FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 augustus 2015

Broer van leeuw Cecil mogelijk toch niet dood

Na Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe, is ook diens broer Jericho gedood. Die zorgde voor de welpen van Cecil, nadat die door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer illegaal was doodgeschoten, meldt de Britse krant Daily Mail zaterdag op zijn website. Stropers doodden Jericho in een beschermd natuurgebied.

De dood van Cecil zorgde afgelopen week wereldwijd voor verontwaardiging. De 55-jarige Palmer, die het doden van Cecil heeft bekend, is ondergedoken. Hij zegt dat hij dacht dat hij nodige vergunningen had om jacht te maken op Cecil. Die woonde in een nationaal park waar hij bescherming genoot. Hij viel daarom niet onder het beperkte aantal leeuwen dat mag worden afgeschoten in Zimbabwe. Het land in zuidelijk Afrika verdient geld aan de buitenlandse jagers.

Zimbabwe heeft de VS om de uitlevering van Palmer gevraagd. Meer dan 144.000 mensen hebben al een petitie getekend waarmee de regering-Obama wordt gevraagd in te stemmen met het uitleveringsverzoek. Palmer is op sociale media met de dood bedreigd. Zijn tandartsenpraktijk is tijdelijk gesloten.

Zimbabwe heeft een leeuwenpopulatie van zo'n 2000 dieren. Elk jaar mogen er zeventig worden gedood door jagers.

Update
Er zijn conflicterende berichten met betrekking tot leeuwe Jericho. Zo liet de Zimbabwe Conservation Task Force in een post op facebook weten dat ze diep bedroefd waren dat Jericho was neergeschoten. Onderzoekers die de leeuw volgen via GPS melden echter dat de leeuw nog vrolijk rondloopt. Het lijkt erop dat de leeuw gelukkig nog in leven is.

Ook broer van leeuw Cecil gedood
Ook broer van leeuw Cecil gedood (Foto: ANP)

Winnende Yates in San Sebastián: Ik won, ongelooflijk"

Het was dit jaar chaos troef in de finale van de wielerklassieker Clásica San Sebastián, die uiteindelijk werd gewonnen door Adam Yates. De 22-jarige Brit had daar zelf geen weet van en moest na de finish van anderen horen dat hij degene was die als eerste over de meet kwam. Yates dacht dat er nog mensen voor hem reden. Dat bleek niet het geval, onder meer omdat een motorcoureur Greg Van Avermaet van zijn fiets had gereden. De Belg reed op dat moment alleen aan de leiding.

De manier waarop Yates juichte voor zijn grootste overwinning uit zijn prille carrière was veelzeggend. Hij was al 10 meter over de eindstreep voordat hij twijfelend de handen in de lucht stak. "Ongelooflijk. Ik won, maar had daar geen idee van", verklaarde de Brit na afloop. "Ik zocht contact met mijn ploegleider, maar ik kon hem niet verstaan. Ik ging op de laatste klim in de aanval en passeerde wat mensen. Toen zag ik ineens veel tumult bij een ongeluk met een motor. Daar ben ik langs gereden, maar ik had geen idee of ik toen op kop lag."

Toen Yates zijn aanval plaatste wist eigenlijk niemand wie voorop lag. De organisatie had grote problemen om contact te krijgen met de camera's op de motoren, live-beelden waren er nauwelijks. Dat was ook de reden dat niemand op dat moment wist dat Van Avermaet was aangereden. De Belg bracht zelf duidelijkheid via Twitter: "Ik zou de Clásica San Sebastián winnen. Tot een motor op mij reed en ik op de grond belandde. Mijn wedstrijd was voorbij. Bravo organisatie, bravo moto", aldus de woedende renner van BMC. Zijn ploeg noemde de crash "onaanvaardbaar".

Fuglsang

Het ongeluk deed denken aan de achttiende etappe van de Tour de France. Toen werd de Deen Jakob Fuglsang, die deel uitmaakte van de kopgroep, tegen de grond gereden door een motorrijder. Hij was daardoor, net als Van Avermaet in San Sebastián, kansloos voor de ritwinst en de bergtrui. Van Avermaet kon door de botsing de wedstrijd zelfs niet uitrijden.

Yates liet zich niet afleiden door de drukte bij de valpartij en reed hard door. Pas in het zicht van de vaste camera's werd duidelijk dat hij de koers zou winnen. Op vijftien seconden achterstand sprintte de Belg Philippe Gilbert naar de tweede plek, voor de Spanjaard Alejandro Valverde, de winnaar van vorig jaar. Bauke Mollema sprintte ook mee en werd zesde.

Tumultueuze Clásica prooi voor Adam Yates
Tumultueuze Clásica prooi voor Adam Yates (Foto: ANP)

'Zeer grote' brand bij chemisch bedrijf Helmond

Bij het bedrijf ADDAPT Chemicals aan de Achterdijk in Helmond is zaterdagvond een grote brand uitgebroken. Meer is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Bij ADDAPT Chemicals worden onder meer milieuvriendelijke antischuimmiddelen voor lijm, inkt en verf gemaakt. Omroep Brabant spreekt van een 'zeer grote brand'. Tot in de wijde omtrek zouden de rookwolken te zien zijn.

Paris Saint-Germain gaat vrolijk door en wint Supercup

Paris Saint-Germain heeft zaterdag de eerste prijs van dit seizoen gepakt. De ploeg van trainer Laurent Blanc won in de Canadese stad Montreal de strijd om de Supercup, ten koste van Olympique Lyon: 2-0. Lyon speelde het laatste half uur met een man minder, nadat Maxime Gonalons zijn tweede gele kaart kreeg.

De strijd om de Supercup gaat traditioneel tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. PSG won vorig seizoen echter beide bekertoernooien en kroonde zich ook tot landskampioen. Lyon, nummer twee in de Ligue 1, mocht daarom opdraven in Montreal, maar kon het PSG niet moeilijk maken.

Serge Aurier en Edinson Cavani zetten PSG al binnen twintig minuten op 2-0. Gregory van der Wiel ontbrak bij de Parijzenaars, die de Supercup vorig seizoen ook al wonnen.

Paris Saint-Germain gaat vrolijk door
Paris Saint-Germain gaat vrolijk door (Foto: ANP)

Bendtner bezorgt Bayern Supercup-syndroom

Nicklas Bendtner heeft er zaterdag voor gezorgd dat Bayern München voor de derde jaar op rij de strijd om de Duitse Supercup heeft verloren. De Deense spits van VfL Wolfsburg zorgde in eigen stadion vlak voor tijd voor de gelijkmaker: 1-1. In de strafschoppenserie schoot hij ook de beslissende penalty achter doelman Manuel Neuer.

Arjen Robben had Bayern vlak na rust op voorsprong gebracht en leek de held van de avond te worden. Twee minuten voor tijd maakte Bendtner alsnog gelijk. Na het laatste fluitsignaal gingen de ploegen gelijk over tot het nemen van strafschoppen. Er werd niet verlengd. Robben benutte ook zijn strafschop, maar zag in de beurt daarvoor Xabi Alonso al missen. De Spanjaard bleek de enige die niet wist te scoren vanaf elf meter, wat Bayern uiteindelijk fataal werd.

Bendtner was twintig minuten voor tijd ingevallen voor Bas Dost. De boomlange Nederlander kreeg na de openingstreffer van Robben een goede kans op de 1-1. Hij kon vrij doorlopen naar het doel van Manuel Neuer, maar stuitte op de vuisten van de keeper. Neuer werd in de eerste helft wel een keer voorbij gelopen door Kevin De Bruyne, maar de Belg wist de bal vervolgens niet in het doel te krijgen.

Robben

Arjen Robben stond net als Dost in de basis. Het was vooraf onzeker of de Oranje-international van Bayern op tijd fit zou zijn. Hij liet een oefentrip in China schieten vanwege lichte spierklachten. Vlak voor het eind van vorig seizoen raakte hij geblesseerd aan een kuit. Zaterdag was Robben echter weer helemaal fit en speelde hij de hele wedstrijd.

Arturo Vidal maakte zijn debuut. De Chileense middenvelder werd deze week voor 37 miljoen euro overgenomen van Juventus. Hij viel in de tweede helft in en nam de eerste strafschop voor zijn rekening. Hij schoot de bal onberispelijk achter Koen Casteels. De Belgische doelman redde daarna knap met de voet op de inzet van Alonso.

Bendtner bezorgt Bayern Supercup-syndroom
Bendtner bezorgt Bayern Supercup-syndroom (Foto: ANP)

Salma Hayek (48) genoot van topless fotoshoot

Salma Hayek was onlangs topless te bewonderen in het tijdschrift Allure. De 48-jarige actrice vond het erg leuk om op haar leeftijd nog mee te werken aan een topless fotoshoot.

Op de zwartwitfoto houdt Hayek haar handen voor haar boezem. De shoot pakte iets anders uit dan ze had verwacht. "Ik dacht dat mijn handen groter waren", zegt de Mexicaans-Amerikaanse filmster tegen E! Online. "Ze zijn wel groot, maar niet groot genoeg om mijn borsten helemaal te bedekken. Het was voldoende, maar ik had gedacht dat ze meer zouden bedekken."

De fotoshoot gaf Salma, die bekend is van films als Frida, Wild Wild West en Grown Ups, een gevoel van vrijheid. "Het is belangrijk om je vrij te voelen... En op mijn leeftijd is het ook wel opwindend dat je nog steeds zo'n fotoshoot kunt doen."

Stuntvliegtuig crasht bij show nieuwe Top Gear-presentator

Een stuntvliegtuig dat meedeed aan een luchtshow, is in Engeland neergestort bij een racecircuit in Cheshire. De piloot is om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde tijdens een evenement met auto's waar geld werd opgehaald voor kinderen in nood, melden Britse media zaterdag.

Volgens getuigen deden er twee vliegtuigen mee aan een luchtshow. Het leek erop dat de piloot van het gecrashte vliegtuig de macht over zijn toestel verloor. Omdat het vliegtuig voor de crash al laag vloog, had de piloot waarschijnlijk niet genoeg tijd om zijn schietstoel te gebruiken. Het toestel stortte neer ten noorden van het veld waar de autoshow CarFest wordt gehouden.

 De organisator van het evenement, toekomstig Top Gear-presentator Chris Evans, heeft condoleances overgedragen aan de familie van de man. De autoshow begon vrijdag en gaat zondag ook door. "De politie heeft ons geadviseerd door te gaan met het evenement, omdat er 10.000 kinderen zijn. Dat doen we ook", aldus Evans.

CarFest heeft in een verklaring bezoekers opgeroepen foto's en video's van de crash op te sturen. Die kunnen mogelijk worden gebruikt in het onderzoek van de autoriteiten naar de crash.

Zuid-Afrikaan overweegt FIFA-kandidatuur

De Zuid-Afrikaanse zakenman en voormalig politiek gevangene Tokyo Sexwale overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft een woordvoerder van de 62-jarige Sexwale zaterdag bekendgemaakt. "Hij is door verschillende mensen benaderd om het te gaan doen. Zowel van binnen als van buiten de voetbalwereld", aldus de woordvoerder. "Hij denkt er nu over na of hij het wil gaan doen."

Sexwale was goed bevriend met de in 2013 overleden voormalig president Nelson Mandela. Hij zat samen met de Nobelprijswinnaar gevangen op Robbeneiland. Na zijn vrijlating in 1990 ging hij de politiek in. Van 2009 tot en met 2013 was hij minister van Huisvesting. Ook deed hij in 2012 een gooi naar het voorzitterschap van de ANC-partij, maar hij werd niet gekozen.

Tot dusver hebben alleen de Fransman Michel Platini en de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon aangegeven aan de verkiezingen op 26 februari deel te nemen. De Braziliaan Zico kan rekenen op de steun van zijn eigen bond, als hij in ieder geval vijf andere landen achter zich weet te scharen. Musa Bility, de president van de Liberiaanse voetbalbond, zou ook overwegen zich verkiesbaar te stellen.

