FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 mei 2015

Camorrabaas opgepakt in Brazilië

De politie in Brazilië heeft een vermoedelijke leider van de camorra gearresteerd, het misdaadsyndicaat van Napels in het zuiden van Italië.

Het zou gaan om Pasquale Scotti, die onder een valse naam woonde in Recife in het noordoosten van Brazilië. De Italiaanse justitie was al bijna dertig jaar naar hem op zoek.

Scotti wordt in Italië verdacht van moord, afpersing en verboden wapenbezit. Verwacht wordt dat Italië op korte termijn een verzoek zal indienen om een uitleveringsprocedure te beginnen.

Ierse overheid verkoopt aandelen Aer Lingus

De Ierse overheid doet haar belang van 25 procent in budgetmaatschappij Aer Lingus over aan luchtvaartconcern International Airlines Group (IAG). Dat maakte de Ierse minister van Transport dinsdag bekend.

Eerder was al bekend dat IAG, moederbedrijf van onder meer British Airways, Aer Lingus volledig wil inlijven. Daarvoor heeft het 1,4 miljard euro over.

Wel is een eventuele overname afhankelijk van de steun van de Ierse overheid. Met de verkoop van het Ierse overheidsbelang is de weg vrij voor IAG om de prijsvechter volledig in te lijven. IAG heeft naar eigen zeggen al een akkoord met de bestuurders van Aer Lingus.

Frankrijk twijfelt aan deadline nucleair akkoord

De Franse ambassadeur in Washington betwijfelt of Iran en de grote mogendheden voor eind juni overeenstemming zullen bereiken over een algeheel nucleair akkoord. 'Zeer waarschijnlijk' zal in de komende vijf weken geen akkoord worden bereikt en ook niet daarna, heeft ambassadeur Gerard Araud dinsdag gezegd op een bijeenkomst georganiseerd door de Atlantische Raad.

Er moet nog veel technisch werk worden verricht. Als er al overeenstemming wordt bereikt, zal dat slechts 'opgeklopte lucht' zijn, zei Araud.

Het plan waaraan wordt gewerkt houdt in dat Iran zijn atoomprogramma gedurende tien jaar bevriest. In ruil daarvoor zullen economische sancties tegen Iran worden opgeheven.

Hoofdverdachte zedenzaak: meisjes wilden zelf

Hoofdverdachte Sianley F. in de Heerlense zedenzaak rond het misbruik van twee meisjes van veertien en vijftien jaar, ontkende dinsdag voor de rechtbank in Maastricht geweten te hebben dat de meisjes minderjarig waren. Bovendien wilden de meisjes zelf de prostitutie in en seks tegen betaling, zei hij op vragen van de drie vrouwelijke rechters.

F. (28) stond samen met een andere man en twee vrouwen terecht wegens hun aandeel in het mogelijk maken van de prostitutie van de meisjes in Heerlen begin vorig jaar. De rechtbank heeft drie en als nodig vier dagen uitgetrokken in deze zedenzaak. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vier van mensenhandel, aanzetten tot prostitutie en het plegen van ontucht met minderjarigen.

Gerard Joling veroorzaakt ongeluk

Gerard Joling heeft woensdag een verkeersongeluk veroorzaakt. Met zijn auto reed hij volgens AT5 een bejaarde dame met rollator aan. De vrouw belandde hard op het asfalt. De rollator vloog door de lucht en landde verderop.

Volgens de Amsterdamse zender werd de vrouw geraakt door de wagen toen zij een straat in Aalsmeer overstak. De vrouw zou naar het ziekenhuis zijn vervoerd. De zanger moest mee naar het politiebureau, een standaardprocedure bij dit soort ongelukken. Een getuige zegt dat Joling zelf achter het stuur zat.

Tientallen vermisten na noodweer VS

In de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma zijn minstens zestien mensen om het leven gekomen en worden zeker veertig mensen vermist na noodweer gevolgd door zware overstromingen. Onder de vermisten is een groep mensen die verdween nadat een vakantiehuisje werd weggespoeld en versplinterde tegen een brug.

De brandweer van Houston in Texas moest meer dan vijfhonderd keer mensen uit het water redden, voornamelijk automobilisten. Minstens 2500 voertuigen werden door hun bestuurders in de straten achtergelaten, zei de coördinator van de hulpdiensten in Houston, Rick Flanagan.

"Het is absoluut omvangrijk", zei gouverneur van Texas Greg Abbott na een inspectietocht door het getroffen gebied. Sommige automobilisten zaten vast op een snelweg en moesten de nacht slapend in hun auto's doorbrengen. Ongeveer vierhonderd toeschouwers bleven na een basketbalwedstrijd in de arena van de Houston Rockets tot het noodweer voorbij was getrokken.

Het zwaarst getroffen in Texas was het stadje Wimberley, een populaire vakantiebestemming, zeker in het Memorial Day-weekend. De rivier de Blanco liep op meerdere plaatsen buiten zijn oevers en zette een belangrijke verkeersweg onder water. De reddingsdiensten zetten boten en een helikopter in om mensen in veiligheid te brengen.

PVV-statenleden passeerden lijsttrekker Faber

In zeker negen provincies hebben PVV-statenleden bij de Eerste Kamerverkiezingen niet gestemd op lijsttrekker Marjolein Faber. Dat meldt de NOS. Faber kwam een paar maanden geleden negatief in het nieuws toen bleek dat ze haar zoon had ingehuurd om een website te bouwen voor de Gelderse PVV.

Het is ongebruikelijk dat zoveel Statenleden niet op de nummer 1 van de partij stemmen. In haar eigen provincie, Gelderland, stemde zelfs helemaal niemand op Faber. De PVV-lijsttrekker in de Eerste Kamer kreeg ook geen enkele stem in de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. In Limburg stemden slechts 2 van de 9 Statenleden op Faber.

Waarom de PVV'ers Faber passeerden is nog onduidelijk. De PVV behaalde wel gewoon de verwachte negen zetels in de senaat, want alle Statenleden stemden wel op kandidaten van de PVV. Vaak stemden de PVV-Statenleden op een regionale PVV'er op een onverkiesbare plek. Daardoor komen de PVV'ers Alexander van Hattem en Alexander Kops, nummer 9 en nummer 14 op de lijst, nu met voorkeursstemmen in de senaat. Dit gaat ten koste van Peter van Dijk, die op nummer 8 stond.

LottoNL-Jumbo wil bergtrui niet meer kwijt

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo is van plan de blauwe bergtrui van kopman Steven Kruijswijk tot in Milaan te verdedigen. De ploeg wil het tricot niet meer kwijt, aldus een verklaring van ploegleider Jan Boven. "Vanaf nu moeten we elke dag attent zijn", liet hij weten.

Met wederom een indrukwekkende prestatie werd Steven Kruijswijk dinsdag tweede in de loodzware koninginnenrit in de Ronde van Italië. Hij steeg met stip naar de achtste plaats in het algemeen klassement en pakte bovendien de blauwe bergtrui. In het bergklassement heeft hij echter maar één puntje meer dan de Spanjaard Beñat Intxausti.

Kruijswijk voelde zich dinsdag heel goed, vertelde hij na afloop. "Ik ben heel tevreden met mijn benen. Hopelijk kan ik daar de rest van de week nog van profiteren", reageerde hij. De ritwinst was volgens hem niet haalbaar. "Landa was gewoon te sterk. Ik besloot in de laatste 10 kilometer daarom voor tijdwinst te gaan in plaats van voor de ritzege."

Verdachte mishandeling zwangere meldt zich

Een 64-jarige verdachte van de mishandeling van een zwangere vrouw heeft zich dinsdag gemeld bij de politie in Den Haag. Hij deed dat enkele uren nadat Team West, de regionale variant van Opsporing Verzocht, beelden had uitgezonden waarop hij duidelijk herkenbaar is.

Een 26-jarige vrouw wilde op 23 april op de Grote Markt uit de tram stappen, samen met haar kindje en een buggy. De man drong de tram binnen en stompte haar in het voorbijgaan in de buik. De vrouw, 26 weken zwanger, kromp daarop ineen van de pijn. Bij controle door een verloskundige bleek dat het ongeboren kind in orde was. De man was na het incident verdwenen.

Johnny de Mol is weer vrijgezel

Presentator Johnny de Mol is weer vrijgezel. Zijn relatie met Shima Kaes is uit, meldt RTL Boulevard. De manager van De Mol meldde het nieuws aan het programma. De reden van de breuk ligt in verschillende wensen en gedachten over de toekomst.

Het paar was sinds een paar maanden verloofd. Op Koningsdag had de zoon van John de Mol en Willeke Alberti zijn vriendin een aanzoek gedaan. De twee verschenen in juni 2014 voor het eerst als koppel in de openbaarheid tijdens het gala van de Televizier Ring. Ze woonden al een tijd samen.

Johnny de Mol had eerder relaties met onder anderen Chantal Janzen en Josje Huisman van K3.

Johnny de Mol (Foto: Novum)
Johnny de Mol (Foto: Novum)

'Jan Marijnissen zoekt opvolger'

Jan Marijnissen wil stoppen als partijvoorzitter van de SP. Hij zoekt naar een opvolger. Dat zegt hij dinsdagavond in een gesprek met actualiteitenprogramma EenVandaag.

Marijnissen laat weten 'ermee bezig te zijn, om te kijken wat de mogelijkheden zijn en of er een goede opvolger is'.

Jan Marijnissen is sinds 1988 partijvoorzitter van de SP. Ook was hij jarenlang fractievoorzitter.

Jan Marijnissen (Foto: Novum)
Jan Marijnissen (Foto: Novum)

Koningspaar aangekomen in Canada

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) aangekomen in St John's, hoofdstad van Newfoundland & Labrador. Op het vliegveld werden ze verwelkomd door luitenant-gouverneur Frank Fagan en premier Paul Davis, de hoogste officials van de Canadese provincie.

Het koninklijk gezelschap, dat arriveerde met het Nederlandse regeringstoestel, brengt de nacht door in St John's alvorens woensdag door te vliegen naar Ottawa. Daar begint dan het staatsbezoek aan Canada.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)

SP wil debat met Rutte over Huis ten Bosch

De SP wil zo snel mogelijk een debat met premier Mark Rutte over de renovatie van paleis Huis ten Bosch. Die lijkt veel duurder uit te vallen dan eerder gemeld. Volgens RTL Nieuws lopen de kosten op naar bijna 60 miljoen euro, waar het kabinet eerder een bedrag van 35 miljoen had gemeld.

SP-Kamerlid Ronald van Raak eist daarover opheldering van Rutte. "35 miljoen was al te gek voor woorden en dit is dubbel te gek. Hier kun je heel veel paleizen voor bouwen. Het is ook heel opmerkelijk dat er zo geheimzinnig over wordt gedaan. We krijgen steeds bedragen zonder een goede onderbouwing. Rutte had eerder een heel globaal verhaal over achterstallig onderhoud, maar zonder overtuigende bedragen."

Hitte in India eist honderden levens

Een hittegolf in India heeft sinds half april aan meer dan 750 mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten in Andhra Pradesh en Telengana, twee deelstaten in het zuidoosten waar de meeste doden vielen en waar temperaturen tot 45 en 48 graden Celsius werden gemeten.

De autoriteiten hebben inwoners opgeroepen goed vocht tot zich te blijven nemen en zo veel mogelijk binnenshuis te blijven.

De hitte in het zuiden van India houdt nog wel minstens een week aan. Moessonregens zullen waarschijnlijk pas vanaf de eerste week van juni de temperatuur iets omlaag brengen. De regens beginnen in het zuiden en breiden zich daarna tot oktober gestadig over het hele land uit.

Kleindochter vervangt Jean-Marie Le Pen

Een kleinkind van Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Franse Front National (FN), neemt de plaats van haar opa in als kandidaat in de regionale verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. De 25-jarige kleindochter, Marion Maréchal-Le Pen, heeft dinsdag volgens Franse media bevestigd dat ze in plaats van haar grootvader meedoet aan die verkiezingen in de tweede week van december.

Jean-Marie Le Pen heeft zich teruggetrokken als kandidaat na een fikse ruzie met zijn dochter Marine die de partij sinds 2011 leidt. De grootvader is als lid van het front geschorst. De partij werd in 1972 door hem opgericht, vooral als vehikel voor extreemrechtse en uiterst conservatieve krachten. Dochter Marine maakt van het front een brede volkspartij tegen immigratie, tegen de EU en voor protectionisme. Ze hoopt daarmee president te worden. Haar vader vindt die nieuwlichterij maar niks. Marine Le Pen is een tante van Marion Maréchal. Maréchal geldt in het front als bewonderaar van haar opa.

Galeriehouder verkoopt gesigneerde Mein Kampf

Een door de auteur gesigneerd exemplaar van Mein Kampf ligt niet meer in een Amsterdamse galerie. De galeriehouder heeft het boek dinsdag verkocht.

Een antifascistische actiegroep loopt al tijden te hoop tegen het omstreden boek van Adolf Hitler. Deze club (AFVN-Bond van Antifascisten) eiste al inbeslagname van het boek, sluiting van de galerie en wilde aangifte gaan doen. De bond liet dinsdag weten dat de galeriehouder is "gezwicht voor de druk van de demonstraties''. Maar galeriehouder Michiel van Eyck zegt dat die protesten er weinig mee te maken hadden. ,,Er kwam een koper en dat is handel en dat gaat voor.''

Vorig jaar liep een rechtszaak tegen Van Eyck wegens de verkoop van een ander exemplaar van Mein Kampf. De galeriehouder werd toen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep. Die zaak moet nog dienen.

Talkshowhost: 'Dood alle Alawieten!'

Talkshowhost Faisal Al-Qassim, werkzaam bij de Arabische tak van Al Jazeera in Qatar, kunnen we hierbij zorgeloos benoemen tot opnaaier van het jaar. In zijn programma The Opposite Direction deed de Brits/Syrische programmamaker een heuse oproep om genocide te plegen op de Alawieten.

