FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 mei 2003

Bejaarde Duitser schiet drie mensen en zichzelf dood

TomdeBom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Duitse Ludwigshafen heeft een 69-jarige man een bloedbad aangericht. Hij vermoordde zijn vrouw en twee artsen. Na de moordpartij vluchtte de man. Toen hij werd omringd door agenten, pleegde hij zelfmoord door zich door het hart te schieten. Over zijn motief is nog niets bekend.

Het bloedbad vond plaats binnen 40 minuten. Volgens de politie vermoordde de man eerst in zijn eigen huis zijn vrouw. Vervolgens reed hij naar een artsenpraktijk, waar hij een internist doorzeefde met kogels. Een andere arts die gewond raakte, stierf kort daarna aan zijn verwondingen.

Amstel bouwt enorme huiskamer bij CL-finale

Smirnoff_ice had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amstel Bier gaat voor de CL-finale de grootste huiskamer ter wereld bouwen. De 'huiskamer' wordt geplaatst in Manchester, waar ook de finale tussen Juventus en AC Milan wordt afgewerkt.

Amstel nodigt 60.000 fans uit in de huiskamer. In de huiskamer staan een acht meter hoge stoel, een 18 meter brede bank, een 9 meter hoge lamp en een kolosaal tv-toestel.

Zie voor ander (opmerkelijk) voetbalnieuws ook de de FOK!voetbalmanager

Playboyfoto Robine van der Meer voortijdig uitgelekt

Zeke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eerste foto van de playboysessie van Robine van der Meer is uitgelekt via internet. De Playboy, met daarin dus Robine van der Meer, verschijnt officieel pas op 23 mei.

Het is niet duidelijk waar de foto precies vandaan komt. De redactie van de website Mokkels.nl ontving een e-mail met daarin de foto. Volgens die redactie zou het niet gaan om een scan, maar om een afdruk van het origineel. Dit zou betekenen dat het lek vermoedelijk voor de distributie van het tijdschrift zit.

Mokkels.nl zelf heeft de foto niet online geplaatst, maar inmiddels is hij al wel via andere kanalen te vinden: Mirror 1 | Mirror 2.

Roemenië voorkwam Iraakse aanslagen

Roemenië heeft in de aanloop naar de aanval op Irak aanslagen op Israëlische en westerse doelen in Roemenië voorkomen. Volgens de Roemeense inlichtingendienst hadden Iraakse agenten plannen gemaakt voor aanslagen met granaatwerpers. Deze zouden ter beschikking zijn gesteld door de chef inlichtingen van de Iraakse ambassade in Roemenië.

In het hoofdkwartier van de Iraakse geheime dienst zijn na de oorlog documenten gevonden waaruit zou blijken dat het complot inderdaad heeft bestaan.

VN klaagt over martelingen in Turkije

De Verenigde Naties (VN) zijn ongerust over de talrijke en overeenkomstige berichten over folteringen en mensonwaardige behandelingen van gevangenen in Turkije. Enkele experts van de VN hebben vandaag met een delegatie uit Turkije over de kwestie overlegd.

De VN zegt dat dergelijk mensonwaardige praktijken zeer wijdverbreid in Turkije voorkomen. Het VN-comité beveelt Turkije aan maatregelen te treffen om de talrijke verklaringen over folteringen en slechte behandelingen meteen objectief en diepgaand te onderzoeken. Ook wil de VN dat de Turken op dat vlak een doeltreffend en transparant klachtensysteem opzetten.

Bier verdubbelt kans op endeldarmkanker

Mensen die meer dan veertien biertjes per week drinken, kunnen een verhoogd risico lopen om endeldarmkanker te krijgen. Bij zware drinkers zou de kans op endeldarmkanker verdubbelen. Dit blijkt uit een studie van het Deense 'Centrum voor Alcoholonderzoek' in Kopenhagen.

Wijndrinkers ervaren, volgens het onderzoek, juist gezondheidsvoordelen. Zij hebben geen verhoogd risico op endeldarmkanker, zo menen de Deense wetenschappers.

Tot nu toe bleek uit veel onderzoeken dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot dikke-darmkanker. In de Deense studie werd hier echter geen overtuigend bewijs voor gevonden.

Nieuwe film over Hannibal Lecter

Na drie succesvolle bioscoopfilms (Silence Of The Lambs, Hannibal en Red Dragon) over Hannibal the Cannibal, heeft producent Dino de Laurentiis aangekondigd dat er een vierde Hannibal-film in de maak is.

In deze film wordt het leven van Hannibal weergegeven van zijn twaalfde tot en met zijn vijfentwintigste levensjaar. De hoofdrol zal dan ook niet door Anthony Hopkins (die in de eerdere delen wel altijd de rol van Hannibal vertolkte) gespeeld worden; een groep jonge acteurs zullen 'de kannibaal' een gezicht gaan geven.

In de film moet duidelijk worden hoe Hannibal ooit zo'n slechterik is geworden en of hij als kind ook al moorddadige neigingen had.

Superbrein Brusselse politie met pensioen

De Brusselse politieman Rasalle heeft tijdens zijn loopbaan bijna zevenduizend gestolen auto's weten op te sporen, doordat hij de kentekens van ontvreemde voertuigen uit zijn hoofd leerde. Rasalle gaat nu met pensioen.

De Belgische agent was niet alleen onder diensttijd alert op mogelijke gestolen auto's: "Ik hoefde me alleen maar te concentreren op de automerken en dan de nummers en letters opschrijven, beter kan ik het niet uitleggen." In het Brusselse politiekorps is nog geen opvolger voor de man gevonden.

Man ligt vier maanden dood in huis

Uberlamer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een woning in Zaandam is woensdag het lichaam van een 48-jarige man aangetroffen. Volgens de politie is uit lijkschouwing gebleken dat de man al begin januari is overleden.

