'Champions League alleen voor clubs met grote TV-waarde'

De Champions League moet op de schop als het aan de European Clubs Association (ECA) ligt. Sommige leden van de ECA, die vooral de grote clubs representeren, zijn bang niet meer zeker te zijn van deelname aan de Champions League. Een oplossing zou zijn dat grote ploegen die belangrijk zijn voor TV-aanbieders zeker zouden moeten zijn deelname aan het miljoenenbal, zo melden onder andere The Sun en Sky Sports.

Deze plannen werden van de week op het hoogste niveau van de ECA besproken. AC Milan is een voorbeeld dat al drie jaar geen Champions League meer heeft gespeeld en wil weer terug naar het hoogste Europese niveau. In Engeland dreigen dit seizoen Chelsea en Manchester United buiten te boot te vallen ten koste van Leicester City en Tottenham Hotspur. De Champions League missen houdt ook in dat er zo´n 50 tot 65 miljoen euro niet binnen zal komen. 

De UEFA liet weten dat het format van de Champions League constant onder de loep wordt genomen, maar dat zulke wijzigingen van de ECA niet aan de orde zijn. Opvallend was dat ook deze week Bayern München-voorzitter Karl Heinz Rummenigge and AC Milan vice-president Adriano Galliani, twee van de oudste leden van de ECA, aanschoven bij de vergaderingen van de UEFA. In mei wordt er waarschijnlijk gestemd om de ECA een vaste plek te geven binnen het Executive Committee van de UEFA. 

Eventuele wijzigingen van het Champions League-format moeten dit jaar worden besproken. Vanaf volgend jaar worden de nieuwe TV-deals gesloten voor de periode 2018/2019-2021/2022 eventuele wijzigingen moeten dan duidelijk zijn. Op dit moment verdelen de grote clubs jaarlijks zo'n 1,3 miljard euro aan inkomsten van de TV-rechten. Sommige van de grote ploegen willen hun jaarlijkse aandeel daaruit voor altijd veilig stellen.