijn voor het EK met de selectie."

Desondanks traint Schweini nog niet. "Maandag zal hij pas voor de eerste keer meetrainen met het team. Hij moet natuurlijk nog wel het nodige werk verrichten om volledig fit te geraken. Ik kan echter verzekeren dat hij fit is voor de wedstrijd tegen Portugal."

De middenvelder kende een ongelukkig seizoen. Hij kampte met diverse blessures en raakte in de Champions League-finale geblesseerd aan zijn kuit. Het was lange tijd onzeker of hij wel kon meespelen op het EK, nu is er eindelijk groen licht.

[RG] Kerber door ten koste van Martic

Angelique Kerber heeft op Roland Garros de kwartfinales bereikt. De Duitse nummer tien van de wereld was Petra Martic de baas met 6-3 en 7-5.

Op 5-5 in de tweede set forceerde Kerber een break dankzij een onnodige fout van haar Kroatische tegenstandster. De Duitse benutte vervolgens op eigen service met een backhandwinner haar derde wedstrijdpunt.

In de kwartfinales ontmoet Kerber nu de Italiaanse Sara Errani die eerder vandaag de Russin Svetlana Kuznetsova versloeg.

EA maakt volledige E3-line-up bekend

Dat EA ook aanwezig zal zijn op de E3, zal geen verrassing zijn. Zojuist hebben zij hun volledige lijst van games die ze gaan laten zien uitgebracht. De lijst toont titels die niet geheel onbekend zijn, maar EA belooft nieuwe screens en informatie beschikbaar te hebben tijdens het evenement. De volledige lijst ziet er als volgt uit:

Battlefield 3
Medal of Honor: Warfighter
Crysis 3
Madden NFL 13
FIFA 13
Star Wars: The Old Republic
SimCity
Dead Space 3
Need for Speed: Most Wanted

Naast deze titels zal EA ook een paar onaangekondigde games laten zien, waaronder een nieuwe Facebook-game. De persconferentie van EA zal morgenavond om 22:00 gehouden worden en zal via livestream te volgen zijn op verschillende websites. FOK! doet ook live verslag van de persconferentie, dus houd de streams en FOK!games in de gaten de komende week.

Virtua Fighter 5 Final Showdown beelden

Net als andere fighting-games, krijgt ook Virtua Fighter een nieuwe editie voor gamers die maar niet genoeg krijg van het vijfde deel. Het nieuwe deel moet deze zomer uitkomen en zal Virtua Fighter 5: Final Showdown heten. De game brengt een aantal nieuwe personages, nieuwe kostuums en nieuwe bewegingen. 

Sega heeft een trailer uitgebracht van de game en organiseert een pre-launch evenement waarbij 's wereld beste Virtua Fighter-spelers het kunnen opnemen tegen elkaar. Bekijk deze trailer hieronder.

Jet Set Radio Pre-E3 beelden

De ontwikkelaars van SEGA hebben voor de E3 nog snel een trailer uitgebracht van hun Jet Set Radio game. Deze game, waarbij je op rolschaatsen een stad moet onderspuiten met je graffiti, moet voor PSVita, Xbox 360, PS3 en PC uitkomen. Deze zomer zal deze HD remake beschikbaar zijn voor deze platforms

Bekijk de video hier. Een volledige tracklisting van de uiteindelijke game is hier te vinden.

Platini ziet Duitsland of Spanje EK winnen

Het is misschien opmerkelijk, maar UEFA-voorzitter Michel Platini heeft een voorkeur voor de winnaar van het EK. Hij ziet Spanje en Duitsland als grote favorieten.

"Spanje en Duitsland hebben iets extra", zegt hij in gesprek met het Franse persbureau AFP. "Als ik mijn favorieten moet kiezen, deel ik de deelnemers altijd op in zij die kunnen winnen en zij die moeilijk te kloppen zijn. Spanje en Duitsland plaats ik in die eerste categorie, bijna alle andere deelnemers in de tweede."

"Spanje heeft veel ervaring, Duitsland is wat jonger en heeft honger. We zullen buitengewone wedstrijden zien van deze teams, die foutloos bleven in de kwalificaties. Maar nu al gewonnen hebben ze zeker niet", aldus Platini, die Oranje ook kansrijk ziet. "Zij moeten echter eens die stap kunnen zetten."

De huidige preses van de UEFA is nog steeds topscorer aller tijden van een EK. Hij maakte ooit negen doelpunten op het eindtoernooi. "Als ik het record na dit EK niet moet afstaan, is het voor altijd het mijne. Vanaf 2016 zijn er 24 deelnemers en dus meer wedstrijden."

Our Idiot Brother

Als Ned (Paul Rudd) uit de gevangenis komt, waarin hij zat vanwege het verkopen van wiet aan een agent, blijkt dat hij niet meer welkom is bij z'n vriendin (Kathryn Hahn) op hun biodynamische boerderij. Daarom trekt hij één voor één in bij zijn drie zussen. Deze zussen hebben natuurlijk hun eigen drukke leven en zitten niet echt te wachten op hun rare broer met zijn ultiem positieve gedrag.

Henk en Ingrid stemmen CDA

Krijg nou de hik. Henk en Ingrid zijn overgestapt. Ze laten de PVV links liggen en prijken nu pontificaal op de kaft van het CDA-verkiezingsprogramma. Een platschedelige lulhannes die zo te zien met pijn en moeite het VMBO heeft afgemaakt en een ordinair waterstofperoxidewijf. Het CDA tracht de vergrijzing de baas te worden door dit soort flauwekul. Echt. Ik heb het zo enorm leuk...

[Moto3] Uitslag Grand Prix Catalonië

Maverick Vinales is de winnaar geworden van de Moto3-race tijdens de Grand Prix van Catalonië. De Spanjaard was in eigen land superieur en finishte bijna acht seconden voor een achtervolgende groep van zeven coureurs.

In die groep was Sandro Cotese de snelste, waardoor hij zijn leiding in het klassement behield. Daarin heeft hij nog zeven punten voorsprong op Vinales. De derde plaats ging naar Miquel Oliveira. Jasper Iwema wist geen punten te scoren. De Honda-rijder eindigde op de zestiende plaats en dat was één plaats te laag.

Rellen in België door niqab

De arrestatie van een gesluierde vrouw in Sint-Jans-Molenbeek, een stad in Vlaanderen, nadat zij de agente die haar identiteit wilde controleren een kopstoot gaf, heeft donderdag geleid tot rellen. De agente liep door de kopstoot een gebroken neus op. Ook verloor zij enkele tanden.

