FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 mei 2021

Random Pics van de Dag #307

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Aantal faillissementen in april gedaald

Rechtbanken hebben in april 199 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 35 minder dan in maart en 227 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 137 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 62 natuurlijke personen (individuen) failliet.

Sinds mei 2020 daalt het aantal faillissementen scherp. De oorzaak van het lage aantal faillissementen is niet onderzocht, maar het lage aantal is met de coronacrisis in het achterhoofd opvallend te noemen.

In de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak is (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen.

Hoe verloopt een faillissement?
Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Dit gebeurt duizenden keren per jaar. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Open data
De faillissementscijfers worden maandelijks gepubliceerd en zijn ook beschikbaar als open data. Daarnaast worden alle uitgesproken faillissementen opgenomen in het openbare Centraal Insolventieregister.

Escalatie in IsraŽl: raketten vliegen over en weer, EU en VS roepen op tot beŽindiging geweld

Eerst heerste het geweld in de straten van Jeruzalem, nu neemt het steeds meer de vorm aan van oorlog tussen Israël en militante Palestijnen. Beide kanten liggen onder vuur. Er zijn al meerdere doden en gewonden gevallen .

Na dagen van gewelddadige botsingen in Jeruzalem ontaardt het conflict tussen Israël en militante Palestijnen in een militaire confrontatie. Israël staat onder constant raketvuur vanuit de Gazastrook en reageert met luchtaanvallen.

Palestijnse militanten hebben op één dag ongeveer 480 raketten afgevuurd. Hiervan werden er ongeveer 200 onderschept en bij zo'n 150 stuks lukte de lancering niet, volgens het Israëlische leger. Gemiddeld is er van Palestijnse kant elke drie minuten een raket afgevuurd. Sommigen hiervan hebben Jeruzalem bereikt, wat ongeveer 100 kilometer verderop ligt. De radicale islamitische Hamas en andere Palestijnse militante groeperingen zijn maandagavond begonnen met de beschietingen.

Israël reageerde hierop met luchtaanvallen door zowel straaljagers als drones. Volgens het leger  zijn er 150 raketlanceerinrichtingen aangevallen. In de Gazastrook had het leger raketproductiefaciliteiten, trainingskampen voor militante groepen, militaire posities en twee tunnels onder vuur genomen.afgevuurd. Premier Benjamin Netanyahu kondigde aan dat het aantal luchtaanvallen zou worden uitgebreid.

Wisselend aantal slachtoffers
Volgens persbureau DPA, werd een 13 verdiepingen tellend woongebouw in Gaza-stad getroffen, waar op dat moment leden van een extremistische Palestijnse organisatie verbleven. Volgens ooggetuigen en reddingswerkers zijn minstens drie mensen omgekomen en raakten meerdere mensen gewond bij de aanval. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in de Gazastrook zijn omgekomen door de Israëlische aanslagen. Een woordvoerder van het leger zei dat ten minste 15 leden van Hamas en "Islamitische Jihad" zijn gedood. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn in de nasleep van het geweld 28 mensen omgekomen, onder wie tien kinderen.

Aan Israëlische zijde zijn twee vrouwen in Ashkelon gedood door raketten uit de Gazastrook. De reddingsdienst van Zaka meldde in korte tijd een enorme aanval door tientallen raketten tegelijk - kennelijk met als doel het Israëlische verdedigingssysteem Iron Dome (ijzeren koepel) te overbelasten.

"We zijn klaar voor de strijd"
Het Israëlische leger sprak over leden van Hamas die door eigen toedoen zijn omgekomen. Jonathan Conricus, woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten, benadrukte dat Israël al het mogelijke deed om "bijkomende schade te vermijden". Het lijkt erop dat er geen burgers zijn omgekomen bij de luchtaanvallen van Israël in Gaza.

Net als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder aangaf, zei Conricus ook dat de gevechten langer zouden kunnen gaan duren: "We bevinden ons in de beginfase van onze reactie tegen militaire doelen in de Gazastrook. We zijn klaar voor de strijd." Conricus beschuldigde de Palestijnse kant ervan de aanslagen gedegen te hebben voorbereid.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz keurde mobilisatie van ongeveer 5.000 reservisten goed om de strijdkrachten te ondersteunen. Volgens de ARD- correspondenten Susanne Glass en Tim Assmann vergroot Israël het aantal troepen aan de grens met de Gazastrook. Verschillende konvooien zijn onderweg naar het zuiden.

Honderden mensen zijn  gewond geraakt tijdens de schermutselingen in Jeruzalem
Hamas, aan de andere kant, rechtvaardigde zijn spervuur van raketten op Israël door te stellen dat ze reageerden op de "misdaden en agressie tegen de heilige stad" door de "vijand Israël". De aanval zou als een "compenserende vergelding" gezien moeten worden. De afgelopen dagen waren er steeds geweldadiger confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen, waarbij honderden mensen gewond raakten. Aanleiding waren onder meer de dreigementen door de Israëlische autoriteiten om Palestijnse families in het district Sheikh Jarrah uit hun woningen te zetten en de afsluiten van de toegang tot de Tempelberg door de Israëlische politie. De Tempelberg is met zijn rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee de derde heiligste plaats in de islam. Vroeger stonden daar twee Joodse tempels, waarvan de laatste in het jaar 70 door de Romeinen werd verwoest. De Westelijke Muur is een overblijfsel van die verwoeste tempel en de heiligste plek voor de Joden.

De EU en de VS roepen op tot beëindiging van geweld
Zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken als de afgevaardigde van de EU voor Buitenlandse Zaken, Borrell, hebben opgeroepen om te stoppen met het geweld in het Midden-Oosten. VN-secretaris-generaal Guterres drong aan op "maximale terughoudendheid". De buurlanden van Israël hebben ook hun bezorgdheid geuit.