De politie werd gebeld door de tandarts van het slachtoffer, nadat de man niet op diens afspraak in januari was geweest en ook niet op brieven had gereageerd. De laatste brief was zelfs teruggekomen omdat de brievenbus van de man vol zat.

De politie drong het huis via een raam binnen en vond daar het stoffelijk overschot. De man is op natuurlijke wijze gestorven. Zijn dood is nooit opgemerkt omdat de man nauwelijks contacten had met familie en buren.

Krokodillen verslinden Ethiopiërs na overstromingen

Bij overstromingen in Ethiopië zijn al meer dan 117 mensen omgekomen. Dat meldt het kinderfonds Unicef vandaag. De meeste slachtoffers komen om door ziektes of worden opgegeten door krokodillen. Meer dan 100.000 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd.

Huizen en wegen zijn door de regen weggespoeld. De hulp is door de overstromingen moeilijk. Veel van de slachtoffers zijn al verzwakt door jaren van droogte en sterven nu aan diarree, infecties aan de luchtwegen, malaria, ondervoeding of worden verslonden door krokodillen die het gebied teisteren, aldus een medewerker van Unicef.

Met dank aan RobbieRob, Fastar, PIM4EVER en Dutchbart voor de tip!

Iers koppel verandert naam in Beckham

Kerstpakket had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een echtpaar uit Noord-Ierland is zo gek van de voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria, dat zij hun namen in die van hun idolen willen veranderen.

Gerard Donnelly wil met de naamsverandering eer betonen aan zijn grote held, de voetballer van Manchester United waar hij ook een grote fan van is. Zijn vrouw Elizabeth werd bij hun huwelijk tien jaar geleden ook fan van de club en is daarnaast ook helemaal weg van Victoria, de ex-Spice Girl.

Het stel heeft haar idolen nog nooit ontmoet, maar hoopt dat daar door deze naamsverandering verandering in komt. Maandag beslist de burgerlijke stand of beiden hun namen mogen veranderen.

Fractie D66 nog niet akkoord

De Tweede-Kamerfractie van D66 is niet akkoord gegaan met het concept-regeerakkoord dat de partij woensdag samen met het CDA en de VVD heeft bereikt. In de vergadering van de fractie, die zes personen telt, zijn volgens fractievoorzitter Boris Dittrich "kritische opmerkingen" gemaakt.

De fractie wil geen bezuinigingen in het hoger onderwijs, zoals in het akkoord is vastgesteld. Ook moet er meer geld komen voor onderwijs en moet er nog meer aandacht komen voor openbaar vervoer, natuur en milieu.

De fracties van het CDA en de VVD hebben zich eerder vandaag wel achter het akkoord geschaard. Er zouden nog wel wat kleine aanpassingen moeten worden gedaan, maar deze kunnen geen roet meer in het eten gooien.

De onderhandelaars van de drie partijen zijn vanmiddag weer met de informateurs Hoekstra en Korthals Altes aan de onderhandelingstafel gegaan om de reacties van de fracties te bespreken.

Feyenoord met nieuw uitshirt in finale

Al eerder werd bekend dat FC Utrecht het thuisvoordeel had geloot in de bekerfinale, Feyenoord meldt nu dat zij in het nieuwe uitshirt zal aantreden.

Het nieuwe uitshirt is groen van kleur en bevat naast de gebruikelijke sponsornaam het embleem van de stad met daarop de leus 'Hand In Hand'. Omdat FC Utrecht zoals gezegd in eigen kleuren zal spelen, zal Feyenoord voor deze keer onder het nieuwe shirt in een groene broek en groene kousen spelen. Volgend seizoen is die combinatie dubbel wit.

Den Haag wil af van wielklem

Plejades had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is voor veel mensen een grote bron bron van ergernis, het parkeerbeheer. Met bonnen en wielklemmen gaan gemeentes foutparkeerders te lijf. Dat laatste kan in Den Haag in de toekomst wel eens verleden tijd zijn, nu de afdeling Parkeren van de dienst Stadsbeheer onderzoekt welke andere middelen er zijn om foutparkeren tegen te gaan.

De wielklem is een goede methode, maar roept veel agressie op en is voor toeristen erg onvriendelijk. Bovendien is het aantal klemmen in de gemeente de laatste jaren sterk gedaald. Dat komt mede door een vriendelijker parkeerbeleid.

Zo is er bijvoorbeeld het 'Haags kwartiertje', waarbinnen mensen wel een bon van 43 euro krijgen, maar waarin nog geen klem wordt gezet. Is de auto binnen dat kwartier weg, dan scheelt dat de bestuurder een klem en 17 euro. Een klem verwijderen kost namelijk 60 euro.

De gemeente verwacht binnen een maand uitsluitsel te geven over de plannen.

Groningen praat met Vrede

FC Groningen heeft toegegeven te onderhandelen met verdediger Regilio Vrede van het Griekse Iraklis Saloniki.

Het contract van Vrede bij Iraklis loopt aan het einde van dit seizoen af. Hij speelt enkel voor een seizoen bij Iraklis, waar hij daarvoor 6 jaar lang bij Roda JC vertoefde. Vrede had eerder al aangegeven weer in Nederland te willen voetballen. "We zijn met hem in gesprek", aldus Henk Veldmate in het Dagblad van het Noorden. De technisch manager van FC Groningen hoopt binnen 2 weken tot een akkoord te komen met de 30-jarige Vrede.

Examen Grieks (Faithy)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Faithy stuurde een examenverslag in.

Vandaag dus het eerste examen voor de VWO Gymnasium examinandi..

*zucht*

Zeker 2 weken geprobeerd het te leren, maar het leek voor mij een onmogelijke opgave... alles leek op elkaar, teveel dingen die op elkaar leken en dus uiteindelijk iets heel anders betekenden, teveel dingen die je nooit van z'n lang zal ze leven zou onthouden, en ellenlange beschrijvingen over hoe de makkers van onze grote held aan hun einde kwamen.