Dit valt te lezen in onder meer De Standaard. De moslima Stéphanie D. liep in nikaab over straat, toen ze gestopt werd door twee agenten die haar identiteit wilden controleren. Sinds april 2010 is het in België verboden om zich met kleding die het gezicht bedekt in het openbaar te begeven.

Stéphanie D. handelde uit zelfverdediging, zegt zij bij een persconferentie van Sharia4Belgium. Zij verklaarde dat ze zich wel moest verdedigen, omdat de zes agenten die haar meenamen naar het politiebureau op het punt stonden om haar te doen stikken. Tijdens de persconferentie was zij erg terughoudend om op de vragen van de media te antwoorden.

Het was vooral Fouad Belkacem, woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, die het woord voerde. "Onze zuster is door de politie geslagen en in het ziekenhuis beland. Op het politiebureau hebben ze haar gevraagd om haar niqab uit te doen, om haar te fouilleren. Ze heeft dat geweigerd omdat onze religie ons verbiedt om ons lichaam te tonen aan ongelovigen. Drie agenten hebben haar niqab en haar ondergoed verscheurd. Ze werd zo goed als gewurgd en heeft zich tegen de dienaren van de duivel geweerd. Vervolgens werden de agenten zo dol als honden en hebben ze haar geboeid. Ze stond naakt voor iedereen en ze lachten allemaal met haar." volgens Belkacem.

Volgens VSOA-politie tart het alle verbeelding dat het parket de vrouw vrijliet. "Men ontmoedigt bewust of onbewust politiemensen om in de toekomst nog hun werk te doen." De rellen die op de feiten volgden, noemt de vakbond "volledig misplaatst en disproportioneel".

"De hallucinante uitlatingen tijdens de manifestatie en zeker deze tijdens de persconferentie en in de video, zijn naast de onaanvaardbare acties, onacceptabel en sterk te veroordelen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet in een mededeling.

Burgemeester Moreaux geeft aan niet te zullen buigen voor de betogers: "Ze zullen geen meesters van de straat zijn", zei hij. Hij verdedigde ook de grote politieaanwezigheid. Tevens attendeerde hij erop dat alles in touw was gezet door Sharia4Belgium: "De betogers komen niet van Molenbeek, maar van Antwerpen".

Schepen Jamal Ikazban die naar het politiecommissariaat ging waar hij probeerde om de gemoederen te bedaren, vertelde tegen een agent wat zijn functie was, maar dat bleek niet veel uit te halen. Hij zegt dat hij handboeien om kreeg en tegen de grond geduwd werd door verschillende agenten. De agenten, die de schepen oppakten, zouden verklaard hebben dat hij de veiligheidszone probeerde binnen te dringen die was opgetrokken rond het gemeentehuis.

De schepen ontkent dat hij naar het gemeentehuis probeerde terug te keren. Hij zal de video's van het incident aan de onderzoekers binnen de federale politie overmaken om zijn uitspraken te staven.

Dronkenlap klust bij als verkeersregelaar

Een dronken Duitser heeft zaterdagmiddag het verkeer in het Gelderse Opheusden op stelten gezet. De 34-jarige man ging midden op een kruising staan om het verkeer te regelen. Hij liet auto's stoppen en gaf aanwijzingen, meldt de politie.

Gealarmeerde agenten zagen de man aan het werk op de kruising van de Parallelweg met de Dalwagenseweg. Hij sprak met een dubbele tong en had bloeddoorlopen ogen. De politie heeft hem van de weg gehaald en naar het bureau gebracht. Hij krijgt een boete voor openbare dronkenschap en het belemmeren van het verkeer.

Arrestaties na wilde achtervolging

De politie in Brabant heeft zaterdagavond twee Fransmannen opgepakt na een wilde achtervolging over de A16. In een poging te ontsnappen ramden de twee een politiewagen. Een van de agenten schoot op een van de vluchtauto's om de Fransmannen te doen stoppen.

De twee mannen reden rond 21.30 uur in twee auto's over de A16 richting België. Beide voertuigen waren voorzien van valse Belgische kentekenplaten. Omdat ze vermoedelijk drugs verhandelden probeerde de Belgische politie hen naar de kant te halen toen ze de grens over waren.

De twee keerden echter hun auto en raceten terug naar Nederland. Daarbij werd een politieauto geramd. Een agent trok zijn wapen en vuurde verschillende schoten in een poging hen te stoppen. Dat deden ze uiteindelijk vrijwillig in Breda, waarna ze te voet hun weg vervolgden.

De mannen van 20 en 21 jaar konden even later worden ingerekend. Een van hen had zich verstopt in de bosjes, maar kon met behulp van een politiehelikopter worden gevonden.

Vlaar dolblij met eerste treffer in Oranje

Ron Vlaar speelde zaterdagavond als vervanger van Joris Mathijsen bij Oranje. Hij maakte zijn eerste interlanddoelpunt. Logischerwijs was hij erg blij met zijn treffer. Hoewel het de 6-0 was tegen het nietige Noord-Ierland, was hij tevreden. "Ach, dit was pure blijdschap", zei de verdediger van Feyenoord na afloop van het duel.

"Zo vaak scoor ik niet en als dat dan ook nog voor Oranje is, is het helemaal leuk." Vlaar was de vervanger van de geblesseerde Mathijsen. "Woensdag tegen Slowakije ben ik goed ingevallen. Volgens de bondscoach had ik deze basisplaats zelf afgedwongen. Daar ben ik heel blij mee, het is een beloning voor mijn harde werken."

Bondscoach Bert van Marwijk liet weten dat hij blij is met Vlaar. "Ik zit rustig op de bank als hij speelt", zei de keuzeheer. Vlaar zelf hoopt wel dat Mathijsen snel weer fit is. "We hebben iedereen nodig."

Alien special

1979 was een belangrijk jaar voor de sciencefictionfilm. Zo verscheen dat jaar de eerste speelfilm in de succesvolle Star Trek-reeks, ging James Bond de ruimte in in de film Moonraker en kwam Disney met een bewerking van Jules Verne's 20.000 Mijlen Onder Zee getiteld The Black Hole. In 1979 verscheen ook een film die als een mijlpaal in de geschiedenis van de sciencefiction gezien kan worden.

