Wanjiru wint marathon van Londen na prachtig slot

Hardloper Daniel Wanjiru heeft zondag de marathon van Londen op zijn naam geschreven. De 24-jarige Keniaan deed dat na een prachtige strijd met atletieklegende Kenenisa Bekele uit Ethiopië.

Bekele had vooraf zijn zinnen gezet op het wereldrecord, maar dat zat er ondanks een rappe start nooit echt in. Hij moest halverwege zelfs lossen uit de voorste groep en dus leek het al gedaan voor de op één na snelste marathonloper ooit.

Toch herstelde Bekele zich en hij sloot weer aan bij de groep, waar Wanjiru er met minder dan tien kilometer te lopen vandoor ging. De Keniaan, vorig jaar in een parcoursrecord winnaar van de marathon van Amsterdam, breidde zijn voorsprong gestaag uit.

Bekele kwam alsmaar beter op gang en pikte de Keniaanse achtervolgers Bedan Karoki en tweevoudig wereldkampioen Abel Kirui op, waarna hij dat duo snel achter zich liet. Het gat naar Wanjiru werd alsmaar kleiner en slonk zelfs tot zo'n drie seconden met minder dan een kilometer te gaan. 

Waar Bekele de zege voor het grijpen had vond Wanjiru toch nog ergens wat extra energie. Hij slaagde erin nog een beetje te versnellen en dat brak de Ethiopiër definitief: hij gaf het op en zag de Keniaan na 2:05.48 uur de finish passeren. Bekele kwam negen seconden later over de finish, Karoki en Kirui volgden na bijna twee minuten.