Vooral van de fantastische godin Kirke werden we met z'n allen een beetje moe... zo uitgemolken die tekst, en er nog niet zo heel veel van snappen....

Dus vandaag de dag des oordeels, om 09.00 om precies te zijn.
Zaten we daar met de 12 leerlingen van onze school die examen in Grieks deden, verspreid door de hele gymzaal, want er waren aparte plaatsen voor iedereen.

En dan sla je je boekje open.. en dan slaak je een zucht van verlichting: GEEN KIRKE!!! GEEN LAESTRYGONEN!!! GEEN LOTOPHAGEN EN GEEN SKYLLA EN CHARYBDIS!!

Wat bleef er dan over? Aeolus en de Runderen van Helios.

Ook niet de makkelijkste stukken, maar de vragen erbij waren over het algemeen erg goed te volgen en vrij makkelijk te beantwoorden.

Het hele jaar door heb ik 3-en gehaald voor m'n proefvertalingen, dus ik had de hoop op dat onderdeel van het examen al opgegeven....
Begin ik met de eerste zin: kan ik deze zonder woordenboek in 1 keer vertalen, net zoals de regel erna, en die erna...

Het was in vergelijking met de toetsen die we als voorbereiding hebben gehad een eitje.
Tenminste, het leek een eitje, want ik mag nog wel eens goede gevoelens over iets hebben dat ronduit slecht gegaan bleek te zijn achteraf..

Maar in ieder geval: de rest van het cluster was het met me eens, en we zien wel waar het ons gaat brengen... we hebben goede hoop, en zullen deze zeker niet laten varen, mee met de aan beide zijden gekromde snelle zwarte schepen, over de wijnkleurige zee...

"Hallo, mijn naam is Saddam Sars"

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een naam verzinnen voor je kind is niet altijd gemakkelijk, maar voor een stel uit China was het geen probleem. De man en vrouw vernoemden hun pasgeboren zoon naar twee belangrijke gebeurtenissen. Saddam Sars is de naam.

De jongen is geboren op 20 maart. Dat was de dag dat de oorlog tegen Irak uitbrak en er tevens groot alarm was over de uitbraak en verspreiding van de dodelijke longziekte SARS over China.

Het pasgeboren kind heet officieel overigens Saddam Deng Sars. Deng is daarin de familienaam.

Honden plassen lantaarnpalen om

Gurb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kroatische honden worden ervan verdacht met hun ongeremde plasgedrag lantarenpalen te doen laten instorten. Dat blijkt uit onderzoek van het staatsenergiebedrijf, dat werd gehouden nadat steeds meer palen ten gronde gingen.

Volgens het verslag roesten de palen door de urine van de honden, die daarmee hun terrein afbakenen, zo erg dat ze na een paar jaar instorten. Stadsbestuurders hebben nu aan hondenbezitters gevraagd hun honden ergens anders te laten plassen. Wanneer dat geen resultaat heeft zullen politieagenten de palen gaan bewaken.

Eindexamens op de FOK! Frontpage [update]

Eindexamens 2003Vandaag is het Centraal Schriftelijk Eindexamen in Nederland begonnen. Spanning en concentratie alom voor de eindexamenkandidaten, maar natuurlijk laat FOK! ook dit jaar de examens niet zomaar voorbij gaan.

Op 23 april opende het examenforum al haar deuren, gisteren ging ook het eindexamenhoekje op de Frontpage open. Op de index vind je in een blokje de eindexamentracker, waarop steeds de laatste (nieuwe) eindexamenheadlines vermeld zullen worden. Maar ook is er een hele aparte eindexamenindex op de Frontpage te vinden: http://examen.fok.nl.

Oproep: Stuur je examenverslagen in!
Net als de voorgaande jaren kunnen FOK!kers ook dit jaar hun verslagen over de net gemaakte examens submitten. Dus wil jij je examen even van je afschrijven, of wil je iedereen laten weten wat jij van een examen vond? We nodigen je van harte uit een tekst(je) over jouw beleving van de examens te submitten. Ook ander, opvallend examennieuws is uiteraard van harte welkom!

De FOK!-crew wenst alle eindexamenkandidaten een geslaagd eindexamen toe!

China dreigt met executies in aanpak SARS

China dreigt mensen die de maatregelen, die vanwege de longziekte SARS zijn genomen, ontduiken levenslang te straffen of zelfs te executeren. Dat heeft de Hoge Raad besloten op basis van wetten over het hinderen van preventie bij virusziekten of andere rampen.

De regels zijn meteen fel bekritiseerd door mensenrechtenactivisten. "De maatregel is te extreem en de straf te hoog," aldus één van hen. Volgens hem schendt het de internationale overeenkomst over de mensenrechten en is het niet goedgekeurd door het Chinese parlement.

Volgens diverse berichten zijn mensen uit hun quarentaine gebroken en weigeren sommige mensen medische zorg uit angst voor de dodelijke ziekte. Het land kampt met de grootste uitbraak van SARS ter wereld.

De ziekte is waarschijnlijk ook in China begonnen, maar werd eerst slecht aangepakt. Inmiddels zijn honderden mensen daarom ontslagen en wordt SARS serieus aangepakt.

Generaal VS in België aangeklaagd

Dark-D had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep van 17 Irakezen en twee Jordaniërs heeft in België een aanklacht wegens genocide (volkerenmoord) ingediend tegen de Amerikaanse generaal Tommy Franks. De Belgische advocaat die de klacht indiende, Jan Fermon, is in België voor de lijst-Resist verkiesbaar, het verbond tussen de AEL en de extreem-linkse PVDA. Lijsttrekker Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de Arabisch Europese Liga, steunt de klacht van de slachtoffers in een petitie. Tweede ondertekenaar van die petitie is Gretta Duisenberg.

