Homostel wordt kind ontnomen, want: niet de juiste etniciteit

Een blank homostel is razend op de sociale diensten van de gemeente Rotherham. Hun mooie halfbloed adoptiekindje is ze ontnomen en komt nu te wonen bij zijn donkere tante, die hij nog nooit ontmoet heeft en met wie het kind geen enkele band heeft.

Het leek allemaal zo geweldig: een getrouwd homostel had alles in zich om geweldige ouders te zijn voor een adoptiekind. Een psychologisch rapport wees uit dat een kind daar op de juiste plek zou zijn en aan de hoeveelheid liefde zou het in ieder geval niet liggen.

Het kindje kwam er dan ook. Zijn biologische moeder was een blanke dame met een half-Birmese partner. Opvallend was wel de donkere huidskleur van de baby, maar een DNA-test was volgens de instanties niet nodig en alles was in kannen en kruiken.

Na een jaar echter, kwam er opeens een ruwe verstoring in de droom. Een Afrikaanse asielzoeker beweerde de biologische vader van het kind te zijn. Hij en zijn zus claimden het kind, wellicht op tribale gronden. Het kind zou bij zijn 'tante' moeten gaan wonen, want zo heurt het nu eenmaal. Dit verklaarde wel goed de donkere huidskleur van de baby. De biologische moeder had de bloemetjes blijkbaar lekker buiten gezet.

Een hele reeks van rechtszaken was het gevolg, tot het hooggerecht aan toe. Voor het stel was etniciteit nooit een punt. Ze waren dan ook geschokt toen de machine rechter woorden als 'negroïde' gebruikte om het kind te omschrijven. Op basis van etniciteit werd het kind uit huis geplaatst. Een van de adoptieouders omschreef de rechter als 'geen mens'. Het kind had inmiddels twee jaar bij het homostel gewoond.

De twee zitten in zak en as. Nooit zullen ze hun voormalig oogappeltje zijn eerste schooldag zien meemaken of zijn eerste vriendinnetje mee naar huis nemen. In gedachten gaan ze nog steeds even bij hem kijken voordat ze zelf gaan slapen. Bij opa en oma staat nog steeds een foto van het kind, waar opa dagelijks kusjes op geeft. 'Ze kunnen hoog of laag springen, maar dit is gewoon onze zoon'.

Het stel is geadviseerd om beroep aan te tekenen. Ze maken zich ook zorgen om andere mensen die van plan zijn een kind te adopteren. Deze hele zaak kan een afschrikwekkend effect hebben.

De gemeenteraad heeft inmiddels ook iets van zich laten horen: 'Sorry voor het ongemak'. Rotherham maakt wel vaker rare keuzes.

Belgische baby's krijgen enkelband (Foto: ANP)