Kandidaten voor het voorzitterschap kunnen zich tot 26 oktober melden. Vier maanden later wordt er dan gestemd wie de opvolger van Sepp Blatter wordt. De bejaarde Zwitser (79) maakte begin juni bekend af te treden, terwijl hij enkele dagen daarvoor nog voor zijn vijfde termijn als preses was gekozen.

Zuid-Afrikaan overweegt FIFA-kandidatuur
Zuid-Afrikaan overweegt FIFA-kandidatuur (Foto: ANP)

Twee jongeren dood door ongeval op A65

Een ongeval op de A65 bij Berkel-Enschot heeft zaterdagmiddag het leven gekost aan twee jongeren van 19 en 21 jaar uit Sint-Michielsgestel.

De auto raakte door onbekende oorzaak van de weg en botste bij de afslag Tilburg-Noord met de zijkant tegen een betonnen verkeerspaal. Uit een getuigenverklaring concludeert de politie dat de bestuurder vermoedelijk de macht over het stuur moet hebben verloren.

Door de klap zijn beide inzittenden direct overleden.

De twee waren met twee andere personen net op weg gegaan naar hun vakantiebestemming. Die anderen reden in een auto ver voor hen uit. Politie vraagt weggebruikers die het ongeluk hebben zien gebeuren, zich te melden.

Twee doden door ongeval op A65
Twee jongeren dood door ongeval op A65 (Foto: ANP)

Feyenoord met angst en beven seizoen in

Feyenoord heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen in mineur afgesloten. Het elftal van de nieuwe trainer Giovanni van Bronckhorst leed zaterdagavond in de eigen Kuip een smadelijke nederlaag tegen Olympiakos (3-1). Het was alweer de derde verlies op rij voor de Rotterdamse club die zo naar succes snakt, na de oefennederlagen tegen VVV-Venlo (1-2) en Southampton (0-3).

Met de eerste competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen FC Utrecht in aantocht speelde Feyenoord opnieuw ondermaats in het zo goed als volle stadion. De thuisclub voetbalde in een te laag tempo, leed te veel balverlies en verdedigde af en toe wel heel erg knullig. De regerend kampioen van Griekenland profiteerde dankbaar en leidde bij rust al met 3-0.

In zijn zoektocht naar het ideale elftal leerde coach Van Bronckhorst opnieuw hoe het niet moest. Elvis Manu kreeg een kans als linksbuiten, omdat Jean-Paul Boëtius ziek was en Colin Kazim-Richards daar eerder in de voorbereiding ook niet echt kon overtuigen. Manu greep zijn kans niet en miste voor rust een enorme kans. Bij absentie van de zieke Miquel Nelom speelde Tonny Vilhena als linksback. Hij mocht zich de tweede treffer van Olympiakos aanrekenen.

Speels gemak

Met speels gemak passeerden Franco Jara, Felipe Pardo en Kostas Fortounis doelman Kenneth Vermeer al voor rust. Misschien kan Jan-Arie van der Heijden de defensie van Feyenoord snel versterken. De kersverse aanwinst ontbrak nog omdat hij een trainingsachterstand heeft. Met hem in de gelederen gaat Terence Kongolo wellicht de positie links in de defensie innemen. Feyenoord stelde echter niet alleen in de laatste linie teleur. Marko Vejinovic, overgekomen van Vitesse, vond weinig aanvallende oplossingen. Jens Toornstra moest in de rust plaatsmaken voor de strijdbare Lex Immers, die dicht in de buurt van centrumspits Dirk Kuijt ging spelen.

Zo werd de teruggekeerde spits van Feyenoord iets beter in het spel betrokken. Kuijt benutte ook een strafschop, die hij zelf had verdiend (1-3). De aanvoerder vierde zijn eerste treffer sinds zijn rentree met gebalde vuist.

Feyenoord met angst en beven seizoen in
Feyenoord met angst en beven seizoen in (Foto: ANP)

Schoonspringster Freitag voldoet aan olympische limiet

Schoonspringster Uschi Freitag heeft zaterdag op de 3 meterplank voldaan aan de limiet voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De Nederlands kampioene haalde in de WK-finale met haar vijf sprongen 305,1 punten. Dat was een tiende boven de eis van NOC*NSF voor uitzending volgend jaar.

Freitag eindigde in Kazan met haar totaal als negende. De titel ging naar de Chinese Shi Tingmao, die met 383,55 haar landgenote He Zi (377,45) voor bleef. Europees kampioene Tania Cagnotto uit Italië moest zich tevreden stellen met 356,15 en brons.

De in Maastricht geboren Freitag, dochter van een Nederlandse moeder en Duitse vader, kwam tot 2012 uit voor Duitsland. Toen ze ging studeren en haar vaste trainingsbad in Aken geen optie meer was, koos ze voor Oranje en de plank in het Pieter van den Hoogenband-zwemcentrum in Eindhoven. Ze kreeg medio 2013 toestemming namens Nederland te starten. Dat leverde behalve titels ook een succesvol partnerschap op met Inge Jansen als synchroonduo.

Het zag er in de eindstrijd van het WK niet naar uit dat Freitag haar kandidatuur voor Rio meteen zou omzetten in daden. Ze begon sterk, lag na drie sprongen voor op het schema van de halve finale (303,55), maar landde niet goed na de tweeënhalve contrasalto gehoekt. Dat scheelde meteen twaalf punten in vergelijking met vrijdag. Een uitstekende tweeënhalf voorwaarts gehoekt met hele schroef, goed voor een score van 67,5, redde haar echter. Shi stelde met dezelfde sprong (72,0) haar wereldtitel veilig.

Freitag voldoet aan olympische limiet
Freitag voldoet aan olympische limiet (Foto: ANP)

Bonevacia verrast met titel op 200 meter

Liemarvin Bonevacia heeft zaterdag verrassend de 200 meter gewonnen bij de NK atletiek. De 26-jarige atleet van Curaçao snelde in het Olympisch Stadion in Amsterdam naar 20,62. Hij hield daarmee onder anderen de Jamaicaan Warren Weir, die buiten mededinging meedeed, achter zich. De nummer drie van de Olympische Spelen in Londen klokte 20,68.

Bonevacia kroonde zich vrijdag al tot nationaal kampioen op de 400 meter, zijn eigenlijke specialisme. Hij hoopte op die afstand kwalificatie voor de WK af te dwingen, maar met 46,73 voldeed hij bij lange na niet aan de eis van 45,30. Daarom liep hij zaterdag ook de 200 meter, om te proberen via die afstand alsnog naar de WK in Peking te kunnen. Ook die missie eindigde zonder succes. Hij bleef 0,12 seconde boven de limiet.

Churandy Martina, vorig jaar nog kampioen, meldde zich af voor de finale. De goedlachse sprinter pakte vrijdag de nationale titel op de 100 meter, maar klaagde toen al over een zeurende pijn in zijn rechterhamstring. Hij liep zaterdag nog wel de halve finales van de dubbele sprintafstand, maar ging in de eindstrijd niet meer van start. Martina had zich al geplaatst voor de WK.

Bonevacia

Achter Bonevacia werd Solomon Bockarie tweede in het Nederlands kampioenschap met een tijd van 20,81. Brons was er voor Patrick van Luijk in 21,03. Ook zij wisten bij hun laatste kans dus niet meer te voldoen aan de WK-limiet.

Bij de vrouwen ging de zege op de 200 meter naar Jamile Samuel, in een knappe tijd van 23,00. Ook dat was echter niet snel genoeg om naar de WK te mogen. Nicky van Leuveren pakte het zilver in 23,59 en het brons ging naar Naomi Sedney: 23,71.

Gregory Sedoc heeft zaterdag de zesde nationale titel op de 110 meter hordeloop voor zich opgeëist. De 33-jarige Amsterdammer klokte 13,77 in het Olympisch Stadion, ruim voldoende voor de titel. Tjendo Samuel pakte zilver in 13,99. Paul Groen won brons: 14,23.

Sedoc verkeerde door een blessure en trainingsachterstand niet in topvorm in Amsterdam. Het was dan ook niet verrassend dat hij niet bij de WK-limiet van 13,47 in de buurt kwam.

Nadine Visser werd Nederlands kampioen bij de vrouwen. De tijd van 13,04 volstond voor de overwinning. Rosina Hodde eindigde als tweede in 13,38, voor Eefje Boons, die het brons pakte met 13,62.

Bonevacia verrast met titel op 200 meter
Bonevacia verrast met titel op 200 meter (Foto: ANP)

Aanrijding kost Van Avermaet zege in Clásica

Greg Van Avermaet dacht zaterdag een fraaie zege aan zijn erelijst toe te voegen, maar een aanrijding met een motor voorkwam dat. De Belg van BMC reed in de slotfase van de Clásica San Sebastián solo aan kop toen hij van de weg werd gereden. Adam Yates kon hem daarom passeren en kwam vervolgens als eerste over de meet.

"Ik zou de Clásica San Sebastián winnen", twitterde de woedende Belg na afloop. "Tot een motor op mij reed en ik op de grond belandde. Mijn wedstrijd was voorbij. Bravo organisatie, bravo moto." Het ongeluk was tijdens de koers niet op tv te zien, omdat er problemen waren met de verbinding tussen de camera's op de motoren en de organisatie.

Ook Yates wist niet van de botsing. "Op de laatste klim was er nog steeds een groepje weg", blikte de Brit terug. "Ik ging een kilometer voor de top in de aanval en passeerde wat mensen. Toen zag ik ineens veel tumult bij een ongeluk met een motor. Daar ben ik langs gereden, maar ik had geen idee of ik toen op kop lag. Ik ben vol gas naar de finish gereden."

Toen de jonge coureur (22) over de meet kwam, wist hij dan ook niet dat hij had gewonnen. "Ongelooflijk. Ik won, maar had daar geen idee van. Ik zocht contact via de radio met mijn ploegleider, maar ik kon hem door het lawaai uit het publiek niet verstaan."

Aanrijding kost Van Avermaet zege in Clásica
Aanrijding kost Van Avermaet zege in Clásica (Foto: ANP)

Volleybalsters in finale 'Final Four' voor promotie naar hoofdgroep World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters hebben de finale bereikt van de World Grand Prix in Polen (groep 2). Oranje was zaterdagmiddag in drie sets te sterk te sterk voor Tsjechië. In de eerste en derde was de opponent lang gelijkwaardig, maar op de cruciale momenten sloeg de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti toe: 3-0 (25-21, 25-14 en 27-25).

Het begin, met spelverdeelster Laura Dijkema, Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Maret Grothues, Yvon Beliën, Robin de Kruijf en libero Debby Stam als basisspeelsters, was niet overtuigend. De opslag maakte weinig indruk en de blokkering liet aanvankelijk ook te wensen over. Mede daardoor kon Tsjechië op voorsprong komen en op 18-14 zelfs hoop krijgen op een stunt. Een time-out van Guidetti hielp. Oranje kwam keihard terug (21-21) en maakte het met Beliën achter de servicelijn meteen af.

Het duurde geruime tijd voordat de Tsjechische vrouwen, in de voorronde ook al de mindere (1-3), die klap te boven waren. Dat gebeurde pas in de derde set. In de spannende slotfase kregen beide ploegen kansen, Nederland benutte ze. Slöetjes mocht de beslissende smashes geven. Ze was ook topscoorster met zestien punten. Grothues (vijftien) en Buijs (twaalf) waren eveneens productief. Guidetti wisselde amper. Femke Stoltenburg en Manon Flier kwamen even binnen de lijnen.

Tegenstander in de eindstrijd is Polen. De uiteindelijke winnaar van de Final Four in Lublin promoveert naar het hoogste niveau. De gastvrouwen verdedigden hun kans daarop door in vier sets af te rekenen met Puerto Rico: 3-1 (25-21, 21-25, 25-16 en 25-23). Katarzyna Zaroslinska is de aanvalsleidster die Nederland met een goed blok moet zien te beteugelen. Ze scoorde 21 keer.

