Wat gebeurde er volgende week

Elk week zullen de lieftallige Silmarwen en ondergetekende jullie voorzien van de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. In een aantal handige categorieën vind je genoeg informatie om op verjaardagen je ooms en nichtjes de loef af te steken met facts en figures.

Algemeen
Op 13 februari 1917 wordt de Nederlandse spionne Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari, in Parijs aangehouden. Daar wordt ze ter dood veroordeeld op 25 juni van hetzelfde jaar.
Op 14 februari 1929 vermoorden handlangers van Al Capone zes leden van George "Bugs" Moran's gang, vermomd als Chigago police officers. De dag wordt bekend als the Saint Valentine's Day massacre.
Op 14 februari wordt in een deel van de wereld Valentijnsdag 'gevierd'. Voor de één een dag vol liefde en romantiek, voor de ander een louter commercieel uitgebuite dag.
Op 14 februari 1977 wordt in Brussel 's werelds eerste telefoonkaart ingevoerd.
Op 15 februari 1864 richt Gerard Adriaan Heineken de firma Heineken & Co op. Het bedrijf Heineken ontstond toen de 22-jarige Heineken brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam kocht.
Op 17 februari 1867 vaart het eerste schip door het Suez-kanaal.

Politiek
Op 15 februari 1922 wordt in Den Haag het Internationaal Gerechtshof - gevestigd in het Vredespaleis - geopend.
Op 16 februari 2005 treedt het Kyoto protocol in werking, welke de uitstoot van schadelijke gassen aan banden moet leggen. President George W. Bush van de VS heeft echter het overeengekomen verdrag niet ondertekend tot ergernis van vele landen.
Op 16 februari 1959 wordt Castro de Cubaanse prime minister. Dr Castro leidde het verzet tegen het militaire regime van President Fulgeneio Batista.
Op 18 februari 1913 is Pedro Lascuráin gedurende minder dan een uur president van Mexico. Generaal Victoriano Huerta wierp de regering omver. Om de staatsgreep meer legitimiteit te geven liet Huerta Lascuráin eerst president worden; Lascuráin benoemde Huerta daarna tot minister van binnenlandse zaken, nam ontslag waardoor Huerta president werd.

Oorlog
Op 13 februari 1945 beginnen de geallieerden een enorme luchtaanval op de Duitse troepen in Dresden, Duitsland.

Wetenschap
Op 13 februari 1946 wordt de eerste elektronische computer van de VS, ENIAC, aan de University of Pennsylvania voor het eerst opgestart. De computer neemt enkele klaslokalen in beslag, bevatte 18.000 buizen, 70.000 weerstanden, 10.000 condensatoren, 6.000 verschillende schakelaars en gebruikte evenveel energie als een zware locomotief.
Op 17 februari 1869 stelt Dmitri Mendelejev het periodiek systeem samen. Met de komst van de tabel van Mendelejev kwam de ontdekking van een aantal atomen snel dichterbij.
Op 18 februari 1930 ontdekt Clyde Tombaugh de planeet Pluto na bestudering van foto's die in januari zijn genomen.