Hard Boiled Sweets

Sinds de jaren veertig van de vorige eeuw heeft de Britse filmwereld een naam hoog te houden op het gebied van de betere misdaadfilms. Na de komische films uit de jaren vijftig en de keiharde gangsterfilms uit de zeventiger jaren was het even wat rustiger, maar met de opkomst van een nieuwe generatie regisseurs, onder aanvoering van mannen als Danny Boyle en Guy Ritchie, is het vizier weer op Groot Brittannië gericht en daar maken veel filmmakers gretig gebruik van.

[NHL] Kings in verlenging langs Devils

Los Angeles Kings heeft in de finale van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL ook het tweede duel gewonnen. Jeff Carter scoorde in de verlenging de 2-1 tegen New Jersey Devils, zodat de Kings met een 2-0 voorsprong terug naar Californië gaan.

Ook de eerste finalewedstrijd om de Stanley Cup was in verlenging geëindigd. Het was voor het eerst in 61 jaar dat de eerste twee duels in de ijshockeyfinale werden beslist in een extra periode. LA was voor de tweede keer op rij net iets te sterk.

Ryan Carter maakte voor de thuisclub gelijk in de derde periode, nadat Drew Doughty in de eerste periode de score had geopend namens de Kings. In de verlenging eiste Jeff Carter de hoofdrol voor zich op met het beslissende doelpunt.

De best-of-sevenserie gaat nu naar Los Angeles, waar de Kings twee keer op rij thuis spelen. Indien de Californische ploeg beide duels wint, gaat de Stanley Cup naar de Kings.

FOK!-weekoverzicht week 22

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van de afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

We startten de week met een zomerse zondag. Op de wegen was het een topdrukte, met name de wegen richting de kust stonden vol. De reddingsbrigades hadden hun handen vol om vermiste kinderen op de stranden te vinden. Er bleek ook in sommige natuurgebieden een verhoogde kans op brandgevaar. Afgelopen lente ging de boeken in als één van de warmste lentes in de afgelopen vijftien jaar. 

maandagMaandags bleven we nog even in het thema van zondag. Zo zette de NS dubbeldekkers in richting Zandvoort samen met extra personeel, om de drukte op te vangen. Helaas gooide een koude zeemist roet in het eten voor veel strandgangers. Ondanks dat heel Nederland het weekeinde op het strand leek te ziten, lieten de attractieparken weten ook druk bezocht te zijn. Niet alleen in Nederland was het warm en droog; Noord-Korea had te kampen met een ernstige droogte

dinsdag

Een vader die zijn zoon verloor bij een autocrash werd nog eens extra getraumatiseerd toen hij uren na het ongeval ingewanden van zijn zoon terugvond op de plaats van het ongeval. De leegstaande graftombe van Elvis Presley zal worden geveild, zo werd bekend. In Deventer werd een noodsein gestolen van een boot. Bij verkeerd gebruik kan dit dodelijk zijn, liet de politie weten. Op zijn minst veertig procent van de priesters denkt dat een celibatair leven misbruik in de hand werkt. Ze willen dan ook van het celibaat af.   

woensdag

Sinds de invoering van het rookverbod op de werkplek, is het aantal acute hartstilstanden fors gedaald volgens de Universiteit van Maastricht. De jaarlijkse overlast door de eikenprocessierups is weer op gang gekomen, later en minder hevig dan vorig jaar. Radiozender 3FM maakte vandaag bekend dat de opbrengst van Serious Request dit jaar naar de bestrijding van babysterfte gaat. Door een foutje van de gemeente werden in het Drentse Borger-Odoorn de resten van een vijfduizend jaar oude nederzetting gevonden. 

donderdagIn Rio de Janeiro zal een hardloper voortaan als de Hulk door het leven gaan. Om extra aandacht van de vrouwtjes te krijgen, verfde hij z'n lichaam groen, helaas met onafwasbare verf. Als het aan het CDA en de GGD ligt, zal alcohol voor jongeren verboden worden en mogen kinderen ook geen energydrankjes meer drinken. Wereldwijd worden er meer dan genoeg kogels geproduceerd om de mensheid twee keer uit te kunnen roeien, zo maakte ontwikkelingsorganisatie Oxfam bekend. 

vrijdagEen Naardense man die te veel had gedronken en een eenzijdig ongeval veroorzaakte, werd door zijn vrouw naar de politie gestuurd waar hij zijn rijbewijs kon inleveren. Na de alcohol en en energydrankjes, zou er volgens het voedingscentrum ook een verbod moeten komen op XXL-verpakkingen chips, frisdrank en extra grote porties in fastfoodrestaurants. Bij het korps Noord-Brabant is een agent in opleiding ontslagen vanwege drugsbezit. Een Braziliaanse dief zal niet lang plezier hebben van zijn buitgemaakte gouden dildo: hij vergat om de lader mee te pikken.

zaterdagDe buurtwacht die een zwarte tiener doodschoot en op borgtocht vrij was, is opnieuw vastgezet omdat hij gelogen had over zijn tweede paspoort. Joran van der Sloot mag na het uitzitten van zijn straf in Peru, uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. In Amsterdam wordt het verbod op staand bier drinken weer uit de Algemene Plaatselijke Verordening geschrapt, zo liet de gemeente vandaag weten. Het Nederlands elftal heeft voor een mooie afsluiting van de zaterdag gezorgd door de laatste oefenwedstrijd van Noord-Ierland te winnen. 

Nog geen meerderheid in peiling

De mogelijk te vormen coalities na de verkiezingen hebben nog geen meerderheid in de peilingen. Een linkse samenwerking tussen SP, PvdA, GroenLinks en D66 is met 72 zetels nu de grootste in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Voor een meerderheid zijn 76 zetels nodig.

Ook andere opties halen nog geen meerderheid. De Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) en paars plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) staan nu op 68 zetels. De voormalige gedoogconstructie tussen VVD, PVV en CDA heeft nog 64 van de 76 oorspronkelijke zetels over.

De kiezers willen het liefst geen combinatie tussen SP, PVV en PvdA. Ruim 81 procent zegt dat absoluut niet te willen. De Kunduz-coalitie is door ruim de helft van de kiezers niet gewenst, 45 procent wil niet aan paars plus. Van de voorgelegde combinaties staan Nederlanders het positiefst tegenover een samenwerking tussen VVD, CDA, PvdA en D66. Slechts 43 procent wil dat niet.

In de peiling van deze week wint zowel het CDA als de VVD een zetel. De PVV en SP moeten er een inleveren. De SP blijft nog wel de grootste partij met 29 zetels, gevolgd door VVD (25) en PVV (24).