Oranje in finale World Grand Prix
Oranje in finale World Grand Prix (Foto: ANP)

Man steekt kinderen neer, gooit ze uit raam

In het Belgische Schaarbeek heeft een man twee kinderen neergestoken en uit het raam gegooid. De twee meisjes van zes en zeven jaar zijn naar het ziekenhuis gebracht en verkeren in levensgevaar. Dat meldden Belgische media zaterdag.

De dader is mogelijk de voormalige partner van de moeder van de slachtoffers. Volgens Waalse media is hij niet de vader van de kinderen. De man is opgepakt en zou een bekende van de politie zijn. De moeder is bij het incident niet gewond geraakt. Schaarbeek is een deelgemeente van Brussel.

Man steekt kinderen neer, gooit ze uit raam
Man steekt kinderen neer, gooit ze uit raam (Foto: ANP)

Zeilfederatie gaat olympisch vaarwater testen

De internationale zeilfederatie gaat een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelen om uit te vinden hoe ernstig het olympisch vaarwater in Rio de Janeiro verontreinigd is en of de deelnemers gezondheidsrisico's lopen. "We gaan iemand benaderen die de testen kan uitvoeren die ons alles vertellen wat we moeten weten over virussen en bacteriën", zei ISAF-directeur Peter Sowrey zaterdag. De controleurs moeten deze maand al aan de slag.

Het olympisch zeiltoernooi in de bocht van Guanabara is al geruime tijd omstreden. Onder anderen de Nederlandse medaillekandidaten Dorian van Rijsselberghe en Marrit Bouwmeester hebben al kunnen ervaren dat er behalve een oliefilm ook veel vuil in de baai drijft, waaronder kadavers. Bij tropische hoosbuien spoelt de troep uit de krottenwijken zo de zee in. Ook wordt er veel ongezuiverd water geloosd.

Niet alleen de zeilers hebben daar last van maar ook de langeafstandzwemmers en de triatleten verderop bij de Copacabana. Het organisatiecomité van OS 2016 beloofde tijdens het IOC-congres in Kuala Lumpur dat de waterkwaliteit volgend jaar aan de internationale normen zal voldoen.

Zeilfederatie gaat olympisch vaarwater testen
Zeilfederatie gaat olympisch vaarwater testen (Foto: ANP)

Doet FOK! eens liken!

Zie update onderaan dit bericht!

FOK! staat op 6.985 likes op Facebook en het duurt veel te lang voor we de 7.000 bereiken. Kom op jongens, we moeten naar de 7.000. Wie maakt ons los?! 

fok facebook
Veel nuttelozer wordt het niet...

En omdat we het gehaald hebben en ik het beloofde in de comments; 


Update 1-8-2015 @ 20:00 uur

We zijn op de kop af twee maanden verder en exact 1000 likes verder. Wie helpt mee van de 7985 likes een mooie ronde 8000 te maken?

Tennisster Bertens strandt in halve finale

Kiki Bertens is zaterdag in de halve finale van het tennistoernooi in de Poolse plaats Rokietnica gestrand. De Wateringse verloor in drie sets van de Letse Jelena Ostapenko: 3-6, 6-2 en 3-6.

Bertens gaat wel met een titel naar huis. In het dubbelspel zegevierde ze met Richèl Hogenkamp. Dat ging ten koste van Ostapenko en haar Zweedse partner Cornelisa Lister: 7-6 (2) en 6-4.

Bertens strandt in halve finale
Bertens strandt in halve finale (Foto: ANP)

'Slachtoffer Jack the Ripper opgegraven'

Het lichaam van het laatste slachtoffer van de mysterieuze seriemoordenaar Jack the Ripper wordt waarschijnlijk opgegraven. Het Britse ministerie van Justitie geeft daar naar verluidt toestemming voor, omdat met een nieuwe theorie de identiteit van Jack dan kan worden achterhaald. Dat meldde de krant The Independent zaterdag.

Jack the Ripper heeft in de negentiende eeuw zeker vijf prostituees vermoord. Dr. Wynne Weston-Davies heeft een nieuwe theorie over de moorden. Rechtbankverslaggever Francis Spurzheim Craig zou schuilgaan achter de naam Jack the Ripper. Hij heeft volgens Weston-Davies zijn vrouw Kelly in 1885 vermoord, omdat ze na hun trouwerij stiekem de prostitutie was ingegaan.

Craig had eerst vier andere prostituees vermoord, zodat het leek alsof de moord op zijn vrouw het werk van een anonieme seriemoordenaar was. Weston-Davies beweert dat Kelly niet alleen zijn vrouw, maar ook zijn achternicht was. Een dna-test van Kelly zou dus leiden tot de identiteit van Jack.

'Slachtoffer Jack the Ripper opgegraven'
'Slachtoffer Jack the Ripper opgegraven' (Foto: ANP)

Auto ramt hek en belandt op begraafplaats

Een autobestuurder heeft zaterdag in Putten (Gelderland) een hek geramd en is op een begraafplaats beland. Enkele graven en het hek raakten beschadigd, zei een woordvoerster van de politie.

De bestuurder raakte licht gewond.

De toedracht is nog onduidelijk. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een buurtbewoner die mogelijk onwel werd.

Auto ramt hek en belandt op begraafplaats
Auto ramt hek en belandt op begraafplaats (Foto: ANP)

'Militair moet zelf pang-pang roepen'

Het Nederlandse leger heeft een groot tekort aan munitie en daarom zijn veel schietoefeningen afgeblazen. Dat staat in een vertrouwelijke e-mail van de defensietop die RTL Nieuws in handen heeft.

De munitietekorten zijn er al langer, maar zijn nu nijpend geworden. Militairen moeten tijdens schietoefeningen nu zelf 'pang-pang-pang' roepen, zegt Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws. Hij noemt dat desastreus voor het moreel van de militair.

Het ministerie van Defensie erkent dat er niet genoeg kogels zijn. De voorraden zijn soms krap door hoog verbruik bij een missie of lange leveringstijden. Zodra er extra geld beschikbaar is, worden de voorraden aangevuld, aldus Defensie.

In Mali kampen ze overigens met dezelfde problemen. Daarvan is een video beschikbaar die je hieronder kunt zien. Dit is dus ook dagelijkse praktijk in Nederland inmiddels.


'Militair moet zelf pang-pang roepen' (Foto: ANP)

Transferoverzicht topclubs

Het is nog een maand tot de deadline van de transferperiode, maar nu al lijkt het erop alsof de Engelse clubs meer geld besteden dan ooit door de lucratieve tv-deal. Raheem Sterling en Christian Benteke leverden samen al meer de 100 miljoen op. Hieronder een overzicht:

Arsenal

Speler Van/Naar Club
Petr Cech Van Chelsea
Ryo Miyaichi Naar FC Sankt Pauli (was verhuurd aan FC Twente)
Semi Ajayi Naar Cardiff City
Lukas Podolski Naar Galatasaray
Yaya Sanogo Naar Ajax
Carl Jenkinson Naar West Ham United
Abou Diaby Naar Olympique Marseille
Wojcech Szczesny Naar AS Roma
Jon Toral (Huur) Naar Birmingham City

Chelsea

Speler Van/Naar Club
Nathan Van Atletico Paranaense
Cristian Manea Van FC Viitorul
Radamel Falcao (Huur) Van AS Monaco
Asmir Begovic Van Stoke City
Petr Cech Naar Arsenal
Thorgan Hazard Naar Borussia Monchengladbach
Gaël Kakuta Naar Sevilla
Didier Drogba Naar Onbekend
Lewis Baker Naar Vitesse (huur)
Christian Atsu Naar Bournemouth (huur)
Mario Pasalic (Huur) Naar AS Monaco
Josh McEachran Naar Brentford
Marco van Ginkel (Huur) Naar Stoke City
Nathan (Huur) Naar Vitesse
Isaiah Brown (Huur) Naar Vitesse
Danilo Pantic (Huur) Naar Vitesse
Tomas Kalas (Huur) Naar Middlesbrough
Partick Bamford (Huur) Naar Crystal Palace
Kenneth Omuero (Huur) Naar Kasimpasa
Didier Drogba Naar Montreal
Fillipe Luis Naar Atletico Madrid
Mohamed Salah Naar AS Roma

Liverpool

Speler Van/Naar Club
Firmino Van 1899 Hoffenheim
Joe Gomez Van Charlton Athletic
Adam Bogdan Van Bolton
James Milner Van Manchester City
Danny Ings Van Burnley
Nathaniel Clyne Van Southampton
Christian Benteke Van Aston Villa
Iago Aspas Naar Celta de Vigo
Steven Gerrard Naar Los Angeles Galaxy
Brad Jones Naar Onbekend
Danny Ward Naar Aberdeen (Huur)
Kevin Stewart Naar Swindon Town
Glen Johnson Naar Stoke City
Raheem Sterling Naar Manchester City
Andre Wisdom (Huur) Naar Norwich City

Manchester City

Speler Van/Naar Club
Enes Ünal Van Bursaspor
Fabian Delph Van Aston Villa
Patrick Roberts Van Fulham
Raheem Sterling Van Liverpool
Matija Nastasic Naar Schalke 04
Scott Sinclair Naar Aston Villa
Dedryck Boyata Naar Celtic
Micah Richards Naar Aston Villa
James Milner Naar Liverpool
Angeliño Naar New York City FC (Huur)
Jack Byrne Naar sc Cambuur
Alvaro Negredo Naar Valencia
Karim Rekik Naar Olympique Marseille
John Guidetti Naar Celta de Vigo
Enes Unal (huur) Naar Racing Genk

Manchester United

Speler Van/Naar Club
Memphis Depay Van PSV
Bastian Schweinsteiger Van Bayern Munchen
Morgan Schneiderlin Van Southampton
Matteo Darmian Van Torino
Sergio Romero Van Sampdoria
Tom Cleverly Naar Everton
Nani Naar Fenerbahce
Angelo Henriquez Naar Dinamo Zagreb
Robin van Persie Naar Fenerbahce
Joe Rothwell (Huur) Naar Barnsley

Tottenham Hotspur

Speler Van/Naar Club
Kevin Winner Van FC Koln
Keiran Trippier Van Burnley
Toby Alderweireld Van Atletico Madrid
Lewis Holtby Naar Hamburger SV (was al verhuurd)
Jonathan Miles Naar Ebbsfleet United
Jordan Archer Naar Millwall
Brad Friedel Naar Gestopt
Paulinho Naar Ghangzou Evergrande
Etienne Capoue Naar Watford
Younes Kaboul Naar Sunderland
Benjamin Stambouli Naar Paris Saint-Germain
Cristian Ceballos Naar Charlton Athletic
Vlad Chiriches Naar Napoli

Atletico Madrid

Speler Van/Naar Club
Jackson Martinez Van FC Porto
Luciano Vietto Van Villarreal
Yannick Ferreira Carrasco Van AS Monaco
Rodrigo Caio (Huur) Van Sao Paulo
Mario Mandzukic Naar Juventus
Leo Baptistao Naar Villarreal (Huur)
Miranda (Verhuurd) Naar Internazionale
Arda Turan Naar FC Barcelona
Toby Alderweireld Naar Tottenham Hotspur
Emiliano Insua Naar VfB Stuttgart
Mario Suarez Naar Fiorentina
Cristian Rodriguez Naar Independiente
Bernard Mensah (Huur) Naar Getafe
Javier Manquillo Naar Olympique Marseille
Fillipe Luis Naar Chelsea
Stefan Savic Naar Fiorentina
Bernard Mensah Naar Vitoria Guimaraes

FC Barcelona

Speler Van/Naar Club
Aleix Vidal Van Sevilla
Arda Turan Van Atletico Madrid
Gerard Deulofeu Naar Everton
Xavi Naar Al-Sadd
Martin Montoya (Huur) Naar Internazionale

