FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 september 2016

Schrijver rent brandend huis in, redt 'levenswerk'

Een schrijver uit New Orleans heeft een paar regeltjes overtreden: hij maakte kennelijk geen backups en sloeg zijn werk niet op in de cloud. Toen er een ander soort clouds uit zijn huis opstegen maakte hij zich in eerste instantie uit de voeten, om vervolgens nog een regel te overtreden en terug de fik in te rennen. Er stonden namelijk twee romans op zijn laptop in het huis.

De brand ontstond naar verluidt in een leeg huis naast dat van de 35-jarige Gideon Hodge. "Op die laptop staat zo ongeveer mijn levenswerk", aldus de tot nu toe nogal onbekende auteur tegenover The New Orleans Advocate. Wie weet maakt dit avontuur iets meer dan drie man en een halve paardenkop nieuwsgierig naar wat Hodge nou precies voor de eeuwigheid heeft weten te redden.

De brandweer adviseert overigens om bij een brand kalm te blijven en zo snel mogelijk weg te wezen. Spullen proberen te redden is volgens de spuitgasten doodzonde van de kostbare tijd die nodig is om je eigen hachje in veiligheid te brengen.

Rusland wil spoedzitting V-raad na aanval VS

Rusland heeft zaterdag om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd nadat vliegtuigen van de Amerikaanse coalitie in het oosten van Syrië stellingen van het Syrische regeringsleger hadden aangevallen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de aanval het akkoord met de Verenigde Staten over een staakt-het-vuren in Syrië in gevaar brengt. Volgens het ministerie moet geconcludeerd worden dat de VS in Syrië samenspannen met de terreurgroep Islamitische Staat.

Bij de luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor kwamen tientallen Syrische militairen om het leven en raakten meer dan honderd gewond. De Amerikaanse militaire leiding zei dat de aanval meteen werd afgebroken toen duidelijk werd dat een Syrische legerpost was geraakt. De coalitie zou Syrische regeringstroepen "nooit opzettelijk aanvallen".

Rusland wil spoedzitting V-raad na aanval VS
Rusland wil spoedzitting V-raad na aanval VS (Foto: ANP)

Wielrenner overleden na valpartij op Paralympische Spelen

De Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad is zaterdag overleden na een valpartij tijdens de wegrit op de Paralympische Spelen. De 48-jarige Iraniër kwam uit in de klasse C4-C5, waarin Daniel Abraham Gebru namens Nederland goud veroverde.

Golbarnezhad kwam tijdens de afdaling van de Grumari hard ten val en brak daarbij zijn nek. Dat overleefde hij wonderbaarlijk, waarna hij in de ambulance op weg naar het ziekenhuis een hartaanval kreeg. Kort na aankomst in het ziekenhuis in Barra kwam Golbarnezhad te overlijden. Het Iraanse team werd in het atletendorp bij elkaar gebracht om het nieuws te horen en de Iraanse vlag in het dorp hangt halfstok. 

Zondag speelt Iran in de finale van het zitvolleybal bij de mannen tegen Bosnië & Herzegovina en ook daar zal de Iraanse vlag halfstok hangen. Tijdens de sluitingsceremonie wordt zondagavond een moment stilte in acht genomen. Golbarnezhad begon in 2002 met wielrennen en was in Rio, na Londen 2012, bezig aan zijn tweede Paralympische Spelen. 

Henry Cavill kruipt weer in Superman-pak

Henry Cavill kruipt opnieuw in het rood-blauwe pak van Superman. Zijn management bevestigt aan Newsweek dat er plannen zijn voor een nieuwe solo Superman-film waarin Cavill de hoofdrol vertolkt.

De Britse acteur was in 2013 voor het eerst te zien als Clark Kent en zijn alter ego in Man of Steel en bekleedde de rol eerder dit jaar in Batman v Superman: Dawn of Justice. Het was al bekend dat Cavill volgend jaar de superheld vertolkt in de film Justice League en dat hij ook gestrikt is voor een vervolg op Batman v Superman.

Daar komt nu dus ook een zelfstandige nieuwe Superman-film bij waarin de gespierde 33-jarige Brit de stripheld uithangt.

Henry Cavill kruipt weer in Superman-pak
Henry Cavill kruipt weer in Superman-pak (Foto: BuzzE)

Uitslag Willem II - Excelsior

Willem II heeft in de Eredivisie verzuimd een overwinning te boeken op Excelsior. De thuisploeg heerste in de eerste helft en kwam al vroeg op voorsprong, maar hierna werden goede mogelijkheden niet benut. Na rust kreeg Excelsior meer ruimte, omdat Willem II de bezoekers liet komen. Tien minuten voor tijd profiteerde Faik hier via een vrije trap van en kwam de 1-1 eindstand op de borden.

Willem II

1 - 1

Excelsior

6' Sol   80' Faik
 
Gele kaart: Haye, Lachman (Willem II), Mattheij, Bruins (Excelsior)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van Anholt
Lachman
Peters
Koppers
Ojo
Falkenburg (Ogbeche/89)
Van den Boomen (Kali/63)
Croux
Sol
Haye (Andrade/75)
  Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Bruins
Vermeulen (Pantic/46)
Koolwijk
Fredy
Hasselbaink (Hadouir/58)
Ondaan (Faik/78)

Uitslagen Eredivisie 17/09/2016

sc Heerenveen heeft zich in de top van de Eredivisie gemeld. De Friezen wonnen uit bij Roda JC met 0-3, waardoor ze voorlopig derde staan met elf punten uit zes duels. Opvallend was drie spelers voortijdig konden douchen nadat ze een tweede gele kaart hadden ontvangen. Vitesse heeft in een pover duel met 2-0 gewonnen van promovendus Go Ahead Eagles. Pas in het laatste kwartier wisten de Arnhemmers het net te vinden.

Roda JC

0 - 3

sc Heerenveen

    8' Larsson
68' Veerman
77' Zeneli
 
Gele kaart: Van Peppen (Roda JC), St.Juste (sc Heerenveen)
Rode kaart: Ajagun (34/2xg), Kum (44/2xg) (Roda JC), Facey (75/2xg) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.407
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Rutjes
Ananou
Kum
Van Peppen
Rosheuvel (Paulissen/72)
Ajagun
Auassar
Van Hyfte
De Silva (Noor/58)
Church (Werker/46)
  Mulder
Marzo
St.Juste (Cavlan/81)
Facey
Bijker
Van Amersfoort (Veerman/61)
Schaars
Kobayashi
Zeneli
Ghoochannejhad
Larsson (Slagveer/76)

Vitesse

2 - 0

Go Ahead Eagles

76' Van Wolfswinkel(pen)
78' Baker
   
 
Gele kaart: De Kogel, Ritzmaier (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.170
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kashia
Van der Werff
Ota
Foor (Yeini/81)
Nakamba
Baker
Rashica (Van Bergen/73)
Van Wolfswinkel
Nathan (Tighadouini/46)
  Zwarthoed
Lambooij
Fischer
Schenk
Groenbast
Brands (Bytyqi/80)
Duits (Daemen/62)
Ritzmaier
Antonia
De Kogel (Maatsen/69)
Wolters

40.000 kijkers bij dropping op Ginkelse Heide

Op de Ginkelse Heide zijn zaterdagmiddag rond de vierhonderd parachutisten alsnog gedropt. In de ochtend had de gemeente Ede de dropping nog afgelast vanwege dichte mist.

De dropping maakt deel uit van de herdenking van de Slag om Arnhem, die in september 1944 werd uitgevochten. De parachutisten sprongen uit historische vliegtuigen, waaronder Herculessen. Er waren ongeveer 40.000 toeschouwers op de heide en rond Ede stonden een groot deel van de dag lange files.

Naast de droppings werd de Operatie Market Garden ook plechtig herdacht bij het Airborne Monument in Ede, in aanwezigheid van een groot aantal parachutisten en 25 veteranen van de Slag om Arnhem. Onder anderen burgemeester Cees van der Knaap van Ede hield een toespraak.

Signaal
Van der Knaap is blij met de massale belangstelling: "Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen, inclusief heel veel jongeren, is een belangrijk signaal. We willen vooral het belang en de waarde van herdenken bij de jeugd van nu levendig houden", aldus de burgemeester.

De 72e Airborne-herdenking begon op vrijdag en duurt tot en met zondag in Arnhem, Oosterbeek en Ede.

40.000 kijkers bij dropping op Ginkelse Heide
40.000 kijkers bij dropping op Ginkelse Heide (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - ADO Den Haag

FC Twente heeft in de Eredivisie laten zien dat er leven is na Hakim Ziyech. De Tukkers waren voor rust heer en meester tegen ADO Den Haag en stonden dan ook verdiend met 2-0 voor. Na de pauze kwamen de bezoekers, maar FC Twente liet zich niet imponeren en won uiteindelijk afgetekend met 4-1.

FC Twente

4 - 1

ADO Den Haag

13' Ünal
35' Ünal
54' Celina
90' Mokotjo
  88' Jansen
 
Gele kaart: Van der Lely (FC Twente), Becker, Meißner (ADO Den Haag)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.100
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Van der Lely
Andersen (Katsikas/25)
Bijen
Trajkovski
Mokotjo
Jensen (Hölscher/57)
Klich
Yeboah
Ünal (Oosterwijk/70)
Celina
  Setkus
San Román
Meißner
Beugelsdijk
Kanon (Jansen/46)
Trybull
Duplan
Meijers
Becker (Schaken/77)
Havenaar
Marengo (Van der Heijden/46)

Oost-Europa: immigratie of geen brexit-deal

Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije voelen er niets voor om Groot-Brittannië een overeenkomst toe te staan waarbij het vrije verkeer van personen wordt beperkt. De Slowaakse premier Robert Fico zegt volgens de BBC dat de landen zich hard zullen opstellen bij de onderhandelingen.

Deze zogenaamde Visegrad Groep-landen willen niet dat hun burgers na de brexit als tweederangsburgers worden behandeld. Polen haalde onlangs India in als het land van herkomst waar de meeste inwoners van Groot-Brittannië vandaan komen die niet in het Verenigd Koninkrijk zijn geboren.

In juni stemde 52 procent van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. Naar verluidt was immigratie de belangrijkse reden voor stemmers om voor brexit te kiezen.

