Het nutteloze feitje van de dag: bergen friet

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wij Nederlanders zijn over het algemeen dol op aardappelen en er worden ook heel veel aardappelen verbouwd in Nederland. Wist je dat ons land de koning van de bevroren aardappelproducten zoals friet, aardappelkroketten en rösti is? In 2019 werd er voor 2,3 miljard kilo aan diepvriesproducten van piepers gemaakt. Maar liefst 82% van de aardappelen die daar gebruikt werden, kwamen uit Nederland.

Maar een klein deel eten wij hier in Nederland op. Van de 2,3 miljard kilo wordt maar 17% in ons landje opgegeten en 83% wordt geëxporteerd naar het buitenland. Deze export had een waarde van ruim 1,6 miljard euro, zo laat ht CBS weten. Veruit het grootste deel van de export gaat naar andere EU-landen. Maar een leuk detail is dat Saoedi-Arabië de grootste afnemer buiten Europa is. Aan dit land werd ruim 91 miljoen kilo bevroren friet geleverd, ter waarde van bijna 81 miljoen euro.

Het nutteloze feitje van de dag: bergen friet (WikiCommons/Benreis)
Het nutteloze feitje van de dag: bergen friet (WikiCommons/Benreis)