Bento: "Moeten de hoop niet verliezen"

Portugal kende een slechte generale repetitie voor het EK. In Lissabon verloor de ploeg van Paulo Bento met 1-3 van Turkije.

Desondanks blijft het vertrouwen voor een goed resultaat op het eindtoernooi aanwezig. "Het is een onterechte uitslag", zei Bento na afloop van het duel. "Maar we moeten blijven geloven in waar we voor staan en waar we mee bezig zijn. We moeten de hoop niet verliezen", zei hij tijdens de persconferentie.

De fans in Lissabon waren ondanks het verlies in een positieve stemming. De twaalfde man is belangrijk, weet ook Bento. "De steun die we tijdens en na het duel hebben gekregen is fantastisch", complimenteert de keuzeheer. "Maar wat nu telt zijn de resultaten", waarmee hij realistisch bleef.

De Portugezen verloren ruim van Turkije. Bento baalt van de tegentreffers. "Als je verliest lijkt het alsof alles fout is gegaan. Niets ging zoals het had moeten gaan. We kregen wel kansen, maar we kwamen niet tot scoren. Als je drie doelpunten tegen krijgt, kun je dat niet zo 1,2,3 vergeten."

Lance Armstrong wint Ironman 70.3 triatlon

Lance Armstrong heeft op Hawaï de Ironman 70.3 triatlon (halve afstand) gewonnen. Het is voor de 40-jarige zevenvoudig winnaar van de Tour de France zijn tweede zege in korte tijd. Twee weken geleden was hij de beste in Florida.

Voor de 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer lopen had Armstrong drie uur, vijftig minuten en 58 seconden nodig wat een wedstrijdrecord betekende. Zijn landgenoten Gregg Bennet (3u53:40) en Chris Lieto (4u05:55) kwamen als de nummer twee en drie over de finish.

Ook bij de vrouwen was er een Amerikaanse winnares. Linsey Corbin zegevierde in een tijd van vier uur, 26 minuten en negen seconden.

SP verandert partijnaam niet

De SP blijft gewoon de Socialistische Partij heten. Volgens Kamerlid Harry van Bommel speelde de kwestie enkele jaren terug en is een naamswijziging nu niet aan de orde. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag na berichtgeving hierover zaterdag in Trouw.

De krant schreef dat de partijtop nadenkt over een andere naam. De term 'socialistisch' zou een belaste term zijn, die te veel doet denken aan het marxistische en leninistische verleden. Volgens Van Bommel is dat niet waar. "Een paar jaar geleden speelde dat. Ik heb mij daar toen fel tegen verzet." Hij vindt dat de SP zich met de huidige naam beter kan onderscheiden.

Van Bommel verving bij Jinek als gast partijvoorzitter Jan Marijnissen, die zaterdag onwel werd tijdens het partijcongres. Hij is daarna in een ziekenhuis gedotterd. Volgens Van Bommel was het even schrikken, maar ging het vrij snel alweer goed met hem. "Hij kon de toespraak van Emile Roemer nog in het ziekenhuis volgen." Marijnissen heeft al langer hartproblemen.

Van Bommel liet verder doorschemeren open te staan voor een ministerspost mocht de SP na de verkiezingen gaan regeren. "Ik ben beschikbaar voor alle functies", aldus de politicus.

'Call of Duty' in de middeleeuwen

Gameontwikkelaar Fatshark geeft toe dat Call of Duty en Battlefield als inspiratie voor hun nieuwe game hebben gediend. Het is te zien. War of the Roses is een multiplayer oorloggame, maar neemt het genre terug in de tijd naar de middeleeuwen.

Spring op je paard en grijp een zwaar of een speer. In de E3-trailer voor de game is te zien dat het leven in de middeleeuwen alles behalve lang en vredig was.

Hopelijk horen we komende week meer over deze game.

Robben: "Ik bewaar doelpunten nog even"

Oranje scoorde gisteravond zes keer tegen Noord-Ierland. Arjen Robben was niet trefzeker, maar hij verwacht dit op het EK wel te doen.

De aanvaller van Bayern München kon zich niet druk maken om het feit dat hij niet wist te scoren in de ArenA. "Ik bewaar het nog even", was zijn reactie na afloop van het duel. "Volgende week tegen Denemarken telt het pas. Dan moeten we er staan", zei hij.

De ruime overwinning is volgens Robben goed voor het zelfvertrouwen binnen de Oranje-selectie. "Dit is voor iedereen lekker. Ook voor het publiek. Maar we moeten er niet te veel van maken", weet de vleugelflitser. Noord-Ierland is de nummer honderd op de FIFA-ranking.

"Noord-Ierland is een zwakke ploeg. Toch hebben we de discipline opgebracht om geconcentreed te blijven voetballen. Het is alleen maar goed dat we beter gaan spelen naarmate het EK dichterbij komt", aldus de in Bedum geboren aanvaller.

Kramer door blessure niet in wielerkoersen

Sven Kramer zal dit seizoen toch niet enkele wielerwedstrijden rijden. De topschaatser, afgelopen schaatsseizoen teruggekeerd van een blessure, laat versterk gaan door een knieblessure.

"Het is niet ernstig, maar door de oude blessure in mijn bovenbeen ben ik wel voorzichtiger geworden", zei Kramer op de site van zijn ploeg TVM. Voor het schaatsen is de blessure niet hinderlijk, aangezien de Fries deze week gewoon kon schaatsen op het zomerijs in Thialf.

GameStop verkoopt ook codes voor PSN-games

Sinds afgelopen vrijdag verkoopt GameStop in Europa en Australië ook codes voor games en andere downloadable content voor PlayStation Network. Eerder begon de gameketen al vouchers voor Steam te verkopen.

Door de codes via de winkel te verkopen, zijn spelers niet meer gedwongen om een creditcard te hebben om aankopen te doen. Bij de GameStop-winkels kun je natuurlijk cash betalen of pinnen, maar je kunt ook cadeaubonnen van de keten gebruiken of je oude games inruilen voor 'tegoed'.

Mike Mauler, vice-president van GameStop is blij met de uitbreiding van het assortiment. "Sony Computer Entertainment Europe ziet in dat dit een nieuw kanaal is voor gamers om digitale content te kopen," aldus Mike. "We zijn erg blij dat we dit initiatief aan onze internationale klanten kunnen bieden."

GameStop is de grootste wereldwijde gameketen met 6.614 winkels in 17 landen. Helaas zit daar nog geen winkel in Nederland bij, maar wel in Duitsland en Frankrijk.

