Lokale interruptie: Presidium

Een van de belangrijkste commissies in de raad is het zogenaamde presidium. Het is de commissie waar de raad over zichzelf besluit. In deze commissie worden de agenda's opgesteld. Ook worden de procedures en vergaderorde vastgesteld en de werkbezoeken gepland. Ook wordt er teruggekeken op voorbije vergaderingen en worden evaluaties gedaan over de vorm van besluiten. Eenmaal per week vergadert het presidium.

Namens iedere fractie in de raad zit er een lid. Over het algemeen de fractievoorzitter. Dan zit er namens het college burgemeester Rob van Gijzel bij en namens de griffie is griffier Jan Verheugt aanwezig. Tot slot de voorzitter van het presidium. Dat is Hans Rozendaal van de VVD. Normaal is Marco hier maar omdat hij niet kan mag ik ons als vice-fractievoorzitter vertegenwoordigen.

Over het algemeen zijn de vergaderingen niet heel spannend en kunnen de concept-agenda's die de grifie maakt integraal worden overgenomen. Maar soms zijn er wel eens gevechten rondom de agenda. Timing kan soms cruciaal zijn bij het bereiken van je politieke doel. Vandaag op dat gebied geen interessante dingen. Hooguit dat ik namens de fractie twee zaken op de agenda mag zetten waaronder de soap rondom de parkeerplaatsen bij Eindhoven airport (to be continued).

Meer interessant zijn de regels rondom werkbezoeken. Bij ons en bij de PvdA leeft al tijden de wens om ook steunfractieleden mee te kunnen laten gaan op werkbezoeken. Deze mensen helpen de fracties mee maar hebben geen officiele functie. Helaas blijft Jan Verheugt bij het standpunt dat alleen officieel benoemde functionarissen mee mogen. Volgens hem zou het onduidelijk worden wanneer iedere fractie willekeurige mensen op pad mag sturen. Er kan gestemd worden. Ieder raadslid neemt zoveel stemmen mee als zijn fractie groot is. PvdA en D66 zijn voor en dat zijn er 15, bij lange na niet genoeg. De enige winst die we hebben is dat volgens het nieuwe voorstel de fractiemedewerkster ook mee mag. Een zeer schrale troost helaas.

Jammer dat men blijkbaar niet het vertrouwen heeft in het beleid van de fracties om te selecteren op welke steunfractieleden ook wel prima op een werkbezoek mee zouden kunnen. Alsof we iemand van de straat zouden plukken en zonder kennis van zaken mee zouden sturen. Onbegrijpelijk ook dat de kleine fracties ons niet steunen. Voor hen is het immers nog meer een uitkomst dan voor ons.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.