Real Madrid

Speler Van/Naar Club
Danilo Van FC Porto
Marco Asensio Van RCD Mallorca
Lucas Vazquez Van Espanyol
Kiko Casilla Van Espanyol
Sami Khedira Naar Juvetus
Iker Casillas Naar FC Porto
Jose Rodriguez Naar Galatasaray

Sevilla

Speler Van/Naar Club
Gaël Kakuta Van Chelsea
Michael Krohn-Dehli Van Celta de Vigo
Adil Rami Van AC Milan
Ciro Immobile (Huur) Van Borussia Dortmund
Evgen Konoplyanka Van Dnipro Dnipropetrovsk
Sergio Escudero Van Getafe
Steven N'Zonzi Van Stoke City
Mariano Van Girondins Bordeaux
Aleix Vidal Naar FC Barcelona
Fernando Navarro Naar Deportivo La Coruña
Stephane Mbia Naar Trabzonspor
Alejandro Arribas Naar Deportivo La Coruña
Carlos Bacca Naar AC Milan
Iago Aspas Naar Celta de Vigo
Bryan Rabello Naar Santos
Diogo Figueiras (Huur) Naar Genoa
Piotr Trochowski Naar FC Augsburg
Cicinho Naar Bahia

Valencia

Speler Van/Naar Club
Rodrigo Van Benfica
André Gomes Van Benfica
Joao Cancelo Van Benfica
Rodrigo Caio Van Sao Paulo
Yoel Rodriguez Van Celta de Vigo
Santi Mina Van Celta de Vigo
Alvaro Negredo Van Manchester City
Zakaria Bakkali Van PSV
Matthew Ryan Van Club Brugge
Andres Guardado Naar PSV (was al verhuurd)
Vinicius Araugo Naar Cruzeiro (verhuurd)
Victor Ruiz Naar Villarreal
Robert Ibanez (Huur) Naar Granada
Federico Cartabia (Huur) Naar Deportivo la Coruna

AC Milan

Speler Van/Naar Club
Andrea Bertolacci Van AS Roma
Luca Antonelli Van Genoa
Simone Verdi Van Torino
Rodrigo Ely Van Avellino
Jose Mauri Van Parma
Carlos Bacca Van Sevilla
Luiz Adriano Van Shakhtar Donetsk
Ricardo Saponara Naar Empoli
Marco Fossati Naar Cagliari
Michael Essien Naar Panathinaikos
Gianmario Comi Naar Livorno (Huur)
Robinho Naar Onbekend
Philippe Mexes Naar Onbekend
Adil Rami Naar Sevilla
Valter Birsa Naar Hellas Verona
El Sharaawy Naar AS Monaco
Giampaolo Pazzini Naar Hellas Verona
Robinho Naar Ghangzhou Evergrande
Marcus Diniz Naar Padova
Nnamdi Oduamadi (Huur) Naar Sanliurfaspor
Sulley Muntari Naar Ittihad
Michelangelo Albertazzi Naar Hellas Verona

Internazionale

Speler Van/Naar Club
Geoffrey Kondogbia Van Monaco
Xherdan Shaqiri Van Bayern Munchen
Jeison Murillo Van Granada
Davide Santon Van Newcastle United
Francesco Forte Van AC Pisa
Vicenzo Tommasone Van FC Genoa
Miranda (Verhuurd) Van Atletico Madrid
Martin Montoya (Huur) Van FC Barcelona
Evans Kondogbia Van AC Arles-Avignon
Ricardo Alvarez Naar Sunderland
Ibrahima Mbaye Naar Bologna
Alfred Duncan Naar Sampdoria
Lukas Spendlhofer Naar Sturm Graz
Riccardo Bocalon Naar Alessandria
Zdravko Kuzmanovic Naar FC Basel
Ruben Botta Naar Pachuca
Matias Silvestre Naar Sampdoria
Isaac Donkor (Huur) Naar FC Bari
Valeriano Nchama (Huur) Naar Montebelluna
Francesco Bardi (Huur) Naar Espanyol
Andrea Romano Naar Renate
Fabio Eguelfi (Huur) Naar Cremonese
Andrea Bandini (Huur) Naar Sudtirol
Evans Kondogbia (Huur) Naar Renate
Rene Krhin Naar Granada

Juventus

Speler Van/Naar Club
Paulo Dybala Van US Palermo
Mario Mandzukic Van Atletico Madrid
Roberto Pereyra Van Udinese Calcio
Alberto Brignoli Van Ternana
Francesco Anacoura Van Parma
Sami Khedira Van Real Madrid
Eric Lanini Van US Palermo
Mame Thiam Van Virtus Lanciano
Neto Van Fiorentina
Simone Zaza Van Sassuolo
Alberto Cerri Van Parma
Domenico Berardi Naar Sassuolo
Carlos Tévez Naar Boca Juniors
Laurentiu Branescu Naar Omonia Nicosia (huur)
Edoardo Ceria Naar Atalanta
Edoardo Goldaniga Naar US Palermo
Alberto Brignoli Naar Sampdoria
Andrea Pirlo Naar New York City FC
Jorge Martinez (Huur) Naar Juventud
Luca Marrone (Huur) Naar Carpi
Angelo Ogbonna Naar West Ham United
Frederik Sorensen Naar FC Koln
Andrea Schiavone Naar Livorno
Stefano Beltrame (Huur) Naar FC Pro Vercelli
Eric Lanini (Huur) Naar Virtus Lanciano
Stefano Padovan (Huur) Naar Virtus Lanciano
Leonardo Spinazzola (Huur) Naar Perugia
Francesco Anacoura (Huur) Naar AC Rimidi
Filippo Penna Naar Virtus Lanciano
Mame Thiam (Huur) Naar Zulte Waregem
Christian Tavanti (Huur) Naar Carrarese
Arturo Vidal Naar Bayern Munchen
Pol Garcia (Huur) Naar Como
Giacomo Volpe (Huur) Naar AS Gubbio
Lorenzo Benucci (Huur) Naar Prato
Alessandro Degrassi (Huur) Naar Porto Tolle

Napoli

Speler Van/Naar Club
Mirko Valdifiori Van Empoli
Pepe Reina Van Bayern Munchen
Jacopo Dezi Van Crotone
Vlad Chiriches Van Tottenham Hotspur
Allan Van Udinese
Raffaele Maiello Naar Crotone
Armando Anastasio (Huur) Naar Padova
Giuseppe Nicolao Naar AS Melfi
Mario Prezioso (Huur) Naar AS Melfi
Miguel Britos Naar Watford
Duvan Zapata (Huur) Naar Udinese
Igor Laicki (Huur) Naar Maceratese
Emanuele Allegra Naar Martina Franca
Roberto Insigne (Huur) Naar Avellino
Gennaro Tutino (Huur) Naar Avellino

AS Roma

Speler Van/Naar Club
Andrea Bertolacci Van Genoa
Leandro Paredes Van Boca Juniors
Matteo Politano Van Pescara
Daniel de Silva Van Perth Glory
Nemanja Radonjic Van Empoli
Victor Ibarbo (Huur) Van Cagliari
Wojcech Szczesny Van Arsenal
Mohamed Salah Van Chelsea
Andrea Bertolacci Naar AC Milan
Jose Cholevas Naar Watford
Junior Tallo Naar Lille
Deian Boldor Naar Virtus Lanciano
Tomas Svedkauskas (Huur) Naar Ascoli

Bayern Munchen

Speler Van/Naar Club
Joshua Kimmich Van VfB Stuttgart
Sven Ulreich Van VfB Stuttgart
Douglas Costa Van Shakhtar Donetsk
Arturo Vidal Van Juventus
Xherdan Shaqiri Naar Internazionale
Pepe Reina Naar Napoli
Bastian Schweinsteiger Naar Manchester United
Rico Strieder Naar FC Utrecht

Borussia Dortmund

Speler Van/Naar Club
Gonzalo Castro Van Bayer Leverkusen
Roman Bürki Van Freiburg
Julian Weigl Van 1860 Munchen
Mitchell Langerak Naar VfB Stuttgart
Zlatan Alomerovic Naar FC Kaiserslautern
Sebastian Kehl Naar Gestopt
Milos Jojic Naar FC Koln
Ciro Immobile (Huur) Naar Sevilla

Borussia Monchengladbach

Speler Van/Naar Club
Josip Drmic Van Bayer Leverkusen
Thorgan Hazard Van Chelsea
Nico Elvedi Van FC Zurich
Lars Stindl Van Hannover
Tobias Sippel Van FC Kaiserslautern
Max Kruse Naar Wolfsburg
Filip Daems Naar Westerlo
Nico Brandenburger Naar Luzern (Huur)
Janis Blaswich Naar Dynamo Dresden (Huur)
Amin Younes Naar Ajax

Schalke 04

Speler Van/Naar Club
Johannes Geis Van FSV Mainz 05
Matija Nastasic Van Manchester City
Junior Caicara Van Ludogorets PFK
Franco Di Santo Van Werder Bremen
Kyriakos Papadopoulos Naar Bayer Leverkusen
Christian Fuchs Naar Leicester City
Timon Wellenreuther Naar RCD Mallorca
Jefferson Farfan Naar Al-Jazira
Tranquillo Barnetta Naar Philadelphia

Vfl Wolfsburg

Speler Van/Naar Club
Max Kruse Van Borussia Monchengladbach
Francisco Rodriguez Van FC Zurich
Stefan Kutschke Naar FC Nurnberg
Vaclav Pilar Naar Vitoria Plzen

Paris Saint-Germain

Speler Van/Naar Club
Serge Aurier Van Toulouse
Kevin Trap Van Eintracht Frankfurt
Benjamin Stambouli Van Tottenham Hotspur
Alphonse Aréola Naar Villarreal (Huur)
Zoumana Camara Naar Gestopt
Yohan Cabaye Naar Crystal Palace

FC Porto

Speler Van/Naar Club
Alberto Bueno Van Rayo Vallecano
André André Van Vitoria Guimares
Danilo Pereira Van Maritimo
Giannelli Imbula Van Olympique Marseille
Iker Casillas Van Real Madrid
Maxi Pereira Van Benfica
Jackson Martinez Naar Atletico Madrid
Danilo Naar Real Madrid
Nabil Ghilas (Huur) Naar Levante
Abdoulaye Naar Fenerbahce
Fabiano (Huur) Naar Fenerbahce
Kleber Naar BJ Guoan
Josue (Huur) Naar Bursaspor
Sinan Bolat Naar Club Brugge
Diego Reyes (Huur) Naar Real Sociedad
Toze Naar Vitoria Guimaraes
Lica (Huur) Naar Vitoria Guimaraes
Andres Fernandez (Huur) Naar Granada
Sami (Huur) Naar Akhisarspor
Ricardo Quaresma Naar Besiktas

Zenit Sint-Petersburg

Speler Van/Naar Club
Artem Dzyuba Van Spartak Moskou
Mikhail Kerzhakov Van Anzhi
Artur Yusupov Van Dinamo Moskou
Anatoliy Tymoshchuk Naar Kairat Almaty
Andrey Arshavin Naar FC Krasnodar

Waterpolodames geven Kazachstan oorwassing

De Nederlandse waterpolodames hebben op het WK de Kazachse dames een oorwassing geven. In de tussenronde werd er liefst met 21-1 gewonnen door de olympisch kampioen van 2008. Door de zege plaatsten de dames zich voor de kwartfinale van aankomende maandag, dan wacht thuisland Rusland.

Kazachstan had geen schijn van kans tegen de ontketende Oranjevrouwen. Bij rust stond Nederland al met 11-0 voor, terwijl Kazachstan nog geen fatsoenlijke kans hadden gehad. Zij kregen uiteindelijk twee minuten voor tijd hun doelpunt, maar bij een 20-0 achterstand was dat te laat om nog een schijn van kans te maken op de zege.

Topscorer aan de Nederlandse kant was Yasemin Smit met vijf doelpunten. 