Kans op files door werkzaamheden

Automobilisten moeten zondag rekening houden met files. Door werkzaamheden in combinatie met het regenachtige weer is er een 'hoog filerisico', waarschuwt de ANWB zondag.

Er wordt onder meer aan de weg gewerkt op de A16 richting Rotterdam bij knooppunt Ridderkerk, op de A12 richting Arnhem bij Veenendaal en op de A28 richting Utrecht voor Soesterberg.

Zondag regent het vrijwel in het hele land. Bovendien wordt het koud met temperaturen tussen de 11 en 13 graden.

Drew Barrymore voor derde keer getrouwd

Drew Barrymore is zaterdag voor de derde keer in het huwelijksbootje gestapt. De 37-jarige actrice beloofde in het Californische Montecito eeuwige trouw aan de 34-jarige kunstinkoper Will Kopelman.

De joodse huwelijksceremonie werd bijgewoond door zo'n tweehonderd vrienden en familieleden, weet entertainmentzender E! Onder de genodigden waren actrices Cameron Diaz, Barrymores goede vriendin, Reese Witherspoon en komiek Jimmy Fallon.

De zwangere Barrymore, die naar verluidt dit najaar bevalt van haar eerste kind, trouwde in haar achtertuin. Zowel de bruid als de bruidegom stond in Chanel voor het altaar.

Kopelman ging tijdens de feestdagen op z'n knieën, de kunsthandelaar en de actrice leerden elkaar vorig jaar februari kennen. Barrymore trouwde twee keer eerder. In 1994 was ze welgeteld een maand getrouwd met horecaondernemer Jeremy Thomas. In de zomer van 2001 beloofde ze eeuwige trouw aan komiek Tom Green. Dat huwelijk liep na een half jaar op de klippen.

Ubisoft registreert 'Just Dance Floor'

Nog ongeveer een dag te gaan voor de E3-presentatie van Ubisoft en geruchten wijzen erop dat er misschien een nieuwe Just Dance-game wordt aangekondigd. Ubisoft heeft namelijk nieuwe domeinen geregistreerd zoals JustDanceFloor.com en Just-DanceFloor.com.

Dat lijkt te wijzen op een nieuwe Just Dance-game, hoewel de vraag blijft wat de naam van de game zal worden. Just Dance: Floor of misschien Just DanceFloor? De eerste optie lijkt een grappige woordspeling, aangezien een nieuwe game de vierde Just Dance zou worden.

Wat het allemaal precies inhoudt, zullen we mogelijk tijdens de E3 ontdekken.

Engelse supporter boos op Mertens

Het duwtje dat Dries Mertens zaterdagavond aan Gary Cahill gaf in de oefenwedstrijd tussen Engeland en België heeft voor boze reacties van de Engelse fans gezorgd. De speler van PSV gaf Cahill een duw en die botste op doelman Joe Hart. De verdediger van Chelsea moest naar aanleiding van het incident naar het ziekenhuis voor een onderzoek.

Bij één Engelse supporter ging de aversie tegen de linksbuiten zo ver, dat hij of zij besloot de Engelse Wikipedia-pagina van de Belg aan te passen. Zo werd de volgende zin toegevoegd: "He later started against England where he Pushed Gary Cahill against Joe Hart becase he's a cunt". Ook werd de haardracht van de voetballer op de hak genomen. "He is known for his pace, diving abillity and shit haircut."

Ondertussen is de pagina op Wikipedia weer hersteld.

[NBA] Oklahoma trekt stand gelijk

In de Western Conference heeft Oklahoma City Thunder de stand in de play-offs tegen San Antonio Spurs weer gelijkgetrokken. Thuis werd met 109-103 gewonnen en de winst was voor een groot deel te danken aan Kevin Durant.

Durant nam de regie in het duel over nadat zijn team in het vierde kwart de voorsprong van vijftien punten zag verdampen. In de daaropvolgende vijf minuten kreeg Durant het publiek op de banken met een reeks van zestien punten. De Spurs probeerden het nog wel maar een tweede nederlaag op rij was niet te voorkomen.

Maandag wordt de vijfde wedstrijd gespeeld.

Friezen boos om verdwijnen studie Fries

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) is boos dat de enige studie Fries, die aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt gedoceerd, dreigt te verdwijnen. De partij noemt het plan 'een messteek in de rug van elke Fries' en gaat actievoeren, laat partijvoorzitter Nynke Beetstra weten.

Volgens de FNP is het idee om Fries als volwaardige en zelfstandige studie te schrappen 'een schending van nationale afspraken en internationaal recht' en 'verdwijnt een belangrijke pijler van de Friese taal'. De partij bekijkt of ze de opheffing langs juridische weg kan tegenhouden.

In de komende weken kunnen staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) en het college van bestuur van de universiteit protestbrieven verwachten. Beetstra roept alle Friezen op brieven te sturen.

De Friese bacheloropleiding dreigt te verdwijnen door een tekort aan studenten. De studie kon tot nu toe altijd overeind blijven omdat ze werd beschermd door het ministerie, maar vanaf komend studiejaar wordt het onderdeel van een bredere opleiding waardoor het voortbestaan onzeker is.

Torres heeft EK nodig voor vertrouwen

Fernando Torres was als een kind zo blij toen hij werd opgeroepen voor de Spaanse EK-selectie.

"Het voelde als de eerste keer toen ik werd opgeroepen", vertelt hij in de Spaanse media. "Alleen toen kwam het als een verrassing, nu is het iets dat ik nodig heb", gaat hij verder. "Ik ben meer opgewonden dan wie dan ook, dat is zeker. Nu probeer ik te genieten van dingen die vroeger gewoon waren, maar die ik nu als een prijs zie."

Tijdens het EK in 2008 was hij goud waard voor Spanje. Hij ziet zichzelf nog niet als een legende. "Nee, nee. Als je voor een grote ploeg speelt, heb je de kans om mooie momenten te beleven en een doorslaggevende rol te spelen. Ik heb het geluk om voor een groot land uit te mogen komen."

Het voorbije seizoen was er één om snel te vergeten, hoewel hij zich op het einde revancheerde. Zijn positie stond logischerwijs ter discussie. "Ik zie dat niet als een gebrek aan respect, het hoort bij het voetbal. Niemand heeft het eeuwige leven in deze sport."

Assad spreekt parlement toe

De Syrische president Bashar al-Assad, spreekt zondag het nieuwe parlement toe. Dit hebben staatsmedia bekendgemaakt.

