FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 januari 2016

Obama bezoekt moskee in VS

Barack Obama bezoekt komende week voor het eerst sinds hij Amerikaanse president is een moskee in de Verenigde Staten. Hij wil daarmee een lans breken voor de vrijheid van godsdienst en zo reageren op de toenemende anti-islamitische stemming in de Verenigde Staten.

In de moskee Islamic Society of Baltimore voert Obama woensdag een rondetafelgesprek met de gemeenschap, zo zei een woordvoerder van het Witte Huis zaterdag. Obama zal in de moskee het belang van trouw blijven aan Amerikaanse kernwaarden benoemen, oproepen tot godsdienstvrijheid en hij vraagt mensen zich uit te spreken tegen onverdraagzaamheid.

Obama nam de laatste tijd vaak openlijk afstand van anti-islamitische opmerkingen van andere politici, met name die van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Tijdens zijn buitenlandse reizen bezocht Obama regelmatig moskeeën.

Obama bezoekt moskee in VS
Obama bezoekt moskee in VS (Foto: ANP)

Marine krijgt dankbrief voor hulpactie op zee

Het marinefregat De Ruyter is hartelijk bedankt voor de hulp die het heeft verleend aan een vrachtschip dat voor de Britse kust in grote problemen was gekomen. De hulpactie vond vrijdag plaats onder lastige weersomstandigheden.

Volgens Britse media dreef de door een motorstoring getroffen MV Verity met zeven bemanningsleden richting de kust bij Hartland Point. Het Nederlandse fregat De Ruyter nam het 91 meter lange schip op sleeptouw naar een plek waar het veilig voor anker kon gaan.

Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk laat weten dat de bemanning van het Nederlandse fregat inmiddels een bedankbrief heeft gekregen van de Verity. "Het niveau van de assistentie, het zeemanschap en het professionalisme van de bemanning was hoger dan de hoogst mogelijke standaard", staat in de brief te lezen.

Marine krijgt dankbrief voor hulpactie op zee
Marine krijgt dankbrief voor hulpactie op zee (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 30/01/2016

Vanavond werden er vier wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PSV werd in ieder geval voor één dag koploper door hekkensluiter De Graafschap met 4-2 te verslaan. Verder won FC Groningen met 1-3 van PEC Zwolle en was AZ met 0-3 te sterk voor N.E.C. Vitesse in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Excelsior.

PSV

4 - 2

De Graafschap

 17' L. de Jong
 31' Pröpper
 44' Narsingh
 84' Pereiro
   68' v.d.Pavert
 80' Straalman
 
 Gele kaart: , Driver, (De Graafschap)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.500
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: Locadia mist pen.(37)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Isimat-Mirin
Moreno (Willems/62)
Pröpper
Hendrix
Guardado (Schaars/82)
Narsingh
L.de Jong
Locadia (Pereiro/62)
  Jurjus
Straalman
Pröpper
v.d.Pavert
Cicek
Vida
Kaak (Diemers/71)
Smeets (El Jebli/81)
Driver
Peters (Kabasele/59)
Vermeij

PEC Zwolle

1 - 3

FC Groningen

 56' Lam    17' Sörloth
 62' De Leeuw
 77' Hoesen
 
 Gele kaart: Lam, Dekker, (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.225
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Marcellis (Becker/58)
Lam (Schenkeveld/84)
Bouy
v.Polen
Ehizibue
Brama (Dekker/72)
Marinus
Menig
Nijland
Veldwijk
  Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Payne
Maduro
De Leeuw (Bacuna/83)
Tibbling
Linssen (Idrissi/70)
Sörloth (Hoesen/23)
Drost

N.E.C. Nijmegen

0 - 3

AZ

     1' Henriksen
 15' Jahanbakhsh
 72' García
 
 Gele kaart: Woudenberg, Limbombe, (N.E.C. Nijmegen), Jahanbakhsh, Johansson, (AZ)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.130
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Appiah
Dumic
Golla
Woudenberg
Bikel (Roman/70)
Foor
Breinburg (Sleegers/36)
Rayhi (Ritzmaier/21)
Santos
Limbombe
  Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps
v.Overeem (Haye/54)
Henriksen
Rienstra
Jahanbakhsh (García/69)
Janssen
Dos Santos (Tankovic/76)

Vitesse

0 - 0

Excelsior

 
 Gele kaart: Brown, (Vitesse), Kruys, Bruins, v. Weert, (Excelsior)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 20.112
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
v.d.Werff
Kruiswijk
Ota
Yeini
Kazaisjvili
Nakamba
Ibarra (Dauda/71)
Solanke (Nathan/60)
Brown
  Kurto
Bovenberg
Fischer
Drost
Karami
Bruins (v.Mieghem/74)
Kruys
Stans (Vermeulen/74)
Kuwas
v.Weert (Elbers/85)
Auassar

Vrouw ligt op sterfbed, inbrekers jatten spaargeld

Een stel inbrekers sloeg hun slag in het huis van de 86-jarige Willem Klokker terwijl hij zijn vrouw bijstond in haar laatste uren in het Hospice Utrecht. De dag voor haar overlijden kwam de schoondochter van het paar erachter dat er was ingebroken in het huis. Willem Klokker deed zijn verhaal aan het Algemeen Dagblad.

De dieven hebben een geldkistje met daarin 1700 euro weggenomen uit de linnenkast. Klokker spaarde voor een elektrische fiets. “Ik fietste nog veel, maar nu ik ouder word, leek een elektrische fiets mij wel een goed idee.

Hoewel Klokker nog wel een gewone fiets heeft, zal hij niet veel meer gaan fietsen, tenzij zijn kleinkinderen op het huis komen passen. Hij durft het niet meer onbeheerd achter te laten. Echt veel vrienden of familie heeft de weduwnaar ook niet meer. Zijn zoon overleed op 40-jarige leeftijd  aan de gevolgen van kanker. 

Update 22.07 uur
Het verhaal van Willem Klokker heeft op de website van het Algemeen Dagblad voor veel verontwaardiging onder de lezers gezorgd. Inmiddels zijn er al drie elektrische fietsen aangeboden aan de treurende weduwnaar. Ook profvoetballer Rodney Sneijder wilde graag iets voor de man doen.

Klokker houdt vooralsnog alle hulp af: "Ik heb nog een goede, gewone fiets in de schuur staan, daar red ik het nog prima mee. Mijn hoofd staat nu helemaal niet meer naar een nieuwe fiets. Iedereen heel erg bedankt, maar ik wil eerst het verlies van mijn vrouw verwerken." 

Negen arrestaties bij protesten in Dover

Bij botsingen tussen groepen demonstranten in Dover zijn zaterdag negen mensen opgepakt. Mensen die protesteerden tegen immigranten stonden tegenover mensen die protesteerden tegen racisme. Er werd gegooid met stenen en rookbommen.

Volgens de politie brak één demonstrant een arm en liepen vijf anderen lichte verwondingen op.

Negen arrestaties bij protesten in Dover
Negen arrestaties bij protesten in Dover (Foto: ANP)

Dode bij schietpartij carnavalsoptocht Rio

In het centrum van Rio de Janeiro is bij een schietpartij tijdens een carnavalsoptocht een dode gevallen. Dat meldt de Braziliaanse krant O Globo zaterdag.

Een paar dagen voor de officiële start van carnaval in Brazilië openden meerdere personen het vuur. Waarom ze dat deden, is nog niet duidelijk. De dode is een 24-jarige man. Twee anderen raakten gewond.

In Rio de Janeiro, waar in augustus de Olympische Spelen zijn, waren vorig jaar met 1202 moorden juist de minste moorden in 25 jaar tijd. In 1994 werden in de Braziliaanse stad nog 4081 mensen vermoord.

Dode bij schietpartij carnavalsoptocht Rio
Dode bij schietpartij carnavalsoptocht Rio (Foto: ANP)

Aangifte burgemeester Gouda om bedreiging

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda gaat aangifte doen van bedreiging in verband met de komst van een asielzoekerscentrum. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente zaterdag laten weten.

In een fietstunnel in de wijk Goverwelle werden zaterdag bekladdingen ontdekt, gericht tegen het asielzoekerscentrum. "Dood aan Milo Schoenmaker", was één van de teksten.

Volgens de woordvoerder is het standaardprocedure dat de burgemeester aangifte doet na dit soort uitingen. De graffiti wordt zo snel mogelijk verwijderd.

In de wijk waar het azc moet komen zijn nog gesprekken met de bewoners gaande over de precieze invulling van de plannen.

Aangifte burgemeester Gouda om bedreiging
Aangifte burgemeester Gouda om bedreiging (Foto: ANP)

A15 afgesloten door ongeluk

Voor de vierde keer is zaterdag een deel van een snelweg afgesloten. Door een ongeluk met meerdere auto's op de A15 ter hoogte van de afrit Geldermalsen is die snelweg tussen Gorinchem en Nijmegen dicht, laat de VID weten. 

Eerder zaterdag was de Afsluitdijk urenlang dicht vanwege een defecte brug. De A12 bij Gouda ging ook langere tijd dicht na een kettingbotsing. De A59 was ook enige tijd afgesloten na een ongeluk. Dat gebeurde ter hoogte van Den Bommel.

Opnieuw deel snelweg afgesloten
Opnieuw deel snelweg afgesloten (Foto: ANP)

Arrestaties Zweden na bedreigen vluchtelingen

In Stockholm zijn zaterdag twee mensen gearresteerd voor het bedreigen en intimideren van asielzoekers. Vrijdagavond trok een grote groep gemaskerde in het zwart geklede mensen door de straten van Stockholm. Ze deelden folders uit en dreigden een groep jonge Noord-Afrikaanse vluchtelingen aan te vallen.

Op de folders staat dezelfde tekst als eerder al op sociale media in Zweden te lezen was: "Wanneer de straten in Zweden niet meer veilig zijn voor de gewone Zweden is het onze plicht om het probleem op te lossen." Een groep van zo'n 200 mensen verzamelde zich om een statement te maken tegen de groep vluchtelingen die rondhangt bij het Centraal Station van Stockholm. "De politie heeft ruimschoots aangetoond de vluchtelingen niet in toom te houden en we zien nu geen alternatief dan ze de straf te geven die ze verdienen", zo stelt de groep verder.

De spanningen in Zweden nemen toe nadat deze week een medewerkster van een vluchtelingenopvang werd doodgestoken. Zweden telt ongeveer 10 miljoen inwoners en liet vorig jaar 163.000 asielzoekers toe.

Arrestaties Zweden na bedreigen vluchtelingen
Arrestaties Zweden na bedreigen vluchtelingen (Foto: ANP)

Frans protest tegen verlenging noodtoestand

In meerdere steden in Frankrijk zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de geplande verlenging van de noodtoestand in het land. Meerdere mensenrechtenorganisaties en de vakbond van rechters hadden opgeroepen tot de demonstraties. Het protest richtte zich naast het verlengen van de noodtoestand ook op het plan om veroordeelde terroristen het Franse staatsburgerschap te ontnemen.