De genocidewet in België is onlangs aangepast nadat verschillende juridische instanties scherpe kritiek hadden geuit. In eerste instantie maakte de wet het mogelijk in België klachten in te dienen tegen schenders van mensenrechten, waar ook ter wereld. In de aangepaste versie moet een slachtoffer Belg zijn, of daar al geruime tijd wonen. Dat lijkt bij deze nieuwe klacht tegen Franks niet het geval. Wel zijn de artsen die de Irakezen behandelden lid van Resist.

De Belgische regering zit zwaar in de maag met de kwestie, die is aangezwengeld door het extreem-linkse Resist. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel liet al doorschemeren dat wat hem betreft de klacht niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

De Amerikaanse regering heeft zeer geërgerd gereageerd op de klacht: ''Dit is grotesk,'' zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering, die indirect dreigde met verhuizing van het Navo-hoofdkwartier in Brussel. Hij verwacht dat de Belgische regering de klacht niet-ontvankelijk zal verklaren. De beschuldigingen verdienen volgens hem slechts minachting.

Vakbonden voorzien sociale onrust

Euro geldDe Vakbonden hebben negatief op het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 gereageerd. FNV en het CNV vinden dat het akkoord vooral de zwakkeren in de samenleving treft. Ze vinden dat het nieuwe kabinet dat juist moet voorkomen.

De komende kabinetsperiode zal in totaal 15 miljard euro bezuinigd worden. Het financieringstekort zal in 2007 naar verwachting 0,5% bedragen.

FNV-voorzitter De Waal begrijpt dat het aanstaande kabinet rekening moet houden met de economische omstandigheden, maar hij vindt de gemaakte keuzes verkeerd en kondigde aan acties te gaan voorbereiden. "De zwakken in de samenleving zullen de zwaarste lasten dragen", aldus De Waal.

Volgens de christelijke vakbond CNV is Nederland in zwaar weer gekomen. De bond wil daar wel verantwoordelijkheid voor nemen, "maar alleen als de maatregelen eerlijk en rechtvaardig zijn". Ook het CNV voorziet sociale onrust.

De patiëntenorganisatie NPCF voorziet dat chronisch zieken en ouderen met AOW door het eigen risico meer geldzorgen krijgen.

Luyendijk start niet in de Indy 500

Arie Luyendijk heeft zich afgemeld voor de Indy 500. De 49-jarige Nederlandse autocoureur, die al sinds enkele jaren in Amerika woont, heeft te veel last van de gevolgen van een crash vorige week tijdens de training. In het verleden won Luyendijk de 500 mijlsrace in Indianapolis twee keer.

,,Sinds de crash heb ik pijn aan mijn rug en nek'', aldus Luyendijk in een verklaring. ,,Ik heb me laten onderzoeken en op advies van de doktoren besloten dat ik beter niet kan meedoen. Het was een moeilijke beslissing, maar in deze conditie kan ik niet op de gewenste manier rijden. Ik voel me niet scherp.''

Op de vraag of dit zijn laatste kans was om nog een keer in de Indy 500 te starten kon de coureur geen antwoord geven. ,,Ik kijk niet te ver vooruit. In 1999 ben ik gestopt en daar kwam ik twee jaar later ook terug. Ik weet niet hoe ik er over een jaar voor zal staan.'' De Indy 500 wordt op 25 mei voor de 87e keer verreden.

VS waarschuwde Saoedi Arabië

Een hoge functionaris uit de Verenigde Staten heeft twee dagen voor de aanslagen in Saoedi Arabië het land in het geheim bezocht om de authoriteiten daar te vragen de beveiliging van tenminste één van de verwoeste gebouwen op te voeren. Dat heeft CNN vernomen van een bron binnen de regering.

Hoofd nationaal adviseur veiligheidszaken Steve Hadley reisde door het land en vroeg om een goed zichtbare beveiliging om aanvallers af te schrikken, nadat Amerikaanse inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd dat een dergelijke terroristische aanval op handen was.

Maandag reden terroristen in de hoofdstad Riyad met voertuigen op drie gebouwen in, waar veel Amerikanen en andere Westerlingen huisden. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven, waaronder acht Amerikanen.

Volgens de Saoedi's was de beveiliging voldoende. Na een inspectie van één van de later getroffen gebouwen werd gesteld dat de beveiliging goed was. Volgens de inspecteurs zouden bij een aanval in het gebouw alleen de twee bewakers in het gebouw worden gedood.

Kritiek op besluit de SP uit te sluiten

Burgemeester Deetman (CDA) van Den Haag is te ver gegaan met zijn opmerking dat hij de SP in de raad van de hofstad voortaan niet meer beschouwd als gesprekspartner, zo zegt het college van voorzitters van de Haagse raad. Volgens het presidium kan Deetman niet zomaar een deel van de gekozen volksvertegenwoordiging uitsluiten.

Deetman kwam tot zijn besluit na uitspraken van SP-gemeenteraadslid Ingrid Gyömörei. In het Radio 1-programma 'De Ochtenden' van de VARA, dat gisteren werd uitgezonden, noemde Gyömörei topambtenaar Genet een 'Gestapo'. Verder vergeleek ze de verhuizing van het woonwagenkamp aan de Leyweg naar de Noordweg met de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog. "Het establishment vindt dat je niet deugt, dus moet je weg. Ik dacht: 'Die mensen zie ik nooit meer terug'."
Tijdens een gesprek met programmamakers zou het raadslid het kamp aan de Leyweg bovendien hebben vergeleken met het Duitse concentratiekamp Dachau, waar tussen 1933 en 1945 zeker 30.000 mensen om het leven zijn gekomen. Deze opmerking is niet uitgezonden.

