Het nutteloze feitje van de dag: Partij wilde Nederland verkopen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je gaat stemmen krijg je in Nederland een enorm stembiljet met de meest vreemde partijen, maar het kan altijd gekker want wist je dat er een partij was die heel Nederland wilde verkopen? In 1981 deed de Partij tot Likwidatie van Nederland mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en het doel van deze partij was het opheffen van ons landje. Het plan was simpel, Nederland en al haar bezittingen zoals vliegvelden, havens en landerijen verkopen aan een rijk land en de opbrengst verdelen onder de inwoners.

"Er is best wel een land bereid om Nederland met alles wat er op, er aan, er in en er boven is, te kopen. We denken aan een land als Japan of de rijke olielanden", zo legde lijsttrekker Gerrit Kreuger destijds uit. "Ik heb uitgerekend dat iedere Nederlander dan de beschikking krijgt over één miljoen gulden", zo legde hij uit in een interview met het Leidsch Dagblad.

De partij kreeg 826 stemmen en nam daarna nooit meer deel aan de verkiezingen.

Het nutteloze feitje van de dag: Partij wilde Nederland verkopen (WikiCommons/Rob Croes/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Partij wilde Nederland verkopen (WikiCommons/Rob Croes/Anefo)