De EU en de VS hebben de recente raketaanvallen op Israël veroordeeld en opgeroepen tot onmiddellijke beëindiging van het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De lancering van raketten vanuit de Gazastrook op de burgerbevolking in Israël is volkomen onaanvaardbaar en voedt de escalatiedynamiek, bekritiseerde  EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Josep Borrell. Alle verantwoordelijken hebben nu de verantwoordelijkheid om op te treden tegen extremisten. Het vermijden van nog meer burgerslachtoffers moet een prioriteit zijn.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak ook zijn "diepe bezorgdheid" uit over de raketaanvallen vanuit het kustgebied dat wordt geregeerd door de islamitische Hamas. "Zelfs als alle partijen maatregelen (moeten) nemen om te de-escaleren, heeft Israël natuurlijk het recht om zijn volk en grondgebied tegen deze aanvallen te beschermen." Uiteindelijk moeten zowel Palestijnen als Israëli's  beiden meewerken om de spanningen te helpen verminderen. De woordvoerder van Blinken noemde de aanvallen een "onaanvaardbare escalatie".

Arabische landen eisen einde van "aanslagen"
Alle zes Arabische landen die diplomatieke betrekkingen onderhouden met Israël - Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan - veroordeelden het Israëlische gedrag. Turkije riep ook op tot beëindiging van het conflict. Israël moet stoppen met het aanvallen van Palestijnen in Jeruzalem, zei regeringswoordvoerder Ibrahim Kalin. Duizenden mensen gingen de straat op in Istanbul  om te demonstreren tegen het Israëlische harde optreden.

78-jarige vrouw uit Wormerveer om het leven gebracht, man (76) aangehouden

Op zondag 9 mei startte de politie een onderzoek naar het overlijden van een 78-jarige vrouw uit Wormerveer. Na uitgebreid onderzoek heeft de recherche vastgesteld dat zij om het leven is gebracht. Een 76-jarige man werd die zondag direct aangehouden.

Op zondagochtend rond 04:35 uur kwam bij de politie een melding binnen dat een vrouw onwel was geworden in een woning aan het Krommenieërpad in Wormerveer. Toen agenten daar aankwamen, startten zij een reanimatie. Helaas konden zij het slachtoffer niet meer redden en overleed zij ter plaatse.

Vanwege de verdachte omstandigheden werd direct een onderzoek ingesteld. De aanwezige man werd aangehouden voor mogelijke betrokkenheid en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Op dit moment zit de verdachte nog vast. De recherche zet het onderzoek voort.

Versoepelingen stap 2: sportscholen open en buiten meer mogelijk

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.

Belangrijk blijft dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Tweede stap openingsplan per 19 mei
Op 19 mei worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast, als de cijfers dit toelaten. Alle overige maatregelen blijven gelden.

 • Binnen sporten
  Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Buiten sporten in groepen
  Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.

 • Recreatie buiten
  Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

 • Kunst- en cultuurbeoefening binnen
  Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.

 • Kunst en cultuur buiten
  Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.

  Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.

 • Verhuurlocaties open
  Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

 • Terrassen langer open
  Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

  Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.

 • Contactberoepen
  Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

Reizen en zomervakantie
Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig worden aangemerkt.

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies.

In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Reizen met openbaar vervoer
Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Vervolgstappen openingsplan
De derde stap in het openingsplan staat nu op z’n vroegst op 9 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het thuisbezoekadvies verhoogd naar 4 personen en kan de horeca voor uiteten binnen open. Op 1 juni horen we of deze derde stap gezet kan worden. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan.

Man aangehouden voor fraude (650.000 euro) met corona-steunmaatregelen

Op maandag 10 mei heeft de FIOD een man (33 jaar) uit Almere aangehouden en een man (34 jaar) uit Diemen is nog voortvluchtig. Beiden worden verdacht van fraude met COVID-steunmaatregelen (Tozo, NOW en TVL), valsheid in geschrift en witwassen. Vermoedelijk is ten onrechte ongeveer 650 duizend euro aan subsidie uitgekeerd. Hun woningen en een bedrijfspand in Amsterdam zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, computers, motoren, een auto, contant geld en buitenlandse bankrekeningen.

In samenwerking met het RIEC Amsterdam-Amstelland, de politie en de Inspectie SZW is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart na diverse meldingen en informatie uit een politieonderzoek. Het vermoeden is dat de 34-jarige man onder andere op naam van zijn bedrijf betrokken is bij het vervalsen van documenten, werkgeversverklaringen en loonstroken.

Vermoedelijk heeft hij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de gemeente Amsterdam opgelicht door valse aanvragen voor steunmaatregelen in te dienen. Verdachte zou dertien medewerkers in dienst hebben, terwijl wordt vermoed dat zijn bedrijf niet actief was en er niemand in dienst was. Daarvoor heeft hij ten onrechte coronasteun ontvangen.

Daarnaast bestaat het vermoeden dat een aantal van deze zogenaamde werknemers valse loonstroken hebben gebruikt om een hypotheek te krijgen. Deze personen zullen ook worden verhoord. Ook heeft de verdachte vermoedelijk bedrijven opgericht om misbruik te maken van de steunmaatregelen.

De voortvluchtige verdachte heeft mogelijk hulp gehad van de aangehouden 33-jarige man, die als boekhouder hierin waarschijnlijk een faciliterende rol in heeft gehad. Het vermoeden is dat de boekhouder via zijn eigen boekhoudkantoor bedrijven aanbood valse (omzet)gegevens te maken om in aanmerking te komen voor Tegemoetkoming Vast Lasten (TVL). Hij ontving voor deze dienstverlening vermoedelijk een vergoeding.

Persconferentie Rutte en de Jonge, heropeningsplan verder vanaf 19 mei

Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geven vanavond om 19:00 uur weer een persconferentie. Waarin ze aankondigen dat als de cijfers het toelaten er verdere versoepelingen vanaf 19 mei mogelijk zijn. Zo meldt AT5.

