EU wil 40.000 asielzoekers verdelen

Om Italië en Griekenland te ontlasten wil de Europese Unie veertigduizend asielzoekers naar andere lidstaten verplaatsen. Dat blijkt uit een conceptvoorstel dat het persbureau Associated Press dinsdag heeft gezien. De Europese Commissie zal het voorstel woensdag officieel uit de doeken doen.

Volgens het voorstel zullen nieuwe asielzoekers uit Syrië en Eritrea in de komende twee jaar over 23 van de 28 lidstaten worden verdeeld. Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland doen niet mee.

Dit jaar zijn al meer dan tachtigduizend migranten in Europa aangekomen. De Internationale Organisatie voor Migratie schat dat vermoedelijk 1820 migranten zijn omgekomen in de Middellandse Zee.

De meeste asielzoekers zijn opgevangen in Italië, Griekenland, Malta, Duitsland en Zweden. Volgens het EU-verdeelplan, dat door de lidstaten en het Europees Parlement moet worden goedgekeurd, krijgen landen van de EU zesduizend euro voor iedere persoon die zij opnemen. Duitsland neemt in de komende twee jaar de meeste asielzoekers op, namelijk 8763. Frankrijk neemt er 6752 en Spanje, dat al met de nodige migratieproblemen kampt, 4288.

De commissie stelt ook voor om twintigduizend mensen van buiten de EU op te nemen van wie wordt erkend dat zij internationale bescherming behoeven. Zij zullen in de komende twee jaar over alle 28 lidstaten worden verdeeld.

Het hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie, William Lacy Swing, noemde het aantal van twintigduizend eerder dinsdag 'prijzenswaardig'. Maar Europa 'moet veel, veel verder gaan', voegde hij eraan toe. "De drijfveren voor migratie zijn van dien aard, dat grootschalige migratie in onze eeuw een megatrend blijft." Het aantal van twintigduizend moet een startpunt zijn 'om een niveau van vertrouwen op te bouwen' om verder te gaan, zei hij.