FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 april 2017

Marquez wint voor vijfde opeenvolgende keer CotA in MotoGP

Marc Márquez heeft voor de vijfde keer op rij de Grand Prix van het Circuit of the Americas gewonnen. De Italiaan Valentino Rossi kwam als tweede over de streep en is nu leider in het kampioenschap.

Márquez vertrok tevens voor de vijfde opeenvolgende keer op de Texaanse baan vanaf polepositie en kwam goed weg, maar moest de leiding meteen weggeven aan teamgenoot Dani Pedrosa. Ook Yamaha-rijder Rossi kende een lekkere start en positioneerde zich direct op een derde positie. Maverick Viñales werd aan de start ingehaald door Ducati-man Jorge Lorenzo, maar sloeg snel terug waardoor Top Gun de eerste ronde uitkwam als vijfde, met zijn 29-jarige landgenoot als zesde achter zich. MotoGP-rookie Johann Zarco vocht zich direct naar plek vier. 

In de tweede ronde sloeg het noodlot toe voor de nieuwe wonder boy van Yamaha: Viñales ging wijd en crashte uit de wedstrijd.   

We zagen Pedrosa in de openingsfase van de wedstrijd al een klein gaatje creëren op zijn teamgenoot en de nummer twee in de race Márquez. De regerend wereldkampioen wist op zijn beurt negenvoudig wereldkampioen Rossi op zo'n zestienden achter zich te houden. De 38-jarige Italiaan werd op zijn hielen gevolgd door Zarco, die hard pushte en na enkele ronden een aanval inzette. De Fransman knalde binnendoor en tikte daarbij de motorsportveteraan aan, waardoor deze gedwongen off track ging. Toch pakte dit aanvankelijk nadelig uit voor Zarco, die Rossi een stukje baan zag afsnijden en daarmee tijd won.

Niet veel later werd bekend dat de racedirectie had besloten om Rossi aan het einde van de race een penalty toe te kennen van 0,3 seconden, maar de Italiaan zou hier uiteindelijk geen hinder van ondervinden.

Halverwege de wedstrijd begon Márquez de druk bij Pedrosa op te voeren en deed een aanvalspoging die zijn teamgenoot direct wist te counteren. Een ronde later had de regerend wereldkampioen meer geluk en kwam hij als nieuwe raceleider uit de bus, en zou dit de rest van de wedstrijd ook blijven. Ondertussen crashten zowel Loris Baz als Álvaro Bautista en moest ook KTM-rijder Pol Espargaró verstek laten gaan door een technisch probleem. 

De nieuwe man van Ducati, Lorenzo, startte vanaf een redelijke zesde plaats en wist deze positie gedurende de race min of meer vast te houden. In de laatste paar ronden werd de voormalig teamgenoot van Rossi flink achterna gezeten door de man wiens plek bij Ducati hij heeft ingenomen, Andrea Iannone, maar wist deze telkens nog voor te zijn. Vlak voor het einde moest Lorenzo zich toch gewonnen geven en verloor hij de strijd om de zevende positie, waarna satellietrijder Danilo Petrucci ook nog aan de 29-jarige racer voorbij ging en als achtste finishte. De Mallorcaan kwam als negende onder de vlag door, nog voor Jack Miller. 

Dani Pedrosa zakte in de laatste fase van de race snel terug en Rossi maakte hier gretig gebruik van. Met nog drie ronden te gaan haalde de Italiaan de Spanjaard in en wist snel een gaatje van ruim 2 seconden te creëren, waardoor zijn 0,3 seconden straf geen enkele bedreiging vormde voor het behoud van de tweede positie. Een ronde later wist ook Cal Crutchlow nog een inhaalslag te maken en moest Zarco zijn vierde positie opgeven aan de Brit.

Márquez wist dus zijn vijfde overwinning op rij op dit circuit te claimen, Rossi behaalde zijn derde podium in de eerste drie races van het seizoen, zijn beste resultaat in Texas tot nu toe én leidt het klassement. Ook voor Lorenzo is dit een redelijke opsteker: hij eindigde voor het eerst binnen de top-10 met zijn Ducati.

De volgende race vindt weer plaats op Europese bodem in het Spaanse Jerez op 7 mei.

Reacties op de Franse verkiezingen

De uitslagen bij de Franse verkiezingen zijn inmiddels bekend, en de diverse kandidaten hebben inmiddels gereageerd op deze uitslag.

Keerpunt
Emmanuel Macron ziet zijn overwinning in de eerste ronde van de Franse verkiezingen als een keerpunt in de Franse politiek. "De Fransen hebben hun wens voor verandering uitgesproken'', zei hij tegen het Franse persbureau AFP.

Volgens Macron is een hoofdstuk uit de Franse politiek gesloten. Hij had van tevoren aangekondigd dat hij bij een overwinning "nieuwe gezichten" in de regering wil die nu nog niet actief zijn in de politiek.

Historisch
Marine Le Pen noemt de uitslag in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen "historisch''. Volgens haar is het tijd om het Franse volk te "bevrijden van de arrogante elite''.

De eurosceptische Le Pen van Front National staat in de tweede en beslissende ronde op 7 mei tegenover de pro-Europese Emmanuel Macron. Hij kreeg volgens de exitpolls de meeste stemmen in de eerste ronde van zondag, gevolgd door Le Pen.

Volgens Le Pen staat het overleven van Frankrijk op het spel. Ze riep "alle patriotten'' op op haar te stemmen.

Nederlaag
Leider Benoît Hamon van de Franse Socialistische Partij 'Parti Socialiste' heeft bij de eerste ronde van presidentsverkiezingen een bittere en historische nederlaag moeten incasseren. Hij kreeg volgens de exitpolls slechts 6,2 procent van alle stemmen en eindigde daarmee op afstand op de vijfde plaats. Met deze uitslag kan hij niet meedoen aan de tweede ronde.

De partijgenoot van de huidige president François Hollande zei tegen partijgenoten dat "deze uitslag er zat aan te komen, maar dat ik hem niet heb kunnen verhinderen. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me." Hollande sleepte vijf jaar geleden nog ruim 28 procent van alle stemmen binnen in de eerste ronde.

Hamon noemde het "wegvagen door het rechts-extremisme" een zware nederlaag. "Ik roep op het Front National zo duidelijk mogelijk te verslaan door op Emmanuel Macron te gaan stemmen, ook al hoort hij niet bij links."  Ondanks de grote nederlaag bij de verkiezingen zei Hamon dat links niet dood is.

Mélenchon erkent uitslag niet 
De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon heeft gezegd geen van beide overgebleven presidentskandidaten Macron en Le Pen te zullen gaan steunen. Bovendien laat hij op zijn Facebookpagina weten dat hij de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen nog niet erkent.

Hij schrijft dat "wij de score op basis van de eerste polls niet erkennen. De grote steden zijn nog niet meegenomen in de uitslag. Ik roep commentatoren op tot terughoudendheid."

Mélenchon eindigde volgens de exitpolls met 19,5 procent op de gedeelde derde plaats samen met conservatief François Fillon. Dat betekent dat beiden zouden zijn uitgeschakeld voor het Franse presidentschap.

Geweldig nieuws
PVV-leider Geert Wilders noemt het "geweldig nieuws'' dat Marine Le Pen de beslissende tweede ronde heeft bereikt van de Franse presidentsverkiezingen. "Een prachtige dag voor patriotten binnen en buiten Frankrijk die meer nationale soevereiniteit en minder EU en immigratie willen'', laat Wilders weten in een reactie aan het ANP.

"Ik heb haar net een welgemeende felicitatie gestuurd. Nu op naar een pittige tweede ronde, maar ik hoop op een Présidente Le Pen!'', aldus Wilders.

Screenshots Call of Duty gelekt

Op de officiële website van Call of Duty: WWII stonden heel eventjes drie beelden van de game. Natuurlijk hebben fans daar meteen screenshots van gemaakt. Er is ook beeldmateriaal opgedoken van een reclameposter voor een gamewinkel. Hierop staat informatie over de game zelf.

Call of Duty: WWII - lek

Call of Duty: WWII draait om D-Day, de aankomst in Normandië en het oprukken van de geallieerde legers dwars door Europa. Hiermee wil Call of Duty teruggaan naar de wortels van de game en die typische gameplay gebaseerd op teamwerk. Op de poster staat ook een releasedatum van 3 november 2017 en een bèta voor iedereen die een preorder plaatst. Uitgever Activision geeft zelf een officiële persconferentie op 26 april, dus we weten snel genoeg hoeveel van deze informatie klopt.

Call of Duty: WWII - verhaal

Call of Duty: WWII - doos

Call of Duty: WWII - cover art

Locadia over Kluivert: "Snotaap komt net kijken"

Jurgen Locadia botste tijdens het onderonsje PSV en Ajax met Justin Kluivert, waarbij de laatstgenoemde zich fysiek liet gelden.

Met zijn vrije trap in de 25e minuut scoorde het jeugdproduct van de Eindhovense club de openingsgoal. Behalve dat hoogtepunt, was hij ook betrokken bij een opstootje met Kluivert. De PSV-spits sprak in gesprek met FOX Sports over de ‘onvolwassenheid’ van de zoon van Patrick Kluivert. “Tuurlijk man, het is een snotaap die mijn nek vastpakt. Kom op. Hij komt net kijken”, liet de matchwinner weten.

“Het is misschien jeugdigheid van hem, ik weet het niet. Hij moet dat niet doen man. Dat kan natuurlijk niet. Ik snap dat ze kampioen willen worden, maar kom op. Het blijft voetbal, snap je?”, aldus Locadia.

Psychiaters: 'Trump is geestesziek'

Een groepje psychiaters, onder leiding van John Gartner (psychotherapeut en stichtend lid van Duty to Warn), heeft fel uitgehaald naar Donald Trump tijdens een conferentie aan de universiteit van Yale. Volgens de groep heeft Trump een "gevaarlijke mentale aandoening en is hij niet in staat om de Verenigde Staten te leiden".

Volgens Gartner is Donald Trump behalve een gewone leugenaar en narcist, ook nog eens paranoide en lijdt hij aan waandenkbeelden. "Dat hij aan waanbeelden lijdt, bewees hij al op zijn eerste dag als president. Zijn statement over het feit dat zijn inauguratie meer volk op de been had gebracht dan die van zijn voorganger Obama is maar één van de vele tekenen die wijzen op een groter probleem. Als hij dat echt zou geloven, is dat echt waanzinnig".

Hij krijgt bijval van James Gilligan, psychiater in New York. Gilligan zegt: "Ik heb al met de meest gevaarlijke mensen uit de samenleving gewerkt - inclusief moordenaars en verkrachters. Ik kan gevaar vanaf een kilometer afstand spotten. Maar je hoeft zelfs geen expert te zijn of zoals ik vijftig jaar het mentale bestudeerd te hebben om overtuigd te zijn van hoe gevaarlijk onze president wel is".

Tegengeluid
Uiteraard zijn er ook psychiaters die de beweringen van het selectie groepje naar de prullenbak verwijzen. Er wordt onder meer gesteld dat ‘Duty to Warn’ maling heeft aan de Goldwater Rule. Deze regel van de Amerikaanse Vereniging van Psychiaters stelt dat psychiaters nooit een professionele mening mogen geven over iemand die ze niet persoonlijk hebben onderzocht.

De partijvoorzitter van de Republikeinen in Connecticut, JR Romano, denkt zelfs dat de boude beweringen van het groepje voortkomen uit onvrede over de verkiezing van Trump: "De psychiaters in kwestie gooien hun ethische normen overboord omdat ze het verkiezingsresultaat niet kunnen accepteren”.

Volgens Gartner raakt de kritiek kant noch wal: "Dat je iemand persoonlijk moet spreken om een diagnose te stellen, houdt eigenlijk niet veel steek. Onderzoek heeft al aangetoond dat het psychiatrische interview statistisch gezien de minst betrouwbare methode is om een diagnose te stellen".

Petitie
Eerder dit jaar is de beweging een online petitie gestart om Donald Trump af te laten zetten wegens "zijn psychologische incompetentie om de taken van een president uit te voeren". Die petitie is al meer dan 49.000 keer ondertekend.

 

Volleybalster Sloetjes wint Champions League met Turks Vakifbank

De Champions League in het damesvolleybal is zondag gewonnen door Vakifbank Istanbul. De Turkse topclub zegevierde in de finale tijdens het Final Four-weekeinde in het Italiaanse Treviso.

Vakifbank speelde, met Nederlands international Lonneke Sloetjes, tegen de thuisploeg: Imoco Volley Conegliano. De ploeg van de oud-bondscoach van Nederland, Giovanni Guidetti, was oppermachtig tegen de Italianen. Vooral de tweede set leverde een grote overmacht op voor Sloetjes en haar ploeggenoten, die zegevierden met 25-19, 25-13, 25-23. 

Bij Imoco Volley zat Sloetjes' collega-international Robin de Kruijf, tot vorig seizoen nog spelend voor Vakifbank, op de bank vanwege een blessure. Voor Sloetjes is het de eerste keer dat ze deel uitmaakt van de ploeg die de Champions League wint.

Exitpolls: Macron en Le Pen naar tweede ronde

De sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National staan in de beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegenover elkaar. De twee kandidaten kregen de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op zondag. Dat blijkt uit exitpolls waar Franse media over publiceren.

Volgens de peiling van Elabe heeft Macron 23,7 procent van de stemmen gekregen en Le Pen 22 procent. De twee andere kandidaten die vooraf hoog in de peilingen stonden waren de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon. Zij kregen volgens Elabe ieder 19,5 procent van de stemmen.

Exitpolls: Macron en Le Pen naar tweede ronde
Exitpolls: Macron en Le Pen naar tweede ronde (Foto: ANP)

Bewoners van balkon gered bij brand Amsterdam

Bij een brand in een appartementencomplex in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West heeft de brandweer zondag zo'n acht bewoners gered van hun balkon. Onder hen waren ook kinderen, bevestigde een woordvoerder van de brandweer.

