Roest plek op WK allround door neus geboord

Patrick Roest lijkt een startplek op het wereldkampioenschap allround door de neus te zijn geboord. De Nederlandse schaatser won bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger weliswaar de driekamp van Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, maar een val van laatstgenoemde op de vijf kilometer zorgde ervoor dat Nederland slechts twee startbewijzen voor het WK allround heeft.

Sven Kramer, al zeker van het WK, won de 5.000 meter in een tijd van 6.15,71 en was hiermee Jorrit Bergsma en de Canadees Ted-Jan Bloemen ruim twee seconden te snel af. In de wereldbeker leidt Bergsma met 410 punten tegenover 380 punten voor Kramer die daardoor bij de wereldbekerfinale in Heerenveen nog alle kans heeft om deze te winnen.

Het verhaal was echter de strijd om het laatste ticket voor het WK allround. Na de 1500 meter van gisteren had Roest de beste papieren voor een plekje naast Kramer en Jan Blokhuijsen en hij zette met een persoonlijk record van 6.23,35 in de B-groep een sterke tijd neer. De Vries moest tijd op hem goedmaken, maar kwam in 6.22,33 over de streep, niet voldoende voor plaatsing. Ook Stroetinga had nog kans, maar een valpartij zorgde ervoor dat hij op slag kansloos werd. Het wierp hem buiten de top-24, terwijl zowel Roest als De Vries en Stroetinga bij de beste 24 hadden moeten eindigen om Nederland een derde startplek op het WK allround te geven.

Er bestaat nog een kleine kans dat Roest alsnog mee mag doen met het WK, maar dan moeten wel eerst drie mensen afzeggen.