Volgens Faisal zijn de Alawieten (een afscheiding van de sjiitische islam, waar toevallig ook ene Assad lid van is) de oorzaak van alle ellende in Syrië. Ze zouden in grote getale soennieten afslachten en 's avonds doodleuk een biertje drinken aan de bar. Als we Faisal moeten geloven zitten de Alawieten nog steeds op een zetel in Syrië en is er geen Alawiet in welk vluchtelingenkamp dan ook te vinden. Soennieten zijn volgens de in de Arabische wereld beroemde tv-host zo'n beetje het enige slachtoffer van de burgeroorlog die in Syrië woedt. Alawieten omschrijft hij poëtisch met: "zelfs Satan schaamt zich voor hen".

Om zijn stelling te bewijzen had Faisal in zijn immens populaire, doch zeer controversieel programma twee gasten uitgenodigd. Zoals gewoonlijk lagen de meningen van de gasten een kleine 180 graden uit elkaar. In de rode hoek: een Syrische Christen, die verkondigde dat Alawieten nogal gedemoniseerd worden door Faisal en zijn vriendjes .In de blauwe hoek zat een soenniet die de stelling van Faisal bekrachtigde en eigenlijk meer als sidekick fungeerde.

Tijdens het programma werd er voornamelijk gegild tegen de christen, die duidelijk zijn huiswerk beter had gedaan dan zijn twee opponenten. Niet dat hij de kans kreeg om zijn stellingen te verdedigen dan wel te bewijzen: de anderen twee overstemden hem bijna continu en lieten hem niet uitpraten.

Hoogtepunt van de show was wel dat de presentator bloedserieus verkondigde dat Alawieten gemarteld moeten worden, voordat ze de dood zouden verdienen. Dit alles gold niet alleen voor de mannen, ook vrouwen en kinderen moeten eraan geloven. Helaas kunnen we deze waanzin niet als een 'act' interpreteren; Faisal heeft deze oproep al vaker op twitter gedaan.

De Druzische Faisal heeft in het verleden al vaker voor controverse gezorgd. Dankzij zijn niet geheel objectieve manier van presteren is het wel eens gebeurd dat landen hun ambassadeur in Qatar (het land waar we in de nabije toekomst een paar partijtjes gaan voetballen) terug naar huis floten. Ook vechtpartijen tussen kemphanen die er verbaal niet uitkwamen, is voorgekomen.

 

 

Het –ook in het westen- veelgeprezen Al Jazeera lijkt sowieso steeds meer een propagandamachine te worden in plaats van een onafhankelijke nieuwszender. Eerder al wees een wel zeer dubieuze 'poll' uit dat 80% van alle moslims een supporter van de Islamitische Staat zou zijn. Een resultaat waar je op z'n minst enige vraagtekens zou moeten zetten en die je op z'n meest met een bakwagen zout zou moeten nemen.

80% van de moslims staat achter IS (Foto: AlJazeeraScreenshot)
Niet goed, maar ook niet best.

Until Dawn komt eind augustus naar PlayStation 4

Until Dawn, de horrorgame die uitkomt op PlayStation 4, komt 26 augustus in de schappen te liggen. Dit heeft Sony PlayStation laten weten op het eind van onderstaande trailer.

Sony heeft ook meteen bekendgemaakt dat de acteur Peter Stormare, bekend van Prison Break, The Big Lebowski en Arrow, heeft meegeholpen in de motion-capture-studio om zijn rol echter te doen overkomen in de game. Als je Until Dawn nu preordert krijg je nog een exclusieve scène waarin het koppel Matt en Emily in dezelfde bergen zijn, maar al snel merken dat ze niet alleen zijn.

EU wil 40.000 asielzoekers verdelen

Om Italië en Griekenland te ontlasten wil de Europese Unie veertigduizend asielzoekers naar andere lidstaten verplaatsen. Dat blijkt uit een conceptvoorstel dat het persbureau Associated Press dinsdag heeft gezien. De Europese Commissie zal het voorstel woensdag officieel uit de doeken doen.

Volgens het voorstel zullen nieuwe asielzoekers uit Syrië en Eritrea in de komende twee jaar over 23 van de 28 lidstaten worden verdeeld. Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland doen niet mee.

Dit jaar zijn al meer dan tachtigduizend migranten in Europa aangekomen. De Internationale Organisatie voor Migratie schat dat vermoedelijk 1820 migranten zijn omgekomen in de Middellandse Zee.

De meeste asielzoekers zijn opgevangen in Italië, Griekenland, Malta, Duitsland en Zweden. Volgens het EU-verdeelplan, dat door de lidstaten en het Europees Parlement moet worden goedgekeurd, krijgen landen van de EU zesduizend euro voor iedere persoon die zij opnemen. Duitsland neemt in de komende twee jaar de meeste asielzoekers op, namelijk 8763. Frankrijk neemt er 6752 en Spanje, dat al met de nodige migratieproblemen kampt, 4288.

De commissie stelt ook voor om twintigduizend mensen van buiten de EU op te nemen van wie wordt erkend dat zij internationale bescherming behoeven. Zij zullen in de komende twee jaar over alle 28 lidstaten worden verdeeld.

Het hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie, William Lacy Swing, noemde het aantal van twintigduizend eerder dinsdag 'prijzenswaardig'. Maar Europa 'moet veel, veel verder gaan', voegde hij eraan toe. "De drijfveren voor migratie zijn van dien aard, dat grootschalige migratie in onze eeuw een megatrend blijft." Het aantal van twintigduizend moet een startpunt zijn 'om een niveau van vertrouwen op te bouwen' om verder te gaan, zei hij.

Veertien doden na tornado in grensstad Mexico

Een tornado in het Mexicaanse Ciudad Acuna aan de grens met de Verenigde Staten heeft aan zeker veertien mensen het leven gekost. Het jongste slachtoffer was een baby die was weggerukt uit een kinderwagen.

Vier leden van een gezin werden dinsdag nog vermist. Door de tornado raakten ongeveer driehonderd mensen gewond en werden tweehonderd woningen vernield of zwaarbeschadigd.

Aanhoudingen in growshops Brabant

De politie van Noord-Brabant heeft dinsdag op zeker tien locaties invallen gedaan in growshops en loodsen. Op zeven locaties werden zaken gevonden die kennelijk bestemd waren voor de inrichting van hennepkwekerijen. Er zijn vijf aanhoudingen verricht.

Tot de in beslag genomen goederen behoren lampen, ventilatoren, filters, verwarmings- en afzuigapparatuur. In Eindhoven is tijdens de controleactie een hennepkwekerij aangetroffen met daarin ruim driehonderd hennepplanten. Er werd illegaal stroom afgetapt. Bij de growshop werden twee mannen van 24 en 28 jaar uit Eindhoven aangehouden. Bij een inval in een growshop in Raamsdonksveer werden een veertigjarige man uit Vlijmen, een 53-jarige man uit Culemborg en een 38-jarige Rotterdammer gearresteerd. Er zijn minimaal drie vrachtwagens nodig om alle goederen af te voeren.

West Ham United alsnog naar Europa League

West Ham United speelt, met dank aan het sportieve spel van afgelopen jaar, komend seizoen Europees voetbal. Omdat Engeland in de internationale top drie eindigde op de Europese Fair Play-ranglijst van de UEFA, mocht het land de sportiefste ploeg van het land afvaardigen voor de eerste voorronde van de Europa League.

Ondanks de twaalfde plaats in de Premier League mag de ploeg - net als in Nederland het zelfs gedegradeerde Go Ahead Eagles - daardoor Europa in. De laatste keer dat de club uit Oost-Londen Europees voetbal haalde was in 2007. Als verliezend FA Cup-finalist verloor de ploeg toen in de eerste ronde van de UEFA-Cup van Palermo. In 1965 wonnen The Hammers de Europa Cup voor bekerwinnaars door in de finale op Wembley 1860 München met 2-0 te verslaan.

Ook Ierland mag een extra club afvaardigen, vanwege de positie op de Fair Play-ranglijst. De eerste voorronde is op 2 en 9 juli. De loting is op 22 juni.

Hiddink haalt De Vrij bij Oranje

Bondscoach Guus Hiddink heeft Stefan de Vrij opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hiddink liet dinsdag, na de eerste training van Oranje in Hoenderloo, al doorschemeren dat de verdediger van Lazio mogelijk volgende week aansluit. De KNVB maakte even later bekend dat De Vrij is toegevoegd aan de selectie en na de laatste speelronde in de Italiaanse competitie aansluit bij Oranje.

De 23-jarige verdediger is sneller dan verwacht hersteld van een knieblessure. Vanwege die fysieke problemen maakte De Vrij geen deel uit van de voorselectie van Oranje.

De Vrij speelde afgelopen week echter de Italiaanse bekerfinale en was afgelopen maandag basisspeler bij Lazio in de verloren stadsderby tegen AS Roma (2-1). De Romeinse ploeg besluit de Serie A zondag met een wedstrijd tegen Napoli en daarna reist De Vrij door naar Hoenderloo.

Nadal en Djokovic winnen eerste partij op Roland Garros

Rafael Nadal heeft zijn eerste partij op het grand slam van Roland Garros gewonnen. De Spanjaard rekende in anderhalf uur af met de Franse wildcardspeler Quentin Halys: 6-3 en 6-3 en 6-4.

Halys kwam in de eerste set al vlug met 4-1 achter, maar leek het Nadal vervolgens nog even moeilijk te maken door via een break terug te komen naar 4-3. Het bleek echter de enige keer te zijn dat de Franse nummer 296 van de wereld de opslag van Nadal kon breken. Halys grossierde vervolgens in fouten, zodat Nadal zonder veel moeite de partij kon beslissen.

Nadal, die op het Parijse gravel op jacht is naar zijn tiende Roland Garros-titel in elf jaar, speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen zijn landgenoot Nicolás Almagro en de Oekraïner Alexandr Dolgopolov.

Novak Djokovic heeft dinsdag zoals verwacht de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De Servische aanvoerder van de wereldranglijst schrok tegen de Fin Jarkko Nieminen alleen even in de tweede set. Daarin kwam hij met 2-5 achter. De favoriet herstelde zich bijtijds en klaarde het karwei alsnog in ruim twee uur: 6-2, 7-5 en 6-2.

Tennisser David Ferrer heeft dinsdag op Roland Garros zijn driehonderdste partij op gravel gewonnen. De nummer acht van de wereld is na negenvoudig Roland Garros-winnaar Rafael Nadal pas de tweede tennisser die dat wapenfeit bereikt.

Ferrer boekte zijn driehonderdste gravelzege in zijn eerste ronde-partij tegen de Slowaak Lukas Lacko. De Spanjaard rekende eenvoudig in drie sets af met zijn tegenstander: 6-1, 6-3 en 6-1. In de tweede ronde komt Ferrer landgenoot Daniel Gimeno-Traver of de Braziliaan Joao Souza tegen.

In 2013 bereikte Ferrer de finale op het Franse Open. Toen verloor hij van Nadal. Vorig jaar schakelde diezelfde Nadal Ferrer uit in de kwartfinale. Dit jaar kunnen de rivalen elkaar pas in de halve finale treffen.

Bij de vrouwen werd Eugenie Bouchard meteen uitgeschakeld. De als zesde geplaatste Canadese, al enige tijd niet in goeden doen, verloor met tweemaal 4-6 van de lokale favoriete Kristina Mladenovic. Het was alweer het zevende verlies in de laatste acht partijen voor Bouchard.

De Tsjechische Petra Kvitova heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De tennisster had het niet makkelijk tegen de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic, maar trok met 6-4, 3-6 en 6-4 wel aan het langste eind.

De als vierde geplaatste Tsjechische kan het beste op gras uit de voeten; zo won ze twee keer Wimbledon in 2011 en 2014. In Parijs reikte Kvitova in 2012 tot de halve finales, vorig jaar strandde ze in de derde ronde.

Erakovic had alle kans om de Tsjechische dit jaar al in de eerste ronde naar huis te sturen, want ze brak Kvitova liefst zes keer. Zelf leverde de Nieuw-Zeelandse echter ook zesmaal haar service in en sloeg ze te weinig winners om te kunnen profiteren van de vele onnodige fouten van de Tsjechische.

Bertens: bijtanken na moeilijk jaar

Kiki Bertens had niet verwacht dat ze 100 procent fit zou zijn op Roland Garros. Een jaar lang was ze vooral bezig met haar gezondheid, maar die periode heeft ze nu afgesloten. "Het is nu tijd om bij te tanken", zei ze dinsdag ontdaan na haar verliespartij tegen Svetlana Kuznetsova.

Een jaar geleden werd een bobbel bij haar schildklier ontdekt, vertelde Bertens in een interview met tennisbond KNLTB. Lang was onduidelijk of die bobbel kwaad- of goedaardig was. Twee weken geleden kwam verlossend nieuws; Bertens is gezond.

"Het was heel heftig. Het was heel lastig om alles uit jezelf te halen als je je eigenlijk heel slecht voelt. Vanaf nu kan ik weer naar de toekomst kijken en natuurlijk neem ik die wedstrijd van vandaag daarin mee. Ik heb een set lang heel goed tennis laten zien en dat geeft me veel vertrouwen voor het komend jaar. Ik moet nu zoveel mogelijk uitrusten en zo goed mogelijk trainen. Voor ons begint het jaar nu", zei de geroerde Westlandse.

Red Bull overweegt motorstraf in Canada te incasseren

Formule 1-team Red Bull Racing overweegt de auto's van coureurs Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo bij de aanstaande grand prix van Canada van nieuwe motoren te voorzien. De motorwissel zou het duo een straf opleveren, waarbij Kvyat en Ricciardo tien plaatsen worden teruggezet op de startopstelling.