Drie personen zijn ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel en van hen is een met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. In totaal moesten veertien omwonenden hun huis uit door de brand, die rond 18.45 uur uitbrak in een woning aan de Jan Voermanstraat.

De oorzaak is nog niet bekend. De woning heeft flinke schade opgelopen.

Morbidelli pakt ook derde zege in drie races in Moto2

Motorcoureur Franco Morbidelli heeft zondag de Grand Prix van de Verenigde Staten in de Moto2 gewonnen. De Italiaan was een klasse apart op het Circuit of the Americas en heeft inmiddels de eerste drie races van het seizoen gewonnen. De laatste keer dat iemand dat in de Moto2 - of de voorganger, de 250cc - voor elkaar kreeg was in 2001, toen wijlen Dajiro Kato zelfs de eerste vier races won.

Morbidelli nam bij de start de leiding, terwijl in het achterveld een flinke crash gebeurde. Stefano Manzi leek zich te verremmen en knalde vol op Julian Simon, waardoor beide rijders hard tegen het asfalt smakten - waarna ze gelukkig wel op konden staan. Morbidelli moest de leiding al snel afstaan aan Mattia Pasini, die dat een paar bochten vol kon houden. Morbidelli kwam weer langszij en niet veel later meldde ook diens teamgenoot Alex Marquez zich vooraan.

Marquez pakte even de koppositie, maar nadat de boel een beetje tot rust kwam nam Morbidelli de leiding weer in handen, voor de van plek vijf vertrokken Thomas Lüthi. Pasini volgde met Marquez in zijn wiel en Takaaki Nakagami op plek vijf. Voor de zeer ervaren Pasini eindigde de race met dertien ronden te gaan: de Italiaan schoof vanaf plek vier onderuit.

Morbidelli bleef een voorsprong van ongeveer een seconde houden, maar met negen ronden te gaan kwam Lüthi op stoom. De Zwitser maakte beetje bij beetje wat tijd goed op de leider, terwijl Marquez en Nakagami streden om de derde plek. Toch vielen ook die gevechten weer stil: Nakagami liet Marquez achter en Lüthi moest Morbidelli toch weer laten gaan. 

De Italiaan van Estrella Galicia zegevierde, voor Lüthi en Nakagami.

Veel aandacht justitie voor Schotte

Curaçao kiest op 28 april, voor de tweede keer in ruim een half jaar, voor een nieuw parlement. Oud-premier Gerrit Schotte speelt in de verkiezingsstrijd een grote rol. Justitie heeft veel aandacht voor de leider van de MFK, de partij die momenteel een interim-regering leidt.

In de weken voor de verkiezingen deed justitie een inval bij het huis van Schotte in verband met vermeende omkoping van een politicus. Daarnaast stelde het Openbaar Ministerie vorige week dat hij een rol heeft gespeeld bij het geven van de opdracht tot de moord op politicus Helmin Wiels in 2013, hoewel hij geen verdachte is. En over enkele weken staat Schotte zelf voor de rechter in een hoger beroep van een corruptiezaak tegen hem.

Die opeenhoping van zaken heeft vooral bij politieke tegenstanders tot reacties geleid. Veel van de elf deelnemende partijen aan de verkiezingen hebben al aangegeven niet met een veroordeelde te willen samenwerken in een eventuele coalitie. Schotte wordt 'een loopjongen van de maffia' genoemd.

Omkoping
Schotte is vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel voor onder meer ambtelijke omkoping, maar is in afwachting van hoger beroep nog op vrije voeten. Zijn partij MFK, die werd opgericht in 2010, werd tijdens de laatste drie parlementsverkiezingen elke keer de op een na grootste partij van het land.

In zijn campagne vraagt Schotte om een klinkende overwinning voor MFK. Hij brengt onvermoeibaar wijkbezoeken en doet daar verslag van op sociale media. Daar staan ook veel foto's van zijn huidige echtgenote en hun jonge gezin. Voor een reactie op de acties van het OM is nauwelijks ruimte.

Het OM loopt volgens Schotte namelijk 'aan de hand van Nederland' en heeft vooral tot doel om hem politiek onschadelijk te maken. De bevolking van Curaçao kan 28 april laten weten of ze waarde hecht aan die verklaring.

Veel aandacht justitie voor Schotte
Veel aandacht justitie voor Schotte (Foto: ANP)

Hogenkamp slaat Nederland langs Slowakije in Fed Cup

Tennisster Richel Hogenkamp heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse tennissters ook volgend jaar in de Wereldgroep spelen in de Fed Cup. Hogenkamp (WTA-136) klopte Kristina Kucova (WTA-85) met 7-5 en 6-4. In het dubbelspel gaf Nederland vervolgens na drie games op, waardoor de einduitslag 3-2 in het voordeel van de equipe van bondscoach Paul Haarhuis werd.

De wedstrijd begon met twee breaks, voordat beide speelsters hun opslag wisten te behouden. Hogenkamp kreeg daarna al snel kansen op de service van Kucova en op de stand van 4-3 plaatste de Nederlandse een break, maar een game later was die al weer ongedaan gemaakt. De Slowaakse kwam zelfs op 5-4, maar het was Hogenkamp die over de langste adem beschikte en de eerste set won met drie games op rij.

In set twee pakte Kucova de eerste break en liep uit naar een 3-1 voorsprong. Hogenkamp had het in het begin lastig op haar service, maar knokte zich terug en pakte zelfs een 5-3 voorsprong. Op die stand kreeg de Nederlandse twee wedstrijdpunten op de service van haar tegenstandster. Die werden nog weggeslagen, maar een game later kon Hogenkamp Nederland aan de zege op Slowakije helpen.

'Macron aan kop, strijd om tweede plaats'

Bij de vandaag gehouden Franse presidentsverkiezingen zou de pro-Europese centrist Emmanuel Macron de leiding hebben genomen. Dit melden zowel het Belgische Le Soir als het Zwitserse La Tribune de Genève op basis van tussentijdse exit polls. Volgens de eerste berichtgeving zou de nationalistische euroscepticus Marine Le Pen op koers liggen voor de tweede plaats, maar zou ook Jean-Luc Melenchon, kandidaat voor het linkse La France Insoumise, hier nog kans op maken.

De Franse media zijn door de wet gebonden om voor acht uur, wanneer de stembussen sluiten, geen resultaten naar buiten te brengen, maar Belgische en Zwitserse media blijven vrij hierover te berichten. Het betreft hier de eerste ronde voor de Franse presidentsverkiezingen; de twee beste kandidaten zullen tegen elkaar uitkomen in de tweede ronde, op zondag 7 mei. Definitieve resultaten zullen snel volgen.

Kanshebbers Macron en Le Pen stemmen (Foto: ANP)
"Macron op koers voor eerste plaats bij Franse presidentsverkiezingen" 

Andere ex Mel B mengt zich in ruzie

Na haar aanstaande ex-echtgenoot Stephen Belafonte en hun vroegere nanny heeft Mel B het nu ook aan de stok met een eerdere ex. De Nederlander Jimmy Gulzar, die na een huwelijk van twee jaar in 2000 van de zangeres scheidde, beschuldigt Mel B ervan hun dochter willens en wetens in gevaar te hebben gebracht.

Gulzar stelt volgens Mirror dat de voormalig Spice Girl hun inmiddels 18-jarige dochter Phoenix nooit had mogen blootstellen aan Belafonte, omdat ze toen ze bij hem introk al wist dat hij eerder was veroordeeld wegens huiselijk geweld. De rechter verbood Belafonte na die veroordeling om vuurwapens in huis te houden, maar dat verbod negeerde hij en ook daar was Mel B volgens Gulzar van op de hoogte. Hij claimt dat de zangeres, die na de scheiding het gezag kreeg over Phoenix, hun dochter daarmee blootstelde aan een groot gevaar.

Affaire
Melanie Brown diende vorige maand een scheidingsverzoek in, na een huwelijk van bijna tien jaar. Ze beschuldigt Belafonte er onder meer van dat hij haar langdurig mishandelde, afperste en dwong tot trio's met onder anderen hun toenmalige nanny. Met die nanny zou Belafonte een affaire hebben gehad, die eindigde toen zij zwanger raakte van hem.

De aanstaande ex-echtgenoot ontkent alle beschuldigingen. Het kindermeisje heeft inmiddels bekendgemaakt de zangeres aan te klagen wegens smaad. Ze claimt juist dat ze zich tijdens haar werkzaamheden voor het gezin regelmatig door Mel B liet overhalen tot seks met haar. De rechter neemt maandag een besluit over het eventueel verlengen van het contactverbod dat Mel B afdwong tegen Belafonte.

Andere ex Mel B mengt zich in ruzie
Andere ex Mel B mengt zich in ruzie (Foto: BuzzE)

Eerste podium voor Herlings in MXGP

Zondag heeft Jeffrey Herlings zijn eerste podium behaald in de MXGP-klasse. Op het circuit van Valkenswaard werd de regerend wereldkampioen in de MX2-klasse in beide races derde. In de einduitslag werd hij tweede achter de Fransman Gautier Paulin.

Paulin had de beste start in de eerste race, gevolgd door Tim Gajser en Evgeni Bobryshev. Herlings had met een zevende plaats een redelijke start. Op het einde van de race nam Herlings de tweede plaats over van de Belg Van Horebeek maar moest die direct weer afstaan na een foutje.

In de tweede race was Herlings na de start opnieuw zevende. Na zwaar bevochten duels met Romain Febvre en regerend wereldkampioen Gajser wist de Brabander op de derde plaats te finishen. Winnaar Tony Cairoli pakte na de start direct een grote voorsprong en zijn eerste plaats kwam niet meer in gevaar.

Brabander Glenn Coldenhoff werd in de eerste race achtste, gevolgd door een tiende plaats in de tweede race.

Huizen Roermond ontruimd om mogelijk explosief

In de Schepen Hillenstraat in Roermond zijn zondag aan het einde van de middag huizen ontruimd vanwege een mogelijk explosief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek in de tuin van een van de woningen, meldt de politie.

De omgeving is ruim afgezet. Bewoners laten weten dat er zo'n twaalf woningen zijn ontruimd. Alle hulpdiensten zijn ter plaatse. De politie adviseert omwonenden binnen te blijven.

Huizen Roermond ontruimd om mogelijk explosief
Huizen Roermond ontruimd om mogelijk explosief (Foto: ANP)

Uitslag PSV - Ajax

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie de topper tussen PSV en Ajax. De Ajacieden wisten dat ze moesten winnen om in het spoor van koploper Feyenoord te blijven maar deden dat niet, het werd 1-0 voor PSV. Daarmee is de eerste landstitel voor Feyenoord sinds 1999 nu wel heel dichtbij.

PSV hoopte na dat hete Europese avondje van Ajax in Gelsenkirchen op een oververmoeide tegenstander en begon daarom fel aan de wedstrijd. Jürgen Locadia en Bart Ramselaar proberen het met afstandsschoten, maar eerst lag André Onana in de weg en de poging van Ramselaar werd geblokt.

Ook Ajax koesterde aanvallende intenties, al werd het niet veel gevaarlijk in de eerste helft. Bertrand Traoré nam de bal goed aan in gevaarlijke positie, maar zag meteen Jeroen Zoet erop duiken. Laatstgenoemde schrok zich vlak voor rust een hoedje toen Kasper Dolberg hem bijna de bal ontfutselde.

In de tussentijd was PSV op voorsprong gekomen door een vrijwel onhoudbare vrije trap van Jürgen Locadia. De Eindhovenaren hadden Ajax daarmee precies waar ze ze wilden hebben: in vermoeide toestand en met een deukje in het zelfvertrouwen moesten alle zeilen worden bijgezet om in de titelrace te blijven.

Ajax stichtte af en toe gevaar: Hakim Ziyech schoot uit een een vrije trap hard op de vuisten van Zoet en Lasse Schöne werkt de bal na een geblokt schot van Amin Younes naast. Justin Kluivert kwam enkele minuten voor rust in de ploeg voor de aan het bovenbeen geblesseerd geraakte Traoré.

Juist op het moment dat je verwachtte dat de vermoeidheid Ajax zou gaan nekken, ging de ploeg van Peter Bosz iets meer drukken. Invaller David Neres kreeg de bal niet goed voor na een mooie pass van Davy Klaassen en Justin Kluivert nam de bal goed aan na de diepte in te zijn gestuurd door Ziyech, maar deed er daarna te weinig mee. Tussentijds was Onana goed van zijn lijn gekomen toen Locadia Marco van Ginkel diep stuurde en had de Ajax-doelman een schotje van Pereiro gepakt.

Een zwarte rookwolk had er niet toe geleid dat Kevin Blom het duel moest stil leggen en dus kon Ajax niet op adem komen maar moest het blijven gaan om er nog een resultaat uit te slepen. Dolberg vond Schöne met een mooi hakballetje, maar de Deen schoot op de handen van Zoet. Bij een misverstandje tussen Matthijs de Ligt en Onana kon Bergwijn bijna profiteren, maar dat deed hij niet, vlak voordat hij werd vervangen door oud-Ajacied - vier landstitels - Siem de Jong.

Ajax had in het slotkwartier het initiatief, maar deed er als het voor de goal kwam te weinig mee. Mede door de vermoeidheid bij Ajax bloedde de topper enigszins dood. PSV kreeg in de absolute slotfase nog een kans toen Brenet op Onana af mocht, maar het bleef bij 1-0. PSV weet door de zege dat het nog een kleine kans heeft op Champions League-voetbal (het gat is nu drie punten) en Ajax weet dat er twee wonderen in Rotterdam moeten plaatsvinden, wil het nog kampioen van Nederland worden.


