Het nutteloze feitje van de dag: een klein stukje spoor

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het ene land heeft een groter treinnetwerk dan de andere, maar wist je dat Vaticaanstad het kleinste spoornet ter wereld heeft? Met slechts twee sporen van 300 meter en twee opstelsporen voor goederen van in totaal 1,27 km is dit het kortste spoorwegsysteem ter wereld. Via een 'gat' in de stadsmuur (dat als het spoor niet gebruikt wordt door een groot hek wordt afgesloten) komt sinds 1934 een aftakking van het Italiaanse spoornet het Vaticaan binnen. Vlak na het binnenrijden van het heiligdom is het eindpunt al bereikt bij het weelderige en luxe station van Vaticaanstad. Daar kan men ook de tax free winkel van het stadje vinden waar diplomaten, kardinalen en belangrijke bezoekers belastingvrij hun boodschappen kunnen doen.

Het spoor is oorspronkelijk aangelegd voor reizen van de paus naar het buitenland en naar zijn buitenverblijf maar daar is het spoornet inmiddels nooit meer voor in gebruik. Sinds 2015 vertrekt er elke zaterdag een toeristentrein vanuit het station naar Castel Gandolfo waar het buitenverblijf van de paus staat.

Het station van Vaticaanstad (WikiCommons/Staselnik)
Het station van Vaticaanstad (WikiCommons/Staselnik)