Red Bull kampt dit jaar met grote problemen aan zijn Renault-motoren, die te weinig vermogen leveren en onbetrouwbaar zijn. Daardoor zijn beide coureurs al aan de laatste van hun vier toegestane krachtbronnen toe. Met nog dertien races te gaan is een nieuwe wissel onvermijdelijk.

"We moeten goed bedenken of we de straf in Canada gaan incasseren", zegt teambaas Christian Horner. "Het hangt ervan af hoe de motoren er na afgelopen weekend aan toen zijn." Kvyat en Ricciardo werden zondag in Monaco vierde en vijfde.

Max Verstappen rijdt ook met een Renault en is eveneens aan zijn vierde motor toe. De Nederlander viel al drie keer uit met motorpech.

De Bakker naar tweede ronde in Vicenza

Tennisser Thiemo de Bakker heeft dinsdag de tweede ronde bereikt op het challengertoernooi van Vicenza. De als zevende geplaatste Nederlander versloeg in twee sets de Italiaan Stefano Napolitano, die het toernooi op een wildcard had bereikt: 7-5 en 6-2.

De Bakker speelt in de achtste finales op het Noord-Italiaanse gravel tegen de Argentijn Renzo Olivo, die in de eerste ronde met 6-4 en 6-3 won van de Amerikaan Chase Buchanan.

'Normen afschaffing statiegeld niet gehaald'

De supermarktketens voldoen volgens milieubeweging Recycling Netwerk nog steeds niet aan de voorwaarden voor het vrijgeven van statiegeld. In de uitzending van het KRO-NCRV programma Brandpunt van dinsdag zegt de organisatie dat tientallen verpakkingen in supermarkten nog pvc bevatten.

Vorig jaar werd het besluit over de mogelijke afschaffing van statiegeld uitgesteld en kregen de supermarktketens een jaar extra de tijd om er voor te zorgen dat er een einde komt aan het gebruik van pvc-verpakkingen.

Recycling Netwerk, dat op dit terrein de milieubeweging vertegenwoordigt, constateert in Brandpunt dat die afspraak nog steeds niet is nagekomen. Aangezien het stoppen met pvc-verpakkingen één van de voorwaarden was om statiegeld af te kunnen schaffen, moet het statiegeld volgens Recycling Netwerk gehandhaafd blijven.

Komende maand zullen staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) en de Tweede Kamer opnieuw bezien wat er moet gebeuren met het statiegeld op drankverpakkingen.

Schippers wil minder sportblessures

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de beurs om een einde te maken aan het stijgende aantal sportblessures. Het aantal sportkwetsuren stijgt harder dan de sportdeelname, meldde de minister dinsdag aan de Tweede Kamer.

Afgelopen jaar liepen Nederlandse sporters in totaal 4,7 miljoen blessures op, 200.000 meer dan in 2013. Voetbal, hardlopen en fitness zijn de takken van sport met de meeste blessures. De bewindsvrouw wil die trend keren door de komende jaren elk jaar 675.000 euro uit te trekken voor plannen die sportblessures tegengaan. De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) heeft van Schippers opdracht gekregen met een samenhangend programma te komen. De maatregelen moeten zich nadrukkelijk richten op de sporten met de meeste blessures.

EU wil meer asielzoekers naar Nederland

Nederland moet van Brussel meer asielzoekers uit Griekenland en Italië opvangen dan aanvankelijk gepland. Het zou om zo'n 2000 asielzoekers kunnen gaan. Dat is dinsdag in Brussel vernomen, een dag voor de presentatie van een plan van de Europese Commissie.

De commissie wil 40.000 asielzoekers eerlijker over de Europese Unie verdelen. Met de verspreiding hoopt Brussel Italië en Griekenland te ontlasten. De commissie hanteert daarbij een verdeelsleutel.

Aanvankelijk had Nederland 4,35 procent moeten opvangen, en waren er ook quota voor Italië en Griekenland. Maar in het nieuwe voorstel rekent Brussel die twee landen niet meer mee. Daardoor zijn de quota voor de andere landen groter geworden. Duitsland zal de meeste migranten moeten gaan opvangen. Door eerdere afspraken hoeven de Britten, Ieren en Denen niet mee te doen.

Onlangs stelde de commissie al voor 20.000 erkende vluchtelingen op te nemen die zich nu in kampen buiten de EU bevinden. Voor Nederland zou het gaan om 732 mensen (3,66 procent). Aan de opvang van deze vluchtelingen moeten alle EU-lidstaten meedoen, vindt Brussel.

Rutte: kabinet kan door

Ook nu de regeringspartijen VVD en PvdA met de steun van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP geen meerderheid meer hebben in de Eerste Kamer, kan het kabinet door. "De afgelopen periode had het kabinet bij het werken aan het herstel ook geen meerderheid in de Senaat", zei premier Mark Rutte dinsdag in een eerste reactie op de nieuwe verhoudingen in de Eerste Kamer.

En: "Ik ben ervan overtuigd dat voor verstandig beleid altijd meerderheden zijn te vinden." Rutte gaf aan dat het kabinet wat hem betreft ook de komende jaren wil doorwerken aan het herstel van de economie. Daarbij wordt gezocht naar 'de steun van verstandige partijen'.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Kruijswijk maakt indruk in zware Giro-etappe

Steven Kruijswijk heeft indruk gemaakt in de loodzware etappe naar Aprica in de Giro d'Italia. De Nederlander werd tweede op ruim een halve minuut achter Mikel Landa, terwijl rozetruidrager Alberto Contador in zijn wiel zat. Als beloning voor zijn inspanningen krijgt de Nederlander de bergtrui.

Na de eerste klim van de dag ontstond er een kopgroep van tien renners, waarvan Ryder Hesjedal de bekendste en best geklasseerde was. Het peloton hield onder leiding van Tinkoff-Saxo van Contador de vluchters op schootsafstand. In de eerste beklimming naar Aprica ontsnapte Hesjedal uit de kopgroep, terwijl in de afdaling die erop volgde Yuri Trofimov met nog drie anderen uit het peloton ontsnapte.

De verschillen bleven klein tot Contador lek reed. Astana voerde het tempo flink op en slokte eerste Trofimov en daarna Hesjedal op. Onder leiding van de Astana's van Fabio Aru en Katusha van Trofimov werd op de loodzware Mortirolo de groep kanshebbers gereduceerd tot vier: Aru, Landa, Trofimov en Kruijswijk.

De Nederlander had een goede dag, want hij ontsnapte uit wat er overgebleven was van het peloton. Daarachter moest Aru passen, terwijl Contador een gat van 52 seconden dichtreed en uiteindelijk samen met Landa bij Kruijswijk aankwam. De Nederlander rondde als eerste de top van de Mortirolo en deed zo goede zaken voor het bergklassement.

In de kletsnatte afdaling kwam Trofimov nog terug tot op dertig seconden, maar Kruijswijk, Contador en Landa mochten het uitvechten voor de zege. Op weg naar Aprica ontsnapte Landa om zo zijn tweede dagzege te boeken. Achter hem eindigden Kruijswijk en Contador als tweede en derde. Trofimov verloor uiteindelijk ruim twee minuten op Landa, terwijl Aru bijna drie minuten toe moest geven op zijn ploeggenoot.

In het klassement heeft Contador nu ruim vier minuten op zijn naaste belager Landa. Aru staat op bijna vijf minuten derde. Kruijswijk kwam door zijn goede prestaties de top tien binnen en staat nu achtste op 11.40 minuten van Contador.

Hulk Hogan slechterik in The Expendables 4

Hulk Hogan gaat hoogstwaarschijnlijk de slechterik spelen in de vierde The Expendables-film. Dit laat CosmicBookNews weten.

De gesprekken lijken in afrondende fase te zijn en het is wachten op de aankondiging. Hogan speelde in Rocky III al eerder een grote filmrol, hierin speelde hij worstelaar Thunderlips. 

The Expendables 3 was geen succes wat betreft box-office-opbrengsten. De film wist met een budget van bijna 100 miljoen dollar net 200 miljoen dollar wereldwijd op te brengen. Dit kwam, volgens de makers, omdat de film al ver voor de release op het internet te vinden was.

Er is nog niet bekend wanneer het vierde deel in de bioscoop gaat draaien. Wel is er al bekendgemaakt dat er ook een vrouwelijke versie zal volgen, The Expendabelles. Ook daarvan is nog niet bekend wanneer het te zien zal zijn.

Mr. T, Sylvester Stallone en Hulk HoganMr. T, Sylvester Stallone en Hulk Hogan

Batmobiel gespot op set Suicide Squad

Er is zojuist een foto opgedoken van de iconische Batmobiel, op de set van de nieuwe film Suicide Squad. Op de Facebookpagina van HeroicHollywood is de foto te bekijken en nu hier op FOK!.

Er was niet bekend of Batman te zien zal zijn in de film, maar het gerucht wordt nu wel krachtiger. Suicide Squad is de nog uit te komen DC superschurkenfilm. Ondermeer The Joker en Harley Quinn zullen wel te zien zijn, in de vorm van Jared Leto en Margot Robbie. Warner Bros heeft nog niet gereageerd.

De film moet op 4 augustus 2016 in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Batmobiel gespot op set Suicide SquadBatmobiel gespot op set Suicide Squad

Moslim-raadslid Van Doorn krijgt zwaardere straf

Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn heeft in hoger beroep een taakstraf van 240 uur gekregen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Het gerechtshof in Den Haag gaf hem dinsdag deze straf voor onder meer het lekken van geheime stukken aan een journalist.

Tegen Van Doorn was zes maanden cel waarvan twee voorwaardelijk geëist. Het gerechtshof bestrafte Van Doorn zwaarder dan de rechtbank in eerste instantie deed. Toen kreeg het raadslid een boete van 1000 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur.

De journalist kreeg dinsdag ook straf: een boete van 1000 euro. Hij schreef begin 2013 in het AD/Haagsche Courant over de mogelijke aankoop van het World Forum door de gemeente Den Haag. Van Doorn zou de journalist zijn toegangspas hebben verstrekt om geheime raadstukken daarover uit de fractiekamer te halen.

Van Doorn was in het verleden gemeenteraadslid voor de PVV in Den Haag. Hij stapte uit de PVV, bekeerde zich tot de islam en zit nu namens de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) in de Haagse gemeenteraad. De partij wil meedoen aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

'Schippers heeft keuze gemaakt: Sprints in plaats van zevenkamp'

Atlete Dafne Schippers zou haar definitieve toekomstkeuze gemaakt hebben. Volgens de Finse journaliste en atlete Annimari Korte heeft de Nederlandse de keuze gemaakt om na de zevenkamp in Götzis te stoppen met de zevenkamp en zich volledig te gaan richten op de sprints. De prestigieuze zevenkamp in Götzis staat komend weekeinde op het programma.

"Ik heb van de technische staf rondom Schippers gehoord dat Götzis haar laatste zevenkamp wordt, daarna gaat ze zich volledig richten op de sprints", aldus de Finse op Twitter. Ze meldt daarbij eveneens dat Schippers op het WK in Beijing dit jaar in actie zou komen op de 100 meter, over de 200 meter is nog niks bekend. Zondag maakte Europees kampioene Schippers echter ook op de 100 meter - opnieuw - furore, door in Hengelo met 10,94 als eerste Nederlandse ooit met geldige windomstandigheden onder de 11 seconden te duiken. In de VS sprintte de Nederlandse in het voorjaar al naar 10,90, maar daar was de rugwind te sterk.

Schippers op weg naar haar historische 10,94 in Hengelo (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Schippers op weg naar haar historische 10,94 in Hengelo (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Schippers heeft al tijden gezegd dat ze na de zevenkamp in Götzis een definitieve beslissing zou nemen over haar toekomst. Op de zevenkamp pakte ze op het WK van 2013 in Moskou brons, terwijl ze op de 100 en 200 meter regerend Europees kampioene is. Op zowel de 100 als 200 meter en de zevenkamp heeft ze, naast ook het verspringen, het Nederlands record in handen. Als ze daadwerkelijk voor de sprints kiest zou dat goed nieuws zijn voor de estafetteploeg, die met Schippers tot de Europese top behoren.

Kantoortoren Utrecht ontruimd om brandlucht

Een kantoortoren aan het Jaarbeursplein in Utrecht is dinsdag ongeveer een uur ontruimd geweest nadat werknemers een brandlucht roken en rook zagen. De oorzaak bleek een defecte motor van een van de liften te zijn, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht.

De lift is buiten werking gesteld. De tientallen werknemers uit het gebouw, die tijdelijk zijn opgevangen in een nabijgelegen hotel, mochten dinsdagmiddag weer aan het werk. Er is niemand gewond geraakt.

Rechter: paleis Erdogan is illegaal

Het enorme paleis dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor zichzelf heeft laten bouwen in Ankara, is illegaal gebouwd. De hoogste bestuursrechter van Turkije heeft dinsdag bepaald dat de bouwvergunning van het Ak Saray (Wit Paleis) niet deugt.

Een grote vereniging van architecten had bij het hof geklaagd, omdat het pand met zeker duizend kamers illegaal midden in een park uit de grond werd gestampt. De rechter is het met de klacht eens, maar de vraag is wat dat voor gevolgen heeft.

Het paleis is vanwege de locatie, de omvang en de vermoedelijke kosten een van de meest omstreden projecten van Erdogan. Hoeveel het exact heeft gekost, is geheim, maar volgens kenners moet het in de honderden miljoenen lopen.

Het paleis, dat 91.000 vierkante meter beslaat, werd in oktober op een bescheiden manier geopend. Erdogan had besloten af te zien van een grote receptie in het gebouw op de nationale feestdag, omdat toen in een kolenmijn in het zuiden van het land mijnwerkers opgesloten zaten. Het eerste buitenlandse staatshoofd dat Erdogan er welkom heette, was in november paus Franciscus.