Teleurstelling bij Ajax-spelers Amin Younes (l), Joel Veltman en Nick Viergever (r) na de 1-0 nederlaag tegen PSV. (Pro Shots / Kay Int Veen)

PSV

1 - 0

AFC Ajax

 25' Locadia    
 
 Gele kaart: v.Ginkel, Moreno, Locadia, Pereiro, (PSV), Traoré, Veltman, Kluivert, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Brenet
Pröpper
Guardado
v.Ginkel
Bergwijn (S.de Jong/69)
Locadia (Lammers/90 1)
Ramselaar (Pereiro/46)
  Onana
Veltman
Sánchez
De Ligt
Viergever
Klaassen
Schöne (v.d.Beek/ 74)
Ziyech
Traoré (Kluivert/43)
Dolberg
Younes (Neres/46)

Fenati dankzij val Canet naar zege in Moto3 Amerika

Romano Fenati heeft zondag de Grand Prix van de Verenigde Staten in de Moto3 gewonnen. Op het Circuit of the Americas in Texas was de Italiaan oppermachtig, maar wel nadat Aron Canet onderuit ging.

Niet geheel verrassend nam de dominante man van het weekeinde, Canet, de leiding bij de start. Alleen Joan Mir kon goed bijblijven en daarachter ontstond een gaatje naar Nicolo Bulega, Enea Bastianini en Jorge Martin. Bo Bendsneyder kende geen lekkere start en leverde vanaf plek tien gelijk een aantal plaatsen in. Na twee ronden was het zelfs helemaal over voor de Nederlander: hij gleed onderuit en zijn race was voorbij.

Een ronde later ging de jonge Japanner Kaito Toba onderuit en voor die crash werd de rode vlag gezwaaid. Gelukkig stond Toba snel weer op en kon de herstart op gang gebracht worden. Er was nog even sprake van dat Bendsneyder daar bij aanwezig kon zijn, dat mocht namelijk wel, maar de Nederlander haalde het toch niet.

Canet was bij de herstart wederom de snelste en kreeg Fenati, Fabio DiGiannantonio en Mir achter zich aan. Fenati kon het tempo goed volgen en wist de Spanjaard aan het einde van de eerste ronde zelfs in te halen, maar Canet sloeg wel snel weer terug. Toch kon hij de dominantie van het weekeinde niet gelijk laten zien, want Fenati wist hem uitstekend partij te bieden. 

Met acht ronden te rijden leek er weinig aan de hand voor Canet, tot bleek dat de door Fenati opgelegde druk teveel werd: Canet verloor de controle over zijn motor en werd er met forse kracht vanaf geslingerd, waarmee zijn race voorbij was. Fenati sloeg al snel een gat naar de rest, geleid door Mir, Martin en DiGiannantonio.

Niemand kwam meer in de buurt bij Fenati, die zo zijn achtste overwinning boekte. De tweede plek was voor Martin, die DiGiannantonio nog nipt achter zich hield. Bastianini en Bulega grepen net naast het podium. 

Valverde in tranen na zege in Luik: ''Deze is voor mijn vriend Scarponi''

Alejandro Valverde won zondag voor de vierde keer Luik-Bastenaken-Luik. De Spanjaard droeg zijn zege op aan de zaterdag overleden Michele Scarponi.

''Ik dacht meteen aan mijn vriend Scarponi toen ik won,'' aldus Valverde. ''Deze is voor hem. Ik schenk ook al mijn premies aan zijn familie. Michele was een authentiek persoon, graag gezien in de wielerwereld en bij het publiek. Het is heel jammer wat er gisteren gebeurd is.''

''Dit was een perfecte werkdag van mijn ploeg, het is onvoorstelbaar wat ze deden. Ook Sky heeft echt goed meegeholpen. Op het einde was het moeilijk omdat de aanval van Daniel Martin zeer sterk was, daar heb ik echt nog moeite mee gekend. Maar ik ben blij dat ik het toch heb gehaald,'' aldus Valverde in het flash interview.

Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik voor vierde keer

Alejandro Valverde heeft de 103e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard van Movistar haalde in de slotkilometer zelf de weggesprongen Daniel Martin en won in de sprint. Het is voor de vierde keer dat Valverde Luik-Bastenaken-Luik wint.

Na een emotionele minuut stilte voor de overleden Michele Scarponi ging Thomas de Gendt als eerste in de aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg geen ruimte van het peloton. Niet veel later zou wel de juiste ontsnapping met acht renners weg geraken: Van der Lijke had vooraan gezelschap van Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Anthony Perez, Stéphane Rossetto (Cofidis), Mekseb Debesay (Dimension Data), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Fabien Grellier (Direct Energie) en Aaron Gate (Aqua Blue Sport). De acht zouden een maximale voorsprong van meer dan dertien bij elkaar fietsen.

Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil tussen de koplopers en het nog zes minuten. Vanuit het peloton gingen zeven renners in de tegenaanval: Carlos Betancur (Movistar), Nathan Haas, Omar Fraile (Dimension Data), Alessandro De Marchi (BMC), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe) en Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors). Ver zou het zevental niet wegraken, want op de La Redoute werden ze alweer ingerekend door het peloton.

In de kopgroep was Perez ondertussen weggereden bij zijn medevluchters. De renner van Cofidis had met nog twintig te gaan een voorsprong van een halve minuut op zijn achtervolgers en twee minuten op het peloton.

Op de Roche-aux-Faucons zou de Fransman worden bijgehaald door zijn ploeggenoot Rossetto. In het peloton was er ook een versnelling. Sergio Henao was de eerste die versnelde en kreeg Tom Dumoulin zich mee, maar en konden niet wegkomen. Even later zouden toch acht renners een voorsprong krijgen op de voorwacht van het peloton: an Kreuziger (Orica-Scott), Damiano Caruso (BMC), Sam Oomen (Sunweb), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Davide Villella, Michael Woods (Cannondale-Drapac) en Tim Wellens (Lotto Soudal) reden een tijdje vooruit, maar nog vóór de Saint-Nicolas wist het peloton de aansluiting te maken de achtervolgers.

Wellens was de enige die nog tegenwerkte. De Belg van Lotto Soudal kwam bij de Fransman Rossetto, maar op Saint-Nicolas was het over voor het duo. Henao versnelde samen met Michael Albasini, maar de rest kon terug komen. Davide Formolo kwam als eerste boven op de top van Saint-Nicolas.

De renner van Cannondale-Drapac hield knap stand tot aan de laatste kilometer. Op het omhooglopende stuk in Ans plaatste Daniel Martin een demarrage. Hij ging op en over Formolo, waarna enkel Valverde nog kon terugkomen bij de Ier. In de sprint won Valverde makkelijk de sprint van Martin Michal Kwiatkowski won de sprint in de achtergrond voor Michael Matthews.

Wielrenner overleden na frontale botsing

In het Zeeuwse Wilhelminadorp is zondagmiddag een 78-jarige wielrenner uit de gemeente Roosendaal overleden, nadat hij op de Katseveerweg was aangereden door een tegemoetkomende auto.

Het slachtoffer maakte deel uit van een groep racefietsers die op weg waren naar Goes. De fietser overleed ter plaatse.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Wielrenner overleden na frontale botsing
Wielrenner overleden na frontale botsing (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 23/04/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord is weer een stapje bij de landstitel nadat het in Arnhem met met 0-2 won van Vitesse. Sparta lijkt op naar de nacompetitie nadat het vandaag met 0-1 verloor van ADO Den Haag.

Vitesse

0 - 2

Feyenoord

     10' Jörgensen
 28' Jörgensen
 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kasjia
Kruiswijk (Faye/46)
Diks
Nakamba
Foor (Ali/73)
Baker
Rashica
Zhang
Büttner (Nathan/ 46)
  Jones
Nieuwkoop
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen (Kramer/85)
Elia (Nelom/87)

Sparta Rotterdam

0 - 1

ADO Den Haag

     10' El Khayati
 
 Gele kaart: Pusic, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries
Breuer
v.Drongelen
Floranus
Mendes da Silva (Pogba/64)
Spierings
Dijkstra
Verhaar (Alhaft/81)
Pusic
Cabral (Goodwin/46)
  Zwinkels
Ebuehi
Meissner (Beugelsdijk/82)
Kanon
Meijers
Malone
El Khayati
Bakker
Becker (Wolters/77)
Havenaar (Fernandez/88)
Duplan

Na zilver ook EK-brons voor Thorsdottir

Na haar zilveren medaille op balk heeft Eythora Thorsdottir ook op het onderdeel vloer een medaille veroverd bij de EK turnen. De 18-jarige Nederlandse won brons op vloer met een score van 13,700.

Het goud op het onderdeel vloer ging naar Angelina Melnikova. De Russische was met een puntenaantal van 14,100 voor de Britse Elissa Downie met 14,066.

Op rekstok kwam Bart Duerloo niet verder dan een zesde plaats. De 26-jarige turner kwam op het laatste onderdeel van het EK ten val. Het goud was er voor de Zwitser Pablo Braegger met score van 14,933. Zijn landgenoot Oliver Hegi werd tweede met 14,500 punten. De Rus David Beljavski maakte het podium compleet met 14,366 punten.

Verschoor 7e in tweede race Formule Renault, Opmeer achterin

De tweede race van het openingsweekeinde in de Eurocup Formule Renault 2.0 heeft een zevende plek opgeleverd voor de Nederlandse debutant Richard Verschoor. De 16-jarige Red Bull-junior had daar wel een klein beetje geluk voor nodig.

Verschoor vertrok op een zonnig Monza als dertiende, vier plekken achter zijn land- en leeftijdsgenoot Jarno Opmeer. De twee lagen in het eerste deel van de race constant bij elkaar in de buurt, rond de tiende plek. Daar waren ze in gevecht verwikkeld met onder meer Red Bull-junior Neil Verhagen uit de VS, de Brit Max Fewtrell en de Chinees Yi Yefei. 

Na een botsing tussen Alex Peroni en Henrique Chaves reed het veld lang achter de safety car alvorens de boel weer op gang getrokken werd. Will Palmer, het broertje van F1-coureur Jolyon, reed van begin tot eind op kop en won de race, terwijl Sacha Fenestraz na een fel duel met Max Defourney de tweede plek pakte.

De strijd om het podium had nog wel de nodige voeten in de aarde, want aanvankelijk leken Robert Shwartzman en Gabriel Aubry er aanspraak op te maken. In de slotfase deed Shwartzman echter een overenthousiaste poging om Aubry in te halen en voor beiden eindigde dat in het gras. Voor Verschoor was dat goed nieuws, want hij kon zo oprukken naar de zevende plek, vlak achter Yi die hij ondanks regelmatig aandringen niet kon passeren.

Opmeer moest gedurende de race door technische problemen de pitstraat in en viel ver terug. Hij haalde nog wel een paar coureurs in, maar kwam niet verder dan de 21e plaats. 

Jongen (12) gearresteerd na slaan van vrouw

Een jongen van twaalf is in de nacht van zaterdag op zondag in het Tilburgse nachtleven gearresteerd omdat hij een 25-jarige vrouw in het gezicht zou hebben geslagen. Dat zou zijn gebeurd na een ruzie met de vrouw.

De tiener ontkent volgens de politie dat hij het slachtoffer heeft geslagen. Hij had haar alleen een duw gegeven nadat zij hem in zijn gezicht had gekrabd. De moeder heeft erg geschrokken gereageerd op de arrestatie. Ze dacht dat haar zoon aan het logeren was bij een neefje.

Jongen (12) gearresteerd na slaan van vrouw
Jongen (12) gearresteerd na slaan van vrouw (Foto: ANP)

OVSE-waarnemer omgekomen in Oost-Oekraïne

Een Amerikaanse medewerker van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zondag in het oosten van Oekraïne omgekomen toen het patrouillevoertuig waarin hij zich bevond op een landmijn reed.

Bij het incident is ook een gewonde gevallen. Het is een OVSE-medewerkster uit Duitsland. Dat meldt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz via Twitter. Oostenrijk is op dit moment de voorzitter van de OVSE.

Kurz sprak via Twitter zijn condoleances uit aan de nabestaanden en zei te hopen op spoedig herstel van de gewonde. Ook kondigde hij een grootschalig onderzoek aan en beloofde dat de schuldigen terecht zullen staan.

OVSE-waarnemer omgekomen in Oost-Oekraïne
OVSE-waarnemer omgekomen in Oost-Oekraïne (Foto: ANP)

Bertens zet Oranje in Fed Cup op voorsprong

Kiki Bertens heeft de Nederlandse tennisster in de Fed Cup op voorsprong gebracht. De Nederlandse (WTA-20) won met 6-3 en 6-3 van de Slowaakse Jana Cepelova, waardoor Oranje op 2-1 staat en nog een punt nodig heeft voor lijfsbehoud in de wereldgroep.

Beide speelsters schoten goed uit de startblokken en behielden in de beginfase van de eerste set makkelijk hun servicegames. Bertens kreeg echter wel meer grip op de opslag van Cepelova en sloeg toe in de zevende en negende game. Hierbij liet de Nederlandse regelmatig prachtig spel zien en pakte met name de tweede service van de Slowaakse goed aan.

In set twee plaatste Bertens een vroege break en liep uit naar een 3-1 voorsprong. In plaats van door te drukken kreeg de Nederlandse het een game lastig en moest uiteindelijk de rebreak toestaan. Bertens was echter snel weer bij de les en waar Cepelova meer fouten ging maken, was het de Nederlandse die de wedstrijd uiteindelijk eenvoudig naar zich toehaalde.

Uitslag FC Utrecht - Roda JC

FC Utrecht heeft zich verzekerd van de vierde plaats in de Eredivisie. De Domstedelingen boekten een 1-0 zege op laagvlieger Roda JC en zijn met twee wedstrijden te gaan niet meer te achterhalen door de concurrentie. Roda staat op de 'veilige' plek vijftien met twee punten voorsprong op Sparta Rotterdam en N.E.C. Nijmegen waar nacompetitie voor dreigt.