Gyömörei wees ambtenaar Genet aan als hoofdschuldige van de problemen rond de verhuizing van het kamp. Volgens het raadslid liep Genet 'als een soort Gestapo over het kamp' en 'joeg hij iedere bewoner die hem aansprak met een grote mond weg'.

Geen excuses

Daar waar het Haagse college van B&W gehoopt had dat de SP en Gyömörei zich zouden verontschuldigen voor de uitlatingen, liet Gyömörei juist weten achter haar opmerkingen te blijven staan: "Het is misschien wat ongelukkig gezegd, maar er werd mij gevraagd mijn gevoel te omschrijven. Genet liep als een Gestapo over het kamp, als een dictator."

De SP-fractie liet ook weten volledig achter haar raadslid te staan. Deze mening werd weer gedeeld door het Haagse SP-bestuur. Het SP bestuur laat tevens weten zich af te vragen waar Deetman het vandaan haalt om de SP buiten spel te zetten. Volgens haar is het een goed recht van B&W dat het een haar onwelvallige uitlating van een gemeenteraadslid afwijst. Maar dat zij echter geen zaken meer wenst te doen met een democratisch verkozen politieke partij naar aanleiding van een dergelijke uitlating dient geen enkele zaak, meent het SP bestuur.

''De plank volledig mis''

De Haagse Courant neemt in een commentaar fel afstand van de handelswijze van de Haagse SP. Volgens de krant slaan de uitspraken van het raadslid de plank volledig mis. ''Over het vertrek van de kampbewoners is jaren geleden al op democratische wijze besloten door de gemeenteraad. De ambtenaren voerden hun taak uit en de politiebegeleiding was nodig om de verhuizing rustig te laten verlopen. De kampbewoners hadden eerder ambtenaren en verhuizers bedreigd''.

Eerder al uitten de fracties van VVD en PvdA scherpe kritiek op de SP en haar raadslid.

Fractievoorzitter van de landelijke SP, Jan Marijnissen, liet vandaag weten niet te willen reageren op de omstreden uitspraak van SP-gemeenteraadslid Gyömörei. Volgens Marijnissen "moeten ze dat maar in de gemeenteraad van Den Haag uitzoeken".

Voetbal: Prins Albert wil AS Monaco helpen

Prins Albert van Monaco heeft gezegd bereid te zijn de voetbalclub AS Monaco te helpen met een noodplan. Dat houdt echter niet in dat hij geld van zichzelf in de club kan stoppen. Bij de wet is het namelijk verboden dat hij geld van het prinsdom of van het paleis gebruikt voor ondersteuning van de voetbalclub.

De prins wil grote investeerders bij elkaar brengen om de club te redden. AS Monaco staat momenteel tweede op de ranglijst van de Franse competitie, maar staat voor 97 miljoen euro in de rode cijfers.

Door het tekort is het mogelijk dat de Franse licentiecommissie de club gaat terugzetten als die voor 21 mei geen harde financiële garanties overlegt.

Tot op heden zijn drie kleine investeerders bereid voor 5 miljoen euro aandelen in AS Monaco te kopen.

Veel doden bij mijnexplosie in China

In een Chinese mijn zijn na een gasexplosie waarschijnlijk 86 mensen om het leven gekomen. Een woordvoerder verklaarde dat reddingswerkers 82 lichamen hebben gevonden en dat vier mijnwerkers nog worden vermist.

De explosie vond afgelopen dinsdag plaats op een diepte van 590 meter in de Luling-mijn in het oosten van China. Er dreigt gevaar voor nieuwe explosies omdat er nog altijd gas ontsnapt.

Ieder jaar vinden duizenden Chinese mijnwerkers tijdens hun werk de dood. Vorig jaar kwamen volgens de regering 4500 mensen om, maar buitenlandse deskundigen zeggen dat het dodental wellicht 10.000 bedraagt.

Totale maansverduistering morgen te zien

Vrijdagochtend kunnen liefhebbers genieten van een totale maansverduistering. Vanaf even over vier uur morgenochtend tot een paar minuten voor zessen is het fenomeen met het blote oog te aanschouwen. Het KNMI zegt dat het weer waarschijnlijk meewerkt

,,Er is hooguit wat sluierbewolking'', aldus een KNMI-woordvoerder. In 2001 was het de laatste keer dat de volle maan enkele uren door de schaduw van de aarde werd verduisterd.

De eclips duurt tot ongeveer 07.10 uur, maar in Nederland gaat de maan om drie minuten voor zes onder. De maan zal geheel verduisterd zijn vanaf 05.14 tot 06.06 uur. In de Verenigde Staten is het verschijnsel wel helemaal te volgen.

Een maansverduistering zoals die morgenochtend zal plaats vinden komt 66 keer per eeuw voor, wat neerkomt op ongeveer twee maal in de drie jaar. Een maansverduistering komt voor wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. De maan komt dan terecht in de schaduw van de aarde en neemt een rode kleur aan. Dat komt doordat het zonlicht door de aardatmosfeer wordt gebroken.

Mochten mensen de maansverduistering missen, dan hebben ze in november een nieuwe kans. De maansverduistering zal dan niet midden in de nacht zijn, maar vroeg op de avond.

Britse 'Dr.Death' verpleegt weer

Harold Shipman, de Britse huisarts ook wel bekend als Dr.Death, verpleegt ouderen in het gevangenisziekenhuis. Dat Shipman in het ziekenuis werkt is opmerkelijk, omdat hij veroordeeld is voor de moord op vijftien patiënten en waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de dood van zeker 215 patiënten.

Dr.Death injecteerde zijn patiënten met een dodelijke hoeveelheid morfine. Hij is veroordeeld tot vijftien maal levenslange celstraf en zit in de Frankland-gevangenis in Durham.