Wit paleis Erdogan illegaal (Foto: ANP)
Wit paleis Erdogan illegaal (Foto: ANP)

Cel- en taakstraf voor leraar om ontucht

Een leraar natuurkunde uit Eindhoven moet de cel in en krijgt een taakstraf omdat hij ontucht heeft gepleegd met twee vijftienjarige leerlingen. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant dinsdag besloten.

De 37-jarige leraar is veroordeeld tot 278 dagen cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Hij heeft in 2012 en 2014 meerdere keren ontucht gepleegd met twee leerlingen van de school. De meisjes waren toen allebei vijftien jaar.

De leraar krijgt geen beroepsverbod, omdat hij door deze veroordeling al geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer kan krijgen en dus niet meer kan werken als docent.

'Geen hogere naheffing EU'

Nederland heeft de Europese Unie geen nieuwe of hogere naheffing van 133 miljoen euro betaald. Het ministerie van Financiën heeft dat dinsdag laten weten, naar aanleiding van berichtgeving dinsdag in De Telegraaf en vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

In twee documenten die het kabinet vorige week naar de Kamer stuurde, duikt het bedrag van 133 miljoen euro op, in het kader van de naheffing die het kabinet vorig jaar aan Brussel moest betalen. Die was netto 642 miljoen euro, bruto 1,1 miljard. Volgens Financiën is de 133 miljoen geen nieuwe of extra naheffing, maar is er sprake van een zogeheten kasschuif, waarbij eerder geboekte ontvangsten zijn doorgeboekt naar 2015.

Financiën stelt daarbij dat de toelichting bij het bedrag in de documenten die naar de Kamer zijn gestuurd onjuist was. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal de Kamer dinsdag uitgebreider informeren over de kwestie.

Coalitie en C3 geen meerderheid in senaat

De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben samen met de constructieve oppositie (D66, ChristenUnie, SGP) 36 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen die dinsdagmiddag plaatsvonden. De uitslag wijkt niet af van de verwachting.

De 570 statenleden, die in maart bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn gekozen, kozen dinsdag op hun beurt de Eerste Kamer. In bijna alle provincies stemden de statenleden trouw op kandidaten van hun eigen partij. Regionale fracties stemden, zoals verwacht, op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF). Een opmerkelijke uitzondering is de Limburger Jos van Rey. De van corruptie verdachte politicus, die door de VVD als lid is geschrapt, stemde op zijn oude partij.

De beperkte afwijkingen in het stemgedrag hebben geen invloed op de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Die komt dus overeen met de prognose die bij de Statenverkiezingen al werd afgegeven. De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft samen met de constructieve drie oppositiepartijen (de C3) geen meerderheid en moet op zoek naar extra partners om wetsvoorstellen met een meerderheid door de Eerste Kamer te loodsen.

Partij 2011 2015
VVD 16 13
PvdA 14 8
CDA 11 12
PVV 10 9
SP 8 9
D66 5 10
GroenLinks 5 4
ChristenUnie 2 3
SGP 1 2
50PLUS 1 2
PvdD 1 2
OSF 1 1

Verhalende trailer van game Mad Max

Warner Bros. Interactive Entertainment en Avalanche Studios onthullen vandaag een trailer waarin het verhaal van de Mad Max-game uitgelicht wordt.

Hierin is te zien hoe Max voor dood wordt achtergelaten als zijn geliefde Interceptor wordt gestolen door de genadeloze Wasteland tiran, Scrotus, en zijn Warboys. Max moet een krachtige nieuwe oorlogsmachine bouwen om aan het dodelijke Wasteland te ontsnappen. Hij kan dit alleen doen met de hulp van zijn eigenzinnige sidekick en deskundige monteur, Chumbucket.

Mad Max is verkrijgbaar op 3 september 2015 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Journalist in Iran achter gesloten deuren berecht

In Iran heeft dinsdag de eerste zitting plaatsgehad van het proces van de Iraans-Amerikaanse correspondent van The Washington Post. De zaak tegen de 39-jarige Jason Rezaian wordt door het Revolutionaire Hof achter gesloten deuren behandeld.

Rezaian staat volgens het staatspersbureau IRNA terecht op beschuldiging van 'spionage voor de vijandige regering van de Verenigde Staten' en propaganda tegen de Islamitische Republiek. IRNA gaf verder geen bijzonderheden en het is nog niet bekend wanneer de volgende zitting plaatsheeft. Volgens The Washington Post kan Rezaian tien tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Rezaian, zijn Iraanse vrouw Yeganeh Salehi en twee fotojournalisten werd op 22 juli in Teheran opgepakt. De drie anderen werden later vrijgelaten, maar volgens de advocaat van Rezaian moeten Salehi en een van de fotografen eveneens terechtstaan.

Salehi wilde wachtende journalisten niet te woord staan toen zij dinsdag na de zitting het gerechtsgebouw verliet. Zij hield een doek voor haar gelaat toen ze in een taxi stapte en wegreed, met naast haar op de achterbank een oudere vrouw.

Rezaian werd geboren in de Verenigde Staten en woonde daar het grootste deel van zijn leven. Hij heeft de Amerikaanse en Iraanse nationaliteit, maar Iran erkent voor zijn staatsburgers geen andere nationaliteit.

De VS hebben herhaaldelijk bij Iran aangedrongen op de vrijlating van Rezaian en andere Amerikanen die in Iran gevangen zitten, onder meer in de marge van de onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran. Iran en de betrokken wereldmogendheden hopen die onderhandelingen eind juni af te ronden.

Mogelijke heffing bij geldopname in Griekenland

De Griekse regering overweegt een kleine heffing op te leggen bij het pinnen van contant geld uit geldautomaten om zo het gebruik van betaalpassen te stimuleren. Dat liet de Griekse minister van Financiën Yanis dinsdag weten.

Volgens Varoufakis wordt nog gediscussieerd over de maatregel en is er nog geen besluit genomen. Door het gebruik van betaalpassen te stimuleren, hoopt Athene belastingontduiking tegen te gaan. Door de omvangrijke belastingontduiking in Griekenland loopt de overheid veel inkomsten mis.

Varoufakis gaf verder aan dat er absoluut geen plannen zijn om belastingen op bankdeposito's te heffen.

Yanis Varoufakis (Foto: ANP)
Yanis Varoufakis (Foto: ANP)

Tokio is de veiligste stad

De Japanse hoofdstad Tokio blijkt de veiligste stad ter wereld. Onderzoekers van de Economist's Intelligence Unit (EIU) komen tot die conclusie na onderzoek van vele aspecten van veiligheid: verkeer, misdaad, terroristische dreiging en ook digitale veiligheid. Amsterdam scoort ook goed en staat, als enige Nederlandse stad, op de vijfde plaats in de Safe Cities Index 2015.

EIU legde vijftig steden in alle continenten onder de loep. De Aziatische stadstaat Singapore eindigde tweede, terwijl de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, als laatste eindigde.

Tokio scoorde op alle onderdelen hoog. De stad kent een laag misdaadcijfer, weerde dieselauto's om milieuredenen en maakte het enorme centrum een paradijs voor voetgangers: auto's komen er bijna niet in. Andere grote steden (meer dan 20 miljoen inwoners) zoals Shanghai, São Paulo, New Delhi, Mumbai en Mexico City eindigden alle in de onderste helft van de lijst.

New York is met een tiende plek de enige Amerikaanse stad in de top tien. Twee belangrijke aspecten helpen de stad aan deze positie: een hoge digitale veiligheid en vrouwen kunnen er zonder al te veel problemen reizen. In deze laatste categorie scoort de Colombiaanse hoofdstad Bogota het slechtst. De kans dat vrouwen er in het openbaar vervoer worden lastiggevallen is groot, aldus de Economist's Intelligence Unit.

Uit de Safe Cities Index blijkt dat inwoners van de 25 steden uit de bovenste helft van de ranglijst gemiddeld 81 worden, die uit de onderste helft 75 jaar. Amsterdam wordt beschouwd als de beste fietsplek, met veel speciale fietspaden, het gedrag van automobilisten, parkeerfaciliteiten, de hulpvaardige politiek en de zones waar het snelverkeer niet harder dan 30 kilometer per uur mag rijden.

Tokio is de veiligste stad
Tokio is de veiligste stad (Foto: ANP)

Jongeren roepen massaal een "geest" op


Er gaat een nieuwe viral rond op het internet, de Charlie Charlie Challenge. De bedoeling is om twee potloden op elkaar te leggen als een kruis op een blaadje met Yes en No. Vervolgen vraag je ''Charlie Charlie, are you here?'' en het bovenste potlood zou op magische wijze moeten draaien in de richting van ja of nee.

Natuurlijk is dit bullshit, maar de meeste tieners geloven er helemaal in. Ze denken echt dat er wat gebeurt en zijn vaak ook te bang om het te doen. Is er een FOK!ker die het lef heeft om deze challenge te doen en te filmen?

Irak lanceert offensief tegen IS in Anbar

Irak heeft dinsdag een offensief gelanceerd tegen de extremistische beweging Islamitische Staat in de de westelijke provincie Anbar. Dat heeft de Iraakse staatstelevisie gemeld. Het Iraakse leger wordt gesteund door sjiitische militiestrijders en soennitische paramilitairen. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

IS heeft sinds begin 2014 grote delen van Anbar ingenomen. Eerder deze maand werd de provinciehoofstad Ramadi door IS veroverd. De val van Ramadi was een zware klap voor het Iraakse leger dat het afgelopen jaar juist terreinwinst had geboekt.

Volgens Ahmed al-Assadi, woordvoerder van de sjiitische militiestrijders, duurt de operatie in Anbar 'niet lang'. Iraakse militairen belegeren volgens hem Ramadi aan drie kanten. Bovendien worden er nieuwe wapens ingezet 'die de vijand zullen verrassen'.

'Moldavië geeft voorkeur aan EU boven Rusland'

De vier miljoen inwoners van Moldavië sluiten zich liever aan bij de Europese Unie dan in de invloedssfeer van Rusland te blijven. Dat heeft de Moldavische president Nicolae Timofti dinsdag gezegd.

Volgens Timofti is het economisch gezien verstandig om nauwere betrekkingen aan de te knopen met de EU. Ook het vrij reizen door het Schengen-gebied is volgens de president nuttig. Hij voegde daar echter aan dat Rusland nog steeds een belangrijke rol speelt in de voormalige Sovjet-Unie. "We kunnen de realiteit in Moldavië niet ontkennen. We maakten ooit deel uit van een unie, waar Rusland overheerste."

De Moldavische regering is pro-Europees, maar is wel afhankelijk van de steun van de Communistische partij. Die partij is geen voorstander van snelle hervormingen.

Veel vragen kabinet bij EU-plan asielzoekers

Het plan van de Europese Commissie om lidstaten in noodsituaties te verplichten een onbekend aantal asielzoekers van andere EU-landen over te nemen, roept nogal wat vragen op bij het kabinet. Brussel wil 40.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië herverdelen over Europa.

Dat schrijven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag in een reactie op de plannen aan de Kamer. Over veel onderdelen van de voorstellen zijn de bewindslieden positief.

Het kabinet wil onder meer weten welke procedures gelden tijdens zo'n verplichte herplaatsing, wat een noodsituatie is en wie er voor herplaatsing in aanmerking komen. "Een helder antwoord op deze vragen is van belang voor de definitieve positiebepaling van het kabinet."

Van belang is ook dat landen de Europese regels wat betreft asielzoekers naleven. Gebeurt dit niet, dan dient er "terughoudend" te worden omgegaan met herplaatsing. In noordelijke EU-landen klinkt onder meer kritiek op de wijze waarop Italië asielzoekers registreert. Verder dient de absorptiecapaciteit van een land "nadrukkelijker" worden meegewogen bij de herverdeling.

Een reeks Europese landen waaronder Frankrijk, Spanje en Polen heeft al kritiek geuit op het voorstel van eurocommissarissen Frans Timmermans en Dimitris Avramopoulios.

Volgens Koenders is er voor deze problematiek geen simpele oplossing. "Dit vraagt om een langdurige aanpak met alle instrumenten waarover we beschikken, in nauwe samenwerking met de betrokken landen zelf. Ook in EU-verband pleit ik voor zo’n solidaire aanpak."

Het voorstel van de Commissie om 20.000 erkende vluchtelingen op te nemen uit kampen buiten de EU zoals in Libanon en Jordanië wordt positief ontvangen. Het is dan wel noodzakelijk dat alle EU-landen hieraan meedoen, aldus de bewindslieden aan de Kamer.

Veel vragen kabinet bij EU-plan asielzoekers
Veel vragen kabinet bij EU-plan asielzoekers (Foto: ANP)

Qatar Airways wil meer vluchten op Amsterdam

Qatar Airways wil graag meer gaan vliegen op Schiphol, maar de luchtvaartmaatschappij uit de Perzische Golf wordt tegengewerkt door de Nederlandse overheid die weigert extra landingsrechten te verstrekken.

De Arabieren worden door concurrerende airlines in de Verenigde Staten beschuldigd van oneerlijke concurrentie, omdat ze miljarden aan oliegeld zouden ontvangen uit de staatskas van het steenrijke Qatar. Ook Emirates en Etihad krijgen dit soort verwijten. Nederland wil eerst meer duidelijkheid hierover en daarom worden de Golfmaatschappijen voorlopig geen nieuwe landingsrechten verleend

Topman Akbar Al Baker van Qatar Airways spreekt alle beschuldigingen tegen en stelt dat hij zelfs open staat voor een samenwerking met de KLM, bijvoorbeeld door middel van zogenoemde 'code share’-vluchten. Hij was dinsdag in Nederland om de start van de nieuwe passagiersdienst tussen Amsterdam en de Qatarese hoofdstad Doha in te luiden. Al Baker wil de frequentie snel uitbreiden.

