Uitslag PSV - Ajax

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie de topper tussen PSV en Ajax. De Ajacieden wisten dat ze moesten winnen om in het spoor van koploper Feyenoord te blijven maar deden dat niet, het werd 1-0 voor PSV. Daarmee is de eerste landstitel voor Feyenoord sinds 1999 nu wel heel dichtbij.

PSV hoopte na dat hete Europese avondje van Ajax in Gelsenkirchen op een oververmoeide tegenstander en begon daarom fel aan de wedstrijd. Jürgen Locadia en Bart Ramselaar proberen het met afstandsschoten, maar eerst lag André Onana in de weg en de poging van Ramselaar werd geblokt.

Ook Ajax koesterde aanvallende intenties, al werd het niet veel gevaarlijk in de eerste helft. Bertrand Traoré nam de bal goed aan in gevaarlijke positie, maar zag meteen Jeroen Zoet erop duiken. Laatstgenoemde schrok zich vlak voor rust een hoedje toen Kasper Dolberg hem bijna de bal ontfutselde.

In de tussentijd was PSV op voorsprong gekomen door een vrijwel onhoudbare vrije trap van Jürgen Locadia. De Eindhovenaren hadden Ajax daarmee precies waar ze ze wilden hebben: in vermoeide toestand en met een deukje in het zelfvertrouwen moesten alle zeilen worden bijgezet om in de titelrace te blijven.

Ajax stichtte af en toe gevaar: Hakim Ziyech schoot uit een een vrije trap hard op de vuisten van Zoet en Lasse Schöne werkt de bal na een geblokt schot van Amin Younes naast. Justin Kluivert kwam enkele minuten voor rust in de ploeg voor de aan het bovenbeen geblesseerd geraakte Traoré.

Juist op het moment dat je verwachtte dat de vermoeidheid Ajax zou gaan nekken, ging de ploeg van Peter Bosz iets meer drukken. Invaller David Neres kreeg de bal niet goed voor na een mooie pass van Davy Klaassen en Justin Kluivert nam de bal goed aan na de diepte in te zijn gestuurd door Ziyech, maar deed er daarna te weinig mee. Tussentijds was Onana goed van zijn lijn gekomen toen Locadia Marco van Ginkel diep stuurde en had de Ajax-doelman een schotje van Pereiro gepakt.

Een zwarte rookwolk had er niet toe geleid dat Kevin Blom het duel moest stil leggen en dus kon Ajax niet op adem komen maar moest het blijven gaan om er nog een resultaat uit te slepen. Dolberg vond Schöne met een mooi hakballetje, maar de Deen schoot op de handen van Zoet. Bij een misverstandje tussen Matthijs de Ligt en Onana kon Bergwijn bijna profiteren, maar dat deed hij niet, vlak voordat hij werd vervangen door oud-Ajacied - vier landstitels - Siem de Jong.

Ajax had in het slotkwartier het initiatief, maar deed er als het voor de goal kwam te weinig mee. Mede door de vermoeidheid bij Ajax bloedde de topper enigszins dood. PSV kreeg in de absolute slotfase nog een kans toen Brenet op Onana af mocht, maar het bleef bij 1-0. PSV weet door de zege dat het nog een kleine kans heeft op Champions League-voetbal (het gat is nu drie punten) en Ajax weet dat er twee wonderen in Rotterdam moeten plaatsvinden, wil het nog kampioen van Nederland worden.


Teleurstelling bij Ajax-spelers Amin Younes (l), Joel Veltman en Nick Viergever (r) na de 1-0 nederlaag tegen PSV. (Pro Shots / Kay Int Veen)

PSV

1 - 0

AFC Ajax

 25' Locadia    
 
 Gele kaart: v.Ginkel, Moreno, Locadia, Pereiro, (PSV), Traoré, Veltman, Kluivert, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Brenet
Pröpper
Guardado
v.Ginkel
Bergwijn (S.de Jong/69)
Locadia (Lammers/90 1)
Ramselaar (Pereiro/46)
  Onana
Veltman
Sánchez
De Ligt
Viergever
Klaassen
Schöne (v.d.Beek/ 74)
Ziyech
Traoré (Kluivert/43)
Dolberg
Younes (Neres/46)