Volgens de radiozender 'France Info' is op ongeveer tachtig verschillende locaties gedemonstreerd.

Na de aanslagen in november in Parijs kondigde de Franse president François Hollande de noodtoestand af. Daardoor is het voor de autoriteiten makkelijker om terreurverdachten onder huisarrest te plaatsen en om huiszoekingen te doen zonder gerechtelijk bevel.

De noodtoestand geldt nu tot 26 februari. Het plan is om die periode met drie maanden te verlengen.

Frans protest tegen verlenging noodtoestand
Frans protest tegen verlenging noodtoestand (Foto: ANP)

Merkel: vluchtelingen na oorlog terug

Angela Merkel heeft de vluchtelingen die de voorbije periode naar Duitsland zijn gekomen, zaterdag opgeroepen na de oorlog terug te keren naar hun eigen land. De Duitse bondskanselier zei zaterdag tijdens de landelijke partijdag van de CDU dat asielzoekers goed duidelijk moet worden gemaakt dat het gaat om een tijdelijke verblijfsstatus die ze hebben.

"We verwachten dat als er weer vrede is in Syrië en de IS in Irak is verslagen, dat je met de ervaringen en kennis die je bij ons hebt opgedaan weer terugkeert naar je thuisland", zo richtte ze zich tot de vluchtelingen.

Merkel hoopt op een herhaling van de jaren negentig. Na de oorlog in Joegoslavië keerde ongeveer 70 procent van de vluchtelingen weer terug naar het land van herkomst.

Duitsland liet vorig jaar ongeveer een miljoen vluchtelingen toe. De meesten zijn afkomstig uit Syrië.

Merkel: vluchtelingen na oorlog terug
Merkel: vluchtelingen na oorlog terug (Foto: ANP)

Mechanische doping: "Die fiets was niet van ons"

De Belgische veldrijdster Femke van den Driesche lijkt een wereldprimeur te hebben op het gebied van mechanische doping, maar haar vader is het daar geenszins mee eens. "Het was de fiets van Femke niet", aldus haar vader tegenover De Standaard. Hij reageert op het bericht dat de in beslag genomen fiets die van zijn dochter zou zijn.

"De fiets is helemaal tot in de materiaalpost gebracht door iemand uit haar entourage, die nogal eens met haar traint", zo legt vader uit. "Hij heeft zich al tig keer verontschuldigd voor deze ongelukkige situatie, het was zelfs helemaal nooit de bedoeling dat Femke op die fiets zou rijden." Hij is er stellig over dat zijn dochter de fiets tijdens het WK ook helemaal niet gebruikt heeft. "Ze heeft er absoluut niet op gereden, maar natuurlijk zijn we wel heel erg onder de indruk van dit gedoe. Femke is helemaal ondersteboven van de beschuldigingen."

Wat de door wielerbond UCI gebruikte term 'technische fraude' exact betekent weet ook vader Van den Driesche niet. "Maar als valsspelen de bedoeling was, zou ze toch ook wel daadwerkelijk op die fiets gereden hebben vandaag? Ze is al Belgisch en Europees kampioene, waarom zou je dit op een WK dan doen?", vraagt hij zich af.

Roest plek op WK allround door neus geboord

Patrick Roest lijkt een startplek op het wereldkampioenschap allround door de neus te zijn geboord. De Nederlandse schaatser won bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger weliswaar de driekamp van Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, maar een val van laatstgenoemde op de vijf kilometer zorgde ervoor dat Nederland slechts twee startbewijzen voor het WK allround heeft.

Sven Kramer, al zeker van het WK, won de 5.000 meter in een tijd van 6.15,71 en was hiermee Jorrit Bergsma en de Canadees Ted-Jan Bloemen ruim twee seconden te snel af. In de wereldbeker leidt Bergsma met 410 punten tegenover 380 punten voor Kramer die daardoor bij de wereldbekerfinale in Heerenveen nog alle kans heeft om deze te winnen.

Het verhaal was echter de strijd om het laatste ticket voor het WK allround. Na de 1500 meter van gisteren had Roest de beste papieren voor een plekje naast Kramer en Jan Blokhuijsen en hij zette met een persoonlijk record van 6.23,35 in de B-groep een sterke tijd neer. De Vries moest tijd op hem goedmaken, maar kwam in 6.22,33 over de streep, niet voldoende voor plaatsing. Ook Stroetinga had nog kans, maar een valpartij zorgde ervoor dat hij op slag kansloos werd. Het wierp hem buiten de top-24, terwijl zowel Roest als De Vries en Stroetinga bij de beste 24 hadden moeten eindigen om Nederland een derde startplek op het WK allround te geven.

Er bestaat nog een kleine kans dat Roest alsnog mee mag doen met het WK, maar dan moeten wel eerst drie mensen afzeggen.

'Suďcidale homo's horen geen hulp te krijgen'

Jongeren die door hun seksualiteit met zichzelf in de knoop liggen, zouden geen hulp moeten krijgen van iemand die ze begrijpt en een goed luisterend oor is. Dat is althans de mening van politica Sally Kern uit Oklahoma. Oklahoma is een staat van Amerika.

Om er zeker van te zijn dat jongeren die worstelen met het feit dat ze homoseksuele gevoelens hebben, een doodongelukkig leven vol onbegrip krijgen, probeert mevrouw Kern er een wet doorheen te drukken die dit mogelijk maakt. Het wetsvoorstel behelst namelijk dat jonge mensen, veelal afkomstig uit een homofoob gezin, geen hulp mogen krijgen van homo-vriendelijke therapeuten of psychiaters.

De reden hiervan is dat Kern zelf begiftigd is met de geestelijke aandoening die 'religie' genoemd wordt, een aandoening waarvan bekend is dat het de slachtoffers ongevoelig maakt voor de gevoeligheden van anderen. Het onvermogen om een ander mens geluk of een mogelijkheid op een normaal leven te gunnen, is vaak een symptoom die bij deze ziekte hoort.

Kinderen die opgroeien in een omgeving die niet openstaat voor hun andersgeaardheid, hebben een verhoogde kans op depressiviteit, angststoornissen en zelfs zelfmoord. Een gesprek of therapie met iemand die hun gevoelens in goede banen kan leiden, doet hierbij vaak wonderen. Maar helaas... mensen als mevrouw Kern vinden dat dit niet hoort en willen dit bij de wet verbieden.

Het wetsvoorstel houdt in dat geen (school)adviseur, therapeut, sociale werker, bewindvoerder, leraar of wie dan ook, een minderjarig persoon door zou moeten verwijzen naar een organisatie die betrekking heeft op seksualiteit. Dit soort moderniteiten staan namelijk haaks op een boekje dat geschreven/samengesteld is in een tijd toen men nog de vaste overtuiging dat slangen kunnen praten, de vrouw afkomstig is uit de rib van een man en mensen in zoutpilaren kunnen veranderen.

Mevrouw Kern beschouwd het als haar kerntaak om homo's en anderen mensen die er een andere moraal dan zij erop na houden, zoveel mogelijk rechten te ontzeggen. Zo is ze fervent tegenstander van het homohuwelijk en vindt ze dat mensen met het Hiv-virus niet horen te trouwen.

Kern haalde eerder de lachers op haar hand toen ze vond dat het geloof in een 'jonge Aarde' (een aarde van zo'n 6000 jaar oud) geen enkel beletsel hoeft te zijn om toch een graad op het gebied van geo-wetenschap te halen. Uiteraard is ze zelf creationist.

Arsenal zet Burnley pas na rust opzij in FA Cup, Hattrick Iheanacho is Villa te machtig

Arsenal had het de eerste helft lastig tegen Burnley, maar stelde zaterdagmiddag na rust orde op zaken door met 2-1 te winnen en daarmee de volgende FA Cup-ronde te bereiken.

De bezoekers zochten in de beginfase van het bekerduel veelvuldig de aanval met een hoofdrol voor Sam Voakes. Maar tegen de verhouding in scoorden juist de Gunners het openingsdoelpunt. Een slimme pass van Alexis Sanches zorgde ervoor dat Calum Chambers de ruimte kreeg om tot een schot te komen. De inzet van vlak buiten het strafschopgebied was gelijk prijs: 1-0.

Na de openingstreffer sloop er wat gemakzucht in het team van Wenger. Met verdediger Michael Keane voorop in de strijd – zijn intercepties van Arsenal-aanvallen zorgden voor vertrouwen bij Burnley - werd de Londense equipe met de neus op de feiten gedrukt.

Een crosspass van Burnley-back Tendayi Darikwa kon niet worden onderschept door de defensie van de Gunners. Daardoor kon Sam Voakes er met de bal vandoor gaan, en vervolgens doeltreffen: 1-1. Een mentale tik voor de gastheren, die de Championship-club in feite zélf weer in het zadel hielp.


Kelechi Promise Iheanacho was zaterdag de grote man op Villa Park. Manchester City plaatste zich, mede door een hattrick van de 19-jarige, voor de vijfde ronde van de FA Cup: 0-4.

De Nigeriaan zette Aston Villa al na vier minuten op achterstand. Bij een corner viel de bal na een geblokte kopbal van Fernando precies voor de voeten van Iheanacho, die het leer tegen de touwen schoot, 0-1. Halverwege de eerste helft kreeg City een penalty na een overtreding op Raheem Sterling. Iheanacho maakte vanaf de stip zijn tweede van de middag, 0-2.

Het lukte Villa niet een aansluitingstreffer te produceren in het restant van het eerste bedrijf en na rust leek de 1-2 verder weg dan de 0-3. Het duurde tot de 74 minuut dat de 0-3 ook werkelijk viel. Iheanacho vormde het eindpunt van een snelle City-counter. Heel beheerst nam de jongeling de derde City-goal voor zijn rekening en completeerde daarmee zijn hattrick.

Twee minuten later zorgde Sterling voor de eindstand. Een volley van Iheanacho werd door Sterling tegen de touwen gewerkt: 0-4. Een redelijk eenvoudige zege voor City, dat veel steunpilaren rust gunde met het oog op het drukke programma. Voor Villa, dat negentig minuten speelde met ex-Groninger Leandro Bacuna, is de strijd om de FA Cup voorbij.


Vanaf het begin van de tweede helft werden gasten teruggedrongen. Het liet zien dat Arsenal geen intentie had om het duel te laten lopen. Het was typerend dat de Burnley-spitsen Andre Gray en Vokes niet meer de middenlijn overstaken.

Alexis Sánchez bezorgde Wenger en co in de 53e minuut de verdiende 2-1 door een assist van Alex Oxlade-Chamberlain te promoveren tot treffer. Sánchez was daarna nog een paar keer dichtbij een goal, en ook Theo Walcott mocht aan een doelpunt ruiken. De marge bleef bij een treffer steken, maar dat was genoeg voor de overwinning.

Crystal Palace heeft Stoke City uit de FA Cup geknikkerd. Een vroeg doelpunt van Wilfried Zaha was voor de Londenaren genoeg om door de bekeren: 1-0.