Assads regime wankelt als gevolg van groeiend en steeds gewelddadiger verzet tegen zijn regime. Vreedzaam protest tegen Assad begon vorig jaar maart, maar lijkt inmiddels uit te lopen op een burgeroorlog. Door de angst voor een burgeroorlog geniet Assad evenwel nog aanzienlijke steun in Syrië.

38 agenten gewond bij rellen in Hamburg

Bij rellen tussen zo'n 700 rechtse en 3500 linkse extremisten in Hamburg zijn zaterdag 38 politiemensen gewond geraakt. Dat meldde de politie van de Duitse havenstad nadat de rust was weergekeerd. De agenten werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk, nadat ze de oproerkraaiers met waterkanonnen en pepperspray uit elkaar hadden proberen te drijven.

In totaal arresteerde de politie ongeveer 80 mensen voor onder meer brandstichting, geweld en vernielingen. Elders in de stad verliep een demonstratie van 10.000 mensen tegen het rechts-extremisme wel rustig.

38 agenten gewond bij rellen in Hamburg
38 agenten gewond bij rellen in Hamburg (Foto: ANP)

Hordeloper Liu Xiang evenaart wereldrecord

Bij de Diamond League-wedstrijd in het Amerikaanse Eugene heeft de Chinese hordeloper Liu Xiang gisteren het wereldrecord op de 110 meter horden geëvenaard. Liu Xiang kwam tot een tijd van 12,87 seconden, maar die zal niet in de boeken komen te staan vanwege een te harde rugwind van 2,4 meter per seconde.

Tijdens de Olympische Spelen van 2004 werd Liu Xiang olympisch kampioen. Vier jaar later, in 'zijn' Beijing, kon hij die prestatie niet herhalen vanwege een blessure. Komende zomer behoort hij weer voor de favorieten voor olympisch goud in Londen.

(UPD) FOK!filmtip van de dag: The Postman Always Rings Twice (1946)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Postman Always Rings Twice 1

De filmtip van vandaag is er weer eentje om in te lijsten. Vanmiddag om 14.05 uur is bij onze Vlaamse buren op één de thriller The Postman Always Rings Twice te zien. Heerlijke remake van de klassieker uit 1946. In de door Bob Rafelson geregisseerde film zien we sterke rollen voor onder meer Jack Nicholson en Jessica Lange. Rafelson begon zijn carriere als regisseur voor de tv-serie The Monkees en maakte later nog meer naam met films als Head, Five Easy Pieces en Stay Hungry.

The Postman Always Rings Twice 2

In The Postman Always Rings Twice draait het om de armoedzaaier Frank Chambers (Nicholson) die tijdens de grote depressie van Amerika een baantje krijgt aangeboden in het restaurant van de mooie Cora Papadakis (Lange) en haar rijke en veel oudere man Nick (John Colicos). Frank en Cora krijgen een verhouding en besluiten om Nick uit de weg te ruimen.

The Postman Always Rings Twice 3

In feite was dit de vierde verfilming van het boek The Postman Always Rings Twice van James M. Cain. Zo verschenen eerder Le dernier tournant (1939), Ossessione (1943) en The Postman Always Rings Twice (1946). De versie uit 1981 was echter de eerste die in kleur werd gemaakt. Na Head, Five Easy Pieces en The King of Marvin Gardens was dit de vierde keer dat Nicholson met Rafelson samenwerkte aan een film.

Veel kijkplezier

Foutje bedankt. Het blijkt dus niet de versie te zijn uit 1981 die op één te zien is maar de nog betere film noir uit 1946. Geen dampende erotiek op een keukentafel met Nicholson en Lange maar met John Garfield, Lana Turner en Cecil Kellaway.

[RG] Rus evenaart prestatie Schultz

Arantxa Rus bereikte gisteren de vierde ronde op Roland Garros. Daarmee evenaarde ze de prestatie van oud-speelster Brenda Schultz die zich negentien jaar geleden als laatste Nederlandse speelster voor de vierde ronde op het gravel van Parijs plaatste.

"Ik ben heel blij dat ik in de vierde ronde sta”, aldus Rus na afloop. "Ik hoor net dat Schultz de laatste was die dat deed. Heel mooi dat ik dat nu ook doe.”

Julia Görges, haar tegenstandster gisteren in de derde ronde, wilde in de derde set niet verder spelen vanwege de invallende duisternis. Haar verzoek werd echter niet ingewilligd en toen vroeg ze een game daarna een 'medische time-out' aan.

Rus zei dat ze zich niet van de wijs liet brengen. "Ik ging rustig zitten, ik kon er verder toch niet zoveel aan doen. Ik ben wel blij dat ik het goed afmaakte. Al was het wel lekker dat ze op matchpoint een dubbele fout sloeg.”

Mathijsen: "Fit tegen Denemarken"

Joris Mathijsen treedt met het Nederlands elftal aan tegen Denemarken. De verdediger staat nu nog buitenspel door een spierverrekking.

De speler van Malaga werkt momenteel aan zijn herstel. Tegen Noord-Ierland kon hij niet in actie komen. "Ik kan dinsdag of woensdag bij de groep aansluiten", zegt hij tegen SBS6. "Vandaag heb ik weer vol kunnen sprinten en dat voelde goed aan."

Mathijsen heeft in de afgelopen week niet stilgezeten. "Ik heb volle bak getraind, alleen niet op zo'n niveau als de jongens. Maar ik ben zeker weten fit tegen Denemarken", verklaart hij.

Tegen Noord-Ierland stond Ron Vlaar op de plek van Mathijsen. De Feyenoorder vormde samen met John Heitinga het centrale duo. Tegen Slowakije begon PSV'er Wilfred Bouma op de plaats van de oud-speler van Hamburger SV, AZ en Willem II.

Vliegtuig crasht op bus op vliegveld Ghana

Een vrachtvliegtuig is zaterdag op het vliegveld in de Ghanese hoofdstad Accra gecrasht op een bus. Het vliegtuig schoot na de landing door een hek en botste op het voertuig op een naastgelegen weg. Alle tien inzittenden van de bus zijn om het leven gekomen.

De vier bemanningsleden van het vliegtuig hebben de crash wel overleefd. Zij zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens een woordvoerder van de brandweer was het vliegtuig van Allied Air Cargo op weg van Nigeria naar Ghana. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.


