Roger Waters - Amused To Death

Het heeft 23 jaar mogen duren maar eindelijk is het meesterwerk Amused To Death van Roger Waters opnieuw op vinyl uitgebracht. Dat werd ook wel eens tijd aangezien de originele persing uit 1992 al geruime tijd voor enige honderden euro's over de toonbank ging. Heel erg leuk voor mensen die toch al geld teveel hebben maar een fan met een wat kleinere beurs wil ook de kans hebben om deze prachtplaat voor een wat schappelijkere prijs aan te schaffen en die kans is er nu met een geheel geremasterde uitvoering op zowel vinyl als blu-ray.

Roger Waters - Amused To Death

Amused To Death is een conceptalbum, gebaseerd op het boek Amusing Ourselves to Death van journalist en tv-criticus Neil Postman, waarin hij schrijft over het effect van televisieprogramma's op de menselijke geest. In het geval van de plaat Amused To Death draait het om het idee van een aap, die langs diverse Amerikaanse tv-zenders zapt en daarbij de meest uiteenlopende programma's tegenkomt. Waters schreef de teksten voor de plaat tijdens de Radio K.A.O.S.-tour, waarbij het vizier op allerlei maatschappelijke en politieke kwesties werd gericht.

Wat Amused To Death vooral een magistrale belevenis maakt is de wijze waarop de plaat is opgenomen. Het album werd namelijk opgenomen met de zogenaamde Qsound-techniek waarbij je met slechts twee geluidsboxen het effect van een surroundset krijgt. Amused To Death is dan ook bij uitstek geschikt om via een koptelefoon te beluisteren. Wat het effect daarvan is blijkt al bij de openingstrack 'The Ballad of Bill Hubbard' dat opent met een zwerm krekels. Vervolgens hoor je aan de linkerkant een radio en horen we rechts in de verte een blaffende hond. Terwijl er een Pink Floydiaans intro wordt ingezet horen we Eerste Wereldoorlog-veteraan Alfred Hazzell op hartverscheurende wijze vertellen over de zwaargewonde soldaat William Hubbard die hij op het slagveld achter moest laten.

Waters wilde destijds eigenlijk stukjes uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick gebruiken maar kreeg daar geen toestemming voor van de filmmaker. Waarschijnlijk zat het de cineast nog dwars dat hij destijds geen gebruik mocht maken van gedeelten van Atom Heart Mother in zijn trippy science fictionfilm. Achteraf hoeven we daar dus niet rouwig om te zijn aangezien Amused To Death in de uiteindelijke vorm toch een pareltje is geworden zoals we die maar zeer weinig in de moderne popmuziek tegenkomen. Op zich niet zo vreemd als je beseft wie er allemaal aan dit project meededen. Zo horen we fraaie gastbijdragen van grootheden zoals Jeff Beck, Don Henley (The Eagles), Steve Lukather (Toto), P.P. Arnold, Rita Coolidge en vele anderen.

Roger Waters - Amused To Death (Foto: Phrostbite)
Amused To Death (Foto: Phrostbite)

Amused To Death is een album dat muzikaal gezien duidelijk laat horen hoe groot de invloed van Waters was bij revolutionaire Pink Floyd-albums zoals The Wall en The Final Cut. Net als op The Pros And Cons Of Hitch Hiking (1984) en Radio K.A.O.S. (1987) pakt de muzikant op onomwonden wijze zwaarmoedige thema's als oorlog, politiek en religie op eigenzinnige wijze aan. Zware kost dus maar zeker ook verplichte kost voor elke melomaan en eenieder die het latere werk van Pink Floyd (met Waters in hun gelederen) kon waarderen. Naast de fraaie uitgave, geperst op grammofoonplaten van 200 gram, is er ook een prachtige dubbele picture disc van Amused To Death in een uiteraard zeer gelimiteerde oplage.