Na zeventien minuten spelen werkte aanvaller Zaha de bal op aangeven van Yohan Cabaye tegen de touwen: 1-0. Het bleek een onoverbrugbare achterstand voor Stoke, dat negentig minuten met Erik Pieters en Marco van Ginkel in de ploeg speelde. Ibrahim Afellay zat op de bank, maar maakte niet als invaller zijn opwachting.

Rood aangelopen Atlético strijdend ten onder tegen Barcelona

FC Barcelona is er zaterdag in geslaagd zijn koppositie te verstevigen. Dankzij twee rode kaarten voor Atlético Madrid wist de ploeg in eigen huis met 2-1 te winnen.

Atlético Madrid wist dat het moest winnen om Barcelona niet uit het oog te verliezen en begon veelbelovend aan het duel. De ploeg van Diego Simeone liet zien te komen voor de drie punten en kwam fel uit de startblokken. De verdediging van Barcelona werd onder druk gezet, waardoor de thuisploeg er niet in slaagde om in de wedstrijd te komen.

Dit leidde tot een vroege treffer van Atlético. Jordi Alba ging aan de linkerkant in de fout en gaf Saúl Niguez ruimte om een voorzet te geven. Antoine Griezmann ging bij de eerste paal onder de bal door, maar Koke stond vervolgens volledig vrij in het strafschopgebied om de bal binnen te werken. Claudio Bravo was kansloos op de inzet van de middenvelder.

Na de tegentreffer bleef Atlético de bovenliggende partij, maar vergat het de voorsprong uit te breiden. Hierdoor kreeg Barcelona de kans om terug te komen in de wedstrijd en deed dit via Lionel Messi. De ploeg had nog amper een kans gecreëerd, maar de eerste échte goede aanval van de thuisploeg was genoeg om op gelijke hoogte te komen.

Vervolgens nam het elftal van Luis Enrique het initiatief over en kantelde de wedstrijd volledig. Atlético slaagde er niet meer in om de bal lang in bezit te houden en kwam ongeveer tien minuten voor tijd op achterstand door een knappe treffer van Luis Suárez. De aanvaller kreeg een lange bal van Dani Alves en schoof hem tussen de benen door van Atlético-doelman Jan Oblak.

Niet veel later werd het nog erger voor de ploeg van Simeone. Een minuut voor het rustsignaal ging Felipe Luis hard door op Messi. De verdediger kwam met gestrekt been in op de knie van de Argentijn en werd terecht met een rode kaart van het veld gestuurd.

In de tweede helft was er echter aan niets te merken dat Atlético met tien man stond. De bezoekers bleven strijden en kregen zelfs de beste kansen. Griezmann had zijn ploeg op gelijke hoogte moeten schieten, maar Bravo voorkwam op wonderbaarlijke wijze dat de Fransman vanaf vijf meter van het doel het net wist te vinden.

Iets minder dan een half uur voor het laatste fluitsignaal leek alle hoop van Atlético dan toch te verdwijnen. De ploeg kreeg opnieuw een rode kaart na een harde tackle van Diego Godín op landegenoot Suárez. De verdediger kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest vertrekken.

Barcelona spaarde Atlético en nam gas terug. De koploper van de Primera Division speelde de wedstrijd rustig uit en vertrouwde erop dat de Madrilenen met negen man niet voor een stunt konden zorgen.

Spionagegier weer vrij

Een van spionage-activiteiten verdachte vale gier is weer vrijgelaten nadat deze vorige week dinsdag in Libanon werd opgepakt. De vogel was vorige week de Israëlisch-Libanese grens overgevlogen en wekte een verdachte indruk bij de lokale bevolking vanwege een zender die het dier bij zich droeg.

De zender bleek echter niet om te spioneren maar werd gebruikt om de gigantische roofvogel te kunnen volgen. Het dier maakt namelijk deel uit van een beschermingsproject op de Golanhoogte en is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje. De gier kon terugkeren naar Israël dankzij het Libanese leger en blauwhelmen van de VN. De Israëlische gier wordt behandeld voor lichte verwondingen die het beest aan zijn hachelijke avontuur heeft overgehouden.

In 2011 werd ook al eens een Israëlische gier in Saudi-Arabië van spionage-activiteiten verdacht. Uiteindelijk bleek er ook toen geen sprake van een zionistisch complot.

'Fiets met motortje gevonden bij topfavoriete WK veldrijden'

De Belgische veldrijdster Femke van den Driessche lijkt een wereldprimeur te hebben. Echt een positieve primeur is het echter niet, want het lijkt er alle schijn van te hebben dat de 19-jarige tijdens het WK veldrijden in Heusden/Zolder betrapt is op het gebruik van zogenaamde mechanische doping.

Voor eigen publiek was Van den Driessche de topfavoriete om goud te winnen bij de dames tot 23 jaar. Bij de start ging het echter al flink mis en voor het ingaan van de laatste ronde werd de Belgische ook nog eens getroffen door mechanische pech. Ze kwam te voet over de finishlijn om de laatste ronde in te gaan, maar een minuutje later stapte Van den Driessche gedesillusioneerd af.

Peter van den Abeele van de UCI heeft tegenover Sporza inmiddels bevestigd dat er inderdaad een geval van mechanische doping is geconstateerd. Journalist Karl Vannieuwkerke wist vervolgens te melden dat het om de fiets van de Europees kampioene gaat, die door de UCI in beslag is genomen. De Belgische wielerbond heeft dat nieuws niet veel later ook bevestigd. 

Op het WK veldrijden wordt een nieuwe manier van controleren op technologische fraude getest. Officieel is nog niet exact bekend om wat voor mechanische doping het precies gaat, maar het lijkt er sterk op dat Van den Driessche het WK in is gegaan met een verborgen motortje in haar fiets.

Asielzoekers Amsterdam naar 16e pand

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep 'Wij Zijn Hier' in Amsterdam heeft zaterdag voor de zestiende keer een pand betrokken. De groep van zestig asielzoekers liet weten dat ze een leegstaand kantoorpand in Amsterdam Overamstel hebben gekraakt.

De vluchtelingen uit landen als Somalië, Soedan en Eritrea zwerven al sinds september 2012 door de hoofdstad van pand naar pand, uiteenlopend van de Vluchtkerk tot de Vluchtgarage. Halverwege deze maand vonden de asielzoekers tijdelijk onderdak in een loods van de Schram Film Studio's in Amsterdam-Noord nadat ze een gekraakt pand in Amsterdam-Zuidoost moesten verlaten.

De vluchtelingen willen geen gebruikmaken van de nachtopvang van de gemeente, de zogeheten bad, bed en brood-voorziening (van 17.00 uur tot 09.00 uur de volgende ochtend), omdat ze dan overdag op straat moeten leven. De groep weet niet hoe lang ze op de nieuwe plek kan blijven wonen. "Er is nog geen contact geweest met de eigenaar van het pand", aldus een woordvoerder.

Asielzoekers Amsterdam naar 16e pand
Asielzoekers Amsterdam naar 16e pand (Foto: ANP)

Hardwell koopt rijtjeshuis in Breda

Robbert van de Corput, beter bekend als dj Hardwell, heeft een rijtjeshuis gekocht in zijn geboorteplaats Breda. Volgens Bekende Buren is het zijn derde woning in de stad.

De 28-jarige Hardwell had al een designvilla met een waarde van bijna 1,3 miljoen euro en een appartement in Breda. Daar is deze week nog een rijtjeshuis bij gekomen op een steenworp afstand van het centrum, weet Bekende Buren.

Het huis, dat zowel een voor- als een achtertuin heeft, kostte de wereldberoemde dj 240.000 euro. Het totale woonoppervlakte is ongeveer 120 vierkante meter, verdeeld over twee woonlagen en een zolder met dakkapel.

Hardwell koopt rijtjeshuis in Breda
Hardwell koopt rijtjeshuis in Breda (Foto: BuzzE)

Turkije: Russen schonden luchtruim opnieuw

Turkije heeft de Russische ambassadeur zaterdag ter verantwoording geroepen. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vloog vrijdag een Russisch vliegtuig (SU-34) ondanks meerdere waarschuwingen het Turkse luchtruim binnen. In een verklaring zegt Turkije dat dit een signaal is dat Rusland er op uit lijkt de situatie te willen doen escaleren.

In november schoten de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht boven het grensgebied van Turkije en Syrië. Rusland kondigde daarna economische sancties af tegen Turkije. Ankara stelt dat het vliegtuig dat rebellen in het noordwesten van Syrië bestookte, het Turkse luchtruim schond. Moskou bestrijdt dat. De ruzie tussen Ankara en Moskou liep daarna op. De Russische overheid laat bijvoorbeeld vanaf 1 januari geen werk meer uitvoeren door Turkse ondernemingen in de bouw, in de toerisme- of in de dienstensector.

Turkije: Russen schonden luchtruim opnieuw
Turkije: Russen schonden luchtruim opnieuw (Foto: ANP)

Nederlandse pedo internationaal gezocht

De Nederlander Pieter C. die onlangs in België tot negentien jaar cel is veroordeeld voor onder meer seksueel misbruik van kleine kinderen, staat internationaal gesignaleerd. De zestigjarige man is op de lijst van meest gezochte personen geplaatst van Interpol.

C. stond in Antwerpen terecht voor het misbruiken van kinderen in de Filipijnen en Cambodja, onder wie zijn eigen pleegdochters. Het misbruik had hij gefilmd en gedeeld met andere pedofielen. Tijdens een huiszoeking werd 750 gigabyte aan kinderporno bij hem gevonden. Volgens de aanklager in België bevond C. zich "in de hoogste regionen van de internationale pedofielennetwerken".

De in Antwerpen gevestigde zakenman C. was tijdens zijn veroordeling niet aanwezig. Volgens Belgische media is hij mogelijk naar Cambodja gevlucht.

Nederlandse pedo internationaal gezocht
Nederlandse pedo internationaal gezocht (Foto: ANP)

Arbitrage helpt Dortmund aan drie punten, Werder en Hertha zorgen voor vermaak

Bij FC Ingolstadt 04 zal men zich bestolen voelen. Een doelpunt werd onterecht afgekeurd en in de slotfase opende Borussia Dortmund de score met een buitenspelgoal: 2-0.

Dortmund had in de eerste helft de grootste moeite om kansen te creëren. Marco Reus en Ilkay Gundogan werden node gemist. De gasten uit Ingolstadt kwamen sterk voor de dag en verdienden na een halfuur spelen eigenlijk een strafschop. Darío Lezcano dook op voor het Dortmund-doel, maar werd door Mats Hummels onderuit gehaald.

De arbiter wuifde het voorval echter weg, mede daardoor was er met de rust nog niet gescoord. Na de pauze kwam Dortmund wederom goed weg. Hummels zag zijn terugspeelbal over zijn eigen doelman in het netje belanden, maar de scheidsrechter floot onterecht voor een vermeende overtreding van Lezcano.