De persconferentie is om 19.00 uur live op FOK! te volgen.


Sportscholen, dierentuinen en attractieparken gaan deze week nog niet open. Het kabinet gaat kijken of dat een week verplaatst kan worden naar 19 mei. Of de locaties dan wel open kunnen wordt twee dagen van te voren op 17 mei besloten, het ligt er aan of de daling van de besmettingen door blijft gaan.

Wel slecht nieuws voor musea en andere binnen doorstroomlocaties, verschillende media melden dat zij nog niet hun deuren mogen openen in de aankomende versoepelingsronde. Dit had volgens het heropeningsplan wel gekund met een negatief testbewijs, maar dat lijkt toch nog niet te gaan lukken.

Langer op terras
Ook worden buitensport mogelijkheden verruimd en worden kunst- en cultuurbeoefening weer toegestaan. Dat betekent dat bijvoorbeeld de muziekscholen ook weer haar deuren mag openen.

Het kabinet is ook van plan om de openingstijden van terrassen te verruimen. Die zijn nu nog van 12:00 uur tot 18:00 uur maar zouden dan van 07:00 uur tot 20:00 uur worden.

Op reis
Daarnaast heeft het kabinet besloten om het negatieve reisadvies voor de hele wereld af te schaffen, daardoor kunnen landen weer op groen of geel komen te staan. Hierdoor zou reizen naar deze landen niet afgeraden worden. Wel hebben veel landen nog een reisbeperking voor reizigers uit Nederland.

Rutte en De Jonge gaan ook nog in op de rest van het heropeningsplan. Stap drie staat op dit moment gepland op 26 mei, het is nog onbekend of dat mogelijk is.


Asus kondigt nieuwe gaminglaptops aan

De gaming-divisie van Asus, Republic of Gamers, heeft vandaag zijn nieuwe laptopmodellen aangekondigd. Deze lenteline-up bestaat uit nieuwe modellen van de ROG Zephyrus M, de ROG Zephyrus S en de TUF Gaming F15/F17. ASUS heeft daarnaast vandaag aangekondigd dat de nieuwe NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti en GeForce RTX 3050 laptop-GPU's worden aangeboden in diverse bestaande ROG- en TUF Gaming-notebooks.

De ROG Zephyrus M16 is een gaming-laptop met een 16-inch display met een verversingssnelheid van 165 Hz, een responstijd van 3 ms en Adaptive-Sync. Het scherm heeft een beeldverhouding van 16:10, Pantone-gevalideerde kleuren over 100% van het DCI-P3-kleurengamma en Dolby Vision-ondersteuning. Het systeem ondersteunt Dolby Atmos-technologie door zes luidsprekers in de laptop te integreren. De laptop is te krijgen tot een 11e generatie Intel Core i9-11900H en GeForce RTX 3070 Laptop GPU. Prijzen beginnen bij 2.299 euro.

De ROG Zephyrus S17 is een gaming-laptop met een optisch mechanisch toetsenbord dat 5% omhoog komt als je het scherm uitklapt. Daardoor komt er meer koele lucht bij de hardware. De laptop heeft de 11de generatie Intel Core i9-11900H CPU, plus een NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU die 140 W bereikt met Dynamic Boost. Er zijn twee scherm-mogelijkheden, een 17-inch scherm met een WQHD-scherm met Advanced Optimus en G-SYNC voor hogere framesnelheden, of een 4K-optie met meer detail en Adaptive-Sync. Prijzen beginnen bij 2.799 euro.

De TUF Gaming F15- en F17-laptops combineren de 11e generatie Intel Core CPU's en NVIDIA GeForce RTX 30-serie laptop-GPU's. Er zijn verschillende scherm-opties tot een refreshrate van 240 Hz. Prijzen beginnen bij 1.199 euro.

Asus Zephyrus M16 (Foto: Asus)
Asus Zephyrus M16 (Foto: Asus)

Asus Zephyrus S17 (Foto: Asus)
Asus Zephyrus S17 (Foto: Asus)

Asus TUF - Spring 2021 (Foto: Asus)
Asus TUF - Spring 2021 (Foto: Asus)

Dagzege Dombrowski,roze De Marchi in Giro

De vierde etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door de Amerikaan Joe Dombrowski. Dombrowski was zijn medevluchter Alessandro De Marchi te snel af, maar die mag morgen wel de roze leiderstrui aan.

Het duo maakte deel uit van een grote kopgroep van 25 man die al vroeg in de koers was weggereden uit het peloton. Waarschijnlijk hadden de renners in het peloton weinig zin om ze koste wat het koste terug te halen vanwege de regen. Het was dan ook al snel duidelijk dat de etappewinnaar voorin zat.

Taaramäe,ploegmaat Hermans en de Deen Juul-Jensen sprongen in de afdaling van de eerste van drie cols weg uit de kopgroep. Hermans moest echter op de tweede klim lossen. Op de slotklim was de koek ook op voor de andere twee, waarna De Marchi en Dombrowski hen voorbij gingen en uitmaakten wie van de twee er met de ritzege vandoor ging.

In de groep met de favorieten werden er ook al wat stootjes uitgedeeld mede door de ploeg van Bahrein. Hierdoor konden weinig volgen. Zo verloren Yates en Evenepoel elf tellen op hun concurrenten en was het verlies voor Bennett en Almeida groter.

Zeldzame eerste druk dagboek Anne Frank geveild voor tienduizend euro

Een veilinghuis heeft vanmiddag een zeldzame eerste druk van het dagboek van Anne Frank geveild voor tienduizend euro. Het dagboek werd geveild door veilinghuis Burgersdijk & Niermans in Leiden. Het veilinghuis laat weten dat het is verkocht aan een handelaar, zo meldt AT5.