Beperking van het vrije verkeer van personen is dus het belangrijkste dat de regering van premier Theresa May zal moeten binnenhalen in de onderhandelingen, die naar verwachting begin volgend jaar zullen starten. Tegelijk wil het land toegang houden tot de interne EU-markt.

Maar voor de EU zijn de vrije markt en het vrije verkeer van personen twee peilers van hetzelfde gebouw. Zo moeten bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland vrij personenverkeer toestaan in ruil voor die vrije markt, zonder dat ze lid zijn van de EU.

Voor het VK is vooral het behoud van de zogeheten passporting rights van belang, waarmee Britse financiële instellingen binnen de EU mogen opereren. Verlies daarvan zou een grote aderlating voor de Londense city zijn.

De uiteidenlijke EU-scheidingsdeal moet door alle overige 27 lidstaten worden goedgekeurd.

'Fout op fout bij aanhouding Mitch Henriquez'

De politie heeft veel fouten gemaakt bij de arrestatie van Mitch Henriquez. Niet alleen gebruikten de agenten de omstreden nekklem, ook zetten ze te snel geweld in en waren ze te laat met medische hulp. Dat blijkt uit een rapport van twee politiewetenschappers waar RTL Nieuws zaterdag over bericht.

Bij de arrestatie hebben de agenten zich niet gehouden aan de vaste procedure die ze hebben aangeleerd voor aanhoudingen. Ze zijn er te snel mee begonnen, er was geen taakverdeling tussen de agenten, er was geen leiding, pepperspray werd verkeerd gebruikt en medische hulp kwam te laat, zo staat in het rapport. Het hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez was "disproportioneel, onmatig en ondeskundig", schrijft een van de twee onderzoekers.

De vijf betrokken politieagenten worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Maandag besluit justitie of zij worden vervolgd.

'Fout op fout bij aanhouding Mitch Henriquez'
'Fout op fout bij aanhouding Mitch Henriquez' (Foto: ANP)

Bizar Nederlands wielergoud op Paralympische Spelen

Wielrenner Daniel Abraham Gebru heeft op bizarre wijze paralympisch goud veroverd in de wegrit in de klasse C4-5. De 30-jarige voor Nederland uitkomende - en in Eritrea geboren - Abraham was in de slotmeters in Rio de Janeiro kansloos voor het goud, maar zag tot zijn grote verbazing de twee koplopers op niet meer dan enkele meters van de streep onderuit gaan. Abraham komt in de paralympische sport uit omdat hij een onderontwikkeld onderbeen heeft, vanwege een probleem bij zijn geboorte. 

Abraham wist in de vierde en laatste ronde aan te sluiten bij koplopers Yehor Dementyev uit Oekraïne en Alistair Donohoe uit Australië. In de slotfase moest Abraham de twee echter weer laten gaan, waarna Demenyev en Donohoe voor het goud gingen sprinten. Dat liep niet helemaal goed: de twee klapten op het asfalt en kwamen niet veel meer dan een meter of twee voor de finish tot stilstand. Ondertussen zette Abraham alles op alles en slaagde hij alsnog in het onmogelijke: hij won paralympisch goud.

De geboren Eritreeër heeft geen Nederlands paspoort, maar verblijft al wel sinds 2000 in Nederland en heeft alle benodigde papieren om van wielerbond UCI voor Nederland uit te mogen komen. Op 15-jarige leeftijd werd hij destijds op weg naar huis in een auto geduwd door een buurvrouw, met de mededeling dat zijn ouders op vakantie waren in Europa en dat hij er achteraan zou gaan. Later bleek dat dat een door zijn ouders opgezet plan was: zijn ouders waren zakenmensen in Ethiopië, aartsvijand van Eritrea. Ze werden allebei opgepakt - Abraham's vader overleed in de gevangenis - en met de buurvrouw was afgesproken dat hun zoon naar Europa gestuurd zou worden als er iets met ze zou gebeuren. Pas enkele jaren geleden zag Abraham zijn moeder weer; ze dachten van elkaar dat ze al lang dood waren. 

Abraham in actie in de slotronde van de wegrit (Foto: OIS/Simon Bruty)
Abraham in actie in de slotronde van de wegrit (Foto: OIS/Simon Bruty)

Overigens had Donohoe in Rio alsnog 'makkelijk' het zilver kunnen winnen, als hij zijn fiets opgepakt had en over de finish was gelopen. Hij liep echter zonder fiets over de finish, moest terug en was te laat: de Braziliaan Lauro Chaman was de finish al als tweede gepasseerd door de sprint van de achtervolgers te winnen van de Italiaan Andrea Tarlao. Patrik Kuril uit Slowakije kwam als vierde over de finish en pas daarna haalde Donohoe legaal de eindstreep. Dementyev werd gediskwalificeerd. 

Flinke gridstraf voor Perez

Force India-coureur Sergio Perez heeft van de stewards een gridstraf van acht plaatsen gekregen voor de GP van Singapore. De Mexicaan is bestraft voor het inhalen onder een gele vlag tijdens de kwalificatie en voor het niet afbreken van zijn snelle ronde. 

Het einde van Q2 kende verscheidene incidenten. Allereerst spinde Romain Grosjean de muur in, niet veel later moest Jenson Button zijn wagen aan de kant zetten. Voor beide wagens hing een gele vlag. Waar iedereen hierdoor hun ronde moest afbreken, zette Perez alsnog een persoonlijk snelste tijd neer waarmee hij naar Q3 kon, tot groot ongenoegen van Williams. 

De stewards waren van mening dat Perez inderdaad niet genoeg van zijn gas was afgegaan en gaven hem hierom een gridstraf van vijf plaatsen. Omdat de Force India-coureur ook nog Gutiérrez inhaalde onder geel, kwamen hier nogmaals drie plaatsen bij. Ook kreeg de Mexicaan drie strafpunten op zijn licentie. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 37

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) zijn Luuntje met het volgende onderschriften: "Max krijgt eigen telefoon, de Verstapple."

De opgave van deze week:

De tennissters Bethanie Mattek-Sands en Lucie Safarova vieren op een bijzondere manier de winst op de US Open, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
De tennissters Bethanie Mattek-Sands en Lucie Safarova vieren op een bijzondere manier de winst op de US Open, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Sanchez tilt Arsenal naar tweede plaats, City langs Bournemouth

Arsenal staat minimaal een dag op de tweede plaats in de Premier League. De Londenaren waren te sterk voor Hull City, dat wel moedig partij bood. Het werd 1-4. 

In de slotfase van de wedstrijd moest Arsenal namelijk vrezen voor een comeback van Hull City. Ondanks twee goals van de Gunners was het nog niet gezegd dat zij er met een zege vandoor zouden gaan. Alexis Sanchez maakte het verschil.

Hoewel, bij de eerste goal was zijn inbreng miniem. Toch werd deze op zijn naam bijgeschreven. Na wat rumoer voor het doel van Hull City schoot Alex Iwobi op doel. Sanchez toucheerde de bal, waardoor deze een andere wending kreeg en in het doel belandde.

Nog voor de rust had Sanchez de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Vanaf elf meter miste hij echter. Jake Livermore had even daarvoor een rode kaart gekregen. Na de rust verdubbelde Theo Walcott alsnog de score na een één-tweetje met Iwobi.

Toen Robert Snodgrass de aansluitingstreffer maakte uit een penalty leek de spanning terug. Maar Sanchez herpakte zich van zijn gemiste penalty en bezorgde Arsenal het volle pond. Na een poging van Walcott kon Sanchez uit de rebound binnenwerken. De 1-4 van Granit Xhaka in de blessuretijd van de tweede helft was er nog slechts één voor de statistieken.


Manchester City-manager Pep Guardiola lijkt zijn voetbalmachine in Engeland op volle toeren te hebben. Zaterdagmiddag was Bournemouth het slachtoffer.

Binnen één minuut hadden The Citizens al bijna een droomstart te pakken. Kevin De Bruyne werd de diepte ingestuurd, waarna de Belg doel leek te treffen, maar Artur Boruc zijn inzet zag keren met de palmen van zijn hand.

Een vrije trap van dezelfde Rode Duivel zorgde niet veel later alsnog dat de ban werd gebroken in het Etihad Stadium. Terwijl Boruc en zijn defensie rekenden op een bal over het muurtje, schoot De Bruyne met een listig schot onder de verdedigers op het doel: 1-0.

Het kunststukje was het startschot voor een City-storm, die het arme Bournemouth met geen mogelijkheid kon tegenhouden. Het meesterplan van Guardiola ontvouwde zich verder uit en de degradatiekandidaat kon alleen maar hopen dat het lijden zo dragelijk mogelijk zou worden.

Het ‘Sexy football’ van City werd beloond in de 25e minuut, toen Kelechi Iheanacho een perfecte aanval over drie schijven mocht afmaken. Vlak voor rust moest de sluitpost van de bezoekers handelend optreden op een inzet van Aleksandar Kolarov, waarna Raheem Sterling in tweede instantie opnieuw de Poolse keeper op zijn weg vond.

Sterling zorgde drie minuten in de tweede helft ervoor dat zijn naam alsnog op het digitale scorebord verscheen: 3-0. Dik een uur stond er op de klok toen ook Duits international Ilkay Gündogan zijn duit in het zakje deed op aangeven van De Bruyne: 4-0. In de slotminuten schoot Callum Wilson namens Bournemouth nog op de lat, terwijl Nolito namens City nog rood ontving.

18 minuten Last Guardian-gameplay verschenen

Een flinke portie gameplay is op het internet verschenen van de (extreem-)langverwachte PlayStation 4-game The Last Guardian. Het gaat om beelden van de Tokyo Game Show die deze week plaatsvindt en het is de duidelijkste gameplay die we tot nu toe zagen.

Sommige stukken uit de gameplay zagen we ook al tijdens E3 van dit jaar, maar er zitten ook genoeg nieuwe beelden bij. The Last Guardian is al vele malen uitgesteld, meest recentelijk van oktober naar 9 december van dit jaar. Het is ergens ook wel weer grappig om bepaalde berichten op FOK! terug te lezen, zoals deze uit 2011, waarin we schrijven dat de game niet op de TGS van dat jaar zal verschijnen en waar in de reacties toen al geklaagd werd over de game die al jaren in ontwikkeling is en maar niet uitkomt. We gaan het meemaken in december. Of niet.