In de slotfase werd FC Ingolstadt nog meer onrecht aangedaan. Pierre-Emerick Aubameyang opende een kwartier voor tijd in buitenspelpositie de score, 1-0. Niet veel later gooide de Gabonese spits de wedstrijd helemaal op slot door ook voor de 2-0 te tekenen. De teller van de aanvaller staat nu op twintig treffers.


Werder Bremen en Hertha hebben er zaterdagmiddag een doelpuntenfestijn van gemaakt. In Bremen stond het aan het einde van de wedstrijd 3-3, en was de neutrale fan de winnaar.

Een half uur was er gevoetbald toen Vladimir Darida namens de equipe uit Berlijn de score wist te openen. Dat was tegen de verhouding in, want Hertha had optisch misschien het betere spel, maar de kansen voor Werder, alleen konden Claudio Pizzaro en Florian Grillitsch die niet verzilveren.

Marvin Plattenhardt zorgde vlak voor de theepauze ook nog eens voor de 0-2 van Hertha, en daarmee leek het over en sluiten in Bremen. Werder ontsnapte toen Salomon Kalou bijna de derde treffer kon maken in de vijftigste minuut.

Fin Bartels zorgde met zijn aansluitingstreffer in de 67e minuut voor een baken van hoop voor de gastheren, maar maakte Kalou kort daarna de 1-3 voor Hertha. Pizzaro zorgde met zijn goal ervoor dat zijn gemiste kansen werden vergeten, en voor de wederopstanding van Werder.

Het dak van het Weserstadion ging er helemaal af toen Santiago Garcia ook nog de 3-3 op het scorebord schoot, en de club uit de havenstad een puntje overhield aan de spannende confrontatie.


Schalke had zaterdagmiddag geen kind aan Darmstadt. Zonder zich overmatig in te spannen, en met weinig sprankelend voetbal, werd de promovendus met 0-2 verslagen.

Rommelig, zo zouden de eerste minuten van Darmstadt – Schalke beschreven kunnen worden. De passes van beide partijen kwamen vaak niet aan en het was daarom meer een ‘hotseknots’ potje waarbij er veel met kracht werd gesmeten.

De thuisclub deed het zelfs zo matig dat zij geen enkele keer een doelpoging ondernamen in het eerste bedrijf. Schalke deed het niet veel beter, maar Max Meyer zorgde met een opmerkelijke goal vlak voor rust wel voor de 0-1 voorsprong.

Ook na de spelonderbreking waren het de Königsblauen die de lakens uit bleven delen. De promovendus werd onder de voet gelopen en in de 53e minuut was de treffer van Leroy Sané niet meer dan een logisch resultaat. Schalke speelde het duel vervolgens rustig uit, zonder dat het zich echt nog druk hoefde te maken en in te spannen.

Sábliková klopt Bowe op 1.500 meter

Martina Sábliková heeft bij de Wereldbekerwedstrijden in Stavanger de 1.500 meter gewonnen. Ze bleef verrassend de Amerikaanse Brittany Bowe voor.

Sábliková kwam tot een tijd van 1.55,44, haar snelste tijd ooit op een laaglandbaan. In de slotrit reed Bowe tegen Heather Richardson-Bergsma, maar in tegenstelling tot het voorseizoen waren de Amerikaanse dames nu niet oppermachtig. Bowe lag lang voor op het schema van Sábliková, maar verspeelde deze in de slotronde en kwam tot 1.55,48. Richardson werd pas twaalfde. Toch maakt Richardson zich geen zorgen: "Het zijn technische problemen. Het komt wel goed. Over twee weken zijn de WK afstanden en dan zorg ik dat ik weer snel ben."

Derde werd uiteindelijk Marrit Leenstra. "Ik ben heel tevreden met deze race", zei ze na afloop.

Massaal protest tegen homorechten in Rome

Vele duizenden Italianen demonstreren zaterdag in Rome tegen wettelijke erkenning en beperkte adoptierechten voor homoseksuele stellen. Het Italiaanse parlement stemt in februari over wetgeving over de homorechten.

Tegenstanders hopen dat ze de plannen van tafel kunnen krijgen. De organisatie van de manifestatie in Rome heeft laten weten dat ze hoopt op een half miljoen deelnemers.

De Italiaanse premier Matteo Renzi had eerder gezegd al voor het einde van vorig jaar regelgeving door te voeren, maar ook de Italiaanse regering is verdeeld.

Italië is het laatste belangrijke West-Europese land dat geen rechten of erkenning heeft gegeven aan homostellen.

Massaal protest tegen homorechten in Rome
Massaal protest tegen homorechten in Rome (Foto: ANP)

'Vertrouwen beleggers verder omlaag'

Beleggers denken negatiever over de algemene economische situatie in ons land dan in december. Ook over de nabije toekomst is het sentiment onder hen verder verslechterd. Dat meldt ING zaterdag.

De zogenoemde BeleggersBarometer van de bank, die loopt van 0 tot 200, kwam in januari uit op 116 punten. Dat is vijftien punten minder dan in december en bijna net zo laag als in oktober 2014, toen de index naar 112 punten dook. Vorige maand was er ook een daling, met vijf punten.

In een jaar tijd is ook het aantal beleggers dat daadwerkelijk van plan is te gaan beleggen afgenomen. Vorig jaar januari had nog één op de vijf beleggers dat voornemen, voor dit jaar is dit nog maar één op de zeven.

Sparen is het populairste voornemen. "Dit is opvallend omdat de spaarrente daalt. Al heeft de afgelopen tijd wel laten zien dat aan beleggen toch echt risico's zitten", zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. "Ongetwijfeld heeft de sterke daling van de AEX in de eerste twee weken van januari effect op de stemming onder beleggers."

De eigen financiële situatie van het huishouden is onveranderd, maar beleggers zagen de afgelopen drie tot zes maanden de waarde van hun beleggingsportefeuille sterk omlaag gaan. De stand van de AEX die beleggers over drie maanden verwachten is nu ook een stuk minder positief (428) dan de verwachting die vorige maand (446) nog leefde.

'Vertrouwen beleggers verder omlaag'
'Vertrouwen beleggers verder omlaag' (Foto: ANP)

Goals Chadli helpen Tottenham een ronde verder

Tottenham Hotspur heeft ten koste van Colchester United de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. De Spurs wonnen eenvoudig van de rode lantaarndrager van de League One: 1-4.

Tottenham dicteerde op bezoek in het Weston Homes Community Stadium. In het eerste kwartier testte Erik Lamela het houtwerk en zag Harry Kane zijn schot in het zijnet belanden. Met bijna een half uur op de klok opende Nacer Chadli de score met een diagonale knal in de linkeronderhoek, 0-1.

In de tweede helft was Tottenham nog altijd de bovenliggende partij en al snel maakte Eric Dier er op een knullige manier 0-2 van. Een afstandsschot van de verdediger werd onderweg van richting veranderd. De keeper van Colchester stond op het verkeerde been en zag het leder in de andere hoek belanden, 0-2.

Een kwartier voor tijd kreeg Colchester dé kans om terug in de wedstrijd te komen. Door een slordigheidje van Dier kwam invaller Marvin Sordell van Colchester oog-in-oog met doelman Michel Vorm, maar de aanvaller zag zijn schuiver via de paal over de achterlijn rollen.

In de slotfase maakte Chadli met een kopbal zijn tweede van de middag, 0-3, en nog geen twee minuten later redde Gavin Massey de eer. Zijn schot verdween via de paal en Tottenham-verdediger Ben Davies over de doellijn, 1-3. Tom Carroll maakte het verschil niet veel later weer drie: 1-4.

Mariah Carey grapt over verlovingsring

Mariah Carey is in de zevende hemel sinds ze vorige week door haar vriend James Packer ten huwelijk is gevraagd. Aan E! Online vertelde ze over de voorgenomen trouwerij.

De zangeres is in de wolken met haar peperdure verlovingsring, een enorm sieraad met een gigantische diamant van 35 karaat. Dat kan Packer makkelijk betalen, hij is miljardair. Over de ring maakt ze graag een grapje: "Hij is zo zwaar, ik kan mijn arm niet optillen." De diva zit lekker in haar vel. "Ik voel me top, beter dan ooit eerder."

Het aanzoek was 'heel romantisch. James is een bijzondere man en hij lijkt elke dag romantischer te worden'. Packer vroeg zijn vriendin in New York ten huwelijk na een relatie van bijna een jaar. Ze willen binnenkort al trouwen, en gaan daarbij voor een intieme plechtigheid. Zowel James als Mariah is al eerder getrouwd geweest.

Wat Mariah zo aanspreekt aan James? "Hij staat altijd klaar voor andere mensen. Dat is iets wat ik weinig zie in mensen, alleen bij mezelf. Mijn vrienden komen ook altijd naar me toe als ik ze ergens mee kan helpen."

Mariah Carey grapt over verlovingsring
Mariah Carey grapt over verlovingsring (Foto: BuzzE)

De Jong grijpt wereldtitel veldrijden

Thalita de Jong is in het Belgische Zolder wereldkampioen veldrijden geworden bij de vrouwen. De 22-jarige Nederlandse kwam solo over de finish.

De start van De Jong was echter dramatisch. Ze mistte haar start compleet en keek al snel tegen een achterstand van een halve minuut aan. Vooraan ontstond een kopgroep bestaande uit de Belgische topfavoriete Sanne Cant, De Nederlandse Sophie de Boer, De Britse Nikki Harris en de Française Caroline Mani. Tussen deze vier was het constant stuivertje wisselen om de koppositie.

De Jong was daarachter echter bezig aan sterke inhaalrace en met elke ronde werd het gat tussen haar en de kopgroep kleiner. Bij het ingaan van de slotronde sloot ze aan en bestond de kopgroep uit vijf dames. En dat ze daarmee haar kruid nog niet verschoten had bleek wel toen ze even later de aanval plaatste. Cant volgde nog even, maar al gauw reed de Jong solo aan de leiding.

Solo reed ze vervolgens naar de finish en daarmee naar haar eerste wereldtitel. het zilver was voor Mani en Cant kon in een sprint om het brons nog net De Jong voorblijven.


Thalita de Jong in actie tijdens het WK (PROSHOTS/ George Deswijzen)

Brooklyn Beckham doet fotoshoot Burberry

Brooklyn Beckham timmert flink aan de weg. De zestienjarige zoon van David en Victoria Beckham fotografeert graag. Hij schiet deze zaterdag foto's die worden gebruikt voor de nieuwe campagne van een Burberry-parfum.

Op Instagram deelt de tiener foto's van de voor hem bijzondere dag. Zo is hij te zien met een camera in zijn hand, en deelt hij ook foto's van de modellen.

Burberry is geen onbekende in het leven van de Beckhams. Brooklyns jongere broer Romeo was al te zien in reclames van het merk. Hij maakt carrière als fotomodel.

