Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik voor vierde keer

Alejandro Valverde heeft de 103e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard van Movistar haalde in de slotkilometer zelf de weggesprongen Daniel Martin en won in de sprint. Het is voor de vierde keer dat Valverde Luik-Bastenaken-Luik wint.

Na een emotionele minuut stilte voor de overleden Michele Scarponi ging Thomas de Gendt als eerste in de aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg geen ruimte van het peloton. Niet veel later zou wel de juiste ontsnapping met acht renners weg geraken: Van der Lijke had vooraan gezelschap van Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Anthony Perez, Stéphane Rossetto (Cofidis), Mekseb Debesay (Dimension Data), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Fabien Grellier (Direct Energie) en Aaron Gate (Aqua Blue Sport). De acht zouden een maximale voorsprong van meer dan dertien bij elkaar fietsen.

Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil tussen de koplopers en het nog zes minuten. Vanuit het peloton gingen zeven renners in de tegenaanval: Carlos Betancur (Movistar), Nathan Haas, Omar Fraile (Dimension Data), Alessandro De Marchi (BMC), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe) en Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors). Ver zou het zevental niet wegraken, want op de La Redoute werden ze alweer ingerekend door het peloton.

In de kopgroep was Perez ondertussen weggereden bij zijn medevluchters. De renner van Cofidis had met nog twintig te gaan een voorsprong van een halve minuut op zijn achtervolgers en twee minuten op het peloton.

Op de Roche-aux-Faucons zou de Fransman worden bijgehaald door zijn ploeggenoot Rossetto. In het peloton was er ook een versnelling. Sergio Henao was de eerste die versnelde en kreeg Tom Dumoulin zich mee, maar en konden niet wegkomen. Even later zouden toch acht renners een voorsprong krijgen op de voorwacht van het peloton: an Kreuziger (Orica-Scott), Damiano Caruso (BMC), Sam Oomen (Sunweb), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Davide Villella, Michael Woods (Cannondale-Drapac) en Tim Wellens (Lotto Soudal) reden een tijdje vooruit, maar nog vóór de Saint-Nicolas wist het peloton de aansluiting te maken de achtervolgers.

Wellens was de enige die nog tegenwerkte. De Belg van Lotto Soudal kwam bij de Fransman Rossetto, maar op Saint-Nicolas was het over voor het duo. Henao versnelde samen met Michael Albasini, maar de rest kon terug komen. Davide Formolo kwam als eerste boven op de top van Saint-Nicolas.

De renner van Cannondale-Drapac hield knap stand tot aan de laatste kilometer. Op het omhooglopende stuk in Ans plaatste Daniel Martin een demarrage. Hij ging op en over Formolo, waarna enkel Valverde nog kon terugkomen bij de Ier. In de sprint won Valverde makkelijk de sprint van Martin Michal Kwiatkowski won de sprint in de achtergrond voor Michael Matthews.