Het dagboek heeft nog de originele stofomslag. Het heeft volgens het veilinghuis restauratie nodig omdat het bijvoorbeeld een beetje versleten en afgebroken is langs de randen, maar desondanks zouden boek en omslag nog in zeer goede staat zijn.

Het gedrukte dagboek, met de naam Het Achterhuis, verscheen op 25 juni 1947 in een kleine oplage van 3.036 exemplaren.

Geweldgebruik opsporingsambtenaren beoordeeld volgens nieuw wettelijk kader

In het Wetboek van Strafrecht komt een apart delict te staan voor opsporingsambtenaren die schuldig zijn aan het schenden van de geweldsinstructie, met lichamelijk letsel of de dood tot gevolg. De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel geweldsaanwending opsporingsambtenaar van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), dat een wettelijk kader introduceert voor de beoordeling van geweldgebruik door opsporingsambtenaren, zoals politieagenten, officieren van de Koninklijke Marechaussee en Boa‘s die bevoegd zijn geweld te gebruiken. De wet regelt naast een aparte strafbaarstelling ook de introductie van een feitenonderzoek en behandeling door één rechtbank van zaken tegen opsporingsambtenaren die geweld hebben gebruikt.

In het huidig wettelijk stelsel komt de unieke positie van de opsporingsambtenaar onvoldoende tot uiting. Anders dan bij burgers, verwacht de overheid van opsporingsambtenaren dat zij onder voorwaarden geweld gebruiken als onderdeel van het uitoefenen van hun taak, bijvoorbeeld om de situatie weer veilig te maken. Een nieuw wettelijk kader is daarom speciaal gericht op de taak en bevoegdheid van de opsporingsambtenaar. Het uitgangspunt van het optreden van een opsporingsambtenaar is in alle gevallen de-escalatie. Als het echt niet anders kan, en na daartoe gewaarschuwd te hebben, kan de opsporingsambtenaar geweld toepassen. Over elke vorm van geweld moet de agent verantwoording afleggen. Als geweld tot (zwaar) lichamelijk letsel of de dood heeft geleid, wordt altijd onderzoek verricht door de Rijksrecherche of de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) van de politie.

Aparte strafbaarstelling
Als opsporingsambtenaren zich niet aan hun geweldsinstructie houden (dat zijn regels die gelden voor het gebruik van geweld), kunnen zij hiervoor gestraft worden. Dat nieuwe delict heet ‘schenden van de geweldsinstructie’). De straffen lopen op tot maximaal 3 jaar.

Daarnaast blijft het mogelijk om opsporingsambtenaren te vervolgen voor de al bestaande geweldsdelicten, zoals mishandeling en doodslag. De maximale straffen voor geweldsmisdrijven zijn voor iedereen in Nederland gelijk. Dus als een agent voor mishandeling of doodslag wordt gestraft kan hij dezelfde straf krijgen als ieder ander die daarvoor door de strafrechter zou worden veroordeeld.

Behandeling door één rechtbank
Verder regelt de wet dat zaken tegen opsporingsambtenaren die geweld hebben gebruikt in de toekomst worden behandeld door de rechtbank Midden-Nederland. Zo wordt ervoor gezorgd dat de betrokken rechters zich kunnen specialiseren in dit soort zaken.

Introductie feitenonderzoek
Tenslotte wordt het feitenonderzoek geïntroduceerd. In het feitenonderzoek kan onderzoek worden gedaan naar geweldgebruik door opsporingsambtenaren, zonder dat de opsporingsambtenaar daarbij direct als verdachte wordt aangemerkt. Zodat er voldoende rekening gehouden kan worden met de unieke positie van de opsporingsambtenaar in het wettelijk stelsel. Binnen dit kader zal onderzoek worden gedaan door de rijksrecherche naar geweldgebruik dat ernstig letsel tot gevolg heeft gehad of waarbij het vuurwapen is gebruikt. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de opsporingsambtenaar zich niet heeft gehouden aan de geweldsinstructie, kan het openbaar ministerie een regulier strafrechtelijk onderzoek starten. Dan wordt de betrokken opsporingsambtenaar als verdachte aangemerkt.

De wet treedt in werking als alle opsporingsambtenaren zijn opgeleid conform de nieuwe geweldsinstructie. Zoals het er nu naar uitziet is dat op 1 juli 2022. Meer informatie over de wet is te vinden op Rijksoverheid.nl

Wielrensters met topploeg naar Spelen

De bondscoach van de Nederlandse wielrensters, Loes Gunnewijk, heeft haar selectie voor de Olympische Spelen in Tokyo later dit jaar bekendgemaakt.

Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, debutante Demi Vollering en Marianne Vos zullen in de Japanse hoofdstad de wegwedstrijd gaan rijden. Van der Breggen is de regerend olympisch kampioen op de wegwedstrijd. Van der Breggen en Van Vleuten komen ook in actie op de tijdrit. Bij de vorige Spelen won Van der Breggen brons op die discipline.

COVID-19: 5586 nieuwe besmettingen en 44 doden, totaal 1.571.398 en 17.383

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5586 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.571.398 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 255 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1732 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 748 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 44 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.383 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

NASCAR: Truex krijgt The Lady in Black onder de duim

De NASCAR Cup Series streek afgelopen weekeinde neer in Darlington in South Carolina, waar een van de klassiekers van de kalender werd verreden: de Goodyear 400. Op The Lady in Black - ook wel The Track Too Tough To Tame genoemd - was Martin Truex Jr oppermachtig.

De race ging van start met Brad Keselowski en Kevin Harvick voorop en Kyle Busch en Martin Truex op de tweede rij, maar al snel werd het geel gezwaaid: Aric Almirola spinde hard de muur in. Een tijdje na de herstart volgde weer een neutralisatie, Kyle Busch spinde met een lekke achterband.