In het ziekenhuis duwt hij vooral de karretjes en rolstoelen van de ouderen, en deelt hij maaltijden uit. Volgens een Britse krant zijn de nabestaanden van zijn slachtoffers furieus over Shipmans werk met kwetsbare bejaarden. In de 23 jaar dat hij zelf een praktijk had waren zijn slachtoffers veelal oudere vrouwen.

"Ouders Maxima op huizenjacht in Esch"

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Omroep Brabant meldt dat door het plaatsje Esch (nabij Den Bosch) al wekenlang het gerucht gaat dat de ouders van Maxima er een huis zouden hebben gekocht. Het gaat om een kapitale boerderij aan de Broekstraat, die het echtpaar zou willen gebruiken voor hun bezoekjes aan Nederland.

Commissaris van de koningin Frank Houben, een van de huisvrienden van de Oranjes, heeft ook een buitenhuis in Esch. Veel inwoners van het plaatsje menen dat Maxima en Willem-Alexander ook al in Esch zijn geweest.

Zowel de makelaar in het dorp als de rijksvoorlichtingsdienst willen niet reageren op het gerucht.

87-jarige 'kattenverdrinkster' verdrinkt in sloot

intoxicated, GoodspeeD, Roel's Weblog en Rhettmatic hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw uit het Friese plaatsje Wijnjewoude, is gisteren in haar woonplaats verdronken. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

Een voorbijganger zag het lichaam van de 87-jarige vrouw drijven in een sloot. Uit onderzoek kwam naar voren dat de vrouw waarschijnlijk drie jonge katjes wilde laten verdrinken. Naar alle waarschijnlijkheid is ze toen onwel geworden en uitgegleden, waarna ze zelf verdronk.

Van Aartsen nieuwe fractievoorzitter VVD

Jozias van Aartsen gaat de VVD-fractie leiden, nu de huidige leider Gerrit Zalm een ministerspost gaat bekleden. De voormalig minister van Landbouw en Buitenlandse Zaken werd verkozen boven demissionair minister Kamp van Defensie en vice-fractievoorzitter De Grave.

Van Aartsen heeft veel ervaring in de politiek. Hij is acht jaar minister geweest in twee paarse kabinetten en was daarvoor topambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Met dank aan straw voor de tip!

Illusionist gaat Russische roulette spelen

De Britse zender Channel 4 gaat een televisiespel met Russische roulette uitzenden waarin de psychologisch illusionist Derren Brown zal proberen zichzelf niet door het hoofd te schieten.

In het programma zal een echt wapen met een echte kogel erin tegen Brown's hoofd worden gehouden. Aan het begin van de show is het wapen niet geladen. De illusionist zal iemand uit het publiek vragen de kogel in het pistool te stoppen, waarna hij zal raden in welke van de genummerde kamers de kogel zich bevindt.

Daarna drukt Brown het pistool tegen zijn hoofd en begint met schieten. Wanneer hij denkt dat bij het volgende schot de kogel aan de beurt is schiet hij in een andere richting. Daarna zal hij weer op zichzelf richten, net zo lang totdat hij zes keer heeft geschoten.

De uitzending zal eerst worden opgenomen en dus niet live worden vertoond. Dit voor het geval er iets mis mocht gaan.

Nederland nu formeel in een recessie

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland verkeert formeel in een recessie. In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie met 0,3 procent gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp het bruto binnenlands product al met 0,2 procent.

Je spreekt van een recessie als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt. De daling komt voornamelijk door het ontbreken van grote projecten. Daardoor werd er minder geïnvesteerd in onder andere gebouwen en machines. Daarnaast groeit de consumptie van huishoudens slechts licht.

Het gaat hier om voorlopige cijfers. De gegevens kunnen nog worden aangepast op basis van nieuwe of aangepaste informatie die de komende tijd beschikbaar komt. Op 3 juli komen nieuwe cijfers over het eerste kwartaal naar buiten.

Passagier in taxi straks op de foto

GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Haagse Taxi Mobilofoon Centrale gooit een nieuw middel in de strijd tegen het toenemende aantal overvallen op chauffeurs. Klanten van het bedrijf worden vanaf volgend jaar aan het begin van elke rit op de foto gezet. Alle 175 wagens worden uitgerust met een digitale camera.

Het aantal overvallen is de afgelopen zeven jaar verdrievoudigd. In 1995 werden 59 chauffeurs overvallen; vorig jaar waren dat er 168. Het apparaat dat de HTMC nu gaat gebruiken komt uit Australië, waar het zelfs verplicht is. Volgens de directeur is het in dat land wel succesvol. "Het aantal overvallen op taxichauffeurs is er met zestig procent afgenomen."

Wanneer een passagier instapt wordt er na dertig seconden automatisch een foto gemaakt. De genomen foto's worden na elke rit weer verwijderd. In Rotterdam werden eerder dit jaar al een aantal auto's voorzien van een camera.

Tientallen doden bij treinramp in India

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ongeluk met een trein zijn vanochtend in de Noord-Indiase staat Punjab tientallen mensen om het leven gekomen. Drie slaapwagons van de Gouden Tempel Express waren door nog onbekende oorzaak in brand gevlogen.

Bij de ramp zijn veertig doden en zeker twintig gewonden gevallen. Zeker 25 tot 35 personen zouden levend zijn verbrand. Daaronder zijn veel vrouwen en kinderen. Het vuur overviel de slachtoffers in hun slaap.

De brand zou in een toilet van de trein zijn begonnen. Volgens de politie is de brand te wijten aan kortsluiting of een brandende sigaret. Sabottage wordt uitgesloten. De trein was op weg van Bombay naar Amritsar.

Man kaapt bus om trein te halen

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man heeft in de Egyptische stad Alexandria voor grote paniek gezorgd in een bus, door zelf achter het stuur te gaan zitten en door de stad te rijden. Hij deed dat om zijn trein nog te kunnen halen.