De snelgroeiende maatschappij mag vanaf 16 juni zes keer per week heen en weer pendelen. Dat moet volgens de topman ten minste zeven keer worden, en als het kan nog meer. "Er is meer dan genoeg vraag", constateert Al Baker. Hij rekent erop dat er komende jaren veel extra passagiers uit China en India komen die over de hele wereld vervoerd moeten worden.

Qatar Airways onderhoudt al sinds 2003 een vrachtverbinding met Nederland. Dit is een dagelijkse vlucht. Al Baker zou de dienst graag uitbreiden tot twee- of driemaal per dag. Hij ziet kansen omdat de vrachtcapaciteit van KLM en Martinair juist wordt afgebouwd.

Mocht Qatar Airways geen extra landingsrechten krijgen in Nederland, kan Al Baker overigens makkelijk elders in Europa extra toestellen inzetten. De luchtvaartmaatschappij vliegt op meer dan dertig andere Europese bestemmingen.

Maar Al Baker gaat ervan uit dat de Nederlandse overheid uiteindelijk toch akkoord zal gaan. Bij de presentatie die hij dinsdag hield over alle luxe in zijn vliegtuigen, wees de topman ook op de economische belangen van Nederland in Qatar. Komende jaren komen nog voor miljarden aan opdrachten beschikbaar vanwege het WK voetbal dat in 2022 in het Golfstaatje wordt gehouden, benadrukte hij.

Qatar Airways wil meer vliegen op Amsterdam
Qatar Airways wil meer vliegen op Amsterdam (Foto: ANP)

Poetin verwacht versoepeling sancties

De Russische president Vladimir Poetin heeft bedrijven aangemoedigd zich op de binnenlandse markt te richten, voordat het Westen de sancties tegen Rusland gaat versoepelen. Poetin verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat het Westen de sancties terugdraait.

Volgens de Russische president begint het Westen 'het licht te zien'. Waarop hij zich baseert is echter niet duidelijk. Als de sancties worden versoepeld, dan komen er weer buitenlandse goederen naar Rusland. Voordat het zover is moet het Russische bedrijfsleven zich richten op expansie in eigen land.

De verwachting is dat de Russische economie dit jaar met 3,8 procent krimpt. Vooral de uitstroom van kapitaal en de sancties doen de economie geen goed.

Campagne voor minder medicijnresten in water

Patiënten moeten niet-gebruikte medicijnen terugbrengen naar de apotheek. Artsen moeten minder of op een andere manier medicijnen voorschrijven. Fabrikanten moeten laten weten wat de milieueffecten van hun geneesmiddelen zijn.

Deze aanbevelingen komen woensdag aan bod tijdens een internationaal symposium in Brussel van onderzoeksinstituten en waterschappen om de schadelijke effecten van geneesmiddelen op het milieu en drinkwater terug te dringen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is hier ook bij betrokken en diverse ministeries, zoals Volksgezondheid, nemen de aanbevelingen over.

Medicijnresten komen via de riolering in het grondwater en oppervlaktewater terecht.

Poolse GOG haat Poolse Hatred

Verrassend genoeg steunt het Poolse GOG, tegenwoordig eigendom van CD Projekt, de Poolse studio Destructive Creations niet. Het massamoordspel Hatred is erg controversieel, maar dat kan van meer games worden gezegd die GOG wel distribueert. Liefhebbers van gore kunnen de game spelen via Steam en Desura.

Destructive Creations heeft verklaard dat GOG het spel wilde testen. Daarop hebben zij GOG een aantal bèta-codes gegeven. GOG zei dat het spel goed was, maar dat ze het niet konden verkopen om redenen die 'buiten hun macht' lagen. Verder werd er geen toelichting gegeven. Tot op heden blijft GOG stil. Opmerkelijk is dat GOG wel Hotline Miami en Postal verkoopt. Waar ligt de grens?

Hatred komt 1 juni uit, maar degenen die via Steam een preorder hebben geplaatst, mogen vanaf 29 mei al beginnen met moorden.

Yoshi aapt veel figuren na in Yoshi's Woolly World

In de laatste CGI-trailer van Yoshi's Woolly World zien we geen gameplay, maar de ondersteuning van amiibo's in actie. Yoshi kan de gedaante aannemen van Mario, Donkey Kong of vele andere uitgekomen Amiibo-figuren. Wanneer je een Yoshi-amiibo of Wollen Yoshi-amiibo tegen de Wii U GamePad houdt, is het effect zo mogelijk nóg bijzonderder. Daardoor kun je namelijk in je eentje spelen met ‘dubbele Yoshi’, oftewel met twee Yoshi’s tegelijk.

Breiland ligt in het midden van de Handwerkzee en was ooit een vreedzaam oord waar Yoshi’s van verschillende patronen in harmonie samenleefden. Maar toen kwam de kwaadaardige tovenaar Kamek die de Yoshi’s in bollen wol veranderde en ontvoerde. Yoshi weet aan de verrassingsaanval te ontkomen en trekt er op uit om de andere Yoshi’s te redden. Daarvoor reist hij door verschillende werelden met wollige landschappen, van weilanden tot pluizige bergpieken.

Yoshi’s Woolly World verschijnt op 26 juni op Wii U, net als de speciale Wollen Yoshi-amiibo's.

NBA 2K16-preorderbonussen uitgelicht

We hebben nog geen beelden of wat dan ook gezien, maar 2K heeft vandaag aangekondigd dat NBA 2K16, het aankomende deel van de NBA-simulatieserie wat in-game bonussen kent.

Vanaf vandaag kunnen we NBA 2K16 pre-orderen bij deelnemende Benelux retailers en online verkopers, zodat ze hun exemplaar, samen met de in-game bonussen, op 25 september al krijgen. Dit is 4 dagen voor de releasedatum van de game op 29 september.

"NBA 2K16 belooft een van de meest baanbrekende sport titels in video game geschiedenis te worden, een combinatie van spannende nieuwe features met griezelig echt realisme", aldus Alfie Brody, vice-president marketing voor NBA 2K. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om te prikkelen en de passie te ontsteken bij fans van de franchise, en het bieden van ongeëvenaarde pre-order opties is wederom een andere manier om hen dichter bij de on-court actie te brengen waar ze zo naar hunkeren."

Naast toegang tot het Early Tip-Off weekend zullen bij de NBA 2K16 pre-orders de volgende in-game bonussen zitten:

  • 10,000 Virtual Currency (VC)
  • New-Gen & PC - 3 MyTEAM Emerald Packs elk met een gegarandeerde Emerald speler
  • Prior-Gen - MyTEAM Gold Booster Pack met gegarandeerde Gold speler en 4 extra Gold items

NBA 2K16 zal beschikbaar zijn voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360 en pc op 29 september 2015.

Neuk jij al stiekem met je zusje?

Ben jij toevallig ontsproten uit een reageerbuis en heb je een vriendin die ook via IVF ter wereld is gekomen? Dan is de kans dat jij je eigen zusje loopt aan te duwen niet ondenkbaar. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Cambridge wordt de kans dat reageerbuisbaby's broertjes en zusjes zijn steeds groter.

Professor Susan Golombok heeft zich gebaseerd op decennialang onderzoek naar reageerbuisbevruchtingen. Volgens haar wordt veelal gebruikgemaakt van dezelfde eicel- en spermadonoren. Ondanks dat het aantal bevruchtigingen per donor is gelimiteerd tot tien, is de kans op seks tussen halfbroer en -zus niet onaanzienlijk.

"Er zijn veel berekeningen op dit onderwerp losgelaten", aldus Golombok. "Velen zeggen dat de kans op incest nihil is. Ziij houden echter geen rekening met het feit dat IVF vaker voorkomt in gesloten gemeenschappen. De exacte kansen weet ik niet, maar de kans is waarschijnlijk hoger dan men denkt."

Pakistan doodt strijders in Karachi

Bij acties van de Pakistaanse veiligheidstroepen in de havenstad Karachi zijn zeven opstandelingen om het leven gekomen. Dat heeft het Pakistaanse leger bekendgemaakt.

In de nacht van maandag op dinsdag werden twee invallen uitgevoerd na informatie dat de Pakistaanse Taliban van plan waren een hoofdkwartier van de veiligheidstroepen aan te vallen. Bij de eerste inval kwamen drie strijders vast te zitten in een gebouw. Ze bliezen zichzelf op met explosievenvesten. Bij de tweede inval werden drie strijders gedood. Een vierde blies zichzelf op.

Nadat het Pakistaanse leger een groot offensief was gestart in de tribale gebieden waar de Talibanstrijders zich schuilhielden, zijn veel Taliban richting de steden getrokken.

Pand gemeente Coevorden beschoten met wapen

Een pand van de gemeente Coevorden is beschoten met een wapen. Medewerkers van de gemeente troffen dinsdagmorgen kogelgaten aan in de centrale toegangsdeur en in een raam ernaast en waarschuwden de politie.

Het pand en de omgeving zijn afgezet voor sporenonderzoek, meldde een woordvoerster dinsdag. Het is nog niet duidelijk wat voor wapen is gebruikt en wanneer of hoe vaak er is geschoten op het voormalige gemeentehuis aan de Aleida Kramersingel.

Regeringsgezinde strijders Jemen heroveren stad

Regeringsgezinde strijders hebben dinsdag de Jemenitische stad Dhale heroverd op de Houthi-rebellen. Volgens regeringsfunctionarissen en ooggetuigen hebben de strijders ook het commandocentrum van de 33e pantserbrigade veroverd. Het is het eerste serieuze succes sinds de door Saudi-Arabië geleide coalitie de Houthi-rebellen eind maart begon te bombarderen.

De 33e pantserbrigade, die de stad eerder in handen had, is een van de grootste legereenheden van het land en is loyaal aan de afgezette president Ali Abdullah Saleh. De brigade vecht aan de zijde van de Houthi's.

De regeringsgezinde troepen in Dhale hebben volgens functionarissen een grote hoeveelheid wapens buitgemaakt. Ze hebben zich achter de in ballingschap verblijvende president Abed Rabbo Mansour Hadi geschaard, maar willen ook een onafhankelijke staat in het zuiden van Jemen.

Meer meldingen misbruik in jeugdzorg

Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg is vorig jaar toegenomen. Het ging om zeventig gevallen, vergeleken met 59 in het voorgaande jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Inspectie Jeugdzorg.

De meldingen variëren van lichte tot zware vormen van misbruik, in de meeste gevallen gepleegd door jongeren. Maar ook pleegouders, ouders en hulpverleners maakten zich er schuldig aan.

In totaal registreerde de inspectie 127 calamiteiten vorig jaar, acht meer dan in 2013. Behalve om misbruik ging het onder meer om ongevallen, zelfmoord en pogingen daartoe, en onnatuurlijke dood van jongeren.

Charter gaat samen met Time Warner Cable

De Amerikaanse kabelmaatschappij Charter Communications neemt haar branchegenoot Time Warner Cable (TWC) over. De transactie heeft een waarde van 78,7 miljard dollar (ruim 72 miljard euro). Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.

Charter betaalt 195,71 dollar per aandeel voor TWC, in contanten en eigen aandelen. Bronnen meldden eerder al dat een deal nabij was. Door de transactie tussen Charter en TWC blijft de in Amsterdam genoteerde Franse kabelaar Altice met lege handen achter. Altice zou ook interesse hebben gehad in een overname van TWC.

Als onderdeel van de transactie met TWC wil Charter de eerder aangekondigde overname van kabelaar Bright House Networks voor 10,4 miljard dollar afronden en samenvoegen in het nieuwe fusiebedrijf. Dat wordt omgedoopt tot New Charter.

'Achterdeur' computernetwerk staat soms open

Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk bij gevoelige gegevens van duizenden computergebruikers, zoals paspoortkopieën, wachtwoorden en belastingaangiften. Die staan op computernetwerken thuis, maar de 'achterdeur' daarvan staat soms wagenwijd open, doordat de beveiliging niet goed genoeg is. Dat meldt het tv-programma Opgelicht?! van AVROTROS dinsdag. Internetproviders hebben hun klanten gewaarschuwd.

Het probleem zit bij netwerkservers of network attached storages, afgekort NAS. Dat is een apparaatje dat mensen aan hun thuisnetwerk koppelen. "Zo'n NAS is ontzettend populair, omdat mensen bestanden zelf willen opslaan in hun eigen netwerk, veilig thuis, en niet in de cloud. Daarom is de ontdekking dat het niet altijd veilig is, enigszins schrikbarend'', zegt een woordvoerder van provider XS4ALL.

'Integriteitkamer' voor Sint Maarten

Het eiland Sint Maarten krijgt een onafhankelijke 'integriteitkamer'. Deze kamer kan op eigen houtje adviezen en aanbevelingen geven op het gebied van de integriteit. Die heeft op Sint Maarten weleens te wensen over gelaten bij onder anderen bestuurders, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. De kamer mag ook zelf onderzoek en aangifte doen.

De ministers Dennis Richardson (Sint Maarten, Justitie) en Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) hebben dat afgesproken. Ook zijn er afspraken gemaakt over de bijstand voor en versterking van de rechtshandhaving op Sint Maarten, om de bestrijding van onder meer geweld, overvallen en mensenhandel te versterken.

De versterking van de rechtsbijstand zal plaatshebben bij het politiekorps Sint Maarten, de Landsrecherche, het Recherchesamenwerkingsteam, het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee.

Bertens en Haase uitgeschakeld op Roland Garros

Na Igor Sijsling zijn ook Kiki Bertens en Robin Haase uitgeschakeld in de eerste ronde van Roland Garros. Bertens verloor in drie sets van de als negentiende geplaatste Svetlana Kuznetsova en Haase pakte tegen de als tiende geplaatste Marin Cilic slechts acht games. Er zijn nu geen Nederlanders meer in het enkelspel actief.

In de eerste set kwam Bertens er totaal niet aan te pas. Kuznetsova domineerde in bijna elke rally en profiteerde van onnodige fouten van de 23-jarige Nederlandse. Na 23 minuten ging de eerste set met 6-1 naar de Russin. In de tweede set kwam Bertens beter in haar spel en liep snel uit naar een 5-2 voorsprong. Kuznetsova kwam nog terug tot 5-4, maar leverde bij die stand haar opslag en daarmee de set in.