Eerste succesvolle oefening voor Prinsjesdag

De eerste oefening van de Koninklijke Marechaussee voor Prinsjesdag is goed verlopen. De bereden ere-escorte trainde op het Lange Voorhout met een vlaggenproef, een muziekproef en een vuurbakproef. Er was veel belangstelling van het publiek.

"De paarden hielden zich rustig toen er tijdens de oefening onder meer met voorwerpen werd gegooid, vuur en herrie werd gemaakt", zegt een woordvoerder van de marechaussee. De training duurde drie kwartier. Het publiek kreeg ook een demonstratie te zien van 'tentpegging', waarbij ruiters te paard met sabel en lans een voorwerp moeten zien te raken.

Zondag en maandag staan er ook nog generale repetities op het programma. Zondag vindt de oefening plaats van de koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, onder toeziend oog van Bert Wassenaar, stalmeester van de koning. Voor het eerst in meer dan honderd jaar wordt de Glazen Koets gebruikt, want de Gouden Koets wordt gerestaureerd.

Maandagochtend kunnen de paarden op het strand van Scheveningen aan lawaai gaan wennen. Zo gaan er rookbommen af, klinken er kanonschoten en komen kinderen heel hard gillen. Voor het maken van zo veel mogelijk herrie worden traditioneel Haagse schoolklassen uitgenodigd.

Eerste succesvolle oefening voor Prinsjesdag
Eerste succesvolle oefening voor Prinsjesdag (Foto: ANP)

Campina vergoedt deel niet-geproduceerde melk

FrieslandCampina gaat melkveehouders een half jaar lang 10 cent betalen per liter melk die ze niet produceren. Het zuivelconcern wil daarmee bijdragen aan vermindering van de melkproductie en daarmee de productie van fosfaat, zegt een woordvoerder. Het fosfaat zit in de mest van de koeien.

"We hebben in Europa afgesproken dat er minder fosfaat moet worden geproduceerd. Wij als zuivelbedrijf kunnen daar niet op sturen, maar wel op vermindering van de hoeveelheid melk en dus ook het aantal koeien dat een boer heeft. Het belang van FrieslandCampina zit erin dat we toewerken naar verduurzaming van de sector", aldus de woordvoerder.

FrieslandCampina trekt een bedrag van 15 miljoen euro uit voor de vermindering van de melkproductie met 150 miljoen liter, in de periode van 1 oktober 2016 tot en met 31 maart 2017. De EU stelt voor hetzelfde doel 14 cent per liter niet-geproduceerde melk ter beschikking.

Campina vergoedt deel niet-geproduceerde melk
Campina vergoedt deel niet-geproduceerde melk (Foto: ANP)

Bayern München en Borussia Dortmund winnen

Bayern München blijft ongeslagen in de Bundesliga. De Duitse topclub boekte de derde competitiezege op rij tegen Ingolstadt, dat het wel spannend kon maken. Het werd 3-1. 

Dario Lezcane zette Ingolstadt al in de achtste minuut op voorsprong. Dat leek een grote verrassing in te luiden. De ploeg had in de eerste drie speelrondes pas één punt bij elkaar gesprokkeld. Lezcane kreeg de bal van Matthew Leckie en opende de score. De gelijkmaker kwam er echter vier minuten na de 0-1 al. Bij de wederopstanding kon een groot aandeel op het conto van Franck Ribery worden bijgeschreven. De Fransman deelde een assist uit bij de 1-1 van spits Robert Lewandowski.

Vlak na de rust kwam Bayern München op voorsprong. Wederom stond Ribery aan de basis van de goal. Hij bediende dit keer Xabi Alonso, die de 2-1 binnenwerkte. Bayern deed er vervolgens lang over voordat de buit daadwerkelijk binnen was. De derde Bayern-goal viel pas in de 84ste minuut. Rafinah werd bediend door Ribery en hij zette de 3-1 eindstand op het scorebord.


Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag laten zien geen last te hebben van vermoeidheid na Europese verplichtingen in de Champions League.

Van de thuisclub mocht verwacht worden dat de Champions League-demonstratie tegen Legia Warschau nog in de benen zou zitten. Niks was minder waar. Die geel-zwarten vlogen over het veld heen opzoek naar een vroege openingsgoal. Ousmane Dembélé dook de ruimtes in, en Darmstadt had daarop geen antwoord. Hoewel de gasten met een handbalverdediging probeerden Die Borussen tegen te houden, wist Gonzalo Castro op aangeven van topaankoop Dembélé al na zeven minuten de score te openen: 1-0.

Saillant detail was dat Darmstadt nog nooit een duel op bezoek bij Dortmund had verloren sinds het debuut op het hoogste niveau. Hoewel de kansen zich opeenstapelden – Raphaël Guerreiro en Adrián Ramos hadden moeten scoren, bleef de schade voor de bezoekers beperkt in de eerste helft.

Ramos maakte na de theepauze zijn misser goed, en niet veel later pikte ook Christian Pulisic zijn goaltje mee: 3-0. Peter Niemeyer kreeg na krap een uur voetballen ook nog eens zijn tweede gele kaart, waarna het een sinecure werd voor Dortmund.

Tien minuten voor het einde maakte Castro zijn tweede goal en de vierde voor de gastheren. Op aangeven van de tweevoudige doelpuntenmaker, tekende Sebastian Rode de vijfde treffer van Dortmund aan. Emre Mor besloot het doelpuntenfestijn: 6-0

FOK! van hier tot Tokyo

FOK! gaat na E3, Comic-Con en Gamescom weer eens internationaal en dit keer helemaal naar Tokio. Deze week is de Tokyo Game Show in, jawel, je verwacht het niet, Tokio. Volg Pheno terwijl hij zich een weg baant door wachtrijen, metro's en hordes Japanners terwijl hij op zoek gaat naar van alles wat game/nerd/geek/otaku gerelateerd is.

Retro-games, arcades passeren de revu, maar natuurlijk gaat de vreetbeer ook weer op zoek naar eten dat je in Nederland niet snel op de menukaart zult vinden. Of verse sushi, want daar kun je hem wakker voor maken. HIj gaat zelfs uren in de regen staan om zeker te weten dat hij zijn lunch krijgt...

Met vooraf een bezoekje aan het hoofdkwartier van Bandai Namco begint de TGS al een dagje eerder met veel games van de Japanse uitgever. Vanaf donderdag gaat Pheno naar de Makuhari Messe om nog meer games te bekijken, te spelen en in VR te ondergaan. Natuurlijk zullen daar wat vreemde games te vinden zijn die alleen geimporteerd kunnen worden als je dat al zou willen.

Benieuwd naar de ervaringen van Pheno in Japan? Hier houdt hij een 'lief dagboek' bij.

FOK! goes Tokyo Game Show - dag 2 - retro arcade 2 (Foto: Pheno)

FOK! goes Tokyo Game Show - dag 4 - Pokemon (Foto: Pheno)

FOK! goes Tokyo Game Show - dag 3 - sushi (Foto: Pheno)

Stroomstoring treft KNMI

Een stroomstoring heeft zaterdag het KNMI in De Bilt getroffen. Vitale functies zijn uitgeschakeld, zoals de weerkamer. Hierdoor kan het meteorologisch instituut geen actuele weerdata doorgeven aan allerlei afnemers zoals internetproviders en luchthaven Schiphol, laat een woordvoerder het KNMI weten.

De storing ontstond tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de stroomvoorziening. "Er wordt hard gewerkt aan het vinden van de oorzaak en het verhelpen van het probleem", aldus de woordvoerder.

Stroomstoring treft KNMI
Stroomstoring treft KNMI (Foto: ANP)

Taylor Swift feliciteert Grace VanderWaal

De 12-jarige Grace VanderWaal werd na haar auditie voor America's Got Talent door jurylid Simon Cowell al meteen 'de nieuwe Taylor Swift' gedoopt. En niemand minder dan Swift zelf stuurde de half-Nederlandse tiener een bos bloemen nadat ze de finale van de Amerikaanse tv-talentenjacht eerder deze week won.

In een filmpje dat de jonge winnares van America's Got Talent zaterdag op Twitter plaatste, is te zien hoe ze wordt verrast met een enorm boeket dat afkomstig blijkt van haar grote idool. "Ik heb er geen woorden voor hoe vereerd ik hiermee ben. Dankjewel! Taylor!!", schrijft Grace bij de post.

Haar andere grote voorbeeld, Katy Perry, feliciteerde de ukulele-speelster en zangeres vrijdag al persoonlijk. "Gefeliciteerd! Je hebt het. Bescherm het en blijf spelen en schrijven... dat zal je altijd ten goede komen", schreef Perry via Twitter aan Grace.

Taylor Swift feliciteert Grace VanderWaal
Taylor Swift feliciteert Grace VanderWaal (Foto: BuzzE)

Auto van Frauke Petry (AfD) in brand gestoken

Onbekenden hebben vrijdagavond in Leipzig de auto van Frauke Petry, de leider van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland, in brand gestoken. Dat heeft de politie zaterdag in de Oost-Duitse stad meegedeeld. De verantwoordelijkheid is tot dusver niet opgeëist.

Vorig jaar werd de auto van de nummer twee van de AfD, Beatrix von Storch, in brand gestoken in Berlijn.

De rechtse AfD heeft veel steun gekregen van kiezers die het oneens zijn met het opendeurbeleid van bondskanselier Angela Merkel ten aanzien van asielzoekers. Bij de deelstaatverkiezingen twee weken geleden in Mecklenburg-Vorpommern behaalde de AfD 20,8 procent van de stemmen, waarmee zij de CDU van Merkel naar de derde plaats verwees. Voor de partij van Merkel dreigt zondag een nieuwe nederlaag in de verkiezingen in Berlijn.

Auto van Frauke Petry (AfD) in brand gestoken
Auto van Frauke Petry (AfD) in brand gestoken (Foto: ANP)

ACM: maak ziekenhuistarieven openbaar

Ziekenhuistarieven tot aan de eigen-risicogrens moeten inzichtelijk worden gemaakt door zorgverzekeraars. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag.

