Column: De schoolpleinpolitiek van Bush

Beste Meneer de President van Amerika, Meneer Bush,

Mijn naam is Irene Damiaans en ik ben 9 jaar oud. Voor school moet ik een brief schrijven aan een belangrijke persoon. Toen heb ik u gekozen, want u bent toch heel belangrijk? Ik vind in ieder geval wel dat je heel belangrijk bent als je de baas van de wereld bent. Want mijn juffrouw is de baas over de klas en die is ook belangrijk. Maar niet zo belangrijk als u.
Eigenlijk moest ik aan een belangrijk persoon uit Nederland schrijven. Maar er zijn helemaal geen echte belangrijke personen in Nederland, dus schrijf ik maar aan u.


Ik vind het erg goed van u dat u oorlog hebt gemaakt met Irak. Want die stomme Sadam Hoessijn vermoordt allemaal mensen! Gelukkig doet u dat niet, maar voert u gewoon oorlog. Dat is veel beter vind ik.
Ik heb alleen wel een foto gezien van een jongetje zonder armen. Dat kwam door Amerikaanse bommen en dat vond ik wel heel zielig. Want het was niet zijn schuld dat hij in Irak woonde. Dat hebben zijn ouders gedaan.
Maar nu is het gelukkig weer vrede in Irak. Dat is heel fijn. Want dat betekent dat de oorlog goed was!

In Nederland was het verleden week 5 mei. Toen was Nederland bevrijdt. Dat is al wel heel lang geleden hoor. Maar dat weet u vast wel, want de Amerikaanse soldaten hebben Nederland toen ook bevrijdt, net als nu met Irak. Ik vind het ook stom dat Nederland helemaal niet meegeholpen heeft. Ze hadden best iets terug kunnen doen, want ik heb geleerd dat vrijheid heel belangrijk is!

Op het jeugdjournaal zeiden ze dat u misschien wel helemaal niet oorlog wilde voeren om die arme mensen in Irak, maar dat u olie wilde. Of gewoon de baas wou spelen. Nou, daar geloof ik anders helemaal niks van hoor! En als het wel zo is, vind ik het nog niet erg. Want ik wil ook wel eens de knikkers van Iliana hebben. Dat is een stomme trut, maar ze heeft wel mooie knikkers, met allemaal oliestrepen erin. Die zijn heel veel waard.
En ik wil ook wel eens dat iedereen naar mij luistert. Vooral Said, want hij doet altijd heel onaardig. En hij heeft gezegd dat als ik niet luister hij iets heel ergs gaat doen! Ik denk dat hij dan met waterballonnen gaat gooien. Maar nu wil ik op karate, want dan kan ik hem lekker slaan. De juf zegt dat slaan eigenlijk niet mag. Want ik weet helemaal niet of Said wel van die ballonnen heeft, maar daar trek ik me niks van aan hoor!
En als ik dan heel goed karate kan, ga ik iedereen slaan die niet naar mij luistert. Want dan ben ik het sterkste. Ik weet dat dat niet zo lief is, maar dat maakt me dan niks uit. En iedereen die zegt dat ik dan stom ben en niet mag slaan, ga ik dan lekker ook slaan. Zelfs de juf. Moet ze maar luisteren. Want als ik de sterkste ben mag ik doen wat ik wil.

In mijn klas zit ook een Duits jongetje. Gerhard heet hij. Eerst wou hij altijd ruzie maken, maar de juf heeft hem toen straf gegeven en nou wil hij niet meer. Dat vind ik wel jammer. Want hij kan ook heel goed vechten, samen kunnen we die stomme Said dan helemaal een lesje leren! Maar nou hij niet wil vechten vind ik hem ook stom. En ik wil niet meer met hem knikkeren, want hij heeft alleen maar vieze Duitse knikkers, die stinken. Bijna net zo erg als de knikkers van FranÁoise.

Als u een keertje in Nederland bent mag u best wel bij mij op bezoek komen hoor. Misschien kunnen we dan Cowboytje gaan spelen. En als het regent doen we gewoon Risk. Dat vind ik een heel leuk spelletje. Ik wil het liefste de kaart waarmee ik alle zwarte legers moet vernietigen of 24 gebieden moet bezetten. Eerst wou ik altijd de rode legers vernietigen, maar die kaart is nu saai, die heb ik al te vaak gehad.
Nu weet ik niks meer te vertellen hoor.

Heel veel lieve groetjes,

Irene Damiaans