In de beslissende set slaagde Bertens er niet in om te drukken. Kuznetsova kwam niet meer in de problemen en serveerde op 5-2 de partij uit. Door haar nederlaag valt Bertens uit de top honderd. De nummer 84 van de wereld haalde vorig jaar de vierde ronde in Parijs en had dus veel punten te verdedigen. 

Cilic was in anderhalf klaar met Haase. Haase werd in de eerste game op Court 2 direct gebroken door de Kroaat. Cilic gaf in zijn eigen servicegames slechts drie punten weg en won de eerste set met 6-2. In de tweede set maakte Haase het Cilic ietsjes moeilijker dan in de eerste set, maar de US Open-winnaar van 2014 wist op 3-3 Haase te breaken en trok de tweede set met 6-4 naar zich toe. 

Cilic, die getraind wordt door Goran Ivanisevic, sloeg die in hele partij 48 winners tegenover maar 22 onnodige fouten. Haase had slechts zestien winners en  zeventien onnodige fouten. De Kroaat wist Haase in de derde set direct te breaken en kwam daarna niet meer in de problemen. Set drie ging met 6-2 naar Cilic 

Spaanse regisseur Vicente Aranda (88) overleden

Regisseur Vicente Aranda is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Met Aranda verliest Spanje een van zijn bekendste en invloedrijkste filmmakers. Hij maakte vanaf de jaren zestig meer dan dertig films. Die gingen veelal over liefde en erotiek en doorbraken taboes in het conservatieve Spanje, zoals transseksualiteit.

Internationaal was Aranda's bekendste film Amantes (Geliefden) uit 1991, een film-noir over een oud-militair die verwikkeld raakt in een driehoeksrelatie in het Spanje van de jaren vijftig. Amantes won niet alleen de Goya's, de belangrijkste filmprijzen van Spanje, voor beste regie en beste film, maar hij had ook succes op internationale filmfestivals. In Chicago sleepte Aranda de prijs voor beste regie in de wacht. Hoofdrolspeelster Victoria Abril won in Berlijn de Zilveren Beer voor beste actrice.

Vicente ArandaVicente Aranda

Vooronderzoek naar gedrag fans Willem II-ADO

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar ongeregeldheden rond de wedstrijd Willem II-ADO Den Haag van zondag 10 mei. Bij het duel in de voorlaatste speelronde van de eredivisie heeft de rapporteur van de KNVB melding gemaakt van provocerend gedrag tussen beide supportersgroepen, het zoeken van confrontaties en het gooien van vloeistoffen en voorwerpen.

Willem II heeft tot 1 juni de tijd om de aanklager uit te leggen wat het heeft gedaan om de ongeregeldheden te voorkomen.

Boullier: "Ambities groter dan achtste plaats"

McLaren-teambaas Gerard Boullier is blij dat Formule 1-coureur Jenson Button de eerste punten voor de hernieuwde combinatie McLaren-Honda heeft gepakt. De Brit werd in de race in Monaco achtste na een solide race, maar er is nog veel werk aan de winkel wil de renstal zich vooraan de grid gaan melden.

Boullier: "Dit resultaat onderstreept dat we ons gestaag verbeteren. We hebben vier WK-punten gepakt, maar, hoewel Jenson heel goed heeft gereden, gaan we geen tijd verspillen aan het vieren van deze mijlpaal. Natuurlijk is het bemoedigend, maar onze ambities zijn veel groter dan achtste plaatsen. En we zullen het ook waarmaken, geloof me."

Ook Honda is blij na alle problemen die er aan het begin van het seizoen waren. Yasuhisa Arai: "Dit voelt alsof het seizoen eindelijk is begonnen voor ons. Zoals altijd zal McLaren-Honda als team blijven pushen voor betere resultaten in de volgende race."

Jury aan zet in Volvo Ocean Race

De zevende etappe van de Volvo Ocean Race wordt mogelijk beslist achter de jurytafel. De schippers van de zeiljachten Dongfeng, Mapfre en Team SCA moeten zich bij aankomst in Lissabon verantwoorden voor ongeoorloofde manoeuvres op de Atlantische Oceaan. Dongfeng en Mapfre zijn met de Nederlandse boot Brunel in gevecht om de winst.

Naar verwachting komen de zeiljachten woensdagochtend aan in de Portugese stad. Brunel heeft op dit moment een kleine voorsprong op de Spaanse boot Mapfre, het Chinese team Dongfeng ligt op de derde plek. Abu Dhabi, de leider in het klassement van de Volvo Ocean Race, vaart op respectabele afstand op de vijfde plaats in de etappe van Newport naar Lissabon.

De jury behandelt de zaken zo snel mogelijk na aankomst. In het uiterste geval kunnen de aangeklaagde boten gediskwalificeerd worden.

Hitlers paarden horen in museum

Wat een wereldnieuws: zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn eindelijk de verloren gewaande beelden van Thorak, Breker en andere nazikunstenaars teruggevonden. Bij verschillende nazaten van nazi's, die als oude onschuldige mannetjes door het leven gaan, maar nog steeds Hitler en zijn propagandakunst vereren, zijn diverse invallen gedaan. Op één locatie is zelfs de oude Rijkskanselarij met de originele werken nagebootst in een gigantische kelder, terwijl een ander de beelden 'gewoon' in de tuin had staan. Eindelijk zijn de beelden terecht. Maar wat moeten we nu doen met nazikunst?

Pornoactrices verplicht aan de bril

Amerikaanse porno gaat er binnenkort waarschijnlijk een stuk anders uitzien. Pornoactrices moeten namelijk verplicht een veiligheidsbril op. Dit blijkt uit nieuwe veiligheidsvoorschriften van de Division of Occupational Safety and Health, zeg maar de Amerikaanse ARBO.

Iedereen die weleens porno heeft gekeken, kent het wel. Net voor het moment suprême haalt de kerel zijn paarsgepunte lans uit de schede, om zo al zijn lichaamssappen over de bakkes van de dame in kwestie uit te storten. Vervolgens smeert de zaadvragende actrice dankbaar het goedje over haar tieten.

Binnenkort verdwijnt het witgele goud niet meer in de ogen van de pornoster, maar over haar weinig charmante veiligheidsbril. De DOSH wil nu namelijk dat de pornoactrices een bril gaan dragen. Zo hopen zij het aantal geslachtsziekten in de pornoindustrie nog meer in te dammen. Enkele jaren geleden werd door dezelfde organisatie al een condoomplicht ingevoerd.

Geen kortingsactie meer voor botox en fillers

Cosmetisch artsen hebben met elkaar afgesproken dat er niet meer op prijs gestunt mag worden met behandelingen met botox of fillers. Acties die primair op korting gericht zijn, worden niet meer toegestaan. "Het overgrote deel van onze leden staat hier volledig achter. Een paar zijn uit de vereniging gestapt omdat ze het er niet mee eens zijn'', zegt Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen.

Met de strengere regels krijgen consumenten betere bescherming tegen impulsbehandelingen en malafide praktijken, stelt de NVCG. "Alsof het om een frivoliteit gaat in plaats van een medische behandeling.''

Een aantal leden heeft inmiddels een waarschuwing gekregen. Ongeveer 150 artsen zijn aangesloten bij de NVCG.

Agenten Kenia gedood in hinderlaag

Een nog onbekend aantal agenten is maandagavond in Kenia in een hinderlaag gelopen en omgebracht. Dat heeft de Keniaanse politie dinsdag bekendgemaakt. Vermoedelijk zijn de agenten gedood door strijders van de extremistische Somalische beweging Al-Shabab.

De agenten waren op weg naar een groep collega's die eerder maandag waren aangevallen. Ze reden in een konvooi van vier voertuigen. Ze liepen in de hinderlaag in Yumbis, in de regio Garissa, waar vorige maand al 148 studenten werden afgeslacht. Hoeveel agenten er precies zijn omgekomen is nog niet duidelijk, maar de Keniaanse krant Daily Nation sprak van zeker twintig slachtoffers.

In Garissa werden vorige week aanvallen op moskeeën uitgevoerd. Vrijdag nog zei het Keniaanse ministerie van binnenlandse zaken dat een aanval was afgeslagen.

De van oorsprong Somalische beweging Al-Shabab voert geregeld aanvallen uit in Kenia, omdat dat land deelneemt aan een strijdmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië.

Minder jongeren met ww-uitkering

Het aantal jongeren met een ww-uitkering daalt de laatste maanden gestaag. Ook vragen jongeren minder vaak een nieuwe uitkering aan bij het UWV. Die trend signaleerde de uitkeringsinstantie dinsdag.

Het aantal lopende ww-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar kwam eind maart uit op 29.487, ruim 4000 minder dan een jaar geleden. Vooral in de Vechtstreek was sprake van een grote daling. In de laatste maanden van vorig jaar nam het aantal jongeren in de ww nog toe.

Ook het aantal door het UWV afgegeven nieuwe uitkeringen aan jongeren loopt de laatste tijd terug. In het afgelopen halfjaar verstrekte het UWV ongeveer 10 procent minder nieuwe uitkeringen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Vooral in de bouw en in het onderwijs moesten minder jongeren een uitkering aanvragen.

Opnieuw honderden migranten naar Griekenland

De Griekse autoriteiten hebben dinsdag in de Aegeïsche Zee meer dan driehonderd vluchtelingen opgepikt die per boot vanuit Turkije illegaal het land probeerden binnen te komen. De afgelopen dagen zijn in totaal meer dan twaalfhonderd vluchtelingen aangekomen.

Na Italië is Griekenland de belangrijkste bestemming voor vluchtelingen. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië of zijn mensen die de armoede in eigen land ontvluchten. Dit jaar zijn al ruim dertigduizend migranten naar Europa getrokken.

Griekenland heeft bij de Europese Unie aangeklopt voor hulp bij het verwerken van de vluchtelingenstroom. Eurocommissaris voor immigratie Dimitris Avramopoulos, zelf een Griek, is dinsdag met de Griekse regering in gesprek gegaan over de situatie.

Grafische mods voor Witcher 3

Voor alle duidelijkheid, The Witcher 3: Wild Hunt is een grafisch adembenemend spel. Maar laten we wel wezen, het kan voor de pixel-geilaards altijd beter. CD Projekt RED heeft aangegeven dat de .ini bestanden worden vrijgegeven bij een toekomstige patch om naar hartenlust mee te experimenteren, maar niet iedereen heeft zoveel geduld.

De eerste beelden van The Witcher 3: Wild Huntdie vorig jaar te zien waren, zagen er mooier en realistischer uit dan het uiteindelijke resusltaat. In de loop van de ontwikkeling van het spel moest CD Projekt RED kiezen tussen twee renderingsmethoden. Of ze kozen voor de eerste methode die mooie beelden geeft op bepaalde plekken en op de meeste andere locaties niet, of ze kozen een andere renderingsmethode wat iets minder mooie plaatjes oplevert, maar wel goed beeld overal. CD Projekt RED koos voor de laatste optie. De verschillen kun je in onderstaande vergelijkingsfilmpjes bekijken.

Het feit dat The Witcher 3 ook voor de consoles uitkwam, bleek een voor- en een nadeel te zijn. Het voordeel was een groter budget en het nadeel was dat CD Projekt RED terughoudender moest zijn met de grafische tierlantijntjes.

Op dit moment zijn we precies een week en een halve dag na de lancering en CD Projekt RED heeft patch 1.04 uitgegeven. Er zijn wat grafische verbeteringen en gameplay aanpassingen ingevoerd. De patches komen uiteindelijk ook voor de console-broeders, maar zij moeten nog even geduld hebben.

De mods die nu uit zijn gekomen maken gebruik van SweetFX, een programmaatje waarmee je meer grafische effecten kan toevoegen. De links geven je de instellingen om het gewenste resultaat te krijgen. Het lijkt mij duidelijk dat een stevige pc hiervoor nodig is.

De volgende plaatjes zijn van K-putt. Zijn configuratie is hier te vinden.

K-putt mod

K-putt mod

Powerplay doet zijn naam eer aan en laat 4k-beelden de revue passeren. Geniet van het filmpje en als je het aandurft dan kun je zijn instellingen hier vandaan plukken.

Massale inval Amsterdams theehuis na tip

Zwaarbewapende agenten, medewerkers van de marechaussee, gepantserde voertuigen en een helikopter zijn in de nacht van maandag op dinsdag ingezet bij een inval in een horecagelegenheid in Amsterdam-West. Na een tip dat er 'in of bij het pand iets ernstigs stond te gebeuren' trok de politie met veel machtsvertoon naar theehuis Vrede in de Eerste Hugo de Grootstraat.

Eenmaal binnen werd niets verdachts, gevaarlijks of strafbaars aangetroffen. Dat meldde de politie dinsdag.

,,In verband met de vermeende dreiging zijn we met alle voorzorgsmaatregelen naar het pand gegaan", aldus een woordvoerster. Of de politie valselijk is getipt, of dat de dreiging is afgewend door de komst van de politie wordt uitgezocht. Over de aard van de vermeende dreiging wil de politie in verband met het onderzoek niets kwijt.

Deze mei extreem koud

De maand mei kende tot nu slechts twee warme dagen. Dat is het laagste aantal sinds 1991. Toen werd het slechts één dag 20 graden of warmer. Gemiddeld worden in mei tien warme dagen gehaald. Dat blijkt uit cijfers van weeronline.nl. De temperatuur in mei bedroeg gemiddeld 12,5 graden. Normaal is dit 13,1 graden. De verwachting is dat het de laatste dagen van mei ook niet heel warm zal worden.

