Examen Grieks (Faithy)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Faithy stuurde een examenverslag in.

Vandaag dus het eerste examen voor de VWO Gymnasium examinandi..

*zucht*

Zeker 2 weken geprobeerd het te leren, maar het leek voor mij een onmogelijke opgave... alles leek op elkaar, teveel dingen die op elkaar leken en dus uiteindelijk iets heel anders betekenden, teveel dingen die je nooit van z'n lang zal ze leven zou onthouden, en ellenlange beschrijvingen over hoe de makkers van onze grote held aan hun einde kwamen.

Vooral van de fantastische godin Kirke werden we met z'n allen een beetje moe... zo uitgemolken die tekst, en er nog niet zo heel veel van snappen....

Dus vandaag de dag des oordeels, om 09.00 om precies te zijn.
Zaten we daar met de 12 leerlingen van onze school die examen in Grieks deden, verspreid door de hele gymzaal, want er waren aparte plaatsen voor iedereen.

En dan sla je je boekje open.. en dan slaak je een zucht van verlichting: GEEN KIRKE!!! GEEN LAESTRYGONEN!!! GEEN LOTOPHAGEN EN GEEN SKYLLA EN CHARYBDIS!!

Wat bleef er dan over? Aeolus en de Runderen van Helios.

Ook niet de makkelijkste stukken, maar de vragen erbij waren over het algemeen erg goed te volgen en vrij makkelijk te beantwoorden.

Het hele jaar door heb ik 3-en gehaald voor m'n proefvertalingen, dus ik had de hoop op dat onderdeel van het examen al opgegeven....
Begin ik met de eerste zin: kan ik deze zonder woordenboek in 1 keer vertalen, net zoals de regel erna, en die erna...

Het was in vergelijking met de toetsen die we als voorbereiding hebben gehad een eitje.
Tenminste, het leek een eitje, want ik mag nog wel eens goede gevoelens over iets hebben dat ronduit slecht gegaan bleek te zijn achteraf..

Maar in ieder geval: de rest van het cluster was het met me eens, en we zien wel waar het ons gaat brengen... we hebben goede hoop, en zullen deze zeker niet laten varen, mee met de aan beide zijden gekromde snelle zwarte schepen, over de wijnkleurige zee...