De verzekeraar heeft immers contracten met de verschillende ziekenhuizen en brengt via het eigen risico de ziekenhuiskosten direct in rekening aan de verzekerde. Daarom zijn zorgverzekeraars de aangewezen partij om hun cliënten te adviseren over de actuele behandelkosten en de gevolgen voor het eigen risico, bijvoorbeeld via de website of telefonisch.

De ACM is bang voor een verstoring van de markt wanneer ziekenhuizen zelf hun tarieven openbaar maken. Ziekenhuizen die nog in onderhandeling zijn met zorgverzekeraars kunnen dan hun tarieven afstemmen op het eerste ziekenhuis dat als eerste de behandelkosten publiceert, en zo de tarieven hoog houden.

ACM: maak ziekenhuistarieven openbaar
ACM: maak ziekenhuistarieven openbaar (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Singapore

Nico Rosberg start morgen van poleposition in de Grand Prix van Singapore. De Duitser reed met zijn Mercedes in de straten van Marina Bay naar een tijd van 1.42,584 en bleef hiermee Red Bull-coureur Daniel Ricciardo voor. Max Verstappen reed de vierde tijd, vlak achter kampioenschapsleider Lewis Hamilton.

Grootste verrassing in het eerste deel van de kwalificatie was dat Ferrari-coureur Sebastian Vettel de langzaamste tijd van de dag noteerde. Vorig jaar startte de Duitser in Singapore nog van poleposition, maar ditmaal hinderde een kapotte anti-roll bar hem bij het zetten van een fatsoenlijke tijd. Ook Renault-coureurs Kevin Magnussen en Joylon Palmer, de Manors van Pascal Wehrlein en Esteban Ocon en de Sauber van Felipe Nasr waren na één sessie klaar.

Het tweede deel van de kwalificatie bracht het nodige spektakel met zich mee. Zo raakte Jenson Button met zijn McLaren de muur en had hij een gebroken stuurstang. Omdat de Brit zijn bolide hierdoor stil moest zetten kwam hij niet verder dan een dertiende tijd. Dat was nog altijd beter dan Romain Grosjean die met zijn Haas in de bandenstapels eindigde. Hier tussenin eindigde Esteban Gutierrez met de Haas en Marcus Ericsson eindigde als zestiende. De Williamsen van Valtteri Bottas en Felipe Massa waren net niet snel genoeg voor Q3. De Toro Rosso's van Daniil Kvyat en Carlos Sainz waren dat wel.

In het derde deel werd er gestreden om de poleposition. Rosberg zette meteen een supersnelle tijd neer waar de rest zich op stuk beet. Wel snoepte Ricciardo met zijn tweede rondje de tweede plek van Hamilton af. Verstappen lukte dat net niet, waardoor de Nederlander morgen als vierde start. Kimi Räikkönen bezet met de Ferrari plek vijf, voor de Toro Rosso's van Sainz en Kvyat. Nico Hülkenberg reed met de Force India de achtste tijd, terwijl teamgenoot Sergio Perez tiende werd. Daar tussenin eindigde Fernando Alonso met de McLaren.

Opvallend voor de race van morgen is dat van de top tien iedereen op ultrazachte banden zal starten, behalve de Red Bulls die hun snelste tijden in Q2 gereden hebben op superzachte banden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:42.584   6
2 D. Ricciardo Red Bull 1:43.115 +0:00.531 6
3 L. Hamilton Mercedes 1:43.288 +0:00.704 6
4 M. Verstappen Red Bull 1:43.328 +0:00.744 6
5 K. Räikkönen Ferrari 1:43.540 +0:00.956 6
6 C. Sainz Toro Rosso 1:44.197 +0:01.613 6
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:44.469 +0:01.885 3
8 N. Hülkenberg Force India 1:44.479 +0:01.895 6
9 F. Alonso McLaren 1:44.553 +0:01.969 6
10 S. Perez Force India 1:44.582 +0:01.998 6
11 V. Bottas Williams 1:44.740   6
12 F. Massa Williams 1:44.991 +0:00.251 5
13 J. Button McLaren 1:45.144 +0:00.404 5
14 E. Gutierrez Haas F1 1:45.593 +0:00.853 5
15 R. Grosjean Haas F1 1:45.723 +0:00.983 5
16 M. Ericsson Sauber 1:47.827 +0:03.087 5
17 K. Magnussen Renault 1:46.825   9
18 F. Nasr Sauber 1:46.860 +0:00.035 8
19 J. Palmer Renault 1:46.960 +0:00.135 9
20 P. Wehrlein Manor 1:47.667 +0:00.842 8
21 E. Ocon Manor 1:48.296 +0:01.471 9
22 S. Vettel Ferrari 1:49.116 +0:02.291 4

Rapper Boef weer op vrije voeten

De 23-jarige rapper Boef is zaterdagmiddag weer op vrije voeten gesteld. Hij werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw in Tilburg aangehouden omdat hij zich niet hield aan de aanwijzingen die justitie hem oplegde.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda verklaarde dat de rapper weer naar huis is gestuurd met een dagvaarding voor overtreding van de gedragsaanwijzingen die justitie hem eerder oplegde. Die komen er globaal op neer dat Boef mensen niet moet opruien en agenten niet moet beledigen.

Rapper Boef weer op vrije voeten
Rapper Boef weer op vrije voeten (Foto: ANP)

Eerste gameplay Metal Gear Survive getoond op TGS

Tijdens de Tokyo Game Show heeft Konami de eerste gameplaybeelden van Metal Gear Survive laten zien. In de gameplay zien we vier spelers in co-op een gebied vol zombies infiltreren.

Het lijkt allemaal verdomd veel op Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, zowel qua gameplay als qua setting, en er lijkt ook weer volop stealth aanwezig te zijn. Sommige elementen uit oudere Metal Gear-games keren terug, zoals het healing-systeem uit MGS 3. De melee combat is opgeknapt en je kunt nu ook zombies te lijf gaan met speren. De fulton balloon kan gebruikt worden op wilde dieren, om zodoende zombie-hordes aan te trekken. Bekijk de beelden hieronder. Metal Gear Survive komt ergens volgend jaar uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Russisch verwijt aan VS rond bestand Syrië

De Russische minister van Defensie, Sergej Lavrov, verwijt de VS het akkoord voor de wapenstilstand in Syrië niet na te leven. Als het akkoord geen stand houdt, dan is dat de schuld van de VS. Dat land zou niet in staat zijn de rebellen te dwingen om het staakt-het-vuren te respecteren, zei de minister tegen Russische media.

Vrijdagavond ging de speciale zitting van de VN-veiligheidsraad over Syrië niet door vanwege spanningen tussen de VS en Rusland. Volgens de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin weigeren de VS details over de wapenstilstand in Syrië te publiceren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de overeenkomst betrekking heeft op 'gevoelige kwesties' die bij het openbaar maken van de stukken misbruikt of verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Daardoor kunnen gematigde rebellen en andere Syrische oppositiestrijders in gevaar worden gebracht.

Volgens de Russische defensieminister is de wapenstilstand, die 12 september inging, al 199 keer geschonden.

Russisch verwijt aan VS rond bestand Syrië
Russisch verwijt aan VS rond bestand Syrië (Foto: ANP)

Tientallen betogen tegen azc Oude Pekela

In Oude Pekela demonstreren zaterdagmiddag enkele tientallen mensen tegen het plaatselijke asielzoekerscentrum (azc). De bevolking van de Groningse plaats is ongerust, nadat een bewoner van het azc zich onlangs verzette bij zijn aanhouding voor winkeldiefstal. Een andere asielzoeker die te veel had gedronken, verwondde bij zijn arrestatie een agent.

Kameraadschap Noord-Nederland heeft de betoging georganiseerd. "Er zijn tussen de vijftig en zeventig mensen op afgekomen, onder wie ook toeschouwers", aldus een woordvoerster van de gemeente. "Het protest verloopt tot nu toe rustig." De politie meldt dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Woensdagavond kondigde burgemeester Jaap Kuin voor korte tijd een noodbevel af voor het gebied rondom het azc. Boze omwonenden dreigden toen het azc te bestormen. Voor de demonstratie van zaterdag is wel een vergunning afgegeven.

Tientallen betogen tegen azc Oude Pekela
Tientallen betogen tegen azc Oude Pekela (Foto: ANP)

Poetin hekelt bangmakerij in VS over Rusland

President Vladimir Poetin heeft zware kritiek geuit op pogingen Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen af te schilderen als 'evil empire', het rijk van het kwaad. Hij verwees daarmee naar de beschrijving die voormalig president Ronald Reagan in 1983 voor de toenmalige Sovjet-Unie gebruikte.

Hij hekelde de bangmakerij en noemde die zaterdag na afloop van een bezoek aan Kirgizië "erg vervelend". Poetin ging daar in op de rol die Rusland speelt in de Amerikaanse campagne.

Dat is een gevolg van de lof die Poetin door de Republikeinse kandidaat Donald Trump kreeg toegezwaaid. "Als we goed met Rusland omgaan, dan zou dat toch niet zo slecht zijn?", zei Trump vorige week. Daarmee ontlokte hij kritiek van onder meer president Barack Obama en de Democratische presidentskandidate, Hillary Clinton.

Poetin sprak geen voorkeur uit voor een van de kandidaten. "Onze voorkeur gaat uit naar degenen die goede relaties met Rusland op gelijkwaardige basis onderschrijven en dat belang voor hun land en de internationale gemeenschap begrijpen."

Poetin hekelt bangmakerij in VS over Rusland
Poetin hekelt bangmakerij in VS over Rusland (Foto: ANP)

Jongeren slaan en schoppen man in Breda

Een 25-jarige man uit Prinsenbeek is vrijdagnacht zwaargewond geraakt toen hij in een uitgaansgebied in Breda door drie jongeren werd belaagd. Een 17-jarig meisje uit Helmond, haar 21-jarige plaatsgenote en een 24-jarige Bredanaar zouden hem meerdere keren tegen het hoofd hebben geslagen en geschopt. Toen hij op de grond lag, werd hij volgens de politie door de jonge vrouwen opnieuw geschopt.

De politie heeft de drie verdachten opgepakt. De 21-jarige vrouw verzette zich hevig tegen haar aanhouding en beledigde een politieagent. Die heeft aangifte gedaan.

