VS waarschuwde Saoedi Arabië

Een hoge functionaris uit de Verenigde Staten heeft twee dagen voor de aanslagen in Saoedi Arabië het land in het geheim bezocht om de authoriteiten daar te vragen de beveiliging van tenminste één van de verwoeste gebouwen op te voeren. Dat heeft CNN vernomen van een bron binnen de regering.

Hoofd nationaal adviseur veiligheidszaken Steve Hadley reisde door het land en vroeg om een goed zichtbare beveiliging om aanvallers af te schrikken, nadat Amerikaanse inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd dat een dergelijke terroristische aanval op handen was.

Maandag reden terroristen in de hoofdstad Riyad met voertuigen op drie gebouwen in, waar veel Amerikanen en andere Westerlingen huisden. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven, waaronder acht Amerikanen.

Volgens de Saoedi's was de beveiliging voldoende. Na een inspectie van één van de later getroffen gebouwen werd gesteld dat de beveiliging goed was. Volgens de inspecteurs zouden bij een aanval in het gebouw alleen de twee bewakers in het gebouw worden gedood.