Beste schaatser ooit...

We schrijven 1980, Lake Placid, de Olympische Spelen. Op 23 februari schrijft de Amerikaan Eric Heiden geschiedenis door een ongelofelijke tijd (14.28,13) te rijden op de 10 kilometer. Mart Smeets gaf op een bijzondere manier woorden aan dit record: "Dit wordt een tijd die echt nooit meer verbeterd gaat worden, als hij stopt met schaatsen en dat gaat hij doen dan zal deze tijd altijd in de boeken blijven".

Over het laatste deel van deze uitspraak valt niet te twisten, die tijd staat nog steeds in de boeken. Maar de tijd, dat record, is allang verbeterd. Sterker nog, een aantal jaar later verbeterde Eric Heiden de tijd zelf.

Weer velen jaren daarna, in 2003, kwam Mart Smeets terug op zijn uitspraak, niet om zijn ongelijk toe te geven maar om hem te verdedigen. In zijn boek "Sterren" schreef hij: Om die doldwaze opmerking werd in de nieuwe schaatsjaren besmuikt gelachen: wat een domme man! Maar mag ik nog even: de tijd van Eric Heiden, verreden op buitenijs, met vaste schaatsen, in negen graden vorst en met sneeuw bedroeg dus 14.28,13!

Toen ik dat las kon het toch niet mijn gevoel wegnemen dat ik al had toen hij de uitspraak deed in 1980: hij overdrijft, natuurlijk wordt deze tijd wel verbeterd!
Totdat ik vanavond het Achtuur Journaal keek. Bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben een aantal knappe koppen een computermodel ontworpen waarmee de schaatsers ranglijst aller tijden is berekend. En beste schaatser ooit is: Eric Heiden.
Smeets' uitspraak van toentertijd blijkt niet alleen te kloppen, ook zijn latere uitleg snijdt hout. Al mijn twijfel is weggenomen en om van alles af te zijn zeg ik: Mart Smeets, ik buig diep voor je!