Vogelgriep?

Vandaag is bekend geworden dat de vogelgriep nu ook in Duitsland is geconstateerd. Minister Veerman van Landbouw heeft een ophokplicht afgekondigd.
De vogelgriep is de laatste tijd een veel besproken onderwerp, niet zo zeer de vogelgriep zelf, maar de gevolgen voor de mens. De vogelgriep heeft namelijk ook al doden geeist bij de mens. Maar wat is de vogelgriep eigenlijk en vanwaar alle paniek?

Wat is vogelgriep?
De naam van de vogelgriep zegt het al, de vogelgriep is een griepvirus die voornamelijk voorkomt bij vogels. Sommige vogels sterven direct na besmetting, andere vogels sterven later aan de gevolgen van de vogelgriep.
De ziekte is een variant op het influenzavirus, dit virus staat bij de meeste mensen bekend als de griep. Dit virus verandert snel en kent ook veel varianten. Het probleem van het virus is dan ook dat het erg moeilijk te bestrijden is. De virussen delen zichzelf namelijk constant, bij deze delingen worden soms fouten gemaakt waardoor er mutaties ontstaan, die het virus gevaarlijker kan maken. In het geval van de vogelgriep muteerd het virus zich soms zo dat het ook besmettelijk en zelfs dodelijk kan zijn voor de mens. Als het muteren vaak genoeg gebeurt kan er een zeer besmettelijke variant ontstaan met een epidemie of nog erger een pandemie kan veroorzaken.

Hoe verspreidt vogelgriep zich?
Het virus kan zich verspreiden via de lucht, direct contact tussen vogels en indirect contant via uitwerpselen en transportmiddelen. Een uitbraak wordt vaak veroorzaakt door trekvogels rond een boerderij. Deze raken besmet via uitwerpselen en vliegen vervolgens door waar ze weer andere vogels besmetten. Ook wordt verspreiding veroorzaakt door het vervoeren van besmet pluimvlee of vlees van pluimvee.

Vogelgriep en de mens.
Er zijn verschillende soorten vogelgriep geweest die bij mensen het leven hebben gekost. De meeste bekende was de Spaanse griep van 1918. Deze werd veroorzaakt door het virus H1N1. Het gevolg van deze griepgolf was enorm, er stierven ergens tussen de 20 en de 40 miljoen mensen. Hierbij moet wel gezegd worden dat Europa in crisis verkeerde en mensen vaak ongezond en ondervoed waren. Hierdoor was het afweersysteem erg laag en konden veel mensen het virus niet meer te boven komen.
H2N2 is bekend als de Aziatische groep van 1957 en 1958, deze griepgolf eiste maarliefst 1 miljoen levens.
H3N2 veroorzaakte de epidemie van 1968 en 1969 in Hong Kong met 750.000 doden.

Begin dit jaar stierven in Turkije drie kinderen uit één gezin aan de vogelgriep H5N1. Dit virus is waarschijnlijk afkomstig uit Azië en heeft nu Europa bereikt, waar het zich langzaam maar zeker verspreidt.

Bestrijding van vogelgriep.
Een manier om de epidemie tegen te gaan is het doden van de besmette dieren. Als er een besmet dier wordt gevonden worden alle dieren binnen een bepaalde straal gedood, pluimvee en hobbydieren. In 2003 gebeurde dit erg veel tijdens de toen uitgebroken vogelpest.

Op dit moment is er gekozen voor een diervriendelijkere methode, namelijk de ophokplicht. Al het pluimvee en hobbydieren moeten binnengehouden worden. Zo wordt contact met wilde vogels beperkt. Dit klinkt allemaal een stuk vriendelijker, maar dat is het absoluut niet. De dieren raken zeer gestressed en vallen elkaar vaak aan tijdens de ophokplicht.

Een laatste maar zeer dure oplossing is het inenten van de volges. Vaak kiest de overheid hier niet voor vanwege de kosten en het feit dat sommige landen zoals Duitsland, geen eieren willem importeren van gevaccineerde kippen.

Is er reden tot paniek?
Nee, absoluut niet zelfs. Ondanks dat de vogelgriep soms besmettelijk is voor de mens, is het gevaar erg klein. Mensen worden niet snel aangestoken door de vogelpest en daarbij komt dat de meeste mensen een goed afweersysteem hebben en er goede medicijnen op de markt zijn.