FC Utrecht

1 - 0

Roda JC

87' Labyad    
 
Gele kaart: Klaiber (FC Utrecht), Werker (Roda JC)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.876
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée (Klaiber/12)
Van der Maarel
Janssen
Hardeveld
Amrabat (Barazite/70)
Leeuwin
Labyad
Ayoub
Kerk (Zivkovic/86)
Haller
  Van Leer
Werker
Kum
Auassar
Van Peppen (Paulissen/89)
El Makrini
Ajagun
Van Hyfte
Rosheuvel (Badibanga/90)
Schahin
Van Velzen (Verboom/79)

Van der Breggen maakt hattrick compleet in Luik

Anna van der Breggen heeft na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl ook Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Nederlandse kwam solo over de finish in Ans en won daarmee de allereerste editie voor vrouwen.

In de eerste vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik moesten de rensters 136,5 kilometer afleggen.n totaal waren er vier hellingen opgenomen in het parcours: de Côte de la Vecquée, La Redoute, de Roche-aux-Faucons en de Côte de Saint-Nicolas.

Het duurde lang voordat er een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Uiteindelijk kregen de Nederlandse Jeanna Korevaar en de Française Biannic Aude, maar op de Côte de la Vecquée werden ze alweer gegrepen door het peloton.

Net voor de klim naar de La Redoute koos Tiffany Cromwell de aanval, maar ook de Australische kreeg geen ruimte. Op La Redoute was het alweer over voor haar.

Op de Roche-aux-Faucons ontplofte het voorin helemaal toen vijf rensters wegreden: Lizzie Deignan, Van der Breggen, Kasia Niewiadoma, Ashleigh Moolman en Elisa Longo Borghini.

Het vijftal reed samen naar de laatste beklimming van de dag, de Côte de Saint-Nicolas. Longo Borghini moest er afhaken, de andere vier bleven wel samen. Anna van der Breggen viel vlak na de top van de Saint-Nicolas zelf aan en reed een halve minuut weg bij haar medevluchters. In de achtergrond won Deignan de sprint voor Niewiadoma.

Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten maakte de top vijf compleet. Door de vijfde plaats in Luik-Bastenaken-Luik is Van Vleuten ook de nieuwe leider in de World-Tour.

Opvarende overleden na omslaan zeiljacht

Een opvarende van een zeiljacht is zondag in de buurt van Vlieland om het leven gekomen nadat het jacht was omgeslagen en gezonken. Volgens de Nederlandse Kustwacht werd het slachtoffer met een helikopter uit zee gehaald en voor reanimatie bij De Kooy bij Den Helder aan land gebracht. Maar hulp mocht niet meer baten.

Er wordt nog gezocht naar de andere opvarenden. Volgens de kustwacht is het jacht met drie personen vertrokken. Er is een duikteam van de marine opgeroepen om de binnenkant van het jacht te onderzoeken. Bij zoekactie zijn verder ook reddingsboten van Texel, Vlieland en Terschelling betrokken. Vanuit de lucht is er ondersteuning van een helikopter en een patrouillevliegtuig.

Het jacht van zeven meter lang staat in Engeland geregistreerd.

Opvarende overleden na omslaan zeiljacht
Opvarende overleden na omslaan zeiljacht (Foto: ANP)

Joodse Israëliërs vast voor racistisch geweld

De Israëlische politie heeft zes Joodse inwoners van de stad Beersheba aangehouden die worden verdacht van een reeks aanvallen op Arabieren. De krant Haaretz meldde zondag dat de zes hun slachtoffers met messen, stokken, metalen buizen en andere wapens zouden hebben belaagd.

In december 2016 zou het zestal zijn begonnen met de gewelddadigheden tegen Arabische inwoners van Beersheba. Volgens de politie wilden de verdachten voorkomen dat Joden zich zouden vermengen met Arabieren.

Onder de verdachten zijn twee dienstplichtige militairen.

Joodse Israëliërs vast voor racistisch geweld
Joodse Israëliërs vast voor racistisch geweld (Foto: ANP)

EK-zilver voor Thorsdottir op balk, Wevers vijfde

Eythora Thorsdottir heeft zondag zilver veroverd op het Europees kampioenschap op het onderdeel balk met een score van 14,066. Olympisch kampioene Sanne Wevers werd vijfde in de finale met een puntenaantal van 13,341.

Catalina Ponor won het goud met 14,566 punten. Voor de Roemeense was het haar achtste Europese titel en haar vijfde op balk. Haar landgenote Larisa Iordache pakte de bronzen plak met 13,966.

Wanjiru wint marathon van Londen na prachtig slot

Hardloper Daniel Wanjiru heeft zondag de marathon van Londen op zijn naam geschreven. De 24-jarige Keniaan deed dat na een prachtige strijd met atletieklegende Kenenisa Bekele uit Ethiopië.

Bekele had vooraf zijn zinnen gezet op het wereldrecord, maar dat zat er ondanks een rappe start nooit echt in. Hij moest halverwege zelfs lossen uit de voorste groep en dus leek het al gedaan voor de op één na snelste marathonloper ooit.

Toch herstelde Bekele zich en hij sloot weer aan bij de groep, waar Wanjiru er met minder dan tien kilometer te lopen vandoor ging. De Keniaan, vorig jaar in een parcoursrecord winnaar van de marathon van Amsterdam, breidde zijn voorsprong gestaag uit.

Bekele kwam alsmaar beter op gang en pikte de Keniaanse achtervolgers Bedan Karoki en tweevoudig wereldkampioen Abel Kirui op, waarna hij dat duo snel achter zich liet. Het gat naar Wanjiru werd alsmaar kleiner en slonk zelfs tot zo'n drie seconden met minder dan een kilometer te gaan. 

Waar Bekele de zege voor het grijpen had vond Wanjiru toch nog ergens wat extra energie. Hij slaagde erin nog een beetje te versnellen en dat brak de Ethiopiër definitief: hij gaf het op en zag de Keniaan na 2:05.48 uur de finish passeren. Bekele kwam negen seconden later over de finish, Karoki en Kirui volgden na bijna twee minuten. 

Belg aangehouden na bedreigen NS-beveiliger

Een 61-jarige Belg is zaterdag gearresteerd nadat hij op het station in Etten-Leur een beveiliger van de NS had bedreigd. De inwoner van Geel reageerde zijn frustraties over een vertraagde trein af door te plassen tegen een gevel, over het spoor te lopen en te schelden tegen andere reizigers. Toen een 50-jarige beveiliger hem op zijn gedrag aansprak moest die het ontgelden.

De Belg bedreigde de man met de dood. Ook zei hij dat hij een fles op het hoofd van de toezichthouder kapot zou slaan en zijn huis in brand zou gaan steken. De politie heeft de Belgische reiziger daarna aangehouden.

Belg aangehouden na bedreigen NS-beveiliger
Belg aangehouden na bedreigen NS-beveiliger (Foto: ANP)

20 aanhoudingen na vechtpartij bij tankstation

De politie heeft zondag twintig mensen aangehouden na een grote vechtpartij bij een tankstation in de Haagse wijk Ypenburg. Inzittenden van een partybus kregen ruzie met een man die aan het tanken was. De woordenwisseling escaleerde en man en de groep raakten slaags met elkaar. Binnen in de winkel werd er verder gevochten en werden vernielingen aangericht.

De politie heeft meerdere eenheden en politiehonden ingezet om mensen op te pakken. In de winkel raakte ook een andere man betrokken bij de vechtpartij. Hij is volgens de politie gevlucht om verdere mishandeling te voorkomen. De politie is op zoek naar hem en naar andere getuigen. De man droeg een rode jas.

De politie bestudeert ook camerabeelden van het station om te kijken wat er precies is gebeurd.

20 aanhoudingen na vechtpartij bij tankstation
20 aanhoudingen na vechtpartij bij tankstation (Foto: ANP)

Meer naaktfoto's Alison Brie opgedoken

Alison Brie kan haar borst natmaken. Van de actrice zijn gecensureerde naaktfoto's verschenen op internet, meldt Gossip Cop.

Een paar weken geleden ging al een gestolen foto rond van Brie, die onder meer bekend is van Mad Men en Community. Daarop is de actrice te zien met ontbloot bovenlichaam, waarbij een zwarte balk over haar borsten is geplaatst De foto's die nu zijn opgedoken zijn ook op die manier gecensureerd. In beide gevallen wordt gesproken over 'previews'.

Gesuggereerd wordt dat de ongecensureerde versies te verkrijgen zijn via iemand die zichzelf 4chanthehacker zou noemen.

Fappening 2.0
De afgelopen tijd verschenen vaker pikante, gestolen, privébeelden van sterren online, door sommige media ook wel 'The Fappening 2.0' genoemd. Onder anderen Emma Watson, Amanda Seyfried en Demi Lovato bevinden zich onder de nieuwste slachtoffers.

In 2014 doken ook al van verschillende sterren als Jennifer Lawrence en Kate Upton privéfoto's op. De dader had honderden e-mailaccounts gehackt en kon zo tientallen naaktfoto's en pikante kiekjes stelen. Destijds werden de gehackte beelden gedeeld via platforms als 4chan en Reddit. Overigens deden toen geruchten de ronde dat Brie ook een van de slachtoffers was.

Meer naaktfoto's Alison Brie opgedoken
Meer naaktfoto's Alison Brie opgedoken (Foto: BuzzE)

George Michael-tribute op losse schroeven

Het is nog maar helemaal de vraag of het grote tributeconcert dat voor George Michael wordt georganiseerd, kan doorgaan. De familie van de overleden ster heeft nog geen toestemming gegeven. Goede vriendin en tv-presentatrice Esther Rantzen bereidt een eerbetoon aan de zanger voor, waarbij ook muziekgrootheden als Simon Cowell en Bob Geldof betrokken zijn. Het evenement zou in oktober in de Royal Albert Hall in Londen moeten plaatshebben.

Mirror meldt dat Rantzen nog geen toestemming heeft van de nabestaanden om de overleden zanger te eren met een groot concert.

Een gesprek met de nabestaanden staat voor donderdag gepland. Een bron schat de kans op toestemming van de familie op ongeveer 50 procent. "Alles hangt van dat overleg af. Als de familie niet akkoord is, kan het niet doorgaan."

De hitzanger werd op eerste kerstdag dood aangetroffen in zijn woning. Hij overleed op 53-jarige leeftijd na hart- en leverfalen.

George Michael-tribute op losse schroeven
George Michael-tribute op losse schroeven (Foto: BuzzE)

Staking treft Holland Casino in Valkenburg

Een deel van het personeel van Holland Casino in Valkenburg legt zondagmiddag het werk neer. Vakbonden FNV, De Unie en ABC verwachten dat vijftig tot zestig stakers zich inschrijven bij de vestiging aan de Cauberg in de Limburgse plaats.

Het is de zesde staking in een reeks waarin de werknemers actievoeren voor een betere cao. De bonden klagen over een te hoge werkdruk en willen onder meer een jaarlijkse loonsverhoging van 2,5 procent. Ook vrezen zij dat de aanstaande privatisering van Holland Casino na eerdere reorganisaties opnieuw banen zal kosten.

Holland Casino dwong zaterdag via de rechter af dat de bonden nieuwe acties voorlopig minstens tweeënhalf uur van tevoren moeten aankondigen. Vrijdag zag het bedrijf zich plotseling gedwongen zijn filiaal in Leeuwarden te sluiten omdat daar te weinig personeel over was om de veiligheid van de gasten te kunnen waarborgen.

Staking treft Holland Casino in Valkenburg
Staking treft Holland Casino in Valkenburg (Foto: ANP)

Keitany snelt naar weergaloze tijd in marathon van Londen

Atlete Mary Keitany heeft op weergaloze wijze de marathon van Londen bij de vrouwen gewonnen. De 35-jarige Keniaanse, in 2011 en 2012 ook al de beste in de Britse hoofdstad, liep de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw in een race zonder mannelijke gangmakers.

Keitany had bij het vertrek haar vizier duidelijk op Paula Radcliffe's wereldrecord van 2:15.25 uur uit 2003 gericht. De Keniaanse ging bloedsnel van start en was na tien kilometer op weg naar een tijd rond de 2:11 uur. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat het eerste deel van het parcours licht bergaf ging, maar toch was Keitany zeer indrukwekkend bezig.

Kilometer na kilometer leverde ze een beetje in op Radcliffe's schema, maar na dertig kilometer kwam ze toch nog door in 1:36.05, een nieuw wereldrecord. Het record van Radcliffe zat er niet in, maar gelijk ging het vizier op een ander record: dat van de snelste marathon ooit door een vrouw zonder mannelijke gangmakers. Radcliffe liep in 2003 namelijk met een peloton mannelijke hazen naar haar record, iets wat sindsdien verboden is.

Het 'women-only' record van Radcliffe stond op 2:17.42 en dat Keitany daar onderdoor zou duiken werd alsmaar duidelijker. Uiteindelijk kwam de Keniaanse na 2:17.01 uur over de finish, de op één na snelste tijd ooit. De tweede plek was voor de Ethiopische Tirunesh Dibaba, een ware grootheid op de baan. Ondanks maagproblemen en een poging tot overgeven na zo'n 39 kilometer liep ze in het tweede deel van de race in op Keitany, waarna ze de finish passeerde na 2:17.56 uur - de vijfde tijd ooit. 

Rennen voor je leven in griezelige Outlast 2-trailer

Horrorgame Outlast 2 komt aanstaande dinsdag uit, en ontwikkelaar Red Barrels heeft er nog even een nieuwe trailer tegenaan gegooid om griezelfans warm te krijgen. Net zoals in het vorige deel lijken rennen, schuilen en sluipen weer de overhand te krijgen.

Outlast 2 komt in digitale vorm uit op 25 april voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Er komt ook een fysieke versie genaamd Outlast: Trinity, waarin zowel Outlast 2 als de eerste Outlast en de bijbehorende Whistleblower-DLC zitten.

Jamaica snelt naar goud op 4x200 meter, Duitsland verrast VS

Tijdens de eerste dag van de World Relays op de Bahama's, het officieuze WK voor atletiekestafettes, heeft Jamaica het goud gewonnen op de incourante 4x200 meter bij de dames.