Adam Yates wint Clásica San Sebastián

Adam Yates heeft zaterdag de grootste zege uit zijn nog prille carrière geboekt door de Clásica San Sebastián te winnen. De 22-jarige Brit van Orica-GreenEdge ontsnapte op de laatste klim van de dag en werd ondanks verwoede pogingen van onder anderen Bauke Mollema niet meer teruggehaald. Op de streep hield Yates na 219 kilometer koersen vijftien seconden over op de finishlijn in San Sebastián.

De Belg Philippe Gilbert sprintte in de achtervolgende groep naar de tweede plek. Hij drukte zijn wiel net eerder over de finish dan Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar won de klassieker vorig jaar. Mollema werd een jaar geleden tweede en moest het dit jaar doen met een zesde plaats. De Nederlander van Trek, zevende in het eindklassement van de Tour de France, eindigde in dezelfde tijd als Gilbert en Valverde.

Het leek erop dat Yates veel problemen met de communicatie-apparatuur had. De Brit bleef vlak voor de eindstreep maar contact zoeken met zijn ploegleider om te vragen of hij op kop lag. Die bevestiging leek maar niet te komen. Meer vragend of hij had gewonnen dan juichend voor de overwinning kwam hij over de meet.

Mogelijk had Yates te maken met dezelfde problemen die de organisatie parten speelde in de registratie van de wedstrijd. Lange tijd kon er geen live-verbinding worden gemaakt met de camera's op de motoren. Pas toen Yates in zicht van de vaste camera's kwam, op enkele honderden meters van de finish, werd pas duidelijk dat Mollema en consorten hem niet meer hadden achterhaald.

Adam Yates wint Clásica San Sebastián
Adam Yates wint Clásica San Sebastián (Foto: ANP)

Tv-serie Jagger en Scorsese heet Vinyl

De tv-serie die Rolling Stones-zanger Mick Jagger, filmmaker Martin Scorsese en scenarist Terence Winter produceren, gaat Vinyl heten. Het negendelige televisiedrama over de muziekindustrie is in 2016 te zien via de betaalzender HBO.

De serie speelt zich af in het New York van de jaren zeventig. Een van de hoofdrollen in de serie is voor Jaggers zoon James. Hij is te zien als Kip Stevens, de zanger van de punkband The Nasty Bits.

Mick Jagger klopte jaren geleden aan bij Scorsese met het idee voor een speelfilm over twee vrienden die zich vier decennia staande houden in de muziekindustrie. Dat verhaal is nu verbogen naar een serie over de denkbeeldige Amerikaanse platenbaas Ritchie Finestra, die in het door drugs, punk en disco gedomineerde New York van de jaren zeventig zijn label nieuw leven in wil blazen en op zoek is naar jong talent.

Jagger en Scorsese kennen elkaar al van Shine A Light, de documentaire die de filmmaker in 2008 over The Rolling Stones maakte.

Tv-serie Jagger en Scorsese heet Vinyl
Tv-serie Jagger en Scorsese heet Vinyl (Foto: BuzzE)

Douane Italië neemt smak geld Snoop Dogg in beslag

De douane in Italië heeft geld in beslag genomen dat de Amerikaanse rapper Snoop Dogg het land uit probeerde te nemen. Hij had omgerekend ongeveer 385.000 euro op zak, terwijl alles boven de 10.000 euro bij de douane moet worden gemeld. Die heeft de helft van het geld in beslag genomen, meldde persbureau ANSA zaterdag.

De muzikant werd op de luchthaven van Lamezia Terme in Zuid-Italië staande gehouden. Hij was op weg naar Londen, nadat hij in Italië vier optredens had gegeven. Het is de tweede keer in korte tijd dat Snoop in Europa in de problemen komt. Vorige week zaterdag werd hij in Zweden opgepakt, omdat hij tijdens een verkeerscontrole stoned overkwam.

De 43-jarige artiest was niet blij met het politieoptreden in Zweden. Hij zei het land nooit meer te zullen bezoeken.

Douane Italië neemt geld Snoop Dogg in beslag
Douane Italië neemt geld Snoop Dogg in beslag (Foto: ANP)

Puerto Rico op rand van faillissement

Puerto Rico is niet meer in staat aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Het Caribische eiland moest zaterdag 58 miljoen dollar aan aflossing en rente betalen op een obligatielening. Maar het eiland heeft het geld er niet voor, zei stafchef Victor Suarez van de gouverneur op een persconferentie in San Juan.

Puerto Rico, een autonoom gebied binnen de Verenigde Staten, stevent daarmee af op een confrontatie met zijn schuldeisers. De regering wil opnieuw onderhandelen over een herstructurering van zijn schulden. Het eiland gaat gebukt onder een schuldenlast van in totaal 72 miljard dollar.

Het is voor het eerst dat Puerto Rico in gebreke blijft. De schuldencrisis van het arme eiland van 3,6 miljoen inwoners is zo groot dat er over 'Amerika's eigen Griekenland' wordt gesproken.

Krimp
Puerto Rico kampt sinds 2006 met een krimpende economie. Voor dit jaar voorziet het eiland een krimp van 1,2 procent. Een probleem is ook dat de bevolking met 7 procent is afgenomen in het afgelopen decennium. Veel inwoners vertrekken naar het Amerikaanse vaste land in de hoop op werk. De werkloosheid in Puerto Rico is 12,6 procent, meer dan het dubbele van wat het is in de VS.

De bijzondere status van Puerto Rico maakt een oplossing van het schuldenprobleem niet eenvoudiger. Het eiland is geen onafhankelijke staat en kan niet bij bijvoorbeeld het IMF aankloppen. Maar het is ook geen district of gemeente van de VS, zodat het de bescherming tegen faillissement mist die bijvoorbeeld Detroit inriep.

Puerto Rico kan lening niet terugbetalen
Puerto Rico kan lening niet terugbetalen (Foto: ANP)

Italiaan Ruffini wereldkampioen op 25 km

De Italiaanse zwemmer Simone Ruffini is zaterdag wereldkampioen geworden op de 25 kilometer in het open water. De 25-jarige Ruffini legde de lange afstand in het Russische Kazan af in 4.53.10. De Amerikaan Alex Meyer zwom naar het zilver en het brons ging ook naar een Italiaan: Matteo Furlan.

De Nederlandse zwemmer Marcel Schouten zwom enige tijd mee aan de kop van de wedstrijd maar viel terug en gaf op na 22,5 kilometer vanwege misselijkheid. "Tot 20 kilometer ging het prima. In de laatste 1200 meter ging ik veel slechter zwemmen en kwam alles er in een keer uit", verklaarde hij na afloop.

Schouten won donderdag met Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal nog zilver op het team event (5 kilometer).

Italiaan Ruffini wereldkampioen op 25 km
Italiaan Ruffini wereldkampioen op 25 km (Foto: ANP)

Rio belooft schoner water voor Spelen

Rio de Janeiro is volop bezig met inspanningen om de kwaliteit te verbeteren van het water in de Baai van Guanabara waar roeiers, zeilers en zwemmers tijdens de Olympische Spelen gaan strijden om de medailles. De organisatie heeft dat zaterdag tijdens een voortgangspresentatie gemeld aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nadat tests eerder deze week aantoonden dat het water volzit met ziekmakende virussen.

"De gezondheid en het welzijn van de sporters is onze topprioriteit. We zullen ons nog meer inspannen", beloofde een woordvoerder van de organisatie.

Bij de kandidaatstelling voor de Zomerspelen van 2016 beloofde Rio de toevoer van rioolwater in de baai met 80 procent te verminderen maar inmiddels is toegegeven dat dat waarschijnlijk niet wordt gehaald.

Eerlijk

Rio 2016 benadrukt dat het water voldoet aan nationale en internationale eisen. Voor elke wedstrijd belooft de organisatie de sporters eerlijk te zijn over de kwaliteit van het water.

De gevaren van het water laten ook de Nederlandse sporters niet onberoerd. "Eigenlijk hoop ik dat het verplaatst wordt en dat het ergens anders wordt gehouden", zei openwaterzwemster en medaillekandidate Sharon van Rouwendaal tegen de NOS. "Dit soort berichten verontrust je heel erg. We houden het zorgvuldig in de gaten", reageerde technisch directeur Joop Alberda van zwembond KNZB.

Rio belooft schoner water voor Spelen
Rio belooft schoner water voor Spelen (Foto: ANP)

Richie Porte naar BMC

De Australische wielrenner Richie Porte rijdt volgend jaar voor de Amerikaanse ploeg BMC. Ploegleider Jim Ochowicz van BMC heeft dat zaterdag aangekondigd. De 30-jarige Porte komt van Sky en was daar in de afgelopen Ronde van Frankrijk een van de meesterknechten die Chris Froome aan de eindzege hielp.

Porte is Australisch kampioen tijdrijden en won dit seizoen negen wedstrijden, waaronder Parijs-Nice. "Ik wil weer wedstrijden zoals Parijs-Nice winnen", verklaarde Porte over zijn doelen bij BMC.

Bij BMC was Tejay van Garderen de kopman in afgelopen Tour de France. De Amerikaan stond derde in de algemeen klassement toen hij in zeventiende etappe werd geveld door ziekte en moest afstappen. Porte denkt dat hij en Van Garderen gerust samen de Tour kunnen rijden. "Waarom niet? We kunnen het goed met elkaar vinden", reageerde hij.

Richie Porte naar BMC
Richie Porte naar BMC (Foto: ANP)

Jaarboek met Monroe brengt 2100 euro op

Een schooljaarboek met een foto van een zestienjarige Marilyn Monroe heeft vrijdagavond bij een veiling 2100 euro opgebracht. Dat heeft online veilinghuis Catawiki bekendgemaakt.

In het jaarboek van de University High School in Los Angeles uit 1942 staat de allereerste gepubliceerde foto ooit van de beroemde Amerikaanse actrice, aldus het veilinghuis. Monroe zat toen een halfjaar op de high school in LA. "Het is de enige foto die er uit die tijd van haar bekend is", stelt Catawiki. Het zou gaan om 'één van de meest gezochte schooljaarboeken ter wereld'.

De veilingmeester laat weten dat er vanuit de hele wereld belangstelling was voor het boek. "Ze lijkt op de foto in het jaarboek nauwelijks op het sekssymbool Marilyn Monroe zoals wij haar kennen. Juist daarom is het jaarboek zo'n bijzonder verzamelaarsobject."

Het jaarboek was onderdeel van een grote Marilyn Monroe-veiling.

Jaarboek met Monroe brengt 2100 euro op
Jaarboek met Monroe brengt 2100 euro op (Foto: BuzzE)

Meer auto's verkocht in juli

Vorige maand zijn er flink meer auto's verkocht in ons land. Nederlandse autodealers leverden in juli 33.913 nieuwe personenauto's af, bijna 14 procent meer dan in de vergelijkbare maand in 2014. Toen rolden er 29.764 auto's de showrooms uit. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Tot en met juli zijn er in ons land 235.330 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, een stijging van bijna 3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De vijf best verkochte merken in juli waren Volkswagen (4665 stuks), Peugeot (2937), Renault (2465), Ford (2119) en Volvo (1953).

Lichte groei

De meest populaire modellen waren in die maand de Volkswagen Golf (inclusief Golf Sportsvan) (1558 stuks), Peugeot 308 (1455), Renault Clio (1364), Volvo V40 (1205) en Volkswagen UP! (1074).

BOVAG en RAI Vereniging gaan voor het hele jaar uit van een lichte groei ten opzichte van afgelopen jaar, tot een totaal van 400.000 nieuwe auto's. Vooral in de laatste maanden van het jaar houdt de branche rekening met een toeloop vanuit de zakelijke markt, met het oog op de wijzigingen in de fiscale bijtelling vanaf 1 januari 2016.

Meer auto's verkocht in juli
Meer auto's verkocht in juli (Foto: ANP)

'Familie bang voor foto van overleden Bobbi'

De familie Brown en de familie Houston moeten door een deur voor de begrafenis van Bobbi Kristina, maar er is nog veel wrijving tussen de twee families. Volgens TMZ is de familie van vaderskant bang dat iemand van moederskant een foto maakt van het stoffelijk overschot van de 22-jarige Bobbi Kristina en het plaatje verkoopt aan de media.

