Popcorn

In Rhinelander, Wisconsin hebben ze een bijzondere manier bedacht om mensen naar de vaccinatiekliniek te krijgen. Iedereen die daar vandaag een vaccinatie komt halen krijgt gratis popcorn!

popcorn

Waarschijnlijk vraag je je af hoe het ooit zo ver heeft kunnen komen. Dus ik neem je mee naar het begin.

Popcorn werd voor het eerst zo'n 5000 jaar geleden gegeten in gebieden rond Colombia en Peru. De eerste westerlingen die in contact kwamen met popcorn waren Spanjaarden in het begin van de 16e eeuw. Missionaris Bernardino de Sahagun schrijft hierover: "Een aantal jonge vrouwen dansten, nadat ze waren ingezworen met de popcorn-eed, de popcorndans. Hun popcornslingers waren dik als maïshalmen. En de popcorn werd geplaatst op de hoofden van de meisjes." Ook Hernán Cortés kwam in aanraking met popcorn toen hij Mexico binnenviel. Volgens hem werd popcorn niet alleen vaak gegeten door de Azteken maar ze gebruikten het ook als versiering voor ceremoniële hoofdtooien, halskettingen en ornamenten op beelden van hun goden, waaronder Tlaloc, de god van de vruchtbaarheid.

Halverwege de 19e eeuw begon men in de VS met het grootschalig verbouwen van maïs. Al snel begon popcorn zeer populair te worden als ontbijt en was de voorloper van cornflakes. Omdat popcorn zo goedkoop en makkelijk was om te bereiden werd het geïntroduceerd als snack in de bioscopen. Het werd al snel zó populair dat sommige bioscopen hun winst zagen verdriedubbelen na het aanschaffen van een popcorn machine. Voor veel bioscopen die niet mee gingen met de popcorntrend viel het doek. Het wereldwijde succes van popcorn is mede te danken aan het succes van films, waar het sindsdien onlosmakelijk mee is verbonden.
Sinds in de jaren tachtig de eerste magnetronpopcorn in de schappen verscheen is het helemaal niet meer weg te denken. Sinds de opkomst van Netflix is ook magnetronpopcorn populairder dan ooit. Popcorn is niet meer weg te denken.

Als je zin hebt gekregen in pöpcørn, maar je weet even niet meer hoe je het moet bereiden, dan kun je hier een filmpje bekijken waar de Swedish Chef het nog even laat zien.