 

Excited to photograph the @Burberry campaign tomorrow. Watch it live on their Instagram & Snapchat 👻#THISISBRIT

Een foto die is geplaatst door Brooklyn Beckham (@brooklynbeckham) op29 Jan 2016 om 5:00 PST

Brooklyn Beckham doet fotoshoot Burberry
Brooklyn Beckham doet fotoshoot Burberry (Foto: BuzzE)

Richards eerste wereldkampioene beloften bij WK veldrijden, Kaptheijns brons

Evie Richards is de eerste wereldkampioene veldrijden bij de vrouwlijke beloften. Het onderdeel stond voor het eerst op het programma tijdens het WK in het Belgische Heusden-Zolder. De Britse won uiteindelijk met 35 seconden voorsprong op de Tsjechische Nikola Noskova. Het brons ging naar de Nederlandse Maud Kaptheijns, zij moest 47 seconden toegeven. 

De Belgische topfavoriete Femke Van den Driessche ging al bij de start compleet de mist in. Ze had materiaalpech en moest vervolgens opgeven. Een spannende race werd het nooit. Richards bleef de heel race zonder al te veel problemen aan kop. 

Eerder op de dag werd onze landgenoot Jens Dekker wereldkampioen bij de mannen junioren. Later vandaag gaan de elitedames de strijd aan om de regenboogtrui. 

Marine VS vaart langs omstreden eilandjes

Een Amerikaans marineschip is in de Zuid-Chinese Zee vlak langs eilandjes gevaren die door onder andere China worden geclaimd. De tocht was volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie bedoeld om de "vrijheid van navigatie" te testen die aan banden wordt gelegd door de landen die de eilandjes als eigendom beschouwen. Behalve China zijn dat Vietnam en Taiwan.

Het Amerikaanse schip, de USS Curtis Wilbur, voer op minder dan 20 kilometer langs Triton, een van de Paracel-eilanden. Volgens het Pentagon waren er op dat moment geen Chinese vaartuigen in de buurt.

Marine VS vaart langs omstreden eilandjes
Marine VS vaart langs omstreden eilandjes (Foto: ANP)

Doodstraf voor Indiase groepsverkrachters

Een rechtbank in India heeft drie mannen ter dood veroordeeld en drie anderen tot levenslang voor de groepsverkrachting van en moord op een 21-jarige vrouw. Twee andere verdachten werden vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs.

De vrouw werd in 2013 in de plaats Kamduni in de deelstaat West-Bengalen misbruikt en van het leven beroofd. Het verminkte lichaam van de vrouw werd later door haar broer in de buurt van een kanaal gevonden.

Dat gebeurde ongeveer een half jaar na de verkrachting en de dood van een Indiase studente in een bus in New Delhi die een storm van protesten ontketende.

Doodstraf voor Indiase groepsverkrachters
Doodstraf voor Indiase groepsverkrachters (Foto: ANP)

'1400 burgers dood door aanvallen Rusland'

De aanvallen door de Russische luchtmacht in Syrië hebben tot nu toe aan bijna 1400 burgers het leven gekost. Dat verklaarde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

Rusland begon eind september met luchtaanvallen. Volgens het observatorium zijn, behalve de burgers, sindsdien 965 strijders van Islamitische Staat (IS) gedood en 1233 strijders van diverse groepen rebellen.

Moskou heeft altijd gezegd dat de aanvallen gericht waren op stellingen van IS. Maar rebellen beweren dat ook hun posities worden bestookt. Die beschuldigingen worden bevestigd door burgers.

'1400 burgers dood door aanvallen Rusland'
'1400 burgers dood door aanvallen Rusland' (Foto: ANP)

Definitieve doorbraak skiër Kilde, daverende stunt Kline

De Noorse alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft op de Kandaharpiste in Garmisch-Partenkirchen de afdaling gewonnen. De 23-jarige Noor stond eerder dit seizoen op de super-G in Val Gardena al op de derde plek, maar een World Cup-zege pakte hij nog nooit.

De als derde gestarte Sloveen Bostjan Kline zette als eerste een toptijd neer en gedurende de wedstrijd vorderde leek het zelfs wel meer dan louter een snelle tijd. Beat Feuz uit Zwitserland strandde op 0,02 seconden, de Italiaan Christof Innerhofer moest 0,03 tellen toegeven. De Fransman Adrien Theaux kwam 0,07 seconden tekort en de Oostenrijkse medefavoriet Hannes Reichelt haalde de finish niet. 

Nadat ook Dominik Paris en Kjetil Jansrud de tijd van Kline niet konden verbeteren werd duidelijk dat een daverende stunt in de maak was. In ruim zestig World Cup-deelnames kwam de 24-jarige Sloveen nog nooit verder dan een handvol klasseringen tussen de dertiende en twintigste plek. Als dertigste ging in Garmische echter nog Kilde naar beneden en hij slaagde er wél in om Kline's tijd van de eerste plek te stoten. Kilde was 0,22 seconden sneller, maar Kline kon met een tweede plek alsnog veruit zijn beste prestatie ooit laten noteren. 

Apple denkt aan eigen tv-content

De geruchten over een tv-dienst van Apple doen al langer de ronde en volgens TheStreet overweegt de techgigant nu ook zelf tv-series te gaan produceren. Met de nieuwe, unieke, content hoopt Apple een abonnementsdienst op te kunnen tuigen à la Netflix.

Volgens insiders praat Apple al maanden met grote tv-maatschappijen over een tv-dienst. De iPhonemaker hoopt de service te kunnen vullen met content van bedrijven als CBS, ABC, Fox en Disney. Als het Apple lukt en het ook nog eens aanvult met eigen content, kan de videodienst een succesvolle tegenhanger worden voor concurrenten als Netflix, HBO Go en Hulu. Bij die concurrenten heeft unieke content voor de nodige abonnees gezorgd. Zo trekken series als House of Cards en Orange is the New Black hordes kijkers naar Netflix terwijl HBO kijkers scoort met Game of Thrones.

De prijs van de nog te lanceren dienst, lijkt al zo goed als vast te liggen. Toekomstige abonnees zouden tussen de 30 à 40 euro per maand kwijt zijn aan de dienst. Het is overigens niet precies duidelijk wat je voor dat bedrag krijgt. Mogelijk zit er naast de tv-dienst van Apple ook toegang in tot Apple Music en tot bijvoorbeeld Netflix.

Apple denkt aan eigen tv-content
Apple denkt aan eigen tv-content (Foto: BuzzT)

Idiote 'fan' Cambuur verwondt steward met vuurwerkbom

De laatste training van voetbalclub SC Cambuur voor het duel met rivaal sc Heerenveen is zaterdagochtend op een schandaal uitgedraaid. Een naar alle waarschijnlijkheid weinig snugger persoon dacht dat hij 'zijn' team zou helpen door een vuurwerkbom op het veld te gooien. Dat het gebruik van een explosief geen extra goals oplevert drong niet tot de zogenaamde fan door, maar een 21-jarige steward kreeg de gevolgen te verwerken. 

De jongedame wilde het explosief op het veld uit- of wegtrappen, waarna het ding nabij het voet ontplofte. Terwijl hulp toesnelde bleef de vrouw op het veld liggen met flinke verwondingen aan haar voet. In de catacomben werd ze behandeld, waarna de steward naar het ziekenhuis gebracht werd. 

Naast de idioot met een explosief op zak waren er ook enkele duizenden fans aanwezig in het stadion. Zij waren er om hun ploeg te steunen richting de wedstrijd met Heerenveen, die zondagmiddag om 14.30 uur van start gaat. Cambuur gaat uiteraard op zoek naar de zichzelf 'fan' noemende dader. "Het mag voor zich spreken dat we er alles aan zullen doen om de dader(s) op te sporen en te straffen", waarbij op z'n minst gehoopt mag worden op een levenslang stadionverbod. 

Een dag eerder werd al bekend dat enkele zichzelf Cambuurfan noemende lieden het allemaal net wat te serieus nemen. Zo zegt Heerenveen-trainer Foppe de Haan voorafgaand aan het eerste duel tussen de rivalen zelfs met de dood bedreigd te zijn. De betrokken 'fans' van Cambuur kregen daar overigens niet hun zin: De Haan is nog immer in leven en als straf voor hun bijzonder kwalijke gedrag kregen ze een 2-0 nederlaag te verwerken.

Het filmpje waarop te zien is dat iemand de club denkt te steunen door een explosief op het veld te gooien (Bron: YouTube)

'Champions League alleen voor clubs met grote TV-waarde'

De Champions League moet op de schop als het aan de European Clubs Association (ECA) ligt. Sommige leden van de ECA, die vooral de grote clubs representeren, zijn bang niet meer zeker te zijn van deelname aan de Champions League. Een oplossing zou zijn dat grote ploegen die belangrijk zijn voor TV-aanbieders zeker zouden moeten zijn deelname aan het miljoenenbal, zo melden onder andere The Sun en Sky Sports.

Deze plannen werden van de week op het hoogste niveau van de ECA besproken. AC Milan is een voorbeeld dat al drie jaar geen Champions League meer heeft gespeeld en wil weer terug naar het hoogste Europese niveau. In Engeland dreigen dit seizoen Chelsea en Manchester United buiten te boot te vallen ten koste van Leicester City en Tottenham Hotspur. De Champions League missen houdt ook in dat er zo´n 50 tot 65 miljoen euro niet binnen zal komen. 

De UEFA liet weten dat het format van de Champions League constant onder de loep wordt genomen, maar dat zulke wijzigingen van de ECA niet aan de orde zijn. Opvallend was dat ook deze week Bayern München-voorzitter Karl Heinz Rummenigge and AC Milan vice-president Adriano Galliani, twee van de oudste leden van de ECA, aanschoven bij de vergaderingen van de UEFA. In mei wordt er waarschijnlijk gestemd om de ECA een vaste plek te geven binnen het Executive Committee van de UEFA. 

Eventuele wijzigingen van het Champions League-format moeten dit jaar worden besproken. Vanaf volgend jaar worden de nieuwe TV-deals gesloten voor de periode 2018/2019-2021/2022 eventuele wijzigingen moeten dan duidelijk zijn. Op dit moment verdelen de grote clubs jaarlijks zo'n 1,3 miljard euro aan inkomsten van de TV-rechten. Sommige van de grote ploegen willen hun jaarlijkse aandeel daaruit voor altijd veilig stellen. 

Belg betrapt bij inbraak in politiebureau

Een achttienjarige Belg is in Luik op heterdaad betrapt toen hij inbrak in een politiebureau. Dat heeft justitie in de Belgische stad zaterdag gemeld. De inbreker had het gemunt op de uniformen van de agenten. Volgens justitie had hij die al in een zak klaargezet, toen hij tegen de lamp liep.

De inbraak was zaterdag rond 05.00 uur. Volgens justitie was de man dronken. Hij is een bekende van justitie.