Bronnen dichtbij de familie van vader Bobby Brown beweren dat de familieleden zich zorgen maken omdat er destijds bij de begrafenis van Whitney Houston, Bobbi Kristina's moeder, ook stiekem een foto is gemaakt. Die foto, van de overleden Whitney in haar kist, stond niet veel later op de cover van een tijdschrift.

De familie Brown mocht destijds niet op de begrafenis komen, dus is de gedachte dat het iemand van de Houston-kant moet zijn geweest die het beeld heeft gemaakt en verkocht. Bobby was destijds overigens wel uitgenodigd om afscheid te nemen van zijn ex-vrouw en moeder van zijn dochter maar kwam naar verluidt met te veel mensen opdagen, waarna hem te verstaan werd gegeven dat er niet genoeg plek was. Daarop verliet de zanger de kerk.

Besloten afscheidsdienst

De familie Brown zou nu plannen maken om het lichaam van Bobbi Kristina continu te bewaken. Bobbi Kristina werd eind januari bewusteloos aangetroffen in bad. Ze overleed op 26 juli.

Familie van de twintiger, onder wie haar vader en haar oma Cissy Houston, nam vrijdagavond in het uitvaartcentrum afscheid van Bobbi Kristina. Een besloten afscheidsdienst wordt zaterdag gehouden. Bobbi Kristina wordt naar verwachting maandag naast haar moeder begraven.

'Familie bang voor foto van overleden Bobbi'
'Familie bang voor foto van overleden Bobbi' (Foto: BuzzE)

'Angela Merkel gaat voor vierde termijn'

Angela Merkel gaat voor een vierde termijn als bondskanselier van Duitsland. Ze zal zich namens de CDU/CSU in 2017 weer verkiesbaar stellen, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag op basis van bronnen dicht bij Duitse bewind.

Merkel heeft volgens het blad al gesproken over een strategie met secretaris-generaal Peter Taub en nationaal leider Klaus Schüler van de CDU. Onduidelijk is wie de rol van campagneleider krijgt. Bij de vorige verkiezingen was Schüler dat. Voor de campagne wordt in ieder geval geen externe partij ingeschakeld. Alles wordt geregeld vanuit het Konrad-Audenaur-Haus, het hoofdkantoor van de CDU.

De eerste adviseurs zijn al aangesteld. Volgens Der Spiegel heeft Merkel enkele weken geleden gesproken met Horst Seehofer van de CSU, de Beierse afdeling van de partij. Merkel zou haar kandidaatschap pas begin 2016 formeel aankondigen.

'Angela Merkel gaat voor vierde termijn'
'Angela Merkel gaat voor vierde termijn' (Foto: ANP)

'260 doden door aanvallen Turkije op PKK'

Door Turkse aanvallen op vermeende strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn in een week tijd 260 mensen om het leven gekomen. Dat melden Turkse media zaterdag op basis van bronnen bij het leger. Honderden anderen zouden gewond zijn geraakt.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag waren er Turkse luchtaanvallen in Noord-Irak. Inwoners van het gebied hebben aan het Duitse persbureau dpa laten weten dat daarbij acht burgers om het leven zijn gekomen.

'260 doden door aanvallen op PKK'
'260 doden door aanvallen op PKK' (Foto: ANP)

Naomi Campbell veroordeeld voor mishandeling

Naomi Campbell is in Italië veroordeeld voor de mishandeling van een paparazzo. Het topmodel kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd. Campbell sloeg de fotograaf in 2009 met haar handtas in zijn oog toen hij foto's van haar en haar toenmalige vriend Vladimir Doronin nam na hun aankomst op het eiland Lipari.

De Siciliaanse paparazzo moest na het incident worden behandeld aan zijn verwondingen. Hij had drie dagen nodig om te herstellen. Advocaten van het model troffen eerder een schikking met de fotograaf, maar de openbaar aanklager zette de zaak alsnog door, schrijft The Telegraph.

Campbell gaat in hoger beroep, meldt E! Online. Het model wil daarom verder geen uitspraken doen over de zaak.

Naomi Campbell veroordeeld voor mishandeling
Naomi Campbell veroordeeld voor mishandeling (Foto: BuzzE)

Transferoverzicht Eredivisie

De transferperiode duurt nog een maand, wat betekent dat er nog heel wat spelers zullen gaan vertrekken. In de afgelopen periode zijn echter al veel spelers van club gewisseld. Hieronder het volledige overzicht van vertrokken eredivisiespelers in de gehele periode:

ADO Den Haag

Speler Van/naar Club
Ludcinio Marengo Van FC Volendam
Edouard Duplan Van FC Utrecht
Ruben Schaken Van Inter Baku
Ricky van Haaren Naar Dinamo Boekarest
Malcolm Esajas Naar FC Den Bosch
Oleksandr Iakovenko Naar Fiorentina (was gehuurd)
Wilson Bruno Naval Eduardo Naar Sporting Lissabon (was gehuurd)
Robin Buwalda Naar VVV Venlo (verhuurd)
Mike van Duinen Naar Fortuna Dusseldorf
Wilfried Kanon Naar LOSC Lille

Ajax

Speler Van/naar Club
Nemanja Gudelj Van AZ
Arek Milik Van Bayer Leverkusen (was al gehuurd)
Johnny Heitinga Van Hertha BSC
Mitchell Dijks Van Willem II
Yaya Sanogo Van Arsenal
Amin Younes Van Borussia Monchengladbach
Peter Leeuwenburgh Naar FC Dordrecht (huur)
Bas Kuipers Naar Excelsior (was al verhuurd)
Niki Zimling Naar FSV Mainz 05 (was gehuurd)
Sheraldo Becker Naar PEC Zwolle (verhuurd)
Niklas Moisander Naar Sampdoria
Lesly De Sa Naar Willem II (verhuurd)
Richairo Zivkovic Naar Willem II (verhuurd)
Ruben Ligeon Naar Willem II (verhuurd)
Kolbeinn Sigthorsson Naar FC Nantes
Quensy Menig (Huur) Naar PEC Zwolle
Ricardo Kishna Naar Lazio Roma

AZ

Speler Van/naar Club
Joris van Overeem Van FC Dordrecht (was verhuurd)
Jop van der Linden Van Go Ahead Eagles
Gino Coutinho Van Excelsior
Vincent Janssen Van Almere City FC
Levi Garcia Van Central FC
Nemanja Gudelj Naar Ajax
Wesley Hoedt Naar Lazio Roma
Simon Poulsen Naar PSV
Yves de Winter Naar Sint Truidense
Jonas Heymans Naar Royal Antwerp
Steven Berghuis Naar Watford
Eli Babalj Naar Adelaide

sc Cambuur

Speler Van/naar Club
Jergé Hoefdraad Van Almere City FC
Marvin Peersman Van FC Dordrecht
Kai Heerings Van FC Utrecht
Sjoerd Overgoor Van Go Ahead Eagles
Dominik Masek Van Hamburger SV
Jack Byrne Van Manchester City
Vadim Berisha Van AS Roma
Wout Droste Naar Heracles Almelo
Mart Dijkstra Naar Sparta
Bob Schepers Naar ONS Sneek
Lucas Bijker Naar sc Heerenveen
Mohamed El Makrini Naar Odense BK
Donovan Slijngard Naar Zalgiris
Michiel Hemmen Naar BK Hacken

Excelsior

Speler Van/naar Club
Bas Kuipers Van Ajax (was al gehuurd)
Filip Kurto Van FC Dordrecht
Brandley Kuwas Van FC Volendam
Mike Havekotte Van FC Utrecht
Nigel Hasselbaink Van Hamilton Academical FC
Daan Blij Naar Excelsior Maassluis
Jordy Deckers Naar VVV Venlo
Gino Coutinho Naar AZ Alkmaar

Feyenoord

Speler Van/naar Club
Colin Kazim-Richards Van Bursaspor (was gehuurd)
Joey Sleegers Van FC Eindhoven (was verhuurd)
Dirk Kuyt Van Fenerbahce
Warner Hahn Van PEC Zwolle (was verhuurd)
Marko Vejinovic Van Vitesse
Simon Gustafson Van BK Hacken
Jan-Arie van der Heijden Van Vitesse
Erwin Mulder Naar sc Heerenveen
Khalid Boulahrouz Naar Nog niet bekend
Konstantinos Lamprou Naar Willem II (was al verhuurd)
Ronald Graafland Naar Gestopt
Jordy Clasie Naar Southampton

De Graafschap

Speler Van/naar Club
Erik Quekel Van FC Den Bosch
Alexander Bannink Van FC Emmen
Tim Linthorst Van Vitesse
Bryan Smeets Van MVV
Thijs Bouma Van Almere City FC
Andy Driver Van Aberdeen
Nathan Kabasele (Huur) Van Anderlecht
Jerry van Ewijk Naar Go Ahead Eagles
Vlatko Lazic Naar Nog niet bekend
Edwin Linssen Naar Gestopt
Jordy van de Kracht Naar De Treffers
Milan Massop Naar FC Eindhoven
Caner Cavlan Naar sc Heerenveen

FC Groningen

Speler Van/naar Club
Abel Tamata Van PSV
Bryan Linssen Van Heracles Almelo
Jesper Drost Van PEC Zwolle
Paco van Moorsel Naar Sparta
Nick van der Velden Naar Onbekend
Tjaronn Chery Naar Queens Park Rangers
Genero Zeefuik Naar Balikesirspor
Burak Saban Naar Orduspor
Maikel Kieftenbeld Naar Birmingham City

sc Heerenveen

Speler Van/naar Club
Lukas Bijker Van SC Cambuur
Caner Cavlan Van De Graafschap
Branco van der Boomen Van FC Eindhoven
Erwin Mulder Van Feyenoord
Szabolcs Varga Naar MTK Boedapest (verhuurd)
Michael Chacón Naar FC Dordrecht
Bo Kristoffer Nordfeldt Naar Swansea City
Jario Bikel Naar NEC Nijmegen
Mark Uth Naar Eintracht Frankfurt
Marten de Roon Naar Atalanta Bergamo

Heracles Almelo

Speler Van/naar Club
Tim Breukers Van FC Twente
Peter van Ooijen Van Go Ahead Eagles
Wout Droste Van SC Cambuur
Paul Gladon Van Sparta Rotterdam
Robin Gosens Van Vitesse
Gino Bosz Van Vitesse
Daan Rienstra Naar RKC Waalwijk
Mark Engberink Naar RKC Waalwijk
Michael Brouwer Naar Spakenburg
Jeroen Veldmate Naar Viborg FF
Bart Schenkeveld Naar Onbekend
Simon Cziommer Naar Onbekend
Milano Koenders Naar Onbekend
Bryan Linssen Naar FC Groningen

NEC Nijmegen

Speler Van/naar Club
Wojciech Golla Van Pogoń Szczecin
Jario Bikel Van sc Heerenveen
Marco van Duin Van Almere City FC
Bart Buysse Van Cercle Brugge
Mohamed Rahyi Van PSV
Hannes Haldorsson Van Sandnes Ulf
Lasse Nielsen Naar AA Gent (was verhuurd)
Kenny Elders Naar Achilles '29
Jasper Waalkens Naar Almere City FC
Daan Disveld Naar FC Den Bosch
Patrick Joosten Naar FC Utrecht
Tobias Haitz Naar FC Viktoria Köln 1904
Stan Bijl Naar Magreb '90
Kevin Conboy Naar Nog niet bekend
Mike vanhamel Naar Royal White Stars Brussels
Paco van Moorsel Naar Sparta (was gehuurd van FC Groningen)

