Totale maansverduistering morgen te zien

Vrijdagochtend kunnen liefhebbers genieten van een totale maansverduistering. Vanaf even over vier uur morgenochtend tot een paar minuten voor zessen is het fenomeen met het blote oog te aanschouwen. Het KNMI zegt dat het weer waarschijnlijk meewerkt

,,Er is hooguit wat sluierbewolking'', aldus een KNMI-woordvoerder. In 2001 was het de laatste keer dat de volle maan enkele uren door de schaduw van de aarde werd verduisterd.

De eclips duurt tot ongeveer 07.10 uur, maar in Nederland gaat de maan om drie minuten voor zes onder. De maan zal geheel verduisterd zijn vanaf 05.14 tot 06.06 uur. In de Verenigde Staten is het verschijnsel wel helemaal te volgen.

Een maansverduistering zoals die morgenochtend zal plaats vinden komt 66 keer per eeuw voor, wat neerkomt op ongeveer twee maal in de drie jaar. Een maansverduistering komt voor wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. De maan komt dan terecht in de schaduw van de aarde en neemt een rode kleur aan. Dat komt doordat het zonlicht door de aardatmosfeer wordt gebroken.

Mochten mensen de maansverduistering missen, dan hebben ze in november een nieuwe kans. De maansverduistering zal dan niet midden in de nacht zijn, maar vroeg op de avond.