Met inmiddels Truex en Harvick aan de leiding konden we weer door, waarbij ook Denny Hamlin zich kwam melden. De stagewinst ging zonder verdere problemen naar Truex, die Hamlin vlak achter zich had - Tyler Reddick volgde op een flinke afstand.

Met dezelfde mannen én Harvick voorop kon stage twee vervolgens beginnen, maar bijna gelijk viel de gele vlag weer: Cole Custer ging hard de muur in, nadat Anthony Alfredo aangetikt werd en tegen Custer aan reed. De volgende herstart duurde ook niet lang, want Kurt Busch ging na een duel met Bubba Wallace in de rondte en tegen de muur.

In stage twee was Truex weer veruit de beste: hij won de stage met maar liefst tien seconden voorsprong op Kyle Busch en William Byron. Ook daarna bleef Truex de touwtjes stevig in handen houden, maar met een ronde of dertig te gaan begon Kyle Larson in rap tempo naar hem toe te rijden, hij vond zelfs de aansluiting.

Truex wist zich tussen de achterblijvers door echter weer los te worstelen en daarmee was het gedaan: Larson moest zich gewonnen geven en werd tweede, voor Kyle Busch, Byron en Hamlin.

Het nutteloze feitje van de dag: Poort naar de hel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De mensheid doet de meest gekke dingen, zo is in Turkmenistan de Krater van Derweze of Poort naar de hel te vinden, een grote krater die al sinds 1971 brandt. Maar hoe komt dat vraag je je af...... "Het gebied rond Derweze is rijk aan aardgas. Tijdens het boren in 1971 vonden geologen per ongeluk een ondergrondse grot gevuld met aardgas. De grond onder de boortoren stortte in, waardoor een groot gat met een diameter van ongeveer 70 meter ontstond. Om ontlading van giftig gas te voorkomen, werd besloten het gas af te branden. Geologen hoopten dat het vuur uit zou gaan na een paar dagen, maar sindsdien brandt het gat nog steeds. Lokale bewoners gaven het gat de naam: Poort naar de Hel", zo valt op Wikipedia te lezen.

Het nutteloze feitje van de dag: Poort naar de hel (WikiCommons/Tormod Sandtorv)
Het nutteloze feitje van de dag: Poort naar de hel (WikiCommons/Tormod Sandtorv)

Leraar en negen leerlingen dood bij schietpartij op school in Rusland: 32 gewonden

Zeker elf personen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Het gaat om een leraar, negen leerlingen en een ongeïdentificeerde persoon, melden Russische media. Ook zijn er 32 gewonden gevallen. De regionale autoriteiten spreken van een ‘monsterlijke misdaad’. Meer hierover in het AD.

De 19-jarige schutter is inmiddels aangehouden door de politie. Hij zou een oud-leerling zijn die de schietpartij had aangekondigd op social media. Er gaan geruchten dat er sprake is van een tweede schutter maar regionale autoriteiten spreken dit tegen, de verdachte handelde volgens hen alleen. Over een mogelijk motief is nog niets bekend.

Van de schutter is bekend dat hij als wapenbezitter geregistreerd stond. In een reactie op de schietpartij heeft de Russische president Vladimir Poetin beloofd de vuurwapenwetten in Rusland te herzien. Tevens heeft hij zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Ouders meer aanspreken op voorkomen van strafbaar gedrag kinderen

De verantwoordelijkheid om jongeren op het rechte pad te houden ligt in de eerste plaats bij de ouders. De opvoeding is cruciaal bij het voorkomen van strafbaar gedrag van kinderen. Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft de mogelijkheden verkend om ouders die op dit punt tekortschieten, meer aan te spreken op hun verantwoordelijkheid: betere opvoedingsondersteuning voor ouders die meewerken en dwangmaatregelen voor ouders die zich afzijdig houden. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer op basis van de verkenning ‘Jeugdcriminaliteit en opvoeding’, die voortvloeit uit het actieplan Wapens en Jongeren om de stijging van het aantal steekincidenten aan te pakken.

Minister Dekker: “Minderjarige kinderen die worden opgepakt met messen op zak of die ’s avonds laat op straat de boel kort en klein slaan. Je vraagt je soms af waar de ouders zijn. We bieden hulp bij de opvoeding. Maar het is ook nodig ouders nadrukkelijker te wijzen op de verantwoordelijkheid voor hun kinderen.”

Dat laatste kan bijvoorbeeld door ouders aan te spreken op de financiële gevolgen van strafbaar gedrag van hun kind.

Meer ondersteuning
Vrijwillige opvoedondersteuning biedt mogelijkheden om te voorkomen dat op een later moment zwaardere maatregelen ingezet moeten worden, zo blijkt ook uit de Britse aanpak met een zogenoemd parenting contract. Dit is een vrijwillige overeenkomst tussen de ouders en de hulpverlening. In deze overeenkomst verklaren de ouders in te stemmen met bepaalde voorwaarden die gedurende een bepaalde periode van kracht zijn, zoals het deelnemen aan coaching of een cursus opvoedondersteuning.

Meer dwang
Een andere mogelijke maatregel, is het verruimen van de aansprakelijkheid van ouders voor schade die hun kinderen veroorzaken. Nu zijn ouders aansprakelijk voor schade veroorzaakt door hun kinderen tot en met 15 jaar. Voor schade door kinderen van 16 en 17 jaar zijn alleen de kinderen zelf aansprakelijk. De mogelijkheid om schade te verhalen op ouders van deze oudere kinderen biedt een extra stok achter de deur om ouders hun verantwoordelijkheid te laten nemen.

Het vergroten van de financiële consequenties voor de ouders kan ook via de zogenoemde last onder dwangsom. De last onder dwangsom wordt inmiddels toegepast in een aantal gemeenten die daarmee willen voorkomen dat een kind voor de tweede keer met een wapen de straat op gaat. Uitbreiding naar andere gemeenten ligt voor de hand.

