De Ondraaglijke Noodzaak van Stupiditeit (3, slot)

"The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people are so full of doubts."
Bertrand Russell

Dat hoor je vaak van -sorry Bert- gefrustreerde, zich onbegrepen wanende mensen. Ik denk dat mensen zowel slim als dom kunnen zijn. En dat mensen die de werking van hun eigen domheid stukje bij beetje willen doorgronden vanzelf slimmer worden. Slimme mensen houden mogelijkheden open, omdat ze snappen dat ze ook dom bezig kunnen zijn. Domme mensen overtuigen zichzelf dat ze slim zijn, en worden boos op andere mensen als ze die overtuiging niet zullen delen. Eigenlijk kun je zeggen dat slim gedrag herkend kan worden aan zelfreflectie, en dom gedrag aan een trotse overtuiging.

Harry de Winter is boos omdat de 'Palestijnse vrijheidsstrijders' tegenwoordig harder aangepakt worden "sinds Israel zo verrechtst is". Palestijnse terreur is links, je daar tegen verdedigen -in plaats van aan toegeven- is rechts. Dat Leon zo'n brakke stelling niet onderuit haalt begin ik nu te begrijpen. Alleen als je zelf inziet dat je dom bezig bent kun je slimmer worden, iemand anders kan dat niet voor je. Proberen een dom iemand te overtuigen maakt hem alleen maar dommer, vasthoudener. Leon weet dat, zelfreflectie is een vrije keuze. Harry inpeperen dat hij een trotse sukkel is, daar schiet niemand iets mee op.

Hoe zou het eruit zien als Bertrand Russel zijn zin zou krijgen en slimme mensen het voor het zeggen hadden? Dan zit je meteen met een kleine, machtige elite -er zijn nu eenmaal veel meer overwegend domme dan slimme mensen- die nog steeds kanjers van fouten kunnen maken, het leidt uiteindelijk tot fascisme. Israel kan dan bijvoorbeeld gemakkelijk uitleggen waarom de landen waar de Mohammedan heerst evolutionair stagneren en dat 'preventieve euthanasie' een prima oplossing zou zijn voor dat probleem. Mensen die onder dwang een zootje leugens moeten geloven over een profeet/filosoof kunnen immers niets anders dan dom doen en dom blijven, pogingen tot slimheid worden volgens de religieuze wetten wreed afgestraft. Onder het communisme wordt je als 'rechts' persoon in een 'heropvoedingskamp' gelazerd, bij de Mohammedan lopen je primaire lichaamsfuncties een groot risico als je een beetje kritisch gaat lopen nadenken. Samenlevingen die al honderden jaren op die manier voortsukkelen gaan vroeg of laat toch gewelddadig tegen slimmere samenlevingen tekeer, beter ben je ze voor. Gelukkig hebben de (echt) slimme mensen 'de rechten van de mens' weten vast te leggen. Poeh.

Elk -isme, elke vorm van religie zal haar recht op permanente stupiditeit verdedigen tegen vernieuwende inzichten. En het proberen te verkopen alsof hun stupiditeit eigenlijk het summum van intelligentie is, dat elke twijfel 'rechts', 'ongelovig' of gewoon 'dom' is. Als gevolg van de globale communicatie woedt er nu een lauwe oorlog tussen overtuiging en rede. De rede wacht geduldig tot de stupiditeit tot inzicht komt, totdat de (nijdige) stupiditeit de oppositie niet langer kan verdragen en de rede (weer) met het nodige geweld gaat proberen te vernietigen. Helaas zorgt kennis meestal ook voor betere verdediging, dus de stupiditeit zal wel slimmer moeten worden om een kans te kunnen maken in zo'n treffen. Spannende tijden.

Wat mijn idee is kwa oplossing in het Midden-Oosten? DIT is de oplossing. Zoals het nu gaat. Beheers de genocidedrang van de Arabische landen, wees kritisch op Israel, houdt de boel in toom. En wacht af of de Mohammedan ooit tot zelfreflectie zal overgaan. Als ze dat voorlopig niet doen en op destructie blijven aansturen (Iran met haar atoomprogramma), genadeloos ontmoedigen. Maar niet vernietigen, dat is juist dom.

De pijler van vooruitgang en welvaart is mensen het recht op stupiditeit gunnen. Zonder daarbij (gedwongen te worden) afstand te doen van je eigen inzichten. Hoe meer ik dat tot me door laat dringen, hoe verleidelijker het wordt om gewoon de domme lul uit te (blijven) hangen...