Het Beste Nederlandse Design

De Britten zijn goed in het verzinnen van 'best-of' verkiezingen. En wij Nederlanders goed in het kopiëren hiervan. Zo ook het ver-boven-ons-plebs-verheven-avondkrant NRC. Zij organiseren, in navolging van de Best Britsh Design verkiezing, een verkiezing die duidelijk moet maken wat het beste ontwerp is van Nederlandse orgine.

Voor deze verkiezing komen de meeste uiteenlopende zaken in aanmerking: logo's (NS logo, Wolkers' boekomslag), meubels (o.a. Rietveldstoel) en vele andere zaken uit ons dagelijkse leven (Senseo ) staan in de shortlist van de 25 Nederlandse ontwerpen die het NRC ons voorzet.

Overigens, de Britten verkozen de supersonische vliegtuig Concorde tot hun nummer één, vóór de London Underground Map en het Spitfire gevechtsvliegtuig. Pikant detail hier: de Concorde is ontworpen met forse inbreng van de Fransen... Daarom wil ik dan ook bij deze Nederlandse verkiezingsvariant een lans breken voor een ander stukje 'collaboratie-design': de T1 oftewel de 'Spijltjesbus' van Volkswagen. Gebouwd door de gelijknamige Duitse autofabrikant, maar bedacht door de eerste Nederlandse VW-importeur, Ben Pon Sr.:


O ja, plemp gerust je (alternatieve) keuze voor jouw nummer één neer in de comments