De man nam de bus over, nadat de chauffeur even was uitgestapt om een tussendoortje te halen. Die chauffeur waarschuwde de politie, die de bus met een wegblokkade tot stilstand wist te krijgen. De dader vertelde dat hij de bus had gekaapt omdat hij bang was de trein naar de nabijgelegen stad Kafr el-Dawwar te missen. Daar zou een rechtzaak tegen hem dienen.

Mogelijk mag hij nu dus twee keer voor de rechter verschijnen.

In de file staan hoeft niet meer

BeetleBug had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sta je elke dag in de file en ben je dat goed zat? Die ergernissen zouden wel eens verleden tijd kunnen zijn, wanneer het nieuwe navigatiesysteem van de ANWB start. De dienst, met de naam 'Engin', wijst bestuurders de weg, maar leidt hen ook om files heen.

Wanneer er op de geplande route files staan, komt 'Engin' met een alternatief. Het systeem geeft tevens verkeersinformatie tijdens de rit. Het enige dat een bestuurder hoeft te hebben is een elektronische zakagenda en een GPS-ontvanger. De dienst werkt in Nederland en een groot aantal andere landen in Europa. Vanaf volgende maand kan het wachten in een file dus verleden tijd zijn.

Voorlopig geen euro in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is nog niet klaar voor de invoering van de euro. Dat meldt de BBC op basis van bronnen binnen de regering. De munt wordt, voor het aflopen van de regeringsperiode van de huidige regering in 2005, niet ingevoerd. Ook komt er voor die datum geen referendum over de kwestie.

Minister van Financiën Brown moet voor 7 juni bekendmaken of de regering toe gaat werken naar de vervanging van de pond door de euro. Volgens de BBC heeft hij dit besluit eerder deze week al genomen. De regering ontkent dit echter.

Eén op de drie Britten is slechts voor invoering van de euro. Het aantal dat tegen de munt is daalt echter wel. Een meerderheid verwacht dat de munt op termijn wordt ingevoerd.

Met dank aan Roel's Weblog en NLBADBOY voor de tip!

Doden bij mensensmokkel in oplegger VS

NLBADBOY, F-ron en dupkuh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in de Amerikaanse staat Texas heeft woensdag in en bij een oplegger zeventien lijken van illegale vluchtelingen aangetroffen. Een achttiende man overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. De illegalen zijn het slachtoffer geworden in een mensensmokkel.

Volgens de immigratiedienst ging het om Mexicanen. Ze zijn in de oplegger, die vol zat met tientallen vluchtelingen, aan de hitte bezweken. Het gaat om het grootste doden bij mensensmokkel in de VS de afgelopen jaren.

In totaal zijn er zestig tot honderd mensen in de vrachtwagen vervoerd. Toen de politie het voertuig opende stormden tientallen mensen naar buiten. Daarvan konden de meesten worden opgepakt. In het laadruim zelf zaten nog twaalf mensen. Zij zijn met uitdrogingsverschijnselen in een ziekenhuis opgenomen. De chauffeur is gearresteerd.

Column: De schoolpleinpolitiek van Bush

Beste Meneer de President van Amerika, Meneer Bush,

Mijn naam is Irene Damiaans en ik ben 9 jaar oud. Voor school moet ik een brief schrijven aan een belangrijke persoon. Toen heb ik u gekozen, want u bent toch heel belangrijk? Ik vind in ieder geval wel dat je heel belangrijk bent als je de baas van de wereld bent. Want mijn juffrouw is de baas over de klas en die is ook belangrijk. Maar niet zo belangrijk als u.
Eigenlijk moest ik aan een belangrijk persoon uit Nederland schrijven. Maar er zijn helemaal geen echte belangrijke personen in Nederland, dus schrijf ik maar aan u.

Pentagon heeft liever geen Duitse verf

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het botert niet echt tussen de Verenigde Staten en Duitsland als het om de oorlog in Irak gaat. De VS vielen aan, Duitsland was tegen. Dat komt ze nu 'duur' te staan. Een opknapbeurt van het Pentagon, waar het Amerikaanse ministerie van Defensie zetelt, gaat niet door. Omdat er Duitse verf zou worden gebruikt.

Het Pentagon had met een Duits bedrijf een contract afgesloten om de buitenmuren van een nieuw likje verf te voorzien. Daarbij zou een anti-corrosiemiddel en een vulmiddel van het Duitse bedrijf Keimfarben worden gebruikt.

Dat viel echter verkeerd bij een Republikein uit de staat Ohio, die niet wilde dat een Duits bedrijf betrokken zou zijn bij de schilderbeurt, vanwege de Duitse houding in de oorlog met Irak. Hij stelde voor verf van een bedrijf in Ohio te nemen.

Het contract, dat een waarde heeft van 1.1 miljoen dollar, is door het ministerie opnieuw in de aanbieding gedaan.

Bus ervaringen sur les Pays-Bas

Sinds kort heb belt mij lieve moeder mij des ochtends wakker, omdat haar pogingen om mij uit mij bed te krijgen gedoemd zijn te mislukken als het te vroeg gebeurd. Zoals jullie misschien weten is de slaap waarvan je pas echt lekker uitrust (en ook weer gelijk bere moe van wordt) je REM slaap. Je beweegt je ogen in deze slaap snel heen en weer, dit zou er op moeten duiden dat je droomt.
De laatste tijd droom ik dus weer lekker twee en half uur, tussen zeven en half tien gaan de hersencelletjes ff flink tekeer.
Om me wat eerder naar mijn bed te krijgen en mezelf des ochtends de schrik op het lijf te doen jagen heb ik mij wekker twee uur naar voren gezet. Dit psychologisch neven effect mocht vandaag helaas niet baten. Toch zou het vandaag een mooie dag worden. Laptop en grote hoofdtelefoon in de tas, op naar Delft.