Het drietal zit vast. Het slachtoffer ligt in een ziekenhuis en was zaterdagmiddag nog niet in staat om ook aangifte te doen.

De aanleiding voor de mishandeling, die plaatsvond in de Veemarktstraat, is nog niet bekend. De politie bekijkt beelden van veiligheidscamera's in het uitgaansgebied.

Jongeren slaan en schoppen man in Breda
Jongeren slaan en schoppen man in Breda (Foto: ANP)

Davis Cup-team stelt handhaving veilig na dubbelspel

Het Nederlandse Davis Cup-team zal ook volgend jaar uitkomen in de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone. Het dubbelspel tegen Zweden werd gewonnen en daarmee kwam de ploeg van coach Jan Siemerink in Bastad een beslissende 3-0 voorsprong.

Robin Haase en Jean-Julien Rojer sleepten het beslissende derde punt binnen door in het dubbelspel af te rekenen met Isak Arvidsson en Fred Simonsson: 7-5, 6-2 en 6-3. Haase en Rojer begonnen nog moeizaam aan het dubbelspel. Bij 4-5 kreeg Zweden een setpunt, maar dat werd weggewerkt. Drie games wist Nederland met 7-5 de eerste set te pakken.

In de tweede set wisten Haase en Rojer tweemaal toe te slaan op de servicegames van Zweden en daarmee werd het 6-2. Ook in de derde set kwam Nederland vroeg op een break voorsprong. Bij 3-2 voor Nederland kregen Arvidsson en Simmonsson nog vijf breakpunten, om gelijk te komen. Door een nieuwe break van Haase en Rojer in de negende game eindigde de laatste set in 6-3.

Op de eerste dag waren Thiemo de Bakker en Haase al te sterk gebleken voor de de jonge broers Elias en Mikael Ymer. Zondag worden er nog twee enkelspelen gespeeld. Kans is groot dat tennistalent Tim van Rijthoven de kans krijgt om in Oranje te mogen spelen. 

MSN trefzeker voor winnend FC Barcelona

FC Barcelona heeft zich na de 2-1 nederlaag van vorige week hersteld met een overtuigende overwinning op Leganés. De ploeg van Luis Enrique won met 1-5.

Na de teleurstellende thuisnederlaag van vorig weekend tegen Alavés kon Barcelona zich niet nog een misstap permitteren. Al snel bleek daar geen sprake van, want na een half uur spelen hadden de bezoekers een comfortabele 0-2 voorsprong te pakken.

De thuisploeg toonde zich een goede tegenstander, maar slaagden er niet in om dit om te zetten in doelpunten. Een kwartier na het eerste fluitsignaal was het Lionel Messi die de score opende op aangeven van Luis Suárez, waarna de doelpuntenmaker vervolgens als aangever fungeerde bij het doelpunt van Suárez, die de 0-2 op het scorebord schoot.

Nog voor rust werd het nog erger voor de thuisploeg, toen Neymar voor leeg doel binnen kon tikken. Opnieuw was het Suárez die niet zelfzuchtig was en zijn teamgenoot een doelpunt gunde. Hiermee had de hele voorhoede van Barcelona zijn doelpunt te pakken en kon niets meer een overwinning van de Catalanen in de weg staan.

Leganés bleef vechten voor een eretreffer en zat de spelers van Barcelona kort op de huid, maar een penalty zorgde ervoor dat de bezoekers de score verder konden uitbreiden. Na een overtreding op Neymar, schoot Messi de bal vanaf de stip hard in de kruising.

De mooiste treffer van de middag kwam echter op naam van Rafinha. De aanvaller fungeerde tegen Leganés als rechtsback, maar dit hield hem niet van scoren. De Braziliaan kwam vanaf de rechterkant naar binnen en krulde de bal met zijn linkerbeen fraai in de verre bovenhoek.

Tien minuten voor tijd kwam de eretreffer er alsnog voor Leganés. Gabriel mocht aanleggen voor een vrije trap en schoot de bal prachtig achter Marc Andre Ter Stegen, waardoor de eindstap bepaald werd op 1-5. Enkele doelpunten uit de wedstrijd staan hieronder. Alle video's komen het Twitteraccount van Ziggo Sport. 

'HP erkent blokkeren inktpatronen'

Printerfabrikant HP heeft bevestigd dat printers die voorzien zijn van een niet-originele HP-cartridge niet meer werken. Eerder deze week begonnen sommige printers ineens dienst te weigeren, nadat HP een softwareupdate had uitgevoerd. Klanten beklaagden zich over de gang van zaken. Volgens de NOS beroept HP zich op "bescherming van innovaties en intellectueel eigendom".

Het probleem zit hem in de chips op de printercartridges: als er geen officiële beveiligingschip van HP op zit, werkt de printer niet meer. Dit geldt niet voor alle printers, maar alleen voor bepaalde types. De originele cartridges van HP zijn vaak een stuk duurder dan cartridges die zijn nagevuld of merkloos zijn.

'HP erkent blokkeren inktpatronen'
'HP erkent blokkeren inktpatronen' (Foto: BuzzT)

Turkse soldaten en Koerden gedood in Hakkari

Drie Turkse soldaten en vier Koerdische strijders zijn zaterdag om het leven gekomen tijdens gevechten in de zuidoostelijke provincie Hakkari. Dat zeggen Turkse veiligheidsdiensten.

Nog eens drie Turkse soldaten raakten gewond bij gevechten in het dorp Agacdibi, zo'n 20 kilometer ten zuiden van de provincie Hakkari, bij de grens met Irak en Iran.

In de zuidelijke provincie Sirnak, bij de grens met Irak, bombardeerden Turkse helikopters PKK-doelen bij Cudi en het Gabar-gebergte, ter ondersteuning van de landtroepen die daar operaties uitvoerden.

Turkse soldaten en Koerden gedood in Hakkari
Turkse soldaten en Koerden gedood in Hakkari (Foto: ANP)

Weinig animo voor Duits protest tegen TTIP

De opkomst voor de demonstraties in Duitse steden tegen de handelsakkoorden TTIP en CETA blijkt zaterdag aanzienlijk lager te liggen dan verwacht.

Volgens de politie verzamelden zich in Berlijn 30.000 betogers, in Keulen 10.000, in Hamburg 6.000 en in Frankfurt 5000. De organisatoren, die van tevoren een kwart miljoen demonstranten hadden verwacht, gaan uit van hogere aantallen. Zij gingen aanvankelijk uit van 80.000 tot 100.000 demonstranten in Berlijn en tot 30.000 betogers in diverse andere Duitse steden.

Het protest tegen de handelsakkoorden is georganiseerd door vakbonden, milieuorganisaties en kerkelijke instanties. Zij vrezen dat de voorgenomen handelsakkoorden van de EU met de VS (TTIP) en met Canada (CETA) uitholling van milieuafspraken en sociale standaarden veroorzaken.

Weinig animo voor Duits protest tegen TTIP
Weinig animo voor Duits protest tegen TTIP (Foto: ANP)

Davies domineert World Superbike Lausitzring, Van der Mark zesde

Chaz Davies heeft met groot vertoon van macht de eerste World Superbike-race van het weekeinde gewonnen op de Lausitzring. In Duitsland stond er vanaf de eerste ronde al geen maat op de snelheid van de Welshman op zijn Ducati Panigale. 

Polesitter Davies pakte bij de start direct de leiding en kreeg de Kawasaki's van Tom Sykes en Jonathan Rea achter zich aan. Michael van der Mark kende een mindere start en moest zijn achtste plek gelijk inleveren bij Leon Camier, maar hij pakte de Brit al snel weer terug. Binnen de kortste keren had Davies al een groot gat geslagen naar Sykes en Rea, terwijl alleen Lorenzo Savadori het Kawasaki-duo kon volgen. Van der Mark reed op de achtste plek in een groep met teamgenoot Nicky Hayden, Davide Giugliano, Jordi Torres en Camier.

Na zeven ronden werd de race enigszins overhoop gegooid door een zeer zeldzame valpartij van Rea. Savadori schoof daardoor op naar plek drie, maar de Italiaan hield het nog geen ronde vol en viel eveneens uit, waarna ook Markus Reitenberger in dezelfde ronde uitviel. Van der Mark lag daardoor plotseling op de zesde plek, wat zelfs plek vier was nadat hij Torres en Camier passeerde. 

In het slot van de race gebeurde er weinig meer in de voorste regionen. Davies reed compleet onbedreigd naar de zege, ver voor Sykes. Die moest nog wel een aanstormende Hayden van zich af houden, maar dat lukte relatief gemakkelijk. Torres werd vierde, voor de sterk rijdende Camier. Van der Mark hield Giugliano van zich af en werd zesde, waardoor hij de vierde plek in de WK-strijd overnam van de Italiaan. Rea staat nog altijd op kop in het WK.

Rosberg en Verstappen zetten de toon in VT3

Nico Rosberg heeft ook de derde vrije training voor de GP van Singapore de snelste tijd neergezet. De Duitser bleef met een 1:44.352 Max Verstappen met een halve tiende voor. Achter het tweetal volgde Kimi Räikkönen op een halve seconde, vlak voor Daniel Ricciardo. Sebastian Vettel en Nico Hülkenberg wisten ook binnen een seconde te blijven op zeven en negen tienden. Lewis Hamilton eindigde wederom teleurstellend als achtste.

Aan het begin van de sessie was er een korte rode vlag-situatie. Pascal Wehrlein raakte in een spin en raakte achterwaarts de bandenstapel langs de baan. De Duitser beschadigde hierbij zijn achtervleugel, maar kon wel zijn weg vervolgen. Er vielen echter meerde brokstukken op de baan, waardoor de sessie moest worden stilgelegd. Pas aan het einde van de training kwam Wehrlein weer naar buiten.

