AustraliŽ wil paspoort terreurverdachten afnemen

De Australische regering komt binnen enkele weken met een wetsvoorstel dat de regering de bevoegdheid geeft om het Australische staatsburgerschap af te nemen van mensen met een dubbele nationaliteit die worden verdacht van terrorisme. Dat heeft premier Tony Abbott dinsdag gezegd. Het paspoort kan zelfs worden afgenomen als iemand nog niet veroordeeld is.

Er vechten naar schatting zo'n honderd Australiërs in Irak en Syrië aan de kant van de extremistische beweging Islamitische Staat. Ongeveer de helft van hen heeft een dubbele nationaliteit, aldus Abbott. De wetswijziging zorgt ervoor dat mensen die meevechten met IS hetzelfde worden behandeld als mensen die in een leger van een ander land meevechten in een oorlog tegen Australië. Minister van immigratie Peter Dutton moet de bevoegdheid krijgen om paspoorten af te nemen, zelfs als mensen nog niet veroordeeld zijn. De intrekking van een paspoort moet wel worden getoetst door een rechter.

"Er moet geen verschil zijn in hoe we Australiërs behandelen die in een vijandig leger vechten en mensen die zich bezighouden met terrorisme. Beiden verraden het land en verdienen het niet om burgers van Australië te zijn", zei Abbott in een verklaring.