Om medewerking van opvoeders te krijgen, kan ook de zogenoemde parenting order zoals ze die in Engeland kennen worden overwogen. Na de voorwaardelijke veroordeling van een kind kan de rechter in zijn beslissing ook ouders verplichten mee te werken aan bepaalde voorwaarden, zoals hulp accepteren bij de opvoeding.

Een volgend kabinet zal de knoop moeten doorhakken over de invoering en precieze invulling van de maatregelen. Minister Dekker gaat in de tussentijd door met het uitwerken van de plannen.

Amsterdam: 2-jarig kind gewond geraakt bij schietincident Kraaiennest

Op maandagavond 10 mei 2021 is een 2-jarig kind gewond geraakt tijdens een schietincident in omgeving van het metrostation Kraaiennest. Het jonge slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis en moest ter observatie de nacht blijven. De recherche is op zoek naar getuigen.

Omstreeks 21:15 uur krijgt het Operationeel Centrum meerdere meldingen van schoten die zijn gelost in de omgeving van het metrostation Kraaiennest. Ter plaatse blijkt dat er een jong kind gewond is geraakt. Uit verschillende verklaringen blijkt dat twee verdachten betrokken zijn bij het schietincident. Meerdere politie-eenheden, waaronder hondengeleiders hebben in de omgeving gezocht naar de verdachten maar hebben hen niet aangetroffen. Medewerkers van de forensische opsporing zijn ter plaatse geweest voor onderzoek en hebben meerdere hulzen aangetroffen. Het is vooralsnog onbekend wat de aanleiding van het schietincident is geweest.

Signalementen
Verdachte 1:

Man
Donkere huidskleur
Rond de 25 jaar oud;
Kort haar;
Bovenkleding met neongele mouwen
Verdachte 2:

Man
Donkere huidskleur
Jack met de kleuren wit, donkerblauw en rood;

Getuigenoproep
De recherche heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen zich te melden. Heeft u iets gezien of gehoord? Neem contact op met 0900 8844 of anoniem via 0800 7000. Buurtbewoners die camera en of dashcambeelden hebben van de omgeving kunnen via onderstaande tipformulier beelden delen.


Dit jaar wederom een Alternatieve vierdaagse

Goed nieuws voor alle wandelfans; na het succes van De Alternatieve Vierdaagse van vorig jaar, is het ook dit jaar mogelijk om de Vierdaagse op alternatieve wijze te beleven.

Stichting DE 4DAAGSE en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) leven mee met de duizenden wandelfans die ook dit jaar de Vierdaagse in Nijmegen niet kunnen lopen. Samen organiseren zij in samenwerking met sportmarketingbureau House of Sports daarom De Alternatieve Vierdaagse 2021. Wereldwijd is het mogelijk om vanuit een eigen gekozen locatie vier dagen lang hét Vierdaagsegevoel te beleven en een Alternatieve Vierdaagse-medaille te verdienen. Vanaf vandaag kan men zich registreren via www.dealternatievevierdaagse.nl

De deelnemers lopen tijdens de Vierdaagseweek van 20-23 juli een zelfgekozen route van 5, 10, 20, 30, 40 of 50 kilometer per dag. Ook deelnemers uit het buitenland kunnen zich inschrijven voor De Alternatieve Vierdaagse. Daarmee kan dus overal ter wereld deelgenomen worden en zo wordt De Alternatieve Vierdaagse dus ook een heus internationaal event. Deelname is gratis en voor een kleine bijdrage krijgen deelnemers hun welverdiende beloning thuisgestuurd.

Henny Sackers, voorzitter Stichting DE 4DAAGSE: “Ondanks de grote teleurstelling toonden ook dit jaar alle betrokkenen hun begrip voor het voor het tweede jaar op rij niet door kunnen gaan van de Vierdaagse. Dat we dit jaar wederom niet met 45.000 mensen in Nijmegen kunnen wandelen, laat ons echter niet stoppen. Met De Alternatieve Vierdaagse bieden we onze wandelaars in Nederland en over de hele wereld toch het Vierdaagsegevoel!”

Paul Sanders, directeur-bestuurder KWBN: “De ruim 20.000 deelnemers aan De Alternatieve Vierdaagse vorig jaar gaven ons een enorme boost om door te gaan met dit alternatief. Meer dan ooit staat wandelen in de aandacht en je kunt niet om de positieve bijwerkingen van het wandelen voor lichaam en geest heen. Dit jaar wandelen we weer alleen, maar toch samen, op verantwoorde wijze De Alternatieve Vierdaagse 2021.”

Vernieuwde app
De vernieuwde wandel app zal de gelopen route van deelnemers iedere dag volgen en registreren. Enkele dagen voorafgaande aan De Alternatieve Vierdaagse komt de update beschikbaar voor Android en iOS. Inschrijven voor De Alternatieve Vierdaagse kan via www.dealternatievevierdaagse.nl.

Call of the Sea lanceert vandaag voor PS5 en PS4

Call of the Sea, het puzzel-avontuurspel van ontwikkelaar Out of the Blue, komt vandaag uit voor PS5 en PS4. De game kwam eind vorig jaar al uit voor Xbox-platforms en pc. Call of the Sea werd destijds positief ontvangen, maar had wel last van een paar bugs. Die zijn als het goed is inmiddels opgelost.

Call of the Sea speelt zich af in de jaren dertig in de afgelegen gebieden van de Stille Zuidzee. Je speelt als Norah, een vrouw die de oceaan is overgestoken in een wanhopige zoektocht naar haar vermiste man. Zijn laatste spoor leidt naar een vreemd eiland. Tijdens je zoektocht zul je overblijfselen van een verloren beschaving vinden terwijl je probeert puzzels en geheimen op te lossen die aanwijzingen zullen geven over het lot van je man. Maar tijdens je zoektocht kom je al snel tot het besef dat niet alles op het eiland is wat het lijkt.

