Nederlandse sprinters laten grote medaillekans liggen op World Relays

Tijdens de openingssessie van de World Relays op de Bahama's, het officieuze wereldkampioenschap voor estafetteteams, hebben de Nederlandse mannen zich geplaatst voor de finale van de 4x100 meter. 

Dat was vooraf een bijzonder lastige opgave, want de eerste twee landen van elke serie zouden zich rechtstreeks plaatsen. Met onder meer Jamaica, China, Trinidad & Tobago en Antigua & Barbuda zou dat voor Nederland een zware opgave worden.

Niets was echter minder waar, maar daar was wel enige hulp voor nodig. De Jamaicaan Kemar Bailey-Cole verklootte de wissel op Jevaughn Minzie en Jamaica lag eruit, net als Antigua & Barbuda. Giovanni Codrington, Churandy Martina en Solomon Bockarie brachten Nederland vervolgens in leidende positie en Hensley Paulina maakte dat uitstekend af. Met 38,71 seconden bleef Nederland minder dan een halve seconde boven het nationale record van 38,29. 

Om 04.36 uur Nederlandse tijd wordt de finale gelopen. De World Relays worden live uitgezonden op het YouTube-kanaal van atletiekbond IAAF, maar om het live te zien moet je wel even een trucje uithalen om je browser te laten denken dat je bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk zit. 

Update 05.05 uur
Het is Nederland niet gelukt om een medaille te veroveren, maar de kansen lagen volledig open. Zelfs nadat Codrington en Martina een slechte wissel kenden en het gedaan leek, was dat nog niet het geval: zowel Groot-Brittannië als Canada, twee van de drie duidelijk snellere teams, lieten het stokje vallen.

Bij de laatste Nederlandse wissel, die van Bockarie op Paulina, ging het echter helemaal fout en dus was de wedstrijd ook voor Nederland voorbij. De Amerikaanse slotloper Justin Gatlin snelde na 38,43 seconden ruimschoots als eerste over de finish. Het zilver ging naar Barbados, dat met 39,18 seconden aanzienlijk langzamer was dan Nederland in de series. China pakte met 39,22 het brons.