Ondertussen kwam Verstappen een flinke hagedis tegen die op de baan liep. Het beest heeft de risicovolle oversteek gelukkig zonder kleerscheuren overleefd. Voor Hamilton lijkt het een weekend om snel te vergeten te worden. De Brit kende twee flinke momenten: één keer spinde de Mercedes-coureur, één keer verremde hij zich flink. Met slechts negen ronden was het ook allerminst een productieve sessie.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:44.352   15
2 M. Verstappen Red Bull 1:44.411 +0:00.059 15
3 K. Räikkönen Ferrari 1:44.860 +0:00.508 15
4 D. Ricciardo Red Bull 1:44.903 +0:00.551 12
5 S. Vettel Ferrari 1:45.104 +0:00.752 13
6 N. Hülkenberg Force India 1:45.316 +0:00.964 13
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:45.503 +0:01.151 19
8 L. Hamilton Mercedes 1:45.806 +0:01.454 9
9 C. Sainz Toro Rosso 1:45.879 +0:01.527 17
10 V. Bottas Williams 1:45.947 +0:01.595 16
11 S. Perez Force India 1:46.112 +0:01.760 15
12 F. Alonso McLaren 1:46.164 +0:01.812 13
13 E. Gutierrez Haas F1 1:46.316 +0:01.964 16
14 F. Massa Williams 1:46.529 +0:02.177 17
15 K. Magnussen Renault 1:47.116 +0:02.764 11
16 J. Button McLaren 1:47.277 +0:02.925 16
17 F. Nasr Sauber 1:47.293 +0:02.941 18
18 R. Grosjean Haas F1 1:47.411 +0:03.059 20
19 M. Ericsson Sauber 1:47.956 +0:03.604 20
20 J. Palmer Renault 1:48.689 +0:04.337 13
21 P. Wehrlein Manor 1:49.201 +0:04.849 10
22 E. Ocon Manor 1:49.565 +0:05.213 14

Rijkswaterstaat test sluiting Maeslantkering

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland gaat zaterdagmiddag dicht. Het gaat om de jaarlijkse 'functioneringssluiting', waarbij voor het stormseizoen begint wordt getest of de deuren goed functioneren.

"Het sluiten is dit keer extra spannend, omdat er deze zomer groot onderhoud is geweest aan zowel de Hartelkering als de Maeslantkering", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat zaterdag. Rond 15.10 uur moet het sluitproces beginnen. Een klein uur later, rond 16.00 uur, zijn de wanden gesloten. "Dan worden ze gevuld met water en dan begint het spectaculairste deel: het afzakken."

De Maeslantkering werd in 1997 in gebruik genomen als onderdeel van de Deltawerken. De laatste keer dat de waterkering dicht moest vanwege hoogwater was in 2007. In oktober 2014 bleek sluiting op het laatste moment niet nodig.

Rijkswaterstaat test sluiting Maeslantkering
Rijkswaterstaat test sluiting Maeslantkering (Foto: ANP)

Scherp veiligheidstoezicht bij Oktoberfest

Met twee ferme klappen heeft burgemeester Dieter Reiter van München zaterdag stipt op het middaguur het eerste vat bier aangeslagen voor de viering van het 183e Oktoberfest.

Volgens traditie kreeg de minister-president van Beieren, Horst Seehofer (CSU), de eerste pul met bier aangereikt.

Na de schietpartij in de Beierse metropool in juli en de aanslagen in Würzburg en Ansbach zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Tassen en rugzakken moesten ditmaal worden thuisgelaten. Vanwege de regen waren paraplu's wel toegestaan. Op het feestterrein op de Theresienwiese is cameratoezicht geïnstalleerd en alle bezoekers worden gecontroleerd.

De politie van München zet zeshonderd agenten in, honderd meer dan gebruikelijk. Tot en met 3 oktober worden zes miljoen bezoekers verwacht op het Oktoberfest.

Scherp veiligheidstoezicht bij Oktoberfest
Scherp veiligheidstoezicht bij Oktoberfest (Foto: ANP)

'Zorgkosten voor chronisch zieken verdubbeld'

De zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten zijn in vijf jaar tijd verdubbeld. Dat zegt Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een beperking, dat het Nibud inschakelde voor onderzoek.

De kosten van medische zorg en medicijnen zijn de afgelopen jaren hoger geworden, terwijl de financiële tegemoetkomingen vanuit de gemeenten grotendeels zijn wegbezuinigd. Zo was een echtpaar met een modaal inkomen waarvan een partner chronisch ziek is in 2011 nog 3000 euro kwijt aan zorgkosten. Vijf jaar later is dit opgelopen tot 7000 euro, aldus Ieder(in) zaterdag.

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), noemt de kostentoename volstrekt onacceptabel. "Het is hoognodig dat er een maximum komt voor wat mensen in totaal aan zorg moeten betalen."

Volgens Soffer kunnen gemeenten veel doen om de zorgkosten voor deze groep omlaag te brengen, zoals het verlagen van de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld woningaanpassingen en huishoudelijke hulp. "Gemeenten hebben hiervoor allerlei instrumenten, maar er zijn maar weinig gemeenten die daar gebruik van maken", aldus Soffer.

'Zorgkosten voor chronisch zieken verdubbeld'
'Zorgkosten voor chronisch zieken verdubbeld' (Foto: ANP)

Jandino wil dancebattle met John de Mol

Jandino Asporaat wil op de dansvloer de strijd aangaan met John de Mol. "John, als je luistert, laten we gewoon een battle gaan doen", grapt de komiek en presentator voor de camera van het ANP.

Als presentator van Dance Dance Dance, waarin zaterdagavond de eerste afvallers naar huis worden gestuurd, mag Jandino minder met zijn voetjes van de vloer dan vorig jaar. Hij en Chantal Janzen laten het dansen over aan de professionals, op aanraden van John en Erland Galjaard. "Maar ik zie jou nooit dansen John", grapt Jandino.

De mediamagnaat zou vorig jaar al beloofd hebben te gaan stappen met Jandino. "Dus John, je komt er niet vanaf. Wij moeten tijdens deze reeks gaan stappen. Ik kom en sleur je uit je huis!"

Jandino wil dancebattle met John de Mol
Jandino wil dancebattle met John de Mol (Foto: BuzzE)

Mission Impossible 6 met Tom Cruise gaat door

Een maand geleden werden de voorbereidingen voor het zesde deel van de filmhit Mission Impossible ineens stopgezet, maar inmiddels hebben de producent en hoofdrolspeler Tom Cruise hun meningsverschil over Cruise' salaris bijgelegd. De opnames van M:I 6 beginnen naar verluidt komend voorjaar.

The Hollywood Reporter wist vorige maand op basis van bronnen te melden dat de film op losse schroeven was komen te staan, omdat Cruise en Paramount het niet eens werden over de vergoeding. De filmstudio had al vijftien tot twintig mensen in Londen aan het werk gezet om voorbereidingen te treffen voor schrijver en regisseur Christopher McQuarrie, maar het team moest het werk plotseling op last van de producent neerleggen. Over de precieze reden lopen de versies uiteen. Een van de verhalen die de ronde doen, is dat Cruise zijn salaris wil opkrikken terwijl Paramount het vijfde deel van Mission Impossible als uitgangspunt neemt voor de vergoeding voor de vertolker van geheim agent Ethan Hunt.

The Hollywood Reporter meldt zaterdag dat de onenigheid de wereld uit is en dat de voorbereidingen binnenkort worden hervat. In plaats van in januari beginnen de opnames naar verwachting in het voorjaar.

Mission Impossible 6 met Tom Cruise gaat door
Mission Impossible 6 met Tom Cruise gaat door (Foto: BuzzE)

Britse hacker mag uitgeleverd worden aan VS

Lauri Love, een Britse man die verdacht wordt van het hacken van onder andere het Pentagon en ruimtevaartorganisatie NASA, mag uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechter vrijdag bepaald.

De 31-jarige Love werd in 2013 opgepakt. Hij zou deel uitmaken van het hackerscollectief Anonymous en gegevens hebben gestolen. Ook zouden operaties van de Amerikaanse regering door toedoen van Love zijn verstoord. Hij kwam op borgtocht vrij, maar werd in 2015 opnieuw vastgezet. De VS dienden toen een uitleveringsverzoek in.

De advocaten van Love hebben de uitlevering aangevochten vanwege zijn gezondheidstoestand. Volgens hen zou Love in een Amerikaanse cel zelfmoord plegen. De Britse rechter ging daar niet in mee en stelde dat de Amerikaanse autoriteiten een dergelijke poging zouden kunnen voorkomen.

Britse hacker mag uitgeleverd aan VS
Britse hacker mag uitgeleverd aan VS (Foto: BuzzT)

Gewonden door aangestoken brand in Duits azc

Bij een brand in een asielzoekerscentrum in het Duitse Erbach zijn zaterdagochtend vroeg vijf mensen gewond geraakt. De brand was op twee plaatsen aangestoken met papier, karton en kleding, aldus de politie.

De gewonden zijn met rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. In de vluchtelingenopvang in Erbach, een plaats in de buurt van Ulm, waren volgens de politie 26 mensen aanwezig. De burgemeester van Erbach, Achim Gaus, zegt dat er in zijn gemeente geen protesten ten opzichte van vluchtelingen zijn geuit.

Gewonden door aangestoken brand in Duits azc
Gewonden door aangestoken brand in Duits azc (Foto: ANP)

Trump: ontwapen bewakers Clinton

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump riep vrijdag op om de bewakers van zijn Democratische rivale Hillary Clinton te ontwapenen. "Neem hun wapens af, zij wil geen wapens", zei de New Yorkse vastgoedmagnaat op een campagnebijeenkomst in Miami. "We zullen zien wat er dan met haar gebeurt."

In zijn toespraak vergeleek Trump zijn aanhangers, die volgens hem de politie steunen en een daling in misdaadcijfers willen, met Clinton, die tegen particulier wapenbezit zou zijn en "achter muren woont en geld ophaalt bij hedgefondsen".

In mei maakte de omstreden Republikein een soortgelijke opmerking over Clinton en haar beveiliging, toen hij de steun accepteerde van de National Rifle Association, een machtige lobbygroep voor wapenbezit.

Beide kandidaten worden al maanden bewaakt door agenten van de Secret Service.

Trump: ontwapen bewakers Clinton
Trump: ontwapen bewakers Clinton (Foto: ANP)

'Marsepein-afperser' eist miljoenen van Coop

De politie in het Duitse Kiel is op zoek naar een afperser die onder dreiging met de verspreiding van vergiftigde levensmiddelen miljoenen eist van de winkelketen Coop.

Volgens berichten van de Kieler Nachrichten en de tv-zender NDR van zaterdag wordt gezocht naar de afzender van de dreigmail, met het adres 'coopwillpay' (Coop zal betalen), waarin die zijn eisen heeft neergelegd.

