Vakbonden voorzien sociale onrust

Euro geldDe Vakbonden hebben negatief op het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 gereageerd. FNV en het CNV vinden dat het akkoord vooral de zwakkeren in de samenleving treft. Ze vinden dat het nieuwe kabinet dat juist moet voorkomen.

De komende kabinetsperiode zal in totaal 15 miljard euro bezuinigd worden. Het financieringstekort zal in 2007 naar verwachting 0,5% bedragen.

FNV-voorzitter De Waal begrijpt dat het aanstaande kabinet rekening moet houden met de economische omstandigheden, maar hij vindt de gemaakte keuzes verkeerd en kondigde aan acties te gaan voorbereiden. "De zwakken in de samenleving zullen de zwaarste lasten dragen", aldus De Waal.

Volgens de christelijke vakbond CNV is Nederland in zwaar weer gekomen. De bond wil daar wel verantwoordelijkheid voor nemen, "maar alleen als de maatregelen eerlijk en rechtvaardig zijn". Ook het CNV voorziet sociale onrust.

De patiŽntenorganisatie NPCF voorziet dat chronisch zieken en ouderen met AOW door het eigen risico meer geldzorgen krijgen.