Vliegtuig crasht op bus op vliegveld Ghana (Foto: Novum)

Doden bij nieuwe drone-aanval op Pakistan

Bij een Amerikaanse drone-aanval op moslimextremisten in het noordwesten van Pakistan zijn zondag tien extremisten om het leven gekomen. Het was al de zesde aanval met een onbemand vliegtuig in de afgelopen twee weken.

Volgens de Pakistaanse inlichtingendienst werden er vier raketten afgevuurd in Zuid-Waziristan, het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan waar zich meerdere Afghaanse militanten ophouden. De omgekomen extremisten waren bijeen om afscheid te nemen van een broer van een van de militanten. Het slachtoffer was eerder bij een andere drone-aanval gedood.

Recordbedrag voor Kuifje-cover

Een zeldzame cover van het stripboek 'Kuifje in Amerika' heeft zaterdag het recordbedrag van ruim 1,3 miljoen euro opgebracht. Dat liet een woordvoerder van veilinghuis Artcurial in Parijs weten. De nieuwe eigenaar wil anoniem blijven.

Hergé, de Belgische bedenker en tekenaar van de avonturen van Kuifje, maakte de cover voor de eerste editie van 'Kuifje in Amerika', die in 1934 uitkwam. Het is 1 van de slechts 5 originele werken van de tekenaar die nog in omloop zijn. Op de plaat zit de stripheld in cowboykleren op een rots, terwijl hij van achteren wordt beslopen door drie indianen.

De vorige eigenaar van de omslag betaalde zo'n 7,5 ton voor zijn collector's item. Hoewel Artcurial geen voorspelling had gedaan over de hoogte van het bedrag dat de cover op zou brengen, werd een opbrengst van boven een miljoen euro wel verwacht.

Recordbedrag voor Kuifje-cover
Recordbedrag voor Kuifje-cover (Foto: ANP)

Suu Kyi terug van eerste buitenlandse reis

Aung San Suu Kyi, oppositieleidster in Myanmar, is zondag teruggekeerd in haar land na haar eerste buitenlandse optreden als gekozen politica. Op het vliegveld van Yangon werd ze onthaald door lokale media en fotografen en zei ze dat ze een "zeer bevredigend" bezoek aan Thailand heeft gehad. Ze bezocht daar het World Economic Forum.

Suu Kyi weigerde lang haar land te verlaten voor buitenlandse reizen, omdat ze bang was dat de voormalige militaire junta haar bij terugkomst de toegang tot Myanmar zou weigeren. Zelfs toen haar man stervende was, bleef ze thuis.

Later deze maand zal Suu Kyi een bezoek aan Europa brengen, waar ze onder andere een toespraak in de Noorse hoofdstad Oslo zal houden. Die heeft betrekking op de Nobelprijs voor de Vrede die ze in 1991 kreeg. Daarnaast hoopt ze Engeland te bezoeken, waar ze jaren woonde.

Hollandse Nieuwe arriveert in Scheveningse haven

De Nederlandse haringvissers arriveren zondagmiddag in de haven van Scheveningen met de allereerste nieuwe haring van dit seizoen. Het eerste vaatje haring wordt woensdag 6 juni geveild. Die dag kan ook de rest van Nederland de eerste nieuwe haring proeven.

De Scheveningse visboer Albert Simonis, die vorig jaar het bovenaan eindigde in de AD Haringtest, meldde donderdag al aan Novum Nieuws dat de Hollandse Nieuwe dit jaar 'lekker vet' is. Simonis' haringinkoper proefde een dag eerder in Noorwegen de eerste aan land gebrachte Hollandse Nieuwe en sprak van een uitstekende kwaliteit.

Het haringseizoen start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Dat is dit jaar het Jeugdsportfonds. Met het geld kunnen kinderen van wie de ouders de contributie niet kunnen betalen toch lid worden van een sportvereniging. Vorig jaar leverde het eerste vaatje Jantje Beton 67.750 euro op.

Drie dagen na de veiling hijst demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager de Scheveningse vlag. Daarmee trapt hij Vlaggetjesdag af, het traditionele haringfeest in de haven van Scheveningen.

Explosie in woning Enschede

In een woning in Enschede heeft zich zaterdagnacht een explosie voorgedaan. De recherche onderzoekt wat er precies ontploft is. Niemand raakte gewond, zegt een woordvoerder van de politie.

De ontploffing deed zich even voor 01.30 uur voor in een huis aan de Kiepe. Door de klap lag de voordeur op straat en waren ruiten gesneuveld. De politie schakelde daarop de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in voor onderzoek. Die gaf vervolgens snel het sein veilig om de woning te onderzoeken.

De politie kon niet zeggen of op het moment van de explosie de bewoners thuis waren.

Automobilist rijdt door na dodelijk ongeval

Bij Hulst heeft zaterdagnacht een onbekende automobilist een fietser doodgereden. Een andere fietser ligt met onbekende verwondingen in het ziekenhuis, meldt de politie. De dader reed na het ongeval door.

Het ongeluk vond rond 01.30 uur plaats op de Tolweg. Het slachtoffer is een 46-jarige Belg uit Stekene. Bij de klap verloor de automobilist een buitenspiegel en sneuvelde minimaal een ruit. De dader is nog niet teruggevonden.

Dode bij schietpartij in winkelcentrum Toronto

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Canadese stad Toronto is zaterdag een dode gevallen. Zeven andere mensen raakten gewond, waarvan twee ernstig.

De schutter opende het vuur in het Eaton Centre. In totaal werden zes mensen geraakt. Een 25-jarige man stierf ter plekke.

Op het moment van de schietpartij waren er honderden mensen aanwezig in het winkelcentrum. Toen de eerste schoten werden gelost, brak er paniek uit en werden verschillende mensen onder de voet gelopen. Volgens getuigen schoot de schutter zo'n vijftien keer.

Het winkelcentrum is geëvacueerd. De politie is nog op zoek naar de schutter. Zijn motief is niet duidelijk.


Dode bij schietpartij in winkelcentrum Toronto (Foto: Novum)

Punten ronde 5 en 6 FOK! Formule 1-manager 2012

Afgelopen maand stonden er twee Grand Prixs op de kalender. De Grand Prix van Spanje werd gewonnen door Pastor Maldonado. De Grote Prijs van Monaco, die vorig weekend werd verreden, werd gewonnen door Mark Webber. Hieronder vind je de klassementen na de vijfde en zesde ronde in de FOK! Formule 1-manager.