Belg betrapt bij inbraak in politiebureau
Belg betrapt bij inbraak in politiebureau (Foto: BuzzO)

KNMI geeft code geel af voor noordwesten

Haal de zuidwesters maar van zolder, zoek je stormparaplu maar op, haal de kliko’s binnen en veranker je tuinmeubels! Want, jawel, het KNMI heeft voor de verandering weer eens een code geel afgegeven voor het noordwesten van het land.

Aan de kust kunnen windstoten van ongeveer 75 kilometer per uur voorkomen, boven het waddengebied tot 90 kilometer per uur. De waarschuwing duurt van 20.00 uur zaterdagavond tot 06.00 uur zondagochtend. 


De horror!

Jens Dekker soleert naar wereldtitel veldrijden bij junioren

Jens Dekker is de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de junioren. De 17-jarige zoon van ex-prof Dick Dekker en met als oom Erik Dekker reed in de openingsronde weg van het veld en reed vervolgens eenvoudig solo naar de titel. Het podium werd verder gevuld met de Fransen Mickael Crispin en Thomas Bonnet.

De openingsronde in Heusden-Zolder werd gedomineerd door drie Fransen. Anthony Turgis leek na een foutje van landgenoot Crispin op de Sacramentsberg er van door te kunnen, maar al snel al weer ingerekend. Daarna was het de beurt aan Dekker om de leiding te nemen om die vervolgens niet meer af te staan. Crispin was de enige die het wiel van Dekker een tijdje wist vast te houden.

Aan het einde van de eerste ronde had dekker tien seconden voorsprong en deze liep naar mate de koers vorderde alleen maar op. Dekker pakte uiteindelijk de wereldtitel met een halve minuut voorsprong. 

Het WK gaat vanmiddag verder met de beloftenwedstrijd voor vrouwen tot 23 jaar. Daarna is de elitewedstrijd bij de vrouwen. Zondag zijn nog de beloften bij de heren aan de beurt en het WK wordt afgesloten met de elitewedstridj bij de heren. 

'Johnny Cash krijgt beeld bij Folsom'

Johnny Cash krijgt een groot standbeeld bij de Folsom State Prison in de Amerikaanse staat Californië. Althans, als er de komende jaren genoeg geld wordt ingezameld.

Het beeld moet zo'n 15 meter hoog worden. In het beeld zitten vlammen van steen verwerkt, een verwijzing naar Cash' grote hit Ring of Fire. In totaal moeten er acht beelden komen in de plaats, die samen de toeristische route Johnny Cash Trail vormen, weet TMZ.

Cash trad in 1968 twee keer op in de Folsom State Prison, en het resultaat was de live-cd At Folsom Prison, waar onder meer de hit Folsom Prison Blues uit 1955 op stond. De inspiratie voor de hit was eerder in zijn leven ontstaan. In zijn diensttijd keken Cash en zijn eenheid de film Inside the Walls of Folsom Prison en daarbij kreeg hij een idee voor een liedje over het gevangenisleven. Het nummer Folsom Prison Blues was erg populair bij gevangenen, die Cash vaak schreven met de vraag of hij voor ze wilde optreden. Dat gebeurde dus ook uiteindelijk twee keer. Cash overleed in 2003.


Johnny Cash - Folsom prison blues (live) 

'Johnny Cash krijgt beeld bij Folsom'
'Johnny Cash krijgt beeld bij Folsom' (Foto: BuzzE)

Kerber verslaat Williams en brengt Duitsland na 17 jaar Grand Slam-zege

Angelique Kerber heeft in Melbourne voor een flinke stunt gezorgd. De Duitse nummer zes van de wereld won in de finale van de Australian Open van een tot nu toe dit toernooi oppermachtige Serena Williams. Het betekent de eerste Duitse Grand Slam-zege in lange tijd: na de 22e Grand Slam-titel van Steffi Graf op Roland Garros 1999 won Duitsland er geen één meer. Williams blijft door haar verlies op 21 titels staan en moet nog even wachten om Graf te evenaren.

De eerste set werd gekenmerkt door vele onnodige fouten van Williams, maar liefst 23 stuks, en juist erg goed spel van Kerber. De Duitse maakte niet meer dan drie fouten en wist haar beide breakkansen te benutten, wat haar de set opleverde. De foutenlast bij Williams ging in set twee drastisch omlaag en dat was te merken. Op eigen service kwam de Amerikaanse geen moment in de problemen en één break was voldoende om zelf de set uit te mogen serveren. Op het eerste setpoint sloeg Kerber de bal in het net en dus was een beslissende derde set nodig.

Daarin maakte Kerber al snel indruk door met twee fantastische punten met haar forehand de service van Williams over te nemen. Die leverde ze gelijk weer in, maar een paar games later was het weer raak. De zesde game, met opslag van Williams, duurde meer dan tien minuten, maar de vijfde breakkans leverde dankzij een door Williams buiten de lijnen geslagen bal de dikverdiende break op voor Kerber. Op het moment dat ze de wedstrijd uit kon serveren ging het echter fout, want Williams kon toch de break terugpakken. Kerber liet zich niet van de wijs brengen en een bal in het net van de Amerikaanse betekende matchpoint voor de Duitse. Daar was maar één kans voor nodig en na een gemiste volley van Williams was de titel voor Kerber binnen: 6-4, 3-6, 6-4.

Extra natte januari Zeeland en Zuid-Holland

In Zeeland en Zuid-Holland is het de op een na natste januari sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. Er is deze maand al 120 tot 170 mm neerslag gevallen en daar komt de rest van zaterdag en zondag nog eens 5 tot 10 mm bij. Alleen in 1988 was het nog iets natter in Zeeland en Zuid-Holland, meldt weeronline. Normaal valt in Zeeland ongeveer 65 mm en in Zuid-Holland circa 70 mm.

De gemiddelde januaritemperatuur in De Bilt komt uit op 4,8 graden tegen 3,1 normaal. Daarmee verliep januari behoorlijk zacht, ondanks een koude periode halverwege de maand. De zon scheen 70 uur, tegen normaal 62 uur.

Extra natte januari Zeeland en Zuid-Holland
Extra natte januari Zeeland en Zuid-Holland (Foto: ANP)

Elton John voelt zich een koning

Elton John voelt zich soms wel eens een middeleeuwse koning, van wie de leden van de hofhouding verblind raken door geld en macht. Dat vertelt de 68-jarige artiest in een interview met The Telegraph.

Volgens week komt Wonderful Crazy Night uit, het nieuwste album van John. Ter gelegenheid daarvan praat hij met de krant over zijn leven, wat bepaald niet wild te noemen is. "Mijn avonden bestaan uit de kinderen op bed leggen, ze voorlezen en dan samen met David dineren. Ik ga niet meer uit en ga op tijd naar bed. De jongens moeten om half negen weer op school zijn."

Elton en zijn man David hebben twee kinderen via een draagmoeder, Zachary van vijf en Elijah van drie. Critici zijn niet zo dol op David, die steeds meer zaken regelt rondom de loopbaan van zijn man. Medewerkers die al tientallen jaren voor de artiest werken, worden in hoog tempo ontslagen.

Kritiek op zijn echtgenoot kan Elton echter niet verdragen: "Ik noem hem weleens Yoko. Mensen denken dat hij machtsgeil is, maar dat is niet zo. Sinds David de boel runt, maak ik weer winst. Ik voel me net een koning uit de middeleeuwen. Mensen zijn verblind door macht en geld. Ze ruziën over hun posities. David moet daar niks van hebben. Hij regelt alles goed, omdat hij van me houdt. Hij wil zekerheid voor ons gezin."

Elton John voelt zich een koning
Elton John voelt zich een koning (Foto: BuzzE)

Broers in ziekenhuis na onderling gevecht

Twee broers zijn in het ziekenhuis beland nadat ze vrijdagavond in Teteringen (Brabant) met elkaar in gevecht waren geraakt. De politie hield in het ziekenhuis één van de mannen aan.

De broers hadden ruzie gekregen na een eerdere onenigheid. Bij het handgemeen dat ontstond, raakten ze allebei gewond. De een aan zijn hoofd, de man die later werd opgepakt aan een hand.

Agenten kwamen bij de broer met de hoofdwond in Teteringen om aangifte op te nemen, maar belden toen ze het letsel zagen eerst een ambulance. In het ziekenhuis in Breda bleek dat de 59-jarige verdachte daar ook was om zich te laten behandelen aan zijn hand.

De man is aangehouden en na zijn medische behandeling meegenomen naar het politiebureau. Volgens de politie is hij na onderzoek meer aangemerkt als verdachte dan de ander. Waar de ruzie over ging is niet bekend.

Broers in ziekenhuis na onderling gevecht
Broers in ziekenhuis na onderling gevecht (Foto: ANP)

Virtueel bezoek aan vernietigingskamp Sobibor

Bezoekers van Kamp Vught kunnen met een speciale bril voortaan ook een kijkje nemen in het 1500 kilometer verder gelegen voormalige nazivernietigingskamp Sobibor.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) maakte zaterdag gebruik van de 3D-bril die via de computer een beeld geeft hoe het in Polen gelegen vernietigingskamp Sobibor er in 1943 zo ongeveer heeft uitgezien. Bezoekers van Kamp Vught kunnen vanaf dinsdag een virtueel bezoek brengen aan Sobibor.

In vernietigingskamp Sobibor zijn naar schatting 34.000 uit Nederland afkomstige joden vermoord in de gaskamers. Omdat nazi's hebben geprobeerd alle sporen van het kamp te wissen, is niet zeker hoe het er precies heeft uitgezien. Bij het op de computer herbouwen van het voormalige kampterrein is overlegd met onder meer Stichting Sobibor, het Joods Historisch Museum, het Auschwitz Comité, Holocaustoverlevende Jules Schelvis en Ivar Schüte, archeoloog in Sobibor.

Virtueel bezoek aan vernietigingskamp Sobibor
Virtueel bezoek aan vernietigingskamp Sobibor (Foto: ANP)

Migranten verdronken bij Turkije

Zeker tien migranten zijn verdronken doordat het schip waarop zij zaten voor de kust van Turkije zonk. Volgens Turkse media zaterdag wist de Turkse kustwacht 43 mensen te redden uit de zee bij Ayvacik in het westen van Turkije.

De vluchtelingen waren op weg naar Griekenland. Het ongeval was vlakbij het eiland Lesbos. Het is niet duidelijk hoeveel migranten aan boord van het schip waren. Onder de doden zijn vijf kinderen.

Migranten verdrinken bij Turkije
Migranten verdrinken bij Turkije (Foto: ANP)

Bond wil hulp voor ontslagen winkelpersoneel

Steeds meer werknemers uit de detailhandel komen op straat te staan door het omvallen van winkelbedrijven. CNV Vakmensen vindt dat veel van deze mensen hulp moeten krijgen bij het vinden van ander werk.

De vakbond heeft daarom een oproep gedaan aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het UWV en werkgeversorganisatie Detailhandel Nederland om de handen ineen te slaan. De vakorganisatie pleit voor een 'landelijk mobiliteitscentrum detailhandel', zodat ontslagen winkelpersoneel via scholing en ontwikkeling elders op de arbeidsmarkt terechtkan.

