Het nutteloze feitje van de dag: de boot van Sywert

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De afgelopen dagen was Sywert van Lienden niet uit het nieuws te slaan na de ontdekking van Follow the Money dat hij een 'verstopt spaarpotje' heeft waar de 9 miljoen euro winst van de mondkapjeshandel in stond geparkeerd. De CV waarin hij de winst van de zijn vrijwilligerswerk stalde heeft de naam 'Duyfken' een historische verwijzing die zo ironisch uitpakt dat we er vandaag een nutteloos feitje aan wijden.

Het schip Duyfken was onderdeel van de eerste Nederlandse handelsexpeditie naar 'de Oost' in 1596. Begin zeventiende eeuw werd het verkenningsjacht ingezet in voor de onderzoekstocht van Willem Janszoon die in 1606 Australië 'ontdekte' voor Europeanen. Op 18 juni 1617 verging de Duyfken op weg naar Madagaskar in een storm. Bij de ondergang werd de bemanning en de grote geldvoorraad van 25.000 realen gered. Vergelijkbaar met Van der Lienden, reputatie gezonken, maar het geld veilig gesteld.

De Duyfken (WikiCommons/Fred. B Sibed)
De Duyfken (WikiCommons/Fred. B Sibed)