Jura Levy, Shericka Jackson en Sashalee Forbes brachten de Jamaicaanse ploeg een ruime voorsprong, wat al zo goed als de beslissing betekende. De slotloopster was namelijk niemand minder dan olympisch kampioene Elaine Thompson en die liet er geen twijfel over bestaan welk land het beste was. Met 1:29.04 bleef Jamaica de rest ruimschoots voor.

De strijd om zilver werd bijzonder spannend en ging tussen de Verenigde Staten en het verrassend sterke Duitsland. De VS waren weliswaar niet met hun allerbeste opstelling aan de start verschenen, in tegenstelling tot Duitsland, toch werd de strijd spannender dan gedacht. Het was slotloopster Gina Lückenkemper die zeer veel indruk maakte en de Amerikaanse slotloopster Shalonda Solomon kansloos liet: met 1:30.68 pakte Duitsland het zilver.

Op de eveneens incourante 4x800 meter bij de dames deden slechts vijf landen mee, maar toch werd vooral om het zilver flink gestreden. Chanelle Price, Chrishuna Williams, Laura Roesler en Charlene Lipsey vormden het Amerikaanse kwartet, wat met 8:16.36 minuten simpelweg een maat te groot was voor de rest. Wit-Rusland en Australië vochten de hele wedstrijd om het zilver, wat dankzij de aanwezigheid van wereldkampioene Maryna Arzamasova als slotloopster een prooi werd voor Wit-Rusland. Polen eindigde als vierde, ruim voor het met een zeer matig team aanwezige Kenia. 

Stemlokalen kort ontruimd om verdachte auto

Twee stembureaus in Saint-Omer in het noordwesten van Frankrijk zijn zondag enkele uren ontruimd geweest, nadat de politie een verdachte auto had gesignaleerd. Dat meldt de krant La Voix du Nord.

Volgens de krant betrof het een voertuig met een buitenlandse kentekenplaat. Medewerkers van de explosievenopruimingsdienst uit Calais vonden niets bijzonders in het voertuig. Omstreeks 11.30 uur gaf de politie de stembureaus weer vrij. Het is niet bekend waarom de auto de aandacht van de politie had getrokken.

Frankrijk heeft een omvangrijk pakket veiligheidsmaatregelen genomen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Circa 50.000 politiemensen en 7000 militairen zijn paraat.

Afgelopen donderdag werd Parijs opgeschrikt door een aanslag. Een man begon om zich heen te schieten op de Champs-Élysées. Voordat hij zelf werd doodgeschoten, doodde hij een politieagent en verwondde hij twee andere agenten en een Duitse toeriste.

Stemlokalen kort ontruimd om verdachte auto
Stemlokalen kort ontruimd om verdachte auto (Foto: ANP)

Families MH17-slachtoffers eisen videobeelden

Nabestaanden van de MH17-slachtoffers proberen al drie jaar tevergeefs de laatste bewegende beelden van hun dierbaren te zien die op Schiphol zijn gemaakt. Dat bevestigen nabestaanden en het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 aan RTL Nieuws.

De beelden zijn gemaakt door bewakingscamera's op Schiphol en volgens RTL Nieuws in het bezit van het Openbaar Ministerie. Het OM weigert de beelden met de nabestaanden te delen, aldus RTL Nieuws zaterdag.

Op de beelden zijn de passagiers en bemanningsleden van MH17 te zien terwijl zij inchecken voor hun vlucht. Het gaat om materiaal gemaakt door 34 beveiligingscamera's in de vertrekhal en lounge van Schiphol, opgenomen op 17 juli 2014 tussen 04.00 en 14.00 uur, zo blijkt uit documenten in het bezit van RTL Nieuws.

Het OM beschikt over de beelden. Het OM liet de nabestaanden al in 2015 per brief weten weten: "Het is onbegonnen werk om de opnamen van 34 camera's, elk met een duur van verschillende uren, te bekijken en van elke vastgelegde reiziger na te gaan of dit een slachtoffer is van de crash van vlucht MH17." Het OM stelt verder dat de kwaliteit van de beelden mogelijk niet goed genoeg is om individuele slachtoffers te herkennen.

Minister Stef Blok (Justitie) heeft de nabestaanden inmiddels toegezegd dat hij met het Openbaar Ministerie gaat overleggen of de nabestaanden de beelden kunnen zien, aldus RTL Nieuws.

Families MH17-slachtoffers eisen videobeelden
Families MH17-slachtoffers eisen videobeelden (Foto: ANP)

Kanshebbers Macron en Le Pen stemmen

De sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National hebben zondagochtend hun stem uitgebracht in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Macron stemde met zijn vrouw in de badplaats Le Touquet in zijn kiesdistrict in het noordwestelijk departement Pas-de-Calais.

Le Pen stemde in Hénin-Beaumont, eveneens in Pas-de-Calais. De krant Le Figaro meldde dat Le Pen haar stem uitbracht onder grote belangstelling van Franse en internationale media.

Volgens de laatste peilingen zijn Le Pen en Macron kanshebber om door te gaan naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei. Le Pen wil na de verkiezingen onderhandelen met de EU om het Franse lidmaatschap radicaal te veranderen. Ook wil ze het aantal immigranten sterk inperken.

Macron presenteert zich als een onafhankelijk kandidaat voor het politieke midden. Hij bepleit drastische economische hervormingen voor Frankrijk.

Kanshebbers Macron en Le Pen stemmen
Kanshebbers Macron en Le Pen stemmen (Foto: ANP)

NBA Play-Offs:Thriller in de Grindhouse

Voor liefhebbers van NBA basketbal vier er gisteren veel te genieten. Vier wedstrijden werden gespeeld en deze stonden keurig na elkaar geprogrammeerd. Fans konden zo tien uur achter elkaar min of meer ongestoord genieten van play-off basketbal.

Eerst werden de wedstrijden uit de Eastern Conference gespeeld. Milwaukee nam het in eigen huis op tegen Toronto. De best-of-seven serie verloopt erg grillig. De topspelers van Toronto geven regelmatig niet thuis en Milwaukee begon aan de vierde wedstrijd met een 2-1 voorsprong.

De fans in Milwaukee kregen een spannende, maar niet bepaald hoogstaande wedstrijd te zien. Beide teams schoten slecht en leden veel balverlies. Maar de wedstrijd ging wel gelijk op en bij rust stond het 41-41. DeMar DeRozan, de All Star van Toronto die in wedstrijd drie al zijn acht schoten had gemist, was ditmaal wel op dreef. Met 21 punten had hij halverwege de helft van de productie van de Raptors verzorgd.

In de tweede helft kwam ook Kyle Lowry tot leven. De point guard van Toronto was in deze periode goed voor veertien punten en leidde daarmee zijn ploeg langzaam naar een steeds grotere voorsprong. De Raptors zegevierden uiteindelijk met 76-87. De stand in de serie kwam ermee op 2-2. Het restant van de serie is nu feitelijk een best-of-three met thuisvoordeel voor Toronto.

De tweede wedstrijd was tussen de Atlanta Hawks en de Washington Wizards. Washington had beide thuiswedstrijden gewonnen en hoopte in Atlanta de tegenstander aan de rand van de afrond te brengen. Atlanta had alleen andere plannen.

In het eerste kwart ontstond een shoot-out tussen de point guards van beide ploegen. John Wall scoorde voor Washington veertien punten. Zijn Duitse tegenstander bij Atlanta, Dennis Schröder, wist er twaalf te maken. De ploeggenoten van Wall lieten hem echter danig in de steek. Na twaalf minuten stond een 38-20 stand op het bord.

De voorsprong van achttien punten bleef de rest van de wedstrijd min of meer intact. Twee keer leek Washington een comeback te maken, maar dichter dan tien punten liet Atlanta het niet komen, de Hawks wonnen de wedstrijd met 116-98 en brachten daarmee hun achterstand in de serie terug tot 2-1.

John Wall behield zijn ijzersterke niveau deze serie. De guard miste maar twee schoten en eindigde met 29 punten. De rest van de Wizards schoot echter maar 31 procent van het veld. Bradley Beal was de enige andere starter met dubbele cijfers. De bestbetaalde Wizard scoorde twaalf punten. Otto Porter jr. verliet het veld in het derde kwart met een nekblessure.

Paul Millsap werd met 29 punten topscorer bij de Hawks. De forward noteerde ook 14 rebounds en 5 assists. Schröder kwam tot 27 punten en 9 assists. Dwight Howard komt in de serie niet tot zijn recht. De center bleef steken op vijf punten.

Het spektakelstuk van de avond werd geleverd in Memphis. De Grizzlies speelde wedstrijd vier van hun serie tegen de San Antonio Spurs. In eigen huis hoopten ze de stand gelijk te trekken.

Memphis en San Antonio hebben een flinke geschiedenis met elkaar in de play-offs. Dit is niet zo gek, elke ploeg in het westen die de afgelopen twintig jaar de play-offs haalde heeft een geschiedenis met de Spurs, maar voor Memphis geldt dit in wat extremere mate. In de afgelopen zes jaar kwamen ze al drie keer tegen elkaar uit, de laatste twee keer resulteerde dit in een sweep (4-0 overwinning) door San Antonio. De zege van Memphis in wedstrijd drie was de eerste play-off overwinning van de Grizzlies op de Spurs in elf wedstrijden.

Het publiek in de FedEx Forum kreeg een wedstrijd voorgeschoteld die ze niet snel zullen vergeten. De luide fans in de hal, toepasselijk de grindhouse genoemd, kregen een ware thriller te zien. Vier minuten voor tijd leidde Memphis met 88-80. Kawhi Leonard onderschepte een pass van Mike Conley en schoot in de daaropvolgende fast break de Spurs tot op vijf punten. Het was de vijfde steal en het 22e punt voor Leonard, en het begin van een opmerkelijke comeback.

Leonard wist de bal nog eenmaal te onderscheppen en de volgende acht punten te maken, waarmee hij praktisch in zijn eentje de Spurs op een 88-91 voorsprong bracht. Memphis wist de rug te rechten en ging de laatste minuut in  met een 92-91 voorsprong. Leonard was echter nog niet klaar met het stil krijgen van de Grizzlies-fans. Ook in de laatste minuut maakte hij alle punten voor de Spurs. Twaalf seconden voor tijd scoorde hij een lastige fadeaway jumper en zette hij zijn ploeg op een 96-94 voorsprong.

Mike Conley, point guard van Memphis, bestbetaalde speler in de NBA en hart en ziel van de ploeg bracht vlak voor tijd de stand gelijk. Het was zijn dertigste punt van de wedstrijd. San Antonio kreeg nog één schot om de wedstrijd te beslissen, maar ditmaal faalde Leonard.

De verlenging werd minstens zo spannend als de laatste minuten van de reguliere speeltijd. Mike Conley scoorde in de laatste minuut een vrije worp en zette Memphis op 106-102. Leonard was echter nog niet klaar met de Grizzlies. Met een driepunter bracht hij het verschil terug naar één punt. San Antonio maakte een snelle fout. Hierdoor mocht Memphis twee vrije worpen nemen, maar was San Antonio verzekerd van nog eenmaal balbezit.

Andrew Harrison faalde niet van de vrijeworplijn en zette zijn ploeg weer op drie punten voorsprong. Niemand anders dan Kawhi Leonard bracht een paar seconden later de Spurs weer langszij met zijn zevende driepunter van de wedstrijd.

Een tweede verlenging hing in de lucht, maar Memphis had nog balbezit. Marc Gasol kreeg de bal rond de driepuntslijn. Met een paar dribbels wurmde hij zich langs LaMarcus Aldridge en uit balans wist hij de stand op 110-108 te zetten. Het was tevens de eindstand. Een uitzinnig publiek vierde de overwinning en de gelijke stand in de serie.

Mike Conley was de grote man bij Memphis. De guard was goed voor 35 punten, 9 rebounds en 8 assists. Zach Randolph, Marc Gasol, JaMychal Green en de veertigjarige Vince Carter haalden ook de dubbele cijfers.

Uiteraard werd Kawhi Leonard topscorer bij San Antonio. De forward scoorde de laatste zestien punten van zijn ploeg in de reguliere speeltijd én acht punten in de verlenging. Hij eindigde met een persoonlijk record van 43 punten. Daarnaast was hij ook goed voor acht rebounds en zes steals. Zeven van zijn tien driepuntspogingen gingen raak. Leonard is weinig expressief op het veld en zorgt niet vaak voor highlights, maar laat er geen twijfel over bestaan dat hij één van de allerbeste basketballers ter wereld is.

Thriller in de Grindhouse. Bron: YouTube

Na al dit geweld mochten de Golden State Warriors in Portland nog aantreden tegen de Trail Blazers. Bij Portland keerde de anker in de verdediging, het Bosnische beest Jusuf Nurkic terug. Golden State miste Kevin Durant voor de tweede wedstrijd op rij met een hielblessure. Warriors-coach Steve Kerr was ziek, en daarom ook niet van de partij.

Portland startte overdonderend. Het backcourt duo Damian Lillard en CJ McCollum was de meerdere van de Splash Brothers en de Blazers leidden bij rust met 67-54. Golden State is echter niet zo makkelijk verslagen. De Warriors zijn in staat om in korte tijd veel punten te maken en ze bewezen dit in het derde kwart. Met een 21-3 run werd de achterstand in een paar minuten omgebogen naar een 83-85 voorsprong.

De wedstrijd bleef nog spannend tot halverwege het vierde kwart, maar Golden State zette een beslissende eindsprint in die tot een 113-119 overwinning leidde.

Stephen Curry eindigde met 34 punten, Klay Thompson voegde 24 punten toe. De onverwachte x-factor voor de Warriors in de serie is JaVale McGee. In de vijftien minuten dat hij in het veld stond was hij weer goed voor een aantal spectaculaire scores en veertien punten.