Vele duizenden werknemers zijn of worden mogelijk werkloos door het bankroet van winkelketens als V&D, Macintosh en DA. Onder hen zijn veel ouderen die nu opeens moeten solliciteren, maar daar helemaal niet op zijn toegerust, aldus CNV Vakmensen.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat wordt gekeken welke maatregelen mogelijk zijn, nu veel van deze bedrijven omvallen. Concrete afspraken zijn daarbij nog niet gemaakt.

Bond wil hulp voor ontslagen winkelpersoneel
Bond wil hulp voor ontslagen winkelpersoneel (Foto: ANP)

Benzinebommen op huis Griekse minister

Onbekenden hebben zaterdag een aanslag gepleegd op het huis van een naaste medewerker van de Griekse premier Alexis Tsipras. Zij gooiden even na middernacht zo'n tien benzinebommen naar de woning in Athene van staatsminister Alekos Flabouraris.

Een auto van de beveiliging vloog in brand en een ander voertuig raakte beschadigd. Het huis vloog niet in brand. Wel raakte de gevel beschadigd. De minister was thuis en bleef ongedeerd. De regerende partij Syriza van Tsipras veroordeelde de aanval. De partij verklaarde dat de aanval de democratie niet zal ondermijnen.

Sinds 2010, toen de eerste bezuinigingsmaatregelen werden ingevoerd, is het aantal aanvallen op politici toegenomen.

Benzinebommen op huis Griekse minister
Benzinebommen op huis Griekse minister (Foto: ANP)

Oprichter Randstad wil menselijke maat terug

Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendconcern Randstad, begint een stichting voor 'liefde en menselijkheid'. Hij ergert zich aan de dominante rol die de economie speelt in ons dagelijkse leven.

Dat zegt de 82-jarige Goldschmeding zaterdag in een interview met Het Financieele Dagblad. Volgens hem is er vanuit de ondernemingen geen enkel streven meer om de belangen van álle belanghebbenden van de onderneming te behartigen.

Om zijn zorgen om te zetten in daden heeft hij besloten een groot bedrag uit zijn vermogen te schenken aan de Goldschmeding Foundation, met als doel het opzetten van "maatschappelijk relevante projecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd". Het accent ligt daarbij op mens, werk en economie.

De stichting gaat volgens hem een fors bedrag kosten. "Deze Foundation kost me een slok op een borrel en krijgt in feite een oneindige levensduur."

Goldschmeding geldt als een van de succesvolste naoorlogse ondernemers van Nederland, die het uitzendwezen zo ongeveer eigenhandig heeft uitgevonden.

Oprichter Randstad wil menselijke maat terug
Oprichter Randstad wil menselijke maat terug (Foto: ANP)

Bowie laat 100 miljoen dollar na

David Bowie heeft 100 miljoen dollar (ruim 92 miljoen euro) nagelaten en het grootste deel daarvan gaat naar zijn familie. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag op basis van het testament van de op 10 januari overleden popartiest.

Daarin staat ook dat hij op het Indonesische eiland Bali wil worden gecremeerd en dat zijn as daar wordt uitgestrooid. Bij het testament zit echter ook een overlijdensakte waarin wordt gemeld dat hij op 12 januari al is gecremeerd. Dat zou dan in New York zijn gebeurd.

Bowie, wiens echt naam David Robert Jones was, overleed op 69-jarige leeftijd in New York aan de gevolgen van kanker.

Bowie laat 100 miljoen dollar na
Bowie laat 100 miljoen dollar na (Foto: BuzzE)

Dave van The Voice naar Zwarte Cross

Finalist Dave Vermeulen van The Voice of Holland staat in juli op het zomerfestival Zwarte Cross. Dit maakte zijn coach Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, vrijdagavond bekend tijdens de finale van de zangcompetitie.

Dave wordt toegevoegd aan de line-up van het festival, dat dit jaar van 21 tot en met 24 juli in Lichtenvoorde wordt gehouden. Op het affiche staan reeds The Wombats, Typhoon en Herman Brusselmans. Vorig jaar trok het festival 197.000 bezoekers naar de Achterhoek.

Dave van The Voice naar Zwarte Cross
Dave van The Voice naar Zwarte Cross (Foto: BuzzE)

Buis pakt na elf verloren finales op rij eindelijk Grand Slam

Rolstoeltennisster Marjolein Buis heeft na elf verloren Grand Slam-finales op rij in het dubbelspel eindelijk weer een titel gepakt. De 28-jarige Nederlandse won in 2012 samen met grootheid Esther Vergeer de dubbeltitel op Roland Garros en haalde daarna op alle elf Grand Slams waar ze meedeed de finale. Die finales gingen echter ook alle elf verloren, maar in Melbourne was het zaterdag dan eindelijk raak.

De Japanse Yui Kamiji speelde al een paar jaar met de Britse Jordanne Whiley, met wie ze in de afgelopen twee jaar zes van de acht Grand Slams won, telkens door onder meer Buis te verslaan in de finale. Dit keer speelde Buis juist samen met de 22-jarige Kamiji en dat ging bijzonder goed. Tegen het topduo Jiske Griffioen en Annemiek van Koot werd de eerste set binnen een half uur overtuigend binnengesleept.

De tweede set ging aanvankelijk op rolletjes, tot Griffioen en Van Koot meer in hun spel kwamen. Bij een 0-3 achterstand slaagden ze erin het Nederlands/Japanse duo voor de wielen te rijden en een break goed te maken. Na een bijzonder lange game hielden ze ook hun eigen service, waardoor het 2-3 werd. Buis en Kamiji lieten zich echter niet gek maken en stoomden daarna in straf tempo door naar de eindzege: 6-2, 6-2. 

Finale The Voice trekt 2,6 miljoen kijkers

De finale van The Voice of Holland was vrijdag veruit het best bekeken tv-programma. Het programma op RTL4 was goed voor ruim 2,6 miljoen liefhebbers van de muzikale talentenjacht.

Het NOS Journaal van 20.00 uur staat tweede op het dagelijkse kijkerslijst van de Stichting KijkOnderzoek met iets meer dan 2 miljoen kijkers. GTST (RTL4) trok 1,4 miljoen soapfans.

Finale The Voice trekt 2,6 miljoen kijkers
Finale The Voice trekt 2,6 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

Zuid-Koreaanse militairen krijgen mobieltjes

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gaat meer dan veertigduizend mobiele telefoons uitdelen onder militairen. Dat moet het contact met familieleden makkelijker maken, berichtte The Korea Herald.

Groepen van acht tot tien soldaten kunnen vanaf zaterdag gebruik maken van de telefoons. Zelf rondbellen is er overigens niet bij, zei een legerfunctionaris tegen persbureau Yonhap. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen de militairen met de toestellen alleen gebeld worden. Ze kunnen wel een tekstbericht versturen met het verzoek contact op te nemen.

Militairen konden voorheen alleen terecht bij openbare telefoons in legerbases. Het nieuwe plan moet de leefomstandigheden van de soldaten verbeteren. De strijdkrachten zijn de afgelopen jaren geregeld opgeschrikt door schandalen. Zo overleed in 2014 een soldaat nadat hij was geslagen door andere militairen.

Zuid-Koreaanse militairen krijgen mobieltjes
Zuid-Koreaanse militairen krijgen mobieltjes (Foto: ANP)

Geheime informatie op privéserver Clinton

De affaire rond de persoonlijke e-mailserver van Hillary Clinton blijft de presidentskandidate achtervolgen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vrijdag bekend dat de server zeven mailwisselingen bevat met geheime informatie, berichtten Amerikaanse media.

Clinton gebruikte de server voor zakelijke e-mails toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Het gebruik van het privéaccount is omstreden, onder meer omdat de politica om veiligheidsredenen een e-mailadres van de overheid had moeten gebruiken.

In totaal kunnen zo'n 22 e-mails volgens Buitenlandse Zaken niet openbaar worden gemaakt omdat ze uiterst gevoelige informatie bevatten. Het campagneteam van Clinton is het daar niet mee eens en heeft opgeroepen de berichten toch vrij te geven.

Geheime informatie op privéserver Clinton
Geheime informatie op privéserver Clinton (Foto: ANP)

Bijna 10.000 steunbetuigingen voor Dullaert

Vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert heeft veel steunbetuigingen binnengekregen in verband met zijn aanstaande gedwongen vertrek. In nog geen twee dagen tijd hebben meer dan 9500 mensen een petitie ondertekend die oproept hem een tweede ambtstermijn te gunnen.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft besloten Dullaert niet voor te dragen voor herbenoeming. Zijn ambtstermijn loopt per 1 april af. Van Zutphen wil zijn eigen team samenstellen. Hij is sinds april vorig jaar de Nationale Ombudsman.

Bijna 10.000 steunbetuigingen voor Dullaert
Bijna 10.000 steunbetuigingen voor Dullaert (Foto: ANP)

'Turkije wil meer financiële steun EU'

Turkije heeft de Europese Unie gevraagd om meer geld voor de opvang van vluchtelingen. "Ankara wil 5 miljard euro hebben. Wij zijn slechts bereid de toegezegde 3 miljard te geven", zei een hoge EU-diplomaat tegen de Duitse krant Die Welt.

De Turkse regering zou ook meer inspraak willen in hoe het geld wordt uitgegeven. Met de Europese steun moeten de leefomstandigheden van de 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije worden verbeterd. Het land beloofde in ruil daarvoor strengere grenscontroles uit te voeren.

Premier Mark Rutte stelde eerder deze maand nog dat Turkije op dit moment niet hoeft te rekenen op meer financiële steun. "De 3 miljard euro die de Europese Unie heeft toegezegd, moet eerst verstandig worden besteed", aldus Rutte. "En dat is al een hell of a job."

'Turkije wil meer financiële steun EU'
'Turkije wil meer financiële steun EU' (Foto: ANP)

8000 incidenten bij asielzoekerscentra

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in 2015 ruim 1300 meldingen geregistreerd van fysieke agressie op en rond locaties waar asielzoekers worden opgevangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schoppen en slaan, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten.

Het COA telde in totaal zo'n 8000 incidenten rond azc's. In de meeste gevallen (5072) ging het om het overtreden van huisregels, zoals geluidsoverlast of een brandmelder afplakken.

Ook de politie hield bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo'n 4460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen.

In 55 gevallen ging het om zedenzaken. Die zouden vooral spelen tussen bewoners van opvanglocaties. "Een enkele registratie gaat over poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de COA­-opvanglocatie in die plaats."

8000 incidenten bij asielzoekerscentra
8000 incidenten bij asielzoekerscentra (Foto: ANP)

'Uitbraak zikavirus in VS onwaarschijnlijk'

Een grote uitbraak van het door muggen verspreide zikavirus in de Verenigde Staten is volgens gezondheidsfunctionarissen onwaarschijnlijk, meldde nieuwszender ABC vrijdag.