De zaak speelt sinds dinsdag, toen een school een mail kreeg met de boodschap dat er op het schoolplein vergiftigde harten van marsepein waren neergelegd. Daaraan bleek een substantie toegevoegd, die gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ernstige gevolgen van de stof worden door experts echter uitgesloten.

Vrijdag liet de politie zelfs drie scholen in Kiel ontruimen en doorzoeken, nadat de 'marsepein-afperser' had aangegeven er explosieven te hebben verstopt. Speurhonden en explosievenexperts vonden echter niets. Er werken inmiddels meer dan honderd politiemensen aan de zaak.

'Marsepein-afperser' eist miljoenen van Coop
'Marsepein-afperser' eist miljoenen van Coop (Foto: ANP)

Vanmarcke mist Eneco Tour vanwege ziekte

LottoNL-Jumbo start maandag in de Eneco Tour aan de start staan zonder Sep Vanmarcke. De Belgische klassiekerspecialist is ziek en mist daardoor vandaag ook al de koers Primus Classic Raymond Impanis-Peter Van Petegem in zijn eigen land.

Vanmarcke liet via Twitter weten dat hij niet deel zal nemen aan de Eneco Tour. "Ik heb geen kracht en kon niets eten en drinken", schreef de Belg. "We hebben daardoor besloten dat ik niet mee zal doen aan de Eneco Tour."

De ploegleiding van LottoNL-Jumbo wees de Nederlander Timo Roosen aan als vervanger. De Eneco Tour begint maandag met een rit in en rond Bolsward. 

Jan Smit stopt op veertigste met zingen

Jan Smit is pas dertig jaar oud, maar de zanger denkt al na over zijn pensioen. De Volendammer zit dit jaar twintig jaar in het vak. Nog tien jaar en dan is het klaar, zegt hij tegen AD.

Wanneer Jan veertig is hangt hij zijn microfoon aan de wilgen. "Dan heb ik alles wel gedaan. En qua gouden platen, hitnoteringen en awards hopelijk ook alles bereikt. En je weet: het wordt alleen maar minder als je ouder wordt. De glans gaat eraf, dat zie je eigenlijk altijd."

Smit wil stoppen op zijn hoogtepunt. "Ik zie te veel artiesten van wie ik denk: je had tien jaar geleden moeten ophouden. Die kunnen niet zonder het applaus en gaan door." En daar waakt de Volendammer voor. "Met alle respect voor artiesten die blij zijn met een plekje halverwege de top 100, ik wil graag de beste zijn. Ik heb nu het gevoel dat ik in de Champions League speel, ik ga geen klasse lager spelen."

Genieten
Wanneer Jan is gestopt met zingen wil hij vooral genieten van zijn kinderen. "Als ik 40 ben, zijn mijn kinderen 18, 15 en 13. Dan kan ik zeggen: 'Papa heeft zich jullie hele leven lang uit de naad gewerkt. Zeg nu maar wat jullie willen doen. Op safari naar Afrika? Dan gaan we'."

Helemaal stoppen met werken is Jan niet van plan. Achter de schermen wil hij creatief bezig blijven en jonge artiesten begeleiden. "Maar weet je wat me ook leuk lijkt? Voorzitter van FC Volendam. Of delegatieleider bij het songfestival."

Jan Smit stopt op veertigste met zingen
Jan Smit stopt op veertigste met zingen (Foto: BuzzE)

ASM-oprichter Arthur del Prado overleden

Arthur del Prado, grondlegger van ASM, is overleden. Dat berichten zijn naasten in een overlijdensadvertentie zaterdag in verschillende kranten.

Del Prado stichtte ASM (Advanced Semiconductor Materials) in 1968, en bouwde het bedrijf uit tot een grote naam in de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf geniet grotere bekendheid onder de naam ASMI. Arthur del Prado was er tot 2008 CEO. Zijn zoon Chuck is er nu topman.

In 1984 stond Del Prado, geboren in 1931 in Nederlands-Indië, samen met Philips aan de wieg van de chipmachinebouwer ASML. De 'peetvader' van de Nederlandse chipindustrie overleed op 9 september op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven en is daar ook begraven.

ASM-oprichter Arthur del Prado overleden
ASM-oprichter Arthur del Prado overleden (Foto: BuzzT)

Rapper boef opnieuw opgepakt

Rapper Boef is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw opgepakt. Volgens Omroep Brabant werd de rapper, die vorige week al werd aangehouden vanwege een video die hij op YouTube had gezet, opgepakt vlak voor een optreden in een club in Tilburg.

De arrestatie verliep zonder problemen en de rapper werkte met de politie mee. Het is nog niet duidelijk waarom Boef dit keer in de kraag werd gevat.

Een video die Boef vorige week online had gezet leidde tot onrust in Tilburg. Hij wilde een ruzie uitvechten met een andere rapper, Para Soma. Dit had tot gevolg dat zo'n honderd mensen de straat op gingen. Het Openbaar Ministerie wil dat Boef wordt vervolgd voor het beledigen van agenten in zijn video's.

Rapper boef opnieuw opgepakt
Rapper boef opnieuw opgepakt (Foto: BuzzE)

Aboutaleb onthult monument lichaamsdonatie

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam onthult zaterdag een monument voor mensen die hun lichaam na hun overlijden ter beschikking stellen aan de wetenschap. Jaarlijks gaat het om vijfhonderd lichamen.

Het initiatief voor het monument komt van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat elk jaar honderd lichamen ontvangt. Ze worden gebruikt voor onderzoek naar nieuwe operatietechnieken en voor medisch-wetenschappelijk onderwijs.

Het monument, ontworpen door Wim ter Steege, staat op begraafplaats Hofwijk bij de Rotterdamse wijk Overschie. Het bestaat uit een glasplaat met een gedicht, geschreven door een medisch student.

Het is in de eerste plaats bedoeld als plek voor nabestaanden die geen urn hebben of grafsteen om te bezoeken. De lichamen worden soms jarenlang gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, om uiteindelijk anoniem te worden gecremeerd of begraven.

Aboutaleb onthult monument lichaamsdonatie
Aboutaleb onthult monument lichaamsdonatie (Foto: ANP)

Voor het eerst euthanasie bij kind in België

Voor het eerst heeft een minderjarige in België euthanasie gekregen. Het kind was ongeneeslijk ziek. Het is niet bekend hoe oud het kind was, wanneer het is overleden en of het een jongen of meisje was. België is het enige land ter wereld waar euthanasie wettelijk is toegestaan voor alle minderjarigen.

Professor Wim Distelmans, voorzitter van de Federale Evaluatie en Controlecommissie Euthanasie, bevestigt in de krant Het Nieuwsblad dat de uitvoerende arts de euthanasie deze week heeft aangemeld. Het gaat om een Nederlandstalig dossier, wat erop wijst dat de euthanasie in Vlaanderen is uitgevoerd.

Euthanasie op een minderjarige is in België sinds begin 2014 mogelijk in uitzonderlijke en uitzichtloze gevallen. "Er zijn gelukkig erg weinig kinderen die in aanmerking komen, maar dat betekent niet dat we hun het recht op een waardige dood mogen ontzeggen." zegt Distelmans.

Voor het eerst euthanasie bij kind in België
Voor het eerst euthanasie bij kind in België (Foto: ANP)

WADA vreest meer onthullingen van hackers

Het mondiale antidopingagentschap WADA vreest dat hackers de komende dagen nog meer vertrouwelijke medische gegevens van sporters naar buiten gaan brengen. De hackers, die zichzelf de 'Fancy Bears' noemen, publiceerden deze week al geheime gegevens van onder anderen de tennissters Venus en Serena Williams, olympisch turnkampioene Simone Biles en de Britse wielrenners Bradley Wiggins en Chris Froome. Vrijdag volgde een nieuw bericht op de website van de Fancy Bears, die dit keer medische informatie over elf sporters uit Groot-Brittannië, Denemarken, Australië, Spanje en Duitsland naar buiten brachten.

"We blijven informatie verspreiden over de atleten die toestemming hebben van WADA om doping te gebruiken", schrijven de hackers, waarvan WADA beweert dat ze uit Rusland komen. Het dopingagentschap heeft naar eigen zeggen de hulp ingeroepen van de beste cyberexperts ter wereld en internationale juristen om te voorkomen dat meer gevoelige informatie op straat komt te liggen.

Laura Trott is de bekendste van de elf sporters van wie vrijdag de medische gegevens werden gepubliceerd door de Fancy Bears. De Britse baanwielrenster prolongeerde vorige maand in Rio haar olympische titels op de ploegachtervolging en het omnium. Trott mocht met toestemming van WADA een medicijn gebruiken dat een middel bevat dat op de verboden lijst staat, een zogeheten medisch attest. Dergelijke attesten komen vaker voor in de topsport.

Ook de gegevens van onder anderen de zwemsters Jeanette Ottesen en Mireia Belmonte, beiden op de Spelen goed voor eremetaal, zijn geopenbaard. "Dit is helaas heel vervelend voor alle betrokkenen", meldde WADA vrijdag in een verklaring. "We moeten voorbereid zijn op meer."

WADA vreest meer onthullingen van hackers
WADA vreest meer onthullingen van hackers (Foto: BuzzT)

Ten Hag: "Dit mag niet bij FC Utrecht"

FC Utrecht wacht na vrijdagavond nog altijd op de eerste competitiezege. Erik ten Hag zag zijn ploeg op eigen veld met 1-5 verliezen van FC Groningen. "Dit mag niet bij FC Utrecht", vertelde Ten Hag tegen FOX Sports. "De organisatie was niet goed. We hebben geen compact voetbal gezien. Als je zo ver van je tegenstander gaat staan, dan loop je tegen grote problemen op."

"Iedereen moet z'n verantwoordelijkheid pakken in de defensieve organisatie en dat deden we vandaag niet. We hebben het defensief laten liggen. Maar dat heeft niet alleen met de verdediging te maken. Alle goals zijn countergoals."

"We zijn onze eigen vijand vanavond." Utrecht zakte door de nederlaag naar de voorlaatste plaats in de Eredivisie met zes punten. PEC Zwolle staat laatste, maar komt zondag nog in actie tegen AZ.