Dankzij het zonnige verloop van maart en april zal de lente echter wel als zeer zonnig de boeken in gaan. De verwachting is dat deze lente 610 zonuren worden geteld, tegen 517 uren normaal. Daarmee zou de lente op de zevende plek in de lijst met zonnigste lentes sinds de start van de metingen uitkomen. Op 11 mei was het zonovergoten en liep de temperatuur in De Bilt op naar 25,6 graden. Daarmee was de eerste officiële zomerse dag van 2015 een feit. Het lenteweer zette echter niet door. De temperatuur bleef, mede door de frisse wind, regelmatig steken beneden 15 graden.

Di Matteo stapt op bij Schalke 04

Roberto Di Matteo vertrekt bij Schalke 04. De 44-jarige trainer heeft na een gesprek met de clubleiding besloten op te stappen, maakte de Duitse club dinsdag bekend. Afgelopen weekeinde werd al gespeculeerd over ontslag van Di Matteo.

De Italiaan, die in 2012 met Chelsea de Champions League won, werd in oktober aangesteld als vervanger van de ontslagen Jens Keller. Di Matteo bereikte met de ploeg van Klaas-Jan Huntelaar weliswaar de achtste finales van de Champions League, maar in de Bundesliga vielen de resultaten tegen.

Schalke 04 gaf niet alleen een ticket voor de Champions League uit handen, maar verspeelde op de slotdag van de competitie ook een plek in de groepsfase van de Europa League. De 'Königsblauen' moeten via de voorronde het hoofdtoernooi zien te bereiken, zonder Di Matteo.

Van Leeuwen technisch manager bij FC Twente

FC Twente heeft in Ted van Leeuwen een nieuwe technisch manager gevonden. De Gelderlander ondertekent in Enschede een contract voor drie jaar, maakte de financieel geplaagde eredivisieclub dinsdag bekend. Van Leeuwen werkte afgelopen seizoen op Cyprus bij Anorthosis Famagusta. Eerder was de oud-journalist technisch directeur bij AGOVV en Vitesse.

Van Leeuwen werkte bij Vitesse nauw samen met trainer Fred Rutten, die ook werd genoemd als nieuwe technische baas bij zijn oude liefde FC Twente. Rutten is na zijn ontslag bij Feyenoord op zoek naar een nieuwe baan. Volgens geruchten in de media keert Rutten mogelijk als trainer terug in Enschede als FC Twente besluit afscheid te nemen van Alfred Schreuder.

Cancellara klaar voor rentree in Noorwegen

De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara staat voor zijn rentree in het peloton. De 34-jarige krachtpatser uit Bern begint woensdag aan de Ronde van de Fjorden in Noorwegen. Cancellara raakte eind maart zwaar geblesseerd bij een valpartij in de E3 Harelbeke. De Zwitser liep daarbij breukjes in twee lage rugwervels op en moest wekenlang rust houden.

Cancellara kreeg eind april toestemming van de doktoren om de training te hervatten. De klassieker- en tijdritspecialist, die komende zomer wil meedoen aan de Tour de France, maakt deze week in Noorwegen zijn langverwachte rentree. De etappekoers langs de fjorden duurt vijf dagen. Cancellara krijgt in de Trek-ploeg hulp van onder anderen Danny van Poppel.

Amerikaanse titel op de weg voor Busche

De Amerikaanse wielrenner Matthew Busche heeft voor de tweede keer de nationale titel op de weg gepakt. In de stromende regen kwam de 30-jarige coureur van Trek maandag (plaatselijke tijd) solo als eerste over de finish in Chattanooga, een stad in de staat Tennessee. Busche reed op twee kilometer van de finish weg bij zijn medevluchter Joe Dombrowski, die tweede werd. Kiel Reijnen kwam als derde over de streep.

Busche had de Amerikaanse kampioenstrui met de 'Stars and Stripes' in 2011 ook al gewonnen. ,,Heel speciaal om weer te winnen'', zei de renner van Trek. "Na mijn eerste overwinning in 2011 wilde ik dolgraag nog eens Amerikaans kampioen worden, voor mijn familie, mijn team en voor mezelf. Het is een eer om de kleuren van je land te mogen dragen."

Houston Rockets grijpt laatste kans

De basketballers van Houston Rockets hebben hun kansen op het bereiken van de NBA-finale in leven gehouden. Onder aanvoering van James Harden wonnen de Rockets maandagavond in de eigen sporthal het vierde duel met Golden State Warriors in de eindstrijd van de Western Conference: 128-115. De Warriors krijgen woensdag voor eigen publiek een nieuwe kans om de best-of-sevenserie, waarin ze met 3-1 voor staan, te beslissen.

De Rockets beleefden een flitsende start in de wedstrijd die gewonnen moest worden om kans te blijven houden op de grote finale. Na het eerste kwart stond de thuisploeg al met 45-22 voor. Die voorsprong gaf de club uit Houston niet meer uit handen. Harden nam zijn ploeg bij de hand met 45 punten. Dat betekende een persoonlijk record voor de bebaarde vedette van de Rockets in de play-offs.

Flamengo stuurt Luxemburgo weg

De Braziliaanse voetbalclub Flamengo heeft trainer Vanderlei Luxemburgo weggestuurd. De 63-jarige Braziliaan moet vertrekken vanwege de teleurstellende start van Flamengo in de nationale competitie, met slechts één punt uit drie wedstrijden. Luxemburgo werkte sinds de zomer van vorig jaar bij de ploeg uit Rio de Janeiro.

De beroemde en succesvolle Braziliaanse trainer heeft een lange lijst van clubs achter zijn naam staan. Luxemburgo werkte al drie keer eerder bij Flamengo en had ook de topclubs Palmeiras, Santos, Corinthians, Cruzeiro en Grêmio allemaal één of meer keer onder zijn hoede. Tussen 1998 en 2000 was hij bondscoach van Brazilië. Luxemburgo beleefde in 2004 en 2005 een kort Europees avontuur bij Real Madrid, maar hij kon de Spaanse topclub niet aan prijzen helpen.

Zelfmoord om te grote piemel

Suea uit Chiang Mai is niet meer. De 45-jarige Thai heeft zichzelf namelijk opgehangen omdat hij zijn piemel te groot vond.

De beste man stond voorheen bekend om zijn veel te kleine geslacht. Om deze eens flink te vergroten, besloot hij zijn familiewapen te vergroten middels injecties.

Helaas voor Suea bleek hij iets te scheutig te zijn geweest met de siliconenkit. Zijn taaie Thai bleek namelijk tot zulke enorme proporties te zijn gegroeid, dat zijn vrouw niet langer met hem het bed wilde delen.

Er zat dus niets anders op dan de hand aan zichzelf te slaan. De arme man nam een stuk touw en heeft zichzelf vorige week opgehangen. Voor zijn daad had hij zichzelf flink moed ingedronken.

Volgens zijn weduwe was Suea alcoholist. Hij hallucineerde nogal en sprak over 'de mensen boven'. De Thaise politie heeft zijn dood opgeschreven als zelfmoord, motief onbekend.

Doden bij brand in Chinees bejaardenhuis

Bij een brand in een bejaardenhuis in China zijn 38 mensen om het leven gekomen en zes gewond geraakt. Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag gezegd. Twee gewonden zijn er slecht aan toe.

De brand brak maandag uit in het complex in de stad Pingdingshan in de provincie Henan. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua woonden in het complex 51 bejaarden. Brandweerlieden waren nog tot dinsdag bezig met de bluswerkzaamheden. Hoe de brand precies heeft kunnen ontstaan is niet duidelijk.

De Chinese president Xi Jinping heeft reddingswerkers opgeroepen de gewonden en de nabestaanden van de slachtoffers snel te helpen. Ook moet er zo snel mogelijk worden vastgesteld wat de oorzaak van de brand is.

Australië wil paspoort terreurverdachten afnemen

De Australische regering komt binnen enkele weken met een wetsvoorstel dat de regering de bevoegdheid geeft om het Australische staatsburgerschap af te nemen van mensen met een dubbele nationaliteit die worden verdacht van terrorisme. Dat heeft premier Tony Abbott dinsdag gezegd. Het paspoort kan zelfs worden afgenomen als iemand nog niet veroordeeld is.

Er vechten naar schatting zo'n honderd Australiërs in Irak en Syrië aan de kant van de extremistische beweging Islamitische Staat. Ongeveer de helft van hen heeft een dubbele nationaliteit, aldus Abbott. De wetswijziging zorgt ervoor dat mensen die meevechten met IS hetzelfde worden behandeld als mensen die in een leger van een ander land meevechten in een oorlog tegen Australië. Minister van immigratie Peter Dutton moet de bevoegdheid krijgen om paspoorten af te nemen, zelfs als mensen nog niet veroordeeld zijn. De intrekking van een paspoort moet wel worden getoetst door een rechter.

"Er moet geen verschil zijn in hoe we Australiërs behandelen die in een vijandig leger vechten en mensen die zich bezighouden met terrorisme. Beiden verraden het land en verdienen het niet om burgers van Australië te zijn", zei Abbott in een verklaring.

Bastiaan Ragas jaloers op mannen op racefiets

 Bastiaan Ragas beschrijft in zijn nieuwe boek Huisje, Boompje, Buikje op komische en openhartige wijze het leven als veertiger en het ongemakkelijke wat daarbij komt kijken. "Ik breek graag een lans voor mannen die, net als ik, een ouwe zak willen zijn. Die af en toe de kroeg in duikt, iets te dik is en sigaren rookt. Onze vaders 'mochten' oud zijn toen ze 40 werden, nu lijken we allemaal wel permanent in een midlifecrisis", vertelt Bastiaan (43) in het AD.

De echtgenoot van Tooske bekijkt die andere onrustige veertigers met een scheef oog. "Het ziet er niet uit, die mannen op die racefietsjes, maar eigenlijk ben ik jaloers. Zij doen wat aan die dikke buik, ik niet. Dat zou ik wel moeten doen, want ik wil niet een vadsige man zijn met een sigaar in zijn mond. Ik moet er een beetje leuk uitzien voor mijn vrouw. Tooske is van rubber: zo lenig en kan álles eten.''

"Als ik terugkijk op mijn eerste boeken, zie ik dat ik in een roes geleefd heb. Ik vond die periode met kleine kinderen ingewikkeld. Ze zaten dicht op elkaar - drie dochters in vier jaar - en mijn broer Roef was net overleden. Nu ik die periode ben doorgeworsteld, vind ik alles veel leuker."

'Malaysia Airlines krijgt een nieuwe naam'

Malaysia Airlines gaat zijn naam veranderen. Ook krijgen de vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappij, die vorig jaar twee vliegtuigcrashes te verwerken kreeg, een geheel nieuwe look. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.

Het is de bedoeling dat het bedrijf straks herboren uit de grote reorganisatie komt, waarin het momenteel is verwikkeld. Malaysia Airlines moet onder meer afscheid nemen van ongeveer een derde van zijn 20.000 medewerkers.

De maatregelen zijn nodig om uit de rode cijfers te geraken. Het luchtvaartconcern zucht onder de gevolgen van jarenlange bijtende concurrentie en de crashes van vorig jaar. Op 8 maart 2014 verdween een vliegtuig op weg van Kuala Lumpur naar Peking spoorloos, met 239 mensen aan boord. Op 17 juli werd boven Oost-Oekraïne vlucht MH17 op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur uit de lucht geschoten. Daardoor stierven 298 mensen onder wie 196 Nederlanders.

Persgroep bundelt beste artikelen in PAPER

Het nieuwe dagelijkse digitale magazine PAPER bundelt vanaf dinsdag de beste artikelen uit onder meer de Volkskrant, AD, Trouw, Het Parool en zeven regionale kranten.

Volgens oprichter en hoofdredacteur Barbara van Beukering houdt het nieuwe initiatief het midden tussen een tijdschrift en een krant. De abonnees krijgen elke dag vijftien verhalen, van het belangrijkste nieuws tot columns en interviews. De redactie maakt hiervoor een selectie uit de kranten van de Persgroep Nederland en heeft daarnaast eigen columnisten en auteurs.

Van Beukering: "Ik word gek van alle informatie die de hele dag tot me komt via social media, nieuwsbrieven, websites, blogs en pushberichten. Maar aan de andere kant wil ik wél van alles op de hoogte zijn, niks missen en overal over kunnen meepraten. Vanuit die behoefte is PAPER ontstaan."

Het digitale magazine verschijnt tegen betaling zes dagen per week om 12.00 uur, onder meer via een app.

VVD-voorzitter wil kiesdrempel Tweede Kamer

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer vindt dat er kiesdrempel moet worden ingesteld in de Tweede Kamer. Dat zegt hij dinsdag in een interview in het AD. Volgens Keizer is het steeds moeilijker om een regering samen te stellen omdat de politiek steeds meer versplintert. "Als je niet oppast, heb je zes, zeven partijen nodig om een regering te vormen. Dat wordt wel heel erg ingewikkeld. In andere landen bestaat er ook een kiesdrempel. Het is voor mij niet ondenkbaar, het is een optie."

De Tweede Kamer telt nu door afsplitsingen en het ontbreken van een kiesdrempel zeventien fracties. Door een kiesdrempel zullen minder partijen erin slagen in het parlement te komen. De middelgrote en grotere partijen zouden dan meer zetels kunnen verdelen. Een kabinetsformatie wordt dan makkelijker.

Ontwikkeling Project Cars voor Wii U ligt stil

Het was al langere tijd bekend dat de Wii U-versie van Project Cars later komt, maar nu lijkt het erop dat die versie helemaal niet meer komt. Op de forums van Project Cars praat Ian Bell hierover.

Op het moment draait de game op Wii U met een teleurstellende 23 FPS op 720p. Wil de ontwikkelaar dit omhoog brengen zonder de grafische aspecten te verminderen, dan is sterkere hardware nodig. Ian Bell geeft dan ook aan dat ze hopen op een hardware-aankondiging van Nintendo tijdens E3. 