Rechter zet streep door afschot op Groningen Airport

Vorig week zette de Rechtbank Noord-Nederland een streep door het afschot van 67 soorten zoogdieren en vogels op en rondom Groningen Aiport Eelde. Dat is de uitkomst van een juridische procedure aangespannen door dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life. Al eerder oordeelde de voorzieningenrechter dat het besluit onrechtmatig is. De meervoudige kamer hakte nu definitief de knoop door. De organisaties: “Er mochten belachelijk veel diersoorten worden afgeschoten. Er moesten verschillende rechters en drie procedures aan te pas komen, maar het besluit is nu vernietigd. Wij zijn blij met deze overwinning.”

Afschot van 67 soorten
Begin vorig jaar gaf de provincie Drenthe toestemming om 41 soorten vogels en 26 soorten zoogdieren af te schieten in het belang van de vliegveiligheid. Op deze lijst stonden ook soorten die op de Rode Lijst staan waaronder weidevogels, zoals de kievit, scholekster en wulp, soorten die niet eens in Drenthe leven maar alleen in Limburg, zoals de hazelmuis en eikelmuis en vogels die amper in Drenthe worden waargenomen.

“Voor maar liefst 30 soorten was geen enkele onderbouwing gegeven en sommige soorten komen niet eens in Drenthe voor. Hoe zijn deze op de afschotlijst terecht gekomen? Uit alles blijkt dat dit besluit ontzettend slecht is onderbouwd”, zegt Pauline de Jong van Fauna4Life.

Faunabeheerplan is verplicht
De meervoudige kamer stelde vast dat een ontheffing voor het doden en vangen van beschermde dieren onder voorwaarden is toegestaan. Dit moet dan wel gebeuren volgens een door de provincie goedgekeurd faunabeheerplan. Als er geen faunabeheerplan is of een soort hier niet in wordt genoemd dan ontbreekt dus de onderbouwing. “Bijna alles wat leeft mocht op Groningen Airport Eelde worden afgeschoten. Een onbegrijpelijk besluit. Wij hadden natuurlijk liever gezien dat de provincie zelf tot dit inzicht was gekomen”, zegt Jessica Smit van Animal Rights.

Ernstig zorgen
Animal Rights en Fauna4Life maken zich ernstig zorgen over het gemak waarmee provincies ontheffingen verlenen. Bij conflicten tussen mensen en wilde dieren wordt afschot al snel aangedragen als ultiem redmiddel. De organisaties: “De provincies hebben tot taak om wilde, inheemse dieren op hun grondgebied te beschermen. Als deze taak niet goed wordt uitgevoerd dan is de bescherming van deze soorten afhankelijk van organisaties die naar de rechter stappen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Giro: Etappe 4 - Koersen in de heuvels

Een prachtige overwinning voor Taco van der Hoorn in de uiteindelijk toch niet zo natte derde etappe, het was een fraai staaltje solorijden. Vandaag volgt een stevige heuvelrit, klassementsrenners die de benen nog niet op orde hebben zouden wel eens in de problemen kunnen komen.

De renners rijden 187 kilometer lang van Piacenza naar Sestola, met een vlakke aanloop en een absoluut niet vlak tweede deel van de rit. De kroon op het werk is de Colle Passerino, ruim vier kilometer aan gemiddeld tien procent, met zelfs stukken van rond de vijftien procent, goedemorgen.

Na die klim is het een heel klein stukje afdalen en dan een klein stukje naar de finish, dat is vaak nog leuker dan een aankomst bergop. Een veel meer uitgebreide voorbeschouwing van elke kilometer, uiteraard weer van Rellende_Rotscholier, is op het forum hier te vinden.

De etappe start rond het middaguur, tegen een uur of twee worden de heuvels bereikt en daar kunnen we dan een uur of drie lang van genieten.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Lampedusa ontvangt meer dan 2000 vluchtelingen binnen 24 uur.

Op het kleine Italiaanse eiland Lampedusa kwamen in korte tijd meer dan 2000 vluchtelingen per boot aan. Dat meldt persbureau Ansa. Er worden nog meer boten met vluchtelingen verwacht. Italië laat een noodkreet horen nu het aantal aankomsten verdrievoudigd is in vergelijking met het voorgaande jaar.

Gedurende de nacht pikten patrouilleschepen voor Lampedusa honderden mensen op van kleine boten en brachten ze aan wal. Anderen bereikten volgens Ansa zelf de kust. Dit betekent dat het aantal vluchtelingen dat op het eiland binnen 24 uur werd geregistreerd is gestegen tot 2.128. Lampedusa ligt tussen Noord-Afrika en Sicilië, waartoe het kleine eiland administratief behoort. Op Lampedusa wonen doorgaans ongeveer 6000 mensen.

"Menselijk drama in de Middellandse Zee"
De Siciliaanse regionale president Nello Musumeci sprak over een "menselijk drama van de migranten in het Middellandse-Zeegebied" waar geen eind aan lijkt te komen. Iedereen weet dat de komende weken weer veel migranten op zee zullen omkomen. "Maar niemand steekt zijn vinger op, noch in Rome, noch in Brussel", schreef hij op Facebook.

Volgens de VN zijn dit jaar iets meer dan 500 migranten omgekomen in het centrale Middellandse Zeegebied. De afgelopen weken hebben particuliere reddingswerkers op de Middellandse Zee ook opgemerkt dat een groot aantal migranten opnieuw de gevaarlijke reis naar Europa maakt in rubberboten en kleine houten schepen, de vluchtelingen zijn vaak afkomstig uit Libië en Tunesië. Een van de redenen is het goede weer in mei met vaak rustig water, zei hij.

