Poltieke partijen paaien Statenleden

Politieke partijen proberen extra stemmen te winnen voor de Eerste Kamerverkiezingen door onafhankelijke Statenleden over te halen om op hun partij te stemmen. Senatoren gaan op audiëntie bij Statenleden en sommigen worden uitgenodigd op partijbureaus.

De Eerste Kamerverkiezingen zijn op dinsdag 26 mei. De politici die dit voorjaar bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn gekozen, kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Meestal stemmen statenleden op een partijgenoot, maar soms zijn ze op andere gedachten te brengen. Alle partijen doen mee aan het 'hengelen' naar zetels, blijkt uit een rondgang van het AD.

Volgens de krant zijn vooral VVD, CDA en ChristenUnie bezig met het trekken van stemmen. Regeringspartij VVD probeert een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer veilig te stellen, terwijl het CDA hoopt op het behouden van zijn twaalfde Senaatszetel. De ChristenUnie wil die CDA-zetel juist wegsnoepen. De onafhankelijke Statenleden die door het AD zijn ondervraagd hebben echter allemaal laten weten op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te stemmen.

Overhalen
In 2011 gebeurde dat niet. Het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland stemde toen niet op de OSF, maar op de VVD. Voorafgaand aan de stemming was hij met alle egards bij Mark Rutte in het Torentje ontvangen.

D66-statenlid Wim Cool bracht bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2011 een ongeldige stem uit. In het stemhokje zag hij het rode stempotlood niet liggen, waarop hij besloot om met een blauwe pen te stemmen. De stem werd ongeldig verklaard en dat kostte D66 een zetel in de Eerste Kamer, ten gunste van de SP.