McCollum en Lillard waren voor Portland goed voor 32 en 31 punten. Golden State is met Cleveland de enige ploeg in de play-offs die met 3-0 voorstaat in de serie. Een herhaling van de finales van 2016 en 2015 lijkt vooralsnog in de maak.

Uitslagen

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 76-87
Atlanta Hawks – Washington Wizards 116-98
Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs 110-108 (OT)
Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 113-119

Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 1 – 2 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 3 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 2 – 2 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 2 – 1 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs


Golden State Warriors 3 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 2 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 2 – 1 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 2 – 1 Utah Jazz

Beachduo Brouwer/Meeuwsen pakken de winst in Xiamen

Brouwer/Meeuwsen hebben het Xiamen Open gewonnen. De Nederlanders wonnen in de finale van de de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo in twee sets: 21-14 21-17.

Eerder op de dag waren de Nederlanders ook al te sterk voor Maciej Rudol en Jakub Szalankiewicz met 20-22 21-15 15-8. De Polen wonnen wel de strijd om het brons tegen de Duitsers Jonathan Erdmann en Armin Dollinger.

Bij de vrouwen won het Braziliaanse duo Barbara/Fernanda met 21-12 19-21 16-14 van de Chinezen Wang/Yue.

UFC Fight Night 108: Lobov krijgt respect

UFC Fight Night 108 werd zaterdagnacht gehouden in Nashville, Tennessee en wat een genot was dit weer op te zien. Het programma zat niet vol met grote namen, maar uiteindelijk wel met verrassend goed presterende vechters en deze avond werden er dan heel wat extra bonussen uitgedeeld voor een aantal spectaculaire gevechten.

Cub Swanson vs Artem Lobov
Wat een gevecht werd dit. Vooraf werd de plek van Lobov in dit main event heftig bekritiseerd, maar Lobov vocht zich een weg terug naar erkenning. Groot favoriet Swanson liet Lobov in de eerste ronde even uitrazen en nam vanaf de tweede ronde het initiatief in dit heerlijk aantrekkelijk gevecht. Vijf ronden van vijf minuten lang gingen beide heren los op elkaar. Harde stoten werden afgewisseld met rake trappen en Swanson trok af en toe zijn trukendoos open en bracht schade toe aan Lobov met zijn draaitrappen en ellebogen.

Lobov was meer actief, maar hij kon geen beslissende stoten landen. Swanson daarentegen wachtte zijn momenten af en sloeg toe op die beslissende momenten met harde slagen op het hoofd en lichaam van de Rus. Swanson liet regelmatig zijn klasse zien en in het interview na afloop van dit gevecht was hij misschien iets te beleefd om niet een titelgevecht te eisen, maar het dit keer netjes te vragen. De juryleden waren het in ieder geval unaniem met elkaar eens: 29-27, 29-27 en 30-25 voor Swanson, die nu negen van zijn laatste elf gevechten gewonnen heeft.

Alle respect gaat uit naar de Rus, die een verrassend goed gevecht liet zien en absoluut een aantal plekken op de ranglijst zal stijgen, ondanks dit verlies. Uiteindelijk gaan beide vechters naar huis met een extra bonus van 50.000 dollar voor hun Fight of the Night.


Interview en hoogtepunten Swanson vs Lobov (Bron: Youtube)

Al Iaquinta vs Diego Sanchez
Over één ding waren beide vechters het gisteravond eens, Diego Sanchez is gek als een deur. In het gevecht tijdens Fight Night 108 had Sanchez echter verdraaid weinig tijd om juist dat te laten zien. Binnen twee minuten in de eerste ronde werd Sanchez door Iaquinta hard knock-out geslagen. Zijn terugkeer in de octagon, na twee jaar afwezigheid, was een succesvolle. In het interview na afloop van dit korte gevecht leek Iaquinta niet echt zin te hebben in een volgende partij: "Ik verkoop huizen, dus als iemand nog een huis te koop heeft, neem even contact met me op."

Uiteindelijk kreeg Al Iaquinta geen bonus voor zijn heerlijke knock-out en daar was de 29-jarige New Yorker niet echt over te spreken. Geheel in zijn duidelijke stijl van communiceren liet hij dat zondag nog even duidelijk weten...

Ovince Saint Preux vs Marcos Rogèria de Lima
De Lima nam al gauw het initiatief tegen OSP. Zijn stoten en trappen raakte de Amerikaan prima en die eerste ronde ging naar de actievere De Lima. Saint Preux had hier in de tweede ronde snel genoeg van en wist De Lima naar de grond te krijgen. Met zware ellebogen wist Saint Preux zware schade toe te brengen aan het gezicht van De Lima, die in deze positie snel moe werd en weinig meer kon verdedigen. OSP maakte het hierna vakkundig af door middel van een zeer lastige verwurging, de Von Flue choke. Dit is zijn tweede winst via deze verwurging en heerlijk weer om te zien.

John Dodson vs Eddie Wineland
Het publiek keerde zich al snel tegen beide vechters, zo saai was dit. Totaal niet zoals verwacht, maar het leek alsof beide vechters bang waren om een actie te maken. Uiteindelijk won Dodson, nadat de jury wakker werd en besloot dat hij toch echt de minst saaie vechter van dit potje was. Met een totaal van 25 stoten tegen vijf van Wineland, gaan we dit gevecht maar gauw vergeten.

Joe Lauzon vs Stevie Ray
Lauzon verkeek zich even op de stugge Ray. In de eerste ronde leek Lauzon al zijn kruit al verschoten te hebben en een zware tweede ronde leek niet veel goeds te voorspellen. Een gelukkige take-down bracht Lauzon in een dominante positie en hij kon de ronde rustig uithangen. Maar zijn vermoeidheid ging niet weg. Ray was de derde ronde volledig in controle en de juryleden brachten die machtsverschillen dan ook in uiting met het toekennen van een 10-8 score voor deze ronde, genoeg voor de winst voor Ray met drie juryleden die 28-27 scoorden.

Jake Ellenberger vs Mike Perry
Mijn hemel, wat maakte Perry zijn hype weer waar. Deze vechter is, naast compleet gestoord, ook nog eens fantastisch in de octagon. Waar de ervaring van Ellenberger Perry lang op afstand kon houden en uiteindelijk de neus van Perry brak, sloeg Platinum toch verwoestend toe. Een ellenboog tegen de kaak van de veteraan deed hem, kort na de start van de tweede ronde, als een boom omvallen. Perry is back en ook hij mag een extra 50.000 dollar meenemen voor zijn optreden die beloond werd met het predicaat Performance of the Night.

Overige uitslagen:
Thales Leites verslaat Sam Alvey na jurybesluit (30-27 x3)
Brandon Moreno verslaat Dustin Ortiz na opgave in ronde 2 (verwurging: rear-naked choke)
Scott Holtzman verslaat Michael McBride na jurybesluit (30-27, 30-27, 30-26)
Danielle Taylor verslaat Jessica Penne na jurybesluit (29-28 x3)
Alexis Davis verslaat Cindy Dandois na jurybesluit (29-28 x3)
Bryan Barberena verslaat Joe Proctor door technisch knock-out (stoten) in ronde 1
Hector Sandoval verslaat Matt Schnell door knock-out (stoten) in ronde 1 

Tweede exemplaar Onafhankelijksheidsverklaring

Wetenschappers van de Harvard Universiteit in Boston claimen dat zij een tweede perkamenten exemplaar van de Onafhankelijkheidsverklaring hebben gevonden. Dat meldt de Harvard Gazette. Het exemplaar dook op bij een veiling in 2015 in Zuid-Engeland.

Aanvankelijk dachten wetenschappers dat het een 19e eeuwse variant was van het document dat in 1776 werd opgesteld. Nader onderzoek wees echter uit dat er geringe verschillen zijn met het originele document dat wordt bewaard in de nationale archieven in Washington. De onderzoekers denken nu dat het document in 1780 is gemaakt. Het grote verschil met het origineel is dat de ondertekenaars niet langer per staat zijn gegroepeerd.

De 'Declaration of Independence' is grotendeels opgesteld door Thomas Jefferson en aangenomen in 1776. De Amerikanen verklaarden zich onafhankelijk van de Britse monarchie.

De wetenschappers hebben deze versie de Sussex-Verklaring genoemd.

Tweede exemplaar Onafhankelijksheidsverklaring
Tweede exemplaar Onafhankelijksheidsverklaring (Foto: ANP)

VNO-NCW wil wel instemmen met langere WW

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is wel van plan in te stemmen met afspraken om werklozen straks weer drie jaar een werkloosheidsuitkering te geven. Voorzitter Hans de Boer heeft dit gezegd in het tv-programma WNL op Zondag. "Wij gaan gewoon tekenen, ik moet gewoon nog even langs mijn bestuur", aldus De Boer.

De vakbonden waren vrijdag boos op de werkgeversorganisaties omdat die niet zouden willen tekenen en schortten alle overleggen tot nader order op. Volgens De Boer zijn er te snel conclusies getrokken. "De brief van de bonden lag woensdagavond op mijn bureau en op donderdag las ik in de krant dat we vrijdag zouden tekenen. Ik kom uit Friesland, en ik kan u vertellen: zo werken we daar niet. Hier moeten we gewoon even over nadenken", aldus de voorman van de werkgevers.

Volgens De Boer komt zijn bestuur op 8 mei bij elkaar om de verlenging van de WW te bespreken. "Ik vind het merkwaardig dat de bonden geen begrip tonen voor overleg met mijn bestuur. Aan hun kant is dat ook vaak het geval. De inzet is dat we gewoon gaan tekenen."

VNO-NCW wil wel instemmen met langere WW
VNO-NCW wil wel instemmen met langere WW (Foto: ANP)

Portal Knights komt met console-demo

Portal Knights is een sandbox action MMORPG dat leentjebuur speelt bij een heleboel verschillende franchises en ze in een nieuw jasje gooit. Om zeker te kunnen weten of Portal Knights iets voor je is, kun je bij de lancering een demo spelen. Helaas is deze optie alleen voor PlayStation 4 en Xbox One.

 

Portal Knights heeft klassen, local co-op, gebruik van elementen in gevechten, bouwen van steden, mijnen, ontdekken en loot. De demo geeft je toegang tot single player en multiplayer-modi, maar je kan alleen het eerste eiland verkennen. Portal Knights is nu nog in early access op Steam en komt 19 mei officieel uit voor pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Portal Knights - Early Access kijkje 

Portal Knights - Early Access kijkje (2)

Portal Knights - Kasteel

Portal Knights - Helden

Racetalent 'VeeKay' weer op het podium in de VS

De jonge Nederlandse coureur Rinus van Kalmthout heeft het tweede weekeinde van het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap uitstekend afgesloten. In de eerste opstapklasse richting de IndyCar Series werd gereden op het Barber Motorsports Park, waar zondagavond Nederlandse tijd race drie in de IndyCar Series op het programma staat.

De 16-jarige Van Kalmthout, die in de VS vanwege zijn schijnbaar moeilijke naam door het leven gaat als 'Rinus VeeKay', vertrok in de eerste race als derde. Hij kende een prima start, maar slaagde er niet in de leider Oliver Askew en de pas 14-jarige Kaylen Frederick in te halen. Gedurende de race bleef hij lang in de voetsporen van de twee leiders en in de allerlaatste bocht kon hij de aanval op Frederick zelfs bijna openen, maar dat lukte toch niet helemaal. 

In de tweede race vertrok VeeKay als zevende, maar het duurde niet lang voor hij zich naar voren gewerkt had. De Hoofddorper kwam op de vierde plek terecht en opende daar de aanval op Parker Thompson. De Canadees kon de pogingen met pijn en moeite afslaan en weerhield de Nederlander er zo van voor de vierde keer in vier races het podium te betreden. 

Na een derde en tweede plek in het eerste weekeinde staat VeeKay nu op de derde plaats in het kampioenschap. Askew, die ook race twee in Alabama won, gaat aan de leiding, voor de piepjonge Frederick, die evenveel punten heeft als de Nederlander. 

Noord-Korea dreigt met aanval op konvooi VS

Noord-Korea is klaar voor het tot zinken brengen van het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson, dat opstoomt naar de Koreaanse wateren. De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun vergeleek het vliegdekschip zondag met een "lomp beest".

Volgens Rodong Sinmun zou Noord-Korea met een aanval op het vliegdekschip kunnen laten zien hoe het bewind in Pyongyang er militair voorstaat. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei zaterdag dat een konvooi met marineschepen, waaronder de USS Carl Vinson, binnen enkele dagen de wateren bij Noord-Korea zal bereiken.

Het konvooi vertrok bijna twee weken geleden uit Singapore. Het stoomde echter niet rechtstreeks op naar de wateren bij Noord-Korea, maar voer eerst de andere kant op. Naar verluidt om te oefenen met de Australische marine.

Noord-Korea dreigt met aanval op konvooi VS
Noord-Korea dreigt met aanval op konvooi VS (Foto: ANP)

Fun met Funda #57 Mede mogelijk gemaakt door LG

In Helmond vinden we dit paleisje aan de U.N.O.-weg nummer 5. Voor iets minder dan 1,1 miljoen euro kun je de eigenaar worden van een kapitale villa, met onder andere een bar, biljartruimte, een zwembad en een wellnessruimte met een sauna, dompelbad en jacuzzi. Alleen had de eigenaar blijkbaar nogal haast om te verhuizen, getuige de inrichting... kijk en geniet mee!

U.N.O.-weg 5 in Helmond (Foto: Funda)
U.N.O.-weg 5 in Helmond (Foto: Funda)

Franse president Hollande stemt

De Franse president François Hollande van de Socialistische Partij heeft omstreeks 10.00 uur zijn stem uitgebracht voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij deed dat in Tulle in zijn kiesdistrict in midden-Frankrijk.

De krant Le Figaro meldde dat Hollande na het uitbrengen van zijn stem direct naar Parijs terugkeerde. Hij is zelf geen kandidaat. In de peilingen scoorde Hollande zo laag, dat hij besloot geen gooi naar een herverkiezing te doen.