De volgende strafpunten zijn uitgedeeld in ronde 5 (GP van Spanje)
- Massa (Ferrari): drivethrough (-15)
- Pic (Marussia): drivethrough (-15)
- Vettel (Red Bull): drivethrough (-15)
- Schumacher (Mercedes): teruggezet op de grid (-15)
- HRT F112 chassis: uitval door technische fout (-15)
- Cosworth CA2012 motor (Marussia): uitval door technische fout (-15)
- Ferrari 056 motor (Sauber): uitval door technische fout (-15)

De volgende strafpunten zijn uitgedeeld in ronde 6 (GP van Monaco)
- Maldonado (Williams): teruggezet op grid (-15)
- Pérez (Sauber): drivethrough (-15)
- Caterham CT01 chassis: teruggezet op de grid (-15)
- Marussia MR01 chassis: teruggezet op de grid (-15)
- Ferrari 056 motor (Sauber): versnellingsbak vervangen (-10)
- Mercedes-Benz FO 108Z motor: teruggezet op de grid (-15)
- Renault RS27-2012 motor (Williams): versnellingsbak vervangen (-10)

In de vijfde ronde waren Vlugge Japie, Was Soepie en GL HF de beste managers met 591 punten. Zij deelden met zijn drieën de eerste plek. Op de vierde en vijfde plaats staan Beach (587) en FasterFasterFaster! (577).


Punten ronde 5 - Grand Prix van Spanje

# team user ronde 5 totaal
1 Vlugge Japie Knock-out-Mutant 591 1940
- Was Soepie JaapB 591 1860
- GL HF dezeeee 591 1778
4 Beach Beach 587 1738
5 FasterFasterFaster! Bluurgh 577 1923
6 Terrebeest F1 terrebeest 573 1714
7 GoJenson Topia 558 2014
- RARE hijglander 558 1952
- Roaldo Racing roaldo19 558 1934
- Voetje op de vloer The_Japser 558 1933
- McEieren eieregooie 558 1924
- BioniX ntrx 558 1918
- Kakuru kakuru 558 1913
- ADDG Racing ADDG 558 1900
- Hyper Dromer 558 1768
- pleeboy pleeeboy 558 1661


In de zesde ronde is er aanmerkelijk lager gescoord dan in de vijfde ronde. Ditmaal was suomi racing de beste manager met 424 punten. Daaronder staat Ferry3 die 399 punt wist te scoren. Op de gedeelde derde plaats met 393 punten staan batsbakken en SimonSays. De vijfde plek wordt gedeeld door Team Concrete, Roel GP en Dave77 met 389 punten.


Punten ronde 6 - Grand Prix van Monaco

# team user ronde 6 totaal
1 suomi racing suomiracing 424 2184
2 Ferry3 Ferry3 399 2045
3 batsbakken R.Veltkamp 393 2169
- SimonSays sesseveld 393 1670
5 Team Concrete Gusher 389 2068
- Roel GP LeaderRoel 389 1937
- Dave77 koffieautomaat 389 1908
8 The Oen racing The.one 386 1885
- Faithless RB 386 1602
10 Jerash VincentHol 382 2077
- RonG Racing Team migeye 382 1970
- Mvdfr Mvdfr 382 1953
- A-Racing annetberkers 382 1881
- RBR Holland BadderAapje 382 1866
- TeamBadGuy MrBadGuy 382 1843
- RobertF1 Rob_uknow 382 1835
- Gitano Gitano 382 1821
- Sharks eQuaL 382 1802
- RacingJess RacingJess 382 1801


In het algemeen klassement staat Boontje nog steeds bovenaan met een puntentotaal van 2429. Nieuwkomer in de top 10 is Flex die samen met RrrrrrrrrregseRrrrrrrrrracing op de tweede plek staat (2408 punten). Team dopke (2401) en Rood stiertje (2393) maken de top vijf compleet.


Algemeen klassement na ronde 6

# team user ronde 6 totaal
1 Boontje Bayswater 267 2429
2 Flex Flexned1 339 2408
- RrrrrrrrrregseRrrrrrrrrracing Regse 339 2408
4 team dopke dopkemarcel 270 2401
5 Rood Stiertje Viper2k1 267 2393
6 JonkGP ViezeBaas 306 2341
7 nvt-racing qwox 230 2338
8 jjracing misterJJ 319 2337
9 GoJenson Topia 317 2331
10 Adok Ado 236 2327


In het subleagueklassement hebben de Verdwaalde Voetbalmanagers de koppositie vast weten te houden met 2160 punten. Vriend! is een plaats gestegen en staat met 2089 punten op plaats twee. De derde plek wordt bezet door F1 AP (2060). De top vijf eindigt met NIS Racers (2031) en Scrapheap Challenge (2028).


Algemeen klassement subleagues na ronde 6

# subleague owner ronde 6 totaal
1 Verdwaalde Voetbalmanagers Bayswater 259 2160
2 Vriend! ViezeBaas 276 2089
3 F1 AP flippo765 313 2060
4 NIS Racers liempie 286 2031
5 Scrapheap Challenge Tackleberry 326 2028
6 MHEKEBDETH bitchknoop 296 2025
7 Paul Pat alucard1980 275 2004
8 Losser F1 dennistd 274 1998
9 Breda jasper_kock 294 1991
- go3go ocbar 333 1991


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De zevende race is de Grand Prix van Canada op zondag 10 juni. De komende managerronde sluit op vrijdag 8 juni 2012 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 7 - Grand Prix van Canada gaat weer open op maandag 11 juni 2012 om 19:59 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2012-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2012 van FOK!

'Medal of Honor: Warfighter voor Vita'

Franse winkelketen Discount heeft EA's Medal of Honor: Warfighter als pre-order voor de PlayStation Vita in haar webshop opgenomen. EA moet nog bevestigen of deze game zowel op de consoles als Sony's handheld uitkomt, maar het ziet er wel naar uit. 

Volgens Discount komt PS Vita's MoH: Warfighter op hetzelfde moment uit als wanneer de game op de consoles en de pc verschijnt. Maandag vindt de persconferentie van EA op de E3 plaats. Hier zal ongetwijfeld meer verteld worden over het nieuwste deel in de oorlogserie.

Ook is het ook al mogelijk om Need for Speed 2012 voor de Vita te pre-orderen. Of dit iets met de onlangs onofficieel aangekondigde Need for Speed: Most Wanted te maken heeft, is niet zeker.  

Medal of Honor: Warfighter verschijnt in Amerika op 23 oktober en op de 26e mag ook Groot-Brittannië van de game genieten. De datum voor Europa staat momenteel op 25 oktober. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.