We weten al dat die aankondiging pas volgend jaar komt, aangezien Satoru Iwata van Nintendo heeft aangegeven volgend jaar pas te praten over NX, de nieuwe console van Nintendo. Het heeft er dus alle schijn van dat we Project Cars voor Wii U niet meer te zien krijgen en dat deze wellicht als launch titel verschijnt op NX.

Ontwikkelaar Slightly Mad Studios komt na E3 met meer nieuws over de Wii U-versie van Project Cars.

Resident Evil Zero HD Remaster maakt je volgend jaar bang

Het is ondertussen weinig verrassend meer, maar er is weer een remake aangekondigd. Capcom komt volgend jaar met Resident Evil Zero HD Remaster, een remake van de Resident Evil-prequel die voorheen verscheen voor Nintendo Gamecube en later op Wii.

In de game speel je als Billy Coen, een veroordeeld crimineel, en Rebecca Chambers, een lid van S.T.A.R.S. die we kennen van de eerste Resident Evil. Vooralsnog is de game aangekondigd voor PlayStation 3, PlayStation 4, Windows, Xbox 360 en Xbox One voor Japan. De game moet in het begin van 2016 daar beschikbaar komen.

Resident Evil Zero HD Remaster

Fire Emblem: Awakening bijna twee miljoen keer verkocht

Fire Emblem: Awakening voor Nintendo 3DS kreeg bij lancering van de game al enkel positieve reviews en de kwaliteit van de game is bij de games niet onopgemerkt gebleven. De game is in drie jaar tijd 1.8 miljoen keer verkocht en is daarmee het best verkopende deel in de serie.

Een groot succes, als je nagaat dat als de game minder dan een kwart miljoen keer werd verkocht, de serie zou worden geannuleerd. Inmiddels is niets minder waar en is er zelfs al een sequel aangekondigd, Fire Emblem If, die volgend jaar moet verschijnen.

Hoge Raad beslist over 'showbizmoord'

De Hoge Raad beslist dinsdag of de zaak van de zogenoemde 'showbizzmoord' wordt heropend of niet. Het gaat hier om doodslag op platenproducer Bart van de Laar in 1981, waarvoor Martien Hunnik in 1984 werd veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. Hij bracht bijna acht jaar in de cel en onder behandeling door.

Hunnik werd op basis van zijn eigen verklaringen als dader aangemerkt. De bekentenis die hij in januari 1983 deed, trok hij in april van dat jaar weer in. Sindsdien heeft hij volgehouden onschuldig te zijn.

Het Openbaar Ministerie twijfelt aan schuld van Hunnik, omdat zijn bekentenis "hiaten en onvolkomenheden" bevat. Hunnik zelf strijdt al jaren voor de heropening van de zaak.

Van de Laar werd op 10 november 1981 met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum. Hij overleed drie dagen later. Van de Laar was platenproducer van bekende namen als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.

Hoge Raad beslist over'showbizzmoord'
Hoge Raad beslist over'showbizzmoord' (Foto: ANP)

Moeder ontmoet gestolen baby na 41 jaar

Een bijzondere ontmoeting op het vliegveld van de Chileense hoofdstad Santiago: de 61-jarige Nelly Reyes ontmoette daar voor het eerst haar bloedeigen zoon Travis Tolliver. De vrouw kreeg na haar bevalling, 41 jaar geleden, te horen dat de baby was overleden. In werkelijkheid werd de baby gestolen, zoals vaker gebeurde bij ongehuwde moeders.

De gestolen baby groeide op in de Verenigde Staten. Recent hebben moeder en zoon elkaar voor het eerst ontmoet. Zij spreekt geen Engels, hij geen Spaans, maar de beelden spreken boekdelen. CNN schrijft dat de vrouw een bordje bij zich had met de tekst: 'Liefdevol wachten op Travis, je moeder Nelly en familie'. Ze werd vergezeld door twee kleinkinderen.

'Overleden'
De toen 19-jarige Nelly Reyes beviel op 15 november 1973 in het ziekenhuis van een baby. Meteen daarna vertelde een verpleegster dat het jongetje een hartaandoening had en dat hij het waarschijnlijk niet zou halen. Niet veel later volgde het bericht dat de baby was overleden. De vrouw kreeg ondanks een smeekbede nooit het lichaam van haar zoontje te zien en ontving ook geen overlijdensakte. Inmiddels is duidelijk waarom: enkele uren na de geboorte werd de baby gestolen.

Travis Tolliver, die in de Verenigde Staten opgroeide, heeft altijd geweten dat hij geadopteerd was. Hij en zijn adoptieouders kregen te horen dat zijn biologische moeder hem vrijwillig had afgestaan. Toch ging Tolliver op zoek. Zijn zoektocht kwam vorig jaar in een stroomversnelling: Tolliver kwam in contact met Chilenen en las artikelen over gestolen kinderen in het land. Diefstal van baby's gebeurde in de jaren 60, 70 en 80 regelmatig bij ongehuwde moeders. Momenteel worden honderden gelijksoortige zaken onderzocht.

Via DNA-testen wist hij zijn moeder te vinden. Tolliver blijkt in Chili ook nog vier broers en een zus te hebben. Zijn moeder was tijdens de ontmoeting bijna sprakeloos. 'Ik ga hem elke dag knuffelen. Ik houd zo veel van hem.' Tolliver probeert via een GoFundMe-pagina geld in te zamelen om samen met zijn gezin een reis naar Chili te kunnen maken. Bij CNN zijn foto's te zien van Tolliver met zijn Chileense familie en zijn eigen gezin.

Statenleden kiezen vandaag Eerste Kamer

Er zijn vandaag verkiezingen in Nederland, maar bijna niemand hoeft naar de stembus. De 570 leden van de Provinciale Staten kiezen vandaag de 75 leden van de Eerste Kamer. Om 16.00 uur maakt de Kiesraad de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen bekend in de Eerste Kamer.

In maart ging Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De toen gekozen Statenleden gaan vandaag stemmen om de samenstelling van de senaat te bepalen. Ze stemmen in een stemhokje in de Statenzaal van hun provinciehuis. Dat gebeurt tijdens een vergadering waarvan de Commissaris van de Koning voorzitter is. In elke provincie begint die vergadering om 15.00 uur.

Eigen partij?
Statenleden zijn niet verplicht om op hun eigen partij of groepering te stemmen. Soms komt het politiek beter uit om op een ander te stemmen, zodat de coalitie of juist de oppositie een extra zetel kan krijgen. Een stem uit een provincie met veel inwoners weegt zwaarder dan een stem van een Statenlid uit een kleine provincie. Verschillende politieke partijen hebben de afgelopen weken geprobeerd om het stemgedrag van Statenleden te beïnvloeden.

De verkiezingen gaan niet altijd goed. Zo stemde D66-Statenlid Wim Cool uit Noord-Holland vier jaar geleden niet met een rood potlood, zoals verplicht is, maar met een blauwe pen. Daardoor was zijn stem ongeldig. D66 kreeg daardoor niet zes, maar vijf zetels in de Eerste Kamer. De SP kreeg één zetel meer.

Uitslag
De Statenleden krijgen de uitslag direct te horen. De commissaris leest na het stemmen alle namen voor van kandidaat-leden voor de Eerste Kamer op wie is gestemd. De griffie levert daarna de stembiljetten af bij de Kiesraad in Den Haag, die de stembiljetten uit alle provincies verzamelt. De Kiesraad maakt om 16.00 uur de uitslag bekend. De samenstelling van de Eerste Kamer is erg belangrijk voor de regeringscoalitie van VVD en PvdA. Zelfs met de constructieve oppositiepartijen (D66, ChristenUnie, SGP) meegeteld, lijken de partijen hun meerderheid in de senaat te verliezen.

Statenleden kiezen Eerste KamerStatenleden kiezen Eerste Kamer (Foto: ANP)

Kabinet: 50 miljoen voor economie Afrika

Het kabinet trekt vijftig miljoen euro uit voor de ontwikkeling van de economie in Afrika. Met die injectie moet op termijn worden voorkomen dat bootvluchtelingen proberen om het Europese vasteland te bereiken. Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in een open brief in de Volkskrant.

Ploumen roept op tot meer investeringen tijdens het overleg met haar Europese collega's in de Europese Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Volgens haar is louter het opsporen en vernietigen van bootjes waarmee mensensmokkelaars de migranten naar Europa brengen, onvoldoende.

De minister erkent dat het probleem niet opeens is opgelost met 50 miljoen euro. Het is vooral een politieke oproep voor een structurele aanpak. 'We moeten nu alles uit de kast halen om te voorkomen dat jonge Afrikanen morgen in Libië op een gammel bootje stappen.'

'B.B. King vergiftigd door eigen medewerker'

Blueslegende B.B. King is geen natuurlijke dood gestorven. Zijn kinderen zijn ervan overtuigd dat hun vader is vergiftigd of is gestorven door verwaarlozing door zijn zaakwaarnemer LaVerne Toney. Dat vertelt advocate Larissa Drohobyczer aan The Wrap.

Volgens Drohobyczer heeft de familie voldoende bewijs voor hun verdenkingen om een onderzoek te laten starten. Dit bewijs hebben de kinderen opgetekend in verklaringen aan de rechtbank. Eerder meldden Amerikaanse media al dat de politie een onderzoek is gestart. Ook is er autopsie verricht op het lichaam van King, die op 14 mei overleed op 89-jarige leeftijd. De resultaten van dit onderzoek worden pas na acht weken bekend.

De advocaat zegt vijf kinderen van King te vertegenwoordigen, die als groep weer de rest van zijn vele kinderen en kleinkinderen zouden vertegenwoordigen. Een dochter, Karen Williams, verloor eerder deze maand nog een rechtszaak waarin ze zaakwaarnemer Toney beschuldigde van diefstal en mishandeling van haar vader. Ook hebben Williams en haar zus Patty King beweerd dat Toney hen niet toestond om hun vader te zien in de weken voor zijn dood. De wereldberoemde artiest kampte al langere tijd met een slechte gezondheid.

Begrafenis
Het lichaam van de blueslegende is ondertussen teruggebracht naar het mortuarium. De geplande herdenkingsdiensten lopen geen vertraging op. B.B. King wordt op zaterdag 30 mei begraven op het terrein van het B.B. King Museum en Delta Interpretive Center in Indianola aan de Mississippi. 

Vrouw achter het stuur: rijdt tankshop in

Voor een ouderwets staaltje 'vrouw achter het stuur' schakelen we in de hoogste versnelling over naar Asten, bij Eindhoven. Daar parkeerde een automobiliste haar auto in een tankshop langs de snelweg A67. De vrouw raakte wonderwel slechts lichtgewond.

Hoe het bizarre ongeval heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat de vrouw een flinke ravage heeft veroorzaakt met haar stuurkunsten. Het voertuig kwam in z'n geheel in de tankshop terecht. Of er op dat moment ook mensen in de winkel aanwezig waren is niet bekend. De vrouw kon op eigen houtje uit de auto stappen. Ze werd nagekeken door ambulancebroeders en bleek lichtgewond, meldt Omroep Brabant.

Het ongeval gebeurde langs de A67 op de verzorgingsplaats Het Gevlocht, tussen afslag Asten en afslag Liessel in de richting van Venlo. Zowel de brandweer als de politie kon maandagavond laat geen verdere informatie geven over het ongeval.

Martin Sheen: problemen Charlie pijnlijk

Martin Sheen voelde zich machteloos toen zijn zoon Charlie Sheen wegens probleemgedrag werd ontslagen bij Two And A Half Men. "Het was erg pijnlijk", vertelt de Hollywoodster aan Radio Times.

Volgens Sheen probeerde hij Charlie zo goed mogelijk te helpen. "Maar we konden weinig doen, behalve voor hem bidden en hem oppakken." Volgens Sheen worstelde Charlie met steroïden. "Alleen diegenen die hem kennen begrepen wat er aan de hand was", zegt Sheen, die zelf een verleden van alcoholmisbruik heeft. "Hij zat in een erg wanhopige situatie. En hij deed wat hij dacht dat hem eruit zou helpen - in de openbaarheid treden."

Sheen geeft verder toe dat de serie Anger Management, waarin hij samen met zijn zoon speelde nadat deze Two And A Half Men moest verlaten, niet heel goed was. "Ik was blij met Charlie te werken, ik bewonder hem en hij vroeg het aan me. Maar we wisten allemaal dat het wat snel opgezet was om Charlie aan de bak te krijgen."

Kranen in Duitse ministerie prooi van dieven

Dieven hebben op grote schaal kranen en ander sanitair gestolen uit het nieuwe Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is al 34 keer aangifte van diefstal gedaan, meldt de krant Berliner Zeitung. De politie in Berlijn wil niet op het bericht reageren.

Volgens de krant hebben de diefstallen niet tot ernstige waterschade geleid. Dat was anders bij de diefstal van kranen uit het nieuwe gebouw van de inlichtingendienst in maart. Daar ontstond zware wateroverlast.

De bijna 1400 ambtenaren van Binnenlandse Zaken verhuisden eind april naar het nieuwe gebouw, dat 208 miljoen euro heeft gekost. Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken neemt het gebouw op 9 juni officieel in gebruik.

Kranen in nieuw ministerie prooi van dieven
Kranen in nieuw ministerie prooi van dieven (Foto: ANP)

Dodelijk verleden 38

‘Je hebt gelijk’, ging Dick verder. ‘Ik had je niet moeten bedreigen. Je bent een heel bijzondere vrouw. Ik ben er niet eerder zo een tegengekomen’, ging hij verontschuldigend verder.
‘Ik heb liever dat je mij meldt waar je nu precies bang voor bent. Stel je voor dat wij hard van hun af waren blijven varen. En wat ik al eerder zei: geen overheidschip zou zich niet melden al is het maar om ons te sommeren te stoppen en de motoren uit te gooien.’
‘Ze heeft gelijk, Dick’, zei Victor. ‘Ze heeft precies het juiste gedaan.’

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.