Het virus zal zich niet snel naar de VS verspreiden, stelt directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten. Hij voegde er wel aan toe dat het instituut het probleem niet lichtvaardig neemt. Fauci: "Wat wij doen is ons voorbereiden op een grote uitbraak, maar in werkelijkheid denken wij dat het niet zover zal komen."

Voor zover bekend is in de Verenigde Staten tot nu toe een besmettingsgeval bekend.

'Uitbraak zikavirus in VS onwaarschijnlijk'
'Uitbraak zikavirus in VS onwaarschijnlijk' (Foto: ANP)

Nederlandse stemwijzer voor verkiezingen VS

Nederlanders die nog niet hebben besloten welke Amerikaanse presidentskandidaat ze het liefst in het Witte Huis zien, kunnen terecht bij Trouw. Op de website van de krant wordt zaterdag een Nederlandstalige stemwijzer gelanceerd voor de presidentsverkiezingen.

Mensen kunnen volgens de krant zo in tien minuten achterhalen of ze op een lijn zitten met Hillary Clinton, of toch meer gemeen hebben met een kandidaat als Donald Trump. Dat gebeurt aan de hand van dertig vragen over onderwerpen als duurzame energie, het minimumloon en de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Hoewel Nederlanders zelf natuurlijk geen stem mogen uitbrengen bij de verkiezingen zou er toch belangstelling zijn voor een dergelijke stemhulp. "Er wordt een nieuwe wereldleider gekozen. En je kunt weliswaar niet stemmen, maar je kijkt mee", zegt politicoloog André Krouwel van Kieskompas VS tegen de krant.

Nederlandse stemwijzer voor verkiezingen VS
Nederlandse stemwijzer voor verkiezingen VS (Foto: ANP)

Facebook doet wapenverkoop in de ban

Mensen die vuurwapens willen verkopen, kunnen daarvoor in de toekomst niet meer terecht op Facebook. Het bedrijf maakte vrijdag bekend de wapenhandel door particulieren in de ban te doen.

Facebook stond in de Verenigde Staten onder grote druk om maatregelen te nemen tegen de stroom aan berichten op de site waarin wapens te koop werden aangeboden, berichtte The New York Times.

Het verbod heeft betrekking op transacties tussen individuele gebruikers. Wapenhandelaren die een vergunning hebben mogen nog wel reclame maken. Het is niet de eerste keer dat Facebook een streep haalt door de verkoop van bepaalde producten. Zo staat bijvoorbeeld marihuana al op de zwarte lijst.

Facebook nam in 2014 ook al maatregelen tegen de digitale wapenhandel. Toen werd onder meer besloten om pagina's met reclames voor vuurwapens af te schermen voor minderjarige gebruikers.

Facebook doet wapenverkoop in de ban
Facebook doet wapenverkoop in de ban (Foto: ANP)

Griffioen wint rolstoelfinale Australian Open opnieuw

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen heeft in Melbourne de Australian Open gewonnen. De Nederlandse nummer één van de wereld rekende in de eindstrijd af met landgenote Annemiek van Koot, de mondiale nummer drie. 

Griffioen sloeg in de eerste set met name meer winners en wist haar beide breakkansen te benutten. Van Koot kreeg er eveneens twee, maar pakte er slechts één en dus won Griffioen de set. Het tweede bedrijf was een waar breakfestijn en duurde een stuk langer. Van Koot sloeg meer winners en wist haar opponente drie keer te breaken. Zelf moest ze de service echter vier keer inleveren en dus pakte Griffioen alsnog de eindzege: 6-3, 7-5.

Het is voor de 30-jarige Griffioen de derde zege in een Grand Slam. Vorig jaar was ze op de Australian Open en Roland Garros ook al de beste in het enkelspel. Van Koot blijft op twee stuks steken. "Gelukkig speel ik zometeen nog samen met jou in de dubbelfinale...", zo blikte ze in elk geval hoopvol vooruit op de finale die ze samen met Griffioen zal spelen tegen Marjolein Buis en Yui Kamiji. 

Griffioen en Van Koot met de bekers (Foto: Getty)

FOK! Wat een weer: regen en opklaringen

Vandaag beginnen we met regen. In het noordwesten wordt het halverwege de ochtend al droog, in het zuidoosten kan men de paraplu in de middag weer inklappen. Aan het eind van de middag en in de avond kan er plaatselijk nog wel een bui vallen, dus hou die paraplu maar wel paraat. Het wordt vandaag maximaal 9 graden. De zuidwestenwind is vandaag iets afgezwakt, matig tot zwak boven land, krachtig tot vrij krachtig aan de kust.

Zon op 08.28
Zon onder 17.18

Koelkastje plaatste een paar hele mooie foto's, in het DASO-topic in het Weer, Klimaat en Natuurrampenforum, die ik van hem met jullie mocht delen. Hieronder de eerste!

prachtige lucht  (Foto: koelkastje)
Prachtige lucht (Foto: koelkastje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1940 De zesde Elfstedentocht werd verreden. Er werden maar liefst vijf winnaars aangewezen.
 1649 De Engelse Koning Charles I werd op bevel van Oliver Cromwell om het leven gebracht.
 1661

Diezelfde Cromwell overleed al in 1658, maar werd in 1661 opgegraven om postuum geëxecuteerd te worden.

 1945 Het schip Wilhelm Gustloff werd getorpedeerd. Aan boord waren naar schatting zo'n 5000 tot 7000 mensen. Slechts 1239 mensen overleefden de ramp. Het is de grootste ramp uit de geschiedenis.

IJshockeyer geschorst na harde beuk op scheidsrechter

IJshockeyer Dennis Wideman is door de leiding in de Noord-Amerikaanse NHL voor nog onbepaalde tijd geschorst. De Canadese speler van de Calgary Flames kwam in het duel met de Nashville Predators hard in aanraking met scheidsrechter Don Henderson. Besproken wordt nu of de beuk tegen Henderson per ongeluk ging of dat hij de scheidsrechter probeerde te blesseren.

Wideman werd zelf geraakt door de Fin Miika Salomäki van de Predators, waarna de Canadees zich enigszins beduusd richting de kant begaf. "Ineens keek ik op en zag ik hem staan, maar toen kon ik hem al niet meer ontwijken", zei hij na afloop. "Ik doe al flink wat jaren mee en heb elke official altijd met het grootste respect behandeld", aldus de 32-jarige Wideman, bezig aan zijn elfde NHL-seizoen. Een scheidsrechter opzettelijk raken kan twintig wedstrijden schorsing opleveren, het kunnen er minder worden als men oordeelt dat het niet opzettelijk was.

Wideman komt in botsing met scheidsrechter Henderson (Bron: YouTube)

Russische 'hackers' eisen bommelding Amsterdamse scholen op

Een Russische 'hackersgroep' heeft onder de naam Evacuation Squad de bommeldingen opgeëist die donderdag bij drie Amsterdamse middelbare scholen werden gedaan. Dat schrijft Het Parool.

"We doen wat we doen om een paar reden: we haten autoriteit en we houden ervan verwarring te veroorzaken", aldus een verklaring die in de Britse krant The Independent verscheen. In een aantal Engelse steden zou de groep ook bommeldingen hebben gedaan, alsmede in Parijs, Oslo en Stockholm.

"Wil je een dag vrij van school? Wil je de de politie weg leiden van een misdaad die je gaat begaan? Mail ons", zo was te lezen op het inmiddels verwijderde Twitteraccount @Ev4cuati0nSquad. Een bommelding op school zou een schamele 5 dollar kosten, en eentje bij een sportevenement 50 dollar.

Wat het doen van een bommelding precies met hacken te maken heeft is overigens niet geheel duidelijk. Net zo min als hoe het haten van autoriteit precies te rijmen is met de voorliefde voor de Russische president Vladimir Poetin die de groep volgens The Independent heeft.

Van der Laan
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had eerder laten weten dat de dreiging van een bomaanslag op de middelbare scholen, waaronder het Amsterdams Lyceum, 'uit terroristische hoek' kwam.

De scholen werden niet ontruimd. Een woordvoerder van een ervan had laten weten dat de melding onlogisch was: er zou een bom onder de school liggen en dat kon volgens de zegsman niet.

Bescherming voor klokkenluiders Teevendeal

Medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie die wat weten over een omstreden schikking met een drugscrimineel (Teevendeal), kunnen dat rechtstreeks delen met een onafhankelijke onderzoekscommissie. Zij zullen dezelfde bescherming genieten als bij de klokkenluidersregeling van het ministerie.

Dat verzekerde minister Ard van der Steur vrijdagavond. De bewindsman meldde aan de Tweede Kamer dat de commissie die onderzoek deed naar de Teevendeal, inmiddels voorbereidingen treft om nieuw onderzoek te doen.

Van der Steur besloot deze commissie-Oosting nieuw leven in te blazen nadat er onlangs weer onthullingen over de Teevendeal naar buiten waren gekomen. Hieruit blijkt dat iemand binnen het ministerie ICT-medewerkers de opdracht gaf niet langer te zoeken naar het bewijs met het bedrag van de schikking, het 'bonnetje'.

Voortvarend
Volgens de minister zal de commissie haar onderzoek met "voortvarendheid" uitvoeren. Een termijn is niet vastgelegd, "gelet op het belang van een grondig en zorgvuldig onderzoek." De commissie is zich ten volle bewust van de uitdrukkelijke wens van de Kamer dat het onderzoek op zo kort mogelijke termijn zal zijn afgerond, aldus Van der Steur verder.

De Teevendeal leidde tot de val van de voorganger van Van der Steur, Ivo Opstelten, en diens staatssecretaris Fred Teeven. Die trof destijds de miljoenenschikking als officier van justitie. Ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zag zich gedwongen op te stappen. Het zijn alle drie VVD-partijgenoten van de minister.

Bescherming voor klokkenluiders Teeven-deal
Bescherming voor klokkenluiders Teevendeal (Foto: ANP)

Cameron: EU-voorstel niet goed genoeg

De Britse premier David Cameron vindt een voorstel van de Europese Unie over heronderhandeling van het Britse EU-lidmaatschap "niet goed genoeg". Volgens Cameron moet er meer werk verzet worden door beide partijen om tot een akkoord te komen. Hij zei dat vrijdag voor de BBC-televisie.

In de aanloop naar een referendum in het Verenigd Koninkrijk over een mogelijke 'Brexit', waarbij het land uit de Europese Unie treedt, probeert Cameron via onderhandelingen betere voorwaarden te scheppen voor het EU-lidmaatschap. "Er is meer werk nodig, maar we boeken vooruitgang", voegde de premier toe.

Hij verwees naar een voorstel voor de invoering van een "noodrem"op migratie. Die zou Groot-Brittannië in staat moeten stellen bepaalde voordelen voor werknemers die vanuit EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk komen af te schaffen als het sociale stelsel in gevaar dreigt te komen.

Cameron: EU-voorstel niet goed genoeg
Cameron: EU-voorstel niet goed genoeg (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.