Partij voor de Dieren

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag een artikel over Niek Pierson. Wie? Niek Pierson, de geldschieter alias weldoener van de Partij voor de Dieren (PvdD). Zijn, volgens eigen zeggen, enkele gedoneerde tonnen geven de PvdD ongekende mogelijkheden. Pierson heeft een goed lopende klamboefabriek in Thailand en kan dus wel wat missen.

Overigens valt verder de positie van Pierson niet te benijden. Hij is ernstig ziek, lijdt al tien jaar aan kanker en elke dag kan zijn laatste zijn. Dit terzijde.

Pierson is door lijsttrekker Marianne Thieme warm gemaakt voor de partij. Zij las over de opvattingen van Pierson is hem vervolgens gaan opzoeken. Hij was meteen gewonnen voor de PvdD. En trok de portemonnee.

Pierson is erg overtuigd van zijn ideeën. De dierenbescherming vindt hij maar niks. En wat hem betreft moet de Grondwet maar eens gewijzigd worden. Dieren moeten gelijke rechten krijgen. "Dier en mens zijn gelijkwaardig", zo stelt hij.

En over dat laatste wil ik het even hebben. Het idee van een betere positie voor onze grote hersenen ontberende medebewoners van deze planeet draag ik een warm hart toe. Ik ben groot voorstander van gematigd vleesgebruik tijdens maaltijden. Ook van biologische (boeren)bedrijfsvoering. En zeker van ernstige beperking van dierenproeven. Maar gelijkwaardig?

Welke dieren moeten dan gelijkwaardig worden aan welke mensen? De katten en honden in Nederland hebben waarschijnlijk een beter leven dan de op krottenwijken aangewezen bevolking van Kaapstad. Ik geloof zelfs dat onze viervoeters dagelijks een gevarieerder en voedzamer menu voorgeschoteld krijgen dan de mensen in Zuid-Afrika. En AIDS, dat kennen onze geliefde huisdieren ook niet.

Of moet de dieren van deze wereld gelijkwaardig worden aan de gevangenen van Guantánamo Bay? Deze vermeende terroristen zitten veelal vast zonder een officiële aanklacht. En mogen sinds kort ook nog eens worden "gemarteld". Een nieuwe wet in de USA laat namelijk nieuwe verhoormethodes toe. Zaken als gevangenen wakker houden of onderkoelen is nu toegestaan.

Dieren kunnen niet denken zoals mensen. Dieren kunnen niet creëren zoals mensen.
En dat is maar goed ook. Want als ze zouden weten waar de PvdD ze gelijkwaardig aan wil maken bouwen ze waarschijnlijk een moderne Ark van Noach en vertrekken stante pede van deze planeet. Zijn ze nu helemaal van de ratten besnuffeld!