PEC Zwolle

Speler Van/naar Club
Josef Kvída Van 1.FK Príbram
Sheraldo Becker Van Ajax (gehuurd)
Lars Veldwijk Van Nottingham Forest (gehuurd)
Quensy Menig (Huur) Van Ajax
Warner Hahn Naar Feyenoord (was gehuurd)
Joost Broerse Naar Gestopt
Maikel van der Werff Naar Vitesse
Denis Mahmudov Naar Levski Sofia
Dimitrios Ferfelis Naar PAS Giannina
Aleksandar Bjelica Naar Helmond Sport
Jody Lukoki Naar PFK Ludogorets
Tomas Necid Naar Bursaspor
Jesper Drost Naar FC Groningen

PSV

Speler Van/naar Club
Simon Poulsen Van AZ
Nikolai Laursen Van Brøndby IF
Luuk Koopmans Van FC Oss
Andrès Guardado Van Valencia (was al gehuurd)
Maxime Lestienne (Huur) Van Al-Arabi
Davy Propper Van Vitesse
Nicolas Isimat-Mirin Van AS Monaco
Gaston Pereiro Van Nacional
Memphis Depay Naar Manchester United
Przemyslaw Tyton Naar VfB Stuttgart
Abel Tamata Naar FC Groningen
Mohamed Rahyi Naar NEC Nijmegen
Zakaria Bakkali Naar Valencia
Oscar Hiljemark Naar Palermo
Georginho Wijnaldum Naar Newcastle
Nigel Bertrams Naar Willem II

Roda JC

Speler Van/naar Club
Santiago Palacios Macedo Van De Treffers
Jens van Son Van FC Eindhoven
Gibril Sankoh Van Henan Jianye
Rostyn Griffits Van Perth Glory
Timo Letschert Naar FC Utrecht (was al verhuurd)
Johan Plat Naar Katwijk
Kai-David Bösing Naar SC Fortuna Köln
Danny Schreurs Naar Leiknir

FC Twente

Speler Van/naar Club
Bruno Uvini (Huur) Van Napoli
Georgios Katsikas Van PAOK Saloniki
Michael Olaitan (Huur) Van Olympiakos
Derre Kwee Naar FC Emmen
Kasper Kusk Naar FC Kopenhagen
Bilal Ould-Chikh Naar Benfica
Tim Breukers Naar Heracles Almelo (was al verhuurd)
Orlando Engelaar Naar Onbekend
Dico Koppers Naar Willem II
Darryl Lachman Naar Sheffield Wednesday
Luc Castaignos Naar Eintracht Frankfurt
Andreas Bjelland Naar Brentford
Filip Bednarek Naar FC Utrecht
Cuco Martina Naar Southampton

FC Utrecht

Speler Van/naar Club
Sébastien Haller Van AJ Auxerre (was gehuurd)
Patrick Joosten Van NEC
Timo Letschert Van Roda JC (was gehuurd)
Rico Strieder Van Bayern Munchen
Filip Bednarek Van FC Twente
Louis Nganioni (Huur) Van Olympique Lyon
Andreas Ludwig Van VfR Aalen
Kai Heerings Naar SC Cambuur
Tommy Oar Naar Onbekend
Kenny Teijsse Naar Go Ahead Eagles
Gyliano van Velzen Naar FC Volendam
Edouard Duplan Naar ADO Den Haag
Michael Zullo Naar Melbourne City
Mike Havekotte Naar Excelsior

Vitesse

Speler Van/naar Club
Maikel van der Werff Van PEC Zwolle
Milot Rashica Van KF Llamkos Kosova Vushtrri
Lewis Baker Van Chelsea (Huur)
Nathan Van Chelsea
Isaiah Brown Van Chelsea
Danilo Pantic (Huur) Van Chelsea
Zhang Yuning Van Ghangzhou Greentown
Bertrand Traoré Naar Chelsea (was gehuurd)
Josh McEachran Naar Chelsea (was gehuurd)
Wallace Oliveira dos Santos Naar Chelsea (was gehuurd)
Zakaria Labyad Naar Sporting (was gehuurd)
Gino Bosz Naar Heracles Almelo
Marko Vejinovic Naar Feyenoord
Davy Propper Naar PSV
Tarik Evre Naar Orduspor
Jan-Arie van der Heijden Naar Feyenoord

Willem II

Speler Van/naar Club
Lesly De Sa Van Ajax (gehuurd)
Richairo Zivkovic Van Ajax (gehuurd)
Ruben Ligeon Van Ajax (gehuurd)
Funso Ojo Van FC Dordrecht
Kostas Lamprou Van Feyenoord (was gehuurd)
Guus Joppen Van VVV Venlo
Dico Koppers Van FC Twente
Erik Falkenburg Van NAC Breda
Nigel Bertrams Van PSV
Mitchell Dijks Naar Ajax
Ali Messaoud Naar FC Vaduz
Tim Cornelisse Naar Gestopt
Charlton Vicento Naar Helmond Sport
Kevin Brands Naar NAC Breda (was verhuurd aan FC Volendam)
Ryan Sanusi Naar Sparta Rotterdam
Mattijs Branderhorst (Huur) Naar MVV
Norair Aslanan-Mamedov Naar Almere City FC
Ben Sahar Naar Hapoel Beer-Sheva

Politie schiet verdachte neer

De politie heeft in Rotterdam een man neergeschoten die iemand bedreigde met een vuurwapen. De 25-jarige verdachte, een man zonder vaste woon- of verblijfsplaats, raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht. Ook de andere man, die door de verdachte werd bedreigd, heeft een schotwond opgelopen. Door wie die is veroorzaakt, wordt onderzocht, aldus de politie.

Agenten schoten op de man nadat ze afgekomen waren op meldingen dat er een man met een wapen rondliep op de Nieuwe Binnenweg, stelt de politie. De man zou in een portiek een andere man bedreigen met een vuurwapen. Volgens de politie is de man meerdere malen gesommeerd om het vuurwapen te laten vallen. Omdat hij met zijn wapen bleef dreigen, voelden agenten zich genoodzaakt om te schieten, meldt de politie.

Een woordvoerster van de politie kan nog niet zeggen er precies is gebeurd in de nacht van vrijdag op zaterdag even voor 02.00 uur voor de deur van café Post. Zaterdagochtend ligt er voor het café een plas bloed en halen agenten de laaste afzettingslinten weg. Wie er precies heeft geschoten en op wie en hoeveel agenten daadwerkelijk hebben gevuurd wordt nog onderzocht.

Rijksrecherche

Over de ernst van de schotwond bij de verdachte kan ze niets zeggen. Hij ligt in ieder geval zaterdagochtend nog in het ziekenhuis. Ook over de precieze aard van de schotwond bij de bedreigde man, een 31-jarige Rotterdammer, kan ze niet meer kwijt dan dat deze lichtgewond raakte en na behandeling in het ziekenhuis dezelfde nacht nog naar huis kon.

De Rijksrecherche doet, zoals gebruikelijk in dit soort gevallen, onderzoek.

Politie schiet verdachte neer
Politie schiet verdachte neer (Foto: ANP)

Homostel wordt kind ontnomen, want: niet de juiste etniciteit

Een blank homostel is razend op de sociale diensten van de gemeente Rotherham. Hun mooie halfbloed adoptiekindje is ze ontnomen en komt nu te wonen bij zijn donkere tante, die hij nog nooit ontmoet heeft en met wie het kind geen enkele band heeft.

Het leek allemaal zo geweldig: een getrouwd homostel had alles in zich om geweldige ouders te zijn voor een adoptiekind. Een psychologisch rapport wees uit dat een kind daar op de juiste plek zou zijn en aan de hoeveelheid liefde zou het in ieder geval niet liggen.

Het kindje kwam er dan ook. Zijn biologische moeder was een blanke dame met een half-Birmese partner. Opvallend was wel de donkere huidskleur van de baby, maar een DNA-test was volgens de instanties niet nodig en alles was in kannen en kruiken.

Na een jaar echter, kwam er opeens een ruwe verstoring in de droom. Een Afrikaanse asielzoeker beweerde de biologische vader van het kind te zijn. Hij en zijn zus claimden het kind, wellicht op tribale gronden. Het kind zou bij zijn 'tante' moeten gaan wonen, want zo heurt het nu eenmaal. Dit verklaarde wel goed de donkere huidskleur van de baby. De biologische moeder had de bloemetjes blijkbaar lekker buiten gezet.

Een hele reeks van rechtszaken was het gevolg, tot het hooggerecht aan toe. Voor het stel was etniciteit nooit een punt. Ze waren dan ook geschokt toen de machine rechter woorden als 'negroïde' gebruikte om het kind te omschrijven. Op basis van etniciteit werd het kind uit huis geplaatst. Een van de adoptieouders omschreef de rechter als 'geen mens'. Het kind had inmiddels twee jaar bij het homostel gewoond.

De twee zitten in zak en as. Nooit zullen ze hun voormalig oogappeltje zijn eerste schooldag zien meemaken of zijn eerste vriendinnetje mee naar huis nemen. In gedachten gaan ze nog steeds even bij hem kijken voordat ze zelf gaan slapen. Bij opa en oma staat nog steeds een foto van het kind, waar opa dagelijks kusjes op geeft. 'Ze kunnen hoog of laag springen, maar dit is gewoon onze zoon'.

Het stel is geadviseerd om beroep aan te tekenen. Ze maken zich ook zorgen om andere mensen die van plan zijn een kind te adopteren. Deze hele zaak kan een afschrikwekkend effect hebben.

De gemeenteraad heeft inmiddels ook iets van zich laten horen: 'Sorry voor het ongemak'. Rotherham maakt wel vaker rare keuzes.

Belgische baby's krijgen enkelband (Foto: ANP)

Voetbalstadion als meetpunt voor zwemmers

Op de plek waar de Russische club Rubin Kazan normaal gesproken voetbalt, strijden de snelste zwemmers ter wereld vanaf zondag om de wereldtitels. Het gras in de Kazan Arena, over drie jaar decor van het WK voetbal, heeft plaatsgemaakt voor een ingewikkeld stelsel van buizen en waterpompen dat is aangelegd onder een trainings- en wedstrijdbad van 50 meter lang. In de stad aan de oevers van de Wolga, in de autonome republiek Tatarstan, krijgen de zwemmers een indicatie hoe ver ze een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn. Naast de wereldtitels liggen ook de olympische limieten en tickets voor het grijpen. "Ik kijk er naar uit om te zien waar ik sta", zegt tweevoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. "Maar het mooiste komt volgend jaar pas."

Voor de zwemkoningin van Londen 2012 staat alles in het teken van Rio. De 24-jarige Groningse wil in de Braziliaanse stad haar olympische titels op de 50 en 100 meter vrije slag prolongeren. De WK zijn niet meer dan een meetpunt op weg naar het grote doel. Onder leiding van coach Patrick Pearson heeft 'Kromo' afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt, nadat ze sinds Londen door twee trainerswisselingen achterop was geraakt. "De echte scherpte en topfitheid is er nu bijna", aldus Pearson. "Die gaan er komend jaar komen en dat geeft net het verschil om in Rio te kunnen excelleren. Ik hoop dat ze in Kazan dicht tegen het niveau van de Spelen aan gaat komen."

Op het koninginnenummer, de 100 vrij, is Kromowidjojo voorbij gestreefd door Femke Heemskerk. De 27-jarige pupil van coach Marcel Wouda beleefde vorig jaar bij de WK kortebaan dan eindelijk haar grote individuele doorbraak, door goud te winnen op de 100 vrij. Heemskerk schudde in Doha het beeld van zich af dat ze onder grote druk geen topprestaties kan leveren. "Ik zie het leven als een trein met wagons en elke wagon is een onderdeel. Al die wagons staan bij mij nu allemaal stabiel op de rails", zegt Heemskerk, die met 52,69 en 1.54,68 de beste mondiale tijden van dit jaar op de 100 en 200 vrij op haar naam heeft staan.