Even voor elf besloot ik me mij te begeven richting de bushalte, na een kwartiertje kwam er een bus aan. In deze bus zou ik over enkele minuten, na twee haltes een adrenaline stoot krijgen die toen ik uitstapte mij nog trillende benen bezorgde.
Er sprong geen kat/hond/kinderwagen voor de bus, ook raakte de bus niet van de grond, de bus remde gewoon. En de mensen stapten in. Een bepaald individu, welke zich van achter door mij liet bekijken, terwijl ik zittend op de bank helemaal links achter zat, deed mij denken aan iemand. Dit iemand woonde wel redelijk in de buurt. Alleen had ik haar al zeker drie jaar niet meer van dichtbij gezien.
De spanning gierde door me heen. Ze stapte in keek me recht aan, ik weet niet wat deze jonge vrouw gedacht moet hebben, toen in dwangmatig mij mond stijf dichthield en een glimlach overgaand in een gezicht van pure blijdschap.
Daar zat ik dan op de achterbank, zij was ondertussen gaan zitten op de plek net achter het uitstapbalkon. Daarzat glas voor en deze werkte als een spiegel. Is het haar of verbeeld ik het me nu? Zo bedacht ik al dat ik haar zeker ging vragen of ze daadwerkelijk was wie ik dacht dat ze was. Ik zou haar zeker op vrijdag mee naar de bioscoop nemen, als ze tenminste wilde. Zo een kans, nee die laat je geen tweede keer schieten.
Toen drukte ze op de knop, het rode lichtje ging branden. De bus stopte, ze stapte uit. Ze was toch wel donkerder dan ik me had voorgesteld. Was dit de achtien jarige donkerblonde prinses van mij jongensdromen?

De halte erna was Den Haag Centraal, ik stommelde overeind, compleet bewusteloos geslagen, richting tramlijn 1.

Morgen weer een dag nu hopen dat ze een vast rooster heeft...

Launch control oorzaak problemen bij Jaguar

little2little wist ons vandaag het volgende te melden:

De launch control bij Jaguar werkt niet zoals zou moeten. Ook het startongeluk bij de Grand Prix van Spanje waarbij Kimi Räikkönen tegen Antonio Pizzonia aanreed is mede door het weigeren van de launch control veroorzaakt.

Dit is, zo werd bevestigd door David Pitchford, niet de fout van Pizzonia. Jaguar heeft op Paul Ricard uitgebreid getest met de launch control. Ook in de fabriek is veel getest en "we denken dat we de oorzaak hebben gevonden", aldus Pitchford.

Mark Webber steunt zijn teamgenoot, die een paar weken terug erg dicht bij een ontslag leek te zijn. "Dat was heel frustrerend. Dat zou voor mij ook zo zijn als Antonio derde of vierde op de grid was en ik twaalfde of dertiende. Dan zou ik ook aan mezelf gaat twijfelen", meldde Webber.

Webber verwacht dat Pizzonia wel zal verbeteren. "De auto's zijn heel lastig af te stellen, en dat leert hij nog, maar het zal niet lang duren tot hij het beste uit hemzelf en de auto kan halen."

"Je kunt best zeggen dat het een zware last op het team is geweest. Het is niet lekker om zo'n sfeer binnen jouw kamp te hebben. Het was bepaald geen gezonde stemming. Maar daar zijn we nu doorheen en ik denk dat er voor dit jaar geen scenario's zijn die ons buiten het circuit nog problemen op zullen leveren."

Tong per ongeluk aan gehemelte gehecht

Bij een driejarig kind is door Britse artsen per ongeluk de tong aan het gehemelte gehecht. De fout van de artsen werd ontdekt door de 25-jarige moeder omdat ze het vreemd vond dat de peuter sinds een operatie aan een kiesje in het Prince Charles Hospital in Wales dagenlang niet had gegeten.

De vrouw keek uiteindelijk in de mond van haar dochtertje, en zag toen pas wat er aan de hand was. ,,Ze hadden de rechterkant van haar tong aan haar verhemelte vastgenaaid.''

Het ziekenhuis heeft de medische fout erkend en hersteld en een onderzoek naar de blunder aangekondigd.

Moeder laat zoon opzwellen door medicijnen

Een 14-jarige jongen kreeg van zijn moeder zoveel medicijnen toegediend dat hij opzwol en 140 kilo woog. Het kind moest daardoor naar het ziekenhuis gebracht worden. De jongen kon door zijn lichaamsgewicht niet meer lopen.

De Italiaanse vrouw had haar zoon pillen en middeltjes gegeven tegen alle mogelijke ziektes. De cortisone-hormonen in deze medicijnen lieten de jongen in gewicht toenemen. Agenten kwamen bij de jongen en zijn moeder thuis poolshoogte nemen omdat hij al ongeveer een jaar niet op school was verschenen. Toen ze de jongen aantroffen hebben ze een ambulance ingeschakeld.

,,De jongen verkeerde in een verschrikkelijke conditie, was ongelooflijk opgezwollen en niet in staat te bewegen'', aldus een agent die de jongen uit zijn positie bevrijdde.

Toen de jongen eenmaal een paar maanden in het ziekenhuis had doorgebracht, bleef het gehalte aan chemicaliën in het bloed van de jongen nog altijd gevaarlijk hoog. Enkele artsen kwamen er toen achter dat de vrouw via thuisgekookt voedsel haar zoon nog steeds medicijnen toediende en hem daardoor langzaam aan het vermoorden was.

Naar later bleek leed de vrouw aan het Münchausen Syndrome By Proxy (MSBP). Een aandoening waarbij men symptomen inbeeldt bij anderen en deze probeert te genezen. De vrouw is ondertussen door de rechtbank uit de ouderlijke bevoegdheid ontheven.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.