Aanzienlijk meer vluchtelingen dan in het voorgaande jaar
Volgens een telling van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome zijn sinds het begin van het jaar in totaal bijna 12.900 migranten naar Italië gekomen. Een jaar geleden waren dat in dezelfde periode zo'n  4.180 vluchtelingen, een groot aantal komt uit Tunesië, Ivoorkust en Bangladesh.De Italiaanse regering probeert de vluchtelingen binnen de Europese Unie (EU) snel te verdelen over andere landen. Maar veel van de EU-landen werken niet mee.

Schip van reddingswerkers aan de ketting gelegd
Ondertussen vrezen de reddingswerkers van de "Sea-Watch 4" dat ze langer zullen worden vastgehouden in de haven van de Siciliaanse stad Trapani. Vorige week brachten de vrijwilligers daar meer dan 450 vluchtelingen aan wal die uit de Middellandse Zee waren gered. De bemanning bevindt zich momenteel in een verplichte quarantaine van 14 dagen, volgens een woordvoerster van Sea-Watch. Maar het is nog onduidelijk of het schip weer uit zal mogen varen.

Volgens de organisatie werd de "Sea-Watch 4" opnieuw 'aan de ketting gelegd' op basis van een bevel uit september 2020, waardoor het schip al eerder niet mocht vertrekken. Dit bevel was onlangs opgeheven totdat de Italiaanse kustwacht recent bezwaar had aangetekend. Dit betekent dat geen van de particuliere reddingsschepen momenteel de haven kan verlaten, aangezien de "Sea-Watch 3" nog steeds vastligt in de haven van de Siciliaanse stad Augusta. De organisatie achter de "Sea-Watch 4" wordt door de Italiaanse autoriteiten beschuldigd om te varen onder valse registratie. 

Wild zwijn valt gezin aan op Hoge Veluwe: 'Rennen! Rennen!'

Een gewond wild zwijn heeft op de Hoge Veluwe een gezin en enkele natuurtoezichthouders aangevallen. Een van hen raakte gewond door de vlijmscherpe slagtanden van het dier. Meer hierover in het AD.

Het incident vond plaats op afgelopen vrijdagavond in het nationaal park, volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVvN). Het gezin moet angstige moment hebben doorgemaakt. Wat begon als een gezellig uitje met het hele gezin, leek uit te lopen op een nachtmerrie. Wout Baecke (40) maakte met zijn vrouw, drie kinderen én een buurjongetje een wandeling door het park. Toen ze even pauzeerden om een wild zwijn te filmen, ging het helemaal mis. Twee parkwachters vroegen het gezelschap gezin afstand te houden van het zwijn.

Toen er ineens ‘rennen, rennen!’ werd geroepen door de parkwachters, rende het gezin direkt weg. De KNVvN: "Als Baecke over zijn schouder kijkt, ziet hij dat het zwijn ineens heel dichtbij is en zijn zoontje aantikt, waardoor die opzij valt. Baecke bedenkt zich geen seconde, draait om en sleept het kind mee terug de heuvel op.’’

Het lukte om te ontsnappen aan aan de scherpe slagtanden van het dier. Maar het gevaar was nog niet geweken. De parkwachters probeerden het boze dier af te leiden, maar één van hen, ook jachtopziener, verloor zijn evenwicht op het terrein. Waardoor het zwijn de kans kreeg om hem aan te vallen. Schieten op het zwijn was toen geen optie, vanwege de aanwezigheid van mensen. 

De parkwachter wist het dier van zich af te houden en kon overeind komen. Hierop liep het zwijn weer dreigend op hem af. "Toen heb ik ’m in zijn nek geschoten en was hij dood.”

Het dier werd onderzocht, de parkwachters constateerden dat het dier ‘ontstoken verwondingen had’. Dat verklaart het agressieve gedrag van het dier.

Precisiewerk: sleepboten trekken Suurhoffbrug door Rotterdam

Er gaat een brug omhoog om een andere brug door te laten gaan. Dit bijzondere tafereel speelde zich afgelopen nacht af in Rotterdam bij het transport van een 200 meter lange brug, de nieuwe Suurhoffbrug.

"We hebben ervoor gekozen om de brug in de nacht te laten transporteren omdat we het verkeer niet al teveel belasten en omdat we geen bekijks willen in deze coronatijd", zegt Nicolette van den Berg van Rijkswaterstaat. "Daarom hebben we een livestream geregeld zodat mensen het transport van de brug veilig, vanaf een afstand, kunnen volgen."

Het transport stond eerst gepland op woensdag 5 mei, maar moest worden verschoven vanwege de harde wind.

De nieuwe brug is voor tijdelijk gebruik en heeft als doel de bestaande te brug ontlasten. "Die is gebouwd in jaren '70, maar sindsdien gaat er veel meer en veel zwaarder verkeer overheen. De brug moet vernieuwd worden. Tot die tijd leggen we er een tijdelijke brug naast. Het verkeer richting Rotterdam kan dan over de nieuwe brug en het verkeer richting de Maasvlakte blijft rijden over de bestaande brug."

De 'nieuwe' brug wordt komend weekend naast de 'oude' Suurhoffbrug op de A15 gelegd.

Alle auto's kunnen straks Rijkswaterstaat informeren over situatie op de wegen

Auto’s vanuit heel Nederland kunnen vanaf komend najaar informatie over de toestand van de weg online delen met Rijkswaterstaat. Zo kan Rijkswaterstaat sneller anticiperen op bijvoorbeeld gladheid en ontstaat er een beter beeld van de toestand van de wegen. Het Ministerie van I&W benadrukt dat de informatie geanonimiseerd wordt doorgegeven. Meer hierover bij de Stentor.

Laatste reviews en specials
review
Wild Blue Yonder is Doctor Who op z'n best
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
©FOK.nl e.a.