De concurrentie komt vooral van Cate Campbell, de 23-jarige Australische die haar titel verdedigt op de 100 vrij. Kromowidjojo acht zichzelf kansrijker op de kortste afstand, waarop ze twee jaar geleden in Barcelona het goud pakte. Maar mocht het niet lukken, dan raakt de Groningse niet in paniek. Zeker voor 'Kromo' is het WK niet meer dan een tussenstapje op weg naar dat ene doel, volgend jaar augustus in Brazilië.

Voetbalstadion als meetpunt voor zwemmers
Voetbalstadion als meetpunt voor zwemmers (Foto: ANP)

Schippers geniet van status als wereldtopper

Dafne Schippers kende vrijdagavond bij de NK atletiek eigenlijk geen tegenstand op de 100 meter. Goed was ze al op de sprint, maar sinds ze de meerkamp heeft laten varen is ze voortreffelijk. Met 11,02 snelde ze in het Olympisch Stadion in Amsterdam naar haar vierde nationale titel. "Dit is vooral ontzettend leuk", reageerde het spurtkanon na afloop. "Het is geweldig om voor eigen publiek nog zoiets te kunnen doen."

Toch is er veel veranderd in het leven van Schippers. Ze vliegt tegenwoordig van Diamond Leaguewedstrijd naar Diamond Leaguewedstrijd en over ruim drie weken wil ze echt schitteren op de WK in Peking. "Ik zie dit als een soort uitzwaaiwedstrijd", geeft ze aan. "Het is altijd iets moeilijker om je voor een NK op te laden als je de Diamond League bent gewend. Maar dat geeft niet, uiteindelijk wil ik gewoon winnen."

Winnen deed ze vorig weekend ook in Londen, bij zo'n prestigieuze race uit de Diamond League. "Winnen in Londen was echt geweldig. Daar loop je tussen de echte wereldtop. Tussen olympische en wereldkampioen. Dat is wel een ander verhaal dan in Nederland lopen ja."

Op de kaart

De winst in Londen betekent ook dat Schippers internationaal nu op de kaart staat. "Stiekem kijken ze nu wel een beetje naar je. Als je een paar keer komt kijken, een keer wint en ze zien de tijden die je loopt, dan houden ze wel rekening met je."

Schippers maakte begin juni bekend zich tot en met de Spelen van Rio de Janeiro volledig op de sprint toe te leggen. Ze zette de meerkamp, haar oude liefde, even in de koelkast. Het leverde haar veel progressie op. Ze is sterker geworden en heeft meer tijd om op haar start te trainen. Het punt van Schippers waar het nog wel eens aan wil mankeren.

Race voor race

Waar de switch naar de sprint en haar recente vorm in moet resulteren op de WK durft ze niet te zeggen. "Ik ga het race voor race bekijken en focus me op het halen van de finale. Daarin kan alles gebeuren. In Londen had ik ook niet verwacht dat ik zomaar even zou winnen. Je kan een heel rottige vierde plek halen, maar wel 10,9 lopen."

De winnende tijd in Londen was 10,92, een nieuw Nederlands record. Eerder dit seizoen had ze dat al aangescherpt tot 10,94. Het is tekenend voor de lijn van Schippers, ze wordt iedere race beter. Ze is dan ook opgelucht en blij dat ze de knoop heeft doorgehakt en voor de sprint heeft gekozen. "Zeker, dat is heel fijn. Je moet maar afwachten hoe zo'n beslissing uitpakt. Maar ik vind het erg leuk."

Schippers geniet van status als wereldtopper
Schippers geniet van status als wereldtopper (Foto: ANP)

Familieleden Bin Laden overleden na vliegtuigcrash UK

De piloot en drie inzittenden van een klein vliegtuig zijn overleden toen het vrijdag in Groot-Brittannië neerstortte naast een vliegveld op het terrein van een autoveiling. Dat meldden Britse media. Het privévliegtuig stond geregistreerd in Saoedi-Arabië en was onderweg vanuit Italië. Het vloog in brand nadat het was neergekomen.

Het vliegtuig was van Salem Aviation, dat van de familie van Osama Bin Laden zou zijn. Volgens onbevestigde berichten in Arabische media zijn de stiefmoeder en halfzus van Bin Laden twee van de vier slachtoffers.

Het ongeval was bij het vliegveld Blackbushe Airport bij de plaats Yateley in het zuiden van Engeland. Volgens ooggetuigen zou het toestel het vliegveld tijdens de landing hebben gemist en kwam tussen de geparkeerde auto's terecht. Op de grond raakte niemand gewond.

Vier doden bij vliegtuigcrash naast vliegveld
Vier doden bij vliegtuigcrash naast vliegveld (Foto: ANP)

Dokter: Hillary Clinton is gezond en fit

Hillary Clinton is gezond en fit genoeg om het land te dienen. Dat heeft haar dokter vrijdag in een verklaring laten weten. De 67-jarige Clinton is in de running om mee te doen aan de volgende presidentsverkiezingen namens de Democratische Partij. "Ze heeft een uitstekende conditie en is gezond genoeg om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden", staat in de doktersverklaring.

Clinton kreeg in 2012 een hersenschudding nadat ze was gevallen. Tijdens de controle werd ontdekt dat ze een bloedprop in hersenen had bij haar rechteroor. Daarvoor moet ze de rest van haar leven bloedverdunners slikken. Ook heeft ze een prop in haar been gehad.

Dokter: Hillary Clinton is gezond en fit
Dokter: Hillary Clinton is gezond en fit (Foto: ANP)

Honderden vrijwilligers maken kust schoon

Vanaf zaterdag gaan honderden vrijwilligers de Nederlandse stranden op om afval te rapen. De schoonmaakactie vindt de hele maand augustus plaats verdeeld over 27 etappes. Met als startpunt Cadzand in Zeeland werken de schoonmakers de hele Nederlandse kust af. Op 27 augustus is de laatste schoonmaakdag op het strand van Schiermonnikoog.

Zo'n 1200 mensen hebben zich al aangemeld als vrijwilliger. De organisatie verwacht dat dat aantal in de loop van de maand nog toeneemt.

Het is de derde editie van de schoonmaakactie die vorig jaar zo'n 20.000 kilo afval opleverde. Het eerste jaar ruimden vrijwilligers ruim 6000 kilo afval op. Het groeiend aantal vrijwilligers zorgt ervoor dat steeds meer afval wordt ingezameld.

Dit jaar is er voor het eerst een prijs voor het gekste stukje afval. In de afgelopen edities bleek namelijk dat tussen het afval soms bijzondere voorwerpen liggen. Zo vonden vrijwilligers vorig jaar een bruidssluier, een ring en twee stuks flessenpost uit Engeland.

De opruimactie wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee.

Honderden vrijwilligers maken kust schoon
Honderden vrijwilligers maken kust schoon (Foto: ANP)

Kogel ketst af op gordeldier, schutter gewond

Een man uit de Amerikaanse staat Texas is zelf gewond geraakt toen hij een gordeldier beschoot. Een kogel ketste af op de harde schild van het dier en raakte hem in zijn gezicht, aldus de plaatselijke politie.

De man zag het dier om 03.00 uur 's nachts in zijn tuin lopen en trok zijn pistool. Hij moest zijn jachtavontuur bekopen met een wond in zijn kaak nadat hij door een van de drie kogels was geraakt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Kogel ketst af op gordeldier, schutter gewond
Kogel ketst af op gordeldier, schutter gewond (Foto: ANP)

Verenigde Staten nemen JSF's in gebruik

Het marinierskorps in de Verenigde Staten heeft vrijdag officieel de eerste JSF's (F-35's) in gebruik genomen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat weten dat de eerste tien straaljagers kunnen worden ingezet in conflictsituaties.

De F-35B's zijn operationeel verklaard. De mariniers van Marine Fighter Attack Squadron 121 in Arizona zijn de eerste ter wereld die de vliegtuigen gaan gebruiken. Dit type JSF kan onder meer vanaf een korte landingsbaan opstijgen.

Nederland schaft zeker 37 JSF's aan, wat 4,5 miljard euro kost. De gevechtsvliegtuigen moeten de huidige F-16's van de luchtmacht opvolgen en worden in 2019 afgeleverd. Nederland krijgt wel een andere type toestel dan de VS.

Verenigde Staten zetten eerste JSF's in
Verenigde Staten zetten eerste JSF's in (Foto: ANP)

Staking de Persgroep: mogelijk in delen van het land geen krant

Drukkers bij de Haagse en Apeldoornse drukkerij van de Persgroep zijn sinds vrijdagavond 23.00 uur in staking. Aanleiding is het slepende cao-conflict in de grafische industrie over een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro, zegt vakbond FNV.

Bij de krantendrukkerijen worden de regio-edities gedrukt van het AD, met name voor de regio's Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Apeldoorn. Het gaat daarbij om een totale oplage van meer dan 300.000. De medewerkers van Persgroep in Den Haag staken de hele nacht. In Apeldoorn wordt in elk geval de komende twee uur het werk neergelegd.

In de grafische sector is sinds 1 augustus 2013 geen cao meer. De afgelopen twee maanden is op verschillende plaatsen actie gevoerd, variërend van poortacties en werkonderbrekingen tot een 24-uursstaking.

Staking bij drukkerijen van Persgroep
Staking bij drukkerijen van Persgroep (Foto: ANP)

Zangeres Lynn Anderson overleden

De Amerikaanse countryzangeres Lynn Anderson is overleden. Ze werd in 1970 wereldberoemd met haar versie van het nummer (I never promised you a) Rose Garden, geschreven door Joe South. Het nummer behoort nog steeds tot de best verkochte countryhits ooit. Anderson won hier zelfs een Grammy mee.

Lynn Anderson (67) overleed vrijdagochtend (plaatselijke tijd) in de Amerikaanse stad Nashville. Volgens haar publicist Pam Lewis had Anderson recent een longonsteking gehad. Ze overleed in het ziekenhuis aan waarschijnlijk een hartstilstand. Anderson trouwde en scheidde twee keer en kreeg drie kinderen.

Anderson is een van de meest succesvolle Amerikaanse zangeressen uit de jaren zeventig. Ze bracht vele albums uit en scoorde wereldwijd hits, zoals het countrynummer Top of the World in 1973, waarmee The Carpenters in hetzelfde jaar een pophit scoorden. Andere bekende nummers van haar waren Cry, How can I unlove you, Keep me in mind en You're my man

Rose Garden
In Nederland was Rose Garden haar grootste hit. Het nummer stond in 1971 veertien weken in de hitlijst en piekte op nummer 2. De Canadese formatie Kon Kan scoorde in 1988 een hit met I Beg Your Pardon, waarin een sample uit Rose Garden is verwerkt. Anderson heeft afgelopen maand nog een album uitgebracht: Bridges. Dit was haar eerste gospelalbum.

Zangeres Lynn Anderson overleden

Zangeres Lynn Anderson overleden (Foto: ANP)


'Joe Jackson van intensive care'

Joe Jackson, de vader van Michael en Janet Jackson ligt niet meer op de intensive care. Dat laat een bron weten aan US Weekly. Jackson (87) werd begin deze week opgenomen in een ziekenhuis in de Braziliaanse stad São Paulo.

Jackson zou zijn overgebracht naar een andere kamer binnen het Albert Einstein Sao Paulo ziekenhuis. Een bron laat het blad weten dat het inmiddels weer wat beter gaat met Joe. Hij zou onder begeleiding weer wat hebben gelopen. Artsen denken dat hij snel weer volledig kan eten.

De ingewijde vertelt dat Joe waarschijnlijk binnen een paar dagen met zijn dochter Janet in een privéjet terug naar Amerika zal vliegen. Daar zal hij dan naar een ziekenhuis in Los Angeles worden gebracht.

Joe werd begin deze week opgenomen met klachten die leken op een beroerte. Eenmaal in het ziekenhuis zou Jackson een hartaanval hebben gehad, waarna hij een operatie aan zijn hart onderging. Joe Jackson is de vader van onder anderen Janet, Jermaine en La-Toya Jackson en de in 2009 overleden Michael Jackson.

'Joe Jackson van intensive care'
'Joe Jackson van intensive care' (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.