Voor de socialisten is Benoît Hamon kandidaat, maar volgens de peilingen maakt hij geen kans om door te gaan naar de tweede ronde op 7 mei. Hamon stemde omsteeks 10.00 uur in Trappes in het departement Yvelines, ten westen van Parijs.

Franse president Hollande stemt
Franse president Hollande stemt (Foto: ANP)

Dichte poortjes Utrecht CS 'geen probleem'

De meeste reizigers op Utrecht Centraal hebben geen enkel probleem gehad met de dichte poortjes. Dat meldt de NS zondag. Bij wijze van proef waren alle poortjes de afgelopen drie dagen dicht en was het station alleen toegankelijk voor mensen met een geldige OV-chipkaart. Anderen konden het station oversteken via de overdekte passage zonder poortjes, en zo was ook de horeca op het balkon boven de hal te bereiken.

De NS had tientallen medewerkers ingezet om mensen met vragen te helpen, maar dat bleek grotendeels overbodig. Ook bleek dat reizigers niet meer vergeten uit te checken als de poortjes dicht zijn.

Als de toegangshekjes dicht blijven is er minder sprake van zwartrijders en minder agressie in de trein, waardoor reizigers zich veiliger voelen. Dat is gebleken bij stations waar alle poortjes al dicht zijn.

Of de poortjes op Utrecht CS ook helemaal dichtgaan, bepaalt de NS tijdens de evaluatie van de proef. Voorlopig is een kwart nog open.

Dichte poortjes Utrecht CS 'geen probleem'
Dichte poortjes Utrecht CS 'geen probleem' (Foto: ANP)

Feest in voetbalkantine loopt uit de hand

In het Friese Opeinde, bij Drachten, is een feest na een voetbalwedstrijd compleet uit de hand gelopen. De politie kwam eraan te pas om de zaak te sussen, maar ook dat ontaardde in tumult.

De onrust ontstond zaterdagavond na de derby tussen de amateurclubs ONT uit Opeinde en VV Rottevalle (de 'Slag om de Leijen'), in de voetbalkantine op sportpark Douwekamp. Tientallen leden van beide clubs kregen het met elkaar aan de stok. Dat liep zo hoog op dat de politie werd opgetrommeld. Die leek de boel te kunnen kalmeren.

Maar al gauw ontstond opnieuw tumult, waarop een 29-jarige man uit Rottevalle werd gearresteerd. De agenten besloten iedereen naar huis te sturen, maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. Een groep van twintig à dertig dronken mensen bleef vervelend doen en keerde zich tegen de politiemensen, die met wapenstok en politiehond de groep wisten weg te krijgen. Een 17-jarige jongen uit Opeinde is daarbij aangehouden.

Brand in bedrijfspand Heerjansdam

In Heerjansdam (Zuid-Holland) is zondagochtend brand uitgebroken in een bedrijfsverzamelgebouw op een industrieterrein aan de Nessenweg. De brandweer spreekt van een flinke brand, waar veel rook bij vrijkomt. De brand zou in het dak van het pand zitten. 

Over de oorzaak is nog niets bekend. Ook is nog niet bekend of er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Wel waarschuwt de brandweer uit de rook te blijven.

Brand in bedrijfspand Heerjansdam
Brand in bedrijfspand Heerjansdam (Foto: ANP)

Deadpool 2 draait vanaf juni 2018 in bios

Deadpool 2 draait vanaf 1 juni 2018 in de bioscopen. Filmstudio 20th Century Fox heeft zaterdag de releasedatum aangekondigd.

De opnames voor de superheldenfilm staan gepland voor komende zomer in het Canadese Vancouver. Eerder gingen ingewijden ervan uit dat Deadpool 2 in maart 2018 in de bioscopen zou gaan draaien.

Deadpool is een van de meest succesvolle superheldenfilms ooit in Nederland. De film met Ryan Reynolds in de hoofdrol staat op de vijfde plaats in de lijst van superheldenfilms die het meeste geld opleverden. In de vervolgfilm speelt Josh Brolin de rol van Deadpools beste vriend Cable. David Leitch is aangetrokken voor de regie.

Deadpool 2 draait vanaf juni 2018 in bios
Deadpool 2 draait vanaf juni 2018 in bios (Foto: BuzzE)

Israël bestookt pro-Assad militie in Syrië

Het Israëlische leger heeft zondag een aanval uitgevoerd op de stad Quneitra in het zuiden van Syrië. De Israëlische krant Haaretz meldde dat de actie was gericht tegen een militie die de Syrische president Bashar al-Assad steunt.

Volgens de getroffen militie, de Syrische Nationale Verdedigingtroepen, kwamen door de aanval drie leden van de groep om. Het Israëlische leger wilde het bericht niet bevestigen.

Het is niet bekend of sprake was van een luchtaanval of dat het Israëlische leger de militie vanaf de grond heeft bestookt. Israëlische militairen voerden vrijdag al aanvallen uit op doelen op de Syrische Golanhoogte. Dat gebeurde nadat mortieren uit Syrië aan de Israëlische kant van de grens waren ontploft.

Israël bestookt pro-Assad militie in Syrië
Israël bestookt pro-Assad militie in Syrië (Foto: ANP)

Oud-correspondent Mustapha Oukbih overleden

Journalist Mustapha Oukbih is op 53-jarige leeftijd overleden. De Midden-Oosten-correspondent begon zijn carrière als freelancer voor onder meer dagblad Trouw en de Groene Amsterdammer en werd in 2003 correspondent voor de NOS.

Hij deed als een van de weinige Nederlandse journalisten verslag van de oorlog in Irak. Zijn oud-werkgever NOS meldt zaterdag dat Oukbih is gestorven na een langslepende ziekte.

Oud-correspondent Mustapha Oukbih overleden
Oud-correspondent Mustapha Oukbih overleden (Foto: ANP)

Duizenden bij vreedzame protestmars in Caracas

Tienduizenden mensen hebben zaterdag meegelopen in een vreedzame protestmars in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Velen waren gedeeltelijk of compleet in het wit gekleed. Met de mars brachten ze een eerbetoon aan de doden die bij de demonstraties van de afgelopen weken zijn gevallen.

De hevigste rellen vonden plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. In Caracas werden twaalf mensen gedood, van wie elf in de volkswijk La Valle. Een aantal mensen werd daar geëlektrocuteerd bij het plunderen van een bakkerij.

Duizenden bij vreedzame protestmars in Caracas
Duizenden bij vreedzame protestmars in Caracas (Foto: ANP)

Noord-Korea pakt Amerikaan op

Noord-Korea heeft een Koreaanse Amerikaan aangehouden. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde zondag dat een voormalige docent met de Amerikaanse nationaliteit is opgepakt op het vliegveld van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De man stond op het punt Noord-Korea te verlaten. Alleen zijn voornaam Kim is vrijgegeven. Hij was betrokken bij hulpprogramma's voor Noord-Korea. De reden van zijn aanhouding is niet bekendgemaakt.

Naast Kim houdt Noord-Korea nog twee andere Amerikanen vast. In april vorig jaar veroordeelde een Noord-Koreaanse rechtbank de Koreaans-Amerikaanse zendeling Kim Dong-chul tot tien jaar dwangarbeid voor misdaden tegen de staat.

Otto Warmbier, een student uit Virginia, is tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld voor poging tot diefstal van een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il.

Noord-Korea pakt Amerikaan op
Noord-Korea pakt Amerikaan op (Foto: ANP)

Maaskant trots op Go Ahead

Robert Maaskant zag hoe Go Ahead Eagles in de slotfase tegen FC Groningen een punt leek te pakken, maar dit toch weer weggaf. Toch was hij trots.

"Ik heb een ploeg gezien waar ik trots op was", zei Maaskant tegen FOX Sports. "De energie die ze erin staken onder de allermoeilijkste omstandigheden. Ze bleven erin geloven, ze bleven gaan. Dat is knap voor spelers die met één been in de Jupiler League staan."

Go Ahead maakte een kwartier voor tijd 1-1, gaf die gelijke stand weer weg en kwam in de slotminuut dankzij Darren Maatsen toch weer op gelijke hoogte. Vanaf dat moment ging de ploeg van Maaskant vól voor de overwinning, in de hoop de vijf punten achterstand op nummer zeventien NEC te verkleinen. Het kreeg het deksel op de neus: Mahi met 2-3. "We moesten voor de winst gaan. Om puur voor een punt te spelen, vind ik je reinste onzin. Daar waren we niks mee opgeschoten."

Met nog twee wedstrijden, waaronder Ajax-uit, te gaan, lijkt het doek voor Go Ahead al gevallen. "Iedereen kan rekenen, maar zolang het mathematisch nog kan, blijven wij ervoor gaan. We zijn ook realistisch. Het zal heel lastig worden. Alles of niets, zoals dat vandaag ook was. Helaas kwamen we net tekort", besloot Maaskant.

Brand verwoest bedrijfspand haven Amsterdam

In het zaterdag door brand verwoeste bedrijfspand in het Amsterdamse Westelijk Havengebied zaten een geluidsverhuurbedrijf, een bouwbedrijf en een groothandel in hoeden en sjaals. Tientallen brandweerwagens hebben geholpen bij het blussen en konden voorkomen dat de brand oversloeg. Niemand raakte gewond.

Bij de brand, die rond het middaguur uitbrak, ontstond heel veel rook. Tot in de verre omtrek was de zwarte rookwolk te zien. Toen de wolk zich richting de stad Amsterdam uitbreidde, is een NL-Alert uitgestuurd aan mensen in de wijde omgeving om ramen en deuren dicht te houden. Rond 16.30 uur was het vuur onder controle, maar het nablussen duurde nog de hele avond. Daarbij zijn ook een bouwkraan en een blusrobot ingezet.

De brandweerwagens hadden veel water nodig, dat allemaal uit het IJ is gehaald. Het nieuwe blusponton Cerberus van Havenbedrijf Amsterdam 'voedde' alle brandweervoertuigen met in totaal zo'n 12.000 liter water per minuut. Afritten van de snelweg A10 dicht en was de pontverbinding naar Zaandam gestremd.

Door de brand kon cabaretière Lenette van Dongen haar voorstelling zaterdagavond in Leeuwarden niet spelen. De grote brand woedde in een complex naast het gebouw waar het busje geparkeerd staat met haar kleding, decor, lampen en andere technische apparatuur. De brandweer had Van Dongen en haar crew verboden het busje te halen.

Brand verwoest bedrijfspand haven Amsterdam
Brand verwoest bedrijfspand haven Amsterdam (Foto: ANP)

Bloedbad in Brazilië om sojabonen

In de Braziliaanse staat Mato Grosso zijn negen landarbeiders vermoord. Ze zijn met schoten en messteken om het leven gebracht, aldus de politie. Een conflict met boeren over de grond waar veel sojabonen worden gekweekt, zou oorzaak zijn.

De lijken werden donderdag al gevonden, maar de politie bracht het nieuws zaterdag pas naar buiten. Braziliaanse media spreken al van het 'Bloedbad van Colniza'. Colniza is de dichtbijzijnste plaats in de buurt van de moorden, in het Amazonegebied.

Bloedbad in Brazilië om sojabonen
Bloedbad in Brazilië om sojabonen (Foto: ANP)

Voetbalclub met voormalige FARC-strijders

Ze hebben de strijdbijl begraven en zoeken een andere tijdsbesteding. Speciaal voor voormalig FARC-strijders is de Colombiaanse voetbalclub FC La Paz (FC Vrede) opgericht.

Na maanden van onderhandelingen tekende de overheid een akkoord voor de oprichting van de nieuwe club met drie teams, aldus dagblad El Espectador. Een herenteam dat in de tweede divisie van start gaat, een team voor spelers onder de 20 jaar en een damesteam.

De thuiswedstrijden worden gespeeld in het La Paz-stadion in Apulo, op honderd kilometer afstand van de hoofdstad Bogotá.

Het initiatief wordt ondersteund door een organisatie voor voetbal en vrede en voert terug op een idee van voormalig Colombiaans voetballer Faustino Asprilla.

Voetbalclub met voormalige FARC-strijders
Voetbalclub met voormalige FARC-strijders (Foto: ANP)

Bewoner springt uit raam om brand woning

In Alphen aan den Rijn is in de nacht van zaterdag op zondag een eengezinswoning compleet uitgebrand. Een van de bewoners sprong uit het raam van de slaapkamer op de eerste verdieping om in veiligheid te komen, aldus de brandweer.

Ook een andere bewoner was op tijd uit het huis. Beiden zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Bewoner springt uit raam om brand woning
Bewoner springt uit raam om brand woning (Foto: ANP)

Zes lijken in greppel Mexico

De Mexicaanse politie heeft zes lijken gevonden in een greppel vlakbij een toeristenresort in Acapulco. Ze zijn naar schatting vijf tot twintig dagen geleden gedumpt, aldus de aanklager.

De greppel zorgt voor de toevoer van regenwater naar een van de belangrijkste baaien van Acapulco, in de staat Guerrero. Guerrero staat bekend om het vele geweld. In de staat wordt veel heroïne geproduceerd en dat leidt tot conflicten tussen drugsbendes.

In 2016 werden er 1500 mensen met een vuurwapen gedood. Honderden mensen raakten vermist, van wie er veel in een massagraf terug werden gevonden.

Zes lijken in greppel Mexico
Zes lijken in greppel Mexico (Foto: ANP)

Happy Days-actrice Erin Moran overleden

De Amerikaanse actrice Erin Moran is op 56-jarige leeftijd overleden, zo melden verschillende Amerikaanse media. Moran werd wereldwijd bekend door haar rol als Joanie Cunningham in de tv-serie Happy Days, die in de jaren 70 werd uitgezonden.