Eric ten Hag voor de dug-out van FC Utrecht. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Eric ten Hag voor de dug-out van FC Utrecht. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Liverpool bezorgt Chelsea eerste nederlaag

Liverpool is in de Premier League op gelijke hoogte gekomen met Chelsea. In een onderling treffen was de ploeg met 1-2 te sterk. Liverpool na vanaf de aftrap het initiatief en zag dat na zeventien minuten beloond worden.

Dejan Lovren strafte chaos in de Chelsea-verdediging. De verdediger kon de bal simpel met de binnenkant voet in de verre hoek volleyen na een voorzet van Adam Lallana: 0-1.

Tien minuten voor rust bracht Jordan Henderson zijn ploeg in een zete. De middenvelder schoot vanaf afstand fantastisch raak en liet Thibaut Courtois volledig kansloos en zorgde daarmee voor de 0-2 ruststand. Na ruim een uur spelen zorgde Diego Costa voor de aansluitingstreffer namens Chelsea. De Spaanse spits kon simpel raakschieten na goed voorbereidend werk van Nemanja Matić. Verder dan 1-2 kwamen The Blues niet.

Zowel Chelsea als Liverpool hebben nu tien punten uit vijf wedstrijden en staan daarmee voorlopig derde en vierde in de Premier League.

Feest bij Liverpool. (PRO SHOTS/Action Images)
Feest bij Liverpool. (PRO SHOTS/Action Images)

Terreurdreigingsniveau in jaren niet zo hoog

De dreiging van terreuraanslagen is in jaren niet zo groot geweest als nu. Dat zegt de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Rob Bertholee, zaterdag in een interview in de Volkskrant. Dieper ingaan op de aard van de dreiging kan de AIVD-baas echter niet omdat dat het inlichtingenwerk teniet zou kunnen doen. "Frustrerend", aldus Bertholee.

"De dreiging is nog nooit zo groot geweest sinds ik hier vijf jaar geleden hoofd van de dienst werd. Sinds eind 2012 zag ik het aantal uitreizigers toenemen. Nu zijn het er 260. Als je bij IS zit, ben je betrokken bij geweld, dat geldt voor iedereen. Kijk naar de recente aanhouding van vrouwen in Parijs. Ook zij zijn bereid aanslagen te plegen", stelt de AIVD-baas.

De dreiging is volgens hem meervoudig. Getraumatiseerde terugkeerders, terugkeerders die bewust opgaan in de gemeenschap om later toe te slaan en mensen die zich via sociale media laten inspireren, vormen allemaal een gevaar.

WhatsApp
Mede daarom wil Bertholee toegang tot de chatdiensten WhatsApp, Telegram en Signal. Het is hem een doorn in het oog dat mogelijke terrorristen vrijelijk met elkaar kunnen communiceren met dit soort programma´s. Het is volgens hem essentieel voor het beschermen van de rechtsorde. "Ik wil van iedereen die een bedreiging vormen de communicatie inzien."

Terreurdreigingsniveau in jaren niet zo hoog
Terreurdreigingsniveau in jaren niet zo hoog (Foto: ANP)

Luchtlandingen herdacht op Ginkelse Heide

Circa 750 Rode Baretten uit acht landen herdenken zaterdag de grote luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 met een sprong boven de Ginkelse Heide, bij Ede.

Voor de dropping worden de grootste militaire transportvliegtuigen ingezet, zoals de Duitse Transalls C-160, een Nederlandse en Poolse Hercules C-130 en twee Boeing C-17 Globemasters III. De Boeings kunnen elk ongeveer 100 parachutisten vervoeren. De vliegtuigen kiezen vanaf vliegbasis Eindhoven het luchtruim.

De dropping van de parachutisten is onderdeel van een driedaagse Airborne-herdenking op vrijdag, zaterdag en zondag in Arnhem, Oosterbeek en Ede.

Bijzondere gast is de Britse majoor Kenneth Mayhew. Met z'n 99 jaar is hij de oudste nog levende drager van de Militaire Willemsorde, Nederlands hoogste militaire onderscheiding. Mayhew werd op 24 april 1946 onderscheiden voor wapenfeiten bij Venray en Overloon en de bevrijding van Weert op 22 september 1944.

Luchtlandingen herdacht op Ginkelse Heide
Luchtlandingen herdacht op Ginkelse Heide (Foto: ANP)

Oceaanbedwinger roeit voor goede doel

Oceaanroeier Ralph Tuijn gaat met drie anderen roeien voor het goede doel. Hij en zijn ploeg roeien een week lang non-stop de Rijn af om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ziekte MS.

Ze beginnen zaterdag in het Zwitserse Basel en hopen op 25 september, 800 kilometer verder, aan te leggen bij het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. De tocht kent verschillende hindernissen: tijdens het eerste deel moeten de roeiers tientallen sluizen passeren, daarna moeten ze rekening houden met het drukke scheepvaartverkeer op de Rijn en met sterke stromingen rond sluizen, bruggen en strekdammen.

Ralph Tuijn vestigde vorig jaar met vier ploeggenoten een wereldrecord door in 51 dagen en 17 uur de Atlantische Oceaan over te roeien.

Oceaanbedwinger roeit voor goede doel
Oceaanbedwinger roeit voor goede doel (Foto: ANP)

Spullen van Reagan worden geveild

Meer dan zevenhonderd persoonlijke eigendommen van voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy komen vanaf maandag onder de hamer bij veilinghuis Christie's in New York. Naar verwachting levert de verkoop omgerekend ongeveer 1,8 miljoen euro op.

De opbrengst gaat in zijn geheel naar The Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute, die onder meer de kunstsector steunt. Het topstuk van de veiling is een ketting van Nancy van diamant en goud van de beroemde juwelier Van Cleef & Arpels, die vermoedelijk tussen de 27.000 en 45.000 euro zal opbrengen. Een paar cowboylaarzen van Ronald wordt geschat op 18.000 euro.

Ronald Reagan stierf in 2004 op 93-jarige leeftijd. Zijn echtgenote stierf in maart dit jaar. Ze werd 94.

Spullen van Reagan worden geveild
Spullen van Reagan worden geveild (Foto: ANP)

Giel stopt met ochtendshow

Je dacht, het is al somber omdat de hittegolf voorbij is, maar nee er is triester nieuws te vertellen.

Radio-legende Giel stopt met zijn ochtendshow, zo weet het AD ons vannacht te vertellen. Ze hebben dit via de beruchte insiders vernomen. Deze bron wist ook te melden dat Domien hem gaat opvolgen in de ochtend (welke Domien? Verschuuren, Verschuuren!).

Wanneer deze spectaculaire wisseltruc van start zal gaan weet niemand precies, maar het zou zomaar begin volgend jaar kunnen zijn. Sinds 1997 maakte Giel een topshow in de ochtend. Duizenden artiesten kwamen langs, Opa vertelde het weerbericht en wat te denken van de radiomarathon die hij even deed. 

Toen de bron der bronnen Giel confronteerde met dit nieuws stamelde Giel: "Het klopt dat er veel in beweging is, maar het is nog niet beklonken. Ik sta midden in de keuken en jij wilt al weten wat het eten gaat worden...'' Daarna ging hij maar naar Domien om wat meer info uit hem te trekken. Domien wilde er niet op in gaan "Daar valt echt nog helemaal niets over te zeggen'', wil hij kwijt.

Ga jij Giel missen in de ochtend?


'Justitie VS onderzoekt dieselfraude Bosch'

De Amerikaanse justitie onderzoekt of de Duitse autotoeleverancier Bosch heeft samengezworen met Volkswagen in het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's. Dat meldden ingewijden rond de kwestie aan persbureau Bloomberg.

Bosch leverde de software waarmee de dieselfraude bij Volkswagen mogelijk werd gemaakt. Het bedrijf wordt al onderzocht door de Duitse autoriteiten en is daarnaast onderwerp van civiele rechtszaken in de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie zou ook te weten willen komen of naast Volkswagen andere automakers misbruik hebben gemaakt van de software van Bosch bij het gesjoemel met emissienormen.

Het bedrijf uit Stuttgart verklaarde mee te werken met onderzoeken van toezichthouders, maar gaf verder geen commentaar.

'Justitie VS onderzoekt dieselfraude Bosch'
'Justitie VS onderzoekt dieselfraude Bosch' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: heel aardig weer

Na een vaak sombere vrijdag met lokaal een bui is het de afgelopen nacht aardig opgeklaard, alhoewel er in het zuidwesten nog steeds bewolking kan zijn. In het noordoosten zou het ook plaatselijk mistig kunnen zijn. Het was in elk geval lekker koel de afgelopen nacht in vergelijking met de afgelopen week.

Vandaag begint de dag op veel plaatsen zonnig, maar in de middag en avond komt er meer bewolking en kunnen er in het zuidoosten enkele buien voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Maximumtemperatuur 22 graden. De wind draait naar het noorden en is matig. Morgen zal het weerbeeld waarschijnlijk ver hetzelfde zijn alhoewel er dan helemaal geen regen van betekenis meer zal vallen. Het weerbeeld voor na het weekend ziet er ook prima uit, redelijk zonnig en droog met temperaturen rond de 20 graden.

Ik wens jullie allemaal een fijn weekend!

Zon op 07:19
Zon onder 19:49
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

Hoe men van mais popcorn maakt (30+°)
Hoe men van mais popcorn maakt (30+°)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1787 De eerste constitutie van de Verenigde Staten wordt ondertekend.
1908 Een Wright Flyer stort neer in Virginia, waarbij de passagier omkomt en piloot Orville Wright gewond raakt. Dit is het eerste vliegtuigongeluk in de moderne luchtvaart.
1931 RCA brengt zijn eerste grammofoonplaat uit.
1939 De Sovjet-Unie valt Polen binnen (Sovjet-aanval op Polen)
1944 De USAAF en de RAF voeren als onderdeel van Operatie Market Garden een bombardement uit op de kazernes van Ede. Veel bommen komen echter in de bebouwde kom van Ede terecht. Er vallen 69 burgerslachtoffers.
1958 De eerste aflevering van Pipo de Clown verschijnt op de Nederlandse televisie.
1978 De Camp Davidakkoorden tussen Egypte en Israël worden gesloten.
2011 Begin van de Occupybeweging met Occupy Wall Street.


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.