Het nutteloze feitje van de dag: vrouw tussen de mannen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag eindigt de Giro d'Italia en zal Egon Bernal waarschijnlijk tot winnaar gekroond worden. Naast de Giro met mannen is er ook al sinds jaar en dag een Giro voor vrouwen, maar wist je dat er ooit één vrouw meereed tussen de mannen in de Giro? In 1924 Alfonsina Strada op uitnodiging van de organisatie mee aan de Ronde van Italië. Omdat er weinig prijzengeld beschikbaar was door de slechte economische situatie in Italië zagen veel toprenners af van deelname aan de Giro. La Gazzetta dello Sport, de organiserende sportkrant, was bang dat het wegblijven van de toppers ten koste zou gaan van de krantenverkoop en nodigde daarom Strada uit als verkooptruc.

De Italiaanse wielrenster was een absolute kampioen die al vele koersen gewonnen had. De Giro van 1924 ging over 12 ritten en een afstand van 3.613 km en Strada hield zich knap staande tussen de mannen. In de zevende rit viel ze echter in een afdaling op weg naar L'Aquila, ze kwam nog wel op tijd binnen maar de dag erna kwam ze door de gevolgen van de valpartij buiten tijd binnen. De jury was onverbiddelijk en zette haar uit de Giro. Koersbaas Emilio Colombo zorgde ervoor dat ze de ronde alsnog uit kon rijden maar wel zonder in het klassement opgenomen te worden. 

Strada was overal waar ze kwam een publiekslieveling en deed uiteindelijk 20 uur langer over de Giro dan winnaar Giuseppe Enrici waarmee ze uiteindelijk nog sneller was dan de twee laatste mannen in het eindklassement.

Alfonsina Strada (WikiCommons)
Alfonsina Strada (WikiCommons)