Filmregisseur Ron Howard, die in Happy Days de rol van Richie Cunningham speelde, reageert via Twitter. ''Enorm droevig nieuws. Rust zacht, Erin. Ik zal je altijd herinneren als iemand die onze scenes beter maakte en het publiek liet lachen." En acteur Henry Winkler (Arthur 'Fonzie' Fonzarelli) zegt op Twitter: "Erin, je hebt nu eindelijk de rust die je zo graag wilde. Rust zacht, te vroeg."

Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Er wordt autopsie gedaan.


Joanie is niet meer ...

Nederlandse gemengd dubbelcurlers onderuit op WK

Op het wereldkampioenschap curling voor gemengde dubbels, gespeeld in het Canadese Lethbridge, heeft Nederland de eerste wedstrijd verloren. Volgend jaar staan de gemengde dubbels voor het eerst op de Olympische Spelen en het WK is het tweede van twee toernooien dat meetelt voor plaatsing voor de Spelen. 

Nederland, vertegenwoordigd door Thomas Kooi en Bonnie Nilhamn, opende het toernooi zaterdag tegen Polen en nam in het eerste end gelijk een kleine voorsprong van 1-0. Damian Herman en Karolina Florek sloegen in het tweede end met drie punten al snel terug, maar twee ends later had Nederland de leiding weer in handen: 4-3. Polen trok de stand na zes ends gelijk en in de zevende sloegen ze definitief terug. Met vier punten werd Nederland de knock-out toegediend: 9-5.

Een mooi resultaat werd in een van de andere groepen neergezet door Marcio Cerquinho en Anne Shibuya, uitkomend voor Brazilië. Na vijf ends waarin ze niet scoorden en waarin Estland telkens één punt scoorde stonden de Brazilianen met 5-0 achter, maar vier punten in het zesde en achtste end bracht ze een knappe 8-7 overwinning. 

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt en koud

Valt er vóór St. Joris geen regen meer,
dan komt er na hem des te meer.

Goedemorgen op deze schone zondag! Het is vandaag wisselend bewolkt en overwegend droog, hoewel het noordoosten van het land wel kans maakt op een buitje. De overwegend zwakke tot matige wind komt voornamelijk uit het noordwesten. In de avond draait deze naar het zuidwesten. 

De temperatuur laat ons vandaag weer behoorlijk in de kou staan. Het wordt op de Wadden circa 9 graden en het zuiden heeft 'geluk' met 12 graden. Fijne zondag iedereen! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:27
Zon onder: 20:50
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1949  Nederland annexeert delen van Duitsland als compensatie voor geleden oorlogsschade. De meeste geannexeerde gebieden zijn in 1963 weer teruggegeven.
1998 Marc Dutroux ontsnapt uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Vier uur later wordt hij in de Ardense bossen van Herbeumont opgemerkt door een boswachter en gearresteerd.
2005 Me at the zoo wordt als eerste video op YouTube geüpload
2007 De 16-jarige Gerd Nan van Wijk overlijdt voor de deur van zijn school in Alkmaar aan de gevolgen van zinloos geweld.
2012 Premier Mark Rutte van Nederland dient bij Koningin Beatrix het ontslag aan van het voltallige Kabinet-Rutte I.

Heldere sterrenlucht boven Texel (Foto: Justin Sinner)
Heldere sterrenlucht boven Texel (Foto: Justin Sinner)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Frankrijk kiest nieuwe president

Kiezers gaan zondag in Frankrijk naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De uitkomst van de stembusgang lijkt ongewis, omdat vier kandidaten elkaar in peilingen dicht zijn genaderd.

Ruim 66.000 stembureaus openen zondag om 08.00 uur de deuren. De meeste Franse kiezers hebben vervolgens tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Bijna 60.000 politieagenten en militairen staan paraat bij de stembusgang.

De grootste kanshebbers om de socialistische president François Hollande op te volgen zijn sociaal-liberaal Emmanuel Macron, nationalist Marine Le Pen, conservatief François Fillon en de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon. Socialist Benoît Hamon, een partijgenoot van Hollande, staat in de peilingen op grote achterstand.

De twee kandidaten die zondag de meeste stemmen krijgen, nemen het op 7 mei opnieuw tegen elkaar op. In de tweede ronde van de verkiezingen wordt dan uitgemaakt wie plaats mag nemen in het Élysée-paleis, de residentie van de president.

Frankrijk kiest nieuwe president
Frankrijk kiest nieuwe president (Foto: ANP)

Nederlandse sprinters laten grote medaillekans liggen op World Relays

Tijdens de openingssessie van de World Relays op de Bahama's, het officieuze wereldkampioenschap voor estafetteteams, hebben de Nederlandse mannen zich geplaatst voor de finale van de 4x100 meter. 

Dat was vooraf een bijzonder lastige opgave, want de eerste twee landen van elke serie zouden zich rechtstreeks plaatsen. Met onder meer Jamaica, China, Trinidad & Tobago en Antigua & Barbuda zou dat voor Nederland een zware opgave worden.

Niets was echter minder waar, maar daar was wel enige hulp voor nodig. De Jamaicaan Kemar Bailey-Cole verklootte de wissel op Jevaughn Minzie en Jamaica lag eruit, net als Antigua & Barbuda. Giovanni Codrington, Churandy Martina en Solomon Bockarie brachten Nederland vervolgens in leidende positie en Hensley Paulina maakte dat uitstekend af. Met 38,71 seconden bleef Nederland minder dan een halve seconde boven het nationale record van 38,29. 

Om 04.36 uur Nederlandse tijd wordt de finale gelopen. De World Relays worden live uitgezonden op het YouTube-kanaal van atletiekbond IAAF, maar om het live te zien moet je wel even een trucje uithalen om je browser te laten denken dat je bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk zit. 

Update 05.05 uur
Het is Nederland niet gelukt om een medaille te veroveren, maar de kansen lagen volledig open. Zelfs nadat Codrington en Martina een slechte wissel kenden en het gedaan leek, was dat nog niet het geval: zowel Groot-Brittannië als Canada, twee van de drie duidelijk snellere teams, lieten het stokje vallen.

Bij de laatste Nederlandse wissel, die van Bockarie op Paulina, ging het echter helemaal fout en dus was de wedstrijd ook voor Nederland voorbij. De Amerikaanse slotloper Justin Gatlin snelde na 38,43 seconden ruimschoots als eerste over de finish. Het zilver ging naar Barbados, dat met 39,18 seconden aanzienlijk langzamer was dan Nederland in de series. China pakte met 39,22 het brons.  

Bendsneyder pakt 10e plek in Moto3-kwalificatie, Canet domineert

Motorcoureur Bo Bendsneyder zal zondag vanaf de vierde startrij beginnen aan de Grand Prix van de Verenigde Staten in de Moto3. Op het Circuit of the Americas kwalificeerde de 18-jarige Rotterdammer zich als tiende.

Met 2:16,284 minuten zat Bendsneyder ruim twee tienden achter zijn teamgenoot Niccolo Antonelli, die zondag vanaf de achtste plek vertrekt. Op één man stond geen enkele maat, zoals al het hele weekeinde. De 17-jarige Aron Canet pakte de poleposition met 0,987 en 0,997 seconden voorsprong op Joan Mir en Romano Fenati, een verschil van ongekende proporties in de Moto3.

De race in de Moto3 trapt de raceavond zondag om 18.00 uur af, gevolgd door de Moto2 en MotoGP. 

Marquez pakt MotoGP-pole VS na prachtige tweestrijd

Marc Marquez zal de Grand Prix van de Verenigde Staten in de MotoGP zondagavond starten vanaf poleposition. De Hondarijder was de beste na een zinderende kwalificatiesessie, waarin hij een tweestrijd uitvocht met Maverick Viñales. Marquez is nog altijd ongeslagen op het Circuit of the Americas in de MotoGP: in 2013, 2014, 2015 en 2016 pakte hij de poleposition en de zege.

De twee verdeelden op vrijdag en zaterdag de vier vrije trainingen onder elkaar en die strijd zette zich in de kwalificatie voort. Marquez zette al snel een razendsnelle tijd neer en scherpte die daarna nog eens aan.

Kort voor het einde dook Viñales er echter onderdoor, maar wereldkampioen Marquez reageerde: hij was nóg eens een stukje sneller en veroverde de poleposition met 2:02,741 minuten, iets meer dan één tiende van een seconde sneller dan Viñales, de winnaar van de eerste twee races. 

Valentino Rossi was de best of the rest en eindigde op bijna een seconde van Marquez op de derde plek. De tweede startrij wordt gevormd door Dani Pedrosa, de indrukwekkende rookie Johann Zarco en Jorge Lorenzo. 

Franco Morbidelli pakte de pole in de Moto2. De Italiaan won de eerste twee races van het seizoen al en zal zondag op de eerste rij vergezeld worden door landgenoot Mattia Pasini en de Spanjaard Alex Marquez. 

Wereldsprong voor ex-drugsverslaafde Manyonga

De Zuid-Afrikaanse verspringer Luvo Manyonga heeft wederom van zich doen spreken. De 26-jarige Manyonga, die van toptalent naar drugsverslaafde naar topverspringer ging, won met een wereldsprong het nationale kampioenschap in Potchefstroom.

Manyonga maakte tijdens de wedstrijd opvallend genoeg slechts één sprong, maar deed dat gelijk bijzonder goed. Hij vloog naar 8,65 meter, drie centimeter verder dan zijn Afrikaans record van vorige maand. Hij is pas de vierde persoon die dit millenium over de 8,65 meter springt en de eerste sinds Dwight Philips in 2009. 

Met zijn prachtprestatie staat Manyonga nu op de elfde plek op de wereldranglijst aller tijden, slechts één centimeter verwijderd van de tiende plek. "Het wereldrecord is in zicht ja, ik hoop dat binnenkort te verbreken", liet hij na afloop weten. Dat is nog wel een flinke stap, want het wereldrecord staat met 8,95 meter al bijna 26 jaar op naam van Mike Powell.

Manyonga springt naar 8,65 meter (Bron: YouTube)

Verschoor begint Formule Renault-seizoen met 10e plek, Opmeer 18e

Op het circuit van Monza is zaterdag de Eurocup Formule Renault 2.0 van start gegaan. Twee Nederlanders zijn dit seizoen van de partij: Richard Verschoor en Jarno Opmeer, teamgenoten bij MP Motorsport en lid van de opleidingsprogramma's van Red Bull en Renault.

Verschoor vertrok als twaalfde en won bij de start al een plek. Na een paar bochten kwam de safety car de baan op, want de Belg Ghislain Cordeel en de Peruviaan Rodrigo Pflucker kwamen in de Lesmos met elkaar en de muur in aanraking. Opmeer, die als zestiende vertrok, kende een bijzonder slechte eerste ronde en viel terug naar de 28e en laatste plek.

Na de herstart maakte Opmeer een mooie opmars, terwijl Verschoor Red Bull-opleidingsgenoot Daniel Ticktum verschalkte. De Chinees Sun Yueyang ging in de eerste chicane de fout in en kwam tot stilstand, waardoor de safety car de baan weer moest betreden. Dit duurde nogal lang en met twee ronden te rijden kon er weer geracet worden.

Ook dat was echter van korte duur, want Red Bull-rijder Neil Verhagen schoof stevig de muur in. De jonge Amerikaan stapte wel gelijk uit, maar er was te weinig tijd meer en dus werd de rode vlag gezwaaid ten teken van het einde van de race. Zonde voor Verschoor, want hij was behoorlijk aan het aandringen bij de Chinees Ye Yifei. De Nederlander werd uiteindelijk tiende, terwijl Opmeer na een knappe race toch nog als achttiende eindigde.

Tennislegende Nastase gaat door het lint in Fed Cup

De Roemeense tennislegende Ilie Nastase heeft zich weer eens van zijn slechte kant laten zien. De inmiddels 70-jarige voormalig toptennisser, in zijn actieve jaren niet voor niks Mr Nasty genoemd, misdroeg zich zaterdag in de Fed Cup-ontmoeting tussen Roemenië en Groot-Brittannië.

Voorafgaand aan het duel kwam Nastase, captain van het Fed Cup-team van Roemenië, al lichtjes in opspraak. Hij vroeg zich hardop af welke kleur de baby van Serena Williams zou hebben - haar man is blank - en vroeg opzichtig aan de Engelse captain Anne Keothavong in welke hotelkamer ze verbleef. Een verslaggeefster die het waagde hier verslag van te doen werd 'achterlijk' genoemd en kreeg tevens te horen dat ze volgens Nastase het oudste beroep ter wereld beoefende.

Tijdens het duel ging het echter een stapje verder. Het Roemeense publiek gedroeg zich niet echt netjes tijdens de partij tussen Johanna Konta en de Roemeense Sorana Cirstea, waar de scheidsrechter wat van zei. "Het is geen opera, wat is je 'fucking probleem'?", brieste Nastase. De scheidsrechter kon dat uiteraard niet waarderen en waarschuwde hem, waarna de seniele gek nog verder liep te tieren.

Uiteindelijk werd Nastase de tribunes opgestuurd en niet veel later moest hij zelfs het stadion verlaten. Hij begroette de scheidsrechter met een welgemeend 'fucking asshole' en liet aan twee langs de kant zittende Britse speelsters nog even weten wat hij van ze dacht: "Fucking bitches", riep de gefrustreerde mafkees tot twee keer toe. 

Nastase maakte ook nog even een opmerking richting Konta, wat door het Roemeense publiek gevolgd werd. De Britse kon haar emoties nauwelijks in bedwang houden en de Britse captain Keothavong vroeg een time-out aan. De wedstrijd lag een klein half uur stil, terwijl de Roemeense kopvrouw Simona Halep haar best deed om haar thuispubliek een klein lesje respect bij te brengen.

Na de ongeplande onderbreking antwoordde Konta op de enige manier die het Roemeense tennispubliek schijnbaar begreep: ze pakte vijf games op rij en sloeg Cirstea in twee sets terug naar de kleedkamers, 6-2, 6-3. 

Nastase die zich als een mongool gedraagt (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.